Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
armin071

#32176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

TESLA_EDISON wrote: 16/09/2020 17:43 Lockdown :kiss: :sax:

Panikbotovi u ekstazi :-)
Tužno i što je još tužnije nije ih mali broj....
palermo

#32177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Cuj lockdowvn, a Kantonu Sarajevo rj drzavi stvari idu u pozitivnom pravcu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Ja i?
palermo

#32179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Sta i :-?
kox

#32180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 16/09/2020 16:18 @stakasa @kox sa predjemo na pravu temu

Mislila sam na ovo:

More than half of Swedish households are single-person, the highest proportion in the EU, according to Eurostat. Official figures given to the BBC by the Swedish government’s number-crunching agency Statistics Sweden suggest that includes around one in five 18- to 25-year-olds, although its researchers estimate that the real number could be higher, since many remain registered at their parents’ address while they stay in sublet rentals.

Ne mislim da sjede u izolaciji vec izlaze, piju druze se i sta vec sve ne, vrate se u svoje stanove gdje zive sami i po pojavi simptoma imaju vecu sansu da ne zaraze svoje starije. Mislim da nase zajednice nisu toliko reprezentativne jer nasi ljudi imaju tendenciju da se drze "starih obicaja".
Isto tako idu u škole, na fakultete, na posao, u kupovinu, restorane, teretane, bazene, izletišta i sve ostale objekte u kojima borave i stariji. Omladina koja živi sa svojim roditeljima je u stalnom kontaktu sa vršnjacima. Ne funkcionišu ti dijelovi društva odvojeno nigdje na svijetu pa ni tamo. Imaju i veliki broj ljudi u staračkim domovima i sličnim institucijama a u njima rade mladje osobe. U bolnicama takodje rade mladje osobe. To su, koliko se do sada moglo zaključiti, najproblematičnija mjesta ukoliko u njih udje virus. Svaka država ima svoje specifičnosti ali Švedska nije toliko različita od ostatka Evrope koliko bi se po tvojim postovima dalo zaključiti. To što mnogi žive sami ne znači da su u nekakvoj dobrovoljnoj samoizolaciji koju si više puta spominjala. Inače, dosta naših ljudi tamo živi po 20-30 i više godina, udati su ili oženjeni Svedjanima, imaju djecu koja sa Bosnom veze nemaju tako da ti 'stari običaji' vjerovatno kod nekih i dalje postoje ali ja ne govorim o njima.
Mogy87

#32181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

kox wrote: 16/09/2020 23:35

Mislila sam na ovo:

More than half of Swedish households are single-person, the highest proportion in the EU, according to Eurostat. Official figures given to the BBC by the Swedish government’s number-crunching agency Statistics Sweden suggest that includes around one in five 18- to 25-year-olds, although its researchers estimate that the real number could be higher, since many remain registered at their parents’ address while they stay in sublet rentals.

Ne mislim da sjede u izolaciji vec izlaze, piju druze se i sta vec sve ne, vrate se u svoje stanove gdje zive sami i po pojavi simptoma imaju vecu sansu da ne zaraze svoje starije. Mislim da nase zajednice nisu toliko reprezentativne jer nasi ljudi imaju tendenciju da se drze "starih obicaja".
Isto tako idu u škole, na fakultete, na posao, u kupovinu, restorane, teretane, bazene, izletišta i sve ostale objekte u kojima borave i stariji. Omladina koja živi sa svojim roditeljima je u stalnom kontaktu sa vršnjacima. Ne funkcionišu ti dijelovi društva odvojeno nigdje na svijetu pa ni tamo. Imaju i veliki broj ljudi u staračkim domovima i sličnim institucijama a u njima rade mladje osobe. U bolnicama takodje rade mladje osobe. To su, koliko se do sada moglo zaključiti, najproblematičnija mjesta ukoliko u njih udje virus. Svaka država ima svoje specifičnosti ali Švedska nije toliko različita od ostatka Evrope koliko bi se po tvojim postovima dalo zaključiti. To što mnogi žive sami ne znači da su u nekakvoj dobrovoljnoj samoizolaciji koju si više puta spominjala. Inače, dosta naših ljudi tamo živi po 20-30 i više godina, udati su ili oženjeni Svedjanima, imaju djecu koja sa Bosnom veze nemaju tako da ti 'stari običaji' vjerovatno kod nekih i dalje postoje ali ja ne govorim o njima.
Primarni uslovi prenosa su u kucnim uslovima ili na radnim mjestima. Jer je potreban duzi bliski kontakt.
Broj clanova domacinstva je vrlo vazan podatak. To kazu epidemiolozi, ne ja. U Svedskoj najveci broj ljudi u Evropi zivi sam. To jednostavno daje veliku prednost jer ako posjecujes starije roditelje jednom sedmicno manja je vjerovatnoca da ces se zadesiti bas kad si infektivan, prije pojave simptoma. Moguce, ali mnogo manje vjerovatno nego kad zivis s njima kao sto zna biti slucaj kod nas.
Nastava na fakultetima je bila online, a cim se zaposle vecina Sveda se osamostaljuje.
Upravo izlazimo iz ljetne sezone gdje se jako puno aktivnosti koje si nabrojao obavljalo vani.
Slazem se da su se nasi ljudi vec integrisali u to drustvo, tako da taj komentar stoji.
kox

