Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#28701 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 28/08/2020 08:54
Mogy87 wrote: 28/08/2020 08:50 Ljudi dragi profesionalni sportisti su u pitanju. Mislite da u svijetu nemaju neke privilegije?
Znam da ce ova izjava biti docekana na noz, ali veci je znacaj za drustvo kao cjelinu tih igraca nego nekog "obicnog" covjeka. Zasto je to tako dalo bi se diskutovati, ali je tako.
Sa strane javnog zdravlja ovo je ok odluka. Zasto "obicni" ljudi nemaju ovu "privilegiju" to je pitanje koje treba postaviti.
A koje im je fakat rjesenje kada neko ne zeli da potpise to rjesenje o izolaciji? Znam da ima novcana kazna, ali kako natjerati one kojima novcana kazna ne predstavlja neku veliku stetu? Prinudna izolacija vise nije praksa koliko znam..
Na rjesenju se pozivaju na ovaj clan zakona o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti:
Clan 30 tacka 7
7. koje u Federaciju dolaze iz zemalja u kojima ima malarije i kolere, SARS-a, ţute groznice, virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), kuge i ptiĉije gripe.
I clan 48

Osobe za koje se utvrdi ili posumnja da su bile u direktnom dodiru sa oboljelim osobama ili sa osobama za koje postoji sumnja da su oboljele od virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), zute groznice, SARSa, kolere, kuge, malarije, difterije i trbušnog tifusa stavljaju se pod zdravstveni nadzor. O stavljanju pod zdravstveni nadzor odluĉuje nadleţni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadleţnog kantonalnog zavoda rješenjem protiv kojeg je dozvoljena ţalba koja ne odlaţe izvršenje. Osobe stavljene pod zdravstveni nadzor moraju se svakodnevno javljati odreĊenoj zdravstvenoj ustanovi i podvrgavati se potrebnim zdravstvenim pregledima. Duţina trajanja zdravstvenog nadzora je vremenski interval najduţeg inkubacionog perioda za odreĊenu zaraznu bolest.

Na osnovu slucaja iz Ze-Do kantona (kad im je bilo obavezno javiti se u bolnicu iako su asimptomatski) da se zakljuciti da ih policija moze privesti. Vjerujem da se ovdje i zbog javnosti nije htjelo talasati previse.
laik1981

#28702 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ne pise za covid sto je vjerovatno jos jedna rupa u zakonu koja se moze koristiti u slucaju nekog sudskog odlucivanja..
Mogy87

#28703 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 28/08/2020 09:13 Ne pise za covid sto je vjerovatno jos jedna rupa u zakonu koja se moze koristiti u slucaju nekog sudskog odlucivanja..
Službeni naziv virusa je severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28704 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Za ovu @Mogy87 je definitivno ova maska:
Image

Nabila preko 2000 postova paničareći oko virusa, gdje 99% civilizovanih ljudi shvata da je njegova "opasnost" prenaduvana do krajnjih granica iz ekonomskih razloga.... :facepalm:
daddy-kool

#28705 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Lajavikrelac wrote: 28/08/2020 10:07 Za ovu @Mogy87 je definitivno ova maska:
Image

Nabila preko 2000 postova paničareći oko virusa, gdje 99% civilizovanih ljudi shvata da je njegova "opasnost" prenaduvana do krajnjih granica iz ekonomskih razloga.... :facepalm:
:roll:

---

Zašto, oh zašto, iako je veliki offtopic, je "opasnost prenaduvana do krajnjih granica iz ekonomskih razloga."?
Ko je "prenaduvao" i koji su ekonomski razlozi?
shbc

#28706 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shbc »

Image

Da je panika medju nekima (ne misli na Mogy niti bilo koga konkretno) veca nego sto bi trebala da bude - jeste. Samo me zanima koji su ekonomski razlozi? Obzirom da je ekonomija u k, a i to je nista kako ce tek da bude.
Last edited by shbc on 28/08/2020 10:26, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#28707 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

daddy-kool wrote: 28/08/2020 10:20 Ko je "prenaduvao" i koji su ekonomski razlozi?
Ne u pravu si evo širom Evrope je očigledan ekonomski bum i napredak zahvaljujući pandemiji....čitaš li ti sebe?
daddy-kool

#28708 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Lajavikrelac wrote: 28/08/2020 10:25
daddy-kool wrote: 28/08/2020 10:20 Ko je "prenaduvao" i koji su ekonomski razlozi?
Ne u pravu si evo širom Evrope je očigledan ekonomski bum i napredak zahvaljujući pandemiji....čitaš li ti sebe?
Čitav svijet ulazi u recesiju, ali ti veliš da je to neko planski, zbog ekonomskog profita, izazvao medijskom manipulacijom. Mene interesuje ko i iz kojih ekonomskih razloga?
daddy-kool

