Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gadnel

#3226 Re: Raiffeisen banka

Post by gadnel »

Netflix mi od jutros izbacuje gresku da mi nije uspio skinuti pare sa kartice (ima dovoljno na racunu, zadnji put sam sinoc karticom platio)

Image

Jel se jos nekome ovo desava, ili da zovem banku?
daario naharis

#3227 Re: Raiffeisen banka

Post by daario naharis »

gadnel wrote: 24/08/2020 12:35 Netflix mi od jutros izbacuje gresku da mi nije uspio skinuti pare sa kartice (ima dovoljno na racunu, zadnji put sam sinoc karticom platio)

Image

Ja imam isti problem za Spotify, a uskoro cu sigurno za Netflix (28.08). Vjerovatno su stavili neku zabranu za placanje. Kad se informises, molim te javi. :)

Hvala
corei3

#3228 Re: Raiffeisen banka

Post by corei3 »

Produzen moratorij, a banka me neki dan zove da potpisem prekid moratorija jer je isti zavrsio,sve ok,potpisao.
Zovem ih sad,jebiga dobro bi doslo jos odgode placanja,sta znam sta zima nosi, oni nemaju pojma.
Budemo vidjeli sta i kako
gadnel

#3229 Re: Raiffeisen banka

Post by gadnel »

daario naharis wrote: 24/08/2020 12:47
gadnel wrote: 24/08/2020 12:35 Netflix mi od jutros izbacuje gresku da mi nije uspio skinuti pare sa kartice (ima dovoljno na racunu, zadnji put sam sinoc karticom platio)

Image

Ja imam isti problem za Spotify, a uskoro cu sigurno za Netflix (28.08). Vjerovatno su stavili neku zabranu za placanje. Kad se informises, molim te javi. :)

Hvala
Bilo mi je usput pa sam direktno otisao u banku, kazu da su neke sigurnosne postavke u pitanju

kazu da probam opet za pola sata, dok neko iz IT sluzbe deblokira
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3230 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

gadnel wrote: 24/08/2020 15:57 kazu da su neke sigurnosne postavke u pitanju
How yes no. U pitanju je nesposobnost i najlakse je reci sigusnosne postavke. Kakva je to sigurnosna postavka da ne mozes izvrsiti placanje na Amazonu ili Netflixu. Pa nije to neki no name servis pa da ti treba sigurnosni sistem :lol:
vjesticanametli

#3231 Re: Raiffeisen banka

Post by vjesticanametli »

Njima jest :mrgreen: sve gluperde tamo :lol:
Zato vas i karinDZaju :lol:
Eleonora

#3232 Re: Raiffeisen banka

Post by Eleonora »

Kako da nadjem broj svog žiro računa na kartici Raiffeisen banke? I da li uopšte piše? U pitanju je obična kartica.

Ismijte me sad zbog glupog pitanja :skoljka:
kuli1961

#3233 Re: Raiffeisen banka

Post by kuli1961 »

IkaIJ wrote: 22/08/2020 15:50 U manjem bh. entitetu, Republici Srpskoj se ne naplaćuje zatvaranje računa? Banke ne smiju to?
https://raiffeisenbank.ba/sites/default ... aknada.pdf

U CIJELOJ BiH RF banka ne naplacuje zatavranje racuna- vidi tarifu iz linka
kuli1961

#3234 Re: Raiffeisen banka

Post by kuli1961 »

Eleonora wrote: 24/08/2020 23:26 Kako da nadjem broj svog žiro računa na kartici Raiffeisen banke? I da li uopšte piše? U pitanju je obična kartica.

Sta smatras pod pojmom "obicna kartica"- VISA debit? Ako da, tada broj ispod, pocinje sa 161...to je tvoj TRN tj transakcijski broj racuna.
Ziro racum je nesto drugo...
Eleonora

#3235 Re: Raiffeisen banka

Post by Eleonora »

kuli1961 wrote: 24/08/2020 23:38
Eleonora wrote: 24/08/2020 23:26 Kako da nadjem broj svog žiro računa na kartici Raiffeisen banke? I da li uopšte piše? U pitanju je obična kartica.

