IRAN

jeza u ledja

#29651 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 30/08/2020 17:44 Sinoc pogledam dokumentarni film Coup 53...kako su i zasto englezi i amerikanci srusili iransku vladu i instalirali saha 53. Cia je objavila svoje dokumente gdje su priznali ucesce Engeska vlada jos uvijek negira.
I onda mi dodju i kazu desavanje naroda je spontano.
Mislim da je to odavno poznato, od kad ja znam za Iran i njegovu historiju, samo je ozvaniceno nedavno. Otprilike na nivou toga da li Izrael posjeduje nuklearno oruzje.

Upravo su ovakvi dogadjaji, kao i npr. puc u Cileu, razlog sto se za svaki slican dogadjaj sumnja u americku upletenost. Slicno vazi za Tonkinski zaliv i false flag operacije. Ovo su uzroci sumnje, samo su u medjuvremenu zaboravljeni ili su nepoznati novim generacijama. Sad kad ti to prvi put spoznas tebi se to cini kao dokaz, a u stvari su ovakve stvari originalni izvor takvih glasina.

Vjerovatno u vecini slicnih slucajeva postoji americka (ili zapadna) upletenost, samo je pitanje u kojoj mjeri, stepenu. Po meni takodje postoji default bias obavjestajnih sluzbi koji imaju tendenciju da sebi daju prevelike zasluge za ovakve stvari, minorizirajuci lokalnu potrebu, broj ljudi i generalni sentiment.
Poslije se kojekakvi smaknuti ljudi idoliziraju i od njih prave heroji, a umanjuje se stvarna podrska njihovih protivnika, pa se tako romantizuje borba protiv saha, Pinocheta ili generala Franca, iako i dan danas postoje milioni ljudi koji svrsavaju na te barabe, u tim zemljama. (Na primjer, sudeci po politici Mossadekha i ponasanju ajatolaga nakon iranske revolucije, on bi brzo bio smaknut u roku par godina, da je bio ziv)

Helem, nema sumnje da je smaknuce Mossadekha uveliko doprinjelo omrazenosti Amerike i V. Britanije u Iranu. Samo su oni od tog napravili cijelu ideologiju kojom drze narod u konstantnom statusu rata i opasnosti, i ekonomskog propadanja. Ja sam par puta spominjao Vijetnam kao primjer mnogo gorih stvari koje su napravili Amerikanci, pa evo danas su relativno prijateljske zemlje, nema nikakvih problema, i tamo mozes putovati slobodno, bez da te iko prijeko pogleda. Iranci pak tersaju evo ceteres i kusur godina. Odgovara im, a odgovara i Izraelu, Saudijcima, itd. Mislim, odgovara vladajucim strukturama. Narod ko jebe.
exliberal-ex

#29652 Re: IRAN

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 30/08/2020 18:30
exliberal-ex wrote: 30/08/2020 17:44 Sinoc pogledam dokumentarni film Coup 53...kako su i zasto englezi i amerikanci srusili iransku vladu i instalirali saha 53. Cia je objavila svoje dokumente gdje su priznali ucesce Engeska vlada jos uvijek negira.
Mislim da je to odavno poznato, od kad ja znam za Iran i njegovu historiju, samo je ozvaniceno nedavno. Otprilike na nivou toga da li Izrael posjeduje nuklearno oruzje.

Upravo su ovakvi dogadjaji, kao i npr. puc u Cileu, razlog sto se za svaki slican dogadjaj sumnja u americku upletenost. Slicno vazi za Tonkinski zaliv i false flag operacije. Ovo su uzroci sumnje, samo su u medjuvremenu zaboravljeni ili su nepoznati novim generacijama. Sad kad ti to prvi put spoznas tebi se to cini kao dokaz, a u stvari su ovakve stvari originalni izvor takvih glasina.

Vjerovatno u vecini slicnih slucajeva postoji americka (ili zapadna) upletenost, samo je pitanje u kojoj mjeri, stepenu. Po meni takodje postoji default bias obavjestajnih sluzbi koji imaju tendenciju da sebi daju prevelike zasluge za ovakve stvari, minorizirajuci lokalnu potrebu, broj ljudi i generalni sentiment.
Poslije se kojekakvi smaknuti ljudi idoliziraju i od njih prave heroji, a umanjuje se stvarna podrska njihovih protivnika, pa se tako romantizuje borba protiv saha, Pinocheta ili generala Franca, iako i dan danas postoje milioni ljudi koji svrsavaju na te barabe, u tim zemljama. (Na primjer, sudeci po politici Mossadekha i ponasanju ajatolaga nakon iranske revolucije, on bi brzo bio smaknut u roku par godina, da je bio ziv)

