Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#32476 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 22/09/2020 09:29
Lajavikrelac wrote: 22/09/2020 09:13
Mogy87 wrote: 21/09/2020 21:02 Izvoli za maske. A ako ne razumijes kako karantin funkcionise kod zaraznih bolesti, ne znam sta da ti kazem.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... 4Uq5jmOQRs
https://www.6yka.com/novosti/stavili-ko ... og-crijeva
Ubaciti u masinu i prepeglati pamucnu masku moze se svaki dan. Ukoliko se nema para za klix.
Zasto ljudi to ne rade opet odrazava stanje svijesti o zdravlju generalno. To nije do maski, do ljudi je.
Ček malo...
Koliko je meni poznato platnene maske nisu nikakva zaštita ni na onoga ko ih nosi, niti za one u njegovoj okolini?
Kod mene u porodici toga nema.
Mogy87

#32477 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 22/09/2020 10:57
Ubaciti u masinu i prepeglati pamucnu masku moze se svaki dan. Ukoliko se nema para za klix.
Zasto ljudi to ne rade opet odrazava stanje svijesti o zdravlju generalno. To nije do maski, do ljudi je.
Ček malo...
Koliko je meni poznato platnene maske nisu nikakva zaštita ni na onoga ko ih nosi, niti za one u njegovoj okolini?
Jesu troslojne. Znaci 3 sloja platna koje se peru i peglaju nakon koristenja.
Naravno da su bolja zastita i hirurske i ffp2 i n95, ali posto se virus ne prenosi bas tako lako i pamucne su sasvim zadovoljavajuce.
Naslovnica

#32478 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 22/09/2020 10:59
Naslovnica wrote: 22/09/2020 10:57
Ček malo...
Jesu troslojne. Znaci 3 sloja platna koje se peru i peglaju nakon koristenja.
Naravno da su bolja zastita i hirurske i ffp2 i n95, ali posto se virus ne prenosi bas tako lako i pamucne su sasvim zadovoljavajuce.
OK, tako je već jasnije.
Čisto da nekome sa teme ne padne na pamet da jednoslojna platnena maska štiti.

Image
malocvijece

#32479 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Lajavikrelac wrote: 22/09/2020 09:36 E baš ste pametni :kiss:
Koliko bi jednom prosječnom radniku u prodavnici ili penzioneru trebalo dnevno para da kupuje i mijenja maske? Nije teško izračunati...
Radiš osam sati. Poneseš na posao pet pamučnih maski da možeš mijenjati svakh sat i po. Pamučna maska je 3 marke. Dakle, 15KM ukupno za tebe.

Ako ti se ne daje 15KM, uzmi staru košulju i majicu i sašij sebi maske. Ja sam jednu sašila bez mašine gledajući youtube video. Trebalo mi je 20tak minuta lagano uz kaficu. Ta maska mi je i bolja od ovih standardnih pamučnih zato što mi bolje odgovara uz nos i obraze pa mi naočale ne magle.

Navečer sve te maske otkuhaš i do ujutro su suhe za peglanje i upotrebu. Otkuhavanje par minuta, peglanje par minuta.

Eto.
biglebovski

#32480 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Najpoznatiji njemački virolog Hendrik Streeck: Nisam za nova zatvaranja jer moramo shvatiti da će covid-19 biti s nama jako dugo

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... go-1045918

Najpoznatiji njemački virolog Hendrik Streeck, direktor Instituta za virologiju Sveučilišta u Bonnu, oštro se usprotivio povratku u lockdown kao rješenju za novi udar pandemije koronavirusa s kojim je suočen dio Europe. Kako piše britanski Telegraph, Streeck je ponudio savjet svim državama koje su krenule u smjeru nove karantenizacije: 'smirite se, ne podliježite sveopćoj masovnoj histeriji', prenosi Jutarnji list.

- Vrijeme je da se prekine sa svim tim alarmizmom. Virus možemo nadmudriti koristeći naše znanje. Moramo shvatiti da će covid-19 s nama biti jako dugo i moramo se naučiti živjeti s njim. Ne možemo nastaviti s prekidanjem naših normalnih života i paraliziranjem svega, izjavio je.