Sta smatras pod pojmom "obicna kartica"- VISA debit? Ako da, tada broj ispod, pocinje sa 161...to je tvoj TRN tj transakcijski broj racuna.
Ziro racum je nesto drugo...
Da, to je to. Zahvaljujem :)
Mehemed
Vozim: automobil

#3236 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Imaju neke glupe sigurnosne postavke koje blokiraju sva online plaćanja. Ja neki dan htio naručiti nešto sa Aliexpressa, kad odbi mi plaćanje. Ja nazovem i pitaju hoće li mi biti dovoljno sat vremena da izvršim kupovinu. Hoće reko. Trebao sam pitati može li se to odblokirati trajno.
Ovako svaki put moram zvati kada hoću nešto platiti online. Bar imaju ovaj online besplatni poziv da ne trošim. Radije bi otišao i ugasio račun nego da trošim kredit na pozive svaki put kada hoću izvršiti plaćanje online.
ITNet

#3237 Re: Raiffeisen banka

Post by ITNet »

Mehemed wrote: 25/08/2020 00:51 Imaju neke glupe sigurnosne postavke koje blokiraju sva online plaćanja. Ja neki dan htio naručiti nešto sa Aliexpressa, kad odbi mi plaćanje. Ja nazovem i pitaju hoće li mi biti dovoljno sat vremena da izvršim kupovinu. Hoće reko. Trebao sam pitati može li se to odblokirati trajno.
Ovako svaki put moram zvati kada hoću nešto platiti online. Bar imaju ovaj online besplatni poziv da ne trošim. Radije bi otišao i ugasio račun nego da trošim kredit na pozive svaki put kada hoću izvršiti plaćanje online.
Mozes odblokirati trajno, odes u banku potpises izjavu i to je to.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3238 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

ITNet wrote: 25/08/2020 09:24 Mozes odblokirati trajno, odes u banku potpises izjavu i to je to.
I vi ljudi pristajete da vam ga svako stavi. Potpisom preuzimas SVU KRIVICU NA SEBE, pa ako se desi propust pri placanju, nije banka kriva, nego ti. Zasto druge banke imaju normalan nacin placanja prema istim stranicama, ili servisima, a banka uvodi neke limite od sat vremena?
zippoo87

#3239 Re: Raiffeisen banka

Post by zippoo87 »

znaci ova RF kartica vise nije ni za online placanje...e to je to,dovoljan razlog da ih odjavim jos brze...a uskoro cu
ITNet

#3240 Re: Raiffeisen banka

Post by ITNet »

un1ted wrote: 25/08/2020 09:36
ITNet wrote: 25/08/2020 09:24 Mozes odblokirati trajno, odes u banku potpises izjavu i to je to.
I vi ljudi pristajete da vam ga svako stavi. Potpisom preuzimas SVU KRIVICU NA SEBE, pa ako se desi propust pri placanju, nije banka kriva, nego ti. Zasto druge banke imaju normalan nacin placanja prema istim stranicama, ili servisima, a banka uvodi neke limite od sat vremena?
A da malo ne dramimo beze i mjenjamo banke zbog neke security gluposti? Ovo je sve vezano za online placanje i nema veze sa necim sto bi banka napravila propust u standardnom placanju, realno sto bi banka bila odgovorna i kriva za neku online transakaciju ako ja svoje podatke kucam gdje treba i gdje ne treba online? Pa mi onda neko divlji dodje do podataka i pokusa skinuti pare sa racuna, meni je ovakav security ok jer bi svi zadramili da nam se desi neko divlje skidanje para i krivili banku jer je prosla transakcija, a ti misli da si safe sto se tice ovoga kod drugih banaka.
Ja sam ih nazvao samo jednom i kad su mi digli limit i kad sam platio sto sam trebao nisam ih vise nikad nazvao jer ti isti sajtovi rade i dalje, placanja prolaze normala, ocigledno te sistem cekira sa vremena na vrijeme, i na kraju ako ti smeta taj neki poziv uvijek mozes uzeti drugu karticu samo za online placanje, za nju potpises izjavu i prebacis pare na istu kad ti trebaju i vozdra, Ali eto lakse banku promjeniti :-)
un1ted

