Nagorno Karabah

Post Reply
zigzag

#5876 Re: Nagorno Karabah

Post by zigzag »

SanskiBiser wrote: 08/10/2020 10:38 Krasukha-2 ruski sistem koji se koristi za PVO ometanje u dobro umrezenim sistemima PVO, ne moze nista modernim autonomnim dronovima koji ne zavise od GPS, moze samo uspjesno ometati male dronove koji rade uz pomoc GPS navigacije i za to je koristen u siriji da bi sprecio improvizovane vojne dronove oko strateskih lokacija. Dronovi kao americki predator, bajraktari i ovi izraelski sto azeri imaju njima taj ruski sistem ometanja ne moze nista.

Veliki problem tog sistema ometanja je da se koristi jako oprezno jer kad se koristi ometa i neprijatelja i tvoje vlastite snage...

Moderni dronovi koriste AI rutine i detektuju sva ometanja i pokrecu rutinu kojom detektuju signal ometanja i traze njegov izvor i u stanju su da samostalno triaungulacijom odrede lokaciju tog izvora ometanja i da dojave u centralu sto znaci da mogu da komandi dojave priblizno tacnu lokaciju Krasukha 2 sistema a samim tim i da krenu u akciju da ga uniste. Uz to su savrseno su u stanju da samostalno ukoliko je potrebno odu iz zone ometanja do zone gdje operater moze imati potpunu kontrolu ili da mu zada nove parametre misije. Moderni dronovi nisu idioti koji ne mogu bez operatera.Mozes ih poslati iz baze sa isprogramiranim ciljevima i da sami bez operatera bombarduju i vrate se u bazu i slete.
Ne zavise od GPS i mogu potpuno samostalno da triangulacijom odrede svoju poziciju i da cak prepoznaju samostalno orjentire u prostoru na osnovu sat mape koju imaju u bazi.
A šta ako je i ta Krašuka modernizovana. Što bi je slali ako se već može istestirati na pravom mjestu, odnosno tamo gdje su aktivni dronovi koji sutra mogu biti prijetnja direktno Rusiji ili nekome kome bi Rusija mogla skuplje prodati svoju tehniku.
Kikibombona

#5877 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

veseloiveselo wrote: 08/10/2020 11:21Pozdrav za sve na ovom forumu. Prvi put pišem mada pratim ovu temu. Moram da nešto kažem u vezi oslobađanja Horadiza. Horadiz je bio Azebejđanski uvijek. Ja sam lično živio u Horadizu dvije godine od 2001 do 2003. Radio sam na jednom projektu deminiranja US vlade. Bili smo stacionirani u Horadizu. A često sam bio i blizu a ponekad i na samoj prvoj liniji fronta AZ vojske. U taj vakat linije su bile nekih 5 km iza Hpradiza prema N. Karabahu. Mislim da su Azerbejđanci probili linije u tomd dijelu. Ili su uzeli neko manje selo u tom dijelu. Horadiz je gradić od nekih 5000 stanovnika. U to vrijeme je se obnavljao od predhodnog rata i još uvijek je mnogo kuća bilo porušeno.
Azerska vojska se fokusirala na taj dio ratista. Ocigledno sjevernije, gdje su brdoviti predjeli, ide mnogo tesko.

Je li na tom dijelu ravno sve do granice sa Armenijom?
veseloiveselo

#5878 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

Ja sam inače u sedmici putovao Horadz-Ganja (drugi grad po veličini)pa onda vikend u Baku. Tako da sam čitavom linijom fronta. Horadiz pa Barda, Tartar, Naftečelan. Teren bas nekako iza Horadiza prelazi u manja brada.A Armnici su imali liniju fronta gdje več počinju veča brda i uzvisine. Az vojska bila u podređeno položaju i na tom dijelu i ako su uspjeli probiti frontu onda dobro guraju.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#5879 Re: Nagorno Karabah

Post by parappa »

veseloiveselo wrote: 08/10/2020 11:21
pici wrote: 08/10/2020 10:12 djabe im divljanje nad mrtvim tijelima azera, ovi ih polako valjaju ko macice na juznom frontu...

