Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
biglebovski

#31326 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Kineska gripa je ozbiljna ugroza za čovječanstvo - to je prva i osnovna lažna vijest u ovoj priči. 120.000 ljudi će umrijeti u BiH - još jedna lažna vijest koja je plasirana kako bi se prepao narod. Obična gripa svake godine uzme 650.000 života pa se niko ni ne počeše za to, niti se ljudima krše osnovna prava, niti se ljudi zbog toga tjeraju u siromaštvo, zatvaraju, ne dopušta im se uživanje zdravstvene njege i ostale gluposti koje smo vidjeli u zadnjih šest mjeseci. 0.1% je ugroženih, 99.9% ljudi treba radi njih da ispašta. I da ćute. Kako da ne. U Kini i Sjevernoj Koreji možda, a evo, kako vidimo i u Australiji je uveden verbalni delikt i ljudi su preplašeni da govore. Kažeš nešto, eto ti inspektora i policije da hapsi trudnu ženu pred djecom i pretresa kuću i vrši pljenidbu. Strašno.
Mogy87

#31327 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Za gripu imas vakcinu koja ne garantuje da neces dobiti gripu, ali garantuje da neces umrijeti ako je dobijes.
Tu obaveza drustva da zastiti tvoje osnovno pravo na zivot (koje konstantno zaobilazis) prestaje. Jer ti daje mogucnost da se zastitis. Da li ces to uraditi, na tebi je. Zato svijet ne staje.
zemomak

#31328 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 03/09/2020 15:55 Za gripu imas vakcinu koja ne garantuje da neces dobiti gripu, ali garantuje da neces umrijeti ako je dobijes.
Tu obaveza drustva da zastiti tvoje osnovno pravo na zivot (koje konstantno zaobilazis) prestaje. Jer ti daje mogucnost da se zastitis. Da li ces to uraditi, na tebi je. Zato svijet ne staje.
Provjeri malo vakcina ništa ne garantuje...

Doing a search for deaths associated with flu vaccines what were reported from 2006 to 2017 using the above link, I found 651 reported deaths associated with flu vaccines. If those deaths were under-reported by the same factor of 233, that comes out to 151,683 deaths due to flu shots within those 12 years, which would be on the order of 12,600 flu vaccine deaths per year. That’s a big “if”, but again the best figures available. Even if flu vaccine injuries were “only” under-reported by a factor of about 100, that would still be on the order of about 5,000 flu vaccine deaths per year in the US
Mogy87

#31329 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zemomak wrote: 03/09/2020 16:08
Mogy87 wrote: 03/09/2020 15:55 Za gripu imas vakcinu koja ne garantuje da neces dobiti gripu, ali garantuje da neces umrijeti ako je dobijes.

Doing a search for deaths associated with flu vaccines what were reported from 2006 to 2017 using the above link, I found 651 reported deaths associated with flu vaccines. If those deaths were under-reported by the same factor of 233, that comes out to 151,683 deaths due to flu shots within those 12 years, which would be on the order of 12,600 flu vaccine deaths per year. That’s a big “if”, but again the best figures available. Even if flu vaccine injuries were “only” under-reported by a factor of about 100, that would still be on the order of about 5,000 flu vaccine deaths per year in the US
Izvini, ali ovo nije relevantan izvor informacija. Posebno ova "matematika".
Otkad se vakcina primjenjuje u USA oko 150 ljudi je umrlo (glavni razlog je alergija na jaja ili lateks). Godišnje se samo u Americi vakciniše oko 150 miliona ljudi. S vakcinacijom se počelo 2004. godine. E pa izračunaj na koliko je to miliona i miliona doza.
biglebovski

#31330 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Ne znam baš da ti neko garantuje sa sve vakcinom da nećeš umrijeti od komplikacija povezanih sa gripom?

