Moj je dojam sličan, i meni je izgledalo da je ljudima Ruse preko glave i da uopće ne ljubuju s njima. Mislim da ih daleko više zanima EU.Nadzornik wrote: ↑29/09/2020 12:27 Dvojica Jermena,braca,rade samnom u firmi a na moje pitanje sta se desava dolje kazu da nije dobro i vidljivo je da su zabrinuti.
Kazu da kad god im prilika dozvoljava vise na telefonu i cuju se sa familijom i prijateljima.
Pitam ih za Ruse i da li ce im oni pomoci a na moje veliko zaprepascenjekazu da su Rusi supci.
Pitam ih zasto,samo odmahuju rukom...
Pokusacu danas da izvucem jos neke informacije od njih...![]()
Nagorno Karabah
- Vitezanin
#2401 Re: Nagorno Karabah
- Nadzornik
#2402 Re: Nagorno Karabah
Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:40
Ima li gdje da ih nema.Tamo je ostao samo onaj ko ne moze ili nece da ide.
Svugdje ih mozes uociti jer i kada normalno pricaju kao da se svadjaju. Ne bi ih pozelio u komsiluku.
Da,jezik im je bas milozvucan,to sam prvo uocio....
-
Škobo Habu
#2403 Re: Nagorno Karabah
Sukob u Siriji je specifičan upravo zbog toga što su sukobljene strane koristile društvene mreže i mobilnu tehnologiju kao sredstvo za masovnu ideološku indoktrinaciju. Po tome je ISIS bio poznat. On je tzv. snuff prokriumčario u mainstream orbitu putem društvenih mreža.Kikibombona wrote: ↑29/09/2020 12:19
Jedno je sigurno, azerska i armenska vojska su veoma disciplinovane, sovjetska skola. U javnost dolazi samo ono sto vojska plasira. U Siriji, recimo, svaki vojnik je imao telefon ili profi kameru, te se skoro nista nije moglo desiti i da ne bude snimljeno i postavljeno na internet.Stotine video zapisa i slika svakog dogadjaja iz vise uglova.
![]()
Masovna pogubljenja, torture, klanja su bila svima dostupna i pod obavezno gledana.
PR služba Gospoda Allaha se nikada nije o tome službeno očitovala.
- Vitezanin
#2404 Re: Nagorno Karabah
Teško da može biti gori od gruzijskog u tom smislu.Nadzornik wrote: ↑29/09/2020 12:43Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:40
Ima li gdje da ih nema.Tamo je ostao samo onaj ko ne moze ili nece da ide.
Svugdje ih mozes uociti jer i kada normalno pricaju kao da se svadjaju. Ne bi ih pozelio u komsiluku.
Da,jezik im je bas milozvucan,to sam prvo uocio....![]()
- Kikibombona
#2405 Re: Nagorno Karabah
Ma nije samo ISIL, sve zaracene strane, a bilo ih je mnogo, su snimale i objavljivale svaki dogadjaj.Škobo Habu wrote: ↑29/09/2020 12:43Sukob u Siriji je specifičan upravo zbog toga što su sukobljene strane koristile društvene mreže i mobilnu tehnologiju kao sredstvo za masovnu ideološku indoktrinaciju. Po tome je ISIS bio poznat. On je tzv. snuff prokriumčario u mainstream orbitu putem društvenih mreža.Kikibombona wrote: ↑29/09/2020 12:19
Jedno je sigurno, azerska i armenska vojska su veoma disciplinovane, sovjetska skola. U javnost dolazi samo ono sto vojska plasira. U Siriji, recimo, svaki vojnik je imao telefon ili profi kameru, te se skoro nista nije moglo desiti i da ne bude snimljeno i postavljeno na internet.Stotine video zapisa i slika svakog dogadjaja iz vise uglova.
![]()
Masovna pogubljenja, torture, klanja su bila svima dostupna i pod obavezno gledana.
PR služba Gospoda Allaha se nikada nije o tome službeno očitovala.
