Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#29151 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Na stranu to što je nedavno bila najnovija vijest da nije dovoljno 1,5-2m "socijalne distance", nego 5.
Znači, nosiš masku i razmak 5 metara.
Da nije žalosno bilo bi smiješno.
😷-----5m-----😷

🤣🤣🤣🤣🤣
daddy-kool

#29152 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:26

E to mi od početka ide na neku stvar!
Zašto se govori o "socijalnoj distanci", a zapravo se radi o "FIZIČKOJ DISTANCI"?!
To su dvije različite kategorije ali se nama jednako servira pojam "socijalne distance".
Neću da držim socijalnu distancu!
Mislim da se termin socijalna distanca i dalje koristi jer se želi potcrtati opasnost koja ide povećanim brojem kontakata.

Ali primjedba stoji, ne znači da se trebamo izolovati od svijeta, nego da trebamo spriječiti fizički prenos virusa sa osobe na osobu.
Naslovnica

#29153 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 05/09/2020 20:32
Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:26

E to mi od početka ide na neku stvar!
Zašto se govori o "socijalnoj distanci", a zapravo se radi o "FIZIČKOJ DISTANCI"?!
To su dvije različite kategorije ali se nama jednako servira pojam "socijalne distance".
Neću da držim socijalnu distancu!
Mislim da se termin socijalna distanca i dalje koristi jer se želi potcrtati opasnost koja ide povećanim brojem kontakata.

Ali primjedba stoji, ne znači da se trebamo izolovati od svijeta, nego da trebamo spriječiti fizički prenos virusa sa osobe na osobu.
Socijalni kontakt nije isto što i fizički, namjerno ili ne se koristi riječ socijalni.
Bio sam na vikendici s prijateljima, naravno da smo imali socijalni kontakt, pričali...ali nismo imali fizički, niti smo se rukovali niti smo se ljubakali.
Družimo se svima sa kojima smo i prije, samo malo drugačije, a i to neće još zadugo.
Nama se namjerno servira pojam "socijalne distance", ko god mi to spomene ja ga obavezno ispravim i kažem nije socijalna nego FIZIČKA.
splinter

#29154 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Mogy87 wrote: 05/09/2020 19:36
splinter wrote: 05/09/2020 11:11 @Mogy87
Evo ono vezano za testiranje i izostanak antitjela kod seroloških metoda od prošli petak čini mi se, kada sam rekao da je moguće da se kod određenog broja oboljelih uopće i ne razviju antitjela, odnosno ako se i razviju u vrlo maloj razini:

https://news.knowledia.com/IN/en/articl ... b68a29eb7f

Sad ovdje se pominje granična vrijednost antitjela od 1,12 AU/ml ispod kojeg se ne može uzimati plazma rekovalescenata u terapijske svrhe.
Npr FDA preporučuje da ta vrijednost bude znatno viša, čak 6,5 AU/ml što je ekvivalent titru antitjela od 1:320.
U vrijeme infekcije kada je najveća koncentracija antitjela, njihova prosječna vrijednost u plazmi iznosi oko 150 AU/ml , pa vidimo onda o kolikom padu anitjela je riječ.
Hvala za povratnu :thumbup:
A sad vrlo nasumicno laicko pitanje: da li postoji medjunarodni standard za vrijednosti koje se smatraju pozitivne/negativne/granicne?
Pa nije mi poznato da postoji usvojeni međunarodni standard ali vrijednosti ispod 0,8 AU /ml se smatraju kod većine negativne. Ja sam radio i kod mene je bio 0,02.
Obzirom da se u praksi koristi nekoliko seroloških testova, nisu svi i kvalitativni i kvantitativni, odnosno ne pokazuju svi vrijednost antitjela već samo prisustvo.
Obično se titar antitjela može ustanoviti Virus neutralizacijskim testom a vrijednost antitjela Access Sars-cov-2 IgG IgM assay testom.
To se detaljnije ispituje kod potencijalnih davaoca plazme ako su u pitanju rekovalscenti, dok se u ostalim slučajevima to radi u svrhu istraživanja više.
BadBoy

#29155 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:23 Korisnije bi bilo da se stavi brojač budžetske potrošnje.
Bio par godina (a možda još uvijek stoji) na sred Ferhadije, iznad Vatre. Došao do neke basnoslovne cifre od par milijardi.