Ima li država kakav krizni štab da zaštiti moje pravo na život i da ne dobijem kakav kancer od kojeg umire oko 1000 ljudi godišnje u ZDK a veliki broj je povezan sa velikim zagađivačima? Ili je korona jedina bolest na svijetu?

https://www.balcanicaucaso.org/bhs/zone ... ici-125737

Posljednjih godina, liječnici i ekološki aktivisti alarmiraju javnost zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja na području grada Zenice i cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva na području Zeničko-dobojskog kantona u toku 2011. godine nedavno je otkrio podatke o zabrinjavajućem rastu broja oboljelih od malignih oboljenja. U periodu od 2002. do 2011. godine, ova oboljenja su, sa 20 posto učešća u smrtnosti stanovništva, druga najvažnija bolest zbog koje nastupa smrt, poslije srčanog i moždanog udara. Prema podacima iz izvještaja, broj oboljelih je porastao sa 892 osobe u toku 2002. godine na 1.888 oboljelih 2010. godine i 1774. oboljele osobe 2011. godine. Dok je broj oboljelih od 2003. do 2004. godine porastao sa 1.063 na 1.065 osoba, od tada se broj godišnje uvećava za stotine.

Broj oboljelih posebno raste od 2007. godine, kada je obnovljena integralna proizvodnja čelika u ovom području pokretanjem rada starih postrojenja koja su bila ugašena uoči početka rata 1992. godine.
kox

#31331 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 03/09/2020 15:34 Naravno. Ali drzava ima jasno izgradjene mehanizme i budzete da pomogne ljudima u krizi da premoste tezak period. Neces dozivotno biti na socijali. A duboko se izvinjavam sto ne placem krokodilske suze za zenu koja za bolest koja je odnijela 800+K zivota kaze da je "prevara" i svoje trudnicke dane provodi ubjedjujuci druge u to. Sloboda govora je jedno, lazne vijesti drugo.
Pa sa padom ekonomije od 7% sada, a lockdown će im trajati još par sedmica pitanje je koliko dugo će biti nezaposlen bilo ko ko sada ostane bez posla.
A sa onim što neko piše po Facebooku se ja mogu slagati ili ne slagati ali baš da se zbog toga hapsi je malo problematično.

https://www.abc.net.au/news/2020-09-03/ ... t/12624318

The video has sparked debate about Victoria's use of emergency powers, with the president of the Australian Human Rights Commission expressing serious concerns about the arrest.

Commissioner Rosalind Croucher said she was dismayed by the handling of the situation and warned that human rights must be protected — even more so during a crisis such as the coronavirus pandemic.

Professor Croucher said that while measures to curb the spread of COVID-19 were required, they must be managed appropriately and be proportionate to the risk posed to the community.
Mogy87

#31332 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ne mislim ni ja da bilo koga treba hapsiti radi ovakvih stvari, ali sa cenzurom sadrzaja ne bi imala bilo kakav problem.
Jer sloboda jedne osobe prestaje kad pocinje da ugrozava prava i slobode druge osobe. A djelovanje ove gospodje ugrozava dva osnovna prava: pravo na zdravlje i pravo na zivot drugih.
Cinjenica da ona nema osjecaja prema starijim sugradjanima je njena privatna stvar, ali ne smije organizovati aktivnosti koje ce ugroziti zdravlje tih ljudi.
laik1981

#31333 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

A cime je ona ugrozila pravo i slobode drugih ljudi? Time sto je iznijela svoje misljenje :lol: Nevjerovatno..
armin071

#31334 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Image

Datum izdavanja, “tema”, sponzori... Al j.biga valja otvoriti oči...

https://apps.who.int/gpmb/assets/annual ... nglish.pdf

Evo i link da se ne zakači još neki “faktograf” kojeg nisam ubacio na foe listu....
Mogy87

#31335 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Organizovala je proteste protiv mjera u Australiji jer je korona "prevara".
Mogy87

#31336 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

armin071 wrote: 03/09/2020 18:14 Image

Datum izdavanja, “tema”, sponzori... Al j.biga valja otvoriti oči...

https://apps.who.int/gpmb/assets/annual ... nglish.pdf

Evo i link da se ne zakači još neki “faktograf” kojeg nisam ubacio na foe listu....
Jeste, objavice publikaciju sa datumima svog "velikog zlog plana" :lol: ja se stvarno pitam imaju li pojedinci ovdje 10 godina :lol:
kox

#31337 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 03/09/2020 18:00 Ne mislim ni ja da bilo koga treba hapsiti radi ovakvih stvari, ali sa cenzurom sadrzaja ne bi imala bilo kakav problem.
Jer sloboda jedne osobe prestaje kad pocinje da ugrozava prava i slobode druge osobe. A djelovanje ove gospodje ugrozava dva osnovna prava: pravo na zdravlje i pravo na zivot drugih.
Cinjenica da ona nema osjecaja prema starijim sugradjanima je njena privatna stvar, ali ne smije organizovati aktivnosti koje ce ugroziti zdravlje tih ljudi.
Kad ljude zatvoriš u kuće, zabraniš im rad i sl. nije baš da ne ugrožavaš njihova prava i slobode. Tako se takođe ugrožava i mentalno i fizičko zdravlje kompletne populacije. Da li je to kod njih baš neophodno ne znam ali nije čudo da se javljaju pozivi na proteste i što vrijeme bude prolazilo bit će ih sve više.
laik1981