Pozdrav za sve na ovom forumu. Prvi put pišem mada pratim ovu temu. Moram da nešto kažem u vezi oslobađanja Horadiza. Horadiz je bio Azebejđanski uvijek. Ja sam lično živio u Horadizu dvije godine od 2001 do 2003. Radio sam na jednom projektu deminiranja US vlade. Bili smo stacionirani u Horadizu. A često sam bio i blizu a ponekad i na samoj prvoj liniji fronta AZ vojske. U taj vakat linije su bile nekih 5 km iza Hpradiza prema N. Karabahu. Mislim da su Azerbejđanci probili linije u tomd dijelu. Ili su uzeli neko manje selo u tom dijelu. Horadiz je gradić od nekih 5000 stanovnika. U to vrijeme je se obnavljao od predhodnog rata i još uvijek je mnogo kuća bilo porušeno.
dobro dosao na temu.
fino je imati nekoga (uz vitezanina) sto je boravio tamo.

kakvi su tvoji utisci? imas li kontakt sa ljudima iz AZ?
Last edited by parappa on 08/10/2020 11:56, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5880 Re: Nagorno Karabah

Post by pici »

https://caucasus.liveuamap.com/

evo ovdje se vide ratna dejstva i mapa... jug su probili, odmah na pocetku je bio neki vrh i to su azeri uzeli i sjargali se cestom M6 koja vodi do armenske granice koja je nadjidjana planinskim brdima i planinama pa onda azerska enklava, M6 cesta je kolko vidim bez brda i planina tako da za mehanizovano oklopne brigade je OK. Sjever je rusvaj od vrhova preko 3000 metara, tamo i koza pod ručnom jedva stoji.
veseloiveselo

#5881 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

Igrom slučaja, jer smo imali i tamo operacije, bio sam i u Armeniji, doduše kratko. Tako da znam obje strane priče. Tragično je to za obje nacije. Nevjerovatna je količina mržnje između njih. Mislim da su to dvije nacije koje se mrze najviše na svijetu. Za mene su lično na obje strane bili odlični ljudi i jako gostoprimljivi. Zao mi je da vidim da mladi ljudi ginu. Sve je to bijeda. U Az uzak krug ljudi ima sve a velika večina ništa. Slično je u Armeniji. Bijeda ide u rat i gine. Ima mnogo kontakata ali mislim da im je internet isključen i niko mi se još nije javio.
veseloiveselo

#5882 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

pici wrote: 08/10/2020 11:42 https://caucasus.liveuamap.com/

evo ovdje se vide ratna dejstva i mapa... jug su probili, odmah na pocetku je bio neki vrh i to su azeri uzeli i sjargali se cestom M6 koja vodi do armenske granice koja je nadjidjana planinskim brdima i planinama pa onda azerska enklava, M6 cesta je kolko vidim bez brda i planina tako da za mehanizovano oklopne brigade je OK. Sjever je rusvaj od vrhova preko 3000 metara, tamo i koza pod ručnom jedva stoji.
Taj dio je uz samu granicu sa Iranom. Samo rijeka, čini mi se Araz se zove, ih dijeli. Ima, barem iza Horadiza, nešto manjih i večih brda. Dalje ne znam kakav je teren.
ovo_malo_duse

#5883 Re: Nagorno Karabah

Post by ovo_malo_duse »

Ne mogu da otvori ne znam zasto. Haj izvuci tu mapu pa postavi.
Novosti

#5884 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Image

Azerbaijani military in Jabrayil

Padaju agresorske zastave
Škobo Habu

#5885 Re: Nagorno Karabah

Post by Škobo Habu »

Smenjen šef Službe za nacionalnu bezbednosti Jermenije

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smenio je šefa Službe za nacionalnu bezbednost Argišti Kjaramjana, saopštila je pres-služba jermenskog lidera

Razlog za smenu Kjaramjana nije naveden.
I ovo dosta govori.
Škobo Habu

#5886 Re: Nagorno Karabah

Post by Škobo Habu »

Škobo Habu wrote: 08/10/2020 12:05
Smenjen šef Službe za nacionalnu bezbednosti Jermenije

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smenio je šefa Službe za nacionalnu bezbednost Argišti Kjaramjana, saopštila je pres-služba jermenskog lidera

Razlog za smenu Kjaramjana nije naveden.

