Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- luksuz
#1 Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Uz odobrenje Administratora za ovu temu da otvorim , pa da počnem .
Svi koji posjeduju ovaj automobil nije bitno koje godište ili vrstu goriva da malo razmjenjujemo misljenja i iskustva .
Svi fanovi Mercedesa 190 iznesite svoje mišljenje ili moguče probleme . Koje su mu največe boljke , kao ih riješiti kako ga održavati gdje nabaviti djelove i sve ostalo dobro i loše .
Hvala
Svi koji posjeduju ovaj automobil nije bitno koje godište ili vrstu goriva da malo razmjenjujemo misljenja i iskustva .
Svi fanovi Mercedesa 190 iznesite svoje mišljenje ili moguče probleme . Koje su mu največe boljke , kao ih riješiti kako ga održavati gdje nabaviti djelove i sve ostalo dobro i loše .
Hvala
- luksuz
#2 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Evo da ja kao prvi predstavim svog
Godište 1984 , motor 2,0 , gorivo Benzin -Plin , konjskih snaga 96 .

Uzeo sam ga prije nekih 6 mjeseci auto u besprekornom stanju potrošnja smješna pošto je na plin tako da sam prezadovoljan.
Da naglasim da je to moj prvi automobil i odluka je pala na mercedesa koji je koštao čitavih 3000 km registrovan do 15.11.2010
Godište 1984 , motor 2,0 , gorivo Benzin -Plin , konjskih snaga 96 .

Uzeo sam ga prije nekih 6 mjeseci auto u besprekornom stanju potrošnja smješna pošto je na plin tako da sam prezadovoljan.
Da naglasim da je to moj prvi automobil i odluka je pala na mercedesa koji je koštao čitavih 3000 km registrovan do 15.11.2010
- NEOPLAN
#3 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ja vozim dizelku 1987. god. Nema sta, auto je perverzija sto se tiče udobnosti i posebno pouzdanosti. Veliki broj mnogo novijih auta bi mu pozavidjelo na tome. Ja sam ga kupio prije 2 godine i imao je 195000 na satu. Ja prešao jos 100000 i nista. Jos odlično slusa, prekjuče išao sa njim u Beograd, 750 km u komadu, nista nisam osjetio ni ja ni on. Zaista auto san snova.
Od mana bih izdvojio veliki broj silen blokova koji lupkaju nazad i teško ih je sve ustimati, ali to je do majstora. Puno je lagan nazad pa treba biti oprezan zimi, zna zaplesati. Najveća mana mu je mjenjač, po kvalitetu je odličan, ali ima samo 4 brzine, peta mu fali ko gladnom hljeb. Mnogo se dobija na agilnosti sa mjenjačem petakom, ko da nije isto auto. Petak se ugradjivao nakon facelifta. Kod benzinaca je jako nezgodna K-Jet glava, odnosno malo je ljudi zna ustelovati ako ode, sto sa našim gorivom nije rijetkost. Uglavnom jedno od najboljih auta svih vremena na svijetu, i prema istraživanju njemačkih novinara auto sa drugim najbržim i najjačim grijanjem na svijetu svih vremena (prva je nova BMW 7-ca). Eto, ako vas jos sta interesuje, pitajte. Takodje ako treba savjeta sta gledati pri kupovini 190-tke javite se.
Od mana bih izdvojio veliki broj silen blokova koji lupkaju nazad i teško ih je sve ustimati, ali to je do majstora. Puno je lagan nazad pa treba biti oprezan zimi, zna zaplesati. Najveća mana mu je mjenjač, po kvalitetu je odličan, ali ima samo 4 brzine, peta mu fali ko gladnom hljeb. Mnogo se dobija na agilnosti sa mjenjačem petakom, ko da nije isto auto. Petak se ugradjivao nakon facelifta. Kod benzinaca je jako nezgodna K-Jet glava, odnosno malo je ljudi zna ustelovati ako ode, sto sa našim gorivom nije rijetkost. Uglavnom jedno od najboljih auta svih vremena na svijetu, i prema istraživanju njemačkih novinara auto sa drugim najbržim i najjačim grijanjem na svijetu svih vremena (prva je nova BMW 7-ca). Eto, ako vas jos sta interesuje, pitajte. Takodje ako treba savjeta sta gledati pri kupovini 190-tke javite se.