#32182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 16/09/2020 23:43
kox wrote: 16/09/2020 23:35

Mislila sam na ovo:

Primarni uslovi prenosa su u kucnim uslovima ili na radnim mjestima. Jer je potreban duzi bliski kontakt.
Broj clanova domacinstva je vrlo vazan podatak. To kazu epidemiolozi, ne ja. U Svedskoj najveci broj ljudi u Evropi zivi sam. To jednostavno daje veliku prednost jer ako posjecujes starije roditelje jednom sedmicno manja je vjerovatnoca da ces se zadesiti bas kad si infektivan, prije pojave simptoma. Moguce, ali mnogo manje vjerovatno nego kad zivis s njima kao sto zna biti slucaj kod nas.
Nastava na fakultetima je bila online, a cim se zaposle vecina Sveda se osamostaljuje.
Upravo izlazimo iz ljetne sezone gdje se jako puno aktivnosti koje si nabrojao obavljalo vani.
Slazem se da su se nasi ljudi vec integrisali u to drustvo, tako da taj komentar stoji.
Ali baš zbog toga imaju veliki broj ljudi u domovima za stare, što je takodje faktor rizika. Na poslu rade ljudi svih dobnih skupina. Nastava na fakultetima je uglavnom svuda bila online, uključujući BiH, ne znam zašto je to specifičnost Švedske ili njihovog mentaliteta ?
Mogy87

#32183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Da. Staracki domovi pored bolnica su najveci rizik, sto se i pokazalo u praksi.
Fakultete sam spomenula jer si napisao da osobe koje idu na fakultet zive s roditeljima. Ako je nastava online rizik na fakultetu ne postoji.
kox

#32184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 16/09/2020 23:59 Da. Staracki domovi pored bolnica su najveci rizik, sto se i pokazalo u praksi.
Fakultete sam spomenula jer si napisao da osobe koje idu na fakultet zive s roditeljima. Ako je nastava online rizik na fakultetu ne postoji.
Ali ta djeca imaju i život mimo fakulteta. Omladina kao omladina, jesu Švedi ali nisu roboti.
Mogy87

#32185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Slazem se. Studenstko doba nece nista, pa ni korona sputati :D
To je ona polovina koja zivi u domacinstvima sa vise od jednog clana. Ali i dalje ostaje vise od polovine stanovnistva koji zive sami sto znacajno smanjuje rizik medju populacijom koja ide na posao, druzi se, vozi javnim prevozom i slicno.
Hendrix

#32186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

Sanjarko wrote: 16/09/2020 09:20
Prva recenica. Nije samo Njutn, nego i Sekspir. Ali ova bolescura nije kuga po smrtnosti.
Poenta je bila odgovor na tvrdnju kako se ni tokom kuge nije toliko zatvaralo...kad ono bilo i zatvaranja i karantene i svih zivih mjera da se sprijeci sirenje.
zemomak

#32187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

evo malo pravih vijesti...djelovanje treba usmjerit na onog ko je proziveo i nalogodavce...i vise nikad necemo imati pandemija....ako se sad ovo zataška, Bog zna kakve će nam druge viruse slati, jer bili pandemija kaže da ovo nije zadnja pandemija...

