Jeste impresivnije ali tu je jako strujanje vjetra tako da je možda ovo ipak bolje rješenje. Sajle i vjetar nisu baš idealni saveznici.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Tesla Edison
#18851 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- dr_Evil
#18852 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma nista protiv mosta, drago mi je samo da su ga izmakli da ne ometa Pocitelj, to je vazno. Meni smeta onaj dio sto prave pokraj Mostara, haharigeralt wrote: ↑19/08/2020 11:08 To je vec stvar subjektivnog dojma. Meni su recimo i Crni Kal i usvojeno idejno rjesenje Pociteljskog mosta lijepe gradjevine.
S druge strane, sa sajlama je recimo most "Franjo Tudjman" u Dubrovniku koji ne bih proglasavao za neko remek-djelo ljepote (najvise zbog nesimetrije), plus sto se zbog takvog nacina konstrukcije most mora zatvarati svaki put kad bura puhne.
- studeni76
#18853 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kolega spominje pristupne ceste, shvatio sam kao pristup gradilistima a ne izlaz sa AP.toooka wrote: ↑19/08/2020 10:35Da si pogledao samo 6-7 postova unazad, vidio bi šta će biti sa ovom dionicom nakon završetka...studeni76 wrote: ↑19/08/2020 10:32 Pitanje za upucene.
Hoce li biti kakve koristi od ovog dijela Tarcin-Tunel Ivan (racunajuci i sam tunel) kada se zavrsi? Moze li se to koristiti ukoliko nije uradjen dio do Ovcara? Nekako mi nema logike da se u planini radi privremena petlja 4-5km udaljena od izlaza Tarcin
Hvala
- So What!
#18854 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kada se vec spominju mostovi, evo i most Drava kod Osijeka, vjerovatno ce biti najljepsi na cijelom Koridoru Vc od Budimpeste do Ploca:

- Bumerang
#18855 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

"AUTOCESTE FBiH" DALE POSAO FIRMI IZ ZAGREBA: Za dva miliona eura vršit će nadzor gradnje dionice Tarčin – Ivan
Predviđeni rok pružanja usluga je 46 mjeseci od uvođenja u posao, navodi se u objavi.
Ekonomija

Institut IGH, d. d. Zagreb potpisao je ugovor s Javnim preduzećem "Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine" d. o. o. Mostar o pružanju konsultantskih usluga na nadzoru gradnje autoceste na Koridoru 5C, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, ulaz u tunel Ivan.
Vrijednost ugovora iznosi 2.098.260 eura (bez PDV-a), objavio je Institut IGH na Zagrebačkoj berzi.
Predviđeni rok pružanja usluga je 46 mjeseci od uvođenja u posao, navodi se u objavi.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/16 ... _ivan.html
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:21, edited 1 time in total.
-
Nivelacija
#18856 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kazu ljepota je u oku posmatraca.
Meni ruzan nekako, ovi krakovi
Meni ruzan nekako, ovi krakovi
-
RJ57
#18857 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
meni isti ko onaj malo dalje nizvodno na magistralnoj cesti 7
Last edited by RJ57 on 19/08/2020 19:58, edited 1 time in total.
-
RJ57
#18858 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nek ga samo naprave pa makar bio najružniji na svijetugeralt wrote: ↑19/08/2020 11:08 To je vec stvar subjektivnog dojma. Meni su recimo i Crni Kal i usvojeno idejno rjesenje Pociteljskog mosta lijepe gradjevine.
S druge strane, sa sajlama je recimo most "Franjo Tudjman" u Dubrovniku koji ne bih proglasavao za neko remek-djelo ljepote (najvise zbog nesimetrije), plus sto se zbog takvog nacina konstrukcije most mora zatvarati svaki put kad bura puhne.
- drug_profi
#18859 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mene brine ovaj dio oko nosivog tla.
Bojim se jer je profesionalna etika pokopana odavno. Sad se samo klima glavom.
Bojim se jer je profesionalna etika pokopana odavno. Sad se samo klima glavom.
