Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
kormax

#31976 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kormax »

Lajavikrelac wrote: 11/09/2020 20:35 Da i? Pokrepa li po ulicama milion Šveda dok je još milion na respiratorima? Msm tako su nesto predviđali....kao i 100k mrtvih u BIH... :roll:
Gdje nestade onaj LIKE :thumbup:
biglebovski

#31977 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Oni su se, kako kažeš, obračunali sa virusom... I imali snage i iskrenosti da priznaju greške, i zato im ljudi i vjeruju da će sljedeći put biti još bolji. Šta mi i ostatak svijeta imamo? Polarizirana društva po pitanju opasnosti od virusa i reakcije na virus, ne samo ovaj, nego bilo koji sljedeći.
Mogy87

#31978 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 11/09/2020 21:49 Oni su se, kako kažeš, obračunali sa virusom... I imali snage i iskrenosti da priznaju greške, i zato im ljudi i vjeruju da će sljedeći put biti još bolji. Šta mi i ostatak svijeta imamo? Polarizirana društva po pitanju opasnosti od virusa i reakcije na virus, ne samo ovaj, nego bilo koji sljedeći.
Napisala sam da je lako kad si zatvoren.
Nista onda. Sutra tarabu na granicu. Okupljanja do 20 ljudi. Fakulteti i srednje online (znaci povratak u skole otkazan), bolnice zamandaliti (i to imamo donekle).
Nego imas kakvu ideju kako nas narod natjerati da se odmakne 2 metra jer Svedi to praktikuju?
laik1981

#31979 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Jako zanimljivo..

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/fran ... /200911144
Francuska skratila vrijeme samoizolacije na sedam dana

Castex je u petak najavio da se vrijeme samoizolacije za COVID-19 smanjuje sa 14 na sedam dana, jer je to period "kada postoji stvarni rizik od zaraze" i kako bi se bolje osiguralo provođenje mjere.
biglebovski

#31980 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 21:53
biglebovski wrote: 11/09/2020 21:49 Oni su se, kako kažeš, obračunali sa virusom... I imali snage i iskrenosti da priznaju greške, i zato im ljudi i vjeruju da će sljedeći put biti još bolji. Šta mi i ostatak svijeta imamo? Polarizirana društva po pitanju opasnosti od virusa i reakcije na virus, ne samo ovaj, nego bilo koji sljedeći.
Nista onda. Sutra tarabu na granicu. Okupljanja do 20 ljudi. Fakulteti i srednje online (znaci povratak u skole otkazan), bolnice zamandaliti (i to imamo donekle).
Nego imas kakvu ideju kako nas narod natjerati da se odmakne 2 metra jer Svedi to praktikuju?
Istina, jesi napisala. Taraba nam je na granici odavno, kao i svima, pa opet, kako kažeš, oni se obračunaše sa virusom. Vidim ih na onoj slici šta praktikuju, plažu lijepu, sunce. Blago im se.
Mogy87

#31981 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 11/09/2020 22:02
Istina, jesi napisala. Taraba nam je na granici odavno, kao i svima, pa opet, kako kažeš, oni se obračunaše sa virusom. Vidim ih na onoj slici šta praktikuju, plažu lijepu, sunce. Blago im se.
Nismo u vrticu da mi vadis rijeci iz konteksta. Mislis da drzava u danasnje doba moze opstati potpuno izolovana? Jer Svedska je to prakticno bila. Nemaju osnova tvrditi da ce kod njih biti bolje cim krenu kretanja stanovnistva van Svedske i stranci krenu ulaziti u zemlju.
A itekako se granica prelazila sto u Crnu Goru sto u Srbiju. Nisu masovne zaraze potekle iz Sandzaka?
A ako nismo 20 puta pisali da otvoren prostor nije problem.
biglebovski

#31982 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Ne razumijem o ćemu pričaš? Sandžak, Švedska, ko šta gdje, izolovan, šuma, bor?
Mogy87

#31983 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 11/09/2020 22:13 Ne razumijem o ćemu pričaš? Sandžak, Švedska, ko šta gdje, izolovan, šuma, bor?
Razumijes itekako. Svedska se zbog divljanja virusa nasla na crnoj listi gotovo svih zemalja na svijetu. Istovremeno, Svedjani nisu imali pravo putovati u mnoge zemlje. Prakticno su bili izolovani.