-
meckoboy
#4 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
ewo i ga i moj 190D 2.5 93god, 66kw 330646 km,crna metalik,

Uploaded with ImageShack.us

nema mane to je mecka

nema mane to je mecka
- Lucazode
#5 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ima li zadovoljnih korisnika ovog automobila na forumu da postave svoje mišljenje, pošto razmišljam o kupovini jedne 190 D
-Potrošnja
-Dijelovi (da li se uopšte proizvode)
-Limarija
-Pouzdanost
Išao bi do nekih 3500KM.
-Potrošnja
-Dijelovi (da li se uopšte proizvode)
-Limarija
-Pouzdanost
Išao bi do nekih 3500KM.
- Qler
#6 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Koliko sam ja upratio za te pare je tesko naci ocuvanog, a ocuvani su poskupi... Znas kako kazu, nema skuplje stvari od jeftinog mercedesa
A i dobar mercedes uvijek dobro kosta...
Inace, super auto
Imao 2.0 benzin i kratko 1.8 benzin...
Inace, super auto
-
shin
#7 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
@meckoboy
Nisam dugo vidio ljepsu 190tku, felge su mi super. Nemoj nista dodavati na auto.
Nisam dugo vidio ljepsu 190tku, felge su mi super. Nemoj nista dodavati na auto.
- beco
#8 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ovo auto ce uvijek imati posebno mjesto u mome srcu jer mi je bilo prvo koje sam vozio. Radilo se o modelu 190D iz 1985 godina boja trule visnje, kod nas je u kucu dosao sa 250 000 km uvoz iz Njemacke. Je li stvarna kilometraza ko ce znati, vise nije ni vazno? Bio je kod nas 5 godina sa 450 000 km smo ga prodali, za male pare u to vrijeme 2007.g. 4200 KM, neki jednostavno nisu rodjeni za trgovce. Kupio ga je taksista koji ne sumnjam da ga i dan danas voza. Sto se tice problema sa motorom imali smo doista minimalnih problema, malo je znao bacati ulje i jednom je crijevo radijatora otislo. Mjenjac smo jednom mjenjali na nasu incjativu, citav mjenac promjenjen 500 KM. Vozan je bio na Sava Eskimo gumama, sto ukratko znaci nov set guma traje ne duze od dvije pune godine. Priznajem to za gume nevalja, zimi su po snijegu bile super, po mokrom grozne, po ljeti cvrce. Otprilike smo svake dvije godine mjenjali sve diskove i pakne 400 KM. Rak rana ovog Mercedesa je hrdja. NIje bila hrdja nesto vidljiva ali vec su obrve i pragovi bili naceti, tako da smo odlucili to ocistiti i nanjeti plasticnu masu po pragovima i obrvama cijena 2000 KM. Lakiranje 1x 1000 KM. Unutrasnjost nakon 20 godina pocela je pokazivati znakove umora ali nista narucito. Auto u voznji imalo je neki carski osjecaj, isto ladja, volan odlican sve osjetis sta gume rade. Ne barem sa ovim motorom auto nije za sportske voznje niti za nagle izmjene pravca, do 130 km/h vuce poslije toga zavezi se i cekaj to je ipak igra na duge staze. Na magistralnim putevima moras razmisljati gdje i kako ces preteci. Dosta je startan prva druga, ali opet kazem nije za sportske vozenje. Kocnice odlicne iako nisu imale ABS jednostavno covjek se navikne da osjeti kad proklizje po zimi ili mokrom, pustis pa doziras to dode vremenom. Iskreno ja sam se osjecao sigurnije sa tim kocnicama, nego sada sa ABS kad pritisnes na klizavom noga vibrira a ti si samo putnik. Mjenjac, a taj mjenjac, na pravom mjestu, saltanje kao kroz med, jos uvijek trazim tako dobar mjenjac. Zadnji kraj lagan, ali pola prica od raje sa ovog foruma kako je haman auto sa zadnjim pogonom neuslovno zimi je tolika suplja, sa ovim motorom bez cementa samo dobre zimske gume 1/2 lagan gas i ide on bez problema, ja nikad nisam dosao u situaciju da se ne mogu negdje popeti. Gepek ogroman i to mi nedostaje. Da potrosnja u gradu Sa oko 8l/100km. Sve u svemu prezadovoljan, ali pazite treba mnogo para za odrzavanje ovog auta, ja sam iskreno napisao sta sam platio pa vi sad vidite je li skuplja pita od tepsije.
