Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43651 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

Image

Image


Ovo su @Sanabija i @immuno sve krivi, sto vas smaram s mojim kuharskim pokušajima. Ohrabruju me 🙃🙃🙃🙃
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43652 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

SaraFina wrote: 27/09/2020 13:40


Ovo su @Sanabija i @immuno sve krivi, sto vas smaram s mojim kuharskim pokušajima. Ohrabruju me 🙃🙃🙃🙃
Nikakvi pokusaji, ovo je kuhanje :-D samo tako! :thumbup:
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43653 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

Sanabija wrote: 27/09/2020 14:01
SaraFina wrote: 27/09/2020 13:40


Ovo su @Sanabija i @immuno sve krivi, sto vas smaram s mojim kuharskim pokušajima. Ohrabruju me 🙃🙃🙃🙃
Nikakvi pokusaji, ovo je kuhanje :-D samo tako! :thumbup:
Majstore u više disciplina. Kuhanju i laskanju 😘
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43654 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

Image



Posto sam juce i danas sredjivao paradajz, kupus i neke gljive za zimnicu, ovo mi je bilo nekako najlakse ( a ima i pomagaca) :D
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43655 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

Image

I ovo za bestilja, a dobar dio je otisao u bure za mucenicu :-D
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43656 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

Sanbiju necu ni komentirat.. :D .. nego Saro što je ono prvo?
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43657 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

zlo zlo wrote: 27/09/2020 16:41 Sanbiju necu ni komentirat.. :D .. nego Saro što je ono prvo?
Zloćo, nisi na moreTu? Ha?

https://m.youtube.com/watch?v=fZ-uiBxCONw

@Sanabija odlično.
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43658 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

SaraFina wrote: 27/09/2020 16:56
zlo zlo wrote: 27/09/2020 16:41 Sanbiju necu ni komentirat.. :D .. nego Saro što je ono prvo?
Zloćo, nisi na moreTu? Ha?

https://m.youtube.com/watch?v=fZ-uiBxCONw

@Sanabija odlično.
nisam gotovo:( a i gulim se od pošlog vikenda :lol:
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43659 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

znaci burek sa sirom..samo bez sira ovo? :mrgreen:
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43660 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

zlo zlo wrote: 27/09/2020 17:01 znaci burek sa sirom..samo bez sira ovo? :mrgreen:
Moraš naučiti razvijati bureke sa sirom, krumpirom, zeljem, kupusom, jabukama i ostale vrste.

Nema druge!

To je bosanska tradicija! :D :D
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43661 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

ja ne njegujem ni svoju tradiciju.. :P :D
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43662 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

zlo zlo wrote: 27/09/2020 17:05 ja ne njegujem ni svoju tradiciju.. :P :D
Kad naučiš bureke raznih varijanti i štrukle ćeš. A onda eto mene da ti sve smažem, na putu za Tučepe. Nosim lonac :bih:
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#43663 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

immuno wrote: 27/09/2020 10:41 Ja uvijek pitu stavljam u dobro vrelu rernu ( 250 stepeni je kod mene max) nakon desetak minuta smanjim na 220 I pecem do kraja, fil nije bitno Koji nikad neobradjujem prije, znaci nema przenja luka ili mesa.
Svaka rerna je prica za sebe, I ja nevolim blijede pite volim da porumeni Ida je hrskava. Kad podgrijavas pitu slijedeci dan poprskaj je malo vodom I opet u dobro vrelu rernu bude hrskava... :)
A mozes i mazat‘ jufku dok savijas pitu toplim puterom umjesto uljem i jos kad zavrsis odozgo premazat‘ sva bude hrskava <3
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43664 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

SaraFina wrote: 27/09/2020 17:08
zlo zlo wrote: 27/09/2020 17:05 ja ne njegujem ni svoju tradiciju.. :P :D
Kad naučiš bureke raznih varijanti i štrukle ćeš. A onda eto mene da ti sve smažem, na putu za Tučepe. Nosim lonac :bih:
odbijam navlačiti :mrgreen:
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43665 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

zlo zlo wrote: 27/09/2020 17:14
SaraFina wrote: 27/09/2020 17:08
zlo zlo wrote: 27/09/2020 17:05 ja ne njegujem ni svoju tradiciju.. :P :D
Kad naučiš bureke raznih varijanti i štrukle ćeš. A onda eto mene da ti sve smažem, na putu za Tučepe. Nosim lonac :bih:
odbijam navlačiti :mrgreen:

