Republika Turska

The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#25751 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 04/09/2020 17:22
The 51st State wrote: 04/09/2020 14:43 dok donaci sovinistixki papci pljuju po turcima oni u medjuvremenu otvaraju ovako nesto.

https://www.biznisinfo.ba/turska-u-peta ... ug-330-km/
Vozio se ikad na autobahnu? :mrgreen:
To neka hitleru zahvale, mrgreen: ovo je ipak level vise menadzmenta u saobracaju, osim ako svabe nisu isto instalirale, no nije poenta u dick measuringu nego da se pokaze levatima da je televizor rade koncar odavno izaso iz mode.
A_A_AKCIJA
Posts: 5971
Joined: 16/11/2009 02:54

#25752 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Prilično je besmisleno suprostavljati sisteme, a da se ne ide u detalje, i genezu samih odnosa.
Drugo je pitanje, zašto ih suprostavljati? Nije mi jasan refleks za antagoniziranjem. Zar ne bi bilo bolje racionalno ih analizirati i kombinovati dokazane uspješne modele?

Zato, ne treba previše pametovati, ali model zapadne liberalne demokratije je najbolji politički sistem koji postoji, i koji se najviše približio svom idealu. Ovo dvoje spominjem, jer postoje sistemi koji su teoretski genijalni, ali u praksi rezultiraju katastrofom i diktaturama, poput komunizma.

I ovo je bitno ograničiti na moderna vremena, jer istorijski gledano, postoje sistemi koji su za običnog čovjeka sigurno bili bolji, ali ih je jako teško upoređivati sa današnjim, zbog ogromne vremenske distance. Npr, El Andalus istorija pamti kao sistem u kojem nije bilo siromašnih, jer tada nisu imali kome dijeliti zekat, obavezni muslimanski porez na imovinu.

Zato mi je glupo neprirodno suprostavljanje zapadnih i nezapadnih država i sistema. Pogotovo ako se istorijski analiziraju korijeni određenih tekovina koje pripisujemo jednom ili drugom sistemu.

Npr, pojam multikulturalnosti je tekovina osmanskog carstva. Današnji zapad zapravo kopira multikulturalnost koja je započela u osmanskom carstvu. Bezbroj je primjera, od čega se najlakše prisjetiti Sefarda i očuvanja vjerskih sloboda na teritoriji osmanskog carstva. Jako slična situacija je bila i u El Andalusu.

E sada, ako gledamo na stvari sa perspektive ideala i objektivno, doći ćemo do nekih zanimljivih zaključaka:
Indeksi islamičnosti su zajednički istraživački rad vodećih naučnika širom svijeta, a njime upravlja neprofitna fondacija Islamicity (Islamičnost). Projekat je osnovao Hossein Askari, profesor emeritus međunarodnog biznisa i međunarodnog poslovanja na Univerzitetu George Washington, i već je ujedinio stručnjake iz 15 muslimanskih zemalja, što predstavlja oko 50 posto svjetske muslimanske populacije.

Indeksi islamičnosti su višedimenzionalni pokazatelj koji ima za cilj procjenu pridržavanja jednog društva učenju Kur’ana i praksi Poslanika Muhammeda. Oni pružaju kompas i mjerilo državama kako bi izgradile djelotvorne institucije za poboljšanje njihovih socijalnih, ekonomskih i ljudskih prava.

Kao kvantitativne mjere privrženosti islamskim vrijednostima i institucijama, ovi indeksi pružaju osnovu za raspravu o reformama koje se ne mogu tako lako odbaciti od strane vjerskih lidera i vladara.

Indeksi služe i kao jednostavan način za upoznavanje nemuslimana s islamom, nešto što je potrebno da se smanji sumnja i suzbiju islamofobija i rastuća podjela između Istoka i Zapada.

Indeksi, koji se procjenjuju od 2000. godine, obuhvataju 153 zemlje i četiri dimenzije – ekonomska dimenzija, dimenzija prava i vladavine, dimenzija ljudskim i političkim prava, te dimenzija o međunarodnim odnosima i sve ove dimenzije su spojene u petu dimenziju koja predstavlja ukupni indeks.

