I tako suexliberal-ex wrote: ↑08/10/2020 15:08dobri su i kad ih napravis na rostilju..i onda samo po njima malo maslinovog ulja , sjeckanog persuna i malo balsamic sirceta...uf mogao bi to sad u subotu napravit
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43876 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
- dalmatinka
- Posts: 2882
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
#43877 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sjećam se tog postupka s puževima iz djetinjstva. Točno tako su i moji to radili. Međutim, u životu ih nikad nisam stavila u usta. Tako će i ostatiAstorH wrote: ↑08/10/2020 02:17 U zivotu sam imao svega mozda 3 ili 4 prilke da porbam puzeve, i svaki put sam pobjegao ili okrenuo glavu.
Ovaj put sam sam htio probati. Nisam ih ja spremao nego moja gospodja. Ona ih je jela od djetinjstva kako je otac ucio, kada izlaze, kada se beru, kako se spremaju prije kuvanja (ona mreza za krompire-cijede se 2 dana-i 2-3 dana trebaju bit na suhom najvise)
Nadalje..kuhaju se najmanje sat ipo, i da ne pircam vise, slijede u nastavku slike.
Ja sam ih jeo takve, sa maslinovim uljem, kvasinom, i pomama.
Ima opcija da se mogu pohati, bacit na tavu, sa kapulom (lukom) malo brašna, 2-3 jajeta, ugl.kajgana, sa mediteranskim zacinima usput.
Htjela me prvo naucit kako je ona to jela u djetinjstvu, a to ide ovako..i slike su ispod..i nisam bas skeptican prema tome kako sam bio.
Iako moram priznati nisam ni odusevljen.
Međutim..
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#43878 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati
SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna
AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme
Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om respekt
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43879 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
immuno wrote: ↑08/10/2020 19:26
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati
SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna
AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme
Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om respekt
Wow! Super! I Tanjir je tako sladak. Moracu tu s Mozzarella musaku pokušati.
A kako somuni/ lepinje one tvoje idu.
Danas sam opet pravila k neko su hljebaste. Vise za burgera.
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#43880 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Last edited by Nisrin on 08/10/2020 20:57, edited 1 time in total.
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#43881 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ovako 500g brasna glatkog, pola kocke svjeze germe ili kesica suhe, so, secer I ca 350ml tople vode... Sve umijesiti u glatko tijesto, ostaviti da nadodje. Premijesiti I napraviti 5-6 loptica pokriti I ostaviti 10-ak minuta, razviti malo tek toliko da "spljostis" loptice pokriti 10 minuta, opet razviti u krug I opet pokriti 10min. Rernu ukljuci da se dobro ugrije kod mene je 250 max ja ugrije na nekih 230 stepeni. Ne pleh stavi papir, somune prosaraj, premazi vodom mozes mokrom rukom I pospi curekotom I stavoi na pleh I u vrelu rernu. Peci 10 - 15 minuta Max, izvadi I zamotaj u cist stolnjak..... Zvuci komplikovano al upravo ovo stalno nadolazenje je fol da budu tanki, napusu se I ono sto je najvaznije bar meni somun nesmije imati "sredine" nije hljeb gutes gelingen
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#43882 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sataras kao i sve drugoimmuno wrote: ↑08/10/2020 19:26
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati
SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna
AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme
Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om respekt
Ma jedva cekam
Da skuhamo sta zajedno
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#43883 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Tako tako! I na kifle nekad primjenim ovo isto ili onu pogacu zamotanu Bravo!immuno wrote: ↑08/10/2020 20:56
Ovako 500g brasna glatkog, pola kocke svjeze germe ili kesica suhe, so, secer I ca 350ml tople vode... Sve umijesiti u glatko tijesto, ostaviti da nadodje. Premijesiti I napraviti 5-6 loptica pokriti I ostaviti 10-ak minuta, razviti malo tek toliko da "spljostis" loptice pokriti 10 minuta, opet razviti u krug I opet pokriti 10min. Rernu ukljuci da se dobro ugrije kod mene je 250 max ja ugrije na nekih 230 stepeni. Ne pleh stavi papir, somune prosaraj, premazi vodom mozes mokrom rukom I pospi curekotom I stavoi na pleh I u vrelu rernu. Peci 10 - 15 minuta Max, izvadi I zamotaj u cist stolnjak..... Zvuci komplikovano al upravo ovo stalno nadolazenje je fol da budu tanki, napusu se I ono sto je najvaznije bar meni somun nesmije imati "sredine" nije hljeb gutes gelingen
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#43884 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
hvala
Vrlo rado
Vrlo rado
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43885 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
E taj postimmuno wrote: ↑08/10/2020 20:56
Ovako 500g brasna glatkog, pola kocke svjeze germe ili kesica suhe, so, secer I ca 350ml tople vode... Sve umijesiti u glatko tijesto, ostaviti da nadodje. Premijesiti I napraviti 5-6 loptica pokriti I ostaviti 10-ak minuta, razviti malo tek toliko da "spljostis" loptice pokriti 10 minuta, opet razviti u krug I opet pokriti 10min. Rernu ukljuci da se dobro ugrije kod mene je 250 max ja ugrije na nekih 230 stepeni. Ne pleh stavi papir, somune prosaraj, premazi vodom mozes mokrom rukom I pospi curekotom I stavoi na pleh I u vrelu rernu. Peci 10 - 15 minuta Max, izvadi I zamotaj u cist stolnjak..... Zvuci komplikovano al upravo ovo stalno nadolazenje je fol da budu tanki, napusu se I ono sto je najvaznije bar meni somun nesmije imati "sredine" nije hljeb gutes gelingen
Nisam mogla naći. Hvala.