-
Nadzorna_ploca
#18860 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vozio se prije 10 dana ovim Crnim Kalom, vidim ja poznata mi slika
Inace kad smo vec kod Slovenaca supacke su mi one kamere 50 metara nakon ogranicenja brzine na toj relaciji kad se priblizavas tunelima.
Inace kad smo vec kod Slovenaca supacke su mi one kamere 50 metara nakon ogranicenja brzine na toj relaciji kad se priblizavas tunelima.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#18861 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma sve je šupačko... Od kamera do vinjete... Jebote bili su uveli vinjetu gdje si plaćao 30€ (ako ostaneš više od 6 dana) za 20km dok nisu završili dio autoputa od Maribora do granice sa HrvatskomNadzorna_ploca wrote: ↑20/08/2020 07:22 Vozio se prije 10 dana ovim Crnim Kalom, vidim ja poznata mi slika![]()
-
Nadzorna_ploca
#18862 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja bio oko Umaga na moru i govorim hanumi rekoh mi se vracamo na Ljubljanu pa dalje prema BiH da iskoristimo sto smo platiliparappa wrote: ↑20/08/2020 07:30Ma sve je šupačko... Od kamera do vinjete... Jebote bili su uveli vinjetu gdje si plaćao 30€ (ako ostaneš više od 6 dana) za 20km dok nisu završili dio autoputa od Maribora do granice sa HrvatskomNadzorna_ploca wrote: ↑20/08/2020 07:22 Vozio se prije 10 dana ovim Crnim Kalom, vidim ja poznata mi slika![]()
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#18863 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno. Treba tu vinjetu iskoristiti maksimalno... Nije meni bilo žao platiti kad vozim preko Ljubljane i kroz Karavanke ali onaj dio oko Maribora je bio smiješan... Sad je ok jer je sve autoput.Nadzorna_ploca wrote: ↑20/08/2020 07:33Ja bio oko Umaga na moru i govorim hanumi rekoh mi se vracamo na Ljubljanu pa dalje prema BiH da iskoristimo sto smo platiliparappa wrote: ↑20/08/2020 07:30Ma sve je šupačko... Od kamera do vinjete... Jebote bili su uveli vinjetu gdje si plaćao 30€ (ako ostaneš više od 6 dana) za 20km dok nisu završili dio autoputa od Maribora do granice sa HrvatskomNadzorna_ploca wrote: ↑20/08/2020 07:22 Vozio se prije 10 dana ovim Crnim Kalom, vidim ja poznata mi slika![]()
Inace kad smo vec kod Slovenaca supacke su mi one kamere 50 metara nakon ogranicenja brzine na toj relaciji kad se priblizavas tunelima.. Jos mi je samo falilo da platim Rvatima cestarinu.
Kroz Hrvatsku je cestarina užasno skupa... Ali bar nebiješ kilometre i voziš komotno 150 na sat.
-
zux1
#18864 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo malo lijepih vijesti. Potpisivanje Ugovora za poddionicu Tarcin - ulaz u tunel Ivan je u ponedjeljak.
https://www.jpautoceste.ba/u-ponedjelja ... unel-ivan/
- dr_Evil
#18865 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
https://www.bljesak.info/ulaganja/ulaga ... ver/321262zux1 wrote: ↑21/08/2020 11:30 Evo malo lijepih vijesti. Potpisivanje Ugovora za poddionicu Tarcin - ulaz u tunel Ivan je u ponedjeljak.
eto malo losih vijesti:
Mada ovi samo potpisuju, dok se svi ugrade vec pare potrosiliLasić je pritom istaknuo i kako u paketu s poddionicom tunel Prenj ide i izgradnja dionice Mostar sjever - Mostar jug. Nabava radova za izgradnju vršit će se po principu žutog FIDIC-a uz elemente zelenog FIDIC-a kako bi se u pogledu konačne cijene izgradnje rizik investitora smanjio na minimum. -
- So What!
