Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#30001 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Jok, treba širiti paniku kao što je samozvana "struka" radila i govorila. Treba pričati da nam prijeti italijanski scenarij, da u parkovima neće biti mjesta za grobove, da će mrtve bagerima kupiti ispred SCC-a,....

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... io-564704
https://relax-portal.info/dr-begovic-bi ... no-stanje/

https://www.preporod.info/bs/article/18 ... -nastavimo

https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-po ... 7543.html

http://ba.n1info.com/Vijesti/a418319/Sa ... irusu.html

http://ba.n1info.com/Vijesti/a423295/Ep ... vini.html
Do sada se pokazalo da je ova korona blaža od nekih sojeva gripe koje su harale prethodnih godina međutim, zbog paušalnih prognoza sa početka pandemije i zlonamjernih medijskih istupa, sada se to ne želi priznati i ljude guraju u još jedan lockdown bez ikakvog osnova. Jednostavno, ego epiidiota ne dozvoljava da priznaju grešku već guslaju po starom i bez osnove šire paniku i plaše narod. Nije im malo što su cijelu državu vratili u 1993. godinu kada je ekonomija u pitanju.

Međutim, sva sreća pa je narod skontao to sve i sve rijeđe viđam ljude sa maskom a na dnevniku vijest o koroni je tek iza 20-te minute. To ulijeva nadu da ipak nismo toliki idioti i ovce. Ima nade.... :bih:
aldinjo

#30002 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

malakh wrote: 28/09/2020 13:54 ne razumijem. nije samo bosna i hercegovina na koljenima, već kompletan svijet.

u borbi protiv virusa smo slijedili sve ostale i način na koji smo se mi borili protiv virusa je isti način kako su to radili u njemačkoj, francuskoj, kini, belgiji, švicarskoj, a kasnije i u usa, sa opaskom, da smo mi, po mišljenju nekih na ovom forumu, zakasnili sa mjerama.

samo se vrati na početak ove teme i vidjet ćeš kako je masa razmišljala i koliko se zdravlje građana stavilo ispred svega. i osobno sam tog mišljenja.

sada je samo poenta kako oporaviti ekonomiju. već su počeli dijeliti pare, kroz razne subvencije plaća i doprinosa. za početak, uopće nije ni loše. samo trebaju nastaviti, ali pitanje je do kada.
Kako dobro pomažu pokazuje činjenica da ljudima nisu isplatili one tkz. minimalce za april mjesec.
aldinjo

#30003 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

TESLA_EDISON wrote: 28/09/2020 12:42
malakh wrote: 28/09/2020 12:32
Nivelacija wrote: 28/09/2020 10:17 A sta ce se pisati vidi narod dokle smo dosli.
Jucer bio u Sarajevu, pust grad, nigdje nikoga, turista nema ni za zive glave, ugostiteljski objekti gdje si morao čekati na red prazni...Svaki dan sve manje dolazaka. Aerodrom na 5% kapaciteta. Neprepoznatljivo. Ekonomska kriza ce biti strasna da koronu nece vise niko ni spomenuti.
i to ce se tek reflektirati sljedece godine, kada se prestane pricati o koroni. trenutacno se svi bave koronom, da ni ne pomisljaju kakve ce posljedice biti. a bice astronomske.
Ekonomska kriza biblijskih razmjera tek dolazi. Hoteli Eutopa, Swissotel, Novotel, Holiday Inn, Hills,... zatvoreni još od maja a ljudi na ulici. Reumal isto se zatvorio a zatvorila se i Željezara Zenica koju ni rat nije mogao uništiti. Uništi je na kraju Solak sa svojim lockdown-om.

Turizma nema, uslužne djelatnosti propale, ....

