Jel se jos nekome ovo desava, ili da zovem banku?
Moderator: anex

Ja imam isti problem za Spotify, a uskoro cu sigurno za Netflix (28.08). Vjerovatno su stavili neku zabranu za placanje. Kad se informises, molim te javi.
Bilo mi je usput pa sam direktno otisao u banku, kazu da su neke sigurnosne postavke u pitanjudaario naharis wrote: ↑24/08/2020 12:47Ja imam isti problem za Spotify, a uskoro cu sigurno za Netflix (28.08). Vjerovatno su stavili neku zabranu za placanje. Kad se informises, molim te javi.
Hvala
How yes no. U pitanju je nesposobnost i najlakse je reci sigusnosne postavke. Kakva je to sigurnosna postavka da ne mozes izvrsiti placanje na Amazonu ili Netflixu. Pa nije to neki no name servis pa da ti treba sigurnosni sistem
https://raiffeisenbank.ba/sites/default ... aknada.pdf
Sta smatras pod pojmom "obicna kartica"- VISA debit? Ako da, tada broj ispod, pocinje sa 161...to je tvoj TRN tj transakcijski broj racuna.
Mozes odblokirati trajno, odes u banku potpises izjavu i to je to.Mehemed wrote: ↑25/08/2020 00:51 Imaju neke glupe sigurnosne postavke koje blokiraju sva online plaćanja. Ja neki dan htio naručiti nešto sa Aliexpressa, kad odbi mi plaćanje. Ja nazovem i pitaju hoće li mi biti dovoljno sat vremena da izvršim kupovinu. Hoće reko. Trebao sam pitati može li se to odblokirati trajno.
Ovako svaki put moram zvati kada hoću nešto platiti online. Bar imaju ovaj online besplatni poziv da ne trošim. Radije bi otišao i ugasio račun nego da trošim kredit na pozive svaki put kada hoću izvršiti plaćanje online.
I vi ljudi pristajete da vam ga svako stavi. Potpisom preuzimas SVU KRIVICU NA SEBE, pa ako se desi propust pri placanju, nije banka kriva, nego ti. Zasto druge banke imaju normalan nacin placanja prema istim stranicama, ili servisima, a banka uvodi neke limite od sat vremena?
A da malo ne dramimo beze i mjenjamo banke zbog neke security gluposti? Ovo je sve vezano za online placanje i nema veze sa necim sto bi banka napravila propust u standardnom placanju, realno sto bi banka bila odgovorna i kriva za neku online transakaciju ako ja svoje podatke kucam gdje treba i gdje ne treba online? Pa mi onda neko divlji dodje do podataka i pokusa skinuti pare sa racuna, meni je ovakav security ok jer bi svi zadramili da nam se desi neko divlje skidanje para i krivili banku jer je prosla transakcija, a ti misli da si safe sto se tice ovoga kod drugih banaka.un1ted wrote: ↑25/08/2020 09:36I vi ljudi pristajete da vam ga svako stavi. Potpisom preuzimas SVU KRIVICU NA SEBE, pa ako se desi propust pri placanju, nije banka kriva, nego ti. Zasto druge banke imaju normalan nacin placanja prema istim stranicama, ili servisima, a banka uvodi neke limite od sat vremena?
Naravno da treba. Zasto druge banke nemaju ovo ograničenje, gdje dobiješ sat vremena da platiš? Danas svi idu ka online plaćanju, pozivaju da se ne ide na šaltere, da se robe i usluge plaćaju karticom i onda ti nametne limit.
Ne razumijem ovaj dio. Kakve veze ima nemarnost korisnika i sigurnosnih parametara banke? Ako ja ugradim zeder i ne koristim ga, je li ja snosim odgovornost ili zeder? Kakva je to zastita koja ti kaze da od 22 do 23h mozes samo zakljucati auto. Ostali period ne mozes koristiti auto?Ovo je sve vezano za online placanje i nema veze sa necim sto bi banka napravila propust u standardnom placanju, realno sto bi banka bila odgovorna i kriva za neku online transakaciju ako ja svoje podatke kucam gdje treba i gdje ne treba online?
Znaci sve nas stavljati u isti kos, jer ce neki Hamo na laznoj aliexpress stranici ukucati podatke kartice? Bravo bravoPa mi onda neko divlji dodje do podataka i pokusa skinuti pare sa racuna, meni je ovakav security ok jer bi svi zadramili da nam se desi neko divlje skidanje para i krivili banku jer je prosla transakcija, a ti misli da si safe sto se tice ovoga kod drugih banaka.
Odlican prijedlog, ali dodatni trosak. Zasto bih ja placao njihovu nekompetentnost? Zasto ne naprave kao BBI banka gdje ja sam sebi omogućim plaćanje na netu, a onda isključim kada mi ne treba?i na kraju ako ti smeta taj neki poziv uvijek mozes uzeti drugu karticu samo za online placanje, za nju potpises izjavu i prebacis pare na istu kad ti trebaju i vozdra,
Te glupe sigurnoste postavke su vjerovatno direktno povezane samnom.Mehemed wrote: ↑25/08/2020 00:51 Imaju neke glupe sigurnosne postavke koje blokiraju sva online plaćanja. Ja neki dan htio naručiti nešto sa Aliexpressa, kad odbi mi plaćanje. Ja nazovem i pitaju hoće li mi biti dovoljno sat vremena da izvršim kupovinu. Hoće reko. Trebao sam pitati može li se to odblokirati trajno.