Profesor Streeck, kako podsjeća Telegraph, podržao je prvi lockdown kada je bio uveden u Njemačkoj. U tom trenutku su stizali šokantni preliminarni podaci iz Italije i znanstvenici su se tek počinjali hvatati u koštac s covidom. Princip opreza stoga je nalagao drakonske poteze. No, računica se tijekom sljedećih mjeseci razvoja pandemije dramatično promijenila.

Virus, prema njemu, sada predstavlja manju opasnost iz niza razloga i danas princip opreza nalaže poteze u suprotnom smjeru, tj. zahtijeva kalibrirane mjere i hladnu glavu.

- Ja ne omalovažavam virus, ali ga ni ne preuveličavam. Moramo naći primjeren balans, izjavio je ne želeći pritom ulaziti u detaljnije opservacije aktualne situacije u Velikoj Britaniji, koja je sve bliže drugoj nacionalnoj karanteni, pogotovo nakon što su tamošnji članovi znanstvenog savjeta Johnsonove vlade ustvrdili da državi prijeti čak 50.000 novozaraženih dnevno ako se ne poduzmu drastične mjere.

Ipak, upozorio je na lošu naviku pogrešnog tumačenja porasta broja slučajeva.

- Uvjeren sam da su promjene u ponašanju ljudi imale snažan utjecaj na zarazu. Ljudi se sada inficiraju s manjim dozama virusa zbog prakticiranja socijalne distance pa su im i kliničke slike blaže. Bolja higijena i mjere poput nošenja maski su smanjile te doze virusa. To je teško dokazati, ali imali smo istraživanja s drugim virusima čiji rezultati sugeriraju upravo to, kaže Streeck.

- Nije više dobro samo promatrati broj novih slučajeva zaraze. Morate gledati i što se događa na bolničkim odjelima i na intenzivnim jedinicama. To je mnogo bolji vodič za ovu pandemiju, dodao je.

Telegraph navodi da u Britaniji opterećenost zdravstvenog sustava trenutno nije no blizu situacije u ožujku iako valja biti oprezan jer se broj teže oboljelih nakon porasta broja novozaraženih uvijek naknadno može povećati.

Profesor Streeck kaže da je sada prilično sigurno ustvrditi sljedeće: velika okupljanja u zatvorenim prostorima ubrzavaju širenje zaraze, ali odlazak u trgovinu ili kod frizera je rizik kojim se može upravljati.

U usporedbi sa Španjolskom (652 umrla s koronom na milijun stanovnika), SAD-om (615), Velikom Britanijom (614), Italijom (591) i Francuskom (479), Njemačka je sa 113 preminulih na milijun stanovnika primjer uspješne borbe s covidom u zapadnom svijetu, ocjenjuje Telegraph. Njihov decentralizirani model prvi val je svladao brzo i efikasno uz ograničenu ekonomsku štetu.

Streeck smatra da tajna leži ponajprije u pravodobnom testiranju i praćenju kontakata, visokom stupnju discipline, dobroj suradnji obiteljskih doktora sa svojim pacijentima kao i općenitoj praksi među Nijemcima da ostanu doma ako su bolesni. On predlaže tzv. sustav semafora, odnosno uvođenje lokaliziranih mjera ovisno o tome gdje se situacija bude pogoršavala, tj. koja područja budu u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni. Boje bi pritom označavale popunjenost bolničkih kapaciteta. Sličnu verziju je nedavno uvela Austrije, piše Telegraph.

Njemački virolog je tijekom prvog vala pandemije sa svojim timom proveo veliko istraživanje zaraze u Heinsbergu. Otkrio je da je ondje procijenjena stopa smrtnosti među inficiranima iznosila 0,37 posto, što je oko četiri puta više od gripe, ali i puno manje od 1 posto, što je stopa koja se spominjala u kontekstu 'koronakruzera' i Bergama.

On smatra da se stopa u međuvremenu smanjila na 0,30 posto zahvaljujući novim metodama liječenja, ranijem davanju kisika teže oboljelima i boljem sustavu praćenja kontakata. On također smatra da su prenapuhane tvrdnje tzv. 'lockdown jastrebova' da osobe koje prebole covid imunost gube vrlo brzo zbog čega im je i sama pomisao na pojam kolektivnog imuniteta nedopustiva.

