Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#30226 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 04/10/2020 18:53
Mogy87 wrote: 04/10/2020 12:49 41 na Podhrastovima. Nazalost, broj hospitaliziranih koji je, uz broj umrlih, jedini relevantan, raste.
Relevantan? Za šta relevantan, ne kontam?
Pa s obzirom koliko se testira jedini relevantan podatak je broj hospitaliziranih (znamo da imaju tezu sliku) i umrlih.
Sve dok je broj hospitaliziranih ispod maksimuma (80-100 osoba) situacija je dobra :thumbup:
Ako su kapaciteti prebukirani pacijenti ne mogu dobiti odgovarajucu njegu sto moze znaciti da ljudi umiru zbog nedostatka njege, a moglo im se pomoci.
Naslovnica

#30227 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 04/10/2020 18:58
Mogy87 wrote: 04/10/2020 12:49 41 na Podhrastovima. Nazalost, broj hospitaliziranih koji je, uz broj umrlih, jedini relevantan, raste.
Pa s obzirom koliko se testira jedini relevantan podatak je broj hospitaliziranih (znamo da imaju tezu sliku) i umrlih.
Sve dok je broj hospitaliziranih ispod maksimuma (80-100 osoba) situacija je dobra :thumbup:
Ako su kapaciteti prebukirani pacijenti ne mogu dobiti odgovarajucu njegu sto moze znaciti da ljudi umiru zbog nedostatka njege, moglo im se pomoci.
Koja situacija?
Ne može se za situaciju sa covid-19 govoriti da je dobra ili loša na osnovu kumulativnog broja hospitaliziranih.
Ako govorimo o popunjenosti kapaciteta kreveta, onda je to valjda OK.
A ako govorimo o situaciji s virusom, onda to nije cifra koja treba da se gleda. Ja znam da ti to znaš, ovo pišem da neko ne bi pogrešno protumačio različite kategorije.
Jedini relevantan podatak može biti odnos broja hospitaliziranih, umrlih, izliječenih - u odnosu na broj testiranih i aktivnih. One tabele, ali isključivo logaritamske.
I taj broj od 41 hospitaliziranih (kumulativni, da neko ne bi pomislio da je dnevni) je takav kakav je i pokazatelj je čega konkretno? Ničega, osim broja hospitalizacije. I činjenica da je kapacitet od 80-100 osoba kriminal!
I kriminal je ako se mjere protiv COVID-19 sprovode na osnovu broja hospitaliziranih, barem u našem slučaju, gdje je kapacitet - 100 kreveta. Nadam se da se mjere ne donose na osnovu, kako ti reče, jedinih relevantnih podataka.
Više kreveta za covid-19 ima Mogadishu od Sarajeva.
Mogy87

#30228 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Razumijemo se sto se tice maksimalnog broja kreveta. Samo se bojim da za to ne postoji magican stapic jer da imas salu sa 1.000 kreveta ko ce lijeciti te ljude? To je vec pitanje dugorocnog planiranja i organizacije.
Mislim da nisi razumio o cemu ja govorim. Za razumijevanje ozbiljnosti/neozbiljnosti virusa i situacije BiH nije nikakav pokazatelj.
Ono o cemu ja govorim je da ako taj broj predje 100 (hej 100 na 400.000 ljudi) da pacijenti kojim bi ispravna njega vrlo vjerovatno spasila zivot ce biti uskraceni za tu njegu. E tad pocinje show program. Plesali smo na rubu te brojke u jednom momentu i svi trebamo uciniti sve sto je u nasoj moci da joj se ne priblizimo.
Jer nije isto da te lijeci infektolog i pulmolog ili dermatolog. A kad predjemo tu granicu svi doktori postaju COVID doktori.
Naslovnica