DEMONIKA

#32188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

Mogy87 wrote: 17/09/2020 00:09 Slazem se. Studenstko doba nece nista, pa ni korona sputati :D
To je ona polovina koja zivi u domacinstvima sa vise od jednog clana. Ali i dalje ostaje vise od polovine stanovnistva koji zive sami sto znacajno smanjuje rizik medju populacijom koja ide na posao, druzi se, vozi javnim prevozom i slicno.
:lol:
švedske ti
Sanjarko

#32189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Hendrix wrote: 17/09/2020 00:57
Prva recenica. Nije samo Njutn, nego i Sekspir. Ali ova bolescura nije kuga po smrtnosti.
Poenta je bila odgovor na tvrdnju kako se ni tokom kuge nije toliko zatvaralo...kad ono bilo i zatvaranja i karantene i svih zivih mjera da se sprijeci sirenje.
U prvoj rečenici sam rekao da je bilo, a u drugoj da nisu stali skroz. Nemože većina ljudi da stane skroz.

Njutn i Šekspir su mogli. Bile su karantene ali ne ovako, čitave države u lockdown. A to nije karantena.
Tesla Edison

#32190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

armin071 wrote: 16/09/2020 19:11

Uhljebi i simpatizeri vladajućih žive za dan kada će se sve početi ključati. Njih je zaista ogroman broj, od opštinskih portira, preko javne uprave do državnih ministarstava.
GAU8

#32191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 17/09/2020 07:53

Uhljebi i simpatizeri vladajućih žive za dan kada će se sve početi ključati. Njih je zaista ogroman broj, od opštinskih portira, preko javne uprave do državnih ministarstava.
Da ponovim, ja im ne zamjerim, jer oni (uhljebi) su se izborili za svoja prava.

"obicni" narod je isao i ide jos uvijek linijom manjeg otpora, time sam sebi cini stetu.
A moze biti i da sam ja idealista, i da zapravo ne moze biti bolje i drugacije nego sto je trenutno.
GAU8

#32192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

zemomak wrote: 17/09/2020 01:01 evo malo pravih vijesti...djelovanje treba usmjerit na onog ko je proziveo i nalogodavce...i vise nikad necemo imati pandemija....ako se sad ovo zataška, Bog zna kakve će nam druge viruse slati, jer bili pandemija kaže da ovo nije zadnja pandemija...

A da li je "spanska gripa" nastala u laboratoriji?

Hint: pojam "virus" tada jos nije postojao niti se zapravo znalo za viruse
Tesla Edison

#32194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

GAU8 wrote: 17/09/2020 09:01
TESLA_EDISON wrote: 17/09/2020 07:53

Da ponovim, ja im ne zamjerim, jer oni (uhljebi) su se izborili za svoja prava.

"obicni" narod je isao i ide jos uvijek linijom manjeg otpora, time sam sebi cini stetu.
A moze biti i da sam ja idealista, i da zapravo ne moze biti bolje i drugacije nego sto je trenutno.
"Samo nek se ne puca" će nam doći glave. Sada je stanje isto kao u ratu. Ekonomija je na tom nivou, nema pretrčavanja raskrsnica ali imaš maske i izbjegavanje gužvi, svakodnevno medijsko bombardovanje o broju pogunulih (umrlih) od korone, opšta depresija, neizvjesnost.....

Al nek se ne puca.
BadBoy

#32195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Sanjarko wrote: 17/09/2020 07:15
U prvoj rečenici sam rekao da je bilo, a u drugoj da nisu stali skroz. Nemože većina ljudi da stane skroz.

Njutn i Šekspir su mogli. Bile su karantene ali ne ovako, čitave države u lockdown. A to nije karantena.
Karantene i "lockdowni" (koji se nisu tako zvali prije) su kroz ljudsku historiju znali biti i još gori nego danas. Sve to i pored činjenice da je mobilnost ljudi bila 100 manja nego danas. Razlika je što su današnji ljudi prerazmaženi i ne mogu se odreći ni najmanjeg komoditeta. Moderni život nas je sve previše razmazio.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eyam

Englesko seoce Eyam se dobrovoljno odsjeklo od ostatka države na 14 mjeseci da bi spriječili širenje kuge.
Tesla Edison

#32196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 17/09/2020 09:26
Sanjarko wrote: 17/09/2020 07:15

Karantene i "lockdowni" (koji se nisu tako zvali prije) su kroz ljudsku historiju znali biti i još gori nego danas. Sve to i pored činjenice da je mobilnost ljudi bila 100 manja nego danas. Razlika je što su današnji ljudi prerazmaženi i ne mogu se odreći ni najmanjeg komoditeta. Moderni život nas je sve previše razmazio.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eyam

Englesko seoce Eyam se dobrovoljno odsjeklo od ostatka države na 14 mjeseci da bi spriječili širenje kuge.
O kakvom komoditetu govoriš?