Sandzak se odnosio na tvoju tvrdnju da smo mi izolovani. Nismo. U periodu najvece zaraze u Srbiji masovno se prelazila granica.
biglebovski

#31984 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Dobro. Meni je drago da se Švedska, kako kažeš, obračunala sa virusom, i što nisu podlegli očiglednim pritiscima određenih interesa, te se nadam da ćemo i mi uskoro biti gdje su oni sada.
Mogy87

#31985 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 11/09/2020 22:21 Dobro. Meni je drago da se Švedska, kako kažeš, obračunala sa virusom, i što nisu podlegli očiglednim pritiscima određenih interesa, te se nadam da ćemo i mi uskoro biti gdje su oni sada.
Opet vrtic. Vidjet cemo sta ce biti kad vrate povjerenje svijeta pa bar neko odluci da zeli otici u Svedsku.
Nadam se da nikad necu zivjeti u drzavi u kojoj je prihvatljivo da se ne pruza medicinska njega ljudima iznad odredjene dobne granice. I da je mojim sugradjanima to sasvim u redu.
biglebovski

#31986 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 22:23
biglebovski wrote: 11/09/2020 22:21 Dobro. Meni je drago da se Švedska, kako kažeš, obračunala sa virusom, i što nisu podlegli očiglednim pritiscima određenih interesa, te se nadam da ćemo i mi uskoro biti gdje su oni sada.
Opet vrtic. Vidjet cemo sta ce biti kad vrate povjerenje svijeta pa bar neko odluci da zeli otici u Svedsku.
Pa nije valjda da tebi ne bi bilo drago da uskoro budemo gdje je Švedska sada? Ova sa povjerenjem svijeta i otići u Švedsku ti je prejaka. :thumbup:
zemomak

#31987 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

vidjela si sliku sa plaze u sveckoj, nidje maske nidje distance, daj vise ne prosipaj se ovdje i ti i tvoji fansy naucnici, danas jedno sutra drugo...svedi to nisu nista primjenjivali, te mjere su samo za ludjake..
Mogy87

#31988 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@biglebovski to sto je tebi Svedska ideal ne znaci da je to realnost

People living in Denmark and Norway are more opposed to receiving tourists from neighbouring Sweden than they are to those from any other country in Europe -- underlining the blow Covid-19 has dealt to Scandinavian solidarity.

I ne, ne bih voljela da smo imali 6.000 mrtvih uz prakticno izolaciju od ostatka svijeta. Jer cim se otvore bice ista situacija kao u ostatku Evrope. Te bajke o kolektivnom imunitetu mogu mozda kod tebe proci. A na seroloskom 10% samo u Stokholmu prebolovalo. Gdje je taj kolektivni imunitet?

https://www.thelocal.se/20200709/swedis ... orway-poll
Last edited by Mogy87 on 11/09/2020 22:51, edited 1 time in total.
Mogy87

#31989 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zemomak wrote: 11/09/2020 22:44
vidjela si sliku sa plaze u sveckoj, nidje maske nidje distance, daj vise ne prosipaj se ovdje i ti i tvoji fansy naucnici, danas jedno sutra drugo...svedi to nisu nista primjenjivali, te mjere su samo za ludjake..
Mislim da je bar 50 puta ponovljeno da boravak na otvorenom nije problem.
zemomak

#31990 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 22:48
zemomak wrote: 11/09/2020 22:44
Mislim da je bar 50 puta ponovljeno da boravak na otvorenom nije problem.
samo vitamin D...
biglebovski

#31991 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 22:47 @biglebovski to sto je tebi Svedska ideal ne znaci da je to realnost

People living in Denmark and Norway are more opposed to receiving tourists from neighbouring Sweden than they are to those from any other country in Europe -- underlining the blow Covid-19 has dealt to Scandinavian solidarity.