- Diljem svijeta je zabilježeno više od 30 milijuna zaraženih i samo dva slučaja reinfekcije. To vam govori da mora postojati trajniji imunitet. Znamo iz iskustva s drugim koronavirusima da možete dobiti zaštitu u vidu antitijela na godinu ili dvije, a ako poslije toga i obolite ponovno, imat ćete djelomični imunitet zahvaljujući T-stanicama tako da simptomi neće biti teški. Ne mislim da će covid-19 biti drugačiji, izjavio je profesor Streeck.

- Bit će jako zanimljivo promatrati što će se dogoditi u velikim gradovima u kojima je već zabilježeno puno zaraženih. Ne bi me iznenadilo da je u New Yorku već dosegnut učinkovit kolektivni imunitet, a možda i u Švedskoj, dodao je.

Na kraju zaključuje da državne vlasti u borbi s pandemijom ne mogu pogriješiti sve dok se oslanjanju na zdrav razum i na detaljne analize o tome što predstavlja najmanje zlo. Klatno je u ovom trenutku, kaže, otišlo previše na stranu 'covid neuroze' zbog čega su radikalno reducirani ključni UN-ovi programi za borbu protiv HIV-a i gladi u nerazvijenom svijetu što bi moglo dovesti i do nebrojenih smrtnih slučajeva.

- Strah je često koristan refleks, ali u ovoj situaciji je loš odvjetnik. Ljudi su postali iracionalni, prenosi Jutarnji list.

Image
Mogy87

#32481 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@malocvijece cak ni otkuhavanje nije neophodno jer virus ubija bukvalno svako sredstvo koje "pjeni" ukljucujuci deterdzent. Naravno da je sigurnije otkuhati, ali kome je i to tesko moze bukvalno pranje na bilo kojoj temeperaturi uz deterdzent.
malocvijece

#32482 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

@Mogy87 :thumbup: Napisala sam zato što neki naglašavaju da je teško otkuhati masku. Pa nećeš je staviti u mašinu za veš i otkuhavati tri sata kao što to radiš s turom veša od 7kg. Vidi se da je forumaš Lajavikrelac muškarac.

Što se tiče reportaže o bakterijama na maskama, pa valjda znamo da se na lice stavljaju samo čiste stvari. Mislim halo :-)

A jednom sam čitala članak o tome koliko se opasnih bakterija može naći na daskama za rezanje u kuhunji i krpama za brisanje sudopera ako se pravilno i često ne peru :run:
Trudnoća se može izgubiti zbog bakterije koja se može naći na daskama za rezanje parizera.

Jel to razlog da ne koristimo dasku za rezanje i kuhinjsku krpu? Ili da se prihvatimo vruće vode i deterdženta?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#32483 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Mogy87 wrote: 22/09/2020 10:56 Oprosti, nisam vidjela tvoj komentar.
Ne treba ici svaka 2 sata prati masku vec ponijeti par maski i oprati ih kad dodje kuci. I ne brini se ti za zaposlenice Binga, te zene vecinom svaki dan pale masine i peglaju planine vesa nakon cjelodnevnog stajanja za kasom ili nosanja robe. Jer porodica mora imati cist ves. Sta je u toj gomili ubaciti i nekoliko maski i preci ih peglom?

A sama maska ne kosta bukvalno nista jer moze se napraviti od krpe iz kuce.
Uostalom, ako ce ti nosenje maske od par sati dovesti do tako strasnog razvoja bakterija tvoj problem nije maska vec oralna higijena i pokvareni zubi. Koji mogu biti veliki problem.
Opet ponavljam: nije do maske, do ljudi je.
Maska od krpe ničemu ne služi, a za sad vremena dahtanja u nju je prljava i smrdljiva kao da si na facu stavio čarape nakon sat vremena trčanja...Medicinske maske su drugi par opanaka i napravljene su specijalno za svoju namjenu.
Mogy87

#32484 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@biglebovski hvala za odlican clanak :thumbup:

Posebno vazne poruke:

Uvjeren sam da su promjene u ponašanju ljudi imale snažan utjecaj na zarazu. Ljudi se sada inficiraju s manjim dozama virusa zbog prakticiranja socijalne distance pa su im i kliničke slike blaže. Bolja higijena i mjere poput nošenja maski su smanjile te doze virusa. To je teško dokazati, ali imali smo istraživanja s drugim virusima čiji rezultati sugeriraju upravo to, kaže Streeck.