#30229 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 04/10/2020 19:24 Razumijemo se sto se tice maksimalnog broja kreveta. Samo se bojim da za to ne postoji magican stapic jer da imas salu sa 1.000 kreveta ko ce lijeciti te ljude? To je vec pitanje dugorocnog planiranja i organizacije.
Mislim da nisi razumio o cemu ja govorim. Za razumijevanje ozbiljnosti/neozbiljnosti virusa i situacije BiH nije nikakav pokazatelj.
Ono o cemu ja govorim je da ako taj broj predje 100 (hej 100 na 400.000 ljudi) da pacijenti kojim bi ispravna njega vrlo vjerovatno spasila zivot ce biti uskraceni za tu njegu. E tad pocinje show program. Plesali smo na rubu te brojke u jednom momentu i svi trebamo uciniti sve sto je u nasoj moci da joj se ne priblizimo.
Jer nije isto da te lijeci infektolog i pulmolog ili dermatolog. A kad predjemo tu granicu svi doktori postaju COVID doktori.
Ma sve se razumijemo, ali, slušaj jedno...
Ja sam visoko rizična grupa, i mati mi je, li ako će mi neko riktati mjere na osnovu toga da li imamo popunjenih 80 ili 100% od ukupnog broja kreveta (100 kreveta 8 mjeseci nakon početka epidemije), e onda neka se gone u 3 mačke piterine, i oni, i kompletan zdravstveni sistem.
Umjesto da rješavaju broj kreveta oni će produžiti mjere.
A fakat, šta da se sutra desi da se popuni kapacitet?!
Idioti nesposobni!
Mogy87

#30230 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Nema to bas neke velike veze s mjerama, osim ako sultanija ne pocne "apelovati" u javnosti.
Najgore od svega je sto ovo traje od marta, a kapacitet se ne mijenja. Sve drzave iskoristile ljeto za pripreme, mi i dalje na 100 kreveta.
Ali_G

#30231 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Za nadati se da ce uskoro biti gotov izolatorij Opće bolnice, pa da se malo rasterete i Podhrastovi. Nisu ni na Podhrastovima sve teški bolesnici. A uvijek postoji i varijanta da se "obicni" bolnicki kapaciteti pretvore u COVID. Takva je situacija bila u Bg na ljeto.
Mogy87

#30232 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ali_G wrote: 04/10/2020 20:50 Za nadati se da ce uskoro biti gotov izolatorij Opće bolnice, pa da se malo rasterete i Podhrastovi. Nisu ni na Podhrastovima sve teški bolesnici. A uvijek postoji i varijanta da se "obicni" bolnicki kapaciteti pretvore u COVID. Takva je situacija bila u Bg na ljeto.
Izvini sto ovako pitam, ali da li je to za manje teske bolesnike pouzdana informacija? Jer ja imam dojam (mozda pogresan) da obicni svijet (zanemarimo Fadila i ekipu) bas mora biti lose da ga prime gore?
Ja se plasim da je vise pitanje strucnog kadra nego samog prostora. A neophodni su dodatni kapaciteti.
Ali_G

#30233 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

S obzirom da su Podhrastovi trenutno jedini COVID objekat u Kantonu, gore leze od srednje teških do onih koji zahtijevaju intenzivnu njegu i respiratornu podršku. Jedno vrijeme je bio porast dijaliznih pacijenata koji su bili pozitivni i oni su zbog prirode svog osnovog oboljenja bili smješteni gore. Nisu gore svi da zahtijevaju kiseoničku podršku, al nisu baš ni da sjede kući, a nemaju gdje drugo osim gore.
Mogy87

#30234 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Hvala velika za pojasnjenje. :thumbup:
omar little

#30235 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by omar little »

opet se dijele dijagnoze po temi?
shape of despair

#30236 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

lol, imam temp. od zuba, osmica se upalila. i sutra bio narucen u dom zdravlja ali nema sanse trijazu proci sa temp. ludnica
direktor1

#30237 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by direktor1 »

Ako su kapaciteti prebukirani pacijenti ne mogu dobiti odgovarajucu njegu sto moze znaciti da ljudi umiru zbog nedostatka njege, moglo im se pomoci.
da, moglo bi se reći da je broj hospitaliziranih najbolji pokazatelj situacije, s obzirom da se relativno slabo testira, i to s jedne strane kao širenja zaraze i s druge da li je zastupljena sa težim slucajevima, tu nema foliranja, kad se poveća broj novozarazenih neminovno dolazi i do povećanja klinički težih slucajeva koji trebaju bolničku podrsku
aktuelno je upravo takvo stanje u Mostaru gdje eno onaj famozni direktor kuka na sva usta da su blizu granice izdržljivosti
slucaj Novog Pazara je takođe dobar

elem dokle god je broj bolničkih slučajeva u sarajevskom i tuzlanskom kantonu do 50 stanje je podnosljivo
Naslovnica

