COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#1326 Re: COVID i škola?

Post by GAU8 »

Lajavikrelac wrote: 19/09/2020 12:37 Sa druge strane kasu BL pune ugostiteljski objekti 80%. Ako to zatvoriš sječeš granu na kojoj sjediš....
Pretvorimo škole u birtije :) Kafana je svakako škola života :)
red evil

#1327 Re: COVID i škola?

Post by red evil »

GAU8 wrote: 19/09/2020 13:13
red evil wrote: 17/09/2020 14:29
mali_balon wrote: 17/09/2020 14:16

Dalje nisam cito....zato sto ne mozemo razgoavati, mislim mozemo ali, ti ako nemas djecu ne mozes nikad razumjeti roditelja, bez obzira koiko djece imas u rodbini to nisu tvoja djeca i nije isto niti ce kad bit isto......ne vezano za temu
To i jest najveći problem što se vodimo predrasudama, on nema djece i šta on zna o odgoju, dobijanjem djeteta ne postaješ doktor nauka u odgoju djece. Hoćeš reći ako neko nema djece ne zna kako se može online nastava izvoditi? Kako bi se mogao ta sistem postaviti sa informatičke strane?
Nisi razumio suštinu. Nije spominjao poznavanje odgoja djece i poznavanje teorije odgoja djece. Na stranu to što svaka teorija odgoja djece uglavnom pada u vodu i opet na kraju sve se svodi na iskustvo.
Mislim da je mislio na sam trenutak postanka roditelja. Na to se ne može pripremiti. Od tada nisi osoba koja je dovoljna sama sebi, već prvi put iskusiš odgovornost i nesebičnost.
Razumijem ja o čemu on govori. Naravno, onaj ko nema djece ne može da zna kakav je osjećaj imati svoje dijete i šta to znači uopšte. Ali to ne znači ako nemaš djecu da ne možeš govoriti o online nastavi da li je štetna, loša, dobra, ovakva ili onakva, jer za to nije neophodno da imaš djecu. Ili da se ne može govoriti da li će djeci nošenje maski biti štetno. O tim stvarima možemo govoriti i ako nemamo djecu.
GAU8

#1328 Re: COVID i škola?

Post by GAU8 »

red evil wrote: 19/09/2020 15:14
GAU8 wrote: 19/09/2020 13:13
red evil wrote: 17/09/2020 14:29

To i jest najveći problem što se vodimo predrasudama, on nema djece i šta on zna o odgoju, dobijanjem djeteta ne postaješ doktor nauka u odgoju djece. Hoćeš reći ako neko nema djece ne zna kako se može online nastava izvoditi? Kako bi se mogao ta sistem postaviti sa informatičke strane?
Nisi razumio suštinu. Nije spominjao poznavanje odgoja djece i poznavanje teorije odgoja djece. Na stranu to što svaka teorija odgoja djece uglavnom pada u vodu i opet na kraju sve se svodi na iskustvo.
Mislim da je mislio na sam trenutak postanka roditelja. Na to se ne može pripremiti. Od tada nisi osoba koja je dovoljna sama sebi, već prvi put iskusiš odgovornost i nesebičnost.
Razumijem ja o čemu on govori. Naravno, onaj ko nema djece ne može da zna kakav je osjećaj imati svoje dijete i šta to znači uopšte. Ali to ne znači ako nemaš djecu da ne možeš govoriti o online nastavi da li je štetna, loša, dobra, ovakva ili onakva, jer za to nije neophodno da imaš djecu. Ili da se ne može govoriti da li će djeci nošenje maski biti štetno. O tim stvarima možemo govoriti i ako nemamo djecu.
O koristi i/ili stetnosti raznih stvari za djecu, (odgovorno tvrdim :) ) ni vecina roditelja cesto nije u stanju dati odgovor. :D
kox

#1329 Re: COVID i škola?

Post by kox »

Nevezano direktno za BiH, neka iskustva sa isključivo online nastavom u Viktoriji koja traje već pola godine:
https://www.theage.com.au/national/vict ... 55wjq.html:
DEMONIKA

#1330 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

GAU8 wrote: 19/09/2020 13:16
Lajavikrelac wrote: 19/09/2020 12:37 Sa druge strane kasu BL pune ugostiteljski objekti 80%. Ako to zatvoriš sječeš granu na kojoj sjediš....
Pretvorimo škole u birtije :) Kafana je svakako škola života :)
deba
djeca ako nisu u školi ionako bazjače po vascijeli dan vani po igralištima i komšiluku i tržnim centrima s nanama i dedama
a srednjoškolci i fakultetlije bazjače i dan i noć, gdje stignu, s kim stignu
eto
ali nemoj da škole rade
sumirprimus