Streeck smatra da tajna leži ponajprije u pravodobnom testiranju i praćenju kontakata, visokom stupnju discipline, dobroj suradnji obiteljskih doktora sa svojim pacijentima kao i općenitoj praksi među Nijemcima da ostanu doma ako su bolesni. On predlaže tzv. sustav semafora, odnosno uvođenje lokaliziranih mjera ovisno o tome gdje se situacija bude pogoršavala, tj. koja područja budu u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni. Boje bi pritom označavale popunjenost bolničkih kapaciteta. Sličnu verziju je nedavno uvela Austrije, piše Telegraph.

On smatra da se stopa u međuvremenu smanjila na 0,30 posto zahvaljujući novim metodama liječenja, ranijem davanju kisika teže oboljelima i boljem sustavu praćenja kontakata.

Znaci TTI koji vi toliko ismijavate ovdje.
Domaci izdajnik

#32485 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

malocvijece wrote: 22/09/2020 11:17 A jednom sam čitala članak o tome koliko se opasnih bakterija može naći na daskama za rezanje u kuhunji i krpama za brisanje sudopera ako se pravilno i često ne peru
Trudnoća se može izgubiti zbog bakterije koja se može naći na daskama za rezanje parizera.

Jel to razlog da ne koristimo dasku za rezanje i kuhinjsku krpu? Ili da se prihvatimo vruće vode i deterdženta?
Većina nas pere suđe nakon jela, uglavnom, a na većinu pomenutih bakterija smo se prilično adaptirali. Ista će stvar biti i sa koronom, živjećemo sa njom kao i sa sezonskom gripom i kraj priče...Neće nikada nestati (kao što i nije) pa taman radili ne znam šta, kao i tuberkuloza.
Mogy87

#32486 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 22/09/2020 11:20
Mogy87 wrote: 22/09/2020 10:56 Oprosti, nisam vidjela tvoj komentar.
Ne treba ici svaka 2 sata prati masku vec ponijeti par maski i oprati ih kad dodje kuci. I ne brini se ti za zaposlenice Binga, te zene vecinom svaki dan pale masine i peglaju planine vesa nakon cjelodnevnog stajanja za kasom ili nosanja robe. Jer porodica mora imati cist ves. Sta je u toj gomili ubaciti i nekoliko maski i preci ih peglom?

A sama maska ne kosta bukvalno nista jer moze se napraviti od krpe iz kuce.
Uostalom, ako ce ti nosenje maske od par sati dovesti do tako strasnog razvoja bakterija tvoj problem nije maska vec oralna higijena i pokvareni zubi. Koji mogu biti veliki problem.
Opet ponavljam: nije do maske, do ljudi je.
Maska od krpe ničemu ne služi, a za sad vremena dahtanja u nju je prljava i smrdljiva kao da si na facu stavio čarape nakon sat vremena trčanja...Medicinske maske su drugi par opanaka i napravljene su specijalno za svoju namjenu.
Sve sto si naveo nije tacno. S obzirom na nacin prenosa troslojna pamucna maska je sasvim zadovoljavajuca.
Ako nakon sat vremena osoba na licu ima "prljavu carapu" onda treba podhitno provjeriti stanje zuba.
zubi

#32487 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Lajavikrelac wrote: 22/09/2020 11:20 Maska od krpe ničemu ne služi, a za sad vremena dahtanja u nju je prljava i smrdljiva kao da si na facu stavio čarape nakon sat vremena trčanja...Medicinske maske su drugi par opanaka i napravljene su specijalno za svoju namjenu.
Ajdeeeee... Ti si inace hirurg, a?