Da auto je bio odrzavan servis Bakula Kisljak, nije on bio jeftin vise reci posten, da se razumijemo mnogo jeftiniji od zvanicnog servisa Mercedesa ili Metalmerca. 
-
deda_jr
#9 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Dobro jutro
Dobijem posao na drugoj strani grada i trebam drugo auto kako bih stizao na vrijeme... Nemam namjeru da se protežem iznad 2000KM, ali bih ipak nešto koliko-toliko pouzdano za dnevno korištenje. Pošto sam ranije imao 123 200D kao vikend auto, pomislim da bi mu mali braco mogao biti dobar izbor za moje potrebe
Na PIK-u naletim na ovu opciju benzin-plin. Ima li iskustava sa plinom na 2.0 motorima (66kw, 4 brzine, godište 1983)? Bio bih zahvalan na podijeljenim iskustvima... Na šta obratiti pažnju kod pregledavanja auta? Da napomenem još jednom, uglavnom mi treba za kuća-posao-kuća relaciju i povremeni izlazak iz grada, a što da ne, i da se skokne do Jablanice na jagnjetinu ako zamiriše
Dobijem posao na drugoj strani grada i trebam drugo auto kako bih stizao na vrijeme... Nemam namjeru da se protežem iznad 2000KM, ali bih ipak nešto koliko-toliko pouzdano za dnevno korištenje. Pošto sam ranije imao 123 200D kao vikend auto, pomislim da bi mu mali braco mogao biti dobar izbor za moje potrebe
Na PIK-u naletim na ovu opciju benzin-plin. Ima li iskustava sa plinom na 2.0 motorima (66kw, 4 brzine, godište 1983)? Bio bih zahvalan na podijeljenim iskustvima... Na šta obratiti pažnju kod pregledavanja auta? Da napomenem još jednom, uglavnom mi treba za kuća-posao-kuća relaciju i povremeni izlazak iz grada, a što da ne, i da se skokne do Jablanice na jagnjetinu ako zamiriše
-
Mlad i Nevin
#10 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ma daj sta ce ti to gofno staro 37 god, za 2000 imas Puntica kakvih hoces, auto s klimom i servom a potrosnja mala. Ti mercedesi su svi truli i puno trose. Ko jos danas koristi takve metuzaleme kao auto za svaki dan...dizelčina koja ne ide s mjesta a trosi 10 l, ili jos gore benzin plin koji ne ide ispod 15 l a svako malo nesto se rasteluje.
- madner
#11 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Cuj da trosi 10l.
-
Mlad i Nevin
#12 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ma jok eto trosi 4.2 l po gradu, sad ce strucnjaci reci da je to dobar izbor auta, al eto poenta ovog foruma je da se uvijek nesto kontrira.