Ovako svaki put moram zvati kada hoću nešto platiti online. Bar imaju ovaj online besplatni poziv da ne trošim. Radije bi otišao i ugasio račun nego da trošim kredit na pozive svaki put kada hoću izvršiti plaćanje online.
Možda ti je ostala spremljena kartica na aliju. Ja uvijek iznova kucam sve, nikada ne označujem da mi sačuva karticu, pa čak ni ako ću izvršiti dvije kupovine unutar par minuta jer ću možda zaboraviti da je obrišem nakon druge kupovine.Karabaja wrote: ↑25/08/2020 11:26 Te glupe sigurnoste postavke su vjerovatno direktno povezane samnom.
20.08.2020 sam na izvodu vidio da mi je neko ispraznio račun kupujući na aliexpressu sve dok nije ostalo ništa na njemu. Odmah sam nazvao banku, blokirali su mi karticu i postavio sam zahtjev za reklamaciju transakcija. Sad čekam da vidim kako će se to riješiti.
Moj savjet: na debitnoj kartici držite samo onoliko koliko možete halaliti, sve ostalo prebacite na štedni račun.
Ne znam quotati ko ti jebiga evo ti ovako odgovoriun1ted wrote: ↑25/08/2020 11:11 Iako je sve jasno, izgleda da treba nacrtati, ali nije frka
Naravno da treba. Zasto druge banke nemaju ovo ograničenje, gdje dobiješ sat vremena da platiš? Danas svi idu ka online plaćanju, pozivaju da se ne ide na šaltere, da se robe i usluge plaćaju karticom i onda ti nametne limit.
Ne razumijem ovaj dio. Kakve veze ima nemarnost korisnika i sigurnosnih parametara banke? Ako ja ugradim zeder i ne koristim ga, je li ja snosim odgovornost ili zeder? Kakva je to zastita koja ti kaze da od 22 do 23h mozes samo zakljucati auto. Ostali period ne mozes koristiti auto?Ovo je sve vezano za online placanje i nema veze sa necim sto bi banka napravila propust u standardnom placanju, realno sto bi banka bila odgovorna i kriva za neku online transakaciju ako ja svoje podatke kucam gdje treba i gdje ne treba online?
Znaci sve nas stavljati u isti kos, jer ce neki Hamo na laznoj aliexpress stranici ukucati podatke kartice? Bravo bravoPa mi onda neko divlji dodje do podataka i pokusa skinuti pare sa racuna, meni je ovakav security ok jer bi svi zadramili da nam se desi neko divlje skidanje para i krivili banku jer je prosla transakcija, a ti misli da si safe sto se tice ovoga kod drugih banaka.
Odlican prijedlog, ali dodatni trosak. Zasto bih ja placao njihovu nekompetentnost? Zasto ne naprave kao BBI banka gdje ja sam sebi omogućim plaćanje na netu, a onda isključim kada mi ne treba?i na kraju ako ti smeta taj neki poziv uvijek mozes uzeti drugu karticu samo za online placanje, za nju potpises izjavu i prebacis pare na istu kad ti trebaju i vozdra,Naravno, lakše se potrošaču prilagoditi, nek on zove, neka on čeka, neka on troši svoje vrijeme.
Nikad u životu nisam otvorio aliexpress, a kamo li tamo ostavljao podatke s kartice.Mehemed wrote: ↑25/08/2020 12:28Možda ti je ostala spremljena kartica na aliju. Ja uvijek iznova kucam sve, nikada ne označujem da mi sačuva karticu, pa čak ni ako ću izvršiti dvije kupovine unutar par minuta jer ću možda zaboraviti da je obrišem nakon druge kupovine.Karabaja wrote: ↑25/08/2020 11:26 Te glupe sigurnoste postavke su vjerovatno direktno povezane samnom.
20.08.2020 sam na izvodu vidio da mi je neko ispraznio račun kupujući na aliexpressu sve dok nije ostalo ništa na njemu. Odmah sam nazvao banku, blokirali su mi karticu i postavio sam zahtjev za reklamaciju transakcija. Sad čekam da vidim kako će se to riješiti.
Moj savjet: na debitnoj kartici držite samo onoliko koliko možete halaliti, sve ostalo prebacite na štedni račun.
Nemoj biti tako siguran da je do mene. Informatički sam pismen, nemam virus, kartica ne napušta ladicu, niti podaci imaju negdje spašeni. Taj račun se uopšte ne koristi aktivno, zadnja online transakcija je bila prije više od godinu dana na steam-u, a mimo toga ništa s njom na netu nisam kupovao.
Nemam pojma, možda su hakovali Steam, možda su pokušavali dan-noć pa pogodili broj. Znam sa sigurnošću da je booking.com hakovan više puta i da su pokupili podatke kartica. Jedan moj prijatelj je tako jednom zijanio par hiljada KM.