http://www.batut.org.rs/download/aktuel ... 0maske.pdf

Памучне маске за лице се креирају и шију од памучних материјала гушћег ткања који су доступни на тржишту. Шију се од двослојних или вишеслојних материјала и носе се при свакодневним животним активностима. Маска има заштитну улогу ако се:
• користити за личну употребу и не дели са другoм особом,
• пре и након стављања маске оперу руке сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфикују средством на бази 70% алкохола,
• користи тако да маска прекрива уста, нос и браду и чврсто пријања уз лице,
• не додирује спољашња површина маске која је потенцијално контаминирана вирусима и маска не спушта испод браде приликом говора, конзумације напитака и хране,
• скида када се овлажи и не користи поново након скидања већ се мења новом сувом маском,
• маска након скидања одлаже у посебно за њу намењену врећицу и по доласку кући опере,
• пере у машини за прање веша употребом стандардних детерџената користећи програм прања на температури од најмање 60 °C или ручно на вишим температурама, а након тога испегла стандардном пеглом подешеном на температуру већу од 60°C.
Mogy87

#32488 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 22/09/2020 11:24
malocvijece wrote: 22/09/2020 11:17 A jednom sam čitala članak o tome koliko se opasnih bakterija može naći na daskama za rezanje u kuhunji i krpama za brisanje sudopera ako se pravilno i često ne peru

Većina nas pere suđe nakon jela, uglavnom, a na većinu pomenutih bakterija smo se prilično adaptirali. Ista će stvar biti i sa koronom, živjećemo sa njom kao i sa sezonskom gripom i kraj priče...Neće nikada nestati (kao što i nije) pa taman radili ne znam šta, kao i tuberkuloza.
Protiv oblika tuberkuloze koji ubijaju se vakcinisemo. Znas onaj znak po kom prepoznajemo "nase" na Olimpijadi.
Domaci izdajnik

#32489 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 22/09/2020 11:26 Sve sto si naveo nije tacno. S obzirom na nacin prenosa troslojna pamucna maska je sasvim zadovoljavajuca.
Ako nakon sat vremena osoba na licu ima "prljavu carapu" onda treba podhitno provjeriti stanje zuba.
Jbg sad to nije tema, al ima i tu istine...prema pričanju zubara oralna higijena kod većine je budibogsnama :run: A troslojna maska je ko omča oko vrata pri bilo kakvom naporu...
BadBoy

#32490 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

malocvijece wrote: 22/09/2020 11:17 A jednom sam čitala članak o tome koliko se opasnih bakterija može naći na daskama za rezanje u kuhunji i krpama za brisanje sudopera ako se pravilno i često ne peru :run:
Tastatura, miš i daljinski upravljači... katastrofa šta tu svega ima.

Koliko ljudi i jednom u životu prebriše daljinski od TV-a?
malocvijece

#32491 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Lajavikrelac wrote: 22/09/2020 11:24

Ok. To je meni jasno. Ali zašto ne bismo sebi olakšali živote dok se ne nađe neki odgovarajući lijek ili vakcina koja će nam barem olakšati simptome?
Za tuberkulozu na primjer smo se uspjeli prilično dobro zaštititi, a nije tako nekad bilo.

Jel to DZ i bolnice baš nemaju drugog posla osim da liječe upale pluća ljudi koji su zaplatili zato što oni ili neko drugi nije htio da nosi maske?

I ne znamo kakve sve posljedice ostavlja čak i kod mlađih ljudi koji je dobro podnose. Ako mogu smanjiti šansu da moje ili tuđe dijete sutra ima posljedice, stavit ću tu prokletu masku.
malocvijece

#32492 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

BadBoy wrote: 22/09/2020 11:30
malocvijece wrote: 22/09/2020 11:17 A jednom sam čitala članak o tome koliko se opasnih bakterija može naći na daskama za rezanje u kuhunji i krpama za brisanje sudopera ako se pravilno i često ne peru :run:
Tastatura, miš i daljinski upravljači... katastrofa šta tu svega ima.