ISIL je to podigao na jedan visi nivo i radio profesionalnu u propagandne svrhe.
...
Inace, ode opozicija u rat
-
Novosti
#2406 Re: Nagorno Karabah
Pa Rusija je već upetljana u najmanje 3 rata (Libija, Sirija, Ukrajina). To ako su odjebal Armene je sasvim logično. Opet vidit ćemo šta će uradt.
- Maraschino
#2407 Re: Nagorno Karabah
Svako zasto ima svoje zato.
Ko zna zasto se bas sada ovo rasplamsalo, kome odgovara a kome ne?
- Kikibombona
#2408 Re: Nagorno Karabah
Rekoh, Armeni imaju ozbiljan PVO i, sto je najvažnije, ozbiljne operatere. Azerski i turski dronovi u ovom ratu nisu nikakva prednost kao sto je slucaj u Libiji.
- Nadzornik
#2409 Re: Nagorno Karabah
A hoce se usreciti sa najgornjim Karabahom kome god da pripadne...Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:52 Svako zasto ima svoje zato.
- Kikibombona
#2410 Re: Nagorno Karabah
Ovaj rat je reziran u Ankari a aminovan u Moskvi. Jedino ove dvije despotske diktature imaju interes u ovom ratu.Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:52 Svako zasto ima svoje zato.
Amerikance i Evropljane Kavkaz nikada nije zanimao.
- Maraschino
#2411 Re: Nagorno Karabah
Mislim da je to sira igranka od tih cuka negdje Bogu iza nogu.Nadzornik wrote: ↑29/09/2020 12:54A hoce se usreciti sa najgornjim Karabahom kome god da pripadne...Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:52 Svako zasto ima svoje zato.
Ko zna zasto se bas sada ovo rasplamsalo, kome odgovara a kome ne?![]()
-
Novosti
#2412 Re: Nagorno Karabah
Teritorij jednostavno, bore se rad teritorija, sve ostalo su teorije zavjera.Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:52 Svako zasto ima svoje zato.
-
90minut
#2413 Re: Nagorno Karabah
Tako je pusti sve ostale šuplje price bore se zbog istog vec 40 godina, ovog kikija i ostalo na mute.Novosti wrote: ↑29/09/2020 12:58Teritorij jednostavno, bore se rad teritorija, sve ostalo su teorije zavjera.Maraschino wrote: ↑29/09/2020 12:52 Svako zasto ima svoje zato.
- Vitezanin
#2414 Re: Nagorno Karabah
Malo za orijentir i kontekst: ovo je pogled prema liniji razgraničenja. Fotka je nastala u gradu Šuši, iznad Stepanakerta. Do linije razgraničenja je odavde cca 35 kilometara. Iza ovih brda i planinčuga su same ravnice, sve do Bakua. Odavde (s ravnica) trenutno dolazi većina snimaka koje viđamo ovih dana. Iza mene (pozicije odakle je slikano) vijuga cesta prema Armeniji. Te planine i ceste je teško opisati i upravo je to baza Armenaca u slučaju da dođe do nekih borbi u blizini. Tu možda mogu pomoći tenkovi s krilima. Ili dronovi.
Ispod je Stepankert, kako rekoh, (u kotlini je pa se ne vidi) i to je jedini veći grad u Karabahu (nešto poput Mostara, mislim samo na grad, ne okolinu). Kada se popnete na brdo iznad grada vidite ravno ispred sebe cestu koja vodi pravo prema liniji razgraničenja i moram priznati da mi nije bilo svejedno s obzirom da konstantno vidiš vojne kamione kako vijugaju tamo negdje u daljini. Taj krajolik je suh poprilično, a iza mene su fine zelene planinčuge, kao da si u Bosni.

A ovo je s magistrale koja vodi prema jugu Armenije, a ide uz skoro samu granicu s Nahičevanom. Jerevan relativno je blizu, a po brdima su tranšeji (lijevo od pozicije fotkanja).