I opet dođe uhljeb ili epidemi.. (epiidiot) i kaže "karantin je najbolji odgovor". Uh kako bi Tito ove epidemiologe (idiote) samoizolovao na goli otok. Tucali bi oni kamen a drugi bi im isti dovlačili bagerima. Istim onim bagerima sa kojima su govorili da će mrtve ljude kupiti po ulici.
Nešto te čudi od ljudi koji su od jutra do mraka na forumu i šire svoje psihoze već više od pola godine?
Trappist

#30004 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 14:34 Pa ti si napisao da su mjere koje su na snazi dovele do zatvaranja firmi (konkretno kafica u ovom slucaju). Mjere koje se primjenjuju u BiH su obavezna maska u zatvorenom i pozeljna distanca. Jedino na sta se mozes "zaliti" su mjere koje su na snazi i njihov efekat na ekonomiju.
Ekonomija je upala u probleme kad je vecina evropskih zemalja odlucila ne ignorisati opasnost virusa i uvesti mjere. Sve ekonomije danas su povezane. U momentu kad su "veliki" odlucili da implementiraju mjere to se prelilo i na BiH.
Vecina drzava nece uvoditi lockdown. Ali odredjene mjere su vec sad ponovo na snazi.
Vecina evropskih zemalja, za razliku od BiH, je imala jako dobre brojke u ljetnom periodu. Samim tim nisu imali potrebe ni za mjerama. Stavljala sam i grafikone. Dolaskom jeseni, povratkom sa godisnjih odmora, bilo je za ocekivati da se situacija promijeni sto se i dogodilo. Samim tim i te drzave su uvele mjere.
A zabrana okupljanja ? Radno vrijeme kafica do 11 navecer? Ogromne kazne sto konobar spusti masku a vidi ga inspekcija? Zabrana pusenja nargila u zatvorenom objektu a dozvoljeno pusenje cigareta? Kladionice mogu raditi i cijelu noc ? Sve su to gluposti koje nece puno uticati na broj novozarazenih a puno vise utice na rad objekata koji ce na kraju dovesti do zatvaranja.
Ne znam gdje radis, niti me zanima, ali kakav bi uticaj na tvoj budzet bio da ti biznis nije mogao raditi 3 mjeseca, a kad su ti opet dozvolili ogranicena si?
I opet mi nisi odgovorila, ako svi nose maske u europi, sto imamo vise novozarazenih nego ikad?
Mogy87

#30005 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ako je kafic okosnica ekonomije imamo mnogo vecih problema od korone.
Zasto je problem konobaru konstantno nositi masku?
Radno vrijeme je ograniceno jer je dokazano da se virus siri u zatvorenim prostorijama posebno gdje ljudi vicu ili pjevaju. A iza 11, kad se popije koja vise, sigurno nece drzati distancu.
Nargile je trebalo zabraniti i prije korone u potpunosti. Jako su stetne, a posebno je zabrinjavajuce sto privlace omladinu. Nekad i u biznisu treba imati morala.
Procitaj jos jednom moj post. Radi jako dobre situacije u ljetnom periodu (za razliku od BiH gdje je situacija bila ista sa povremenim pogorsanjima - bas primamljivo za turiste) mnoge drzave su uklinule mjere. Sad se, dolaskom jeseni i pogorsane situacije, mjere ponovo vracaju.
Trappist

#30006 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

S tobom se stvarno ne moze diskutovati, ti jednostavno imas svoj pravac vidjenja stvari i dzaba sve, ti neces to promijeniti. Postujem, ali nemoj druge tjerati da gledaju sve isto kao i ti. I to gore za kafice, reci to ljudima koji su zatvorili kafice-restorane i njihovim radnicima, sigurno ce im puno znaciti :thumbup:
Mogy87

#30007 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Forum je tu da razmjenjujemo razlicita misljenja.
Ono sto ja pokusavam objasniti je da ignorisanje problema lokalno ne bi donijelo nista dobro jer je svijet povezan. Jednom kad je donesena odluka na nivou EU stvari su krenule u tom pravcu.
Mi smo mogli svojim odgovornim ponasanjem smanjiti broj slucajeva, doci na zelenu listu i privuci koliko toliko turista. Mi tu sansu nismo iskoristili jer je parola "kome da se ja prilagodjavam". I sto nikad, ali bas nikad ne preuzimamo odgovornost za vlastite postupke. Eto ti prvi krivis inspekciju, a ne konobara za kaznu.
zubi