Prema zadnjim rezultatima indeksa za 2018. godine, Novi Zeland je na vrhu liste sa najboljim rezultatima kao što je bio slučaj i prošle godine. Slijede ga Švedska, Holandija, Island, Švicarska i Irska.

Top 20 zemalja su one iz sjeverne Evrope, Novi Zeland, Kanada, Australija i Japana. Drugim riječima, ove zemlje daleko bolje prate propise islama u poređenju sa zemljama u kojima su muslimani većina i koje propovijedaju islam kao jedan od vodećih principa upravljanja.
Pošto je tema Turska, ne vidim razloga da se priča o nekom suprostavljanju. Turska je država koja pokušava da pomiri svoje višestruke identitete. Siguran sam da većina Turaka želi da Tursku urede poput Njemačke. Takođe, siguran sam da bi dosta stvari i prilagodili svojim potrebama i osobenostima. Neminovno geografski pripada i Evropi, ali Evropa nije baš načisto sa time. Turska je i muslimanska država, ali i parlamentarna demokratija i država koja jako puno ulaže u razvoj tehnologija i znanja. Sve ovo su i islamski ideali i ja tu ne vidim nikakav konflikt.

Sa druge strane, zapad se polako udaljava od idela koji su ga izgradili i proslavili. Globalizacija i zapadni ideali nisu se baš najbolje snašli, pa smo dobili negativne pojmove poput izvoza ili utjerivanja demokratije, licemjernog odnosa prema nekim državama, podržavanja i instaliranja diktatura, nedemokratskih praksi, ili diskriminacije prema građanima unutar samih država.

U drugom valu smo dobili Trumpa, povampirenu desnicu, vojno-industrijske komplekse koji su se apsolutno oteli kontroli i destabiliziraju svijet zarad profita, dekadenciju ljudskih prava i svođenje čitave kategorije samo na LGBT prava...

Istina je da je sloboda muslimana koju doživljavaju na zapadu došla između ostalog i iz borbe LGBT zajednice za veću liberalnost tih društava. Takođe je velika istina da je zapad ideje poput multietničnosti, multikulturalnosti upravo kopirao od tadašnjih islamskih država.

Suština je da niti jedan sistem nije završena priča na koju treba staviti tačku. Jedino ispravno je kontinuirano usavršavanje i napredak. Ključna stvar je da nekada treba prihvatiti da taj napredak ne mora nužno dolaziti iz tvoje baze ili odakle ga najviše očekuješ.
Hakiz
Posts: 40542
Joined: 30/07/2015 20:01

#25753 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

A_A_AKCIJA wrote: 04/09/2020 18:37 Takođe je velika istina da je zapad ideje poput multietničnosti, multikulturalnosti upravo kopirao od tadašnjih islamskih država.
Dok su u starom Rimu, na primjer, živjeli samo članovi jedne porodice...

Multikulturalnost je postojala u nekim antičkim državama ili carstvima koje su nestale stotinama godina prije nego što je islam znao da će postojati. Rim, carstvo Aleksandra Makedonskog itd.

Hoću reći, stvari su toliko isprepletene da se ne može sa sigurnosti reći ovi su začetnici ovoga, oni onoga. Ne bi bilo moderne nauke bez arapske matematike, a te matematike ne bi bilo bez Helena, a njihove matematike ne bi bilo bez Indije itd.
A_A_AKCIJA
Posts: 5971
Joined: 16/11/2009 02:54

#25754 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Hakiz wrote: 04/09/2020 19:19
A_A_AKCIJA wrote: 04/09/2020 18:37 Takođe je velika istina da je zapad ideje poput multietničnosti, multikulturalnosti upravo kopirao od tadašnjih islamskih država.
Dok su u starom Rimu, na primjer, živjeli samo članovi jedne porodice...

Multikulturalnost je postojala u nekim antičkim državama ili carstvima koje su nestale stotinama godina prije nego što je islam znso da će postojati. Rim, carstvo Aleksandra Makedonskog itd.

Hoću reći, stvari su toliko isprepletene da se ne mož esa sigurnosti reći ovi su začetnici ovoga, oni onoga. Ne bi bilo moderne nauke bez arapske matematike, a te matematike ne bi bilo bez Helena, a njihove matematike ne bi bilo bez Indije itd.
Iako sam naglasio da ću se ograničiti na relativno modernija vremena, pa Rim i ne spada u tu kategoriju, nisi upravu.

