Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43876 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

exliberal-ex wrote: 08/10/2020 15:08
SaraFina wrote: 08/10/2020 14:47 Image

Patlidzani 🥰
dobri su i kad ih napravis na rostilju..i onda samo po njima malo maslinovog ulja , sjeckanog persuna i malo balsamic sirceta...uf mogao bi to sad u subotu napravit
I tako su 👍
User avatar
dalmatinka
Posts: 2882
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#43877 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by dalmatinka »

AstorH wrote: 08/10/2020 02:17 U zivotu sam imao svega mozda 3 ili 4 prilke da porbam puzeve, i svaki put sam pobjegao ili okrenuo glavu.
Ovaj put sam sam htio probati. Nisam ih ja spremao nego moja gospodja. Ona ih je jela od djetinjstva kako je otac ucio, kada izlaze, kada se beru, kako se spremaju prije kuvanja (ona mreza za krompire-cijede se 2 dana-i 2-3 dana trebaju bit na suhom najvise)
Nadalje..kuhaju se najmanje sat ipo, i da ne pircam vise, slijede u nastavku slike.
Ja sam ih jeo takve, sa maslinovim uljem, kvasinom, i pomama.
Ima opcija da se mogu pohati, bacit na tavu, sa kapulom (lukom) malo brašna, 2-3 jajeta, ugl.kajgana, sa mediteranskim zacinima usput.
Htjela me prvo naucit kako je ona to jela u djetinjstvu, a to ide ovako..i slike su ispod..i nisam bas skeptican prema tome kako sam bio.
Iako moram priznati nisam ni odusevljen.
Međutim..
Sjećam se tog postupka s puževima iz djetinjstva. Točno tako su i moji to radili. Međutim, u životu ih nikad nisam stavila u usta. Tako će i ostati :D
immuno
Posts: 2027
Joined: 07/04/2010 11:05

#43878 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

Image
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati🙈

SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna

AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme😊👍

Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om 😎 respekt 👍
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43879 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

immuno wrote: 08/10/2020 19:26 Image
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati🙈

SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna

AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme😊👍

Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om 😎 respekt 👍


Wow! Super! I Tanjir je tako sladak. Moracu tu s Mozzarella musaku pokušati.

A kako somuni/ lepinje one tvoje idu.
Danas sam opet pravila k neko su hljebaste. Vise za burgera.

Image

Image
User avatar
Nisrin
Posts: 5489
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#43880 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Nisrin »

Image

Image

Image
Last edited by Nisrin on 08/10/2020 20:57, edited 1 time in total.
immuno
Posts: 2027
Joined: 07/04/2010 11:05

#43881 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

Image

Ovako 500g brasna glatkog, pola kocke svjeze germe ili kesica suhe, so, secer I ca 350ml tople vode... Sve umijesiti u glatko tijesto, ostaviti da nadodje. Premijesiti I napraviti 5-6 loptica pokriti I ostaviti 10-ak minuta, razviti malo tek toliko da "spljostis" loptice pokriti 10 minuta, opet razviti u krug I opet pokriti 10min. Rernu ukljuci da se dobro ugrije kod mene je 250 max ja ugrije na nekih 230 stepeni. Ne pleh stavi papir, somune prosaraj, premazi vodom mozes mokrom rukom I pospi curekotom I stavoi na pleh I u vrelu rernu. Peci 10 - 15 minuta Max, izvadi I zamotaj u cist stolnjak..... Zvuci komplikovano al upravo ovo stalno nadolazenje je fol da budu tanki, napusu se I ono sto je najvaznije bar meni somun nesmije imati "sredine" nije hljeb 😊 gutes gelingen 😊
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43882 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

immuno wrote: 08/10/2020 19:26 Image
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati🙈

SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna

AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme😊👍

Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om 😎 respekt 👍
Sataras kao i sve drugo :thumbup:
Ma jedva cekam :)
Da skuhamo sta zajedno
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43883 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

immuno wrote: 08/10/2020 20:56 Image

Ovako 500g brasna glatkog, pola kocke svjeze germe ili kesica suhe, so, secer I ca 350ml tople vode... Sve umijesiti u glatko tijesto, ostaviti da nadodje. Premijesiti I napraviti 5-6 loptica pokriti I ostaviti 10-ak minuta, razviti malo tek toliko da "spljostis" loptice pokriti 10 minuta, opet razviti u krug I opet pokriti 10min. Rernu ukljuci da se dobro ugrije kod mene je 250 max ja ugrije na nekih 230 stepeni. Ne pleh stavi papir, somune prosaraj, premazi vodom mozes mokrom rukom I pospi curekotom I stavoi na pleh I u vrelu rernu. Peci 10 - 15 minuta Max, izvadi I zamotaj u cist stolnjak..... Zvuci komplikovano al upravo ovo stalno nadolazenje je fol da budu tanki, napusu se I ono sto je najvaznije bar meni somun nesmije imati "sredine" nije hljeb 😊 gutes gelingen 😊
Tako tako! I na kifle nekad primjenim ovo isto ili onu pogacu zamotanu :) Bravo!
immuno
Posts: 2027
Joined: 07/04/2010 11:05

#43884 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

:koluta: hvala
Vrlo rado 🤗
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43885 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

immuno wrote: 08/10/2020 20:56 Image

Ovako 500g brasna glatkog, pola kocke svjeze germe ili kesica suhe, so, secer I ca 350ml tople vode... Sve umijesiti u glatko tijesto, ostaviti da nadodje. Premijesiti I napraviti 5-6 loptica pokriti I ostaviti 10-ak minuta, razviti malo tek toliko da "spljostis" loptice pokriti 10 minuta, opet razviti u krug I opet pokriti 10min. Rernu ukljuci da se dobro ugrije kod mene je 250 max ja ugrije na nekih 230 stepeni. Ne pleh stavi papir, somune prosaraj, premazi vodom mozes mokrom rukom I pospi curekotom I stavoi na pleh I u vrelu rernu. Peci 10 - 15 minuta Max, izvadi I zamotaj u cist stolnjak..... Zvuci komplikovano al upravo ovo stalno nadolazenje je fol da budu tanki, napusu se I ono sto je najvaznije bar meni somun nesmije imati "sredine" nije hljeb 😊 gutes gelingen 😊
E taj post👍👍👍

😘😘😘😘Nisam mogla naći. Hvala.
Zizi505
Posts: 9251
Joined: 25/04/2011 14:06

#43886 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zizi505 »

Kod mene danas salata, ne stigoh ništa skuhati.
Rukola, papaja, dimljena piletina i za ukras bosiljak.

Image

@immuno odlični somuni, dobro bi mi išli sa salatom a mogla bih malo i tjestenine od Nisrin :-D
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#43887 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by exliberal-ex »

immuno wrote: 08/10/2020 22:11 :koluta: hvala
Vrlo rado 🤗
immuno pobogu ....pa kako covjek da smrsa !?.... :mrgreen:
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43888 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

zizi505 wrote: 08/10/2020 23:08 Kod mene danas salata, ne stigoh ništa skuhati.
Rukola, papaja, dimljena piletina i za ukras bosiljak.

:thumbup:
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7436
Joined: 16/01/2007 23:38

#43889 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by banjaluka078 »

zizi505 wrote: 08/10/2020 23:08 Kod mene danas salata, ne stigoh ništa skuhati.
Rukola, papaja, dimljena piletina i za ukras bosiljak.