Koliko ljudi i jednom u životu prebriše daljinski od TV-a?
Ko je navikao da živi u čistom, briše.
Barem su kod nas domaćice uredne.
Domaci izdajnik

#32493 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

zubi wrote: 22/09/2020 11:27 Ajdeeeee... Ti si inace hirurg, a?
A ti si izgleda margarin pa se usve miješaš? Što doktori i hirurzi ne privežu sebi kakvu pelenu ili maramu mjesto maski? Lijepo bi se uštedilo na nabavci...
Mogy87 wrote: 22/09/2020 11:27 Protiv oblika tuberkuloze koji ubijaju se vakcinisemo. Znas onaj znak po kom prepoznajemo "nase" na Olimpijadi.
Kohov bacil napada gotovo sve i jedan organ u ljudskom tijelu, zavisi gdje se zakopiti. Ne pričaj šta ne znaš...
Domaci izdajnik

#32494 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

malocvijece wrote: 22/09/2020 11:30 Ali zašto ne bismo sebi olakšali živote dok se ne nađe neki odgovarajući lijek ili vakcina koja će nam barem olakšati simptome?
Zato što efikasne vakcine možda neće biti godinama kao ni za masu zaraznih bolesti. Šta je alternativa? Socijalno se otuđiti, ne družiti se, djecu zaključati u kuće, sve granice zamandaliti? Matrix?

Zapeli ste za jebenu brnjicu kao da je ona spas svijeta i rješenje svih problema, a tamo gdje se nosi zaraženih sve više, a gdje je nikada nije bilo situacija sve bolja. Ko koga ovdje sad :izet:
Naslovnica

#32495 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

biglebovski wrote: 22/09/2020 11:14 Najpoznatiji njemački virolog Hendrik Streeck: Nisam za nova zatvaranja jer moramo shvatiti da će covid-19 biti s nama jako dugo

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... go-1045918

Najpoznatiji njemački virolog Hendrik Streeck, direktor Instituta za virologiju Sveučilišta u Bonnu, oštro se usprotivio povratku u lockdown kao rješenju za novi udar pandemije koronavirusa s kojim je suočen dio Europe. Kako piše britanski Telegraph, Streeck je ponudio savjet svim državama koje su krenule u smjeru nove karantenizacije: 'smirite se, ne podliježite sveopćoj masovnoj histeriji', prenosi Jutarnji list.

- Vrijeme je da se prekine sa svim tim alarmizmom. Virus možemo nadmudriti koristeći naše znanje. Moramo shvatiti da će covid-19 s nama biti jako dugo i moramo se naučiti živjeti s njim. Ne možemo nastaviti s prekidanjem naših normalnih života i paraliziranjem svega, izjavio je.

Profesor Streeck, kako podsjeća Telegraph, podržao je prvi lockdown kada je bio uveden u Njemačkoj. U tom trenutku su stizali šokantni preliminarni podaci iz Italije i znanstvenici su se tek počinjali hvatati u koštac s covidom. Princip opreza stoga je nalagao drakonske poteze. No, računica se tijekom sljedećih mjeseci razvoja pandemije dramatično promijenila.

Virus, prema njemu, sada predstavlja manju opasnost iz niza razloga i danas princip opreza nalaže poteze u suprotnom smjeru, tj. zahtijeva kalibrirane mjere i hladnu glavu.

- Ja ne omalovažavam virus, ali ga ni ne preuveličavam. Moramo naći primjeren balans, izjavio je ne želeći pritom ulaziti u detaljnije opservacije aktualne situacije u Velikoj Britaniji, koja je sve bliže drugoj nacionalnoj karanteni, pogotovo nakon što su tamošnji članovi znanstvenog savjeta Johnsonove vlade ustvrdili da državi prijeti čak 50.000 novozaraženih dnevno ako se ne poduzmu drastične mjere.

Ipak, upozorio je na lošu naviku pogrešnog tumačenja porasta broja slučajeva.

- Uvjeren sam da su promjene u ponašanju ljudi imale snažan utjecaj na zarazu. Ljudi se sada inficiraju s manjim dozama virusa zbog prakticiranja socijalne distance pa su im i kliničke slike blaže. Bolja higijena i mjere poput nošenja maski su smanjile te doze virusa. To je teško dokazati, ali imali smo istraživanja s drugim virusima čiji rezultati sugeriraju upravo to, kaže Streeck.