Rim jeste bio multietničko carstvo. Isto tako Rim je imao i zvaničnu religiju i brutalno je progonio ostale. Pitaj kojeg kršćana za Poncije Pilata :) ili vidi šta je Dioklecijan radio tim istim kršćanima... Jevreje da ne spominjem.

Sa druge strane, Turci su napravili prvu pravoslavnu crkvu u Sarajevu...
.
Hoću reći, stvari su toliko isprepletene da se ne može sa sigurnosti reći ovi su začetnici ovoga, oni onoga. Ne bi bilo moderne nauke bez arapske matematike, a te matematike ne bi bilo bez Helena, a njihove matematike ne bi bilo bez Indije itd.
Ovo se slažem i upravo potvrđuje moju tezu. Bitan je izvor ali i onaj ko je to prenio na sljedeće generacije.
A_A_AKCIJA
Posts: 5971
Joined: 16/11/2009 02:54

#25755 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

. Navedi nekog.
Ministra vlade ili generala. Ili gradonacalnika milionskig grada.
Alekso, da ti odgovorim jako bliskim primjerom:

Donedavni gradonačelnik Sarajeva je bio Ivo Komšić. Hrvat katolik iz Kiseljaka.
Takođe, načelnik općine Centar je bio Ljubiša Marković.

Jovan Divjak, Dragan Vikić, Stjepan Šiber, Željko Knez, Mihajlo Petrović, Vinko Šamarlić, Čedo Domuz, Slaviša Šućur, Predrag Vukosav... su legende prošlog rata, generali, heroji, nosioci odličja zlatni ljiljan...

Sve postigli, bili i ostali cijenjeni u sredinama koje su najmanje 50-60% muslimanske...
User avatar
@mba
Posts: 3208
Joined: 22/08/2011 12:57
Location: Çanakkale

#25756 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Ministar odbrane Turske naglasio da izjave Francuske o istočnom Mediteranu i Iraku “ne doprinose duhu saveza, niti miru ili dijalogu“

Turska podržava inicijativu o razgovorima između turskih i grčkih vojnih zvaničnika, do koje je došlo nakon sastanka turskog predsjednika i generalnog sekretara NATO-a, rekao je u petak turski ministar odbrane Hulusi Akar, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, postoji inicijativa za započinjanje razgovora o istočnom Mediteranu između vojnih zvaničnika Turske i Grčke, koju podržavamo”, kazao je turski ministar odbrane Hulusi Akar u Ankari.

Naglasio je i da izjave Francuske o istočnom Mediteranu i Iraku “ne doprinose duhu saveza, niti miru ili dijalogu“.

U četvrtak je Stoltenberg objavio da su se Turska i Grčka dogovorile da počnu tehničke razgovore u NATO-u kako bi se smanjio rizik od incidenata i nesreća u istočnom Mediteranu.

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale.

Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejska ostrva kršeći dugotrajne mirovne ugovore.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.

Dijalogom o pravednoj podjeli resursa imaće sve strane, ističu turski zvaničnici.
User avatar
MorningStar
Posts: 9431
Joined: 22/11/2019 18:43

#25757 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

Nisam znao da turska ima najduzu obalu na mediteranu - mislio sam da je to italija ?
User avatar
@mba
Posts: 3208
Joined: 22/08/2011 12:57
Location: Çanakkale

#25758 Re: Republika Turska

Post by @mba »

AleksoMKD wrote: 04/09/2020 16:16
@mba wrote: 04/09/2020 15:42 a ne spominjes koliko je u osmanskoj drzavi bilo ne muslimana na jako vaznim funkcijama, iz raznih naroda!
Navedi nekog.

Gradonacalnici velikih gradova.
Ministri vlade ili ekvivalent.
Visoki cinovi u vojsci.