Dobro evo, ja sam za lockdown ali hoćeš li mi ti svakog prvog uplaćivati platu na račun? Ako želiš, poslaću ti u pp broj računa i odričem se javno svakog komoditeta. Samo redovno uplaćuj, neću ni prozora otvoriti a kamo li izaći napolje.
BadBoy

#32197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 17/09/2020 10:25

Dobro evo, ja sam za lockdown ali hoćeš li mi ti svakog prvog uplaćivati platu na račun? Ako želiš, poslaću ti u pp broj računa i odričem se javno svakog komoditeta. Samo redovno uplaćuj, neću ni prozora otvoriti a kamo li izaći napolje.
O kakvom ti lockdown-u govoriš? Neće ga biti, pogotovo ne kod nas gdje je "vlast" apsolutno digla ruke od bilo kakvog pokušaja borbe sa ovim virusom.

Moja opaska je bila više generalne prirode gdje ljudi ne žele da nose maske (jer im nije ugodno) i ne žele da smanje izlaske i (na kratko) izmijene svoje navike. To je razmaženost o kojoj ja govorim. I plus ispravljanje navoda da lockdowni nisu prije postojali.

Vas par na forumu ima tendenciju da se bori protiv nekog imaginarnog lockdown-a koji kod nas nije ni u najavi.
insaneinthebrain

#32198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by insaneinthebrain »

30 milki
Coronavirus Cases:
30,056,714

Deaths:
945,498

Recovered:
21,818,182
Tesla Edison

#32199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 17/09/2020 10:39

O kakvom ti lockdown-u govoriš? Neće ga biti, pogotovo ne kod nas gdje je "vlast" apsolutno digla ruke od bilo kakvog pokušaja borbe sa ovim virusom.

Moja opaska je bila više generalne prirode gdje ljudi ne žele da nose maske (jer im nije ugodno) i ne žele da smanje izlaske i (na kratko) izmijene svoje navike. To je razmaženost o kojoj ja govorim. I plus ispravljanje navoda da lockdowni nisu prije postojali.

Vas par na forumu ima tendenciju da se bori protiv nekog imaginarnog lockdown-a koji kod nas nije ni u najavi.
Kako nije u najavi. Danas stanje nesreće, sutra karantin a prekosutra... ko zna. Ti kao da ne živiš u BiH.

Lockdown je jedina mogućnost da ne bude izbora i da trenutna vlast ne izgubi skoro pa sve opštine koje drže. Misliš da će samo blagonaklono gledati na to? Hoće malo sutra. Ova Čerkezova najava nije ništa drugo nego uvertira u lockdown.

Iskreno, budale su ako ga ne uvedu. Na njihovom mjestu ne bih uopšte ni razmišljao o tome. Još imaju i sve medije na svojoj strani koji mole Boga da se takvo nešto ponovi. Mi smo svakako ovce koje će to primiti bez bilo kakavog otpora kao sve što smo ga primili do sada.
GAU8

#32200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 17/09/2020 10:51
BadBoy wrote: 17/09/2020 10:39

Kako nije u najavi. Danas stanje nesreće, sutra karantin a prekosutra... ko zna. Ti kao da ne živiš u BiH.

Lockdown je jedina mogućnost da ne bude izbora i da trenutna vlast ne izgubi skoro pa sve opštine koje drže. Misliš da će samo blagonaklono gledati na to? Hoće malo sutra. Ova Čerkezova najava nije ništa drugo nego uvertira u lockdown.

Iskreno, budale su ako ga ne uvedu. Na njihovom mjestu ne bih uopšte ni razmišljao o tome. Još imaju i sve medije na svojoj strani koji mole Boga da se takvo nešto ponovi. Mi smo svakako ovce koje će to primiti bez bilo kakavog otpora kao sve što smo ga primili do sada.
Izbori U BiH na zalost vise nemaju stvarnog smisla. Posebno ne ovi lokalni.

Sto ne odradi glasacka masinerija, bice namjesteno na druge uhodane nacine...
Samo istinska revolucija moze nesto pomjeriti s mrtve tacke.
Locked