Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
-
daddy-kool
#31752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
VIDEO Vozilo hitne stiglo među antikoronaše, građani ga zasuli čašama. Cetinski ih smirivao
Kako doznajemo jedna ženska osoba je kolabirala od vrućine
https://www.vecernji.hr/zagreb/video-vo ... ao-1429184
Kako doznajemo jedna ženska osoba je kolabirala od vrućine
https://www.vecernji.hr/zagreb/video-vo ... ao-1429184
- Sanjarko
#31753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E to trajanje itd., sto si naveo. Znaci sto vise laicki objasnit bez puno medicinskih pojmova.splinter wrote: ↑05/09/2020 21:04Pa puno faktora određuje jedan patogen, Ne samo pomenute karakteristike koje si naveo, virulencija ili patogenost.Sanjarko wrote: ↑05/09/2020 17:38 Pitanje za ucene, koliko je ovaj virus virulentan? A koliko patogen? Kolika mu je transmisija? Vidim uz sve samo ga 26 miliona ljudi dobilo. Ali smrtnost skoro milion. 100/26*1=3,8%. Znaci ne siri se tako lako i brzo, a ima solidnu smrtnost, jos izbaci iz stroja oko 30% ljudi ili grijesim. Na 26 miliona, 8 ima ga jos.
PS. Zaokruzivao sam brojke. Laicki objasnite, ne medicinski.
Tu su još od važnosti i dužina inkubacije, reporodukcijski broj (RO), vrijeme poluživota, infektivna doza, stepen mutacija itd.
Kada se oni svi iznanaliziraju dobije se jasnija slika o jednom patogenu a u ovom slučaju Sars-CoV-2 virusu.
Patogenost je spospobnost mikroorganizma da izazove bolest, a virulencija stepen patogenosti.
Virulencija virusa zavisi od prisustva/odsustva odgovarajućih receprora u ćelijama domaćina. Za ulaz u ćeliju, virusima je, neophodan receptor i za prodor u pojedine organske sisteme,
Također ovisi i o sposobnosri virusa da izbjegne odbrambene mehanizme imunog sistema domaćina.
Ali izračunavanje ovih epidemiloških vrijednosti vrlo često ne mora nužno dati u praksi tačne odgovore jer tu je još masa drugih faktora, poput načina života, gustine naseljenosti, općeg zdravstvenog stanja neke nacije ili grupe ljude, stanja zdravstenog sistema itd.
Postoje klasične epidemiološke metode koje se mogu korisiti u procjeni štetnosti ovoga I ostalih virusa, ali moguće je koristiti I čisto matematičke modele.
Tako je npr Adam Kucharski izradio matematički model za zarazne bolesti kako bi bolje razumio njihov tok i širenje.On je uzeo četiri parametra koji opisuju potencijal zarazne bolesti i naziva ih DOTS.
• Trajanje (Duration): trajanje infektivnosti.
• Prilika (Opportunity): Koliko šanse virus ima da pređe sa jedne na drugu osobu? Taj se broj može smanjiti ako npr. povećamo socijalnu distancu i ne pružamo jedni drugima ruku u znak pozdrava.
• Vjerojatnoća prenosa (Transmission probability): Kolika je vjerojatnoća da se virus stvarno prenese s jedne osobe na drugu , Prema ovom autoru to će se dogoditi u svakoj trećoj prilici.
• Osjetljivost (Susceptibility): Ako je virus već prenesen na drugu osobu, kolika je vjerovatnoća da će se ta osoba razboliti
Dakle laički rečeno, sve epidemiološke ali ne I mikrobiološke karakteristike nekog virusa nisu konstanta i mogu se mijenjati uslovno o načinu borbe protiv istoga, jednostavno npr, drži distancu i RO drastično pada.
Ja kako vidim ne siri se puno tj., nije puno rasiren. Sta je 26 miliona oboljelih na nas 7 i nesto milijardi.