#18866 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U ponedjeljak potpisivanje ugovora za dionicu Tarčin – ulaz u tunel Ivan
Akta
U ponedjeljak, 24.08.2020. godine u 11:00 sati u sjedištu JP Autoceste FBiH, u ulici Adema Buća 20 u Mostaru, biti upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji autoceste na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, najavljeno je iz Autocesta FBiH.
Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitori, Hamed Ramić u ime konzorcija izvođača radova Euro – Asfalt d.o.o. Sarajevo i Granit AD Skopje, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Almedin Husomanović u svojstvu svjedoka ispred konzorcija izvođača radova.
Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 77.903.313,84 eura, i biti će financiran sredstvima osiguranima kod Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od strane WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 milijuna eura.
Dužina Lot-a 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, je 4,9 km. Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica - Tarčin, odmah poslije petlje Tarčin. U prvom dijelu predmetne autoceste, na mjestu uklapanja u prethodnu dionicu pa sve do početka mosta M1 - Raštelica 1, u dužini od 1200 m trasa je u dosta visokim nasipima i armiranoj zemlji.
Nakon ovog sektora trasa prelazi mostom Raštelica 1 na suprotnu padinu. Most prelazi preko magistralne ceste M17 i rijeke Kalašnice. Most ima 13 raspona i ukupne je dužine 518 m. Zbog ograničenog prostora predviđeno je odmorište tipa 1 (odmaralište bez uslužnih objekata). Nakon lijevog odmorišta lociran je most M2 – Raštalica 2, koji premoštava magistralnu cestu i širu dolinu, tako da ovaj most ima 19 raspona i ukupnu dužinu 609 m. Bitno je napomenuti da je na ovom mjestu magistralna cesta u usponu, sa tri trake (traka za spora vozila).
Desno odmorište zajedno sa uključnim i isključnim rampama locirano je na prostoru skoro od mosta M2 pa sve do ulaska u tunel Ivan.
Predviđeni rok izgradnje je 20 mjeseci.
- So What!
#18867 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U sljedećim sedmicama, vjerovatno ide potvrda da je Hering dobio tender za dionicu Buna - Kvanj.
Do nove godine možemo očekivati okončanje tendera još za dionice Vranduk - Nemila i Nemila - Poprikuše.
Iako bih volio biti optimističan, ali mislim da sljedeće godine, teško da će se desiti neki tender, ako se ovi, iznad navedeni, okončaju u ovoj godini.
Uz neku pretpostavku, ako se desi da najbolje šanse ima Kvanj - Mostar Jug, ali ta dionica očigledno ima mnogo političkih i administrativnih prepreka.
Pored nje, određene šanse imaju i Putnikovo Brdo - Karuše te Karuše - Medakovo. Sve ostalo, u naredne dvije godine, moguće, ali veoma teško.
Do nove godine možemo očekivati okončanje tendera još za dionice Vranduk - Nemila i Nemila - Poprikuše.
Iako bih volio biti optimističan, ali mislim da sljedeće godine, teško da će se desiti neki tender, ako se ovi, iznad navedeni, okončaju u ovoj godini.
Uz neku pretpostavku, ako se desi da najbolje šanse ima Kvanj - Mostar Jug, ali ta dionica očigledno ima mnogo političkih i administrativnih prepreka.
Pored nje, određene šanse imaju i Putnikovo Brdo - Karuše te Karuše - Medakovo. Sve ostalo, u naredne dvije godine, moguće, ali veoma teško.
- nepass1
#18868 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoce li ikad ista napraviti. Samo potpisuju, planiraju, tenderisu
Smijesno vise postalo postavljati
Smijesno vise postalo postavljati
- Alfons Kauders
-
kakaljin
#18870 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ipak produžili rok, ali ne strašno - s 18 na 20 mjeseci. Eh sad, kad će biti gotov tunel Ivan?
