Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
AmirBaa

#29776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Mogy87 wrote: 18/09/2020 16:00
Naslovnica wrote: 18/09/2020 15:44 Očigledno je da je najlakše svaliti na "genetiku", a ako je genetika, trebala se uraditi autopsija i zaključiti na osnovu čega.
Opet kažem, ne znam da li je urađena autopsija ili ne, ali ako nije onda mi je veoma čudno.
Gledaj ovako:
Kod zdravih 40-godisnjaka koji se bave sportom citav zivot klinicka slika bi trebala biti blaza. Slazes se?
Znaci da je sve bilo uobicajeno ne bi ni trebali u bolnicu.
I kako ce zakljuciti sta u genetskom sklopu neke osobe je okidac za ozbiljne simptome COVIDA? To ne znaju ni najbolji svjetski patolozi.
http://ba.n1info.com/Showbiz/a433704/Pr ... sceni.html

Zdrav 25-ogodisnjak umro u snu. Znaju li sta o tome najbolji svjetski patolozi?
Mogy87

#29777 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

AmirBaa wrote: 18/09/2020 16:08
Naslovnica wrote: 18/09/2020 15:44 Očigledno je da je najlakše svaliti na "genetiku", a ako je genetika, trebala se uraditi autopsija i zaključiti na osnovu čega.
Opet kažem, ne znam da li je urađena autopsija ili ne, ali ako nije onda mi je veoma čudno.
Gledaj ovako:
Kod zdravih 40-godisnjaka koji se bave sportom citav zivot klinicka slika bi trebala biti blaza. Slazes se?
I kako ce zakljuciti sta u genetskom sklopu neke osobe je okidac za ozbiljne simptome COVIDA? To ne znaju ni najbolji svjetski patolozi.
http://ba.n1info.com/Showbiz/a433704/Pr ... sceni.html

Zdrav 25-ogodisnjak umro u snu. Znaju li sta o tome najbolji svjetski patolozi?
Sad odjednom nije patetika?
Smrt ovog mladog covjeka je tragedija, bas kao i smrt ove dvojice ljudi iz Bugojna.
Medicina nema sve odgovore, nazalost. Ali nas je dovela do tacke da su ovakve tragedije iznimka, a ne pravilo. Jer prije samo 4 generacije bilo je normalno da ti od 10tero djece prezivi 5. Prebrzo to zaboravljamo. Sad, srecom, to vise nije tako.
Naslovnica

#29778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Gledaj ovako:
Slažem se.
Možda je u pitanju bila neka urođena srčana mana za koju nisu znali.
Padne i fudbaler od 19 godina, koji je prošao sve testove.
Autopsija bi vjerovatno dala odgovor.
Mogy87

#29779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 18/09/2020 18:04
Gledaj ovako:
Slažem se.
Malo je vjerovatno da kod nekoga ko je citav zivot u sportu, a ima vec cetrdesetak godina tako nesto prodje neotkriveno.
Svakako se ja licno vise ne bih igrala patologa (jer to po profesiji nisam).
Razumijem ja da je odbrambeni mehanizam traziti "mane" i racionalizirati ovaj tragicni slucaj. Neka svako radi kako mu je lakse.
zubi

#29780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 18/09/2020 18:11 Razumijem ja da je odbrambeni mehanizam traziti "mane" i racionalizirati ovaj tragicni slucaj. Neka svako radi kako mu je lakse.
Ovo.
:thumbup:
Naslovnica

#29781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 18/09/2020 18:11
Naslovnica wrote: 18/09/2020 18:04

Gledaj ovako:
Slažem se.
Malo je vjerovatno da kod nekoga ko je citav zivot u sportu, a ima vec cetrdesetak godina tako nesto prodje neotkriveno.
Svakako se ja licno vise ne bih igrala patologa (jer to po profesiji nisam).
Razumijem ja da je odbrambeni mehanizam traziti "mane" i racionalizirati ovaj tragicni slucaj. Neka svako radi kako mu je lakse.
Ja krećem od sebe.
Da su moja dva brata, ovako zdrava, umrla na ovaj način - ja bih tražio da se uradi autopsija.
Ako ne zbog njih, ono zbog njihove djece.
Mogy87