#30008 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:24 Forum je tu da razmjenjujemo razlicita misljenja.
Ono sto ja pokusavam objasniti je da ignorisanje problema lokalno ne bi donijelo nista dobro jer je svijet povezan. Jednom kad je donesena odluka na nivou EU stvari su krenule u tom pravcu.
Mi smo mogli svojim odgovornim ponasanjem smanjiti broj slucajeva, doci na zelenu listu i privuci koliko toliko turista. Mi tu sansu nismo iskoristili jer je parola "kome da se ja prilagodjavam". I sto nikad, ali bas nikad ne preuzimamo odgovornost za vlastite postupke. Eto ti prvi krivis inspekciju, a ne konobara za kaznu.
Svaka, ko u njegosa... :thumbup:
Naslovnica

#30009 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 14:12 Ne lazu nista. Ne govori se o sezonskoj virozi vec gripi koja moze biti itekako ozbiljna. Evo ovo nesretno dijete je na raspolaganju imalo sve blagodati moderne medicine pa je zavrsilo kako je zavrsilo, nazalost.

'Pila je sve moguće lijekove od antibiotika, kortikosteroida, do miflua, a u četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Još je živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila nas je na Uskrs. U roku od sedam dana okrenuo nam se svijet. Nije zakašljala, nije joj curio nos, gripa je zaobišla respiratorni i odmah otišla na centralni živčani sustav, objasnili su nam liječnici. Ne, to je nemoguće. Pa radilo se samo o gripi' priča Christina za Jutarnji list.

https://story.hr/Celebrity/a71591/Joe-S ... kceri.html
Nije poenta o tome da li lažu ili ne, nego u naslovima i senzacionalističkom načinu na koji se vijesti plasiraju.
Hajmo, realno, koliko se to djece kod nas redovno cijepi protiv sezonske gripe?! I koliko ih ukupno umre od gripe?!
Pretpostavljam da taj podatak postoji negdje?
Mogy87

#30010 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Sve ovo o cemu pisemo i kod korone (citokinska oluja) vazi i za gripu. Nije gripa ona hunjavica koja nas uhvati svake godine. Srecom, vjerujem da je jako mali broj djece koja imaju probleme. Mada, meni je i jedno previse. Ali to sam samo ja.
Moja porodica se vakcinise, za ostale ne znam.
Trappist

#30011 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:24 Forum je tu da razmjenjujemo razlicita misljenja.
Jos ovo, i necu vise. Da je to inspekcija vs konobar u njemackoj, zna se na ciju stranu bih stao. Ali s obzirom da je ovo BiH, ako biram izmedju inspektora koji ima 1500 km platu + dodaci + sve koruptivne radnje koje je uradio (primjer: SIPA uhapsila tri veterinarska inspektora, oduzeto 50 hiljada eura i 12 hiljada dolara) ili konobara koji radi za 600-700 KM, stajem na stranu konobara :thumbup:
Mogy87

#30012 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Trappist wrote: 28/09/2020 15:39
Jos ovo, i necu vise. Da je to inspekcija vs konobar u njemackoj, zna se na ciju stranu bih stao. Ali s obzirom da je ovo BiH, ako biram izmedju inspektora koji ima 1500 km platu + dodaci + sve koruptivne radnje koje je uradio (primjer: SIPA uhapsila tri veterinarska inspektora, oduzeto 50 hiljada eura i 12 hiljada dolara) ili konobara koji radi za 600-700 KM, stajem na stranu konobara :thumbup:
Ako ti ne smeta postavila bi ti pitanje: cinjenica da konobar ima malu platu, zivi u korumpiranoj drzavi sa katastrofalnom vlascu daje mu za pravo da ne postuje pravila koja su dobra za sve nas pa, izmedju ostalog, i cuvaju njegovo radno mjesto?
Ili je mozda vlast i inspekcija upravo takve jer ih biraju ljudi koji kazu: drzava je korumpirana, inspektori kradu, sta mene briga sto cu ugroziti zivot svog gosta i svoje radno mjesto?
Trappist