Helem, nema sumnje da je smaknuce Mossadekha uveliko doprinjelo omrazenosti Amerike i V. Britanije u Iranu. Samo su oni od tog napravili cijelu ideologiju kojom drze narod u konstantnom statusu rata i opasnosti, i ekonomskog propadanja. Ja sam par puta spominjao Vijetnam kao primjer mnogo gorih stvari koje su napravili Amerikanci, pa evo danas su relativno prijateljske zemlje, nema nikakvih problema, i tamo mozes putovati slobodno, bez da te iko prijeko pogleda. Iranci pak tersaju evo ceteres i kusur godina. Odgovara im, a odgovara i Izraelu, Saudijcima, itd. Mislim, odgovara vladajucim strukturama. Narod ko jebe.
Bas jedan tip kaze u tom dokumentarcu sta bi se desilo sa Iranom da nije doslo do te promjene, sah bi ostao na zapadu i njegov uticaj na vlast bi bio mali, savak nebi bio osnovan i treniran od amerika i izraela da pravi sranja ..dali bi doslo do iranske revolucije na kraju,veliko je pitanje ali je jedna stvar bila ocita da je sa tim svrgavanjem dat mig o stalim zalivskim drzavama da samoinstaliraju diktatore koji i dan danas vladaju.
jedno je sigurno ovim "uspjehom" amerika je dobila krila pa je nedugo poslije bila spontano desavanje u Dominikanskoj, Chileu...dosao je na red Vijetnam ali tu su se malo proracunali....
salik79

#29653 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kakva su tek cuda u Nikaragvi sa contrasima pravili... Ustvari, recept im je, otprilike, uvijek isti - ostalo su nijanse.
MaksprotivMarksa

#29654 Re: IRAN

Post by MaksprotivMarksa »

Saliče, kada cete opet dijeliti one dokumentarne filmove o imamu, volio bih slusati onu preludu muziku dok se govori o Savaku, kao mladic sam to volio pustiti na bobama, pralo me pravo, vec dugo ne gutam, ali bih i trijezan volio poslusati, linkaj bratu nesto sa kanala iranskog kulturnog centra u BG-u...
salik79

#29655 Re: IRAN

Post by salik79 »

MaksprotivMarksa wrote: 31/08/2020 00:13 Saliče, kada cete opet dijeliti one dokumentarne filmove o imamu, volio bih slusati onu preludu muziku dok se govori o Savaku, kao mladic sam to volio pustiti na bobama, pralo me pravo, vec dugo ne gutam, ali bih i trijezan volio poslusati, linkaj bratu nesto sa kanala iranskog kulturnog centra u BG-u...
Ja sam taj dokumentarac, pazi sad, dobio u tekiji kod menzilovaca. Bi l', vjerov'o? 8-)

Vidim ja da su tebe droge i alkohol spalili...
MaksprotivMarksa

#29656 Re: IRAN

salik79 wrote: 31/08/2020 00:20
MaksprotivMarksa wrote: 31/08/2020 00:13 Saliče, kada cete opet dijeliti one dokumentarne filmove o imamu, volio bih slusati onu preludu muziku dok se govori o Savaku, kao mladic sam to volio pustiti na bobama, pralo me pravo, vec dugo ne gutam, ali bih i trijezan volio poslusati, linkaj bratu nesto sa kanala iranskog kulturnog centra u BG-u...
Ja sam taj dokumentarac, pazi sad, dobio u tekiji kod menzilovaca. Bi l', vjerov'o? 8-)

I ja brate, mozda se mi i znamo, mozda si mi ti i dao taj dokumentarac, neka si mi ziv i zdrav, ja sam i preko tih narativa koje sam slusao nekada i danas jos jednom osvijestio cinjenicu koliko je svw to pogresno za nas narod (ne religijski, mislim na politicki uticaj).

Nisu, baceno je sve davno, zabavljalo se kao tinejdzer , ako nadjes link baci ga, moze i u PM😁
salik79

#29657 Re: IRAN

Post by salik79 »

MaksprotivMarksa wrote: 31/08/2020 00:26
salik79 wrote: 31/08/2020 00:20

I ja brate, mozda se mi i znamo, mozda si mi ti i dao taj dokumentarac, neka si mi ziv i zdrav, ja sam i preko tih narativa koje sam slusao nekada i danas jos jednom osvijestio cinjenicu koliko je svw to pogresno za nas narod (ne religijski, mislim na politicki uticaj).

Nisu, baceno je sve davno, zabavljalo se kao tinejdzer , ako nadjes link baci ga, moze i u PM😁
Kako cu ti ga ja dati kada sam ga i ja dobio? :-) :D

Zasto bi bilo pogresno, ako u turskoj tekiji dijele dokumentarac o Imamu Homeiniju k.s.? To je bas :thumbup: Tim vise mi se narativ o kojem govoris ne uklapa u sve to, iako je svasta moguce, jer uvijek moze biti neki "oni element", koji bi da pravi razdor.