Razvlačiti ili ti jelte razvijati jufke. Tako se kaže. :D
User avatar
skvo
Posts: 564
Joined: 07/01/2007 21:05
Location: Tuzla

#43666 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by skvo »

Sanabija wrote: 27/09/2020 14:10 Image



Posto sam juce i danas sredjivao paradajz, kupus i neke gljive za zimnicu, ovo mi je bilo nekako najlakse ( a ima i pomagaca) :D
Gljive za zimnicu... To prvi put čujem. Kako?
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43667 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

skvo wrote: 27/09/2020 17:32
Gljive za zimnicu... To prvi put čujem. Kako?
Evo recept svima:
Za jedan kilogram očišćenih gljiva:

• gljive očistiti salvetom i vlažnom krpom, nožem odstraniti dijelove koji su natruli ili crvavi. (Nikako ne prati gljive!!!).

• u jedan litar vode staviti jednu kesicu limuntosa (10 grama); Kada prokuha, dodati očišćene gljive i kuhati još tri minute. Nakon toga, izvaditi gljive i staviti u cjediljku.

Presolac:

U posudu uliti 1/3 litra vinskog ili alkoholnog sirćeta (u alkoholnom sirćetu, gljive imaju ljepšu boju, dok su sa vinskim sirćetom ukusnije) i 2/3 litra vode, jednu supenu kašiku soli, 3-4 zrna bibera, jedan list lovora, 2-3 lučice luka za kiseljenje (tzv. šestoper ili aljum) i dvije manje mrkve izrezane na štapiće. Dodati još 2-3 struka majčine dušice (svježe). Sve staviti na vatru, pa kad prokuha, dodati gljive i kuhati još 4-5 minuta. Gljive zatim izvaditi, ocijediti i slagati u tegle, vodeći računa da se tegle ne pretrpavaju ( u tegle se slaže i biber, luk, mrkva, kao i majčina dušica). Pošto se gljive izvade, presolac kuhati još jednu minutu, procijediti, ostaviti da se dobro ohladi i preliti preko gljiva u teglama.

Napomena:

Ukoliko se tegle čuvaju u frižideru, i na kraći vremenski period, dodatna zaštita nije potrebna, a ako se čuvaju u ostavi ili podrumu, tada izvršiti sterilizaciju.
Ovaj recept se može primijeniti na sve vrste gljiva, a omjer povećavati prema prikupljenoj količini gljiva.
User avatar
skvo
Posts: 564
Joined: 07/01/2007 21:05
Location: Tuzla

#43668 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by skvo »

:thumbup:

Hvala
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#43669 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

Image

Ovo su vrganji iz prosle ture, juce i danas sam rujnice, pa cu uslikati, imam jos jednu rundu
User avatar
Jack Be Nimble
Posts: 11078
Joined: 15/01/2010 18:31

#43670 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Jack Be Nimble »

Hvala za burek. Sve radim kao vi, sem sto nisam koristio tako jaku temp. Slijedeci put il ce burek ili kuca goriti, ali ima da kora bude hrskava!
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#43671 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by exliberal-ex »

svaka vam cast ljudi ja nemogu da se nakanim da napavim tost...

zato zabalim na vase pite :twisted:
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43672 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

ovo crna boja na onoj piti je od vrhnja za kuhanje..ono kad se zapeče ima finu boju.
immuno
Posts: 2027
Joined: 07/04/2010 11:05

#43673 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

Dragi moji kuhari svasta ovdje ima i moze se nauciti 🤗 Saro super si, hadzinca mrak, zlo zlo draga pravo e jedino ovog Sanabiju niko nemoze stici od gljiva, sljiva I pecenig mesa🙈 razvaljuje😂
Ja veceras bila na veceri sa prijeteljicama sreca pa smo se puno smijali inace hrana nazalost nebi cemu🙄 jos tradicionalni restoran a joooj
User avatar
mO k3
Posts: 34082
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#43674 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by mO k3 »

Sanabija wrote: 27/09/2020 17:45 Image

Ovo su vrganji iz prosle ture, juce i danas sam rujnice, pa cu uslikati, imam jos jednu rundu
:shock:




moze objasnjenje zasto ga kiseliti ?? ... Razumijem fermentacija , ali kod gljiva tipa vrganja , samo mu ukus pokvaris
User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#43675 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

svaka cast sara,sanabija,jack i ostali da ne nabrajam :thumbup:

zizi is back :thumbup: :pipi:
Post Reply