Ali kako vidim ti sto obole ne umiru puno. 4% je podnosljivo. Ali puno ih je kako vidim izbaceno iz stroja ali neznam na koliko dugo vremena.
Ovaj sto je obolio ovdje se brzo vratio na posao itd. Sto licno sam cuo a ne iz medija.
-
daddy-kool
#31754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Tu ima ljudi koji ne žele da im se ulazi u intimni prostor, a ima ljudi koji su s kolca i konopca. Korona je poput karijesa, to nije bezazlena bolest ako se ne tretira, ali ako se čovjek odgovorno ponaša i održava higijenu, bit će u redu i šanse da su nešto dogodi su jako male - - kazao je predsjednik Zoran Milanović.
https://www.vecernji.hr/vijesti/milanov ... ka-1429193
-
laik1981
#31755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I koliko retardiran moras biti da gadjas vozilo hitne pomoci, dok su medju "protestantima" policajci koji su jedna od glavnih poluga vlasti i koji su im pisali kazne prije par mjeseci.. Dokaz da se radi o retardima zeljnim paznje,a ne nikakvim borcima za ljudska prava i slobodu.. Jako dobro oni znaju na koja vrata trebaju pokucati, al haj stisni..
-
Mogy87
#31756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dragi obožavateljuNaslovnica wrote: ↑05/09/2020 20:05Nju su i na portalu počeli prozivati.zemomak wrote: ↑05/09/2020 20:01ne lazi, vidis da su u pitanju neonacisti i neoustasheMogy87 wrote: ↑05/09/2020 19:40
Zato sto su to ljudi koje su povele ranije navedene interesne grupe koje najmanje od svega koriste logicno zakljucivanje. A takve grupe mogu privuci iste takve ljude.
I koliko god pojedini forumasi potencirali kako je ovo neka "borba za slobodu" ustvari se radi upravo o protestima antivaksera, ravnozemljasa, QAnonovaca i 5G mreznih.![]()
![]()
Drago mi je da si od mene čuo za Ivana Đikića (čovjek se zove Ivan, ne Ivica), mada s tom odrednicom da je isključivo hrvatski naučnik (koja je okosnica tvog komentara) se ne slažem. Cijenjeni naučnik je radio svuda u svijetu od SAD-a, Švedske, te je trenutno u Njemačkoj. Mislim da su saznanja takvih umova vlasništvo svijeta, a ne jedne države. Također, Đikić je oštro kritikovao hrvatski pristup borbi s epidemijom kad je to bilo potrebno.
Tebi kojem je mjesto rođenja očigledno vrlo važno bit će drago saznati da je Đikić rođen u Bugojnu.
Lijepo je pročitati da sam i klix komentatore nadahnula da razmišljaju o naučnicima
Zanimljivo da komentator koristi istu terminologiju i argumente kao pojedini forumaši ovdje
-
daddy-kool
-
Mogy87
#31758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nažalost, "prepoznajem" neke od organizatora. Pa Sladoljev je bio jedan od govornika.palermo wrote: ↑05/09/2020 20:31ma kakvi bona ovi....čuj,antivaksera, ravnozemljasa, QAnonovaca i 5G mrezni.....bogami si sad dobro sefila.....Mogy87 wrote: ↑05/09/2020 19:40Zato sto su to ljudi koje su povele ranije navedene interesne grupe koje najmanje od svega koriste logicno zakljucivanje. A takve grupe mogu privuci iste takve ljude.
I koliko god pojedini forumasi potencirali kako je ovo neka "borba za slobodu" ustvari se radi upravo o protestima antivaksera, ravnozemljasa, QAnonovaca i 5G mreznih.
Na ovom protestu su samo dvije grupe ljudi.....prva , ona najveća idu u kategoriju Tokmaci.....a druga manja ide u kategoriju..."mama,mama...obrati malo pažnju na mene"....
