Ja bi narucio kakvu dobru crnku ako moReMilenkov buraz wrote: ↑09/10/2020 15:51 Eh, u kontekstu ovih dešavanja i dronova jedna naizgled nebitna informacija dolazi taze...
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /201009069SpaceX će kreirati raketu koja za sat vremena može isporučiti oružje bilo gdje u svijetu
Dakle u roku sat vremena će moći dostaviti oružije bilo gdje u svijetu...ne hranu, medicinsku pomoć ili vakcine, lijekove već oružije.
Ne piše nam se dobro...
P.S Dakle naručiš online, poklikaš šta ti treba i iz Texasa za 1h ti u dvorište spusti igračke![]()
Nagorno Karabah
- spreca
#6126 Re: Nagorno Karabah
- Porodice Foht
#6127 Re: Nagorno Karabah
Pa oni se i bore da spase pjesastvom tu Sumsku republiku od frontalnog napada Azera i uradit ce to po svaku cijenu. Iznenadio me gubitak Jabrayila. Kako sam razumio, to je teritorij gdje je bilo manje Armenaca, ranije bili Azeri vecinski koje su protjerali pa je bjezanija bila laksa i brza.lajkujMe wrote: ↑09/10/2020 15:40 Ne kontam Armensku komandu, ovdje je i sljepcu jasno da gube masovno sve sto je vece od 1 metra zbog dronova.
Izgubili su skoro sav PVO i nemaju zastite.
Sklonite svo tesko oruzanje u Armeniju a borite se puskama i minobacacima i protiv oklopom.
Kako ide za 3 dana Armenci nece imati bilo sta sto ide na tockove ili gusjenice.
I dalje mislim da ce se ratovati jos mozda 5-6 sedmica iako Azeri ovako mogu udarati mjesecima. Izrael i Turska s paznjom prate ucinak njihovih bespilotnih letjelica. Mislim da ce biti u historiji ratovanja zabiljezeno kao najmasovnija upotreba, mozda vise i od Sirije po obimu upotrebe u odnosu na dane ratovanja.
- @mba
#6128 Re: Nagorno Karabah
#BREAKING Aliyev o armenskoj okupaciji: Žaliće ako budu varali nakon sastanaka u Moskvi. Oslobodićemo svoj teritorij, želimo da to bude mirnim putem
- sinuhe
#6129 Re: Nagorno Karabah
Aliyev kaze da su zauzeli Hadrut koji je u samom Nagorno Karabahu. Ako je tacno onda je to velika stvar.
https://news.az/news/span-classred-high ... pationspan
https://news.az/news/span-classred-high ... pationspan
-
Novosti
#6130 Re: Nagorno Karabah
Ti pregovori ako i urode plodom oni će prekint sukobe samo na određeno vrijeme, uvjek je dosad tako bilo...
- Haris.ba
#6132 Re: Nagorno Karabah
Poslije dronova dolaze ovi. Nema mrtvackih sanduka. Nema ranjenika. Nema umora. Nema pregovora.

-
lajkujMe
#6133 Re: Nagorno Karabah
Nisam poznavaoc te tehnologije, ali koja je cijena jednog ovo drona sto azeri koriste.Porodice Foht wrote: ↑09/10/2020 16:04Pa oni se i bore da spase pjesastvom tu Sumsku republiku od frontalnog napada Azera i uradit ce to po svaku cijenu. Iznenadio me gubitak Jabrayila. Kako sam razumio, to je teritorij gdje je bilo manje Armenaca, ranije bili Azeri vecinski koje su protjerali pa je bjezanija bila laksa i brza.lajkujMe wrote: ↑09/10/2020 15:40 Ne kontam Armensku komandu, ovdje je i sljepcu jasno da gube masovno sve sto je vece od 1 metra zbog dronova.
Sklonite svo tesko oruzanje u Armeniju a borite se puskama i minobacacima i protiv oklopom.
Kako ide za 3 dana Armenci nece imati bilo sta sto ide na tockove ili gusjenice.
