Vratile su se u normalu u dijelu privrednih grana ali dijelom zahvaljujući ranije ugovorenim poslovima i 'želji' tržišta nakon smanjene potražnje. To nije nešto što će na tom nivou potrajati, pogotovo ne ako se stanje ponovo pogorša i mjere budu ponovo uvedene. Nije to 'rupa' koja je prevaziđena i sad je sve super a pad GDP-a je zbog perioda mart-juni, ne ide to tako.Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 11:21Naravno da ne govori o drzavama vec o odredjenim sektorima. GDP projekcija ukljucuje i ovu ogromnu "rupu" koja je vidljiva u gotovo svim sektorima od marta do avgusta koju ce se jako tesko nadoknaditi.kox wrote: ↑01/10/2020 11:06Ne govori ovaj graf da se neka država oporavila ili ne. Meni je predugo da objašnjavam a i prepričavao bih nepotrebno tuđe članke ali evo ovdje ima djelimično objašnjeno, skupa sa procjenama koliko će otprilike trebati da se GDP vrati na nivo kraja 2019:Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 10:24
Ovaj "crtez" je analiza Boston Consulting Group jedne od najznacajnijih konsultantskih kuca. Odnosi se na sektore u kljucnim ekonomijama svijeta (navedene su ispod grafa). To sto je nasa ionako klimava ekonomija jos u gorem stanju ne znaci da se stvari u svijetu nisu popravile. Ali uzroke ovakvog stanja nase ekonomije treba traziti u zadnjih 30 godina, a ne posljednjih par mjeseci. Da se nije unistavalo zadnjih 30 godina i mi bi se oporavili kao drzave navedene na grafu.
https://www.fitchratings.com/research/s ... 07-09-2020
Poenta grafa je da su se gotovo sve industrije vratile u "normalu" u avgustu. To ne znaci da nisu pretrpile ogromne gubitke u periodu mart-avgust koji se naravno reflektuju na GDP.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
kox
#32751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Trappist
#32752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://edition.cnn.com/2020/09/30/heal ... index.html
"There is no getting 'back to normal,' experts say. The sooner we accept that, the better"
Gledaj ti kakvim glupostima oni nas truju, pa ja se nadam da ce nekad ovi svi mediji odgovarati za ovo sve.
"There is no getting 'back to normal,' experts say. The sooner we accept that, the better"
Gledaj ti kakvim glupostima oni nas truju, pa ja se nadam da ce nekad ovi svi mediji odgovarati za ovo sve.
-
Mogy87
#32753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mjere ce ici u smjeru stroze primjene postojecih u vecini drzava. Maska i distanca u vecini industrija ne stete poslu previse. Rijetko ko ce raditi lockdown, a i ako ga bude bit ce lokaliziran. Lideri gotovo svih drzava su rekli da lockdown nije opcija, a sa saznanjima koje imamo o virusu apsolutno nije potreban.kox wrote: ↑01/10/2020 11:26Vratile su se u normalu u dijelu privrednih grana ali dijelom zahvaljujući ranije ugovorenim poslovima i 'želji' tržišta nakon smanjene potražnje. To nije nešto što će na tom nivou potrajati, pogotovo ne ako se stanje ponovo pogorša i mjere budu ponovo uvedene. Nije to 'rupa' koja je prevaziđena i sad je sve super a pad GDP-a je zbog perioda mart-juni, ne ide to tako.Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 11:21Naravno da ne govori o drzavama vec o odredjenim sektorima. GDP projekcija ukljucuje i ovu ogromnu "rupu" koja je vidljiva u gotovo svim sektorima od marta do avgusta koju ce se jako tesko nadoknaditi.kox wrote: ↑01/10/2020 11:06
Ne govori ovaj graf da se neka država oporavila ili ne. Meni je predugo da objašnjavam a i prepričavao bih nepotrebno tuđe članke ali evo ovdje ima djelimično objašnjeno, skupa sa procjenama koliko će otprilike trebati da se GDP vrati na nivo kraja 2019:
https://www.fitchratings.com/research/s ... 07-09-2020
Poenta grafa je da su se gotovo sve industrije vratile u "normalu" u avgustu. To ne znaci da nisu pretrpile ogromne gubitke u periodu mart-avgust koji se naravno reflektuju na GDP.
Vjerujem da su menadzeri vodecih svjetskih kompanija vec nasli nacine poslovanja u "novom normalnom". Samo treba biti inovativan sto ti ljudi sigurno jesu jer ne bi bili na tim pozicijama da nisu.
