Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Dozer
#31101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
OK. Sta su do sad naucnici pri WHO objavili, a da je bilo tacno? Mozda ovakvo konkretno pitanje da vise rezultata....
@GAU8 Ja sam uvijek sumnjicav prema svemu za sta vidim ili osjetim da "srmdi". A ovo sve smrdi do neba.
Recimo, kada vidim da mi se po cesti ispred kuce kotrlja kamenje kada pada kisa, ja ne klapim samo s konstatacijom "vidi kamenja sto se kotrlja", nego me zanima odakle je to kamenje doslo. I zasto. Jer, mozda negdje iznad kuce imam potencijalno trusno zemljiste koje mi se sutra moze svaliti na kucu.
Ali, ovo sam ja. I svjestan sam da 90% ljudi ne razmislja ovako.
@GAU8 Ja sam uvijek sumnjicav prema svemu za sta vidim ili osjetim da "srmdi". A ovo sve smrdi do neba.
Recimo, kada vidim da mi se po cesti ispred kuce kotrlja kamenje kada pada kisa, ja ne klapim samo s konstatacijom "vidi kamenja sto se kotrlja", nego me zanima odakle je to kamenje doslo. I zasto. Jer, mozda negdje iznad kuce imam potencijalno trusno zemljiste koje mi se sutra moze svaliti na kucu.
-
Mogy87
#31102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Dozer vecina primjera koje si naveo su odbaceni (ne satanizirani) jer umjesto da te osobe prionu na posao i DOKAZU ono sto su tvrdile su odlucile da svoje nedokazano misljenje snime za youtube.
Zar ne vidis razliku?
"Njemci" o kojim pricamo su dokazali i objavili, ovi drugi se snimali za opskurne youtube kanale. S vrlo ozbiljnim agendama jer vecina njih ima neku "pozadinsku pricu" (citaj: izvor prihoda). Da su dokazali ono sto tvrde na kredibilan nacin niko to ne bi sporio.
A za rezultate ovog "njemackog" istrazivanja grdno se varas da je odbaceno: citava naucna zajednica je odahnula i objerucke prihvatila njihove dokaze. Jer su DOKAZALI da prenos virusa nije tako jednostavan.
I jos jedna vrlo bitna stvar: ne postoje "naucnici pri WHO" osim onih koji su tamo zaposleni, a ti vecinom obavljaju birokratske poslove. Naucni proces je jasno definisan s brojnim kontrolnim tackama i nema nikakve veze s WHO.
Zar ne vidis razliku?
"Njemci" o kojim pricamo su dokazali i objavili, ovi drugi se snimali za opskurne youtube kanale. S vrlo ozbiljnim agendama jer vecina njih ima neku "pozadinsku pricu" (citaj: izvor prihoda). Da su dokazali ono sto tvrde na kredibilan nacin niko to ne bi sporio.
A za rezultate ovog "njemackog" istrazivanja grdno se varas da je odbaceno: citava naucna zajednica je odahnula i objerucke prihvatila njihove dokaze. Jer su DOKAZALI da prenos virusa nije tako jednostavan.
I jos jedna vrlo bitna stvar: ne postoje "naucnici pri WHO" osim onih koji su tamo zaposleni, a ti vecinom obavljaju birokratske poslove. Naucni proces je jasno definisan s brojnim kontrolnim tackama i nema nikakve veze s WHO.
- Dozer
#31103 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izgleda da namjerno izbjegavas konkretne odgovore na konkretna pitanja. Hajd' ... nema veze.
Evo skracena verzija.
Svabe odradile studiju i dokazali da virus ne prezivljava ni na cemu duze od par minuta.
Vrhovni svjetski autoritet za zdravstvo (WHO) je prije toga danima i sedmicama tvrdio da na kartonu ostaje (karikiram) 10 dana, na asfaltu 3 sedmice, na plastici i metalu dvije sedmice, itd.. Odmah po objavi nalaza studije se oglasavaju i tvrde da virus lebdi u zraku do 3 dana. Kratko i jasno - zasto?
Evo skracena verzija.