I ne, ne bih voljela da smo imali 6.000 mrtvih uz prakticno izolaciju od ostatka svijeta. Jer cim se otvore bice ista situacija kao u ostatku Evrope. Te bajke o kolektivnom imunitetu mogu mozda kod tebe proci. A na seroloskom 10% samo u Stokholmu prebolovalo. Gdje je taj kolektivni imunitet?

Image
Mogy87

#31992 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 11/09/2020 23:08
Mogy87 wrote: 11/09/2020 22:47 @biglebovski to sto je tebi Svedska ideal ne znaci da je to realnost

Image
Hoce to kad si prakticno zatvoren. Posto nisam papagaj, a napravili smo puni krug, a tebe argumentovana rasprava gdje se razumiju razlozi iza slika koje se postavljaju ne zanima, zaista ne planiram ponavljati isto. Kazem, vrijeme ce pokazati kad budu imali veca kretanja u i izvan zemlje.
biglebovski

#31993 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mene interesuju rezultati određenih postupanja, a ti spinuj al se nemoj ljutiti ako ja nešto ne pročitam, jer kako i sama kažeš, ovo za papagaja.
Mogy87

#31994 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 11/09/2020 23:18 Mene interesuju rezultati određenih postupanja, a ti spinuj al se nemoj ljutiti ako ja nešto ne pročitam, jer kako i sama kažeš, ovo za papagaja.
Super su im rezultati, najlosija ekonomija, a najvisa smrtnost u Skandinaviji :thumbup:
Znas to su oni mjerljivi, koje ne mogu promijeniti pricom na svakodnevnim press konferencijama.
zemomak

#31995 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 23:21
biglebovski wrote: 11/09/2020 23:18 Mene interesuju rezultati određenih postupanja, a ti spinuj al se nemoj ljutiti ako ja nešto ne pročitam, jer kako i sama kažeš, ovo za papagaja.
Super su im rezultati, najlosija ekonomija, a najvisa smrtnost u Skandinaviji :thumbup:
Znas to su oni mjerljivi, koje ne mogu promijeniti pricom na svakodnevnim press konferencijama.
ja mislim da im se ukupna smrtnost uklapa u cifre iz prethodnih godina....
biglebovski

#31996 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Ako treba ovaj grafikon iz Financial Times-a da objasnim, nije problem, objasniću ti, iako sam stekao dojam da se razumiješ u grafikone. Kažu da slika govori 1000 riječi al evo, da objasnim na ovoj:

Potresna fotografija prikazuje izgladnjele pingvine kako protestuju protiv državne anti-kovid politike na plaži Smedsuddsbadet, Stockholm, Švedska. Delfini, preživjele žrtve virusa se ne vide, jer su pod vodom, ali i oni protestuju. Pingvini nose žute table sa ispisanim riječima Track-Trace-Isolate, i tako šalju poruku glavnom švedskom epidemiologu da uprati zaprati i izolira.

Image
daddy-kool

#31997 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 20:53 Malo o Svedskoj “bez mjera”. Naravno da su im sad brojke dobre kad su izlovani od sviju, a kod kuce su primjenjivali sljedece mjere:

U Švedskoj je sve vrijeme na snazi zabrana velikih okupljanja, jedno vrijeme je bilo 20 a sada JOŠ UVIJEK je 50. Tek ovih dana su krenule pobune da se to poveća i to za "sjedeće" događaje
https://www.svt.se/kultur/regeringen-fo ... -50-regeln

U Švedskoj se nisu proveli prijemni za fakultete jer je bila prevelika opasnost širenja zaraze. Ovih dana se govori o tome da provedu prijemni, a zamislite, akademska godina počinje u jesen.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7548554

Stalno citamo u medijima kako švedska djeca normalno idu u škole i vrtiće. No realnost je da za vrijeme ljetnog semestra prošle skolske godine
- fakulteti i srednje skole su bili online
- od školske djece samo 50% ih je stvarno išlo u skolu iako su kao deklarativno kao svi išli https://www.svt.se/nyheter/utbildningsm ... och-helger
-vrtići su radili, no nema podatka koliko je djece stvarno išlo

Strucni stab mora uvjeriti ljude da im i dalje vjeruju iako imaju
- blizu 6 hiljada umrlih,
- pad privrede kao da su imali lockdown, https://omni.se/sverige-samst-i-norden- ... r/a/MRMw7M
- kašnjenja u operacijama/preventivnim pregledima kao da su imali lockdown
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/70-0 ... atter-vaxa
:thumbup:

Mnogi misle da u Švedskoj ne postoje nikakve mjere i da je sve pušteno da se odvija stihijski.

