Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
245
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
283
51%

Total votes: 558

Averus

#33501 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Pa da. Iskreno, uvijek bih radije polomio kosti radeći za sebe, nego izgubio minutu života na korporacije...
Nažalost u BiH se treba čovjek sje-ba-ti da bi dogurao stream ili youtube kanal isl. do nivoa od kojeg može živjeti.
Na to dodaj, da u BiH i regiji prolaze clipovi tipa Muđa, Amir Hadžić i slični, koji psuju i krevelje se - automatski znam da od mog streama nema puno fajde.

Onda cijene klikova - npr u Švedskoj jedno 6-7 puta veće nego kod nas.
Onda samo predlaganje clipova... pufff....
Ja nisam Jalu i Bubu upalio nikad na svom YT accountu, a svejedno mi ih konstantno predlaže - jer su stalno u trending.
Onda, istražiš algoritme (twitch i youtube) i vidiš da doslovno rade protiv nas (regije).
Također, algoritam YouTube-a "više voli" kad se redovno postavlja, planski. Da svi znaju da će Averus postavljati Ponedjeljkom, Četvrtkom i Subotom npr. E onda imaš šansu da se malo proguraš. Međutim, jednom preskočiš - PUF, ajmo ispočetka. Jednom ti opali Copyright claim - PUF, ajmo ispočetka.

Dakle, cijela nauka ispadne :D

Eh kad sve to savladaš, onda te ljudi ne žele gledati jer ti stream izgleda previše obično.
Treba imati tipping sistem, zvukove, notifikacije, poruke koje iskaču kad ti oni uplate nešto ili napišu određenu komandu.
Pa onda trebaš uštimati da ti je zvuk i video dovoljno dobar i podešen tako da nikome ne štopa, nije preglasno, nije pretiho.
Pa sve to središ, skontaš da ti treba najmanje dva monitora da možeš aktivno pratiti chat i zahtjeve gledaoca, dok na drugom ekranu igraš.
Pa onda nisi fora što koristiš neke futave slušalice i mikrofon, nego moraš nabaviti brendirano.
Nabaviš brendirano "a što nije taj-i-taj brend, to što si uzeo je smeće"
I tako u nedogled.

I kad sve to sabereš, konačno potrošiš dvije-tri godine da ti stream ili videoclipovi budu na nivou kojim ste i ti i gledaoci zadovoljni, skupiš 5000 subscribera, YouTube promijeni neka svoja pravila, mute-a ti pola clipova jer su u međuvremenu royalty free pjesme koje si koristio kupljene od strane velikih izdavača i doslovno ti prepolovi rejting i opet si negdje dole u pički materinoj.

Dakle, nije nimalo stress free i jednostavno :D
Ali ako se radi s ljubavlju, strasti, može se izgurati i može se čak i kod nas živjeti od toga.

Ehhhhh.... Sad da li imati kanal na našem (ljudi apsolutno nemaju tu kulturu plaćanja/doniranja) ili engleskom (koliko god ga dobro pričali, amerikancu, britancu isl zvuči loše i nema živce da sluša), to je skroz druga priča :lol:

Iiiiii za kraj - sve to kad čovjek uštima, džaba mu ako nema nekakvu energiju koja privlači gledaoce. :lol: :lol: :lol:
ExNihilo

#33502 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

Prije je važilo nepisano pravilo "nemoj snimati/streamati" ako pričaš broken English, radije idi s maternjim ili nađi nekoga za voiceover. Međutim, u zadnje vrijeme vidim sve više jutubera koji su non-native, nije im vala ni neki naglasak, ali imaju uspješna kanale. Dobro, nije baš da natucaju jezik, ali očito je da im isti nije maternji. Pri tome, ne radi se samo o video gamingu, gdje je pitanje jezika manje izraženo, nego često kanalima koji se bave filmskom kritikom i slično, a gdje je jezik ipak važna stvari.