-
Naslovnica
#32754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve stoji.Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 11:23Ali oni nemaju svadbe sa 400+ ljudi, na primjerNaslovnica wrote: ↑01/10/2020 11:07 @Mogy87
Opet puuuno blaži rast krivulje nego u državama sa mnooogo strožijim mjerama.
![]()
![]()
Kazem, korektan clanak. Jer ta mjera do 50 ljudi ako se zaista primjenjuje u praksi (sto je u Svedskoj sigurno slucaj) jako puno znaci.
I naravno da je distanca kljucna, ali hajde ti u Bosni objasni nekom da drzi distancu od 2 m.
-
Mogy87
#32755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@kox usput odlican clanak
ne znam zasto imas problem citirati "pametnije od nas". Pa osnova naucnih radova su vrlo cesto citati iz drugih.
Posebno znacajan dio koji se odnosi i na BiH:
Emerging markets are in many ways facing tougher economic challenges from the pandemic, given more-limited social safety nets and healthcare capacity and less scope for aggressive macro policy easing. Many EMs now face economic contractions on a scale comparable to or larger than those seen in Europe despite much higher underlying growth rates. Nevertheless, the easing in global credit conditions following massive central bank liquidity injections in 1H20 has provided some relief.
I osnova predikcije je pretpostavka da nece biti lockdoena na nivou drzave:
The GEO forecasts assume that a reversion to highly stringent, nationwide lockdown approaches to virus containment will be avoided, but this is a key downside risk. Such a scenario could prompt renewed falls in GDP although likely on a more limited scale than that seen in 2Q20.
Posebno znacajan dio koji se odnosi i na BiH:
Emerging markets are in many ways facing tougher economic challenges from the pandemic, given more-limited social safety nets and healthcare capacity and less scope for aggressive macro policy easing. Many EMs now face economic contractions on a scale comparable to or larger than those seen in Europe despite much higher underlying growth rates. Nevertheless, the easing in global credit conditions following massive central bank liquidity injections in 1H20 has provided some relief.
I osnova predikcije je pretpostavka da nece biti lockdoena na nivou drzave:
The GEO forecasts assume that a reversion to highly stringent, nationwide lockdown approaches to virus containment will be avoided, but this is a key downside risk. Such a scenario could prompt renewed falls in GDP although likely on a more limited scale than that seen in 2Q20.
-
kox
#32756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mrsko mi je prepričavati članke, lakše mi je postaviti original.
Helem, poenta je da oporavak pojedinih privrednih grana u odredjenom periodu ne znači privredni oporavak, ni kod nas ni u ovim zemljama sa grafa. Povratak na stanje sa kraja 2019 može se u najboljem slučaju očekivati 2021 ili 2022 godine, a sustizanje izgubljenog rasta tek par godina poslije. Dakle pandemija i sve s njom u vezi će nam svima uzeti 3-5 godina u najboljem slučaju i ni jedna od država sa grafa nije se oporavila kao što si gore negdje spomenula, tačnije nije ni blizu tome.
Helem, poenta je da oporavak pojedinih privrednih grana u odredjenom periodu ne znači privredni oporavak, ni kod nas ni u ovim zemljama sa grafa. Povratak na stanje sa kraja 2019 može se u najboljem slučaju očekivati 2021 ili 2022 godine, a sustizanje izgubljenog rasta tek par godina poslije. Dakle pandemija i sve s njom u vezi će nam svima uzeti 3-5 godina u najboljem slučaju i ni jedna od država sa grafa nije se oporavila kao što si gore negdje spomenula, tačnije nije ni blizu tome.
-
Mogy87
#32757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tako bi normalna diskusija i trebala da funkcionise: ti postavis clanak, ja procitam pa diskutujemo.
Usput, bez obzira sta ti mislis o meni i par neslaganja koje smo imali odlican si sagovornik i pridonosis da se diskusija izdigne s nivoa clanaka sa portala gdje polupismeni ljudi prevode tekstove koje ne razumiju.
Nas dvoje govorimo o razlicitim stvarima: ja kazem da se nivo privredne aktivnosti u vecini privrednih grana normalizovao u avgustu 2020. Ja govorim o tacki u vremenu, ti o kumulativu (konkretno 2020. godini). Da li ce se taj trend nastaviti, vidjet cemo.
Ti govoris o enormnim gubicima koje su te privredne grane i drzave iz kojih dolaze kompanije iz tih privrednih grana pretrpjele. To je cinjenica. I da ce jos dugo trebati za oporavak. Ono sto obecava je da se situacija normalizuje.