#28709 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

shbc wrote: 28/08/2020 10:25
Da je panika medju nekima (ne misli na Mogy niti bilo koga konkretno) veca nego sto bi trebala da bude - jeste. Samo me zanima koji su ekonomski razlozi? Obzirom da je ekonomija u k, a i to je nista kako ce tek da bude.
Pravo da ti kažem ja panike ne vidim, osim povremeno na forumu sa raznih strana i gledišta.
Narod je prilično opušten.
Evelinda

#28710 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

54.Ovo ispod 40 ne ide jos ode na vise:(
malocvijece

#28711 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Evelinda wrote: 28/08/2020 10:41 54.Ovo ispod 40 ne ide jos ode na vise:(
Vole ljudi da se druže, a i ne vidi se šminka ispod maske. Ma hajde molim vas! Gdje ste vidjeli da se cura sredi i nabije masku? A i ne daj bože ne izljubiti se sa svakim koga nismo vidjeli dvije hefte? Šta će svijet pomisliti :roll:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#28712 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

ljudi negativni i pored negativnog nalaza moraju u samoizolaciju 14 dana. zasto? kojom logikom se njima propisuje isti period inkubacije kao i zarazenima?

to mi je malo bezveze.
daddy-kool

#28713 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

malakh wrote: 28/08/2020 11:01 ljudi negativni i pored negativnog nalaza moraju u samoizolaciju 14 dana. zasto? kojom logikom se njima propisuje isti period inkubacije kao i zarazenima?

to mi je malo bezveze.
Možeš biti zaražen a da RT PCR test to ne pokaže iz nekoliko razloga, tzv lažno negativan rezultat. Zato se kontaktima određuje izolacija na 14 dana, a u slučaju da se pojave simptomi opet se testiraju. To bi bio neki protokol postupanja, mada se sve rjeđe provodi, eventualno se izda rješenje o izolaciji ukućanima ako se neko potvrdi pozitivnim.
GAU8

#28714 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Image

"Don't shoot the messenger"

Ispade Mogy kriva za pandemiju i recesiju :-) :-) :-) :-) :-)
palermo

#28715 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 08:50 Ljudi dragi profesionalni sportisti su u pitanju. Mislite da u svijetu nemaju neke privilegije?
Znam da ce ova izjava biti docekana na noz, ali veci je znacaj za drustvo kao cjelinu tih igraca nego nekog "obicnog" covjeka. Zasto je to tako dalo bi se diskutovati, ali je tako.
Sa strane javnog zdravlja ovo je ok odluka. Zasto "obicni" ljudi nemaju ovu "privilegiju" to je pitanje koje treba postaviti.
Ne navijam za Zelju vec upravo suprotno :D ali se trudim da mi to ne zamagli objektivnost.
Nisi u pravu. Ne postoji (odnosno ne smije postojati) privilegija u odnosu na pricip jednakost pred zakonom. Može se razgovarati o tome da li ej zakon dobar, da li je zakonska odluka dobra....ali sve dok je zakon na snazi on se jednostavno mora poštovati.

I upravo sa stanovišta javnog zdravlja ovo je loša odluka, Jer u praksu uvodiš presedan......iliti drugim riječima, sve je moguće dogovoriti. Samo trebaš biti uporan, bezborazan i dovoljno moćan.

Naravno, mi znamo da je u životu to tako...ali ako to već ne možemo promijeniti, onda ne moramo barem braniti takve odluke
komsinica_s_drugog

#28716 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by komsinica_s_drugog »

malakh wrote: 27/08/2020 21:31 koliko sam skontao naši testiraju samo osobe kod kojih se pojave simptomi, sve ostalo, a što podrazumijeva i bliske kontakte, se šalje u izolaciju od 7 dana u svakodnevno obavještavanje obiteljskog ljekara.

zato i ima malo testiranih.
Da. Majka trenutno lezi u bolnici, pozitivna. Kad je stigao rezultat testa ona mi javila. Ja joj rekla da pita doktore sta s kontaktima. Doktorica joj rekla, a ona meni prenijela da moramo bit u izolaciji. Vise sam saznala tek kad sam dva dana kasnije uspjela stupit u kontakt s njenim doktorom koji me uputio na epidemiologa. Tu su mi uzeli podatke i rekli da budem skupa s mojom porodicom 14 dana od dana zadnjeg kontakta s majkom u izolaciji i da ih nazovem ako neko od nas bude imao simptome kao sto su povisena temperatura, kasalj, grlobolja, pa ce nas testirati. U suprotnom ne. Jesam li spomenula da niko nije pitao za ostale kontakte, a bilo ih je ihiii ....
Mogy87

#28717 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

palermo wrote: 28/08/2020 11:25
Ne navijam za Zelju vec upravo suprotno :D ali se trudim da mi to ne zamagli objektivnost.
Nisi u pravu. Ne postoji (odnosno ne smije postojati) privilegija u odnosu na pricip jednakost pred zakonom. Može se razgovarati o tome da li ej zakon dobar, da li je zakonska odluka dobra....ali sve dok je zakon na snazi on se jednostavno mora poštovati.