Svabe odradile studiju i dokazali da virus ne prezivljava ni na cemu duze od par minuta.
Vrhovni svjetski autoritet za zdravstvo (WHO) je prije toga danima i sedmicama tvrdio da na kartonu ostaje (karikiram) 10 dana, na asfaltu 3 sedmice, na plastici i metalu dvije sedmice, itd.. Odmah po objavi nalaza studije se oglasavaju i tvrde da virus lebdi u zraku do 3 dana. Kratko i jasno - zasto?
-
Mogy87
#31104 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne izbjegavam. Ne znam. Jer ne pratim preporuke WHOa.
WHO je birokratska organizacija koja mora balansirati i pomiriti potrebe visokorazvijenih drzava s jedne i Centralne Afrike s druge strane.
Njihova rjesenja puna su kompromisa kako bi se naslo najbolje srednje rjesenje. Ja osjecam da mi u svakom mogucem smislu pripadamo Evropi i da mozemo bolje od minimuma koji propisuje WHO.
WHO je birokratska organizacija koja mora balansirati i pomiriti potrebe visokorazvijenih drzava s jedne i Centralne Afrike s druge strane.
Njihova rjesenja puna su kompromisa kako bi se naslo najbolje srednje rjesenje. Ja osjecam da mi u svakom mogucem smislu pripadamo Evropi i da mozemo bolje od minimuma koji propisuje WHO.
- Dozer
#31105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cekaj.... Pa WHO daje preporuke koje onda slijede svi ostali "nizi", ukljucujuci i nase genijalce ovdje, a samim tim ih slijedis i ti jer im se moras povinovati, ili eto kazne po dzepu.
Dakle - iako ih mozda ne pratis i ne citas, ipak ih slijedis.
Dakle - iako ih mozda ne pratis i ne citas, ipak ih slijedis.
-
Mogy87
#31106 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E u tom grmu lezi zec.Dozer wrote: ↑24/08/2020 15:40 Izgleda da namjerno izbjegavas konkretne odgovore na konkretna pitanja. Hajd' ... nema veze.
Evo skracena verzija.
Postoje 2 stvari:
1. postojanje virusa na povrsini,
2. virus je infektivan (moze da te zarazi)
Svabe su dokazale da je virus INFEKTIVAN kratak vremenski period.
Oni su ispitivali njegovu sposobnost da zarazi osobu, a ne da li on opstaje na povrsini. Znamo da virus zivi na povrsinama duze vremena, ali znamo i da nije infektivan nakon odredjenog znatno kraceg vremena.
Last edited by Mogy87 on 24/08/2020 15:53, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#31107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
WHO propisuje minimum. Ja mislim da mi mozemo bolje od minimuma koji vazi i za Centralnu Afriku. Hint: Njemacka, Austrija i sl. koji rade daleko vise od onoga sto WHO propisuje.
- GAU8
#31108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nauka nije poput religije, gdje se "istina prvo napise na papir" pa onda motamo stvarnost da se uklopi.Dozer wrote: ↑24/08/2020 15:22 OK. Sta su do sad naucnici pri WHO objavili, a da je bilo tacno? Mozda ovakvo konkretno pitanje da vise rezultata....
Mora se mijenjati, kako pristizu nova saznanja.
- Sanjarko
#31109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neznam. Nesjecam se. Znam da su ganjali ljude. U porodici mi se to bilo desilo. Mislim meni su to tako pricali. Na vozu ih uhvatili i skinuli s istog da ih vakcinisu.
- Banksy
#31110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Researchers document first case of coronavirus reinfection
https://www.boston.com/news/coronavirus ... einfection
-
laik1981
- armin071
-
Mogy87
#31113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meta analiza je u pitanju i rezultati na prvu izgledaju vrlo obecavajucelaik1981 wrote: ↑24/08/2020 18:42 Mogy na aparatima![]()
https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... blazavanja-gripe-i-prehlade/200823027
Hvala ti, izgleda da cu i ja da prosirim vidike
Plus je neka forumsica pisala da joj je pulmolog preporucio med i puter za covid
- Banksy
#31114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.jutarnji.hr/life/znanost/zn ... a-15015050
Može li se takvo što očekivati za Covid-19?
