Ko ne može online, ne može. Ali nisu kriva djeca za to. Nastava konkretno može.sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:34 a ha moze sve onlajn, ko ce budzet punit i ko ce plate podijelit skolstvu onda za ovo landaranje pola godine realno?
mislite sve samo lijeze i svi su itovci?
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
#376 Re: COVID i škola?
-
lavander
#377 Re: COVID i škola?
Uh, ta prica "radi se online" me narocito nervira. Online radi 15% planete, ostali moraju na posao. A, prica se kao da je online velika vecina zaposlenihsumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:34 a ha moze sve onlajn, ko ce budzet punit i ko ce plate podijelit skolstvu onda za ovo landaranje pola godine realno?
mislite sve samo lijeze i svi su itovci?
Mozda je, stvarno, najbolje da se da izbor roditeljima. Oni koji se boje slati djecu, neka im se obezbijedi online nastava I to je to. Mada, kasnije bi to moglo biti malo nefer, kad sve ovo prodje (ako uopste ikad prodje), prilikom upisa u srednje skole. Djeca koja su radila online ce imati sigurno bolje zakljucne ocjene (sto se pokazalo u proslomu period, zbog prepisivanja I ostalih olaksica), ali o tom po tom...
-
kakavdanakneiskustvu
#378 Re: COVID i škola?
:thumbup:daddy-kool wrote: ↑18/08/2020 09:33https://www.peticije.online/peticija_za ... u_sarajevoU potpunosti samo svjesni epidemiološke situacije, stanja u društvu i okolnostima u kojima treba da se odvija nastava. Također smo svjesni prednosti i nedostataka svih varijanti koje su predložene. Ovom prilikom ne želimo polemisati i iznositi bilo kakve argumente za ili protiv neke od predloženih varijanti. Želimo uputiti zahtjev velikog broja roditelja KS koji insistiraju da djeca od prvog do devetog razreda nastave pohađati online nastavu, za nas nije prihvatljiva nikakva opcija koja podrazumjeva da naša djeca idu u školske klupe.
Razlog je vrlo jednostavan, smatramo da je u trenutnim okolnostima pitanje zdravlja djece i članova njihovih porodica daleko bitnije od pitanja obrazovanja kao i bilo kakvih drugih pitanja. Svjesni smo da je dovoljno da jedno dijete oboljelo od Covid 19 dođe samo jedan dan u razred i da kao rezultat toga, za nekoliko dana ili nedelja, budu zaražene čitave porodice. Molimo da se ne dogodi najcrnji scenario da djeca zaraze roditelje i da oni roditelji sa hroničnim bolestima ili slabijim imunitetom preminu i za sobom ostave siročad. Nikakvo obrazovanje neće vratiti izgubljene živote ni radost u unesrećene porodice. Molimo ministra obrazovanja KS gospodina Anisa Krivića da ne podliježe interesima roditelja kojima zdravlje djece nije prioritet. Nama nije cilj osporavanje bilo čiih interesa, već uvažavanje interesa onih kojima bi Covid 19 mogao da onemogući da ikada više zagrle svoje dijete. Mi ne želimo da zalazimo ni u čije motive, ali želimo da se sačuvaju ljudski životi.
Tražimo da se roditeljima koji to žele omogući online nastava za njihovu djecu od prvog do devetog razreda osnovne škole. Dakle, u pripremi modela nastave za narednu školsku godinu potrebno je ostavi i mogućnost da se roditelji opredele za on line nastavu.
:thumbup:
-
sumirprimus
#379 Re: COVID i škola?
pa druze masa poslova i zanimanja u bosni ne moze. industrijski rudarski kraj.i sve vezano uz to.
samo malo realnije. nemas ti 5% ma eto ni 10% poslova koji mogu onlajn.
znaci 90% ljudi radi vani, na terenu, na poslu i ne moze od kuce. jednostavno ne moze.
i sta da mi svi odemo kuci 6 mjeseci? o tome se i radi, moras nac neku sredinu, ne mozes ni djecu tako poslat sad kuci dok ne izadje vakcina dvije godine.
imali su 6 mjeseci vremena, djecu ne napada. ionako ljudi ne postuju mjere.koga uhvati uhvati.
ko se hoce cuvat cuvat ce se i sa skolom i bez skole.
samo malo realnije. nemas ti 5% ma eto ni 10% poslova koji mogu onlajn.
znaci 90% ljudi radi vani, na terenu, na poslu i ne moze od kuce. jednostavno ne moze.
i sta da mi svi odemo kuci 6 mjeseci? o tome se i radi, moras nac neku sredinu, ne mozes ni djecu tako poslat sad kuci dok ne izadje vakcina dvije godine.
imali su 6 mjeseci vremena, djecu ne napada. ionako ljudi ne postuju mjere.koga uhvati uhvati.