#29782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Potpuno mi je razumljivo takvo razmisljanje.
Ja bi bila najsretnija da znamo sta to dovodi do ovakve reakcije kod mladih ljudi jer je to prvi korak ka pronalazenju nacina da to sprijecimo.
GAU8

#29783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Mogy87 wrote: 18/09/2020 18:37 Potpuno mi je razumljivo takvo razmisljanje.
Ja bi bila najsretnija da znamo sta to dovodi do ovakve reakcije kod mladih ljudi jer je to prvi korak ka pronalazenju nacina da to sprijecimo.
Prejak imunitet "poludi" prilikom infekcije?
Spanska gripa je slično tako bila karakteristična po tome da je najteže pogađala i ubijala ljude na vrhuncu snage.
Mogy87

#29784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

GAU8 wrote: 18/09/2020 20:22
Mogy87 wrote: 18/09/2020 18:37 Potpuno mi je razumljivo takvo razmisljanje.
Prejak imunitet "poludi" prilikom infekcije?
Spanska gripa je slično tako bila karakteristična po tome da je najteže pogađala i ubijala ljude na vrhuncu snage.
Spominjali smo vise puta citokinsku oluju, Splinter je detaljno objasnjavao na razumljiv nacin. To je poznat fenomen ne samo kod Spanske vec i kod obicne gripe.
Mislim da postavljaju pitanje zasto je neciji utrenirani organizam podlozan da "poludi" sto se ne desava samo u slucaju COVIDA vec i spomenutih gripa.
megaribi1

#29785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

Mogy87 wrote: 18/09/2020 11:14 Nemoj tako, situacija je stabilna sa 300+ na dnevnoj osnovi. Osim vikendom naravno, kad se ne testira.
Ali ovo je isto primjer da pojmovi "linearni" i "eksponencijalni" rast ne znače ništa bez znanja koeficijenta uz funkciju. Početkom marta smo imali konstantu u broju slučajeva, pa linearni sa deset slučajeva dnevno, u toku aprila linearni sa trideseset slučajeva dnevno. U maju rast postaje logaritamski, u junu eksponencijalni, a od jula linearni ali sa 300 slučajeva dnevno. Ali, taj junski eksponencijalni sada nam djeluje mali (*) u poređenju sa današnjim linearnim

(*) ali da je ostao eksponencijalni rast sada bi imali 10000 slučajeva dnevno
isx

#29786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by isx »

Haha linearni rast sta ima, prije bih rekao linitiranost testnih kapaciteta. Neka testiraju dnevno 10.000 kako Srbija radi pa cemo da vidimo kretanje krivulje.
AmirBaa

#29787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

isx wrote: 19/09/2020 09:16 Haha linearni rast sta ima, prije bih rekao linitiranost testnih kapaciteta. Neka testiraju dnevno 10.000 kako Srbija radi pa cemo da vidimo kretanje krivulje.
Jest jest, testira Srbija toliko dnevno sigurno :thumbup:
isx

#29788 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by isx »

7.411 testirano jucer, 62 pozitivna Srbija. 6.137 testova 234 pozitivna Hrvatska. Ako hoces egzaktan podatak.

Kod nas bi na 7.000 testova bilo 1.000 pozitivnih.

O cemu mi pricamo kad se kod nas ljudi sa simptomima stavljaju na listu cekanja za test u naredna 3-4 dana, a do tad imaju 'preporuku' da se ne krecu jer nemaju rjesenja o izolaciji niti ista. Normalno svi su u kafanama, marketima i na poslu za to vrijeme.