- Mi nemamo dovoljno podataka o Covidu-19 da bismo nešto učinili pomoću pameti i inteligencije. Ostaje nam zdrav razum, a njega nedostaje u cijelom svijetu, pogotovo u najrazvijenijim zemljama - SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj... Otkačili smo i počinjemo gubiti racionalnost i zdrav razum. A to onda košta.
Vratimo se na Covid-19. Što se to događa u posljednje vrijeme? Cijeli je svijet zatvoren i u strahu.
- Teško je komentirati jer nema relevantnih i vjerodostojnih podataka. Nije došlo vrijeme da se upotrebljava najpametnije ljude jer nije bilo istraživanja, jer za to nije bilo vremena. Radna hipoteza na putu prema rješenju može biti pretpostavka da će se s ovim virusom dogoditi slično kao i s virusom AIDS-a. Nakon 40 godina, koliko se traži cjepivo za AIDS, njega i dandanas nema. On prebrzo i previše mutira. Mutira po kopiranju svog genoma i mijenja se po svakom kopiranom sloju. To je milijun puta češće nego što se mijenja naš genom. Koronavirus mutira deset puta rjeđe od virusa AIDS-a, ali to je još uvijek 100.000 puta učestalije nego naši geni. Jedan od tri koronavirusa koji izlaze iz iste stanice nosi jednu novu mutaciju. To je previše za naš imunosustav koji se iscrpi stvarajući stalno neko novo antitijelo. Virus AIDS-a je stavljen pod kontrolu kroz tri kemoterapije direktno protiv razvoja virusa. Cjepivo nije uspjelo jer virus trči brže od imunosustava. Teško da će uspjeti i s koronavirusom jer on još uvijek previše mutira i previše se mijenja. Mi imamo dobar imunitet, ali dok razvijemo antitijela, već su se razvile nove varijante. Imate jednu utrku u kojoj je virus AIDS-a pobijedio. Brzo se mijenja i uvijek je korak ispred razvoja naših antitijela. Rizik je visok da će se to dogoditi i s koronavirusom. Zasad najviše uspjeha u SAD-u ima kombinacija antiupalnog lijeka i antikoagulanta. Upale su bojna polja gdje se imunosustav bori protiv bakterija i virusa. Na tom bojnom polju ostane krš i lom, a to je u našem tijelu. To je fibroza pluća i smanjeni kapacitet za izmjenu kisika i ugljičnog dioksida.
Znači li to da ne vjerujete u pronalazak efikasnog cjepiva?
- Bilo bi sjajno da bude iznenađenje i da cjepivo bude efikasno. Ja se ne bih kladio na to jer u slučaju virusa koji se brzo mijenja naš se imunosustav iscrpi prije nego što dođe kraj virusa. Prečesto dođe kraj domaćinu. Tako to izgleda danas. Svako otkriće je veliko iznenađenje. Zato ne možete planirati iznenađenje jer ako ga planirate, onda nije iznenađenje. MEDILS je investicija u iznenađenja. Nema velike inovacije koja nije iznenadila sve, uključujući i inovatora. Znači, reakcija mora biti “ovo nisam niti sanjao”, a ne “jesam bio pametan”.
Medicina se još uvijek bori protiv ovog virusa najprimitivnijim načinom. Zašto nema drugih suvremenih rješenja?
- Da, borimo se sa što manje kontakata i što manje komunikacije. Nemamo ništa pametnije od toga. To je zasad jedini način da se stvori usko grlo prijenosa virusa i spriječi njegovo prenošenje od osobe do osobe.
Je li to razočaranje za znanost?
- Dobit će se na vremenu jer je jako mali broj laboratorija radio na koronavirusima. Sada ih već dosta radi na tome. Treba kupiti vrijeme da bude što manje mrtvih dok se lijek ne pronađe. To može biti nešto slično lijekovima kojima se kontrolira AIDS. On je od AIDS-a napravio kroničnu bolest s kojom se može dugo živjeti, ali nije izliječio bolest, nije uklonio uzrok.