-
kakavdanakneiskustvu
#380 Re: COVID i škola?
pa nije bas da ce djeca biti kuci,imali bi online nastavu,kakva god da je online nastava neće sjediti u kući i ništa ne raditi
-
sumirprimus
#381 Re: COVID i škola?
uvedi maske, razmakni klupe, postavi dezificijense, ko se od roditelja i nastavnika boji nek se dodatno dezinficira, peer, presvlaci drzi na distanci i gotovo.
djeca su vec zajedno, sto napolju sto po raznim treniznima, sekcijama, meni vise lici da se natsavnici boje.
djeca su vec zajedno, sto napolju sto po raznim treniznima, sekcijama, meni vise lici da se natsavnici boje.
-
daddy-kool
#382 Re: COVID i škola?
Ovo nije tačno.
Upravo je naša epidemiloška situacija razlog zašto bi trebalo online. Ako nismo najgori u Evropi, onda smo sigurno među najgorim. Da je situacija kao što je bila krajem maja to bi bila druga priča, mi smo ušli u period potpunog (o)puštanja i širenje virusa je van ikakve kontrole.sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:43 ionako ljudi ne postuju mjere.koga uhvati uhvati.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
kakavdanakneiskustvu
#384 Re: COVID i škola?
:thumbup:daddy-kool wrote: ↑18/08/2020 09:47Ovo nije tačno.
Upravo je naša epidemiloška situacija razlog zašto bi trebalo online. Ako nismo najgori u Evropi, onda smo sigurno među najgorim. Da je situacija kao što je bila krajem maja to bi bila druga priča, mi smo ušli u period potpunog (o)puštanja i širenje virusa je van ikakve kontrole.sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:43 ionako ljudi ne postuju mjere.koga uhvati uhvati.
-
sumirprimus
#385 Re: COVID i škola?
ne napada djecu u mjeri kao starije. definitivno. statisticki djeca su sa najnizim brojkama. i tezini slucajeva. izuzetaka uvijek ima.daddy-kool wrote: ↑18/08/2020 09:47Ovo nije tačno.
definitivno.
e zamisli na ovakvo skolstvo koje je gore od epidemioloske situacije i na taj famozni LINE, tek onLAJN nastave.
da nisam gledo taj onlajn zadnje polugodje pa ni po jada.
-
lavander
#386 Re: COVID i škola?
Nema sanse da se to desi. Svako malo se rade testovi i dobijaju ocjene. Ako bi stalno morali ici kad je ocjenjivanje, to vise ne bi bila online nastava, tj. roditelji ne bi na to pristali.
-
daddy-kool
#387 Re: COVID i škola?
Ja sam sa online nastavom bio pozitivno iznenađen, odlično odrađeno.
-
kakavdanakneiskustvu
-
sumirprimus
#389 Re: COVID i škola?
gdje si bio? u sarajevu jel? znatel vi kakve su ostale skole po bosni? nije bosna i kad donesu neku odluku samo opcina centar.
raznorazni alati i zajebancije.
ima djece nemaju ni mobitela. kamol famoznog LAJNA neta, tableta, laptopa. a takvih je najvise.
raznorazni alati i zajebancije.
ima djece nemaju ni mobitela. kamol famoznog LAJNA neta, tableta, laptopa. a takvih je najvise.
-
neoxxx
#390 Re: COVID i škola?
Ova peticija je samo jos jedan alibi nadleznim da se ide linijom manjeg otpora i da opet, po ko zna koji put, ne rade posao za koji su placeni i preuzmu odgovornost koja im po sluzbenoj duznosti pripada. Umjesto da se zahtijeva ozbiljnost, mi zatvaramo oci pred problemom i cekamo da prodje. I roditelji, opet razumljivo, prepustaju emocijama da ih vode i ne vide siru sliku citave ove problematike...
- AmiĐa_Idriz
#391 Re: COVID i škola?
To stoji, ali je fora u tome što djeca i dalje mogu nositi virus iako bez simptoma, i takvog ga mogu donijeti kući npr. i prenijeti nekome starijem, tu je problem.sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:49
ne napada djecu u mjeri kao starije. definitivno. statisticki djeca su sa najnizim brojkama. i tezini slucajeva. izuzetaka uvijek ima.
definitivno.