@mba wrote: 04/09/2020 15:42 a sto narodi u tim zemljama nemaju prava, sve je to ostavstina zapadnog kolonijalizma, povukli se ali zapravo nikad nisu se povukli, gdje su bili tu su i katastrofu za sobom ostavili, to je cinjenica!
Nemaju prava jer se njihove shithole zemlje guse u korupciji. Korupciji njihovih politicara.

pa drugi ne mogu i ne smiju doci na vlast, osim takvi korumpirani i nesposobni, to je cinjenica!

zato i TR jest problem zapadu, dok izvoze paradajz i paprike dobri su, slobodni ne smoju biti, kao sto recimo i FR drzi jos uvjek haman cijelu sjevernu afriku pod svojom kontrolom, uz naplatu reketa!
User avatar
@mba
Posts: 3208
Joined: 22/08/2011 12:57
Location: Çanakkale

#25759 Re: Republika Turska

Post by @mba »

MorningStar wrote: 04/09/2020 23:12 Nisam znao da turska ima najduzu obalu na mediteranu - mislio sam da je to italija ?

imaju najduzu obalu, a nemaju pravo na potencijalna bogatstva te obale, i ko je ovde sada lud?

trebaju francuze i ovu fukaru od nacije grke pitati?
User avatar
MorningStar
Posts: 9431
Joined: 22/11/2019 18:43

#25760 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

@mba wrote: 04/09/2020 23:15
MorningStar wrote: 04/09/2020 23:12 Nisam znao da turska ima najduzu obalu na mediteranu - mislio sam da je to italija ?

imaju najduzu obalu, a nemaju pravo na potencijalna bogatstva te obale, i ko je ovde sada lud?

trebaju francuze i ovu fukaru od nacije grke pitati?
Kad krsis postojuce sporazume i zelis da mjenjas sto je vec uspostavljeno - moras se protegnuti A sad da li turska moze toliko da se protegne budemo vidili.Evo kako im je eu stavila na sto sankcije i kako su grci dobili podrsku vidimo malo mirnije tonove iz turske ..

Bilo kako bilo ona prva ideja da sa libijom se spoje preko mediterana mislim da je to out izgleda :lol: smanjio se apetit..
User avatar
Nadzornik
Posts: 13784
Joined: 30/05/2011 12:25

#25761 Re: Republika Turska

Post by Nadzornik »

MorningStar wrote: 04/09/2020 23:12 Nisam znao da turska ima najduzu obalu na mediteranu - mislio sam da je to italija ?
Grcka ima najduzu obalu na Sredozemlju i 11. najduzu obalu na svjetu.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Gr%C4%8Dka
User avatar
MorningStar
Posts: 9431
Joined: 22/11/2019 18:43

#25762 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

Nadzornik wrote: 04/09/2020 23:23
MorningStar wrote: 04/09/2020 23:12 Nisam znao da turska ima najduzu obalu na mediteranu - mislio sam da je to italija ?
Grcka ima najduzu obalu na Sredozemlju i 11. najduzu obalu na svjetu.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Gr%C4%8Dka
To kad racunaju otoke - ja sam ono mislio na “mainland”
User avatar
HarTar
Posts: 8726
Joined: 20/05/2020 02:33

#25763 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Turska može aktivirati S-400 za jedan sat https://www.savunmasanayi.org/turkiye-s ... -edebilir/
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#25764 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

tursko mobilno rjesenje za monitoring granice

https://www.defenceturk.net/ges-muhendi ... gelistirdi

jos igracki isporuceno turskim oruzanim snagama koje su se pokazale vrlo efikasne u idlibskoj kampanji

https://www.defenceturk.net/redet-iinin ... vam-ediyor

a tu je i priprema za nosac aviona.

https://www.defenceturk.net/haberler/de ... sistemleri


no propada im ekonomija pa ko zna sta ce biti od ovoga :lol:
Incerum Canabea
Posts: 189
Joined: 27/06/2011 22:24

#25765 Re: Republika Turska

Post by Incerum Canabea »