Doduše ima tu i par pojedinaca, propali muzičar, propali političar, propali novinar.....al njih svakako niko ne pika
A slažem se da je zanimljiva ekipa. Novinar poznatiji po nadimku "kokainko". A ni fasista im ne nedostaje:
SUČELJAVANJE: Hasanbegović branio svoje stavove o fašizmu, smijao mu se i voditelj
“Kada sam rekao da je antifašizam floskula, to je bila dosjetka u jednoj emisiji, rekao sam da je način na koji se danas poseže za tim pojmom taj pojam pretvorilo u vrstu floskule, u Ustavu se antifašizam nigdje ne spominje, ZAVNOH se spominje u drugom kontekstu. U preambuli Ustava se u kontekstu tisućljetne hrvatske nacionalne samobitnosti nabraja od ranosrednjovjekovnih kneževina, spominje se i Banovina Hrvatska. Odluke ZAVNOH-a donesene su nasuprot NDH što je konstatiranje notorne činjenice.
Evo "kokainka"
OSUĐEN ZBOG DILANJA
TV VODITELJ VELIMIR BUJANEC PRIZNAO 'Istina je, kokainom sam joj plaćao seks'
Kad vidis ko je sve na protestu bude ti bas zelja da podrzis ove "borce za slobodu"

-
splinter
#31759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Sanjarko
Pa trajanje infekcije produžava infektivnost dakle mogućnost da zaražena osoba zarazi druge ljude. Naravno nije isto hoće li neka bolest biti klinički manifestna 3 dana, 5 , 10 ili 15 jer od toga ovisi dužina trajanja izolacije a i kao što si već pomenuo i sama izolacija na neku način izbacuje ljude iz stroja.
Vezano za ukupan broj oboljelih do sad , on definitivno nije konačan, prije svega jer pandemija još traje a broj stvarno je oboljelih je veći. U kojem omjeru ne znam i ne bih se tek tako razbacivati ciframa. Nije u redu tek tako lupati cifre bez prethodno detaljno urađene analitike.
@Mogy87
Možda je mislio na Ivicu Daciča
Pa trajanje infekcije produžava infektivnost dakle mogućnost da zaražena osoba zarazi druge ljude. Naravno nije isto hoće li neka bolest biti klinički manifestna 3 dana, 5 , 10 ili 15 jer od toga ovisi dužina trajanja izolacije a i kao što si već pomenuo i sama izolacija na neku način izbacuje ljude iz stroja.
Vezano za ukupan broj oboljelih do sad , on definitivno nije konačan, prije svega jer pandemija još traje a broj stvarno je oboljelih je veći. U kojem omjeru ne znam i ne bih se tek tako razbacivati ciframa. Nije u redu tek tako lupati cifre bez prethodno detaljno urađene analitike.
@Mogy87
Možda je mislio na Ivicu Daciča
-
Naslovnica
#31760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Niti sam tvoj dragi obozavatelj, niti sam ovaj koji te je prozvao na portalu.Mogy87 wrote: ↑05/09/2020 21:34Dragi obožavatelju![]()
Drago mi je da si od mene čuo za Ivana Đikića (čovjek se zove Ivan, ne Ivica), mada s tom odrednicom da je isključivo hrvatski naučnik (koja je okosnica tvog komentara) se ne slažem. Cijenjeni naučnik je radio svuda u svijetu od SAD-a, Švedske, te je trenutno u Njemačkoj. Mislim da su saznanja takvih umova vlasništvo svijeta, a ne jedne države. Također, Đikić je oštro kritikovao hrvatski pristup borbi s epidemijom kad je to bilo potrebno.
Tebi kojem je mjesto rođenja očigledno vrlo važno bit će drago saznati da je Đikić rođen u Bugojnu.
Lijepo je pročitati da sam i klix komentatore nadahnula da razmišljaju o naučnicima
Zanimljivo da komentator koristi istu terminologiju i argumente kao pojedini forumaši ovdje![]()
Ali sam lajkovao.