Njima je nakon početne greške i puštanja da se virus širi nesmetano, te presporog i postepenog uvođenja mjera epidemija uzela maha. Stvarni cilj Dr Tengelea i njegovog sith lorda (Giesecke) jeste bilo sticanje tzv imuniteta krda radi čuvanja ekonomije, a usput i virus uglavnom ubija stare i neproduktivne pa jebo njih, a sve na osnovu "osjećaja" i nenaučno utemeljene procjene da ovaj virus nije opasniji od gripe.

Nakon početnog zajeba, uveli su 101 mjeru i TTI strategiju sredinom juna, kada su počeli masovno testirati i raditi contact tracing. Cijelo vrijeme su promovisali socijalnu distancu (bukvalno su poticali da se narod ne posjećuje) i maksimalno olakšali samoizolaciju u slučaju da pojedinac osjeti bilo kakve simptome. Nivo i sveobuhvatnost trenutnih mjera u Švedskoj je odličan i samo za poželjeti, da ne spominjem njihovu odgovornost, uređenost društva i bogatstvo.
Naslovnica

#31998 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 21:26 Evo nesto o mentalnom zdravlju

https://www.svd.se/ensamheten-jag-frukt ... VuKmZLLV6s

A ako vec repiliciras @Naslovnica red je da procitas linkove. Svedska je u ekonomskom smislu najgore prosla od svih Skandinavskih zemalja s kojim se jedino moze prediti radi slicnosti u mentalitetu. Te neces je s Spanijom porediti.

Evo da ponovim link ako ti je promakao

https://omni.se/sverige-samst-i-norden- ... r/a/MRMw7M
Eno sada?! :lol:
Znači pad privrede se poredi isključivo na nivou sa skandinavskim zemljama, a ne sa ostalim?!
I to zbog mentaliteta? Ma BRAVO! :thumbup: :lol:
Ne pada mi na pamet da čitam ODABRANE inkove na swe jeziku jer ne razumijem švedski a ne želim da koristim Google translate. Dovoljno mi je da pročitam na bosanskom ili engleskom ono vezano za teme koje si nabrojala.
Šta li kaže faktograf? :lol:
Nadzorna_ploca

#31999 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Corona je prezvakana tema, velikoj vecini vise nije zanimljiva. Steta izgubljenih zivota, neko bi trebao da otkriva istinu odakle je ovo smece poteklo i da se obracuna sa tim.
Tesla Edison

#32000 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 11/09/2020 22:08
biglebovski wrote: 11/09/2020 22:02
Nismo u vrticu da mi vadis rijeci iz konteksta. Mislis da drzava u danasnje doba moze opstati potpuno izolovana? Jer Svedska je to prakticno bila. Nemaju osnova tvrditi da ce kod njih biti bolje cim krenu kretanja stanovnistva van Svedske i stranci krenu ulaziti u zemlju.
A itekako se granica prelazila sto u Crnu Goru sto u Srbiju. Nisu masovne zaraze potekle iz Sandzaka?
A ako nismo 20 puta pisali da otvoren prostor nije problem.
Zatvoriti granice skroz ili otvoriti ali sa PCR-om je apsolutno isto. Ni u jednom slučaju nema turista.

U martu je trebalo ostaviti otvorene granice i jedinu mjeru koju je trebalo uvesti je testiranje na granici o trošku države. Isplatilo bi nam se još u maju. PCR u nabavi košta 5$. Imali bi pune gradove turista, virus se ne bi uvezao i svi sretni.

Međutim mi dali Solaku apsolutnu kontrolu i ovlasti za sprovođenje diktature uz pomoć epidemiologa i panikbotova, te smo sada :izet: ježa u leđa.
Locked