pa eto prije desetak, petnaest dana ja sam kolegi sastavljao PC, momak je htio nesto u budzet varijanti ali ne i da se skrtari toliko i tako ja na pik i lagano u potragu za r5 3600, cijene od 360-390 sto je nekako bilo i ok, ali kome god sam poslao poruku kaze "poskupio je taj procesor u nabavci sad je cijena 4XX" cijena je isla otprilike od 430-460KM sto je naravno meni bilo van svake pametni dati skoro 100KM vise na procesor umjesto da to uglavim negdje drugo... od svih "olx radnji" i oglasa na koje sam se javio jedino je MoGame (radnja u mostaru) mi je dao cijenu od 360KM +/-, cak smo i plocu dobili nesto jeftinije, cekali smo 7,8 dana i cak sam mislio da ce stici poruka "poskupilo je u nabavci, bla bla..." ali kako je dogovoreno tako je i bilo, licno odemo u mostar po mobo i cpu a i eto da se malo provozamo. Znaci da su oni vec pred 5xxx seriju znali da ce biti takve cijene i onda su digli cijene i 3xxx seriji, sreca eto pa ugrabismo inace bi bacili stotinjak markica...
Uglavnom zavrsio je s ovim:
R5 3600
b450 aorus elite
G.skill 16gb 3200mhz (slucajno vidjeli u targetu za nekih 140KM)
256gb ssd (neki kinez oko 70KM ali definitivno bolji hdd-a koji je koristio prije toga, planiran upgrade na nvme)
RX580 Sapphire 4GB (polovnu uzeli za 180KM, planira se upgrade vrlo vjerovatno na rtx2xxx seriju dok se budzet oporavi)
BeQuiet 450w (planiran upgrade zajedno sa grafom)
MS Aquarius kuciste novo je oko 100KM placeno
Sto mi je jos zanimljivo kad smo trazili kucista nalazio sam jeftinija po oko 80ak maraka koja dolaze sa ona 4 rgb ventilatora, a u istoj prodavnici vidim iste ventilatore posebno po 15KM znaci 4 ventilatora dodju 60KM (bez onog kontrolera sto dodju u kucistu) tako da ispadne da kuciste sa "tempered glass-om" dobijes za 20KM?

to mi apsolutno ne ide u glavu