- hopi
#13 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
e dobru temu izvuče, baš mi je fino bilo pročitati ove stare postove za auto, koje sam i ja imao
a ne zanm vala, gledam cijene na piku 1500-2000 KM, ja ne bi dao preko 1000KM
mada ako bi našao dobar primjerak, koji nije istrunuo, motor dobar nije kompresija opala, nije nazad čučnuo, bi i mogao fino poslužiti ali opet takav primjerak bi i više koštao a ne znam koliko je iplsativo davati neke pare na auto iz 88 godine
ili možda g2d kakav pogledati može li se dizel naći da nije ubiven
a ne zanm vala, gledam cijene na piku 1500-2000 KM, ja ne bi dao preko 1000KM
mada ako bi našao dobar primjerak, koji nije istrunuo, motor dobar nije kompresija opala, nije nazad čučnuo, bi i mogao fino poslužiti ali opet takav primjerak bi i više koštao a ne znam koliko je iplsativo davati neke pare na auto iz 88 godine
ili možda g2d kakav pogledati može li se dizel naći da nije ubiven
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#14 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ne bih da se niko nadje uvrijedjen,ali jarane kupujes auto za 2 milje i jos bi da zagledas nesto.
Pa kupi onda Yugu ili Golfa kakvog i trljaj dokle ide.
Isto ti dodje
Pa kupi onda Yugu ili Golfa kakvog i trljaj dokle ide.
Isto ti dodje
- corsa
#15 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ma ovaj mercedes 190 2.0 sa 66kW je najstariji motor sa karburatorom. On sad poslije skoro 40 godina troši sigurno 20 litara plina na sto kilometara. Nema ekonomske računice! 
-
citroen xm
#16 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ako ćeš već kupovati te stare aute, a Mercedes ti nije jedini izbor, skoncentriši se na Audi 80 B4 ili B3 jaje.
- Optimist
#17 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Hoce frajer za 2 milje Mecku staru 37 godina, na plin da ne trosi puno, da je koristi za svaki dan s posla na posao, a pri tome da moze sa njom po potrebi i na dalju relaciju.
Jos da se ne kvari, i da bude bez ulaganja!
Jos da se ne kvari, i da bude bez ulaganja!
- kabal1337
#18 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
To kad ode trap, skuplja pita nego tepsija. A ako bas zelis w124-ku, javi se Bojanu Gajicu. On ih ima dosta, vjerujem da bi nasao neku koja tebi odgovara.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#19 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
kad ode,nece ga vise sastavit 
ne mogu ni zamislit kakve su to trulje..
- kabal1337
#20 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Evolution_IV wrote: ↑18/09/2020 16:29 kad ode,nece ga vise sastavit
Koriste se dosta u taxi svrhe u africi i sl. Mislim da dovoljno govori o izdrzljivosti, ali plin verzije sigurno ne. Vec dizeli.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#21 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
a gdje je kod njih snijeg,vlaga i so zimi ?kabal1337 wrote: ↑18/09/2020 16:49Evolution_IV wrote: ↑18/09/2020 16:29 kad ode,nece ga vise sastavit
Koriste se dosta u taxi svrhe u africi i sl. Mislim da dovoljno govori o izdrzljivosti, ali plin verzije sigurno ne. Vec dizeli.
-
ucenik1234
#22 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Koliko god da je izdržljiv postoji nešto što se zove zamor materijala, a najmlađi primjerak je star 27 godina, sa Bog te pita kojim brojem km. Isluženo, staro, davno otpisanokabal1337 wrote: ↑18/09/2020 16:49Evolution_IV wrote: ↑18/09/2020 16:29 kad ode,nece ga vise sastavit
Gledati što mlađe auto bez nekih zahtjeva i voziti dok ide, ne isplati se ulagati u auto koje vrijedi 3-4 velika servisa
-
citroen xm
#23 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Ajd da ne bude da branim nešto što vozim, ali da pokušam dati neki svoj sud o svemu tome. Prihvatiću da budem iskritikovan.