Naravno, vrli narod ništa.
Naslovnica

#29156 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 05/09/2020 21:06
Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:23 Korisnije bi bilo da se stavi brojač budžetske potrošnje.
Bio par godina (a možda još uvijek stoji) na sred Ferhadije, iznad Vatre. Došao do neke basnoslovne cifre od par milijardi.

Naravno, vrli narod ništa.
Znam.
:roll:
isx

#29157 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by isx »

Koriste li se ECMO masine kod nas za spasavanje zivotno ugrozenih pacijenata? Ima li neki doktor ovdje?
splinter

#29158 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

isx wrote: 05/09/2020 22:54 Koriste li se ECMO masine kod nas za spasavanje zivotno ugrozenih pacijenata? Ima li neki doktor ovdje?
Pisalo se ranije već. Ima možda par uređaja u cijeloj BiH i možda toliko stručnog osoblja koje je prošlo sve nužne obuke za korištenje ovih sofisticiranih aparata. Naravno to se čuva za guzonje, teško da će obični puk imati koristi od toga.
Bluemore

#29159 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

GAU8 wrote: 05/09/2020 20:17
Bluemore wrote: 04/09/2020 21:23
Edin H. wrote: 04/09/2020 20:52

Nisam govorio o brojacu, nego jacanju karaktera odricanjima,zdravom zivotu...
nisi ali ja govorimo brojacu..
a sto se tice jacanja karaktera sto ti kazes i zdravom zivotu... znam jake sportski zdrav zivot lifestyle koji su mladi preminuli - i nisu bila na naslovnici-- niej bilo u modi prije doba korone ... a sad ko hipnotisani... pandemija a isti broj smrti... u brojnim drzavama... koriguje evo i usa broj umrlih... ma neka nama brojaca neka nam i medija .... druge bolesti niti postoje niti su smrtonosne niti se trebaju preventirati i lijeciti.... udri sve na vakcinisanje... po mogucnosti nekom brzom vakcinom bez testiranja, bez odgovornosti proízvodjaca... pripremljeni izuzeci zakonskih odredbi o odgovornosti za rizike..... i udri..... u tome je spas.... a do tad crnilom ubi i zadnji tracak imuniteta.... :-)
Nema brojaca => nema korone...
To je isto sto je u nasem podneblju sramota pricati o problemima u porodici, pa tako ispada da nema porodicnog nasilja.

Ili kako je sramota spominjati a ne daj Boze posjecivati psihologe i psihijatre, pa ispadosmo samim tim olicenje psihicki stabilne nacija.

Samo skloni, sakrij pod tepih...
Jah.. korone ima :?

A Ima li iceg osim korone

Kad smo vec kod tepiha i guranja pod tepih :?:
Sanjarko

#29160 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

@Naslovnica da nisi mozda Al Dino. On je prvi poceo o tome da govori ovdje.

Kako je to nepravilan izraz.
Sanjarko

#29161 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Bluemore wrote: 06/09/2020 00:21
GAU8 wrote: 05/09/2020 20:17
Bluemore wrote: 04/09/2020 21:23

nisi ali ja govorimo brojacu..
a sto se tice jacanja karaktera sto ti kazes i zdravom zivotu... znam jake sportski zdrav zivot lifestyle koji su mladi preminuli - i nisu bila na naslovnici-- niej bilo u modi prije doba korone ... a sad ko hipnotisani... pandemija a isti broj smrti... u brojnim drzavama... koriguje evo i usa broj umrlih... ma neka nama brojaca neka nam i medija .... druge bolesti niti postoje niti su smrtonosne niti se trebaju preventirati i lijeciti.... udri sve na vakcinisanje... po mogucnosti nekom brzom vakcinom bez testiranja, bez odgovornosti proízvodjaca... pripremljeni izuzeci zakonskih odredbi o odgovornosti za rizike..... i udri..... u tome je spas.... a do tad crnilom ubi i zadnji tracak imuniteta.... :-)
Nema brojaca => nema korone...
To je isto sto je u nasem podneblju sramota pricati o problemima u porodici, pa tako ispada da nema porodicnog nasilja.

Ili kako je sramota spominjati a ne daj Boze posjecivati psihologe i psihijatre, pa ispadosmo samim tim olicenje psihicki stabilne nacija.

Samo skloni, sakrij pod tepih...
Jah.. korone ima :?