#3241 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

Iako je sve jasno, izgleda da treba nacrtati, ali nije frka :)
ITNet wrote: 25/08/2020 10:57 A da malo ne dramimo beze i mjenjamo banke zbog neke security gluposti?
Naravno da treba. Zasto druge banke nemaju ovo ograničenje, gdje dobiješ sat vremena da platiš? Danas svi idu ka online plaćanju, pozivaju da se ne ide na šaltere, da se robe i usluge plaćaju karticom i onda ti nametne limit.
Ovo je sve vezano za online placanje i nema veze sa necim sto bi banka napravila propust u standardnom placanju, realno sto bi banka bila odgovorna i kriva za neku online transakaciju ako ja svoje podatke kucam gdje treba i gdje ne treba online?
Ne razumijem ovaj dio. Kakve veze ima nemarnost korisnika i sigurnosnih parametara banke? Ako ja ugradim zeder i ne koristim ga, je li ja snosim odgovornost ili zeder? Kakva je to zastita koja ti kaze da od 22 do 23h mozes samo zakljucati auto. Ostali period ne mozes koristiti auto?
Pa mi onda neko divlji dodje do podataka i pokusa skinuti pare sa racuna, meni je ovakav security ok jer bi svi zadramili da nam se desi neko divlje skidanje para i krivili banku jer je prosla transakcija, a ti misli da si safe sto se tice ovoga kod drugih banaka.
Znaci sve nas stavljati u isti kos, jer ce neki Hamo na laznoj aliexpress stranici ukucati podatke kartice? Bravo bravo :)
i na kraju ako ti smeta taj neki poziv uvijek mozes uzeti drugu karticu samo za online placanje, za nju potpises izjavu i prebacis pare na istu kad ti trebaju i vozdra,
Odlican prijedlog, ali dodatni trosak. Zasto bih ja placao njihovu nekompetentnost? Zasto ne naprave kao BBI banka gdje ja sam sebi omogućim plaćanje na netu, a onda isključim kada mi ne treba? :) Naravno, lakše se potrošaču prilagoditi, nek on zove, neka on čeka, neka on troši svoje vrijeme.
Karabaja

#3242 Re: Raiffeisen banka

Post by Karabaja »

Mehemed wrote: 25/08/2020 00:51 Imaju neke glupe sigurnosne postavke koje blokiraju sva online plaćanja. Ja neki dan htio naručiti nešto sa Aliexpressa, kad odbi mi plaćanje. Ja nazovem i pitaju hoće li mi biti dovoljno sat vremena da izvršim kupovinu. Hoće reko. Trebao sam pitati može li se to odblokirati trajno.
Te glupe sigurnoste postavke su vjerovatno direktno povezane samnom.

20.08.2020 sam na izvodu vidio da mi je neko ispraznio račun kupujući na aliexpressu sve dok nije ostalo ništa na njemu. Odmah sam nazvao banku, blokirali su mi karticu i postavio sam zahtjev za reklamaciju transakcija. Sad čekam da vidim kako će se to riješiti.

Moj savjet: na debitnoj kartici držite samo onoliko koliko možete halaliti, sve ostalo prebacite na štedni račun.
un1ted

#3243 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

To je to, ja bih prije rekao da oni imaju neke propuste, koje traze, rješavaju i ovako kupuju vrijeme. Ne idu javno da ne šire paniku. Ne vidim razlog zašto bi sve stavili u isti koš i svima zabranili određena plaćanja.
Mehemed

#3244 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Karabaja wrote: 25/08/2020 11:26 Te glupe sigurnoste postavke su vjerovatno direktno povezane samnom.