Savezništvo USA i Turske je, ionako, klimavo. Što/ako Turska bude ekonomski, vojno, politički jača, to će njihovo savezništvo da bude sve upitnije. USA ne voli regionalne lidere (to bi se moglo naširoko elaborirat, al' možda nekad). Turska, pak, ima dobar strateški položaj, pa može da bira strane i ucjenjuje jednu ili drugu. Dugoročno, ne može opstati ni u savezu sa USA, ni sa Rusima (jer iz zagrljaja pijanog medvjeda svi su po pravilu izlazili razbijenih arkada). Njima i ne preostaje ništa drugo nego da trguju, važu, premišljaju se... Sve u nadi da će u jednom trenutku dovoljno ojačati da doista vode neovisnu politiku, a što se opet vjerovatno neće desiti, jer niti imaju potencijala za to, niti bi im dva igrača, sa sve svojim satelitima, to dopustila. Od velike imperije nema ništa bez jakog saveza sa nekim. Problem je u tome što niti Turci imaju koga da prave iskren, jak savez, niti takav mogu napraviti s Međedom ili Samom, jer niti jedni niti drugi niti treći takvo što ne žele.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#25766 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

nuklearka ce to da rijesi, mislim jedino tako mogu da isucu belegiju prema svima.
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50438
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#25767 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

A_A_AKCIJA wrote: 04/09/2020 19:48
. Navedi nekog.
Ministra vlade ili generala. Ili gradonacalnika milionskig grada.
Alekso, da ti odgovorim jako bliskim primjerom:

Donedavni gradonačelnik Sarajeva je bio Ivo Komšić. Hrvat katolik iz Kiseljaka.
Takođe, načelnik općine Centar je bio Ljubiša Marković.

Jovan Divjak, Dragan Vikić, Stjepan Šiber, Željko Knez, Mihajlo Petrović, Vinko Šamarlić, Čedo Domuz, Slaviša Šućur, Predrag Vukosav... su legende prošlog rata, generali, heroji, nosioci odličja zlatni ljiljan...

Sve postigli, bili i ostali cijenjeni u sredinama koje su najmanje 50-60% muslimanske...
Pa dobro, zaboravit cemo nadimke od dragosti za gospodina Divjaka :mrgreen:
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#25768 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Bloo wrote: 05/09/2020 11:37
A_A_AKCIJA wrote: 04/09/2020 19:48
. Navedi nekog.
Ministra vlade ili generala. Ili gradonacalnika milionskig grada.
Alekso, da ti odgovorim jako bliskim primjerom:

Donedavni gradonačelnik Sarajeva je bio Ivo Komšić. Hrvat katolik iz Kiseljaka.
Takođe, načelnik općine Centar je bio Ljubiša Marković.

Jovan Divjak, Dragan Vikić, Stjepan Šiber, Željko Knez, Mihajlo Petrović, Vinko Šamarlić, Čedo Domuz, Slaviša Šućur, Predrag Vukosav... su legende prošlog rata, generali, heroji, nosioci odličja zlatni ljiljan...

Sve postigli, bili i ostali cijenjeni u sredinama koje su najmanje 50-60% muslimanske...
Pa dobro, zaboravit cemo nadimke od dragosti za gospodina Divjaka :mrgreen:
Nema nikakvih problema dok si 100% uz SDA. Cim uputis kritiku, odmah si cetnik ili ustasa. :D Nema tu puno prostora za slobodno misljenje. Samo jedno proklizavanje i odmah stizu etikete. Sutra da Zeljko Komsic izjavi kako ne treba praviti vlast sa SDA, odmah bi postao ustasa. :D

Cijeli Balkan je izrazito toksican, ne treba lagati sebe i druge.

DO PODNE ČIKA JOVO, OD PODNE ČIČA JOVA

https://stav.ba/jovo-nanovo/
A_A_AKCIJA
Posts: 5971
Joined: 16/11/2009 02:54

#25769 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Komentari marginalno imaju veze sa tezom.

Pitanje je bilo da li ima primjer gdje muslimani biraju nemuslimana na bitne funkcije.

Rat 92-95 je bio i prošao, a ovi ljudi su imali i opravdali povjerenje sredina koje su vjerovale u njih uprkos razlici. Ovi ljudi su i dalje legende u tim sredinama i ljudi su im vjerovali svojim životima, kada su ih fizički uništavali pripadnici njihovog naroda. Ovo je vrijedno spomena u svjetskim okvirima, a ne samo našim.

Da se skupi 10 SDA, ne mogu to promijeniti, tako da je priča bezveze i više je da se nešto loše prokomentira.

