To me raduje.black wrote:pa vec sam pisao jednom, foto djumisic, on ti je kod hotela evropaKemal Malovčić wrote:Pa znate li gdje se u Sarajevu mogu razviti i izraditi crno-bijele fotke, ako uopće mogu?

To me raduje.black wrote:pa vec sam pisao jednom, foto djumisic, on ti je kod hotela evropaKemal Malovčić wrote:Pa znate li gdje se u Sarajevu mogu razviti i izraditi crno-bijele fotke, ako uopće mogu?
Hvala, ovaj manual sam pronasla i prije nego sam film nabavila.jako je dobar za upoznavanje sa aparatom.black wrote:zorki je dobar aparatic, evo ako hoces prije uporebe mozes se malo upoznati sa njim, nacinom rada i sl.
http://www.cameramanuals.org/russian_pdf/zorki_4k.pdf
Hvala puno na savjetima. Znala sam da nece biti lako sa c-b fotografijom, a zbog mog neiskustva i sto tek pocinjem sa analognom fotografijom nisan jos tila eksperimentirat sa c-b dok se ne ispraksiram.kojeime wrote:hvala @Kemal Malovčić
ako ispadne stogod finih fotografija, postam ih
Prvo: Crno-bijeli film, standarni crno bijeli, NE MOZES razvijati bilo gdje. Naime, fotolaboratorije u koje svi idemo u masinama za razvijanje koriste takozvani C-41 proces za razvijanje kolor filma. A hemikalije u tom procesu nisu iste kao hemikalije za razvijanje standardnog crno-bijelog filma. Sto znaci imas 3 opcije:
1. Naci laboratoriju koja moze razviti standardni crno-bijeli film.
2. Umjesto standardnog crno bijelog filma koristiti hibridni "crno bijeli" film koji se moze razviti u C-41 procesu. To su Ilford XP2 super i Kodak BW400CN filmovi. Ove agfe koje imaju u Zunicu su standardni crno bijeli filmovi koji se ne mogu razviti u svakoj fotolaboratoriji.
3. Sama da razvijas crno bijele filmove, ni oprema nije skupa ni postupak nije komplikovan. Najgora stvar je nabavka hemikalija.
Kada razvijes crno bijeli film mozes ga izraditi u skoro svakoj laboratoriji, ali neces imati izgled "prave" crno-bijele fotografije. Svaka masina u laboratoriji ce vuci na svoj kolor stih (neke na zeleno, neke na smedje...). A Lambde i ostele profesionalne digitalne masine koje ti mogu dati sliku koja je najpribliznija pravoj c/b fotografiji na pravom papiru, u ovoj zemlji niko nema. Ako ko ima Fuji Frontier i slicne amaterske masine (profesionalne po namjeni, ali amaterske po kvalitetu) to je maksimum fotolaboratorijske tehnologije u BiH. Opet, ako zelis izgled bas prave c/b fotografije, moraces napravti svoju kucnu laboratoriju i sam raditi. Oet, oprema nije preskupa i postupak nije suvise komplikovan, ali ljudi su lijeni da se sa tim igraju.
Jedna od hibridnih opcija ti je skenirati film, kupiti inkjet foto printer i samo "crnu" foto boju i kvalitetan papir za taj printer (recimo Ilford Gallery) i sama stampati sebi sa racunara c/b slike. Ja sam to radio sa jednim HP foto stampacem i bolje slike sam dobijao nego sto su mi ih radili u fotolaboratoriji. Ali na kraju sam opet se vratio u svoju kucnu fotolaboratoriju i sada u mraku udisem hemikalijeTaj izgled ni jedna digitalna slika ne moze imati.
Nema na cemu. I pazi, uopste nije tesko izradjivati CB fotografije u kucnoj radinosti. Meni je najveci problem cekati iza ponoci kada mi ukucani zaspu, pa da ne smetamo jedni drugima u kupatilumakaranka wrote:
Hvala puno na savjetima. Znala sam da nece biti lako sa c-b fotografijom, a zbog mog neiskustva i sto tek pocinjem sa analognom fotografijom nisan jos tila eksperimentirat sa c-b dok se ne ispraksiram.
fin je to aparat, koji objektiv imas na njemu? filmova ovde nemas neki veliki izbor ali se moze naruciti sa ebaya, razvijanje je 3km + skeniranje 5km dobijes na cd-u, a izraditi mozes sa cd-a bilo dje ako ti treba i svidi ti se nesto ili drzati samo u digitalnoj formi, svi filmovi C-41proces mogu se razvijati masinski, za pocetak kupi neki jeftini film od 3km, ispucaj pa da vidis na cemu si (film, razvijanje i skeniranje, sve mozes naci kod zunica ili edo na skenderiji)otsam wrote:misljenje o eos 500, zanima me cijena filma za isti i koliko kosta razvijanje i izrada fotki ? oko 20KM sve jel tako?
a da procitas post iznadBo Bo wrote:Pozdrav,
interesuje me gdje u Sarajevu mogu izvršiti razvijanje crno-bijelog filma 35 mm?
Lp Bo Bo.
pogledaj na piku, autopijaca, antikvarnice itd. ili bas da naletis na nekog da ti pokloni jer ne koristi, sto se tice nove, sa jednom spiralom za 35mm filmove, kosta oko 50ak maraka
Nemam nista, ali sam mislio da se malo igram i probam razvijati B&W filmove sa instant kafom, nasao sam na netu da su to ljudi radili. Treba mi tank i fiksator, ali to svejedno moram kupiti, nasao sam vec i gdje, ali nema smisla da ga kupujem bez tanka za razvijanje. Skenirao bih ih sam makro objektivom ili na skeneru.
https://www.fotoimpex.com/darkroom/ap-d ... -film.htmlranbo wrote: ↑06/10/2020 16:51Nemam nista, ali sam mislio da se malo igram i probam razvijati B&W filmove sa instant kafom, nasao sam na netu da su to ljudi radili. Treba mi tank i fiksator, ali to svejedno moram kupiti, nasao sam vec i gdje, ali nema smisla da ga kupujem bez tanka za razvijanje. Skenirao bih ih sam makro objektivom ili na skeneru.