#1331 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

nesto je debelo pogresno s banjalukom ako joj kasu pune ugostiteljski objekti 80%...
niste morski nit turisticki centar...
prije ce biti da se radi o pausalnom iznosu?
sumirprimus

#1332 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

palermo wrote: 17/09/2020 15:40
sumirprimus wrote: 17/09/2020 14:45 [
neuporedivo no,
ja pricam u svoje ime :)
i da nema tog djecijeg psihologa ako nema dijete da zna sta je bolje za moje dijete od mene i od ostalih roditelja.
izuzetaka uvijek ima. nismo svi isti naravno :)
Bogami je iuuzetaka puno. Jer da nije roliko izuzetaka valjda bi nam i driustvo bolje bilo ako vec roditellji tako dobro znaju sta je najbolje za njihovu djecu.
u bosni vjerovatno, ali ja sam pricao o svojoj djeci, znaci nema tog djecijeg pdihloga koji ih zna bolje od mene, njihove potrebe i sta je bolje za njih.
vezano za temu covid i skola. kost benefit. dakle djeca su svakako medjusobno u kontaktu, ako nisu u skoli gdje su nego napolju? idu na treninge, sekcije, casove jezika, nesto...
ko ima djecu skolskog uzrasta zna o cemu pricam. dakle oni su svakako u kontaktu sa drugima, tokom dana, kojeg ti ne mozees sve i da hoces kontrolisat.
dakle postoji mogucnost prenosa korone. koju ne mozes sprijecit. e sad ako vec postoji mogucnost (a nije samo mogucnost vec smo imali situacija, djece koja su zajedno s porodicama bila u izolaciji zbog pozitivnih nalaza), zasto ogranicavati i uslovljavati samo skolom? brate daj punu normu casova ,punu nastavu, jer ko se brine brinuce svakako, koga boli briga bolice ga i dalje, al jednu stvar neces moci sprijecit a to je prenos i sirenje medju mladjom populacijom, jer DJECA SU SVAKAKO U KONTAKTU-MASOVNO.
daddy-kool

#1333 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

sumirprimus wrote: 21/09/2020 09:22
u bosni vjerovatno, ali ja sam pricao o svojoj djeci, znaci nema tog djecijeg pdihloga koji ih zna bolje od mene, njihove potrebe i sta je bolje za njih.
Po toj logici ne treba im ni ljekar, ni učitelj, pa ni dječiji psiholog jer "roditelj zna".
sumirprimus

#1334 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

daddy-kool wrote: 21/09/2020 10:24
sumirprimus wrote: 21/09/2020 09:22
Po toj logici ne treba im ni ljekar, ni učitelj, pa ni dječiji psiholog jer "roditelj zna".
ne, pricam o djecijem psihologu...i o specificnom slucaju, na koga se neko gore vec nadovezao.pokusavajuci premostiti sovju nekompentenciju o datoj temi, spominjanjem psihologa i odgoja i obrazovanja. mislim da sam bio sasvim jasan.
naravno da mladjoj populaciji treba i ljekar i ucitelj, zdravstvo i skolstvo su stubovi drustva..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1335 Re: COVID i škola?

Post by Domaci izdajnik »

sumirprimus wrote: 21/09/2020 09:16
nesto je debelo pogresno s banjalukom ako joj kasu pune ugostiteljski objekti 80%...
niste morski nit turisticki centar...
prije ce biti da se radi o pausalnom iznosu?
Jbg kad su pogasili svu moguću proizvodnju...u BL rade samo administracija i kafane/restorani :oops:
bunk

#1337 Re: COVID i škola?

Post by bunk »

Djeca su pocela masovno smrcati i kihati..
Poprilicno sam siguran da je ideja sa slanjem djece u klupe bila sumanuta..
laik1981

#1338 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

bunk wrote: 23/09/2020 18:24 Djeca su pocela masovno smrcati i kihati..
A do sada djeca nisu kasljala i kihala sa pocetkom skolske godine kada virusi procirkulisu medju njima? Sumanuta je jedino ova hefta kada ide online nastava dok djeca koja idu u produzeni boravak imaju normalnu nastavu svaki dan, jedu u skolskoj kuhinji i provode po 8 sati dnevno zajedno..
Naslovnica

