Naslovnica wrote: ↑28/09/2020 10:15
Eki Darwin rekao.
Ne mogu da vjerujem kakvim se teorijama služe kao opravdanje za svoju papansku politiku.
Adapt ili se iseli tamo gdje korupcija nije opšteprihvaćena kao normalna stvar, ja bih tako to rekao. I pusti ih da crknu i uguše se u sopstvenim govnima.
Ostaneš bez vozačke a moraš voziti?!
Pa gdje piše da moraš voziti? Uzmi taksi jarane.
Valjda ja to drugačije posmatram jer za skoro četvrt vijeka vozačkog staža imam kazni koje se mogu prebrojati na prste ruku, većina zbog nekoliko kilometara preko ograničenja.
Ja fakat ne mogu da vjerujem da na bilo koji način neko opravdava SELJAČKU POLITIKU davanja i primanja mita kao načina rješavanja situacija.
Ja najradije ne bih više na ovu temu, otišlo je u off-topic, nema smisla.
Svako je rekao šta misli i kakav je, a ostali neka procijene šta je ispravno ili ne.
Samo se selite. Niko vam ne brani. Mislim ko vas j..., ja mogu prihvatiti da ne razmisljamo svi isto. Samo ovdje nije stvar toga, ovdje je u pitanju klasično lažno moralisanje. Ko o čemu, kurva o poštenju što bi naš narod rekao.
Davanje i primanje dara je nešto što je duboko ukorijenjeno u sve narode koji žive na ovim prostorima. Od davnnina je ona stara "hedija je i caru draga". Samo što je to sve evoluiralo na način da je danas haman postalo nužno. Ja kad nešto dajem, častim, poklanjam, ja to ne radim da bi tebi bilo gore. Nego da bi meni bilo bolje. Ako to mijenja neki obrazac socijalno prihvatljivog ili obaveznog ponašanja, sad sam ja kriv za to?
Aha, kako da ne. Ja sam izmislio mito i korupciju
Vi ste ovdje svi malo ograničeni. Postoje firme i društva koja su registrovana i bave se prodajom usluge. Lobisti recimo to rade. Danas na svim digitalnim platformama imaš nekakve kurce influensere. Pravna lica šalju influenserima svoja proizvode za DŽ kako bi influenser objavio taj proizvod. Dakle on zaradi, a državi ne plati ništa. I sad je Tvornica čarapa Ključ u boljoj situaciji jer si to može priuštiti, a nana koja prodaje priglavke u Lukomiru je žrtva tog sistema jer si to ne može priuštiti i jer ne prati trendove.
I sad mi pričamo jel to kao moralno jel? Jel moralno što je konzum držao 90% retail tržišta u Bosni i Hrv prije tri godine, a Hamo je morao zatvoriti granap jer nije mogao dobiti za svoj krompir cijenu koji Konzum može dobiti kad kupi 4000 tona svog kropmira, pa je Hamo morao kilu prodavati za 1KM, a Konzum može i za 65KPF?
Ja kad malo bolje razmislim, mi ovdje pričamo da li je život pošten?!
Ja mogu, ti ne možeš i ja sam po defaultu šupak jer si ti less fortunate. Ma kita ti Mušanova.