A kad sam ja pisala da je genetika kljucna, pisao si ma najlakse "svaliti" na genetiku.Naslovnica wrote: ↑26/09/2020 08:57apsidejzi wrote: ↑25/09/2020 22:49 Danas su objavljenje dvije studije Korona virusa kojima se objasnjava zasto je 14% ljudi umrlo od istog te zasto neki ljudi budu tesko bolesni. Ovo je poprilicno veliki % za jednu studiju i daje jasan signal sta se desava u organizmu kod ljudi koji zavrse na respiratoru. Radi se o "genetskoj gresci" gdje tijelo proizvede antitijela koja nisu u stanju razaznati korona virus od primarnog imunog sistema. Naime, nas organizam ima primarni imuni sistem u celijama gdje one luce odredjene molekule koje upozoravaju okolne celije da je virus (bilo koji) u blizini i da ne trebaju primati nove materije u sebe. Mi to nazivamo upala (necega). Tako normalni sistem funkcionise. Upala bude dok ne dodju antitijela da pokupe virus. Tek nakon toga, kada ovaj primarni odbrambeni sistem popusti, celije se otvaraju i nastavljau normalan protok materija.
Kod ovih ljudi, kako je otkrila studija, proizvedu se antitijela koja pomijesaju primarnu odbranu i virus i onda napadaju oboje. Problem je u tome sto pojedu svu primarnu odbranu i celije misle da je opasnost prosla te nastavljaju normalni protok materija ukljucujuci i pustanje virusa u sebe koji se sada brze siri. Umjesto da ga zakoci, antitijela su pustila rucnu u strani. Ja ovo vidim kao bojno polje gdje imas dvije vojske sa pjesadijom (primarni imuni sisstem) naprijed i artiljerijom (antitijela) nazad. Artiljerija ispali granate i pobije svoju pjesadiju. Ubiju oni i dio neprijateljske pjesadije al svoje devastiraju.
Ovo je posebno izrazeno kod muskaraca, jer se ovaj gen nalazi na Y hromosomu koji je kod zena X hromozom tj zene imaju dva primjerka gena gdje je velika sansa da je jedan od njih ispravan i aktivan. Studija je ukazala da se prvo treba izvaditi nalaz antitijela kod pacijenta i na osnovu toga primjetiti da li je isti sa ovom genetskom manom. Ako jeste, onda mu se ne smije davati plazma sa antitijelima jer ce mu samo gore napraviti. Moraju mu se davati lijekovi za ublazavanje imunog sistema. Isti oni lijekovi koji se daju kod autoimunih bolesti. Zanimljivo da moras sputavati imuni sistem kako bi se odbranio od korona virusa...
Evo i clanka: https://www.sciencemag.org/news/2020/09 ... 9-patients![]()
Vidis zasto je vazno nesto dokazati?
A ne kao sto na drugoj temi pises "ma bas mene briga sta su dokazali i IZMJERILI, ja ipak znam bolje.