Mislim da je to odavno poznato, od kad ja znam za Iran i njegovu historiju, samo je ozvaniceno nedavno. Otprilike na nivou toga da li Izrael posjeduje nuklearno oruzje.exliberal-ex wrote: ↑30/08/2020 17:44 Sinoc pogledam dokumentarni film Coup 53...kako su i zasto englezi i amerikanci srusili iransku vladu i instalirali saha 53. Cia je objavila svoje dokumente gdje su priznali ucesce Engeska vlada jos uvijek negira.
I onda mi dodju i kazu desavanje naroda je spontano.
Upravo su ovakvi dogadjaji, kao i npr. puc u Cileu, razlog sto se za svaki slican dogadjaj sumnja u americku upletenost. Slicno vazi za Tonkinski zaliv i false flag operacije. Ovo su uzroci sumnje, samo su u medjuvremenu zaboravljeni ili su nepoznati novim generacijama. Sad kad ti to prvi put spoznas tebi se to cini kao dokaz, a u stvari su ovakve stvari originalni izvor takvih glasina.
Vjerovatno u vecini slicnih slucajeva postoji americka (ili zapadna) upletenost, samo je pitanje u kojoj mjeri, stepenu. Po meni takodje postoji default bias obavjestajnih sluzbi koji imaju tendenciju da sebi daju prevelike zasluge za ovakve stvari, minorizirajuci lokalnu potrebu, broj ljudi i generalni sentiment.
Poslije se kojekakvi smaknuti ljudi idoliziraju i od njih prave heroji, a umanjuje se stvarna podrska njihovih protivnika, pa se tako romantizuje borba protiv saha, Pinocheta ili generala Franca, iako i dan danas postoje milioni ljudi koji svrsavaju na te barabe, u tim zemljama. (Na primjer, sudeci po politici Mossadekha i ponasanju ajatolaga nakon iranske revolucije, on bi brzo bio smaknut u roku par godina, da je bio ziv)
Helem, nema sumnje da je smaknuce Mossadekha uveliko doprinjelo omrazenosti Amerike i V. Britanije u Iranu. Samo su oni od tog napravili cijelu ideologiju kojom drze narod u konstantnom statusu rata i opasnosti, i ekonomskog propadanja. Ja sam par puta spominjao Vijetnam kao primjer mnogo gorih stvari koje su napravili Amerikanci, pa evo danas su relativno prijateljske zemlje, nema nikakvih problema, i tamo mozes putovati slobodno, bez da te iko prijeko pogleda. Iranci pak tersaju evo ceteres i kusur godina. Odgovara im, a odgovara i Izraelu, Saudijcima, itd. Mislim, odgovara vladajucim strukturama. Narod ko jebe.