-
sumirprimus
#392 Re: COVID i škola?
imas li djecu druze? kolika su? sta rade od marta realno? eto od maja?AmiĐa_Idriz wrote: ↑18/08/2020 09:58To stoji, ali je problem u tome što dkeca i dalje mogu nositi virus iako bez simptoma, i takvog ga mogu donijeti kući npr. i prenijeti nekome starijem, tu je problem.sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:49
ne napada djecu u mjeri kao starije. definitivno. statisticki djeca su sa najnizim brojkama. i tezini slucajeva. izuzetaka uvijek ima.
definitivno.
jel moguce da su ljudi toliko odrodjeni od realnosti, cisto ne mogu da vjerujem.
djeca koa nisu u skoli napolju su jarane sa ostalom djecom ti se pazi koliko hoces 99% je da imas djece ciji roditelji ne jbu koronu ni 2%.. i mogu je fasovat.. treninzi? rodjendani?pripreme? sta sva djeca u kucama i dvoristima i sama se igraju?
naravno da mogu prenijet, al sa tim zivimo vec mjesecima jbga.. tako je kako je.nisu djeca izolovana od zivota ovde.
mislim razumijem strah i zabrinutost ..al de malo realno... ta djeca se vec minglaju mjesecima...
-
daddy-kool
#393 Re: COVID i škola?
Ja sam svakako da se da izbor, velike su razlike. Jedne boli ona stvar za virus i tako se i ponašaju, a sutra će i zaraženo dijete poslati u školu. Drugi se paze, misle da opasnost nije prenavikana, i da nije bez potrebe zaustavljen svijet, te neće da ovise o ponašanju ovih prvih.sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 09:56
-
sumirprimus
#394 Re: COVID i škola?
ja samo kazem pazi se ti ovde koliko hoecs, ako zivis ovde, velika vjerovatnoca da je masa onih oko tebe koji se ne pazei da mozes fasovat. jedino da se zatvoris u kucu i nigdje ne izlazis.opet moras pustit dijete napolje.
i eto ti belaja
sto opet nije razlog da se skole zatvore..
i eto ti belaja
sto opet nije razlog da se skole zatvore..
-
daddy-kool
#395 Re: COVID i škola?
Staviš li masku kada ideš u radnju? Zašto?ja samo kazem pazi se ti ovde koliko hoecs, ako zivis ovde, velika vjerovatnoca da je masa onih oko tebe koji se ne pazei da mozes fasovat.
Last edited by daddy-kool on 18/08/2020 10:04, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#396 Re: COVID i škola?
ta djeca vec su u populaciji i vec sire virus.
nedovoljan izgovor za zatvaranje skola i unistavanja skolske godine.
nedovoljan izgovor za zatvaranje skola i unistavanja skolske godine.
-
sumirprimus
#397 Re: COVID i škola?
ja stavim. no to ne znaci da treba zatvorit radnju jer je virus jos tu i jer mi ga neko moze prenijet.
kontas poveznicu sa skolom?
plus u marketima cesto bude i masa djece bez maski, sire virus medjusobno-...
stavim je da se koliko toliko zastitim od virusa. znaci i djeca mogu u skole s maskama da se koliko toliko zastite od virusa
Last edited by sumirprimus on 18/08/2020 10:06, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#398 Re: COVID i škola?
Ama sve stručnjaci iz obrazovanja... 
Kakv izgubljena školska godina?
Svjetska je pandemija u toku, a mi smo crvena zona što se tiče širenja virusa.
-
sumirprimus
#399 Re: COVID i škola?
sto smo crvena zona? ja koliko vidim gore je u americi brazilu, spaniji italiji.indiji..daddy-kool wrote: ↑18/08/2020 10:06 Ama sve stručnjaci iz obrazovanja...
po spiskovima, mi smo jos i dobro prosli za 6 mjeseci.
-
daddy-kool
#400 Re: COVID i škola?
Što stavljaš ako ćeš već dobiti virus, jer si se pomirio sa tim?sumirprimus wrote: ↑18/08/2020 10:04ja stavim. no to ne znaci da treba zatvorit radnju jer je virus jos tu i jer mi ga neko moze prenijet.
kontas poveznicu sa skolom?
plus u marketima cesto bude i masa djece bez maski, sire virus medjusobno-...
Djeca ne nose maske i takvi će sutra u škole. Upravo tako.