Neki dan sam razvijao neke kolor filmove u jednoj radnji, ali su izasli flekavi pa ih je momak u radnji dvaput skenırao nakon sto ih je oprao. Kad ih je oprao polijepile su se neke dlacice i skenirao ih je naopako u odnosu na prvi put ali je na svakoj fotografiji bila flekica za koju mi je rekao da je isparan objektiv, ali i na obrnutom skenu je bila na istom mjestu. Tako da je i prilikom razvijanja i skeniranja bilo gresaka u njegovoj opremi i procesu. Bolje da se sam igram s tim pa i ako pogrijesim ljuticu se na sebe, a i vjerujem da je zabavno, hocu da sve sam uradim. Nasao sam B&W film u Tuzli, ali niko ih ne razvija tako da svejedno taj film moram sam razviti.
Kad budem u Sarajevu obici cu antikvarnice da vidim ima li negdje na prodaju tank, mada kako sam vidio na buvljaku u Tuzli, vecina prodavaca ne zna nista o aparatima, tako da bi vjerovatno mislili da je tank za razvijanje neki bezveze komad plastike pa ga ne bi ni prodavali. Nisam bas upucen u terminologiju, ali valjda ce shvatiti na sta mislim svako ko procita... ako procita![]()
Hvala na odgovoru, znaci mi ova pomoc.Hakiz wrote: ↑06/10/2020 17:45https://www.fotoimpex.com/darkroom/ap-d ... -film.htmlranbo wrote: ↑06/10/2020 16:51Nemam nista, ali sam mislio da se malo igram i probam razvijati B&W filmove sa instant kafom, nasao sam na netu da su to ljudi radili. Treba mi tank i fiksator, ali to svejedno moram kupiti, nasao sam vec i gdje, ali nema smisla da ga kupujem bez tanka za razvijanje. Skenirao bih ih sam makro objektivom ili na skeneru.
Neki dan sam razvijao neke kolor filmove u jednoj radnji, ali su izasli flekavi pa ih je momak u radnji dvaput skenırao nakon sto ih je oprao. Kad ih je oprao polijepile su se neke dlacice i skenirao ih je naopako u odnosu na prvi put ali je na svakoj fotografiji bila flekica za koju mi je rekao da je isparan objektiv, ali i na obrnutom skenu je bila na istom mjestu. Tako da je i prilikom razvijanja i skeniranja bilo gresaka u njegovoj opremi i procesu. Bolje da se sam igram s tim pa i ako pogrijesim ljuticu se na sebe, a i vjerujem da je zabavno, hocu da sve sam uradim. Nasao sam B&W film u Tuzli, ali niko ih ne razvija tako da svejedno taj film moram sam razviti.
Kad budem u Sarajevu obici cu antikvarnice da vidim ima li negdje na prodaju tank, mada kako sam vidio na buvljaku u Tuzli, vecina prodavaca ne zna nista o aparatima, tako da bi vjerovatno mislili da je tank za razvijanje neki bezveze komad plastike pa ga ne bi ni prodavali. Nisam bas upucen u terminologiju, ali valjda ce shvatiti na sta mislim svako ko procita... ako procita![]()
Fotoimpex je nama (i ne samo nama, Evropi uopšte pa i svijetu) najdostupniji i najbolji izvor sve potrebne opreme i materijala za film fotografiju. Možda ti cijene ne izgledaju privlačno ali imaj na umu da je analogna, film, fotografija skoro pred umiranjem, da je 90 % porizvođača koji su postojali ili nestali potpuno ili su promijenili djelatnost pa su prestali prizvoditi opremu i materijal za analognu fotografiju, tako da je sreća da uopšte postoji način da se do opreme i materijala dođe po bio kakvim cijenama.
Fotoimpex je kupio neke stare proizvođače kao što su EFKE (Zagreb), ADOX (Njemačka, po njihovoj licenci je EFKE radio svoje proizvode) i neke druge i ima veliku paletu proizvoda u svom vlasništvu. Tako da Fotoimpex ima i kamere i filmove i hemikalije i papir i laboratorijsku opremu i svaki mogući i nemogući materijal i opremu i svoje proizvodnje i drugih proizvođača. Šta oni nemaju, to i ne postoji.
Moraćeš im pisati za cijenu transporta kupljenih proizvoda, BiH nije na listi zemalja za koje imaju unaprijed pripremljene cijene transporta.
Ja sam kupovao od njih proteklih 20-ak godina bez problema.
Još neke prodavnice od kojih sam kupovao različitu opremu i materijal:
https://www.leicashop.com/common/en#
https://www.fomei.com/en
Naravno, provjeri web stranice porizvođača kao što su Ilford (filmovi, papiri i hemija), Kodak (filmovi), Jobo i Paterson (oprema kao što su tankovi, kadice, termomeri, mašine itd za razvijanje filmova) i drugi.
Ako si stvarno zainteresovan za analognu fotografiju, prijavi se na APUG (Analogue Photography User Group) forum:
https://www.photrio.com/forum/home
Joj, kada se sjetim koliko novca sam dao na transport fiksira pakovanog u obliku kanistera od po 5 litara...