Ispod je Stepankert, kako rekoh, (u kotlini je pa se ne vidi) i to je jedini veći grad u Karabahu (nešto poput Mostara, mislim samo na grad, ne okolinu). Kada se popnete na brdo iznad grada vidite ravno ispred sebe cestu koja vodi pravo prema liniji razgraničenja i moram priznati da mi nije bilo svejedno s obzirom da konstantno vidiš vojne kamione kako vijugaju tamo negdje u daljini. Taj krajolik je suh poprilično, a iza mene su fine zelene planinčuge, kao da si u Bosni.

A ovo je s magistrale koja vodi prema jugu Armenije, a ide uz skoro samu granicu s Nahičevanom. Jerevan relativno je blizu, a po brdima su tranšeji (lijevo od pozicije fotkanja).

- _Reds_
#2415 Re: Nagorno Karabah
A šta je sa ovom enklavom Azera, tamo je sve mirno ??
- Kikibombona
#2416 Re: Nagorno Karabah
Znaci, kada bi Azeri zauzeli grad Susi koji je samo 35km udaljen od linije fronta imali bi dominantnu poziciju u odnosu na glavni grad Nagorno Karabaha?Vitezanin wrote: ↑29/09/2020 12:59 Malo za orijentir i kontekst: ovo je pogled prema liniji razgraničenja. Fotka je nastala u gradu Šuši, iznad Stepanakerta. Do linije razgraničenja je odavde cca 35 kilometara. Iza ovih brda i planinčuga su same ravnice, sve do Bakua. Odavde (s ravnica) trenutno dolazi većina snimaka koje viđamo ovih dana. Iza mene (pozicije odakle je slikano) vijuga cesta prema Armeniji. Te planine i ceste je teško opisati i upravo je to baza Armenaca u slučaju da dođe do nekih borbi u blizini. Tu možda mogu pomoći tenkovi s krilima. Ili dronovi.![]()
...
Za Azere je problem sto su izgleda ravnicarski narod, nisu naviknuti na ganjanje po sumama.
-
The 51st State
#2417 Re: Nagorno Karabah
jebena igracka ovi kamikaza dronovi, to su vjerovatno "oboreni" dronovi sto armenci tvrde.
Last edited by The 51st State on 29/09/2020 13:12, edited 1 time in total.
-
Novosti
#2418 Re: Nagorno Karabah
Kiki nekad maši poantu pa ode u teorije zavjera, opet naspram ovih rusofila je mila majka.Tako je pusti sve ostale šuplje price bore se zbog istog vec 40 godina, ovog kikija i ostalo na mute.
-
zigzag
#2419 Re: Nagorno Karabah
Idući rat znači da samo u nebo moraš gledat. ili imati neki sistem protiv ovoga na svakom koraku. Jer će ove sprave biti sve manje i sve ubojitije.The 51st State wrote: ↑29/09/2020 13:11 jebena igracka ovi kamikaza dronovi, to su vjerovatno "oboreni" dronovi sto armenci tvrde.
- Kikibombona
#2420 Re: Nagorno Karabah
Iran potvrdio da je oborio azerski dron koji je povrijedio njihov zracni prostor!
Turci zaostravaju
Turci zaostravaju
BREAKING - "Turkey considers attacks on Azerbaijani territory as attacks on Turkey", the deputy leader of Turkey's ruling AKP party says (RIA)
-
The 51st State
#2421 Re: Nagorno Karabah
brutalno, a jeftina sprava.zigzag wrote: ↑29/09/2020 13:16Idući rat znači da samo u nebo moraš gledat. ili imati neki sistem protiv ovoga na svakom koraku. Jer će ove sprave biti sve manje i sve ubojitije.The 51st State wrote: ↑29/09/2020 13:11 jebena igracka ovi kamikaza dronovi, to su vjerovatno "oboreni" dronovi sto armenci tvrde.