Tako da, sve dok je engleski iole zadovoljavajući, I would go with English. :D
Last edited by ExNihilo on 25/09/2020 09:03, edited 1 time in total.
Averus

#33503 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Pa da, sad je to postalo malo bolje prihvaćeno. Štaviše, preporučuje se bez obzira koliko ti je loš english da lupaš clipove/stream jer ćeš ga vremenom popraviti, tako da faktički unapređuješ i kanal i jezičke sposobnosti :D
aditon

#33504 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by aditon »

ne treba streamati radi kesha i posla, već iz zabave, a iz toga će doći i zarada...sve to što si opisao averuse stoji, ali sve bi se to samo poštmalo vremenom, za početak ti samo treba komp i kamera, a ako se koja kinta uzme onda se nadogradiš, drugi monitor, profi mikrofon, i šta sve ne...
ja si ne mogu priuštiti stream ni radi zabave zbog životnih obaveza ali da sam sad neki tinejdžer vjerovatno bi svaku game sesiju i stremao, pa makar to niko ne gledao...
ima neki youtuber, ne znam kako se zove, ali mi par pute iskakao na yt kao prijedlog za gledanje...uglavnom mali je iz Srbije, ima blizu 2 miliona pratilaca i haj reko da pogledam...što se mene tiče, lik je koma, svaka druga mu je neka psovka, ali izgleda to vole ljudi kod nas...pokazuje to i broj pratilaca njegovog kanala...možda mu ljudi ne doniraju ali sigurno uzima keš od youtube-a na preglede

nego da pitam, mogu li se oni kuponi na epicu kombinovati...još vujek imam pretodni kupon što je epic dijelio u vrijednosti 10 eura..plus ovaj sad za rocket league..jel neko već probao?
ferratilis

#33505 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

aditon wrote: 25/09/2020 09:39 nego da pitam, mogu li se oni kuponi na epicu kombinovati...još vujek imam pretodni kupon što je epic dijelio u vrijednosti 10 eura..plus ovaj sad za rocket league..jel neko već probao?
Ne mogu.
Qualifying games must be a minimum price of $14.99 after any promotions and discounts are applied. Taxes and other fees do not apply toward the minimum purchase requirement.

You can only redeem one (1) Epic Coupon per transaction, and Epic Coupons will be automatically applied to your next eligible transaction. Epic Coupons cannot be combined. If you choose to return or cancel any of the games you purchase in order to earn or redeem the coupon, your refund will equal the amount you actually paid for the game(s) (subject to applicable refund policies). The Epic Coupon used during the original transaction will not be returned.
aditon

#33506 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by aditon »

pretpostavio sam ali reko da provjerim...
a bilo bi lijepo oba iskoristi na jednoj igri, koja npr košta 59.99 :D
ExNihilo

#33507 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

Koliko se mora potrošiti da bi se koristio RL kupon?

15 EUR?
ferratilis

#33508 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

ExNihilo wrote: 25/09/2020 09:48 Koliko se mora potrošiti da bi se koristio RL kupon?

15 EUR?
Da, to je minimum da bi kupon bio validan.
imperator01

#33509 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by imperator01 »

Ma samo treba biti Zensko, ne mora biti ni neka uber ljepota, toliko je pacenika da nije nikakav problem napraviti lovu streamanjem.
aditon

#33510 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by aditon »

imperator01 wrote: 25/09/2020 09:53 Ma samo treba biti Zensko, ne mora biti ni neka uber ljepota, toliko je pacenika da nije nikakav problem napraviti lovu streamanjem.
ipak, najpopularniji streameri su ustvari muškarci..ali da, kad si žensko, neke stvari su malo lakše
ferratilis

#33511 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Fazon je sto kad nekoj streamerki "ispadne" sisa live, ne zaradi samo ona od toga vec i sve stranice koje to linkuju i stave clickbait naslov tipa "shocking nudity live on stream, exclusively on ---.com"

win-win situacija :D
Averus

#33512 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Trzni i ti sisu, možda bude šta od tebe :lol:
aditon

#33513 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by aditon »

twitch je neki dan ukorio pokimane jer se na nekom streamu kao pojavila malo ležernije obučena što je protiv pravila twitcha...

@Averus muške sike nisu nikom interesantne...ni ženama :lol:
Averus

#33514 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Znači Twitch ima najgluplje provođenje pravila na svijetu
Pokimane je jebeno decent stvorenje kad porediš s drugim "uspješnim" streamerkama...