#31338 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 03/09/2020 18:14 Organizovala je proteste protiv mjera u Australiji jer je korona "prevara".
Ja, i? Cime je konkretno ugrozila prava i slobode drugih ljudi. Njeno ljudsko pravo, koje je zagarantovano ustavom, je da, izmedju ostalog, moze iznijeti svoje misljenje o bilo cemu i organizovati proteste ako zeli na taj nacin izraziti svoj stav.. Ono je klasicno zastrasivanje od strane vlasti. Ona osim stresa koji je prozivjela nece snositi nikakve posljedice.. Totalno retrogradno je opravdavati totalitarizam.
Last edited by laik1981 on 03/09/2020 18:28, edited 1 time in total.
Mogy87

#31339 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

kox wrote: 03/09/2020 18:17
Mogy87 wrote: 03/09/2020 18:00 Ne mislim ni ja da bilo koga treba hapsiti radi ovakvih stvari, ali sa cenzurom sadrzaja ne bi imala bilo kakav problem.
Kad ljude zatvoriš u kuće, zabraniš im rad i sl. nije baš da ne ugrožavaš njihova prava i slobode. Tako se takođe ugrožava i mentalno i fizičko zdravlje kompletne populacije. Da li je to kod njih baš neophodno ne znam ali nije čudo da se javljaju pozivi na proteste i što vrijeme bude prolazilo bit će ih sve više.
Licno (ne da je vazno) ja nisam za lockdown. Naucili smo da se s virusom moze zivjeti. Ali pokusavam istaci da je pravo na zdravlje i zivot ispred navedenih prava.
Ljudsko zdravlje se i promatra s ukupnog psihofizičkog i emocionalnog aspekta. Na većinu ljudi mjere ne nose ni približno toliki rizik po ukupno zdravlje koliko nosi širenje bolesti. To se odnosi čak i na ove kovid "skeptike", samo što oni nisu svjesni emocionalne patnje kroz koju bi prošli da se dozvoli slobodno širenje zaraze. Konkretno ova gospodja da joj, ne daj Boze, oboli porodica.
Ne bi imala problem da ona zagovara blaze mjere. Ali tvrditi da je korona "prevara" kad imamo 800K mrtvih jeste opasnost po javno zdravlje. Posebno ako ubjedjujes druge i nagovaras ih na "akciju"
I dalje ne mislim da je trebala biti uhapsena, ali sadrzaj svakako cenzurisan.
armin071

#31340 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covi ... wSRP2OmqsI

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC, Američka agencija za zaštitu od bolesti) utvrdili su da je samo 6 posto prvobitno spomenute stope smrtnosti stvarno umrlo isključivo od Covid-19. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) - američka agencija za zaštitu od bolesti - dopunili su prethodnu metodu brojanja preminulih Covid-19.
:roll:
kox

#31341 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 03/09/2020 18:26
Licno (ne da je vazno) ja nisam za lockdown. Naucili smo da se s virusom moze zivjeti. Ali pokusavam istaci da je pravo na zdravlje i zivot ispred navedenih prava.
Ljudsko zdravlje se i promatra s ukupnog psihofizičkog i emocionalnog aspekta. Na većinu ljudi mjere ne nose ni približno toliki rizik po ukupno zdravlje koliko nosi širenje bolesti. To se odnosi čak i na ove kovid "skeptike", samo što oni nisu svjesni emocionalne patnje kroz koju bi prošli da se dozvoli slobodno širenje zaraze. Konkretno ova gospodja da joj, ne daj Boze, oboli porodica.
Ne bi imala problem da ona zagovara blaze mjere. Ali tvrditi da je korona "prevara" kad imamo 800K mrtvih jeste opasnost po javno zdravlje. Posebno ako ubjedjujes druge i nagovaras ih na "akciju"
Ovo zavisi od mjera, koje su, koliko dugo traju i koliko su rigorozne.
Mogy87