#1339 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 23/09/2020 18:31
A do sada djeca nisu kasljala i kihala sa pocetkom skolske godine kada virusi procirkulisu medju njima? Sumanuta je jedino ova hefta kada ide online nastava dok djeca koja idu u produzeni boravak imaju normalnu nastavu svaki dan, jedu u skolskoj kuhinji i provode po 8 sati dnevno zajedno..
Potpis.
daddy-kool

#1340 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: 11/09/2020 15:39
sumirprimus wrote: 11/09/2020 09:45 jedno pitanje ako se utvrdi pozitivan slucaj u razredu, kakve su preporuke sta se radi u tom slucaju?
jel samo taj ucenik ide u izolaicju ili citav razred? kako su to odlucili postupat? ovo mi je skroz nejasno
U Hrvatskoj ide čitav razred u izolaciju, u Srbiji ide ako se ustanove 2 slučaja u istom razredu/grupi. :D
Kod nas ako se nastavi dosadašnja praksa, zaraženi idu u izolaciju ostali nastavljaju sa učenjem.
Pa koliko ko izdrži. :lol:
Kao što rekoh, to je ta strategija. :lol: :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/devet-u ... /200923097

"Riječ je o pojedinačnim slučajevima djece koja su ranije primijetila simptome i nisu dolazila u školu, a prema savjetu epidemiologa nije postojala potreba da se ostali učenici, odnosno odjeljenja šalju u samoizolaciju. Ista situacija je i sa nastavnim osobljem kod kojeg je potvrđen koronavirus", kazala nam je Brašnjić.

Ona je precizirala da mjesta za paniku nema, ne želeći u javnost izlaziti sa informacijama o kojim školama u Tuzlanskom kantonu je riječ.
biglebovski

#1341 Re: COVID i škola?

Post by biglebovski »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: koje budale, umjesto da cijele škole skupa sa ljudima koji žive i rade u radijusu od 2 kilometra od škole strpaju, o njihovom trošku, u izolaciju pod šatore u Glamočkom polju na 28 dana, oni izoluju samo pozitivne. :lol: :lol: :lol: :lol: Ako se nastave ovako neodgovorno ponašati, izginut će nam svi stari od kovida do 2678. g.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1342 Re: COVID i škola?

Post by Hame_ »

- autoput wc
- bh telekom
- sarajevo
- ... :bih:

Mislim da je krajnje vrijeme da se otvori Forum "Uhljebi" i da tu trpate bh zastava smajli + ovakve i srodne uhljeb uhljeb uhljeb teme?!

Ovo neki eho bi, kao da sam već na uhljeb forumu :mrgreen:
Naslovnica

#1343 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

biglebovski wrote: 24/09/2020 16:01 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: koje budale, umjesto da cijele škole skupa sa ljudima koji žive i rade u radijusu od 2 kilometra od škole strpaju, o njihovom trošku, u izolaciju pod šatore u Glamočkom polju na 28 dana, oni izoluju samo pozitivne. :lol: :lol: :lol: :lol: Ako se nastave ovako neodgovorno ponašati, izginut će nam svi stari od kovida do 2678. g.
:lol:
:thumbup:
palermo

#1344 Re: COVID i škola?

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 24/09/2020 14:58
daddy-kool wrote: 11/09/2020 15:39
sumirprimus wrote: 11/09/2020 09:45 jedno pitanje ako se utvrdi pozitivan slucaj u razredu, kakve su preporuke sta se radi u tom slucaju?
jel samo taj ucenik ide u izolaicju ili citav razred? kako su to odlucili postupat? ovo mi je skroz nejasno
U Hrvatskoj ide čitav razred u izolaciju, u Srbiji ide ako se ustanove 2 slučaja u istom razredu/grupi. :D
Kod nas ako se nastavi dosadašnja praksa, zaraženi idu u izolaciju ostali nastavljaju sa učenjem.
Pa koliko ko izdrži. :lol:
Kao što rekoh, to je ta strategija. :lol: :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/devet-u ... /200923097

"Riječ je o pojedinačnim slučajevima djece koja su ranije primijetila simptome i nisu dolazila u školu, a prema savjetu epidemiologa nije postojala potreba da se ostali učenici, odnosno odjeljenja šalju u samoizolaciju. Ista situacija je i sa nastavnim osobljem kod kojeg je potvrđen koronavirus", kazala nam je Brašnjić.

Ona je precizirala da mjesta za paniku nema, ne želeći u javnost izlaziti sa informacijama o kojim školama u Tuzlanskom kantonu je riječ.
Pobogu čovječe, pa Voliš li ti uopšte našu djecu :? :? :?
Udruga roditelja Naša djeca 2014. danas je uputila priopćenje za medije, u kojem se osvrću na problem samoizolacije kod djece. Kako ističu, sve više roditelja suočeno je s tim problemom, naročito kod zdrave djece. Ističu kako je samoizolacija "kućni pritvor" te kako loše utječe na psihosomatski razvoj djetetea.