-
Mogy87
#31761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ni aludirala na tebe.Naslovnica wrote: ↑05/09/2020 21:51Niti sam tvoj dragi obozavatelj, niti sam ovaj koji te je prozvao na portalu.Mogy87 wrote: ↑05/09/2020 21:34Dragi obožavatelju![]()
Zanimljivo da komentator koristi istu terminologiju i argumente kao pojedini forumaši ovdje![]()
Ali sam lajkovao.
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Naslovnica
#31762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hajde da ti povjerujem. 
-
Mogy87
-
Mogy87
#31764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imam ja vece fanove od tebe, vjeruj mi
-
Naslovnica
#31765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- zemomak
#31766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zanimljivo...pogledajte cime se trgovalo u svijetu 2018. godine
- armin071
#31767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ko je ovaj teoretičar zavjere? Jedva čekam našeg faktografa da ovo “pomete”... Nego za jedno dvije sedmice mala će biti groblja oko Zagreba da prime sve mrtve koji su bili danas na protestima. Nigdje razmaka, nigdje maski, užas. A virus svuda oko nas...
- GAU8
#31768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Šta radite kada na ulazu u restoran piše da se ne smije ulaziti u kupaćoj odjeći?
- Bluemore
- armin071
-
splinter
#31771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Sanjarko
#31772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema dovoljno informacija za analizu, razumijem. Ali laike pa i narod i mene to zanima vjerovatno. Vide to po brojevima itd., a laicki malo ko objasnjava sta, kako itd. Medicinski sve objasnjava se, ali ne kuzi narod pa i ja toliko bas medicinu, nesto kuzi naravno.splinter wrote: ↑05/09/2020 21:48 @Sanjarko
@Mogy87
Možda je mislio na Ivicu Daciča![]()
Na kraju godine ce biti dovoljno pretpostavljam, jer tad se svode racuni od demografije pa nadalje, da se tako izrazim.
Sto sam ja to napisao jer je Dvejn Kamen Jonson obolio, pa me ponuklo to da kontam koji peh moras bit da od 26 miliona ti obolis a tih oboljelih je opet od 7 i nesto milijardi.
Koji peh i kolike sanse za to.
-
°u°
#31773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Australiji, preciznije u Melbourneu imaju apsolutno pravo da protestuju. Tamo su zaebali i Sjevernu Koreju po stiskanju. Trenutno su na 4. (od 5) nivou vanrednog stanja.
Pričam jučer s rodicom, kćerku nije vidjela 2 mjeseca i komuniciraju isključivo video pozivom. A stanuju bukvalno 7 minuta vožnje autom. Mlađa rodica kaže da u prodavnicu nije išla 6 mjeseci, radi od kuće. Smiju izlazit 1 sat dnevno u šetnju, samo jedan član porodice smije u šoping, kretanje im ograničeno na 5 km od kuće... a kazne za kršenje su boli glava, drastične. Pitam je koliki im je broj zaraženih taj dan, kaže 76
Hapse trudnicu, i to pred očima njene djece i sat prije zakazanog termina za ultrazvuk, zbog podržavanja protesta na facebooku. Plus što žele uvest cenzuru na internetu. Ebi ga, ako to nije čisti fašizam i totalna diktatura ne znam šta jest https://www.bbc.com/news/world-australia-54007824
Premijer im veli da tim stiskanjem hoće smanjit dnevni broj ispod 5 do božića
Idiot ne zna da je Novi Zeland bio 105 dana bez korone pa opet ... https://www.bbc.com/news/world-australia-54045102
I sad kaže da im to stanje produžava još 15 dana, do 28.9. Uz mala popuštanja, da samci smiju u posjetu
Plus što će gazit do kraja one koji ne budu htjeli vakcinu. Ono baš do jajca
Imam osjećaj da smo globalno jedna velika labaratorija pa izaberu zemlje s različitim pristupima da vide kako šta i gdje ide
Pričam jučer s rodicom, kćerku nije vidjela 2 mjeseca i komuniciraju isključivo video pozivom. A stanuju bukvalno 7 minuta vožnje autom. Mlađa rodica kaže da u prodavnicu nije išla 6 mjeseci, radi od kuće. Smiju izlazit 1 sat dnevno u šetnju, samo jedan član porodice smije u šoping, kretanje im ograničeno na 5 km od kuće... a kazne za kršenje su boli glava, drastične. Pitam je koliki im je broj zaraženih taj dan, kaže 76