Balkan jeste nazadan, ali je Bosna, kada je multikulturalnost za klasu ispred ostalih.

Ako izuzmemo Ljubljanu, i gradonačelnika Srbina, ovih primjera jednostavno nema na ostatku regije.

Treba biti realan, a ovo što vi pišete je obični self hate refleks.

Ja sam ponosan na ove stvari i biću još više kada opet Srđan Mandić bude načelnik Općine Centar, uprkos SDA.
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#25770 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote: 05/09/2020 12:44 Komentari marginalno imaju veze sa tezom.

Pitanje je bilo da li ima primjer gdje muslimani biraju nemuslimana na bitne funkcije.

Rat 92-95 je bio i prošao, a ovi ljudi su imali i opravdali povjerenje sredina koje su vjerovale u njih uprkos razlici. Ovi ljudi su i dalje legende u tim sredinama i ljudi su im vjerovali svojim životima, kada su ih fizički uništavali pripadnici njihovog naroda. Ovo je vrijedno spomena u svjetskim okvirima, a ne samo našim.

Da se skupi 10 SDA, ne mogu to promijeniti, tako da je priča bezveze i više je da se nešto loše prokomentira.

Balkan jeste nazadan, ali je Bosna, kada je multikulturalnost za klasu ispred ostalih.

Ako izuzmemo Ljubljanu, i gradonačelnika Srbina, ovih primjera jednostavno nema na ostatku regije.

Treba biti realan, a ovo što vi pišete je obični self hate refleks.

Ja sam ponosan na ove stvari i biću još više kada opet Srđan Mandić bude načelnik Općine Centar, uprkos SDA.
U pravu si sve, samo ne treba glorificirati.

BiH jeste zrtva srpskog i hrvatskog nacionalizma, glavnih krivaca za ludilo koje nas pohara, ali svi trebaju preuzeti dio odgovornosti i popravljati stanje. Daleko je od dobrog.
belfy
Posts: 7696
Joined: 06/08/2007 09:00

#25771 Re: Republika Turska

Post by belfy »

A_A_AKCIJA wrote: 04/09/2020 18:37 ...Npr, El Andalus istorija pamti kao sistem u kojem nije bilo siromašnih, jer tada nisu imali kome dijeliti zekat, obavezni muslimanski porez na imovinu. ...
ima li kakav izvor koji govori o tome? kratko sam guglao i ne mogu naci nista sto govori u prilog ovoj tvrdnji.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#25772 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

A_A_AKCIJA wrote: 04/09/2020 18:37 Prilično je besmisleno suprostavljati sisteme, a da se ne ide u detalje, i genezu samih odnosa.
Drugo je pitanje, zašto ih suprostavljati? Nije mi jasan refleks za antagoniziranjem. Zar ne bi bilo bolje racionalno ih analizirati i kombinovati dokazane uspješne modele?

Zato, ne treba previše pametovati, ali model zapadne liberalne demokratije je najbolji politički sistem koji postoji, i koji se najviše približio svom idealu. Ovo dvoje spominjem, jer postoje sistemi koji su teoretski genijalni, ali u praksi rezultiraju katastrofom i diktaturama, poput komunizma.

I ovo je bitno ograničiti na moderna vremena, jer istorijski gledano, postoje sistemi koji su za običnog čovjeka sigurno bili bolji, ali ih je jako teško upoređivati sa današnjim, zbog ogromne vremenske distance. Npr, El Andalus istorija pamti kao sistem u kojem nije bilo siromašnih, jer tada nisu imali kome dijeliti zekat, obavezni muslimanski porez na imovinu.

Zato mi je glupo neprirodno suprostavljanje zapadnih i nezapadnih država i sistema. Pogotovo ako se istorijski analiziraju korijeni određenih tekovina koje pripisujemo jednom ili drugom sistemu.

Npr, pojam multikulturalnosti je tekovina osmanskog carstva. Današnji zapad zapravo kopira multikulturalnost koja je započela u osmanskom carstvu. Bezbroj je primjera, od čega se najlakše prisjetiti Sefarda i očuvanja vjerskih sloboda na teritoriji osmanskog carstva. Jako slična situacija je bila i u El Andalusu.