"Poštovani, Obraćamo Vam se ovim putem jer smo odlučili ići do kraja glede ove "sage" o samoizolacijama. Svjedoci smo da ono, na što upozoravamo danima prije, postaje dio naše svakodnevice. Dakle, sve više roditelja suočeno je s tom samoizolacijom zdrave djece koja bi zbog toga trebala 14 dana, a u pojedinim slučajevima i duže, biti u "kućnom pritvoru", a to zasigurno “jako dobro” utječe i na psihosomatski razvoj svakog djeteta.

Pa krenimo….

Smjernice koje su škole dobile glede određivanja samoizolacije, a u svrhu lakšeg snalaženja u opisanim situacijama, svima koji o njima promisle su zapravo apsurdne!

Krenimo s prvom smjenicom koja kaže: “Ako je roditelj pozitivan, dijete treba testirati…”

Zašto ako je dijete bez simptoma? To dijete svakako zbog roditelja treba biti 14 dana u samoizolaciji, pa čemu onda testiranje tog djeteta? Reći će epidemiolizi da pratimo razred! Ali, o čemu pričamo kad je to dijete evidentno asimptomatsko ili u krajnjoj mjeri presimptomatsko, pa kao takvo, kolika je onda prijetnja za okolinu? Vodeći se tim da jeste prijetnja, onda se pitamo koliko odraslih prijetnji hoda po gradu, tržnim centrima, tržnici?! Da, tržnica nam upada u oči samim tim što štitimo naše starije i nemoćne preko djece, dok u isto vrijeme, ti stariji i nemoćni slabo štite sebe, čast pojedincima.

Idemo na iduću mjeru: šaljemo u samoizolaciju djecu iz razreda, gdje je detektirano pozitivno dijete, dok u isto vrijeme profesori koji su taj dan držali nastavu djetetu, ne idu u samoizolaciju, jer su oni zaštićeni kontakt!! Gle čuda, pa hajde da vidimo i taj zaštićeni kontakt.

Vizir sam po sebi nije zaštita, da ne govorim o onim posebnim vrstama, kojima se nedavno štitio i sam gospodin Goran Čerkez (Federalno ministarstvo zdravstva), pa ga zgodno uskladio s bojom sakoa, bravo za njega!! Dakle, ti naši epidemiolozi kažu da su profesori zaštićeni kontakt samo u slučaju maska+vizir+ distanca. Međutim, složit ćemo se da većina profesora nosi ili samo masku ili samo vizir, rijetko kad oboje! Osim toga, naš stav glede vizira je da mu je mjesto uglavnom u zdravstvenim ustanovama, ali naši epidemiolozi kažu drugačije. Uglavnom, tako ti profesori ostaju zaštićeni kontakt s vizirom, ali naša djeca koja tijekom nastave (konkretan primjer) tri (3) sata nose masku i to pamučnu, dvoslojnu i bez skidanja, kažu nisu zaštićeni kontakti! Zanimljivo, ali očito imamo dvostruka mjerila!

Neki će na to reći da je dijete duže izloženo, a mi vas onda pitamo čemu je duže izloženo, ako je na tri metra udaljenosti od pozitivnog djeteta i na nastavi je svako drugi dan? Da preciziramo, zadnji "kontakt" djeteta s pozitivnim djetetom bio je u srijedu, u petak nije bilo u školi zbog glavobolje, ali bez temperature ili kakvog drugog simptoma, pa ga , kao odgovorni roditelji nismo poslali u školu, a pozitivno dijete je testirano u ponedjeljak, kada nije niti bilo u školi, a u utorak se saznalo da je pozitivno, kada opet nije bilo u školi. Dakle, dijete koje nije imalo kontakta s pozitivnim djetetom sedam (7) dana treba u samoizolaciju?! A da ne spominjemo da ostatak razreda nije bio u kontaktu s pozitivnim djetetom od petka!?

Ovaj zadnji komentar navodi na treću mjeru: Dijete je u samoizolaciji i ima simptome koji upućuju na COVID-19, a pohađalo je nastavu pet (5) dana ili VIŠE od pojave simptoma... Zašto to dijete, ako se testira pozitivno, šalje u samoizolaciju cijeli razed ili skupinu, kada oni nisu bili s tim djetetom 5 ili više dana u kontaktu? Koliko je to više dana u kontaktu? Vrijedi li isti princip i za profesore? Koji razred ili skupina ide u samoizolaciju u slučaju pozitivnog profesora? Svi oni kojima je taj profesor predavao? Idu li i kolege, drugi profesori, s kojima je bio u kontaktu u samoizolaciju?

