Na rjesenju se pozivaju na ovaj clan zakona o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti:laik1981 wrote: ↑28/08/2020 08:54A koje im je fakat rjesenje kada neko ne zeli da potpise to rjesenje o izolaciji? Znam da ima novcana kazna, ali kako natjerati one kojima novcana kazna ne predstavlja neku veliku stetu? Prinudna izolacija vise nije praksa koliko znam..Mogy87 wrote: ↑28/08/2020 08:50 Ljudi dragi profesionalni sportisti su u pitanju. Mislite da u svijetu nemaju neke privilegije?
Znam da ce ova izjava biti docekana na noz, ali veci je znacaj za drustvo kao cjelinu tih igraca nego nekog "obicnog" covjeka. Zasto je to tako dalo bi se diskutovati, ali je tako.
Sa strane javnog zdravlja ovo je ok odluka. Zasto "obicni" ljudi nemaju ovu "privilegiju" to je pitanje koje treba postaviti.
Clan 30 tacka 7
7. koje u Federaciju dolaze iz zemalja u kojima ima malarije i kolere, SARS-a, ţute groznice, virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), kuge i ptiĉije gripe.
I clan 48
Osobe za koje se utvrdi ili posumnja da su bile u direktnom dodiru sa oboljelim osobama ili sa osobama za koje postoji sumnja da su oboljele od virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), zute groznice, SARSa, kolere, kuge, malarije, difterije i trbušnog tifusa stavljaju se pod zdravstveni nadzor. O stavljanju pod zdravstveni nadzor odluĉuje nadleţni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadleţnog kantonalnog zavoda rješenjem protiv kojeg je dozvoljena ţalba koja ne odlaţe izvršenje. Osobe stavljene pod zdravstveni nadzor moraju se svakodnevno javljati odreĊenoj zdravstvenoj ustanovi i podvrgavati se potrebnim zdravstvenim pregledima. Duţina trajanja zdravstvenog nadzora je vremenski interval najduţeg inkubacionog perioda za odreĊenu zaraznu bolest.
Na osnovu slucaja iz Ze-Do kantona (kad im je bilo obavezno javiti se u bolnicu iako su asimptomatski) da se zakljuciti da ih policija moze privesti. Vjerujem da se ovdje i zbog javnosti nije htjelo talasati previse.