Saldo poginulih: 350 vojnika
U Nagorno-Karabahu je broj poginulih boraca dostigao 350, saopštila je vojska samoproglašene države, a prenosi ANSA.
Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha navelo je da je još 30 boraca stradalo u direktnim sukobima sa azerbejdžanskom vojskom u zoni konflikta u Nagorno-Karabaha. Prema izveštajima Ministarstva, od početka izbijanja neprijateljstava, 27. septembra, poginulo je čak 350 vojnika, u "odbrambenim akcijama" u Karabahu, naveo je Interfaks.
I ovo dosta govori.
pici

#5887 Re: Nagorno Karabah

Post by pici »

ovo_malo_duse wrote: 08/10/2020 12:00

ne mogu izvuc mapu, slicna je googl mapi, interaktivna je... probaj preko drugih bowsera
zigzag

#5888 Re: Nagorno Karabah

Post by zigzag »

veseloiveselo wrote: 08/10/2020 11:50 Igrom slučaja, jer smo imali i tamo operacije, bio sam i u Armeniji, doduše kratko. Tako da znam obje strane priče. Tragično je to za obje nacije. Nevjerovatna je količina mržnje između njih. Mislim da su to dvije nacije koje se mrze najviše na svijetu. Za mene su lično na obje strane bili odlični ljudi i jako gostoprimljivi. Zao mi je da vidim da mladi ljudi ginu. Sve je to bijeda. U Az uzak krug ljudi ima sve a velika večina ništa. Slično je u Armeniji. Bijeda ide u rat i gine. Ima mnogo kontakata ali mislim da im je internet isključen i niko mi se još nije javio.
Ja mislio njihov "lider" Ilham im podijeli nešto od onih 15-16 milijardi USD koliko se godišnje oprihoduje od nafte.
Kikibombona

#5889 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

veseloiveselo wrote: 08/10/2020 11:50 Igrom slučaja, jer smo imali i tamo operacije, bio sam i u Armeniji, doduše kratko. Tako da znam obje strane priče. Tragično je to za obje nacije. Nevjerovatna je količina mržnje između njih. Mislim da su to dvije nacije koje se mrze najviše na svijetu. Za mene su lično na obje strane bili odlični ljudi i jako gostoprimljivi. Zao mi je da vidim da mladi ljudi ginu. Sve je to bijeda. U Az uzak krug ljudi ima sve a velika večina ništa. Slično je u Armeniji. Bijeda ide u rat i gine. Ima mnogo kontakata ali mislim da im je internet isključen i niko mi se još nije javio.
Kakav je standard zivljenja Azera u odnosu na nas u BiH?
saimidin

#5890 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

Kikibombona wrote: 08/10/2020 11:23
saimidin wrote: 08/10/2020 11:04Rat generalno nije normalan, ali na svakoj strani je da pokaze svoje lice I u ratu, za sada su ko braca rodjena, tuk na utuk sto bi rekli turci

:bih:
Ovo je rat visokog intenziteta, ubija artiljerija, dronovi, konstantne ofanzive. Vidjeli smo jednog armenskog vojnika u rovu koji je zapao u stanje soka usljed neprestane artiljerijske vatre koja mu je razbacala razum.

Ako totalno eskalira tek ce onda biti gnusnih video zapisa i slika. Zato se iz srca nadam da ce ovo sto prije prestati.

Refko

Disciplinovani jedni i drugi. U Siriji je svaki vojnik imao telefon i Wi-Fi. Ovdje znas samo ono sto vojska objavi i tek poneki video koji objave neodgovorni pojedinci, vjerovatno dobrovoljci.
Mislio sam da ce ih rusi zaustaviti jos u ponedjeljak, sad vidim imaju neki sastanci, danas u zenevi I pon u moskvi, tako da do pon nece stati sigurno.