#30013 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:44
Trappist wrote: 28/09/2020 15:39
Ako ti ne smeta postavila bi ti pitanje: cinjenica da konobar ima malu platu, zivi u korumpiranoj drzavi sa katastrofalnom vlascu daje mu za pravo da ne postuje pravila koja su dobra za sve nas pa, izmedju ostalog, i cuvaju njegovo radno mjesto?
Ili je mozda vlast i inspekcija upravo takve jer ih biraju ljudi koji kazu: drzava je korumpirana, inspektori kradu, sta mene briga sto cu ugroziti zivot svog gosta i svoje radno mjesto?
Sta je starije, kokos ili jaje? Ako konobar kojem egzistencija zavisi o tom nosanju tacni citav dan jedan dan skine masku i inspektor mu napise kaznu, on sigurno otkaz dobija. Dok svakodnevno vidjamo ove "bitne" ljude kako ne nose maske, kako su dernecili dok je sve zatvoreno bilo, kako kradu drzavne pare u najvecoj modernoj krizi... Zao mi je, ali nisi u pravu.
I opet tvoja patetika da ce konobar ugroziti zivote ako skine masku 5 minuta, bukvalno mi se povraca od toga. Da mi je vidjeti da je neko umro od korone jer je neko zarazen pored njega samo prosao :-) :-) :-) :-) :-)
Mogy87

#30014 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Nije sta je starije kokos ili jaje.
Vec je sistem odraz ljudi koji zive u tom sistemu. Kako ocekivati da sistem funkcionise kad nismo spremni da se odreknemo grama komocije da nam svima bude bolje?
Ili su pravila tu da ih drugi postuju? Shvatas da i taj korumpirani inspektor isto tako razmislja?
Trappist

#30015 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:54 Nije sta je starije kokos ili jaje.
Vec je sistem odraz ljudi koji zive u tom sistemu. Kako ocekivati da sistem funkcionise kad nismo spremni da se odreknemo grama komocije da nam svima bude bolje?
Ili su pravila tu da ih drugi postuju? Shvatas da i taj korumpirani inspektor isto tako razmislja?
"Prema prvim informacijama, terete se da su na GP Orašje u više navrata dozvolili uvoz mesa bez odgovarajuće dokumentacije."

AKo je ovo tacno, ovi inspektori su ugrozili vise zivota od svih koji ne nose masku, puta hiljadu :-)
Naslovnica

#30016 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:38 Sve ovo o cemu pisemo i kod korone (citokinska oluja) vazi i za gripu. Nije gripa ona hunjavica koja nas uhvati svake godine. Srecom, vjerujem da je jako mali broj djece koja imaju probleme. Mada, meni je i jedno previse. Ali to sam samo ja.
Moja se ne vakciniše, nikada nije, niti će se vakcinisati protiv gripe. Nije staro, a pogotovu mi se djeca neće vakcinisati protiv gripe (za koju, btw, i ne znaš da li će biti u koktelu kojim te cijepe ili neki drugi soj).
Na CNN-u rekoše da obavezno treba cijepiti malu djecu. Nemoj mi pls reći da si svoju djecu od 2-3 godine cijepila protiv gripe?! :shock:
Ima li vas ovdje takvih?! :shock:
Mogy87

#30017 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Trappist wrote: 28/09/2020 15:59
Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:54 Nije sta je starije kokos ili jaje.
"Prema prvim informacijama, terete se da su na GP Orašje u više navrata dozvolili uvoz mesa bez odgovarajuće dokumentacije."

AKo je ovo tacno, ovi inspektori su ugrozili vise zivota od svih koji ne nose masku, puta hiljadu :-)
Korumpirani inspektori amnestiraju sve nas? Ja mogu izaci i pucati u ljude i reci "sta mene gledate, inspektori su korumpirani"?
Mogy87

#30018 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 28/09/2020 16:01
Mogy87 wrote: 28/09/2020 15:38 Sve ovo o cemu pisemo i kod korone (citokinska oluja) vazi i za gripu. Nije gripa ona hunjavica koja nas uhvati svake godine. Srecom, vjerujem da je jako mali broj djece koja imaju probleme. Mada, meni je i jedno previse. Ali to sam samo ja.
Moja se ne vakciniše, nikada nije, niti će se vakcinisati protiv gripe. Nije staro, a pogotovu mi se djeca neće vakcinisati protiv gripe (za koju, btw, i ne znaš da li će biti u koktelu kojim te cijepe ili neki drugi soj).
Na CNN-u rekoše da obavezno treba cijepiti malu djecu. Nemoj mi pls reći da si svoju djecu od 2-3 godine cijepila protiv gripe?! :shock:
Ima li vas ovdje takvih?! :shock:
Da, vakcinisem svoje dijete sto redovnim sto elektivnim vakcinama kao sto je ova protiv gripe. Po preporuci pedijatra, naravno. Ne bih vise o privatnim stvarima jer se znalo spominjati u vrlo negativnom kontekstu od strane pojedinih forumasa (ne mislim na tebe).
Naslovnica