#30238 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Broj hospitaliziranih nikako ne može biti pokazatelj "situacije", pogotovu što je to kumulativni broj.
To jedino može biti pokazatelj katastrofalnog zdravstvenog sistema i odnosa prema epidemiji, i ničega više.
Trappist

#30239 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

direktor1 wrote: 05/10/2020 09:43
da, moglo bi se reći da je broj hospitaliziranih najbolji pokazatelj situacije, s obzirom da se relativno slabo testira, i to s jedne strane kao širenja zaraze i s druge da li je zastupljena sa težim slucajevima, tu nema foliranja, kad se poveća broj novozarazenih neminovno dolazi i do povećanja klinički težih slucajeva koji trebaju bolničku podrsku
aktuelno je upravo takvo stanje u Mostaru gdje eno onaj famozni direktor kuka na sva usta da su blizu granice izdržljivosti
slucaj Novog Pazara je takođe dobar

elem dokle god je broj bolničkih slučajeva u sarajevskom i tuzlanskom kantonu do 50 stanje je podnosljivo
Treba biti zabrinjavajuce ako recimo 60 ljudi bude u bolnici na 300.000 stanovnika, mozda i vise jer dolaze iz drugih kantona na KCUS. Ma daj...
Tesla Edison

#30240 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Tuga i sramota istovremeno da, pored enromnog iznosa novca koji se izdvaja u zdravstvo, imamo svega 100 kreveta na raspolaganju u KS-u.

Sa ovolikom sumom novca, svaka klinika bi trebala biti Švarcvald, da francuski akademici kulinarstva spremaju obroke, da su pozlaćeni kreveti, da svaki krevet ima svoju vlastitu klimtizaciju, da je usluga na novou hotela sa 5 zvjezdica. I još neki imaju obraza reći da trebamo paziti zdravstvene radnike, da ih ne preopteretimo,....
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#30241 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by arman1 »

Dok se gaće tresu od korone meni curi iz nosa, temperatura, bol u ekstremitetima i kašljem. Klasična sezonska gripa zbog koje sam prinuđen na WFH.
Prijateljica 2 dana imala blagu temperaturu i to su jojsvi simptomi korone.
Nadzorna_ploca

#30242 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Ima Tesli i u drugom taboru :izet:
direktor1

#30243 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by direktor1 »

Naslovnica wrote: 05/10/2020 09:49 Broj hospitaliziranih nikako ne može biti pokazatelj "situacije", pogotovu što je to kumulativni broj.
To jedino može biti pokazatelj katastrofalnog zdravstvenog sistema i odnosa prema epidemiji, i ničega više.
moglo se dosad zaključit da ti je kontanje slaba strana

a jos lijepo naveo aktuelnu sve težu situaciju u Mostaru a ranije u Novom Pazaru
al džaba da nekom i nacrtaš
Mogy87

#30244 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Nece ljudi da se pomire da je 100 kreveta na 400.000 stanovnika nasa tacka preopterecenosti zdravstvenog sistema. Sto je tragicno, tuzno, zabrinjavajuce, ali i cinjenica. Za nadati se da ce ovaj izolatorij u Opcoj sto prije biti spreman.
Danas 34 na Podhrastovima, dobro je da se smanjilo :thumbup:
Naslovnica

#30245 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

direktor1 wrote: 05/10/2020 11:37
Naslovnica wrote: 05/10/2020 09:49 Broj hospitaliziranih nikako ne može biti pokazatelj "situacije", pogotovu što je to kumulativni broj.

a jos lijepo naveo aktuelnu sve težu situaciju u Mostaru a ranije u Novom Pazaru
Veze ti nemaš,samo mlatiš praznu slamu i pokšavaš da sastaviš dvije prostoproširene, a argumenti su ti nula.
Naslovnica