#31342 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

kox wrote: 03/09/2020 18:35
Slazem se. Mislim da jednom Svabi nista ne fali sto stavi masku u zatvorenom i upise se u restoranu u kojem je boravio, na primjer. A pomaze da se zaraza ne siri.
Ali konstantno ignorises jednu cinjenicu: ova zena se ne zalaze za blaze mjere po uzoru na evropske drzave (za koje znamo da funkcionisu) vec tvrdi da je korona "prevara" ergo nikakve mjere nisu potrebne.
kox

#31343 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 03/09/2020 18:39
Slazem se. Mislim da jednom Svabi nista ne fali sto stavi masku u zatvorenom i upise se u restoranu u kojem je boravio, na primjer. A pomaze da se zaraza ne siri.
Ali konstantno ignorises jednu cinjenicu: ova zena se ne zalaze za blaze mjere po uzoru na evropske drzave (za koje znamo da funkcionisu) vec tvrdi da je korona "prevara" ergo nikakve mjere nisu potrebne.
Mene njeni stavovi ne interesuju samo mi je bez veze hapsiti ljude zbog posta na Facebooku, nije Sjeverna Koreja.
Ali njihova država njihova pravila.
Mogy87

#31344 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

kox wrote: 03/09/2020 18:48
Mogy87 wrote: 03/09/2020 18:39
Mene njeni stavovi ne interesuju samo mi je bez veze hapsiti ljude zbog posta na Facebooku, nije Sjeverna Koreja.
Ali njihova država njihova pravila.
Ni ja nisam za hapšenje. Ali za cenzuru sadržaja koji negativno utiču na drušvo i ugrožavaju zdravlje svakako.
armin071

#31345 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Vaš test za koronavirus je pozitivan. Možda ne bi trebalo biti.
https://www.nytimes.com/2020/08/29/heal ... sting.html

:-) Sve se urotilo protiv strašnog virusa i još tačnijih testova....
Bluemore

#31346 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

sem sto "brza" vakcina garantuje gadne nuspojave...
ali bitno je klepiti lovu
Bluemore

#31347 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

:thumbup:
Last edited by Bluemore on 03/09/2020 22:30, edited 1 time in total.
Mogy87

#31348 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bluemore wrote: 03/09/2020 21:33

sem sto "brza" vakcina garantuje gadne nuspojave
ali bitno je klepit lovu :-)
Jos da nemamo tri faze ispitivanja na desetinama hiljada ljudi.
A ti i jesi tip osobe koja bi povjerovala ovoj "matematici"
Sta cemo s Oxford vakcinom od 2.5 eura? Kakva je zarada tu?
biglebovski

#31349 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Dijagnosticiranje infekcije COVID-19: opasnost od prevelikog oslanjanja na pozitivan rezultat testa

Dokazi pokazuju da su lažno pozitivni rezultati PCR testa dovoljno česti da bi utjecali na kliničke i političke odluke.

Sažetak

Za razliku od prethodnih epidemija, u obraćanju COVID-19 gotovo sve međunarodne zdravstvene organizacije i nacionalna ministarstva zdravlja tretirale su jedan pozitivan rezultat testa zasnovanog na PCR-u kao potvrdu infekcije, čak i kod asimptomatskih osoba bez ikakve istorije izloženosti. Ovo se temelji na raširenom uvjerenju da su pozitivni rezultati ovih testova vrlo pouzdani. Međutim, podaci o PCR testovima za slične viruse pokazuju da testiranje zasnovano na PCR daje dovoljno lažno pozitivnih rezultata da bi pozitivni rezultati postali vrlo nepouzdani u širokom spektru stvarnih scenarija. Ovo ima kliničke implikacije i upravljanje slučajevima i utječe na niz epidemioloških statistika, uključujući asimptomatski omjer, prevalenciju i stope hospitalizacije i smrtnosti. Treba poduzeti korake za podizanje svijesti o lažno pozitivnim rezultatima, smanjenju njihove učestalosti i ublažavanje njihovih učinaka. U međuvremenu, pozitivni rezultati kod asimptomatskih osoba koji nisu potvrđeni drugim testom trebali bi se smatrati sumnjivima.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... kZ9yYOc0UM

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 3.full.pdf
biglebovski

#31350 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

...
Last edited by biglebovski on 03/09/2020 21:59, edited 1 time in total.
Locked