50 testova po kantonu je dnevni limit.
Mogy87

#29789 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

megaribi1 wrote: 19/09/2020 00:47
Mogy87 wrote: 18/09/2020 11:14 Nemoj tako, situacija je stabilna sa 300+ na dnevnoj osnovi. Osim vikendom naravno, kad se ne testira.
Ali ovo je isto primjer da pojmovi "linearni" i "eksponencijalni" rast ne znače ništa bez znanja koeficijenta uz funkciju. Početkom marta smo imali konstantu u broju slučajeva, pa linearni sa deset slučajeva dnevno, u toku aprila linearni sa trideseset slučajeva dnevno. U maju rast postaje logaritamski, u junu eksponencijalni, a od jula linearni ali sa 300 slučajeva dnevno. Ali, taj junski eksponencijalni sada nam djeluje mali (*) u poređenju sa današnjim linearnim

(*) ali da je ostao eksponencijalni rast sada bi imali 10000 slučajeva dnevno
:thumbup: hvala za analizu. Ali slazem se s drugim forumasem da je nas rast "ogranicen" brojem testova koji se rade. Za sad je u pojedinim kantonima situacija odlicna, ali je za ocekivati da se iz drugih prelije i na te i tako u krug.
GAU8

#29790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

isx wrote: 19/09/2020 09:45 7.411 testirano jucer, 62 pozitivna Srbija. 6.137 testova 234 pozitivna Hrvatska. Ako hoces egzaktan podatak.

Kod nas bi na 7.000 testova bilo 1.000 pozitivnih.

O cemu mi pricamo kad se kod nas ljudi sa simptomima stavljaju na listu cekanja za test u naredna 3-4 dana, a do tad imaju 'preporuku' da se ne krecu jer nemaju rjesenja o izolaciji niti ista. Normalno svi su u kafanama, marketima i na poslu za to vrijeme.

50 testova po kantonu je dnevni limit.
Pošto država nije u stanju da učini nešto povodom pandemije (osim lockdowna koji ne smiju ponoviti) nema ni smisla nestajati upratiti stvarni broj novoinficiranih. Dobro je sve dok se ne prebukiraju klinike.
zubi

#29791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Apropo Srbije

https://www.klix.ba/vijesti/bih/srbija- ... /200919005

U Srbiji je od jučer u 18 sati na snazi odluka Kriznog štaba da se državljani Srbije, koji se vraćaju iz zemalja s velikim brojem zaraženih koronavirusom, moraju registrirati u elektroničkom COVID sustavu kako bi se, u slučaju pojave simptoma, moglo brzo regirati i spriječiti dalje širenje zaraze.

Povratnici u Srbiju koji to ne učine riskiraju novčane kazne od oko 1.300 eura, objavile su u petak beogradske Večernje novosti.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je za Radioteleviziju Srbije kako se iz zemalja bliskog okruženja - Crne Gore, BiH i Hrvatske, očekuje više od 50.000 ljudi, te da ne postoji inspekcijski sistem koji bi ih sve mogao kontrolirati.

Članica Kriznog štaba srbijanske vlade Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije danas novinarima da među povratnicima ima zaraženih, te da se u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, prijavilo troje koje je došlo iz Crne Gore, a povratnika pozitivnih na COVID-19 "ima i iz Hrvatske, Egipta i Turske".

Radiotelevizija Srbije javila je danas popodne da su na graničnom prijelazu Gostun između Srbije i Crne Gore duge kolone osobnih automobila nakon što su srbijanske zdravstvene vlasti pozvale svoje sunarodnjake da se prije petka u 18 sati vrate u zemlju i najavile strože mjere nadzora.
splinter

#29792 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Mislim da u Srb i Cro u dnevne izvještaje o testiranjima ulaze i testiranja u vlastitoj režiji ( zbog putovanja, posla i sl) potom masovna testiranja medicinskog osoblja , policije i vojske pa i retestiranja onih koji izlaze iz izolacije i dakle kategorije kod kojih se očekuje negativan rezultat u nekom procentu od 95% i onda još plus ona klasična testiranja populacije gdje se testiraju sumnjivi i kontakti.
Kod nas je potpuno drugačiji pristup. Tako da u konačnici nije neka bitna razlika između njih i nas i epidemiološkoj situaciji.
Mogy87