Usput, bez obzira sta ti mislis o meni i par neslaganja koje smo imali odlican si sagovornik i pridonosis da se diskusija izdigne s nivoa clanaka sa portala gdje polupismeni ljudi prevode tekstove koje ne razumiju.
Nas dvoje govorimo o razlicitim stvarima: ja kazem da se nivo privredne aktivnosti u vecini privrednih grana normalizovao u avgustu 2020. Ja govorim o tacki u vremenu, ti o kumulativu (konkretno 2020. godini). Da li ce se taj trend nastaviti, vidjet cemo.
Ti govoris o enormnim gubicima koje su te privredne grane i drzave iz kojih dolaze kompanije iz tih privrednih grana pretrpjele. To je cinjenica. I da ce jos dugo trebati za oporavak. Ono sto obecava je da se situacija normalizuje.
-
daddy-kool
#32758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je dobra taktika na koju bi se naši ZJZ mogli prešaltati sada kada je broj novozaraženih spao na manju cifru i napokon nam je pozitivnost testova ispod (ili oko) 5%. Treba djelovati brzo, a sada bi bio pravi trenutak kad je relativno zatišje da se stvar stavi pod kontrolu, i da se korona dugoročno svede na minimum do pojave vakcine.daddy-kool wrote: ↑01/10/2020 10:16
Once an infected person is identified, we try to find out with whom they interacted afterward so that we can warn, test, isolate, and quarantine these potential exposures. But that’s not the only way to trace contacts. And, because of overdispersion, it’s not necessarily where the most bang for the buck lies. Instead, in many cases, we should try to work backwards to see who first infected the subject.
Because of overdispersion, most people will have been infected by someone who also infected other people, because only a small percentage of people infect many at a time, whereas most infect zero or maybe one person. As Adam Kucharski, an epidemiologist and the author of the book The Rules of Contagion, explained to me, if we can use retrospective contact tracing to find the person who infected our patient, and then trace the forward contacts of the infecting person, we are generally going to find a lot more cases compared with forward-tracing contacts of the infected patient, which will merely identify potential exposures, many of which will not happen anyway, because most transmission chains die out on their own.
-
Mogy87
#32759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Super ideja. Ali mislim da smo mi odustali od bilo kakvog contact tracinga bilo sprijeda ili "sazada"daddy-kool wrote: ↑01/10/2020 13:49Ovo je dobra taktika na koju bi se naši ZJZ mogli prešaltati sada kada je broj novozaraženih spao na manju cifru i napokon nam je pozitivnost testova ispod (ili oko) 5%. Treba djelovati brzo, a sada bi bio pravi trenutak kad je relativno zatišje da se stvar stavi pod kontrolu, i da se korona dugoročno svede na minimum do pojave vakcine.daddy-kool wrote: ↑01/10/2020 10:16
Once an infected person is identified, we try to find out with whom they interacted afterward so that we can warn, test, isolate, and quarantine these potential exposures. But that’s not the only way to trace contacts. And, because of overdispersion, it’s not necessarily where the most bang for the buck lies. Instead, in many cases, we should try to work backwards to see who first infected the subject.
Because of overdispersion, most people will have been infected by someone who also infected other people, because only a small percentage of people infect many at a time, whereas most infect zero or maybe one person. As Adam Kucharski, an epidemiologist and the author of the book The Rules of Contagion, explained to me, if we can use retrospective contact tracing to find the person who infected our patient, and then trace the forward contacts of the infecting person, we are generally going to find a lot more cases compared with forward-tracing contacts of the infected patient, which will merely identify potential exposures, many of which will not happen anyway, because most transmission chains die out on their own.
-
daddy-kool
#32760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U jednom trenutku je to postalo nemoguće zbog samog broja novozaraženih, pa su bili sve pustili, ali to ne znači da se ne može opet početi. Nažalost naši ZJZ su bili debele hladovine prije ove epidemije, pa i ja sumnjam u poletnost rukovodstva ili radnika, ali bi zaista sada bio pravi trenutak da se ponovo orjentišu na traženje kontakata i primjene nešto fleksibilniji pristup - smanjenje izolacije za sumnjive kontakte, ukidanje izolacije po negativnom testu, bolju komunikaciju sa ljudima, i sl.