Hapse trudnicu, i to pred očima njene djece i sat prije zakazanog termina za ultrazvuk, zbog podržavanja protesta na facebooku. Plus što žele uvest cenzuru na internetu. Ebi ga, ako to nije čisti fašizam i totalna diktatura ne znam šta jest https://www.bbc.com/news/world-australia-54007824
Premijer im veli da tim stiskanjem hoće smanjit dnevni broj ispod 5 do božića
I sad kaže da im to stanje produžava još 15 dana, do 28.9. Uz mala popuštanja, da samci smiju u posjetu
Plus što će gazit do kraja one koji ne budu htjeli vakcinu. Ono baš do jajca
Imam osjećaj da smo globalno jedna velika labaratorija pa izaberu zemlje s različitim pristupima da vide kako šta i gdje ide
-
°u°
#31774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Savjeti i preporuke kanadske doktorice, šefice njihovog javnog zdravstva o sigurnom sexu u doba korone. Najsigurniji je DIY
Koristite maske, stavljajte pregrade s rupom.... 
https://www.vancouverisawesome.com/bc-n ... ex-2688486
https://www.danas.rs/zivot/vodic-za-sig ... na-virusa/
https://www.vancouverisawesome.com/bc-n ... ex-2688486
https://www.danas.rs/zivot/vodic-za-sig ... na-virusa/
-
biglebovski
#31775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Korona Vs. Stručnjaci? Iskusni stručnjak za alarmiranje javnosti otkriva male tajne velikih majstora?
Njemački virolog Christian Drosten: Vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /200905088
Njemački virolog Christain Drosten iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu smatra da se vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana. Smatra da će se tim održati nivo prihvaćanja epidemioloških mjera u društvu.
Drosten je mišljenja da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u periodu od pet dana, ali je napomenuo da je to još nedokazana tvrdnja. Ova njegova izjava je izazvala raspravu u njemačkoj javnosti pa je naknadno objasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito.
Za skraćivanje perioda obaveznog karantina za one koje se sumnja da su zaraženi izjasnili su se i zdravstveni stručnjaci iz nekih njemačkih stranaka. Među njima je i zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) Karl Lauterbach koji je poručio da je karantin od pet dana dovoljan jer "znamo da većina ljudi pet dana od početka simptoma više nije zarazna".
Stručnjakinja liberalnog FDP-a za zdravstvo, zastupnica Christine Aschenberg-Dugnus, također podržava skraćenje izolacije na pet dana. Smatra da će tako povećati prihvaćenost mjera u narodu. Slično smatraju i Zeleni.

Njemački virolog Christian Drosten: Vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /200905088
Njemački virolog Christain Drosten iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu smatra da se vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana. Smatra da će se tim održati nivo prihvaćanja epidemioloških mjera u društvu.
Drosten je mišljenja da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u periodu od pet dana, ali je napomenuo da je to još nedokazana tvrdnja. Ova njegova izjava je izazvala raspravu u njemačkoj javnosti pa je naknadno objasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito.
Za skraćivanje perioda obaveznog karantina za one koje se sumnja da su zaraženi izjasnili su se i zdravstveni stručnjaci iz nekih njemačkih stranaka. Među njima je i zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) Karl Lauterbach koji je poručio da je karantin od pet dana dovoljan jer "znamo da većina ljudi pet dana od početka simptoma više nije zarazna".
Stručnjakinja liberalnog FDP-a za zdravstvo, zastupnica Christine Aschenberg-Dugnus, također podržava skraćenje izolacije na pet dana. Smatra da će tako povećati prihvaćenost mjera u narodu. Slično smatraju i Zeleni.