- Kikibombona
#2422 Re: Nagorno Karabah
Ode jos jedan azersko-turske dron
Ma ti dronovi su kita protiv ozbiljne PVO.
Armije poput recimo francuske bi sve to poskidali cim bi poletili. Dron je efikasan kada protivnik nema PVO ili kada nema iskusne operatere, kao sto je slucaj u Libiji.
EDIT
I takvi Libijci, sa skromnim PVO i nikakvim kadrovima, su oborili bruku Bajraktara.
Ma ti dronovi su kita protiv ozbiljne PVO.
Armije poput recimo francuske bi sve to poskidali cim bi poletili. Dron je efikasan kada protivnik nema PVO ili kada nema iskusne operatere, kao sto je slucaj u Libiji.
EDIT
I takvi Libijci, sa skromnim PVO i nikakvim kadrovima, su oborili bruku Bajraktara.
- Vitezanin
#2423 Re: Nagorno Karabah
Azeri su kontrolirali grad Šušu/Šuši duboko unutar rata i odozgo su imali kontrolu nad Stepanakertom. Pod veoma ludim i čudnim okolnostima Armenci su uspjeli dobiti bitku za taj grad i to je bio kraj za Azere u Karabahu.Kikibombona wrote: ↑29/09/2020 13:11Znaci, kada bi Azeri zauzeli grad Susi koji je samo 35km udaljen od linije fronta imali bi dominantnu poziciju u odnosu na glavni grad Nagorno Karabaha?Vitezanin wrote: ↑29/09/2020 12:59 Malo za orijentir i kontekst: ovo je pogled prema liniji razgraničenja. Fotka je nastala u gradu Šuši, iznad Stepanakerta. Do linije razgraničenja je odavde cca 35 kilometara. Iza ovih brda i planinčuga su same ravnice, sve do Bakua. Odavde (s ravnica) trenutno dolazi većina snimaka koje viđamo ovih dana. Iza mene (pozicije odakle je slikano) vijuga cesta prema Armeniji. Te planine i ceste je teško opisati i upravo je to baza Armenaca u slučaju da dođe do nekih borbi u blizini. Tu možda mogu pomoći tenkovi s krilima. Ili dronovi.![]()
...
Za Azere je problem sto su izgleda ravnicarski narod, nisu naviknuti na ganjanje po sumama.
Trenutno Azeri ne mogu nikako doći do Šuše jer je grad duboko u teritoriji Karabaha, a koridor između Armenije i Azerbejdžana je također pod kontrolom Armenaca uključujući i sve pogranične regije koje su bila izvan autonomne oblasti Gorski Karabah. To dođe kao neka zona izolacije i u slučaju većeg rata Azerima neće uopće biti lako. Načimanje komad po komad možda da, ali za dalje će mislim ipak trebati više od toga.
-
sumirprimus
#2424 Re: Nagorno Karabah
na osnovu cega tvrdis da su dronovi kita tacno kiki?
mislim jedno je kad laicki prenosis svoje utiske na fourmu, a durgo kad nesto tvrdis. ko recimo za dronove koje je tacno tvoje iskustvo sa dronovima ili pvo?
da pogodim nikakvo, previse si uzimas za pravo na temama. decko
mislim jedno je kad laicki prenosis svoje utiske na fourmu, a durgo kad nesto tvrdis. ko recimo za dronove koje je tacno tvoje iskustvo sa dronovima ili pvo?
da pogodim nikakvo, previse si uzimas za pravo na temama. decko
-
90minut
#2425 Re: Nagorno Karabah
Pusti ba kikija, imaš iz Sirije i iz Libije šta je Bajraktar uradio malo je reci.sumirprimus wrote: ↑29/09/2020 13:27 na osnovu cega tvrdis da su dronovi kita tacno kiki?
da pogodim nikakvo, previse si uzimas za pravo na temama. decko![]()
A Turci štancaju te dronove kao hljeb.
Al' je u pravu da ih je donekle lagano oboriti za ozbiljne države samo paranoja kod vojske je prava..