- Dozer
#31115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne. Svabe su testirale da li virus opstaje na raznim.povrsinama, kao i koliko dugo i da li je infektivan. Ovoga se sjecam odlicno. Rezultati su bili da ne opstaje, pa samim tim nije vise ni infektivan jer krepa.Mogy87 wrote: ↑24/08/2020 15:50E u tom grmu lezi zec.Dozer wrote: ↑24/08/2020 15:40 Izgleda da namjerno izbjegavas konkretne odgovore na konkretna pitanja. Hajd' ... nema veze.
Evo skracena verzija.
Postoje 2 stvari:
1. postojanje virusa na povrsini,
2. virus je infektivan (moze da te zarazi)
Svabe su dokazale da je virus INFEKTIVAN kratak vremenski period.
Oni su ispitivali njegovu sposobnost da zarazi osobu, a ne da li on opstaje na povrsini. Znamo da virus zivi na povrsinama duze vremena, ali znamo i da nije infektivan nakon odredjenog znatno kraceg vremena.
Mrsko mi sad traziti tu studiju, a nisam siguran ni da li se vise moze naci jer je vjerovatno banovana kao i mnogo drugog sto je kontra WHO spike.
-
daddy-kool
#31116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... stu-584333
Nudistima naređeno da nose maske, raste broj oboljelih u ljetovalištu

Nudistima naređeno da nose maske, raste broj oboljelih u ljetovalištu
-
daddy-kool
-
Tambure
#31118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jobo bolest od koje je smrtnost 0.01% i za koju moras uvjeravat ljude da postoji 
-
el-weedo
#31119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://m.youtube.com/watch?feature=you ... 4p8DM8rKJI
Ma nakon ove bruke trebali su se poklopit ušima iz who.
Ma nakon ove bruke trebali su se poklopit ušima iz who.
-
BadBoy
#31120 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ode Tesla, dođe laik, ode laik dođe Dozer i sve tako u krug, samo Mogy ostaje
E sad Dozeru, tvoja toliko važna pitanja:
Drugo, odakle uopšte ideja da je ovaj virus ljudska modifikacija? I jedan kredibilan izvor ili barem indicija? Treće, evo čak i da se igram đavoljeg advokata i da kažemo da je ovaj virus ljudska tvorevina (za šta, ponavljam, za sada ne postoje kredibilni dokazi), šta ćemo? Šta bi ti uradio? Šta iko može uraditi?
Drugo, koje gomile slučajeva i gdje si pročitao da su ljudi koji nisu umrli od korone "knjiženi kao da su umrli od nje"? Naveo si samo jedan jedini slučaj iz Makedonije (i to bez linka ili bilo kojeg drugog vjerodostojnog dokaza), a jedan slučaj ne znači ništa. Evo i ja na isti način iznosim kontra-tvrdnju: ljude koje umru od korone "knjiže" kao da su umrli u saobraćajnim nesrećama da bi smanjili broj smrtnih slučajeva od korone i da ljudi ne bi paničili kad vide da cifre skaču (kao mnogi ovdje što ne mogu više da gledaju N1 i druge brojače
). To svi znamo, ima gomila takvih slučajeva. Šta ćemo sa tim?
I za kraj dodatno:
3. Može li link na "Njemačku studiju" i informacije iz WHO o zadržavanju virusa na površinama? Čisto da i mi vidimo o čemu je tačno riječ.
E sad Dozeru, tvoja toliko važna pitanja:
Apsolutno ne shvatam svrhu ovog pitanja i to pogotovo na ovom forumu. Prvo, ovo nije G-7 da mi odlučujemo "šta ćemo" u vezi nekog globalnog problema. Isto tako ja tebi nudim kontra-pitanje, "šta ćemo sa 500 miliona neprijavljenih Kineza". Mislim, kakav je to argument da se "ubiju" paničari?Ponovicu ih - sta cemo ako je baja ljudska modifikacija, proizvod s odredjenim namjerama koje nisu nimalo dobre za covjecanstvo?