Baš zbog ovih primjera, dovodimo u pitanje izdane proporuke i rad naših epidemiologa!

Epidemiologija je vrlo interesantna i zahtjevna grana medicine, ali nažalost ne mogu se svi problemi rješavat putem telefona. Svakom slučaju treba pristupiti individualno, kao i svakom pacijentu.

Vjerujemo, odnosno znamo, da su preopterećeni u ovom vremenu, ali nije dobro, niti potrebno da zbog toga ispaštaju NAŠA DJECA.
Trebaju se zapitati i preispitati rade li zaista to što rade radi boljitka djece i naroda ili da im što se kaže : « Ispadne iz ruku ».

Nisu ni ravnatelji krivi, jer oni rade što im je napisano i logično je da neće propitivati nešto što nije njihova struka.

U kontekstu cijele ove priče molimo epidemiologe, ovako javno, da se posavjetuju s infektolozima i svojom krovnom institucijom, Zavodom za javno zdravstvo FBIH, jer preporuke očito nisu usklađene u svim županijama i prešutno se rade nestručni kompromisi.

Svjedoci sam i toga da im se mišljenja i stavovi razlikuju, pa ih ljubazno molimo da sjednu, razmisle i preispitaju svoje odluke, preciziraju pojam zaštićenog kontakta koji će biti isti za sve i svuda, a ne jedan za škole, a drugi za bolnice, firme i druga radna mjesta i da preispitaju i te silne potrebe za testiranjima, jer s naše točke gledišta, neka su bespotrebna, kao npr. testiranje djeteta ako su roditelji pozitivni.

I na kraju, još jedan apsurd - samoizolacija se ne računa od dana zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom, nego od dana javljanja obiteljskom liječniku! Ljudi, volite li vi ovu djecu uopće?", stoji u priopćenju Udruge roditelja Naša djeca 2014.".
https://www.hercegovina.info/vijesti/mo ... ce/188610/

Apsurdno je vlast optuživati kada ona samo plovi na valu narodnih želja.......makar onog bučnog i agresivnog dijela naroda.......i očito obrazovanog i načitanog jer kao što vidimo oni se bolje i od struke razumiju.....
Naslovnica

#1345 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Većina djece je krenula u školu 01 ili 07 septembra, u zavisnosti od kantona.
Mlađi idu non stop u školu, a stariji 5 škola, 5 online. Mislim da u nekim kantonima nema on-line nego idu redovno.
Za sada nije bilo nekih većih problema, dapače, sporadični slučajevi u odnosu na populaciju. Niti su roditelji izginuli. Vidjećemo za idući mjesec šta će se dešavati, ako ostane ovakva situacija možete ovu temu komotno mandaliti.
GAU8

#1346 Re: COVID i škola?

Post by GAU8 »

Koliko znam, ništa od toga nisu simptomi koronavirusa. I to se dešava svake godine.
armin071

#1347 Re: COVID i škola?

Post by armin071 »

:shock: Strašno šta pročitah na sabahu. I baš masovno? Ljudska glupost zaista granica nema....
Better Man

#1348 Re: COVID i škola?

Post by Better Man »

Glupost neviđena. Nije džaba ona stara: "šutnja je zlato".
bunk

#1349 Re: COVID i škola?

Post by bunk »

Sacekaj sedmicu..kad krenu razred po razred u izolaciju..
A ako to zanemare onda je sve ovo hoax globalnih proporcija i dzaba nas maltretiraju od marta..
wewa

#1350 Re: COVID i škola?

Post by wewa »

Naslovnica wrote: 24/09/2020 20:49 Većina djece je krenula u školu 01 ili 07 septembra, u zavisnosti od kantona.
Mlađi idu non stop u školu, a stariji 5 škola, 5 online. Mislim da u nekim kantonima nema on-line nego idu redovno.
Za sada nije bilo nekih većih problema, dapače, sporadični slučajevi u odnosu na populaciju. Niti su roditelji izginuli. Vidjećemo za idući mjesec šta će se dešavati, ako ostane ovakva situacija možete ovu temu komotno mandaliti.
kod nas i prvacici idu hefta hefta
gdje god ih je vise od 15 u odjeljenju tojest
Locked