Šta zanči što mlađe kada je u pitanju cjenovni rang 2000 KM, pa neka je i 3000? To je punto star 20 godina i slično. Znači skoro pa najmanja klasa u takođe ozbiljnim godinama. To je dalemo od novog, druga stvar je što smo mi kokuzi pa nam je sve preko 2000. god. NOVO. Ko kada su se 2010. dičili dvojkom iz 1992. jer je najmlađa dvojka pa to ko bio neki plus. Nova dvojka jbt.
Od svega toga malog, što malo troši i mlado je, za 2500 KM je bih prije kupio Audi B4 benzin/plin što u suštini i sada vozim. Zašto. Zato što je plin povoljan, a ti motori ga odlično podnose. Zato što je limarija ako nije lupan strašno u većini slučajeva zdrava. Zato što imaš više komfora od Punta, imaš kvalitetnije materijale, ljepše izgleda, povoljan i lak za održavanje..... I da, koliko god se neko iščuđavao možeš sa njim povoljno svaki dan na posao, a kada ti se ćefne možeš i na kraj svijeta.
Eto, slobodno raspalite. Da se radi od 5000-6000 KM ja bih predložio nešto sasvim drugo.
Šta zanči što mlađe kada je u pitanju cjenovni rang 2000 KM, pa neka je i 3000? To je punto star 20 godina i slično. Znači skoro pa najmanja klasa u takođe ozbiljnim godinama. To je dalemo od novog, druga stvar je što smo mi kokuzi pa nam je sve preko 2000. god. NOVO. Ko kada su se 2010. dičili dvojkom iz 1992. jer je najmlađa dvojka pa to ko bio neki plus. Nova dvojka jbt.
Od svega toga malog, što malo troši i mlado je, za 2500 KM je bih prije kupio Audi B4 benzin/plin što u suštini i sada vozim. Zašto. Zato što je plin povoljan, a ti motori ga odlično podnose. Zato što je limarija ako nije lupan strašno u većini slučajeva zdrava. Zato što imaš više komfora od Punta, imaš kvalitetnije materijale, ljepše izgleda, povoljan i lak za održavanje..... I da, koliko god se neko iščuđavao možeš sa njim povoljno svaki dan na posao, a kada ti se ćefne možeš i na kraj svijeta.
Eto, slobodno raspalite. Da se radi od 5000-6000 KM ja bih predložio nešto sasvim drugo.
-
Mlad i Nevin
#24 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Evo kod mene Punto 2003 god i to sa modernim dizel motorom a vrijedi upravo nekih 2500 markica, tu je jos i klima uređaj. Ja ga ne bih mijenjao ni za kakvog b4 a jos manje za lešinu od mb 190. Kod mene je nekih 8 mjeseci , pređeno 9000 km, imao oko 100 eura ulaganja. Dajem ruku da je jeftiniji za eksploataciju od bilo kakvog auta iz prošlog vijeka, zato sto te starudije svako malo zahtjevaju neku intervenciju kod mehanicara . Ne daj boze udesa, neces se dobro provesti ni u puntu a ni u b4.
Zasto vozam punta, zato sto mi je trebao jeftin jednostavan auto koji cu drkati iskljucivo po gradu i oko grada, a nemam zivaca da se druzim sa mehom na mjesecnoj bazi .
Zasto vozam punta, zato sto mi je trebao jeftin jednostavan auto koji cu drkati iskljucivo po gradu i oko grada, a nemam zivaca da se druzim sa mehom na mjesecnoj bazi .
- madner
#25 Re: Mercedes 190 Dizel-Benzin-Plin
Punto iz 2003 i MB 190 su stari, jedini problem sa MB je sto je tesko naci da nije presao 500 000. Na ovom sto je bio u familiji je 2005 prestao raditi tahometar na 375 000.
Prodali smo ga prije par godina jer se dugo nije vozio, a da ima stalnih ulaganja, ima.
Prodali smo ga prije par godina jer se dugo nije vozio, a da ima stalnih ulaganja, ima.