E sada, ako gledamo na stvari sa perspektive ideala i objektivno, doći ćemo do nekih zanimljivih zaključaka:
Indeksi islamičnosti su zajednički istraživački rad vodećih naučnika širom svijeta, a njime upravlja neprofitna fondacija Islamicity (Islamičnost). Projekat je osnovao Hossein Askari, profesor emeritus međunarodnog biznisa i međunarodnog poslovanja na Univerzitetu George Washington, i već je ujedinio stručnjake iz 15 muslimanskih zemalja, što predstavlja oko 50 posto svjetske muslimanske populacije.

Indeksi islamičnosti su višedimenzionalni pokazatelj koji ima za cilj procjenu pridržavanja jednog društva učenju Kur’ana i praksi Poslanika Muhammeda. Oni pružaju kompas i mjerilo državama kako bi izgradile djelotvorne institucije za poboljšanje njihovih socijalnih, ekonomskih i ljudskih prava.

Kao kvantitativne mjere privrženosti islamskim vrijednostima i institucijama, ovi indeksi pružaju osnovu za raspravu o reformama koje se ne mogu tako lako odbaciti od strane vjerskih lidera i vladara.

Indeksi služe i kao jednostavan način za upoznavanje nemuslimana s islamom, nešto što je potrebno da se smanji sumnja i suzbiju islamofobija i rastuća podjela između Istoka i Zapada.

Indeksi, koji se procjenjuju od 2000. godine, obuhvataju 153 zemlje i četiri dimenzije – ekonomska dimenzija, dimenzija prava i vladavine, dimenzija ljudskim i političkim prava, te dimenzija o međunarodnim odnosima i sve ove dimenzije su spojene u petu dimenziju koja predstavlja ukupni indeks.

Prema zadnjim rezultatima indeksa za 2018. godine, Novi Zeland je na vrhu liste sa najboljim rezultatima kao što je bio slučaj i prošle godine. Slijede ga Švedska, Holandija, Island, Švicarska i Irska.

Top 20 zemalja su one iz sjeverne Evrope, Novi Zeland, Kanada, Australija i Japana. Drugim riječima, ove zemlje daleko bolje prate propise islama u poređenju sa zemljama u kojima su muslimani većina i koje propovijedaju islam kao jedan od vodećih principa upravljanja.
Pošto je tema Turska, ne vidim razloga da se priča o nekom suprostavljanju. Turska je država koja pokušava da pomiri svoje višestruke identitete. Siguran sam da većina Turaka želi da Tursku urede poput Njemačke. Takođe, siguran sam da bi dosta stvari i prilagodili svojim potrebama i osobenostima. Neminovno geografski pripada i Evropi, ali Evropa nije baš načisto sa time. Turska je i muslimanska država, ali i parlamentarna demokratija i država koja jako puno ulaže u razvoj tehnologija i znanja. Sve ovo su i islamski ideali i ja tu ne vidim nikakav konflikt.

Sa druge strane, zapad se polako udaljava od idela koji su ga izgradili i proslavili. Globalizacija i zapadni ideali nisu se baš najbolje snašli, pa smo dobili negativne pojmove poput izvoza ili utjerivanja demokratije, licemjernog odnosa prema nekim državama, podržavanja i instaliranja diktatura, nedemokratskih praksi, ili diskriminacije prema građanima unutar samih država.

U drugom valu smo dobili Trumpa, povampirenu desnicu, vojno-industrijske komplekse koji su se apsolutno oteli kontroli i destabiliziraju svijet zarad profita, dekadenciju ljudskih prava i svođenje čitave kategorije samo na LGBT prava...

Istina je da je sloboda muslimana koju doživljavaju na zapadu došla između ostalog i iz borbe LGBT zajednice za veću liberalnost tih društava. Takođe je velika istina da je zapad ideje poput multietničnosti, multikulturalnosti upravo kopirao od tadašnjih islamskih država.

Suština je da niti jedan sistem nije završena priča na koju treba staviti tačku. Jedino ispravno je kontinuirano usavršavanje i napredak. Ključna stvar je da nekada treba prihvatiti da taj napredak ne mora nužno dolaziti iz tvoje baze ili odakle ga najviše očekuješ.
standard koji ni do danas nije dostignut

Image
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50438
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#25773 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

A_A_AKCIJA wrote: 05/09/2020 12:44 Komentari marginalno imaju veze sa tezom.