#30246 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 05/10/2020 11:46 Nece ljudi da se pomire da je 100 kreveta na 400.000 stanovnika nasa tacka preopterecenosti zdravstvenog sistema. Sto je tragicno, tuzno, zabrinjavajuce, ali i cinjenica. Za nadati se da ce ovaj izolatorij u Opcoj sto prije biti spreman.
I ne treba da se pomire. To je kriminal.
Nakon 8 mjeseci epidemije da imamo 100 kreveta na 400.000 ljudi.
I da neko na osnovu toga izvlači zaključke kakva je situacija u BiH sa COVID-19.
Opet se vraćam na priču s prethodne 2-3 stranice.
Već sam apsolvirao, da ne ponavljam.
Ko zna da čita i ko je dobronamjeran - razumjeće.
Ko nije - ja mu ne mogu pomoći.
direktor1

#30247 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by direktor1 »

Naslovnica wrote: 05/10/2020 11:55
direktor1 wrote: 05/10/2020 11:37

Veze ti nemaš,samo mlatiš praznu slamu i pokšavaš da sastaviš dvije prostoproširene, a argumenti su ti nula.
:lol:
nisi ni vrijedan da na tebe trosim više riječi
taman toliko mog vremena i truda zaslužuju takvi tipovi koji misle da je Zemlja ravna ploca

trebam se.ubjeđivat s tobom da je ipak OKRUGLA

ne pada mi na pamet

apropo toga i argumenti koje spominješ
trebam ti dati argumente da Zemlja nije ravna ploča

ma bjaaaži
:run:

za ostale normalne moji argumenti su sasvim dovoljni
by the way

Sarajevo sa 400.000 ima u bolnici 30
U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminulo je šest osoba: muškarac iz Stoca rođen 1939. godine, muškarac iz Čapljine rođen 1968. godine, žena iz Čapljine rođena 1952. godine, muškarac iz Širokog Brijega rođen 1963. godine, žena iz Čapljine rođena 1937. godine i muškarac iz Mostara rođen 1934. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 28 bolesnika, od kojih je osam na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U SKB Mostar testirana su 922 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 88 i to: 67 iz Mostara, 7 iz Jablanice, 6 iz Konjica, 4 iz Čapljine, 1 iz Čitluka, 1 iz Stoca, 1 iz Ravnog i 1 iz Prozora-Rame.
i šta kae

ne prikazuje broj pacijenata u bolnici stanje sa terena
Mogy87

#30248 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 05/10/2020 12:01
Mogy87 wrote: 05/10/2020 11:46 Nece ljudi da se pomire da je 100 kreveta na 400.000 stanovnika nasa tacka preopterecenosti zdravstvenog sistema. Sto je tragicno, tuzno, zabrinjavajuce, ali i cinjenica. Za nadati se da ce ovaj izolatorij u Opcoj sto prije biti spreman.
I ne treba da se pomire. To je kriminal.
Nakon 8 mjeseci epidemije da imamo 100 kreveta na 400.000 ljudi.
I da neko na osnovu toga izvlači zaključke kakva je situacija u BiH sa COVID-19.
Opet se vraćam na priču s prethodne 2-3 stranice.
Već sam apsolvirao, da ne ponavljam.
Ko zna da čita i ko je dobronamjeran - razumjeće.
Ko nije - ja mu ne mogu pomoći.
Slazem se s boldiranim. Ja se nadam da ce ova kriza osvjestiti i pokrenuti ljude. Neka svakom motivacija bude ono sto ga vise zulja: odgovor na pandemiju u zdravstvenom ili ekonomskom smislu.
zubi

#30249 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Ja ne znam da nesto rade na ovom izolatoriju u Vojnoj... niko ga vise ne spominje...
palermo

#30250 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

zubi wrote: 05/10/2020 12:18
Ja ne znam da nesto rade na ovom izolatoriju u Vojnoj... niko ga vise ne spominje...
Jednom već napisah, al da ponovim...kreveti uopšte nisu problem (jesu, ali ne toliki) zlu ne trebalo naći će se kreveti, ali problem je kadar, njega ne možeš ubrati sa grane.....posebno je problematično pitanje anesteziologa, kao prvo nemaš ih svakako dovoljno, kao drugo to je specijalizacija koja je vrlo tražena na tržištu.....kada kažem tržištu , govorim o zemljama europske unije...i ljudi idu (nedavno je iz SKB Mostar otišlo par anesteziologa u neku privatnu kliniku )
Locked