Dzaba ginu svi, a I budali je jasno da ni jedbi nisu dovoljno jako da imaju sve, dakle mora biti kompromis, I dzaba sto armeni drze vecini, I dzaba sto je NK po pravu azerski, nema mira ni jednima dok ne popuste, tj neko ih ne natjera da popuste, a sada se cini da to mora biti rusko-turski pritisak

Amere ovo uopste ne zanima, a francuzi su pa francuzi, imaju volju al nemaju cime
:izet:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5891 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

pici wrote: 08/10/2020 12:08

ne mogu izvuc mapu, slicna je googl mapi, interaktivna je... probaj preko drugih bowsera
Image
sinuhe

#5892 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe »

Granatiranje armenskih polozaja u Martakertu (na sjeveru)

I zaista se tu vide neki ukopani polozaji i na google maps
https://www.google.com/maps/@40.2179354 ... a=!3m1!1e3

Image
pici

#5893 Re: Nagorno Karabah

Post by pici »

Bobi wrote: 08/10/2020 12:15
pici wrote: 08/10/2020 12:08
Image
a yesi je izvuko svaka ti dala :mrgreen:
refffko

#5894 Re: Nagorno Karabah

Post by refffko »

Evo pokusat cu ja

Image
emirolini

#5895 Re: Nagorno Karabah

Post by emirolini »

sinuhe wrote: 08/10/2020 12:23 Granatiranje armenskih polozaja u Martakertu (na sjeveru)

I zaista se tu vide neki ukopani polozaji i na google maps
https://www.google.com/maps/@40.2179354 ... a=!3m1!1e3

Image
Pripremaju za napad. Dobra strateska lokacija
emigrazione

#5896 Re: Nagorno Karabah

Post by emigrazione »

u phizdu materinu i ovi dronovi i ko ovo izmisli...sreca nasim vojnicima pa JNA ovo nije imala :roll: teže muhu u spavaćoj sobi ubiti nego bateriju haubica zajedno sa posadama...
Novosti

#5897 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Svakom se njegovo zlo vraća
Kikibombona

#5898 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

Ovo je Afrin u Siriji, regija u kojoj su Kurdi cinili 95% stanovnistva, a koje su Turci i vehabijske spodobe protjerali, pobili i oteli im imovinu. To nije bilo devedesetih, tamo nekad davno, vec 2018 godine. Posljednje veliko etnicko ciscenje u svijetu, sa protjeranih 150 000 ljudi. Osim sto su protjerali Kurde, zabranili su kurdski jezik i kulturu, pocinili kulturni genocid.

I sada, iz tog zlocinackog legla, okupiranog dijela Sirije, radikalni turski sejhovi pozivaju na rat u Azerbejdzanu. Turska je otac i majka ovih teroristickih skupina i velika prijetnja za svjetski mir.

Uzas!

Novosti

#5899 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

A SNA je jako bitna u ovoj priči :roll:
SanskiBiser

#5900 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

zigzag wrote: 08/10/2020 11:26
SanskiBiser wrote: 08/10/2020 10:38 Krasukha-2 ruski sistem koji se koristi za PVO ometanje u dobro umrezenim sistemima PVO, ne moze nista modernim autonomnim dronovima koji ne zavise od GPS, moze samo uspjesno ometati male dronove koji rade uz pomoc GPS navigacije i za to je koristen u siriji da bi sprecio improvizovane vojne dronove oko strateskih lokacija. Dronovi kao americki predator, bajraktari i ovi izraelski sto azeri imaju njima taj ruski sistem ometanja ne moze nista.

Veliki problem tog sistema ometanja je da se koristi jako oprezno jer kad se koristi ometa i neprijatelja i tvoje vlastite snage...