Evo ti link:

alijagoro

#29658 Re: IRAN

Post by alijagoro »

jeza u ledja wrote: 30/08/2020 18:30

Ako Iranci tersaju,nisu ni Amerikanci nista bolji,svako malo im prijete da ce ih napasti od Regana,Busha i sad ovog zadnjeg Trumpa
exliberal-ex

#29659 Re: IRAN

Post by exliberal-ex »

salik79 wrote: 30/08/2020 23:09
Kakva su tek cuda u Nikaragvi sa contrasima pravili... Ustvari, recept im je, otprilike, uvijek isti - ostalo su nijanse.
Bas u dokumentarcu kazu kako je Eisenhower bio iznenadjen kad su mu prezentirali kako su skinuli vladu, njegov komentar je bio zasto ubijat vojsku kad se sve moze parama sredit...tako im je taj puc bio inicijalna kapsula za slijedeca "dogadjanja naroda".
Sta bi bilo sa Iranom da nisu skinulu tu vladu..velika sansa da Khomeini nebi bio na vlasti ali to je vec u sbbkbb...
jeza u ledja

#29660 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

ex-liberal suptilno hoce reci da su Amerikanci u stvari zasluzni za stvaranje Islamske Republike. :D
exliberal-ex

#29661 Re: IRAN

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 31/08/2020 06:41 ex-liberal suptilno hoce reci da su Amerikanci u stvari zasluzni za stvaranje Islamske Republike. :D
zar nisu?...sad dali je ajatolaha neko pogurao ( neki tvrde da su to bili Francuzi) neumanjuje cinjenicu da je pobuna nastala zbog represivnog sahovog upravljanja drzavom koju je vodio uz americku i izraelsku podrsku....i uz ciju pomoc je i dosao na vlast.
kad su ameri istjerali ruse iz afganistana congressman koji je najvise imao zasluge za naoruzavanje talibana je trazio da se taj novac za podrsku boraca presumjeri i da se obnove skole,infrastruktura i industrija...njegovo razmisljanje je bilo ako im nepomognemo vratit ce nam se ko bumerang
...naravno da su ga odjebali...rezultate vidimo
jeza u ledja

#29662 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Nista, samo bih zelio da ostane u zapisniku da je Homeini dosao na vlast zbog Amerikanaca. :D
exliberal-ex

#29663 Re: IRAN

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 31/08/2020 20:19 Nista, samo bih zelio da ostane u zapisniku da je Homeini dosao na vlast zbog Amerikanaca. :D
jebo ga ti pocinjes da razmisljas ko ameri, samo je vazno sta se desilo jucer.
neki dan sam gledao stari razgovor bill maher sa nekim analiticarom u vezi isila...i on fino rece nemozes da gledas sta se jucer desilo, politika se vodi decenijama i americka vlada je dokazala vise puta kako se netreba vodit politika...nije isil nastao preko noci, nastao je kad je doslo do pobune pripadnika bivse iracke vojske koji su izgubili posao nakon americke intervencije...ilegalne intervencije naspram diktatora kojeg su ameri podrzavali jer se borio protiv irana...promjenise temu u minuti.
jeza u ledja

#29664 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Zajebavam se bolan. :-)
salik79

#29665 Re: IRAN

Post by salik79 »

To je taj mentalitet:

Image
HarTar

#29666 Re: IRAN

Post by HarTar »

Zbog zločina koji vjerovatno nije ni počinio, UFC-ov borac osuđen na smrt!
Dana White pozvao prvog čovjeka SAD-a
UFC-ov borac Navid Afkari osuđen je na smrtnu kaznu. Vodeći čovjek UFC organizacije Dana White je pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da pokuša spasiti nesretnog Iranca. https://sportsport.ba/borilacki-sport/z ... 1599570938
MaksprotivMarksa

#29667 Re: IRAN

Salice, reaguj ! Turci napadaju ....
Point.

#29668 Re: IRAN

Post by Point. »

Država bolesnog, sektaškog režima.
MaksprotivMarksa

#29669 Re: IRAN

Salice, sta je ovo puklo u mahali ?
swanfilter

#29670 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Kao, prodavnica baterija. A po mahale diglo u zrak ...
HarTar

#29671 Re: IRAN

Post by HarTar »

smijesni_ste

#29672 Re: IRAN

Post by smijesni_ste »

Govna
MorningStar

#29673 Re: IRAN

Post by MorningStar »

Jbt sta bi iran bio da ih ne vode ovi kreteni... bili bi glavni baja na bliskom istoku definitivno da imaju normalnu vlast a ne ove sto su umislili da bog prica kroz njih.
HarTar

#29674 Re: IRAN

Post by HarTar »

MorningStar wrote: 12/09/2020 16:09 Jbt sta bi iran bio da ih ne vode ovi kreteni... bili bi glavni baja na bliskom istoku definitivno da imaju normalnu vlast a ne ove sto su umislili da bog prica kroz njih.
Tako je mala :thumbup: ;-)
Point.

#29675 Re: IRAN

Post by Point. »

Da ponovim. Država koju vode bolesni degenerici i sektaši.
Post Reply