20.08.2020 sam na izvodu vidio da mi je neko ispraznio račun kupujući na aliexpressu sve dok nije ostalo ništa na njemu. Odmah sam nazvao banku, blokirali su mi karticu i postavio sam zahtjev za reklamaciju transakcija. Sad čekam da vidim kako će se to riješiti.

Moj savjet: na debitnoj kartici držite samo onoliko koliko možete halaliti, sve ostalo prebacite na štedni račun.
Možda ti je ostala spremljena kartica na aliju. Ja uvijek iznova kucam sve, nikada ne označujem da mi sačuva karticu, pa čak ni ako ću izvršiti dvije kupovine unutar par minuta jer ću možda zaboraviti da je obrišem nakon druge kupovine.
ITNet

#3245 Re: Raiffeisen banka

Post by ITNet »

un1ted wrote: 25/08/2020 11:11 Iako je sve jasno, izgleda da treba nacrtati, ali nije frka :)
ITNet wrote: 25/08/2020 10:57 A da malo ne dramimo beze i mjenjamo banke zbog neke security gluposti?
Naravno da treba. Zasto druge banke nemaju ovo ograničenje, gdje dobiješ sat vremena da platiš? Danas svi idu ka online plaćanju, pozivaju da se ne ide na šaltere, da se robe i usluge plaćaju karticom i onda ti nametne limit.
Ovo je sve vezano za online placanje i nema veze sa necim sto bi banka napravila propust u standardnom placanju, realno sto bi banka bila odgovorna i kriva za neku online transakaciju ako ja svoje podatke kucam gdje treba i gdje ne treba online?
Ne razumijem ovaj dio. Kakve veze ima nemarnost korisnika i sigurnosnih parametara banke? Ako ja ugradim zeder i ne koristim ga, je li ja snosim odgovornost ili zeder? Kakva je to zastita koja ti kaze da od 22 do 23h mozes samo zakljucati auto. Ostali period ne mozes koristiti auto?
Pa mi onda neko divlji dodje do podataka i pokusa skinuti pare sa racuna, meni je ovakav security ok jer bi svi zadramili da nam se desi neko divlje skidanje para i krivili banku jer je prosla transakcija, a ti misli da si safe sto se tice ovoga kod drugih banaka.
Znaci sve nas stavljati u isti kos, jer ce neki Hamo na laznoj aliexpress stranici ukucati podatke kartice? Bravo bravo :)
i na kraju ako ti smeta taj neki poziv uvijek mozes uzeti drugu karticu samo za online placanje, za nju potpises izjavu i prebacis pare na istu kad ti trebaju i vozdra,
Odlican prijedlog, ali dodatni trosak. Zasto bih ja placao njihovu nekompetentnost? Zasto ne naprave kao BBI banka gdje ja sam sebi omogućim plaćanje na netu, a onda isključim kada mi ne treba? :) Naravno, lakše se potrošaču prilagoditi, nek on zove, neka on čeka, neka on troši svoje vrijeme.
Ne znam quotati ko ti jebiga evo ti ovako odgovori :D

- To sto druge banke ne gnjave trenutno korisnike ne znaci da mozda nece, i u svemu sto si me quotao totalno si izignorisao gdje sam napisao da poslije jednog zvanja banke ja nemam vise tih problema sa online placanjem, znaci nije to nesto sto moras raditi non stop i zvati svaki put za svaku transakciju, kontas li?

- Pa zbog nemarnosti korisnika banka je uvela jedan dodatni sigurnosni parametar oko online placanja, ako ti kao korisnik nisi pazio i neko ti skine pare sa racuna jesi ti kriv ili banka sto je prosla transakcija? Zasto banka mora biti odgovorna online za tvoje pare i gdje ih trosis? da se drka sa vracanjem istih tebi jer je tebe bolilo briga gdje kucas svoje podatke? Ti bi da placas online, a neces da potpises izjavu da te banka ne gnjavi oko tih transakcija nikako ali zelis da mozes vratiti pare ako bude divljih transakcija, odluci se za nesto. Ako ti taj auto sa zederom ukradu jer ga nisi stavio, hoces li traziti od osiguranja kasko da ti isplati? Hoces li im reci da nisi stavio zeder? Mozemo mi sad ici u neke analogije predaleko.