Ili bar za obicno covjecanstvo, jer jos uvijek ne vidjeh da je riknuo, a ni tesko obolio nijedan glavonja...
Drugo, odakle uopšte ideja da je ovaj virus ljudska modifikacija? I jedan kredibilan izvor ili barem indicija? Treće, evo čak i da se igram đavoljeg advokata i da kažemo da je ovaj virus ljudska tvorevina (za šta, ponavljam, za sada ne postoje kredibilni dokazi), šta ćemo? Šta bi ti uradio? Šta iko može uraditi?
Kao neko ko se diči racionalizmom, stvarno ne mogu da vjerujem da si nasjeo na ovu rekla-kazala priču o dijeljenju novca za koronu. Ko da je te silne pare? Zašto se daju i sa kojim ciljem? Odakle te pare? Koji je krajnji cilj tog misterioznog "djeljitelja para"? Zašto se i ja ne mogu prijaviti da me pišu da imam koronu i da inkasilarm 'ladnu milju maraka/dolara/eura/yena?Drugo bi - zasto se bolnicama daju pare za sve one koje zavedu kao umrle od COVID-a? Ima li iko ikakav bar pokusaj logicnog objanjenja? A svi znamo za gomile slucajeva u kojma su ljudi koji uopste nisu umrli od korone, iako su je mozda imali, "knjizeni" kao da su umrli od nje... Slucaj iz Makedonije je najfrapantniji - covjek poginuo u saobracajki, a oni ga, navodno, testirali na koronu postmortem (zasto?!), i onda ga zaveli kao umrlog od korone....
Drugo, koje gomile slučajeva i gdje si pročitao da su ljudi koji nisu umrli od korone "knjiženi kao da su umrli od nje"? Naveo si samo jedan jedini slučaj iz Makedonije (i to bez linka ili bilo kojeg drugog vjerodostojnog dokaza), a jedan slučaj ne znači ništa. Evo i ja na isti način iznosim kontra-tvrdnju: ljude koje umru od korone "knjiže" kao da su umrli u saobraćajnim nesrećama da bi smanjili broj smrtnih slučajeva od korone i da ljudi ne bi paničili kad vide da cifre skaču (kao mnogi ovdje što ne mogu više da gledaju N1 i druge brojače
I za kraj dodatno:
3. Može li link na "Njemačku studiju" i informacije iz WHO o zadržavanju virusa na površinama? Čisto da i mi vidimo o čemu je tačno riječ.
- Sanjarko
#31121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gledano iz perspektive elite, mali ljudi su im smetnja mozda odavno, i kako tehnologija napreduje sve ce veca smetnja da budu koja trosi resurse i zagadzuje okolis. Tako da nas nesto prorijedi ne bi njima mozda smetalo i bilo big deal. Nazalost.
-
BadBoy
#31122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dozovi se. Globalna elita najviše od svih želi da se stanje vrati na staro, gdje smo svi mi mali poslušni konzumeristički robovi koji njima stvaraju dodatnu vrijednost.
- ćiribiribela
- Sanjarko
#31124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislis. Mozda jest tako. Nadam se da si upravu. Ali gledano pastir iako je dobar prema ovci cesto kad mu zatreba istu...
-
BadBoy
#31125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne mislim nego znam. Pa vidiš po sebi koliko vapiš i žudiš da se vratiš svom potrošačko-ropskom životu. Ti radiš, rintaš, brineš se i sekiraš, drugi zgrču pare koje mi ni zamisliti ne možemo (fun fact: da si počela štedjeti 10.000 dolara dnevno od 2540 B.C. kada su izgrađene piramide, imala bi samo petinu bogatstva koje ima Jeff Bezos) i opet svi plaču daj da se vratimo tom načinu života nećemo "novo normalno".Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 23:50Mislis. Mozda jest tako. Nadam se da si upravu. Ali gledano pastir iako je dobar prema ovci cesto kad mu zatreba istu...
Pa vratit ćemo se kroz par mjeseci, ali nećemo moći još dugo ovako.