#29793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Sto kolega rece, bitan je broj hospitaliziranih. Nazalost, u nekim djelovima je poprilicno kriticno vise zbog katastrofalno malih kapaciteta.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#29794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Mogy87 wrote: 18/09/2020 18:11 Malo je vjerovatno da kod nekoga ko je citav zivot u sportu, a ima vec cetrdesetak godina tako nesto prodje neotkriveno.
Moj bivši šef je u 44-toj godini umro od moždanog, samo ga naveče zaboljela glava, pozlilo mu, hitna i gotov...Vozio dajak, sportski tip, nije pio ni pušio. Ispostavilo se da je imao povišen pritisak i visok šećer za koji nikome nije govorio.
AmirBaa

#29795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

splinter wrote: 19/09/2020 10:28 Mislim da u Srb i Cro u dnevne izvještaje o testiranjima ulaze i testiranja u vlastitoj režiji ( zbog putovanja, posla i sl) potom masovna testiranja medicinskog osoblja , policije i vojske pa i retestiranja onih koji izlaze iz izolacije i dakle kategorije kod kojih se očekuje negativan rezultat u nekom procentu od 95% i onda još plus ona klasična testiranja populacije gdje se testiraju sumnjivi i kontakti.
Kod nas je potpuno drugačiji pristup. Tako da u konačnici nije neka bitna razlika između njih i nas i epidemiološkoj situaciji.
Kao da sam pročitao da je Cerkez rekao da u te njihove brojke spadaju i seroloska testiranja.
Mogy87

#29796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 11/09/2020 12:57
sumirprimus wrote: 11/09/2020 12:32 ne znam bas koliko bi on sa srcanom manom ko sudija izdrzo. pogotovu nase lige bilo koji nivo.
cienjnica je da je nesto krenulo po zlu i da su mladi zivoti naizgled zdravi do tada, naglo ugaseni.
Obojica su bili sportski tipovi baš u formi. 90 % forumaša za njih su hodajuće rahmetlije što se tiče forme al jednom davno sam naveo da bavljenje sportom može da pogorša stvari kod ovog virusa.
Ili na primjer Indir Melić , ima njegova ispovijest.
Čovjek vatrogasac, ribolovac, život na planini svijež zrak, držanje ovaca ali đaba.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... vio/388708
@Lajavikrelac evo da ponovimo.
Domaci izdajnik

#29797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Sad se vrati pa pročitaj šta sam napisao i ne pravi se pametna.
Mogy87

#29798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 19/09/2020 11:02 Sad se vrati pa pročitaj šta sam napisao i ne pravi se pametna.
Da li se bavite poslom koji je zahtijeva ekstremne fizicke napore i podrazumijeva redovne sistematske preglede?
Optosti sto pitam privatna pitanja, ali ti si naveo taj slucaj.
Domaci izdajnik

#29799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Da, do nedavno sam se bavio. Imao dva sistematska godišnje pa znam na čemu sam.

Naveo sam lični primjer čovjeka koga sam poznavao i čija je smrt bila šok, čovjek uredan skroz, ni debeo, ni pijanac, ni pušač, aktivan život vodio. Autopsija je potvrdila da je imao probleme za koji niko nije znao, čak ni žena njegova. Imao povišen pritisak i šećer, tihe ubice, ali tek autopsijom se saznalo...a kao što znamo autopsije su sada zabranjene tako da...
Mogy87

#29800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 19/09/2020 11:13 Da, do nedavno sam se bavio. Imao dva sistematska godišnje pa znam na čemu sam.

Naveo sam lični primjer čovjeka koga sam poznavao i čija je smrt bila šok, čovjek uredan skroz, ni debeo, ni pijanac, ni pušač, aktivan život vodio. Autopsija je potvrdila da je imao probleme za koji niko nije znao, čak ni žena njegova. Imao povišen pritisak i šećer, tihe ubice, ali tek autopsijom se saznalo...a kao što znamo autopsije su sada zabranjene tako da...
Da li je taj covjek bio svakodnevno izlozen velikom fizickom naporu kao dio radnih aktivnosti i da li je on isao na sistematske?
Formulisala sam pitanje (vjerovatno nejasno) jer ti je bio sef pa sam pretpostavila da se bavite istim poslom.
Locked