[/quote]
Ja na ovom snimku ne vidim kako ce se doci na autoput sa pravca iz Konjica na Bradini, to ce ostaviti da se ide opet na tarcin starim putem, a samo iz Pravca Sarajeva da se moze na Bradinu
- moon_walker_90
#18871 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja na ovom snimku ne vidim kako ce se doci na autoput sa pravca iz Konjica na Bradini, to ce ostaviti da se ide opet na tarcin starim putem, a samo iz Pravca Sarajeva da se moze na Bradinu
[/quote]
Ma moci ce se na bradini i ukljuciti i iskljuciti na ovom novom kruznom toku,samo animacija vjerovatno nije dobro odradjena za taj dio, mislim da se o tome ovdje vec raspravljalo.
- Haris033
#18872 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako mi je muka čitati ove najave izgradnje novih dionica od par km, a znajući da se to radi samo kako bi se poslovi nastimali EA i Heringu.
Neka zna mafija (političari, direktori AC i vlasnici EA i Heringa), da su direktni krivci za svaku saobraćajnu nesreću i svaki izgubljeni život na dionici od Mostara do Bradine. Neka se zapitaju u svojim udobnim vilama, naveče, kada legnu spavati, da li je hiljade života moglo biti spašeno da smo danas imali autoput u punom profilu..
Neka zna mafija (političari, direktori AC i vlasnici EA i Heringa), da su direktni krivci za svaku saobraćajnu nesreću i svaki izgubljeni život na dionici od Mostara do Bradine. Neka se zapitaju u svojim udobnim vilama, naveče, kada legnu spavati, da li je hiljade života moglo biti spašeno da smo danas imali autoput u punom profilu..
- drug_profi
#18873 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na izlazu iz tunela Ivan mislim da nece biti vijadukta u ovoj fazi vec privremena petlja na M17: Ako ides prema Konjicu obrati paznju na radove na tunelu. Vidjeces da je vrlo blizu magistrali.
- So What!
#18874 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I ovog vijadukta neće biti, dok je ovog privremenog priključka na Bradini. On ide kasnije kad se nastavi prema Zukićima i Ovčarima.drug_profi wrote: ↑21/08/2020 21:44Na izlazu iz tunela Ivan mislim da nece biti vijadukta u ovoj fazi vec privremena petlja na M17: Ako ides prema Konjicu obrati paznju na radove na tunelu. Vidjeces da je vrlo blizu magistrali.

-
mistek
#18875 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dakle, do kraja 2022. godine bi trebali imati ovdje dodatnih 7km autoputa. Na taj način biće premošteno 10,5km puta na M17. Ušteda je nekih 5 minuta.
Od Drivuše sjeverno bi do tada trebalo biti gotovo 25km autoputa koji se danas ne koriste i ovo će biti najkorisniji dio.
I na jugu bi trebali dobiti novih 15-ak km koji su besmisleni dok se ovo makar do Bune ne dovede.
Dakle, realno je očekivati 40-ak km dodatnog autoputa u upotrebi u naredne dvije godine.
Do tada bi bilo dobro da makar imamo u izgradnji dio do Mostar jug, a na sjeveru sve do Poprikuša i ovaj kraj kod Tešnja. Bilo bi dobro da i u RS do tada počne izgradnja kompletnog dijela. Kako god, trebali bi na manje od 40km prići u spajanju Sarajeva sa EU prema sjeveru, a baš bi bilo kvalitetno da u RS navale na ovih 40km koji su njihova nadležnost.
Od Drivuše sjeverno bi do tada trebalo biti gotovo 25km autoputa koji se danas ne koriste i ovo će biti najkorisniji dio.
I na jugu bi trebali dobiti novih 15-ak km koji su besmisleni dok se ovo makar do Bune ne dovede.
Dakle, realno je očekivati 40-ak km dodatnog autoputa u upotrebi u naredne dvije godine.
Do tada bi bilo dobro da makar imamo u izgradnji dio do Mostar jug, a na sjeveru sve do Poprikuša i ovaj kraj kod Tešnja. Bilo bi dobro da i u RS do tada počne izgradnja kompletnog dijela. Kako god, trebali bi na manje od 40km prići u spajanju Sarajeva sa EU prema sjeveru, a baš bi bilo kvalitetno da u RS navale na ovih 40km koji su njihova nadležnost.