Pitanje je bilo da li ima primjer gdje muslimani biraju nemuslimana na bitne funkcije.

Rat 92-95 je bio i prošao, a ovi ljudi su imali i opravdali povjerenje sredina koje su vjerovale u njih uprkos razlici. Ovi ljudi su i dalje legende u tim sredinama i ljudi su im vjerovali svojim životima, kada su ih fizički uništavali pripadnici njihovog naroda. Ovo je vrijedno spomena u svjetskim okvirima, a ne samo našim.

Da se skupi 10 SDA, ne mogu to promijeniti, tako da je priča bezveze i više je da se nešto loše prokomentira.

Balkan jeste nazadan, ali je Bosna, kada je multikulturalnost za klasu ispred ostalih.

Ako izuzmemo Ljubljanu, i gradonačelnika Srbina, ovih primjera jednostavno nema na ostatku regije.

Treba biti realan, a ovo što vi pišete je obični self hate refleks.

Ja sam ponosan na ove stvari i biću još više kada opet Srđan Mandić bude načelnik Općine Centar, uprkos SDA.
Brkaš stvari.
Šta imam biti ponosna na to što će Srđan, Almir, Fikreta, Ljubomir itd. biti na vlasti?
Valjda je cilj DEMOKRATIJA gdje GRAĐANI biraju druge GRAĐANE da ih predstavljaju, a biramno ih na osnovu programa, a ne ETNOKRATIJA koju trenutno imamo gdje se biraju podobni i/ili da se zadovolji nacionalni ključ...i onda kao jaooo biće Srđan u Centru vidi kako smo multikulti...

Sve dok ti Srđana percipiraš isključivo kao SRBINA koji će da bude načelnik u Centru gdje je SDA i njihovu glasači možda većina, nismo mi multikulti....
Capljina74
Posts: 6709
Joined: 13/01/2020 09:50

#25774 Re: Republika Turska

Post by Capljina74 »

Upravo šefice.

I jedan off...
Nemora odmah metar, ima i hefta, dvije Banovica... Mnogo je metar!
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#25775 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 05/09/2020 13:01
A_A_AKCIJA wrote: 05/09/2020 12:44 Komentari marginalno imaju veze sa tezom.

Pitanje je bilo da li ima primjer gdje muslimani biraju nemuslimana na bitne funkcije.

Rat 92-95 je bio i prošao, a ovi ljudi su imali i opravdali povjerenje sredina koje su vjerovale u njih uprkos razlici. Ovi ljudi su i dalje legende u tim sredinama i ljudi su im vjerovali svojim životima, kada su ih fizički uništavali pripadnici njihovog naroda. Ovo je vrijedno spomena u svjetskim okvirima, a ne samo našim.

Da se skupi 10 SDA, ne mogu to promijeniti, tako da je priča bezveze i više je da se nešto loše prokomentira.

Balkan jeste nazadan, ali je Bosna, kada je multikulturalnost za klasu ispred ostalih.

Ako izuzmemo Ljubljanu, i gradonačelnika Srbina, ovih primjera jednostavno nema na ostatku regije.

Treba biti realan, a ovo što vi pišete je obični self hate refleks.

Ja sam ponosan na ove stvari i biću još više kada opet Srđan Mandić bude načelnik Općine Centar, uprkos SDA.
Brkaš stvari.
Šta imam biti ponosna na to što će Srđan, Almir, Fikreta, Ljubomir itd. biti na vlasti?
Valjda je cilj DEMOKRATIJA gdje GRAĐANI biraju druge GRAĐANE da ih predstavljaju, a biramno ih na osnovu programa, a ne ETNOKRATIJA koju trenutno imamo gdje se biraju podobni i/ili da se zadovolji nacionalni ključ...i onda kao jaooo biće Srđan u Centru vidi kako smo multikulti...

Sve dok ti Srđana percipiraš isključivo kao SRBINA koji će da bude načelnik u Centru gdje je SDA i njihovu glasači možda većina, nismo mi multikulti....
uoravi hrvata i srba se obratiti za zalbe
Post Reply