COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#251 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

...
DEMONIKA

#252 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 19:58 Sve to što ti napisa ja znam.
Usput, za mnoge od tih pacijenata je i obična sezonska gripa opasna, a može biti i fatalna.
al' što li si citirao toliki post, a još i ubijaš gušt onima koji koriste foe :mrgreen:
duh_sa_sjekirom

#253 Re: COVID i škola?

Post by duh_sa_sjekirom »

TESLA_EDISON wrote: 17/08/2020 19:56
duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 17:34 S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju mislim da djeca ne bi trebala krenuti u školu.
Zdravlje djece je na prvom mjestu. Sve ostalo će se nekako nadoknaditi, i propušteno gradivo i druženje i igra...
Dosta djece u KS ima zdravstvene teškoće za koje se zna ali postoje i ona djeca koja imaju još neotkrivene probleme npr. srčane mane, probleme sa bubrezima i sl., i sve su to rizične skupine.
Nadam se da će kod nadležnih koji o ovome odlučuju proraditi razum i da će donijeti odluku koja na prvo mjesto stavlja dijete i njegovo zdravlje.
Ako su djeca išla u ratu, ako su išla i pored bruceloze, q groznice, TBC-a, zašto ne bi mogla ići i sada? Pogotovo što je korona neuporedivo manje opasna od svega gore pobrojanog.
Očito je da nisi roditelj pa te boli kuvac za zdravlje tuđe djece.
Poređenje sa ratom je besmisleno.
Mogy87

#254 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 17/08/2020 19:46
Mogy87 wrote: 17/08/2020 19:32
biglebovski wrote: 17/08/2020 19:22 Onkološki bolesnik sa stabilnom bolešću??? Ma daaaajjjjj.....
Koja je tvoja specijalizacija? Dr. Nermin Salkic je internista. Sigurno ce uzeti u obzir tvoje argumente zasto je njegova procjena stanja pacijenta bila pogresna.
Iskustvo mi, na žalost, govori da je tako šta, prije svega nezahvalno govoriti. Poznavao sam osobu kojoj je kolegica dr. Salkića, stručnjaci su sve to, rekla da je izliječena, da bi je na žalost, ispratili u 32-oj. Ne znam za dijabetes, ostale bolesti, ali kod onkoloških pacijenata pričati o nekoj stabilnosti i prognozirati ishode....
No, da ne idemo baš u off, moje dijete je svaki dan sa djecom, i tako će i da bude i dalje. Evo još kažu biće i besplatni udžbenici, a nameračio se i na novi ruksak... Kaže i učiteljicu je poželio.... A ti slobodno čekaj da ti The Corona Times javi šta ćeš i kako ćeš....
Najiskrenije mi je jako zao tvoje prijateljice. Kancer je preteska dijagnoza. Ali ne zavrse bas svi slucajevi tako.

Ovo je ocekivani zivotni vijek za razlicite oblike raka u zavisnosti koliko je godina bilo pacijentu kad je otkriven:
Upravo prema takvim ljudima trebamo biti odgovorni.

Image https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3219301353
Mogy87

#255 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 19:58
Mogy87 wrote: 17/08/2020 19:03
Naslovnica wrote: 17/08/2020 18:53

Većina svijeta će poslati djecu u školske klupe.
Moje mišljenje nije formirano unaprijed nego se formira od početka pandemije do danas, što kroz lično iskustvo, što kroz raznorazne medije.
Jedno je poslati djecu u školske klupe, a potpuno drugo tvrditi da virus ima nižu smrtnost od postojeće. Nisu ljekari koji utvrdjuju uzrok smrti idioti, ni kod nas ni u svijetu. Takodjer (ne zelim djelovati prepotentno) o javno-zdravstvenom problemu se mnogo bolje informisati kroz naucne studije nego kroz medije ili bar teziti da te clanke pisu relevantne osobe.

"Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom. Kazu da se zrelost nekog drustva ogleda u odnosu drustva prema najslabijim - djeci i starijim. A padamo svaki dan sa komentarima tipa “umro/la bi svakako - nije umro/la od korone, nego sa koronom”.

Kao prvo ne umire se od korone i sa koronom! Ovo SA coronom, cesto cujem, valjda u pokusaju da se bagatelizira uloga virusa, kao da je pacijent umro SA dioptrijom.

Umire se OD korone i ZBOG korone. Sta ovo znaci?

Znaci da kada mlada osoba koja nema komorbiditeta dobije virus, umre od komplikacija bolesti, kao sto smo skoro imali 2 slucaja u Sarajevu, mozemo reci da je umrla OD korone.

Ako starija ili bilo koja druga osoba koja ima pridruzena stanja, kao sto je secerna bolest, visok pritisak, hronicni bronhitis i slicno, dobije virus, on pogorsava postojeca stanja koja su do tada bila pod kontrolom i nisu ugrozavala pacijenta, dakle mogao bi zivjeti jos niz godina, te uz sam Covid, dolazi i do pogorsanja tih postojecih stanja i potpunog sloma organizma i smrti. Dakle virus je razlog za pogorsanje koje dovodi do smrti, te tada mozemo reci da je smrt ZBOG korone.

Oko ovih zadnjih je najvise bahatosti. Zašto? Zato sto olako uzimamo ta pridruzena stanja kao racionalizaciju smrti tih nesretnih ljudi. Evo i primjera kojima sam licno svjedocio:

1. Pacijentica od 64 godine se javlja na nasu kliniku jer ima bol u stomaku i proliv. Dolazi na nogama. Ima dijabetes kojeg lijeci tabletama. Ocekivani zivotni vijek u takvih pacijenata je minimalno još 10 godina. Prijavljuje da je izgubila culo okusa i mirisa, te je uputimo u Covid bolnicu gdje se ispostavi da je pozitivna. Nakon 5 dana umire. ZBOG corone, sa 10 godina zivota manje.

2. Pacijent od 68 godina se primi zbog manjeg infarkta. Ima jos od ranije visok pritisak. Dobije terapiju i prilikom testiranja se utvrdi da je pozitivan. Premjesti se u Covid bolnicu. Ocekivano prezivljenje sa ovakvim stanjem i dobi je 7-8 godina. Mrtav nakon 10 dana, opet ZBOG korone. Sa 8 godina zivota manje.

3. Onkoloski bolesnik sa stabilnom bolescu. Ocekivano prezivljenje 1 godina. Pozitivan na coronu, primljen u Covid bolnicu. Mrtav nakon 7 dana, ZBOG korone, sa 1 godinom zivota manje.

Sta ovi ljudi imaju zajednicko? U izvjestajima pise: "umrle su tri osobe starije zivotne dobi sa komorbiditetima." Valjda da nam svima bude lakse da to prihvatimo.

Ali ne pise nigdje da im je oduzeto vrijeme i godine zivota kojeg su mogli provesti sa svojom obitelji. ZBOG korone. Da - postojece stanje je pridonijelo smrti, ali da nije bilo korone, i dalje bi mogli biti djedovi, nene, ocevi, majke...dakle nije bas da bi “svakako ubrzo umrli”.

Po toj logici mogli bismo im svima smjestiti i metak u celo, “jer bi svakako umrli”, a to ipak ne radimo. Zato sto cemo svi ostariti jednom. I biti slabi, bolesni, ranjivi.

Dakle, ne dozvolite da budete indirektni metak u celo svojim starijim. Cuvajte sebe i tako cuvajte svoje starije. Niko nema pravo da bilo kome oduzima vrijeme na ovom svijetu."