I dalje mislim da ce se ratovati jos mozda 5-6 sedmica iako Azeri ovako mogu udarati mjesecima. Izrael i Turska s paznjom prate ucinak njihovih bespilotnih letjelica. Mislim da ce biti u historiji ratovanja zabiljezeno kao najmasovnija upotreba, mozda vise i od Sirije po obimu upotrebe u odnosu na dane ratovanja.
Zemlja koja uspije napraviti ovakav dron a da kosta 1 milion $, da se moze proizvoditi na veliko uz jednostavnu obuku osoblja za letenje, programiranje i odrzavanje. Taj ce se obogatiti.
Matematika je jednostavna, prosjecan lovac-bombarder poput Su-30, F16 ili F18, Rafale kostaju oko 60 i vise miliona dollara.
Plus treba dugotrajna obuka pilota i skupo odrzavanje i sto je najbitnije ne mogu se proizvoditi jednostavno i brzo.
Ja mislim da Lockhed Martin izbacuje oko 100 F35 u 1 godini.
Puno lakse izgubiti 60 dronova od po milion dollara bez ljudskih gubitaka i nek 20 stigne i napadne ciljeve nego 1 lovca, ode 60 miliona, ode pilot i ne mozes ga tek tako nadomiriti.
Tek sada u ovom sukobu vidimo sto par zemalja u svijetu vidi vec godinama.
Zamisli Iran da posalje citavo jato od tipa 100 ovih na grupu nosaca aviona, nema sanse da obore sve prije nego sto naprave veliku stetu.
- Porodice Foht
#6134 Re: Nagorno Karabah
Kazu skoro 5 miliona dolara.lajkujMe wrote: ↑09/10/2020 16:20Nisam poznavaoc te tehnologije, ali koja je cijena jednog ovo drona sto azeri koriste.Porodice Foht wrote: ↑09/10/2020 16:04Pa oni se i bore da spase pjesastvom tu Sumsku republiku od frontalnog napada Azera i uradit ce to po svaku cijenu. Iznenadio me gubitak Jabrayila. Kako sam razumio, to je teritorij gdje je bilo manje Armenaca, ranije bili Azeri vecinski koje su protjerali pa je bjezanija bila laksa i brza.lajkujMe wrote: ↑09/10/2020 15:40 Ne kontam Armensku komandu, ovdje je i sljepcu jasno da gube masovno sve sto je vece od 1 metra zbog dronova.
Zemlja koja uspije napraviti ovakav dron a da kosta 1 milion $, da se moze proizvoditi na veliko uz jednostavnu obuku osoblja za letenje, programiranje i odrzavanje. Taj ce se obogatiti.
Matematika je jednostavna, prosjecan lovac-bombarder poput Su-30, F16 ili F18, Rafale kostaju oko 60 i vise miliona dollara.
Plus treba dugotrajna obuka pilota i skupo odrzavanje i sto je najbitnije ne mogu se proizvoditi jednostavno i brzo.
Ja mislim da Lockhed Martin izbacuje oko 100 F35 u 1 godini.
Puno lakse izgubiti 60 dronova od po milion dollara bez ljudskih gubitaka i nek 20 stigne i napadne ciljeve nego 1 lovca, ode 60 miliona, ode pilot i ne mozes ga tek tako nadomiriti.
Tek sada u ovom sukobu vidimo sto par zemalja u svijetu vidi vec godinama.
Zamisli Iran da posalje citavo jato od tipa 100 ovih na grupu nosaca aviona, nema sanse da obore sve prije nego sto naprave veliku stetu.
Last edited by Porodice Foht on 09/10/2020 16:23, edited 1 time in total.
- @mba
#6135 Re: Nagorno Karabah
Činjenice koje se trebaju znati u vezi Nikol Pašinjana.
https://www.trt.net.tr/bosanski/video/s ... -pasinjana
https://www.trt.net.tr/bosanski/video/s ... -pasinjana
-
moke_31
#6136 Re: Nagorno Karabah
Kakvi pregovori, trebaju ovo odmah završiti do kraja. Glupo bi bilo da Azeri sad stanu kad imaju momentum i da dozvole teroristima da se pregrupišu. Inače, valja im nekad opet ispočetka uz puno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.