-
Mogy87
#32761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slazem se. Momenat je idealan da se trznudaddy-kool wrote: ↑01/10/2020 13:57 U jednom trenutku je to postalo nemoguće zbog samog broja novozaraženih, pa su bili sve pustili, ali to ne znači da se ne može opet početi. Nažalost naši ZJZ su bili debele hladovine prije ove epidemije, pa i ja sumnjam u poletnost rukovodstva ili radnika, ali bi zaista sada bio pravi trenutak da se ponovo orjentišu na traženje kontakata i primjene nešto fleksibilniji pristup - smanjenje izolacije za sumnjive kontakte, ukidanje izolacije po negativnom testu, bolju komunikaciju sa ljudima, i sl.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#32762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Situacija u BH ekonomiji se trenutno može porediti sa natovarenim kamionom koji juri niz Makljen sa kočnicom ispravnom na samo jednom točku, a ispred njega je veliki zavoj i naseljeno mjesto...Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 13:24 Tako bi normalna diskusija i trebala da funkcionise: ti postavis clanak, ja procitam pa diskutujemo.
- GAU8
#32763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo sto je taj kamion kren'o tako niz Makljen vec prije 10 i kusur godina.Lajavikrelac wrote: ↑01/10/2020 14:01Situacija u BH ekonomiji se trenutno može porediti sa natovarenim kamionom koji juri niz Makljen sa kočnicom ispravnom na samo jednom točku, a ispred njega je veliki zavoj i naseljeno mjesto...Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 13:24 Tako bi normalna diskusija i trebala da funkcionise: ti postavis clanak, ja procitam pa diskutujemo.
A sad se sjetili u 5 do 12 da cemo se skrhati.
Mislis da bi kamion stao da nije bilo epidemije???
Last edited by GAU8 on 01/10/2020 14:04, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#32764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sad je počela da škripi i ta jedna kočnica...
-
Mogy87
#32765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Apsolutno nije rijec o BiH sto sam posebno naglasila.Lajavikrelac wrote: ↑01/10/2020 14:01Situacija u BH ekonomiji se trenutno može porediti sa natovarenim kamionom koji juri niz Makljen sa kočnicom ispravnom na samo jednom točku, a ispred njega je veliki zavoj i naseljeno mjesto...Mogy87 wrote: ↑01/10/2020 13:24 Tako bi normalna diskusija i trebala da funkcionise: ti postavis clanak, ja procitam pa diskutujemo.
Evo da se ponovim
Odnosi se na sektore u kljucnim ekonomijama svijeta (navedene su ispod grafa). To sto je nasa ionako klimava ekonomija jos u gorem stanju ne znaci da se stvari u svijetu nisu popravile. Ali uzroke ovakvog stanja nase ekonomije treba traziti u zadnjih 30 godina, a ne posljednjih par mjeseci. Da se nije unistavalo zadnjih 30 godina i mi bi se oporavili kao drzave navedene na grafu.
- GAU8
#32766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislis da bi stao da nije bilo epidmije??
Ovako bar skripi kocnica i sofer ima sansu da iskoci
- Domaci izdajnik
#32767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja živim u BIH pa me striktno zanima hoću li sutra imati od čega živjeti. Za zemlje Komonvelta ili Beneluksa me zaboli vršnjak, oni ne mogu još potrošiti što su vijekovima pokrali...
- Domaci izdajnik
-
Mogy87
#32769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Onda da se prebacimo na drugu temuLajavikrelac wrote: ↑01/10/2020 14:06 Ja živim u BIH pa me striktno zanima hoću li sutra imati od čega živjeti. Za zemlje Komonvelta ili Beneluksa me zaboli vršnjak, oni ne mogu još potrošiti što su vijekovima pokrali...
- armin071
#32770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znači pogođeni su gastronomija i sitno nešto aviosaobraćaj. Al ne treba dramiti to je “samo” pola od ukupno zaposlenih u aviosaobraćaju... Sad je najbitnijije održavati razmak....
https://www.klix.ba/biznis/pandemija-bi ... /200930134Pandemija bi mogla izbrisati više od 46 miliona radnih mjesta u aviondustriji
-
Mogy87
#32771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne. Poenta je da ne trebamo biti "ekonomski panicari" (kako vi nas znate zvati) i da je odlicno da se stvari popravljaju u drugim sektorima.
To je kao ono kad mi kazemo umrlo je toliko ljudi, a vi kazete to je "samo" 0.0001% (ili koje vec procente navodite).
Samo sto ziv covjek moze naci drugi posao, a za mrtvog je to malo teze.