- Nije više dobro samo promatrati broj novih slučajeva zaraze. Morate gledati i što se događa na bolničkim odjelima i na intenzivnim jedinicama. To je mnogo bolji vodič za ovu pandemiju, dodao je.

Telegraph navodi da u Britaniji opterećenost zdravstvenog sustava trenutno nije no blizu situacije u ožujku iako valja biti oprezan jer se broj teže oboljelih nakon porasta broja novozaraženih uvijek naknadno može povećati.

Profesor Streeck kaže da je sada prilično sigurno ustvrditi sljedeće: velika okupljanja u zatvorenim prostorima ubrzavaju širenje zaraze, ali odlazak u trgovinu ili kod frizera je rizik kojim se može upravljati.

U usporedbi sa Španjolskom (652 umrla s koronom na milijun stanovnika), SAD-om (615), Velikom Britanijom (614), Italijom (591) i Francuskom (479), Njemačka je sa 113 preminulih na milijun stanovnika primjer uspješne borbe s covidom u zapadnom svijetu, ocjenjuje Telegraph. Njihov decentralizirani model prvi val je svladao brzo i efikasno uz ograničenu ekonomsku štetu.

Njemački virolog je tijekom prvog vala pandemije sa svojim timom proveo veliko istraživanje zaraze u Heinsbergu. Otkrio je da je ondje procijenjena stopa smrtnosti među inficiranima iznosila 0,37 posto, što je oko četiri puta više od gripe, ali i puno manje od 1 posto, što je stopa koja se spominjala u kontekstu 'koronakruzera' i Bergama.

On smatra da se stopa u međuvremenu smanjila na 0,30 posto zahvaljujući novim metodama liječenja, ranijem davanju kisika teže oboljelima i boljem sustavu praćenja kontakata. On također smatra da su prenapuhane tvrdnje tzv. 'lockdown jastrebova' da osobe koje prebole covid imunost gube vrlo brzo zbog čega im je i sama pomisao na pojam kolektivnog imuniteta nedopustiva.

- Diljem svijeta je zabilježeno više od 30 milijuna zaraženih i samo dva slučaja reinfekcije. To vam govori da mora postojati trajniji imunitet. Znamo iz iskustva s drugim koronavirusima da možete dobiti zaštitu u vidu antitijela na godinu ili dvije, a ako poslije toga i obolite ponovno, imat ćete djelomični imunitet zahvaljujući T-stanicama tako da simptomi neće biti teški. Ne mislim da će covid-19 biti drugačiji, izjavio je profesor Streeck.

- Bit će jako zanimljivo promatrati što će se dogoditi u velikim gradovima u kojima je već zabilježeno puno zaraženih. Ne bi me iznenadilo da je u New Yorku već dosegnut učinkovit kolektivni imunitet, a možda i u Švedskoj, dodao je.

Na kraju zaključuje da državne vlasti u borbi s pandemijom ne mogu pogriješiti sve dok se oslanjanju na zdrav razum i na detaljne analize o tome što predstavlja najmanje zlo. Klatno je u ovom trenutku, kaže, otišlo previše na stranu 'covid neuroze' zbog čega su radikalno reducirani ključni UN-ovi programi za borbu protiv HIV-a i gladi u nerazvijenom svijetu što bi moglo dovesti i do nebrojenih smrtnih slučajeva.

- Strah je često koristan refleks, ali u ovoj situaciji je loš odvjetnik. Ljudi su postali iracionalni, prenosi Jutarnji list.

Image
Ništa ja ne vjerujem bez DOKAZA! 8-)
malocvijece

#32496 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

@Lajavikrelac ne vidim razlog za spominjanje metaforičkog izraza "brnjica".

To su ljudi koji nose maske kao psi? U toj metafori su poslušnici ili da ne laju? Da ne grizu?

Vrijeđanje kao pravi argument u raspravi :-)
Domaci izdajnik

#32497 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

malocvijece wrote: 22/09/2020 11:43 @Lajavikrelac ne vidim razlog za spominjanje metaforičkog izraza "brnjica".

To su ljudi koji nose maske kao psi? U toj metafori su poslušnici ili da ne laju?