I upravo sa stanovišta javnog zdravlja ovo je loša odluka, Jer u praksu uvodiš presedan......iliti drugim riječima, sve je moguće dogovoriti. Samo trebaš biti uporan, bezborazan i dovoljno moćan.

Naravno, mi znamo da je u životu to tako...ali ako to već ne možemo promijeniti, onda ne moramo barem braniti takve odluke
Ima smisla. Jer ako su neki "prvi medju jednakima" to se moze preliti u sve sfere drustva, a ako sportisti imaju privilegiju zasto je sutra ne bi koristili i politicari na primjer? A znamo kuda to vodi.
Ono sto je tuzno je da su ovi sportisti dobili ono sto bi trebao biti normalan tretman svih potencijalno zarazenih. I u "normalnim" drzavama to jeste. A na drugoj temi sam postavila nase "kriterije" za testiranje. Haman pred smrt moras biti. Njemacka ovo omogucuje svojim drzavljanima koji su odlucili malo da se prosetaju do mora.
Ali bez obzira na ovo sto sam napisala pravila trebaju vaziti za sve jer ako ne vaze desice se upravo ovo sto si napisao.
palermo

#28718 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:31
Ima smisla. Jer ako su neki "prvi medju jednakima" to se moze preliti u sve sfere drustva, a ako sportisti imaju privilegiju zasto je sutra ne bi koristili i politicari na primjer? A znamo kuda to vodi.
Ono sto je tuzno je da su ovi sportisti dobili ono sto bi trebao biti normalan tretman svih potencijalno zarazenih. I u "normalnim" drzavama to jeste. A na drugoj temi sam postavila nase "kriterije" za testiranje. Haman pred smrt moras biti. Njemacka ovo omogucuje svojim drzavljanima koji su odlucili malo da se prosetaju do mora.
Ali bez obzira na ovo sto sam napisala pravila trebaju vaziti za sve jer ako ne vaze desice se upravo ovo sto si napisao.
Nije mi baš jasno na što ovdje misliš,na ovo boldirano. Možda sam nešto ja ispustio.
Mogy87

#28719 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

palermo wrote: 28/08/2020 11:41
Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:31
Nije mi baš jasno na što ovdje misliš,na ovo boldirano. Možda sam nešto ja ispustio.
Ako si imao kontakt sa zarazenom osobom logika bi bila da te testiraju, a ne iskljucivo salju u izolaciju do razvoja simptoma. Gospodja je iznad navela kako to kod nas izgleda u praksi.
armin071

#28720 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

U Njemackoj u zadnje vrijeme sve manje demokratije a interesantno puna su im usta iste kada treba napadati druge poput diktatora Lukasenka ili Erdogana. U Berlinu npr. su u subotu bili zakazane demonstracije ljudi koji se protive restriktivnim mjerama protiv covida19. Gradonacelnik Berlina je iste zabranio sa obrazlozenjem da bi se na istim okupili samo oni koji ne vjeruju u covid a bilo bi i onih koji podrzavaju desno orjentirane stranke, dok u isto vrijeme dopusta demonstracije za covid i naravno simpatizere lijevo orjentiranih stranaka. Takodjer pozeljnje su demonstracije BLM kao i one kontra Trampa, Erdogana, Lukasenka jer na istim dokazano (Robert Koch institut) nema sirenja covida. Zastava drzave Njemacke na istim protestima nije pozeljna jer bi mogla da ima negativan uticaj na ostale ucesnike skupova.
Last edited by armin071 on 28/08/2020 11:58, edited 1 time in total.
palermo

#28721 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:44
Ako si imao kontakt sa zarazenom osobom logika bi bila da te testiraju, a ne iskljucivo salju u izolaciju do razvoja simptoma. Gospodja je iznad navela kako to kod nas izgleda u praksi.
Đavo je uvijek u detalju...a kako ja nisam na izvoru informacija nego sam sticajem okolnostisamo blizu uvijek je moguće da griješim.

Ali primjera radi, doktor imao kontakt bez maske sa pacijentom za koga je naknadno utvrđeno da je corona pozitivan, ide u četrnaestodnevnu izolaciju bez obzira da će mu nalaz testa biti negativan ili pozitivan. Doktor koji je imao konatkt sa pacijentom za kojeg je naknadno utvrđeno da je corona pozitivan a imao je prilikom kontakta masku odnosno bio adekvatno zaštićen, se testira i ako je negativan ide raditi.