#30019 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Uuuu, sestro slatka, pa ti si zaglibila više nego sam mogao pomisliti. :shock:
Nisam znao da je bilo i takvih debila da se djeca na bilo kakav neprimjeren način spominju u tom kontekstu, to je baš fuj.
Možemo se ovdje prepirati po cijeli dan ali niko ne treba i ne smije djecu dirati. :thumbup:
Mogy87

#30020 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Kritika je bila upucena meni, u smislu odnosa prema djetetu. Moja greska, nisam trebala dijeliti privatne informacije.
Ali_G

#30021 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Trappist wrote: 28/09/2020 14:52
Mogy87 wrote: 28/09/2020 14:34 Pa ti si napisao da su mjere koje su na snazi dovele do zatvaranja firmi (konkretno kafica u ovom slucaju). Mjere koje se primjenjuju u BiH su obavezna maska u zatvorenom i pozeljna distanca. Jedino na sta se mozes "zaliti" su mjere koje su na snazi i njihov efekat na ekonomiju.
Ekonomija je upala u probleme kad je vecina evropskih zemalja odlucila ne ignorisati opasnost virusa i uvesti mjere. Sve ekonomije danas su povezane. U momentu kad su "veliki" odlucili da implementiraju mjere to se prelilo i na BiH.
Vecina drzava nece uvoditi lockdown. Ali odredjene mjere su vec sad ponovo na snazi.
Vecina evropskih zemalja, za razliku od BiH, je imala jako dobre brojke u ljetnom periodu. Samim tim nisu imali potrebe ni za mjerama. Stavljala sam i grafikone. Dolaskom jeseni, povratkom sa godisnjih odmora, bilo je za ocekivati da se situacija promijeni sto se i dogodilo. Samim tim i te drzave su uvele mjere.
I opet mi nisi odgovorila, ako svi nose maske u europi, sto imamo vise novozarazenih nego ikad?
Odgovor je vrlo jednostavan, maske se ne nose. Vecina ih ne nosi. Sad prodjem pored kafica u zgradi; sta mislis koliko ih nosi masku? Za vikend u Bihacu, restoran pun. Sta mislis koliko je maski?
laik1981

#30022 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

I odgovorni evropljani se dobro nose sa virusom.. Francuzi biljeze po 15k novih dnevno, holandjani po 3k, svabe po 4-5k, spanci po 10k, belgijanci po 1-2k, danci preko 500 dnevno u prosjeku na manje od 6 mil stanovnika.. A samo da su bili odgovorni :-)
Tesla Edison

#30023 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Panikbotovi u konfuziji. Evropljanji odgovorni, nose maske a nikad veći broj zaraženih :lol:

I opet postavljam pitanje. Zašto su kod nas zabranjene obdukcije? Šta se krije i koga kriju?
Nadzorna_ploca

#30024 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Kako vam ne dosadi vise :mrgreen:
He1972

#30025 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Mogy87 wrote: 28/09/2020 14:12 Ne lazu nista. Ne govori se o sezonskoj virozi vec gripi koja moze biti itekako ozbiljna. Evo ovo nesretno dijete je na raspolaganju imalo sve blagodati moderne medicine pa je zavrsilo kako je zavrsilo, nazalost.

'Pila je sve moguće lijekove od antibiotika, kortikosteroida, do miflua, a u četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Još je živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila nas je na Uskrs. U roku od sedam dana okrenuo nam se svijet. Nije zakašljala, nije joj curio nos, gripa je zaobišla respiratorni i odmah otišla na centralni živčani sustav, objasnili su nam liječnici. Ne, to je nemoguće. Pa radilo se samo o gripi' priča Christina za Jutarnji list.

https://story.hr/Celebrity/a71591/Joe-S ... kceri.html
ajde, jes to prisustvovala ili onako odokativno hahahahaha
Locked