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7436
- Joined: 16/01/2007 23:38
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43890 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jest fantazija ali za moje papagaje a ne mene
nisrim dobra pizza..ja bi samo prije pečenja ispod i na rubove dobro maslinovim uljem tako da se zapečeu rerni kao iz krušne peci..znam nije zdravo..ali jebiga odlično bude i kompenzira super nižu temperaturu tako
nisrim dobra pizza..ja bi samo prije pečenja ispod i na rubove dobro maslinovim uljem tako da se zapečeu rerni kao iz krušne peci..znam nije zdravo..ali jebiga odlično bude i kompenzira super nižu temperaturu tako
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7436
- Joined: 16/01/2007 23:38
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43892 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
dok ti moje 4 papige uskoće u tanjur vidio bi ti rokule itd..dal bi jeo..evo i sad im se dobro oprana sušibanjaluka078 wrote: ↑09/10/2020 13:17
A ja ovo volim. Suhu hranu, generalno. Kraj mene bi propali svi sataraši, lonci, kojekakve dolme, punjena paprike, mahune, kuhani kupus... Eto, grašak može, ostalo jok.
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43893 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Misliš Vrane. Kod tebe su ono vrane, ali ti ih zoveš papigama.zlo zlo wrote: ↑09/10/2020 14:29dok ti moje 4 papige uskoće u tanjur vidio bi ti rokule itd..dal bi jeo..evo i sad im se dobro oprana sušibanjaluka078 wrote: ↑09/10/2020 13:17
A ja ovo volim. Suhu hranu, generalno. Kraj mene bi propali svi sataraši, lonci, kojekakve dolme, punjena paprike, mahune, kuhani kupus... Eto, grašak može, ostalo jok.
- pizarro
- Posts: 4193
- Joined: 11/01/2018 21:33
- Location: Ruhrgebiet
- pizarro
- Posts: 4193
- Joined: 11/01/2018 21:33
- Location: Ruhrgebiet
- dalmatinka
- Posts: 2882
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7436
- Joined: 16/01/2007 23:38
#43897 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
@dalmatinka , mogla bih ručati kod tebe.
Kod mene raštika, sjetila se uslikati kad se zamalo dno ukazalo.
Kod mene raštika, sjetila se uslikati kad se zamalo dno ukazalo.
- dalmatinka
- Posts: 2882
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
#43898 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ja obožavam raštiku ili broskvu kako mi to zovemo, međutim kao i svo lisnato povrće ja je spremambanjaluka078 wrote: ↑10/10/2020 17:23 @dalmatinka , mogla bih ručati kod tebe.
Kod mene raštika, sjetila se uslikati kad se zamalo dno ukazalo.
samo na lešo s krumpirom. Ovo kod tebe su nekakve sarmice sa suhim mesom. Čime si je punila, izgleda izvrsno.
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43899 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
pekla sam danas kestene u fritezi i super su ispali
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7436
- Joined: 16/01/2007 23:38
#43900 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hvala. Riža i meso. I malo suhog pored da zamiriši.dalmatinka wrote: ↑10/10/2020 18:28
Ja obožavam raštiku ili broskvu kako mi to zovemo, međutim kao i svo lisnato povrće ja je spremam
samo na lešo s krumpirom. Ovo kod tebe su nekakve sarmice sa suhim mesom. Čime si je punila, izgleda izvrsno.
A pravim raštiku i tako na lešo, imamo je dosta pa smišljamo šta ćemo s njom.