- Da zbog Huse, Hame i ostalih koje boli briga su nas sve stavili u isti kos ali mozes ti sam izaci iz tog kosa.

-Super je to kod BBI banke ali i ti tu potrosis 5-10 minuta isto kao i mi koji moramo nazvati vamo nesto, isto vremena potrosis samo druga procedura, jel veci je trosak zatvoriti racun i otvoriti racun u drugoj banci nego uzeti jos jednu karticu i istoj?

Ja ne smatram da je banka nekompetentna sto je uvela neki security feature da zastiti i sebe i svoje korisnike od nebuloza, to su sve svakako AI botovi koji prate transkakcije i gledaju ponasanje i ako im je nesto sumnjivo dobijes ban i meni je to ok, evo Karabaja bi sigurno bio sretan da mu se nije desilo sto mu se desilo, ja i nisam imao ovaj shit na staroj kartici vec na novoj koju sam preuzeo u 5 mjesecu i poslije jednog zvanja nemam vise problema na sajtovima gdje kupujem ali eto nekome je laske banku promijeniti neko nekad jedan tel. razgovor obaviti.
Karabaja

#3246 Re: Raiffeisen banka

Post by Karabaja »

Mehemed wrote: 25/08/2020 12:28
Karabaja wrote: 25/08/2020 11:26 Te glupe sigurnoste postavke su vjerovatno direktno povezane samnom.

Možda ti je ostala spremljena kartica na aliju. Ja uvijek iznova kucam sve, nikada ne označujem da mi sačuva karticu, pa čak ni ako ću izvršiti dvije kupovine unutar par minuta jer ću možda zaboraviti da je obrišem nakon druge kupovine.
Nikad u životu nisam otvorio aliexpress, a kamo li tamo ostavljao podatke s kartice.
Mehemed

#3247 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Znači pokupili ti negdje podatke. Moglo je biti bilo šta, možda si kucao podatke na nekoj lažnoj stranici, možda si pokupio negdje virus s kojim su ti došli do podataka čim si ih bilo gdje ukucao, a moglo je biti i nešto treće.
Karabaja

#3248 Re: Raiffeisen banka

Post by Karabaja »

Mehemed wrote: 25/08/2020 13:26 Znači pokupili ti negdje podatke. Moglo je biti bilo šta, možda si kucao podatke na nekoj lažnoj stranici, možda si pokupio negdje virus s kojim su ti došli do podataka čim si ih bilo gdje ukucao, a moglo je biti i nešto treće.
Nemoj biti tako siguran da je do mene. Informatički sam pismen, nemam virus, kartica ne napušta ladicu, niti podaci imaju negdje spašeni. Taj račun se uopšte ne koristi aktivno, zadnja online transakcija je bila prije više od godinu dana na steam-u, a mimo toga ništa s njom na netu nisam kupovao.
Mehemed

#3249 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Kako li su onda mogli doći do podataka ? Misliš da nisu hakovali banku(mislim da je to velik zalogaj čak i za iskusnije hakere). Možda da nije neko iz banke uslikao podatke kartice prije nego si je preuzeo(i to je moguće).
Karabaja

#3250 Re: Raiffeisen banka

Post by Karabaja »

Mehemed wrote: 25/08/2020 17:09 Kako li su onda mogli doći do podataka ? Misliš da nisu hakovali banku(mislim da je to velik zalogaj čak i za iskusnije hakere). Možda da nije neko iz banke uslikao podatke kartice prije nego si je preuzeo(i to je moguće).
Nemam pojma, možda su hakovali Steam, možda su pokušavali dan-noć pa pogodili broj. Znam sa sigurnošću da je booking.com hakovan više puta i da su pokupili podatke kartica. Jedan moj prijatelj je tako jednom zijanio par hiljada KM.

Vidim da se Aliexpress redovno koristi sa tuđim karticama, puni internet forumi slučajeva.
Post Reply