Vrijeđanje kao pravi argument u raspravi :-)
Evo zvaćemo ih retro aksesoar da se ne uvrijediš? Ovako nešto:
Image
Mogy87

#32498 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@Naslovnica u tom grmu lezi zec. Dr. Streeck je otisao u to cuveno njemacko selo i dokazao svoju hipotezu da je virus manje zarazan nego se mislilo. Nije izasao u medije i pricao o nedokazanim stvarima.

A pazi sta jos kaze:

Na kraju zaključuje da državne vlasti u borbi s pandemijom ne mogu pogriješiti sve dok se oslanjanju na zdrav razum i na detaljne analize o tome što predstavlja najmanje zlo.

TTI dokazano radi. To je osnovni postulat epidemiologije. Nemoj se naljutiti, ali to sto je velika vecina ljudi (srecom) za njega prvi put cula sada, ne znaci da se osnove koje su dokazane trebaju ponovo dokazivati.
biglebovski

#32499 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 22/09/2020 11:23 Znaci TTI koji vi toliko ismijavate ovdje.
Pa naravno da se smijemo kad testiranje košta 180 maraka. 600 miliona maraka smo uzeli kredita od MMF-a i ti palamudiš da trebam iz svog džepa plaćati minimalno 15 maraka dnevno za maske da bi nas troje kao bili zaštićeni, ili 540 maraka da istestiram porodicu. 600 miliona maraka kredita da bi ja djetetu za školu morao kupovati sredstvo za dezinfekciju i sapun. Hajde ti biglebovski kuhaj maske a mi ćemo da se bogatimo i pišamo po tebi, vrijeđamo te i zatvaramo kad nam se čejfne, uz obavezno sjebavanje posla i života. I onda ćemo, kad pokupimo regres, na forum i razglabati kako je ovo ugroza za čovječanstvo, jer je zaboga, nezabilježeno u istoriji, umro čovjek u 85-oj ili, dosta rijetko, 45-oj. Neviđeno, zaista. A u suštini, nije virus ugroza nego totalno profulane mjere protiv virusa. Virus koji je u šest mjeseci u BiH zarazio 25.000 hiljada ljudi, što nije ni 1 posto stanovništva. Ovi epidemiolozi i proizvođači testova će imati posla u sljedećih sto godina da broje zaražene od velike ugroze kovid-19.

Što se intervjua cijenjenog profesora tiće, meni su važnije ove poruke: "vrijeme je da se prekine sa svim tim alarmizmom". "Diljem svijeta je zabilježeno više od 30 milijuna zaraženih i samo dva slučaja reinfekcije. To vam govori da mora postojati trajniji imunitet". "Nije više dobro samo promatrati broj novih slučajeva zaraze. Morate gledati i što se događa na bolničkim odjelima i na intenzivnim jedinicama. To je mnogo bolji vodič za ovu pandemiju". "upozorio je na lošu naviku pogrešnog tumačenja porasta broja slučajeva." Virus, prema njemu, sada predstavlja manju opasnost iz niza razloga i danas princip opreza nalaže poteze u suprotnom smjeru, tj. zahtijeva kalibrirane mjere i hladnu glavu."
Mogy87

#32500 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Daj Biglebovski jasu nas 30 godina i sad ispade zivjeli smo u idealnoj drzavi prije korone. Sve sto si napisao u nekom drugom obliku desavalo se i ranije.

Naravno da doktor moze pozivati na smanjenje alarmizma kad se radi preko 875K testova sedmicno. To on naglasava. Test, trace isolate. Ne mozes pozivati na relaksaciju ako nije tako. U odnosu na broj stanovnika, to bi znacilo da mi moramo raditi preko 6.000 testova dnevno.

RKI recommends testing everyone with symptoms, or those who have been in touch with someone who has coronavirus. In addition, it recommends testing in hospitals, retirement homes or similar institutions as well as schools, nurseries and refugee homes, if they have an outbreak.

Testing is now also compulsory for all travellers arriving from high-risk countries.

The government says it currently - on average - takes a day and a half to receive a test result.

If someone gets a positive test result, they receive an administrative order to self-isolate. Anyone who is self-isolating because of an administrative order, is paid their full salary for up to six weeks.
Locked