To je kao ono kad mi kazemo umrlo je toliko ljudi, a vi kazete to je "samo" 0.0001% (ili koje vec procente navodite).
- Domaci izdajnik
#32772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Živiš li ti u BIH? Da li se sjećaš perioda od 2006 pa do negdje unazad dvije godine??? Ili si uhljeb ili ne živiš ovdje kad možeš izvaliti ovakvu glupostMogy87 wrote: ↑01/10/2020 15:07 Ne. Poenta je da ne trebamo biti "ekonomski panicari" (kako vi nas znate zvati) i da je odlicno da se stvari popravljaju u drugim sektorima.
Posla na sve strane ali neće raja da rOdi...čuvaš narod od "opasne" zaraze da bi nakon nje skapavao od gladi
Osuđenik na smrt streljanjem ne lomi glavu čitavu noć hoće li na njega pucati rafalno ili jedinačno u zoru. On će svejedno umrijeti...
-
Mogy87
#32773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, zivim u BiH. I radim u realnom sektoru. Ne bih iznosila vise detalja.Lajavikrelac wrote: ↑01/10/2020 15:49Živiš li ti u BIH? Da li se sjećaš perioda od 2006 pa do negdje unazad dvije godine??? Ili si uhljeb ili ne živiš ovdje kad možeš izvaliti ovakvu glupostMogy87 wrote: ↑01/10/2020 15:07 Ne. Poenta je da ne trebamo biti "ekonomski panicari" (kako vi nas znate zvati) i da je odlicno da se stvari popravljaju u drugim sektorima.
Samo sto ziv covjek moze naci drugi posao, a za mrtvog je to malo teze.![]()
Posla na sve strane ali neće raja da rOdi...čuvaš narod od "opasne" zaraze da bi nakon nje skapavao od gladi![]()
Osuđenik na smrt streljanjem ne lomi glavu čitavu noć hoće li na njega pucati rafalno ili jedinačno u zoru. On će svejedno umrijeti...
Situacija je takva zadnjih 30 godina, ne zadnjih par mjeseci. Ne amnestiraj vlast okrivljujuci koronu za situaciju.
Stojim pri stavu da je bolje biti nezaposlen nego mrtav.
I jos jednom: tema je COVID u svijetu. Imamo onu drugu za BiH.
- Tesla Edison
#32774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dakle, bolje zdravlje nego ekonomija.
Da, tako je, da je virus opasan ili ozbiljan i da se od njega umire. Pošto od korone niko nikad nije umro (možda je neko sa ali od ne - nema obdukcija da se može dokazati da je uzrok nečije smrti korona), virus je sve samo nije opasan.
Sad uništiti ekonomiju zarad izmišljene pandemije, može predlagati samo idiot.
Da, tako je, da je virus opasan ili ozbiljan i da se od njega umire. Pošto od korone niko nikad nije umro (možda je neko sa ali od ne - nema obdukcija da se može dokazati da je uzrok nečije smrti korona), virus je sve samo nije opasan.
Sad uništiti ekonomiju zarad izmišljene pandemije, može predlagati samo idiot.
-
Mogy87
#32775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imajući u vidu da je obdukcija umrlog pacijenta - definitivno jedini način da se znanstveno utvrdi pravi uzrok smrti - upravo objavljena detaljna analiza rezultata kliničkih obdukcija u Njemačkoj dokazuje da je u slučajevima teškog oblika Kovida-19 u većini slučajeva ta bolest bila uzrok smrti.
„U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Kovid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti", rekao je Johannes Friemann, jedan od najuglednijih njemačkih patologa, baš kao i Karl-Friedrich Birig, predsjednik Udruge njemačkih patologa, Gustavo Baretton predsjednik Njemačke udruge za patologiju i Till Acker predsednik Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošlog tjedna pozvali na virtualnu konferenciju za tisak kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.
Ta ce vodeci njemacki patolozi, forumasi znaju bolje.
https://m.dw.com/hr/njema%C4%8Dki-patol ... a-54688537
„U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Kovid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti", rekao je Johannes Friemann, jedan od najuglednijih njemačkih patologa, baš kao i Karl-Friedrich Birig, predsjednik Udruge njemačkih patologa, Gustavo Baretton predsjednik Njemačke udruge za patologiju i Till Acker predsednik Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošlog tjedna pozvali na virtualnu konferenciju za tisak kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.
Ta ce vodeci njemacki patolozi, forumasi znaju bolje.
https://m.dw.com/hr/njema%C4%8Dki-patol ... a-54688537