Image

@immuno odlični somuni, dobro bi mi išli sa salatom a mogla bih malo i tjestenine od Nisrin :-D
Fantazija!
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43890 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

jest fantazija ali za moje papagaje a ne mene :D


nisrim dobra pizza..ja bi samo prije pečenja ispod i na rubove dobro maslinovim uljem tako da se zapečeu rerni kao iz krušne peci..znam nije zdravo..ali jebiga odlično bude i kompenzira super nižu temperaturu tako :D
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7436
Joined: 16/01/2007 23:38

#43891 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by banjaluka078 »

zlo zlo wrote: 09/10/2020 13:11 jest fantazija ali za moje papagaje a ne mene :D
:D

A ja ovo volim. Suhu hranu, generalno. Kraj mene bi propali svi sataraši, lonci, kojekakve dolme, punjena paprike, mahune, kuhani kupus... Eto, grašak može, ostalo jok.
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43892 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

banjaluka078 wrote: 09/10/2020 13:17
zlo zlo wrote: 09/10/2020 13:11 jest fantazija ali za moje papagaje a ne mene :D
:D

A ja ovo volim. Suhu hranu, generalno. Kraj mene bi propali svi sataraši, lonci, kojekakve dolme, punjena paprike, mahune, kuhani kupus... Eto, grašak može, ostalo jok.
dok ti moje 4 papige uskoće u tanjur vidio bi ti rokule itd..dal bi jeo..evo i sad im se dobro oprana suši :D
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43893 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

zlo zlo wrote: 09/10/2020 14:29
banjaluka078 wrote: 09/10/2020 13:17
zlo zlo wrote: 09/10/2020 13:11 jest fantazija ali za moje papagaje a ne mene :D
:D

A ja ovo volim. Suhu hranu, generalno. Kraj mene bi propali svi sataraši, lonci, kojekakve dolme, punjena paprike, mahune, kuhani kupus... Eto, grašak može, ostalo jok.
dok ti moje 4 papige uskoće u tanjur vidio bi ti rokule itd..dal bi jeo..evo i sad im se dobro oprana suši :D
Misliš Vrane. Kod tebe su ono vrane, ali ti ih zoveš papigama. 👀
User avatar
pizarro
Posts: 4193
Joined: 11/01/2018 21:33
Location: Ruhrgebiet

#43894 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by pizarro »

Sanabija wrote: 05/10/2020 15:14
pizarro wrote: 05/10/2020 12:37
Sanabija wrote: 05/10/2020 10:54

Image
sta je ovo i moze li ono rasti na tuzlanskom kantonu :-D
Sorbus aucuparia -jarebika. Vrlo dekorativno drvo. Može naravno
bas lijepo drvo :thumbup:
User avatar
pizarro
Posts: 4193
Joined: 11/01/2018 21:33
Location: Ruhrgebiet

#43895 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by pizarro »

Nisrin wrote: 08/10/2020 20:53
Image
mocno.
User avatar
dalmatinka
Posts: 2882
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#43896 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by dalmatinka »

Image
Image
Image
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7436
Joined: 16/01/2007 23:38

#43897 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by banjaluka078 »

@dalmatinka , mogla bih ručati kod tebe. :)

Kod mene raštika, sjetila se uslikati kad se zamalo dno ukazalo. :)

Image
User avatar
dalmatinka
Posts: 2882
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#43898 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by dalmatinka »

banjaluka078 wrote: 10/10/2020 17:23 @dalmatinka , mogla bih ručati kod tebe. :)

Kod mene raštika, sjetila se uslikati kad se zamalo dno ukazalo. :)

Image
Ja obožavam raštiku ili broskvu kako mi to zovemo, međutim kao i svo lisnato povrće ja je spremam
samo na lešo s krumpirom. Ovo kod tebe su nekakve sarmice sa suhim mesom. Čime si je punila, izgleda izvrsno. :thumbup:
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43899 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

pekla sam danas kestene u fritezi i super su ispali :D
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7436
Joined: 16/01/2007 23:38

#43900 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by banjaluka078 »

dalmatinka wrote: 10/10/2020 18:28
Ja obožavam raštiku ili broskvu kako mi to zovemo, međutim kao i svo lisnato povrće ja je spremam
samo na lešo s krumpirom. Ovo kod tebe su nekakve sarmice sa suhim mesom. Čime si je punila, izgleda izvrsno. :thumbup:
Hvala. Riža i meso. I malo suhog pored da zamiriši.
A pravim raštiku i tako na lešo, imamo je dosta pa smišljamo šta ćemo s njom.
Post Reply