Maloprije na jednom snimku uništavanja nekog VBR-a ili sl. upratih kako operater bježi od mete i zaliježe prije samog pogotka. Tuga teška.
Maloprije na jednom snimku uništavanja nekog VBR-a ili sl. upratih kako operater bježi od mete i zaliježe prije samog pogotka. Tuga teška.
Last edited by moke_31 on 09/10/2020 16:37, edited 1 time in total.
-
zigzag
#6137 Re: Nagorno Karabah
https://www.youtube.com/watch?v=Sc0wlLWXHnc
Od polovine video ima taj prikaz kad se digne jato dronova.
Od polovine video ima taj prikaz kad se digne jato dronova.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#6138 Re: Nagorno Karabah
ih, pregovori da zazive na terenu dodaj barem mjesec danamoke_31 wrote: ↑09/10/2020 16:24 Kakvi pregovori, trebaju ovo odmah završiti do kraja. Glupo bi bilo da Azeri sad stanu kad imaju momentum i dozvole teroristima da se pregrupišu. Inače, valja im nekad opet ispočetka uz puno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.
Maloprije na jednom snimku uništavanja nekog VBR-a ili sl. upratih kako operater bježi od mete i zaliježe prije samog pogodtka. Tuga teška.
- dječak sa šibicama
#6139 Re: Nagorno Karabah
jos jedna laz iz Bakua
- muhafuca
#6140 Re: Nagorno Karabah
da imaju ikakav momentum vjerovatno nebi ni isli na pregovore, njihovi zahtjevi se znaju nema se o cemu pregovarati.moke_31 wrote: ↑09/10/2020 16:24 Kakvi pregovori, trebaju ovo odmah završiti do kraja. Glupo bi bilo da Azeri sad stanu kad imaju momentum i da dozvole teroristima da se pregrupišu. Inače, valja im nekad opet ispočetka uz puno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.
ja nisam vidio neka strasna pomjeranja na kartama. bar ova livemapua ne pokazuje neki znacajan progres.
- Kikibombona
#6141 Re: Nagorno Karabah
Alijev vjerovatno baca ove bombe radi domace javnosti.
Ovo je pro-azerska mapa, samo da se vidi gdje je Hadrut. I ovo sto su ovdje ucrtali je na osnovu tvrdnje Azera. Za mnoga od ovih sela obojenih u zuto Armeni kazu da su pod njihovom kontrolom.

Glasnogovornik predsjednika Karabaha kaze da su azerski pokazani udaljeni vise od 10 kilometara od Zadruga.
Ovo je pro-azerska mapa, samo da se vidi gdje je Hadrut. I ovo sto su ovdje ucrtali je na osnovu tvrdnje Azera. Za mnoga od ovih sela obojenih u zuto Armeni kazu da su pod njihovom kontrolom.

Glasnogovornik predsjednika Karabaha kaze da su azerski pokazani udaljeni vise od 10 kilometara od Zadruga.
Last edited by Kikibombona on 09/10/2020 16:54, edited 1 time in total.
- ovo_malo_duse
#6142 Re: Nagorno Karabah
Kao i Talis...
Ja Aliyeva nisam cuo da je iz javio nesto sto se nije desilo. I mislim da ne bi ni i javio da nema info 7 danisu sigurno da ga mogu zadrzat.
Uglvnom su Armeni lagali do sad. Ko laze vidjecemo.
Gdje nam je Nadzornik da nam nacrta taktiku kazana
- dječak sa šibicama
#6143 Re: Nagorno Karabah
Mora malo Alija slagati, utukli toliko oruzja, mrtvih azera na gomilama ima, dva ipo sela zauzeli. Javnost ceka odgovore.
- video
#6144 Re: Nagorno Karabah
Njima su rusi sve.
Kad ih bacuska pozove - nema da ne moze.
Kad ih bacuska pozove - nema da ne moze.