Tako da i ovdje kada je riječ o fudbalerima željezničara se vjerovatno radi o stepenu vjerovatnoće da je netko od njih zaražen. Bez obzira na prvi ili drugi test
Mogy87

#28722 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

palermo wrote: 28/08/2020 11:52
Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:44
Đavo je uvijek u detalju...a kako ja nisam na izvoru informacija nego sam sticajem okolnostisamo blizu uvijek je moguće da griješim.

Ali primjera radi, doktor imao kontakt bez maske sa pacijentom za koga je naknadno utvrđeno da je corona pozitivan, ide u četrnaestodnevnu izolaciju bez obzira da će mu nalaz testa biti negativan ili pozitivan. Doktor koji je imao konatkt sa pacijentom za kojeg je naknadno utvrđeno da je corona pozitivan a imao je prilikom kontakta masku odnosno bio adekvatno zaštićen, se testira i ako je negativan ide raditi.

Tako da i ovdje kada je riječ o fudbalerima željezničara se vjerovatno radi o stepenu vjerovatnoće da je netko od njih zaražen. Bez obzira na prvi ili drugi test
Ja sam mislila na situaciju koja bi se odigrala u nekoj drzavi koja masovno testira.
Mislim da nam ni jedni ni drugi nisu mjerodavni u odnosu na “obican” narod jer jedni su sportisti (pritisak medija, navijaca), a ljekari se testiraju jer rade s pacijentima.
Evo gospodja navela iznad. Majka saznala da je pozitivna, njima rekli samo vi ostanite kuci, javite se ako bude simptoma. Za kontakte nisu ni pitali.
Domaci izdajnik

#28723 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

armin071 wrote: 28/08/2020 11:47 U Njemackoj u zadnje vrijeme sve manje demokratije a interesantno puna su im usta iste kada treba napadati druge poput diktatora Lukasenka ili Erdogana. U Berlinu npr. su u subotu bili zakazane demonstracije ljudi koji se protive restriktivnim mjerama protiv covida19. Gradonacelnik Berlina je iste zabranio sa obrazlozenjem da bi se na istim okupili samo oni koji ne vjeruju u covid a bilo bi i onih koji podrzavaju desno orjentirane stranke, dok u isto vrijeme dopusta demonstracije za covid i naravno simpatizere lijevo orjentiranih stranaka. Takodjer pozeljnje su demonstracije BLM kao i one kontra Trampa, Erdogana, Lukasenka jer na istim dokazano (Robert Koch institut) nema sirenja covida. Zastava drzave Njemacke na istim protestima nije pozeljna jer bi mogla da ima negativan uticaj na ostale ucesnike skupova.
Talijani partijaju po Zrću, gori sveta zemlja i niko ni bau po medijima...Stekli imunitet :?
Mogy87

#28724 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

komsinica_s_drugog wrote: 28/08/2020 11:28
malakh wrote: 27/08/2020 21:31 koliko sam skontao naši testiraju samo osobe kod kojih se pojave simptomi, sve ostalo, a što podrazumijeva i bliske kontakte, se šalje u izolaciju od 7 dana u svakodnevno obavještavanje obiteljskog ljekara.

zato i ima malo testiranih.
Da. Majka trenutno lezi u bolnici, pozitivna. Kad je stigao rezultat testa ona mi javila. Ja joj rekla da pita doktore sta s kontaktima. Doktorica joj rekla, a ona meni prenijela da moramo bit u izolaciji. Vise sam saznala tek kad sam dva dana kasnije uspjela stupit u kontakt s njenim doktorom koji me uputio na epidemiologa. Tu su mi uzeli podatke i rekli da budem skupa s mojom porodicom 14 dana od dana zadnjeg kontakta s majkom u izolaciji i da ih nazovem ako neko od nas bude imao simptome kao sto su povisena temperatura, kasalj, grlobolja, pa ce nas testirati. U suprotnom ne. Jesam li spomenula da niko nije pitao za ostale kontakte, a bilo ih je ihiii ....
Nadam se da je majka dobro, a vama zelim da prodjete bez simptoma.
A ovo ostalo je katastrofa...
palermo

#28725 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 12:00
Evo gospodja navela iznad. Majka saznala da je pozitivna, njima rekli samo vi ostanite kuci, javite se ako bude simptoma. Za kontakte nisu ni pitali.
Naravno, bilo bi bolje da se masovnoi testira, i da se svi kontakti uprate. Nesporno

Samo, mislim, kod ovih bliskih kontakata, četrnaestodnevna izolacija je bitnije od samog testiranja......i mislim da bi akcenat unutar nekakve šire kampanje edukovanja naših ljudi (kad bi postojala) upravo trebao biti na značaju izolacije ukoliko si kontakt zaražene osobe.

A ne kao kod fudbalera Željezničara koji mašu papirom , mi smo negativni, idemo dalje.....
Locked