Ona ćurka CinCinBear promoviše OnlyFans account na twitchu i nikome ništa.
Svako malo ispadne sisa, guz isl, ali to je okej jer je ona fina i trepće okicama prema kameri i navlači twitchu hiljade dolara...

Jebeš ti to kad Sasha Grey ima pošteniji stream nego ijedna od njih :lol:
ExNihilo

#33515 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

Ja sam skroz šokiran da Sashin stream nije naročito popularan. Bit će da neki stereotipi o gejmerima ipak nisu tačni. :D
ferratilis

#33516 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Koliko uopce gledate twitch? Ja izbjegavam koliko mogu jer to je vrijeme koje mogu provesti igrajuci nesto ili raditi nesto produktivnije. Pod cijenu da zvucim kao boomer, gledati nekog kako igra mi je nekako gubljenje vremena. Ali se trudim da pogledam OuterHeaven MGS maratone, poneki speedrun Dark Souls i Resident Evil, ili kad Joseph Anderson nesto streama jer tu se moze cuti svasta interesantno. :)
aditon

#33517 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by aditon »

ja uopšte ne pratim streamove, kao što kažeš fera, to vrijeme radije sam igram neku igru...međutim pomalo pratim dešavanja u tom svijetu
Veigar

#33518 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Veigar »

imperator01 wrote: 25/09/2020 09:53 Ma samo treba biti Zensko, ne mora biti ni neka uber ljepota, toliko je pacenika da nije nikakav problem napraviti lovu streamanjem.

Sve objašnjeno
:-) :-) :-) :-)
Averus

#33519 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Nekad, kad baš imam viška vremena, pogledam tu i tamo neki stream... Najčešće Rocket League, eventualno nekog od poznatijih streamera koga sam upratio da je onako zanimlijv

Ali ne sjećam se iskreno kad sam posljednji put gledao ikoga... Jednostavno dinamika života ne dozvoljava, pa više volim sam streamati ili igrati isl.
imperator01

#33520 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by imperator01 »

Provaljeni ste, dzaba se sad vadite :lol:
Sve ono zna, imena, kome sisa ispala itd.

Ne gladam ni ja, ja sve te streamere nase ili strane blokiram, tako mi YouTube nikog i ne baca pod recommended.

Pogledam David Jaffe ponekad, covjek koji je napravio twisted metal i bio game director prvog god of war itd.
Stariji je lik nije naporan, nerd je od malih nogu, ima kontakte u industriji pa se cuju i neke interesantne stvari.

Sem tog pogledam neki 5-10min neki walkthrough kad zapnem u nekoj igri na nekoj zagonetki i sl.
ferratilis

#33521 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

imperator01 wrote: 25/09/2020 10:40 Provaljeni ste, dzaba se sad vadite :lol:
Sve ono zna, imena, kome sisa ispala itd.

Ne gladam ni ja, ja sve te streamere nase ili strane blokiram, tako mi YouTube nikog i ne baca pod recommended.

Pogledam David Jaffe ponekad, covjek koji je napravio twisted metal i bio game director prvog god of war itd.
Stariji je lik nije naporan, nerd je od malih nogu, ima kontakte u industriji pa se cuju i neke interesantne stvari.

Sem tog pogledam neki 5-10min neki walkthrough kad zapnem u nekoj igri na nekoj zagonetki i sl.
Nisam imao pojma da je na twitchu, hvala za recommend
Image
imperator01

#33522 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by imperator01 »

Ne znam za twitch, ne koristim to, gledam ga na YouTube.
Al vjerujem da streama na vise platformi istovremeno.
ferratilis

#33523 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Ok, thanks kako god. Kad je u pitanju youtube, moram preporuciti Ahoy. Covjek izbaci mozda 2 videa godisnje, ali produkcija je 10 levela iznad svih drugih. O naraciji da ne govorim. Uglavnom se fokusira na FPS igre, ali ima i video o historiji Monkey Islanda.

i naravno GVMERS, isto odlicna produkcija i naracija, bez fillera i gluposti
Veigar

#33524 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Veigar »

Što se tiče streama, ispratim samo svjetsko prvenstvo u LoL-u i to je to.
Post Reply