A Ima li iceg osim korone

Kad smo vec kod tepiha i guranja pod tepih :?:
Ima. Korona specijal na OBN-u.
Ironmen

#29162 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 18:11
Ironmen wrote: 05/09/2020 16:53
Evelinda wrote: 05/09/2020 16:48 Ja juce procitah 25 a danas 39.Onda oni opasno lazu te brojeve
Pratim te vec par dana i primjetim da ti pravi psihicke smetnje trenutno stanje sa virusom, svaki dana pitas koliko ?? kako ?? zasto ??

Pandemija ce potrajat mozda 5-10 godina bez kvalitetne vakcine to niko ne moze predvijeti..

Moramo nauciti ziviti sa ovim i to je to ako zelimo da ostanemo psihicki stabilni kao i prije pandemije...

Bog sami zna koliko imamo zarazenih na dnevnoj bazi slobodno ovom broju dodajte x30, mene vise zabrinjava 25 bolesnika na Podhrastovima 55 u Izolatoriju UKC Tuzla a svaki dan imamo 10+ mrtvih ljudi od korone...
Opet da ponovim...AKO je broj zaraženih 30 puta veći od onoga što se objavljuje, a broj mrtvih toliki koliki je, onda je stepen smrtnosti COVID-19 tu negdje kao i obične sezonske gripe, ništa značajno veći.
:)
Kažem, "ako".
A za ovo brojanje i paranoje - apsolutno se slažem. :thumbup:

Sezonska gripa kao sto sama rijec sezonska traje 3-4 mjeseca... Sa Covid-19 virusom smo blizu na godinu dana, u svijetu od obicne gripe umre 500.000 ljudi godisnje Covid je za sada uzeo skoro duplo i ne znamo koliko ce trajati, kada ce zavrsiti i hoceli se uspjeti proizvesti kvalitetna vakcina, u biti ne znamo skoro nista, zato moramo biti oprezni ali u drugu ruku moramo nastaviti zivjeti sa ovim..

Sto se tice x30 to je moje subjektivno misljenje gdje sam kazao u proteklim danima na ovoj temi zasto tako mislim, smatram da vise od 70% ljudi kojima je izdata samoizolacija i vjerovatno su zarazeni se seta okola i radi sasvim normalne aktivnosti, sto nam pumpa svaki dan 15-20% od broja testiranih a velika vecina njij i ne nosi masku dok se seta okolo..
laik1981

#29163 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ironmen wrote: 06/09/2020 07:41

Pratim te vec par dana i primjetim da ti pravi psihicke smetnje trenutno stanje sa virusom, svaki dana pitas koliko ?? kako ?? zasto ??

Pandemija ce potrajat mozda 5-10 godina bez kvalitetne vakcine to niko ne moze predvijeti..

Moramo nauciti ziviti sa ovim i to je to ako zelimo da ostanemo psihicki stabilni kao i prije pandemije...

Bog sami zna koliko imamo zarazenih na dnevnoj bazi slobodno ovom broju dodajte x30, mene vise zabrinjava 25 bolesnika na Podhrastovima 55 u Izolatoriju UKC Tuzla a svaki dan imamo 10+ mrtvih ljudi od korone...
Opet da ponovim...AKO je broj zaraženih 30 puta veći od onoga što se objavljuje, a broj mrtvih toliki koliki je, onda je stepen smrtnosti COVID-19 tu negdje kao i obične sezonske gripe, ništa značajno veći.
Kažem, "ako".

Sezonska gripa kao sto sama rijec sezonska traje 3-4 mjeseca... Sa Covid-19 virusom smo blizu na godinu dana, u svijetu od obicne gripe umre 500.000 ljudi godisnje Covid je za sada uzeo skoro duplo i ne znamo koliko ce trajati, kada ce zavrsiti i hoceli se uspjeti proizvesti kvalitetna vakcina, u biti ne znamo skoro nista, zato moramo biti oprezni ali u drugu ruku moramo nastaviti zivjeti sa ovim..

Sto se tice x30 to je moje subjektivno misljenje gdje sam kazao u proteklim danima na ovoj temi zasto tako mislim, smatram da vise od 70% ljudi kojima je izdata samoizolacija i vjerovatno su zarazeni se seta okola i radi sasvim normalne aktivnosti, sto nam pumpa svaki dan 15-20% od broja testiranih a velika vecina njij i ne nosi masku dok se seta okolo..
Sezonska gripa traje od oktobra do maja i to na sjevernoj hemisferi, dok na juznoj traje od juna do septembra, sto znaci da je gripa globalno prisutna u svakom momentu. Koja je prepreka da ljudi zarazeni gripom, koji odu iz podrucja u kojima je zezona u podrucja u kojima nije, sire zarazu je nepoznanica, bar ja nisam nigdje mogao doci do podatka koji to objasnjava, osim da imunitet koji je ljeti jaci odradi svoj posao.. S toga pripremajte svoj imunitet za jesen i zimu. On nam je jedini spas, kako od gripe, tako i od covida.. Prije svega ukljuciti pojacane doze vitamina d cim pocnu kisni dani..
splinter