Moderni dronovi koriste AI rutine i detektuju sva ometanja i pokrecu rutinu kojom detektuju signal ometanja i traze njegov izvor i u stanju su da samostalno triaungulacijom odrede lokaciju tog izvora ometanja i da dojave u centralu sto znaci da mogu da komandi dojave priblizno tacnu lokaciju Krasukha 2 sistema a samim tim i da krenu u akciju da ga uniste. Uz to su savrseno su u stanju da samostalno ukoliko je potrebno odu iz zone ometanja do zone gdje operater moze imati potpunu kontrolu ili da mu zada nove parametre misije. Moderni dronovi nisu idioti koji ne mogu bez operatera.Mozes ih poslati iz baze sa isprogramiranim ciljevima i da sami bez operatera bombarduju i vrate se u bazu i slete.
Ne zavise od GPS i mogu potpuno samostalno da triangulacijom odrede svoju poziciju i da cak prepoznaju samostalno orjentire u prostoru na osnovu sat mape koju imaju u bazi.
A šta ako je i ta Krašuka modernizovana. Što bi je slali ako se već može istestirati na pravom mjestu, odnosno tamo gdje su aktivni dronovi koji sutra mogu biti prijetnja direktno Rusiji ili nekome kome bi Rusija mogla skuplje prodati svoju tehniku.
Nije sramota ne znati sramota je ne pitati :D

Kao prvo polu-autonomni dronovi i autonomne bespilotne letjelice su dizajnirani u startu da imaju u vidu sve postojece protumjere pa su implementirane zastite i protumjere.

Krasuka je idealna meta za kamikaza dronove tipa izraelskog IAI Harop koji su dizajnirani za unistavanje takvih sredstava a koje Azeri imaju i koriste...

Krašuka 2 i verzija 4 je posjedu Irana pa nisu u stanju bili da ometaju dronove Azera koji su im ulazili u vazdusni prostor i spijunirali za Izrael...

Najbolje sredstvo protiv modernih dronova koje Rusi imaju je Pantsir i to unutar organizovanog i dobro umrezenog sistema PVO sa centralnom komandom koja moze u realnom vremenu da prati stanje na nebu a to ovi bivsi sovjetski bananistani nemaju niti ce kad imati.

Drugo nema nikakvih modernizacija Krasuke zna se koji je limit tehnologije koja je implementirana u tim sredsdstimva imas slabiju i jacu verziju i to je to, protiv autonomnih ili poluautonomnih bespilotnih letjelica ima jako ograniceno dejstvo vece smetnje tim dronovima prave oblaci i jaka kisa nego Krasuka.

Glavni kanal komunikacije sa bazom tih dronova ide preko satelitskog Ku banda gdje se moze modulirati signal da bude vece ili manje snage zavisno od potrebe i taj signal je tesko aktivno ometati sa zemlje kazem vise problema prave oblaci i kisa i staticka praznjenja u atmosferi nego bilo kakvo aktivno ometanje, sateliti koji se koriste su van dometa Krasuka tako da ni na njih ne moze djelovati. Veliki problem svih aktivnih sistema za ometanje kao sto je Krasuka je da nakon paljenja ometa bukvalno sve komunikacije u okolini, ne razlikuje i ne diskriminise protivnika od saveznika i uz to lako se detektuje na osnovu signala tacna lokacija tih sistema. Radi se o jako primitivnom nacinu elektronskih protumjera koji je namjenski radjen prije svega za zastitu od radarski navodjenih projektila, obicno su isli kao dio PVO obezbjedjenja uz Iskandere. NATO vec ima i avionske rakete koje se same navode na takve sisteme kao Krasuka i unistavaju ih, Turci ih imaju na F16 avionima...Krasuka unutar dobro organizovanog PVO sistema ima smisla, van njega nema nikakvog. Jos jednom ponavljam momenat kad se pali ometa i tvoje radare i sisteme i neprijateljeve mac sa dvije ostrice a uz to sto duze radi veca je sansa da ce biti precizno pogodjen krstarecom raketom...

Turski Koral Sistem je moderniji i sofisticiraniji od Krasuke...

svasta nesto Turci prave... :-)
Last edited by SanskiBiser on 08/10/2020 13:02, edited 1 time in total.
Post Reply