Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43651 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ovo su @Sanabija i @immuno sve krivi, sto vas smaram s mojim kuharskim pokušajima. Ohrabruju me
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#43654 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posto sam juce i danas sredjivao paradajz, kupus i neke gljive za zimnicu, ovo mi je bilo nekako najlakse ( a ima i pomagaca)
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#43655 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
I ovo za bestilja, a dobar dio je otisao u bure za mucenicu
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43656 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sanbiju necu ni komentirat.. .. nego Saro što je ono prvo?
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43657 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43658 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
nisam gotovo:( a i gulim se od pošlog vikendaSaraFina wrote: ↑27/09/2020 16:56Zloćo, nisi na moreTu? Ha?
https://m.youtube.com/watch?v=fZ-uiBxCONw
@Sanabija odlično.
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43659 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
znaci burek sa sirom..samo bez sira ovo?
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43661 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ja ne njegujem ni svoju tradiciju..
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#43663 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
A mozes i mazat‘ jufku dok savijas pitu toplim puterom umjesto uljem i jos kad zavrsis odozgo premazat‘ sva bude hrskava <3immuno wrote: ↑27/09/2020 10:41 Ja uvijek pitu stavljam u dobro vrelu rernu ( 250 stepeni je kod mene max) nakon desetak minuta smanjim na 220 I pecem do kraja, fil nije bitno Koji nikad neobradjujem prije, znaci nema przenja luka ili mesa.
Svaka rerna je prica za sebe, I ja nevolim blijede pite volim da porumeni Ida je hrskava. Kad podgrijavas pitu slijedeci dan poprskaj je malo vodom I opet u dobro vrelu rernu bude hrskava...
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43665 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Razvlačiti ili ti jelte razvijati jufke. Tako se kaže.
- skvo
- Posts: 564
- Joined: 07/01/2007 21:05
- Location: Tuzla
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#43667 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Evo recept svima:
Za jedan kilogram očišćenih gljiva:
• gljive očistiti salvetom i vlažnom krpom, nožem odstraniti dijelove koji su natruli ili crvavi. (Nikako ne prati gljive!!!).
• u jedan litar vode staviti jednu kesicu limuntosa (10 grama); Kada prokuha, dodati očišćene gljive i kuhati još tri minute. Nakon toga, izvaditi gljive i staviti u cjediljku.
Presolac:
U posudu uliti 1/3 litra vinskog ili alkoholnog sirćeta (u alkoholnom sirćetu, gljive imaju ljepšu boju, dok su sa vinskim sirćetom ukusnije) i 2/3 litra vode, jednu supenu kašiku soli, 3-4 zrna bibera, jedan list lovora, 2-3 lučice luka za kiseljenje (tzv. šestoper ili aljum) i dvije manje mrkve izrezane na štapiće. Dodati još 2-3 struka majčine dušice (svježe). Sve staviti na vatru, pa kad prokuha, dodati gljive i kuhati još 4-5 minuta. Gljive zatim izvaditi, ocijediti i slagati u tegle, vodeći računa da se tegle ne pretrpavaju ( u tegle se slaže i biber, luk, mrkva, kao i majčina dušica). Pošto se gljive izvade, presolac kuhati još jednu minutu, procijediti, ostaviti da se dobro ohladi i preliti preko gljiva u teglama.
Napomena:
Ukoliko se tegle čuvaju u frižideru, i na kraći vremenski period, dodatna zaštita nije potrebna, a ako se čuvaju u ostavi ili podrumu, tada izvršiti sterilizaciju.
Ovaj recept se može primijeniti na sve vrste gljiva, a omjer povećavati prema prikupljenoj količini gljiva.
- skvo
- Posts: 564
- Joined: 07/01/2007 21:05
- Location: Tuzla
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#43669 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ovo su vrganji iz prosle ture, juce i danas sam rujnice, pa cu uslikati, imam jos jednu rundu
- Jack Be Nimble
- Posts: 11078
- Joined: 15/01/2010 18:31
#43670 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hvala za burek. Sve radim kao vi, sem sto nisam koristio tako jaku temp. Slijedeci put il ce burek ili kuca goriti, ali ima da kora bude hrskava!
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#43671 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
svaka vam cast ljudi ja nemogu da se nakanim da napavim tost...
zato zabalim na vase pite
zato zabalim na vase pite
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43672 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ovo crna boja na onoj piti je od vrhnja za kuhanje..ono kad se zapeče ima finu boju.
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#43673 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Dragi moji kuhari svasta ovdje ima i moze se nauciti Saro super si, hadzinca mrak, zlo zlo draga pravo e jedino ovog Sanabiju niko nemoze stici od gljiva, sljiva I pecenig mesa razvaljuje
Ja veceras bila na veceri sa prijeteljicama sreca pa smo se puno smijali inace hrana nazalost nebi cemu jos tradicionalni restoran a joooj
Ja veceras bila na veceri sa prijeteljicama sreca pa smo se puno smijali inace hrana nazalost nebi cemu jos tradicionalni restoran a joooj
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#43675 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
svaka cast sara,sanabija,jack i ostali da ne nabrajam
zizi is back
zizi is back