#29164 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@laik1981
Pa virusi gripe kao i ostali respiratorni virusi imaju dosta izraženu sezonalost. S tim da se u nekim predjelima jugoistočne Azije javalju manje više tokom cijele godine jer je klima manje više ujednačena , donekle je izražena određena razlika u kišnim periodima kada je intenzitet nešto veći. Nauka nije tačno objasnila zašto je to tako ali se smatra da s jedne strane vlaga pogoduje širenju virusa a a druge ljudi za vrijeme kišnih dana borave više u zatvorenim prostorima. Moguće je da neko ko dođe sa južne hemisfere i sa sobom donese gripu eventualno zarazi još nekoga ali virus dolazi u općenito nepovoljne uslove i znatno se smanjuje njegovo vrijeme poluživota i mogućnost da nekoga inficira.
Kako god slažem se jer nam dolaze jesen i zima i trebamo raditi na jačanju imuniteta provođenju osnovnih mjera, bez neke panike ali s oprezom jer činjenica je da smo prepušteni sami sebi.
Ironmen

#29165 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Eh da je svaki dan nedjelja istrijebili bi koronu za heftu :-) :-) 122 danas
Naslovnica

#29166 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ironmen wrote: 06/09/2020 07:41

Kažem, "ako".

Kako god se okrene, dolazimo do zaključka da je stopa smrtnosti od COVID-19 daleko manja od one koja se zvanično predstavlja. Daleko manja.
Nivelacija

#29167 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Bravo Zagreb :bih:
Sociolog

#29168 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Evo cujem ovaj tip umro od korone. Citav zivot mu tragedije, prije par godina mu malena kcer umrla od rijetke bolesti a nekead prije i sin.

https://jedileri.ba/kat/umrli/

Zivot je fakat surov surov prema nekima,kao prema ovome Nasku, izgubiti 2 male djece od rihetkuh bolesti, i na kraju on od korone.

(Mislim da nije off)
Evelinda

#29169 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Nivelacija wrote: 06/09/2020 12:54 Bravo Zagreb :bih:
Zasto?
kox

#29170 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Sociolog wrote: 06/09/2020 13:19 Evo cujem ovaj tip umro od korone. Citav zivot mu tragedije, prije par godina mu malena kcer umrla od rijetke bolesti a nekead prije i sin.

https://jedileri.ba/kat/umrli/

Zivot je fakat surov surov prema nekima,kao prema ovome Nasku, izgubiti 2 male djece od rihetkuh bolesti, i na kraju on od korone.

(Mislim da nije off)
Baš tuga.
Nivelacija

#29171 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Evelinda wrote: 06/09/2020 13:27
Zasto?
Nisi upratila da svi glavni gradovi Evrope osim smijesnog Sarajeva su imali miting za slobodu? Protiv sizofrenih restrikcija i oduzimanja ljudskih prava?
zubi

#29172 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Nivelacija wrote: 06/09/2020 14:13
Evelinda wrote: 06/09/2020 13:27
Zasto?
Nisi upratila da svi glavni gradovi Evrope osim smijesnog Sarajeva su imali miting za slobodu? Protiv sizofrenih restrikcija i oduzimanja ljudskih prava?
:lol:
tandmand

#29173 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Nivelacija wrote: 06/09/2020 14:13
... svi glavni gradovi Evrope osim smijesnog Sarajeva su imali miting za slobodu? Protiv sizofrenih restrikcija i oduzimanja ljudskih prava?
Svoj ti poso, Sarajvo je jedini grad na svijetu koji je toliko tehnološki razvijen, da se protiv Corone bori radijacijom cezija (Cs-137).

Ko ne vjeruje, neka pogleda brojač ... evidentan je pad broja novozaraženih.
Mogy87

#29174 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Samo da te napomenem da je vecina stanovnistva drzave ciju si zastavu okacio manjina u susjednoj drzavi.

Image
omar little

#29175 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by omar little »

bosnjo ustasama sada pljesce samo da ostane u narativu zavjere korone. :-)
Locked