- Kikibombona
#6145 Re: Nagorno Karabah
Pa Talis je pao dva dana nakon sto je Alijev objavio. To je selo na samoj granici, sto se vidi na mapi iznad.ovo_malo_duse wrote: ↑09/10/2020 16:53Kao i Talis...![]()
![]()
Ja Aliyeva nisam cuo da je iz javio nesto sto se nije desilo. I mislim da ne bi ni i javio da nema info 7 danisu sigurno da ga mogu zadrzat.
Uglvnom su Armeni lagali do sad. Ko laze vidjecemo.
Gdje nam je Nadzornik da nam nacrta taktiku kazana![]()
![]()
...
I sta sad, ako se Azeri za mjesec dana uslikaju u Hadurtu, to ce znaciti da Alijev nije lagao!??
- dječak sa šibicama
#6146 Re: Nagorno Karabah
Koji blamage, Rus kaze da ste se nacrtali, oni se nacrtaju na mirovnim pregovorima.
Ovo ko onaj vic, tuku se svabe i partizani u sumi, dodje lugar i sve ih istjera.
Ovo ko onaj vic, tuku se svabe i partizani u sumi, dodje lugar i sve ih istjera.
- ovo_malo_duse
#6147 Re: Nagorno Karabah
Kikki strateg
Bjezi ba pozlit ce ti. Prosli put kad su te opalili po usima nije te bilo 2 dana nisi sebi mogao doci. Garant si na infuziji bio.
Turci ovo ono a oni ti ga zavukli, ne daju ti vratom mrdnut.
Ti si peh ko Baho za repku, koga god si podrzao cucno je do 55 minute.
Bjezi ba pozlit ce ti. Prosli put kad su te opalili po usima nije te bilo 2 dana nisi sebi mogao doci. Garant si na infuziji bio.
Turci ovo ono a oni ti ga zavukli, ne daju ti vratom mrdnut.
Ti si peh ko Baho za repku, koga god si podrzao cucno je do 55 minute.
- Porodice Foht
#6148 Re: Nagorno Karabah
Gdje su ti te gomile mrtvih Azera, izuzev na pocetku nakon one zasjede jedne gdje su iz Gorske unistili neke oklope?dječak sa šibicama wrote: ↑09/10/2020 16:55 Mora malo Alija slagati, utukli toliko oruzja, mrtvih azera na gomilama ima, dva ipo sela zauzeli. Javnost ceka odgovore.
- dječak sa šibicama
#6149 Re: Nagorno Karabah
Stavljali smo snimke, pa ste kmecali da smo nekrofili.
Ali dobro, to su ionako samo lose armenske montaze, lutke
Ali dobro, to su ionako samo lose armenske montaze, lutke
-
saimidin
#6150 Re: Nagorno Karabah
prvi zahtjev armena je bio prvo primirje pa onda pregovori, sada idu na pregovore bez primirja, jer se nadaju da ce bar dobiti primirje da se malo presaberumuhafuca wrote: ↑09/10/2020 16:51da imaju ikakav momentum vjerovatno nebi ni isli na pregovore, njihovi zahtjevi se znaju nema se o cemu pregovarati.moke_31 wrote: ↑09/10/2020 16:24 Kakvi pregovori, trebaju ovo odmah završiti do kraja. Glupo bi bilo da Azeri sad stanu kad imaju momentum i da dozvole teroristima da se pregrupišu. Inače, valja im nekad opet ispočetka uz puno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.
ja nisam vidio neka strasna pomjeranja na kartama. bar ova livemapua ne pokazuje neki znacajan progres.
naravno da azeri trebaju ici na pregovore, mislim da oni citavo vrijeme i zele da se stvari pomaknu sa mrtve tacke posle 26 god, te su zato zapoceli ove akcije
bolje da ispregovaraju da dobiju pola sto armeni sad kontrolisu plus koridor za nachkivan, ostalo armeniji, rusi garant povlacenja armena u roku mjesec-dva i mirovnjaci par godina na granici i svi rahat, nego da ih na obje strane izgine boga pitaj koliko
do sad su i jedni i drugi tvrdili pazar, armeni nece da odstupe milimetra, azeri tvrde da im pripada sve, sad je vrijeme da ih neko spusti na zemlju, a to realno moze samo putin, nacrta im novu granicu i zdravo