Sve to što ti napisa ja znam.
Usput, za mnoge od tih pacijenata je i obična sezonska gripa opasna, a može biti i fatalna.
Za osobe od 64 i 68 godina sa dijabetesom i blagim infarktom? Ma da, oni su jednom nogom u grobu. Nadam se da znas razliku izmedju sezonske viroze i “obicne” gripe. U svakom slucaju dvoje od troje nabrojanih se moze vakcinisati protiv gripe i na taj nacin izbjeci opasnost.
Bezveze si pricu koja se odnosi na povratak u klupe gdje obje strane imaju svoje argumente prebacio na analiziranje smrtnosti korone.
DEMONIKA

#256 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 20:28
TESLA_EDISON wrote: 17/08/2020 19:56
duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 17:34 S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju mislim da djeca ne bi trebala krenuti u školu.
Zdravlje djece je na prvom mjestu. Sve ostalo će se nekako nadoknaditi, i propušteno gradivo i druženje i igra...
Dosta djece u KS ima zdravstvene teškoće za koje se zna ali postoje i ona djeca koja imaju još neotkrivene probleme npr. srčane mane, probleme sa bubrezima i sl., i sve su to rizične skupine.
Nadam se da će kod nadležnih koji o ovome odlučuju proraditi razum i da će donijeti odluku koja na prvo mjesto stavlja dijete i njegovo zdravlje.
Ako su djeca išla u ratu, ako su išla i pored bruceloze, q groznice, TBC-a, zašto ne bi mogla ići i sada? Pogotovo što je korona neuporedivo manje opasna od svega gore pobrojanog.
Očito je da nisi roditelj pa te boli kuvac za zdravlje tuđe djece.
Poređenje sa ratom je besmisleno.
ja sam roditelj
zašto je poređenje sa ratom besmisleno? jer nisu mogli granate donijeti u kuću? pa mi još onda kažu kako je degutantno poređenje

a eto nije degutantno da su djeca išla pod kišama granata u škole i niko se nije bunio, ali sad je razlika jer?? nose u virus u kuću :run:
deba
apsidejzi

#257 Re: COVID i škola?

Post by apsidejzi »

TESLA_EDISON wrote: 17/08/2020 08:11
apsidejzi wrote: 17/08/2020 07:31 To je katastrofalno rijesenje a steta nemjerljiva. Jedan roditelj definitivno mora ostati kod kuce sto automatski urusava ekonomiju mnogih domacinstava. To ce u 90% slucajeva biti majka sto zene automatski stavlja u neravnopravan polozaj. Djeca svakako moraju imati neki aktivitet tako da ce se svakako druziti sa drugom djecom.

Helem, prvo i osnovno sto se mora i moze uraditi jeste nauciti zivjeti sa virusom. Praviti distancu gdje moze, izbjegavati guzve i zatvorene prostore koliko se moze, poboljsati licnu higijenu. Mnogo je bolje da djeca imaju dezinfekciono sredstvo pred ulazom u svaku ucionicu nego da nikako ne idu u skolu. Statistika nam govori da su djeca mali prenosnik bolesti. U pocetku se vjerovalo da oni prenose, medjutim sto vise slucajeva u svijetu, sve je jasnije da se prenose na drugi nacin a ne preko djece.Naravno, prenesu i djeca ali mnogo manje nego s emislilo.
Pa vidiš li bolesnih prijedloga? Prisilne maske, prisilno odvajanje djece, crtanje linija kretanja,... aušvic 1/1

Ako treba živjeti sa virusom, onda baš treba živjeti. Otvoriti sve, normalna nastava i nek se čuva ko hoće.

Svi su skontali da su se zajebali u procjeni smrtnosti virusa i uvođenja mjera pa sad novim bolesnim mjerama nastoje opravdati ranije pogrešna procjene.

Ili odgoditi nastavu ili normalno pustiti. Trećeg nema.

Isto tako oline nastava je samo privid. Kvaliteta nastave nula. Također, mnogi nemaju ni laptope ni pristup internetu nažalost.

Nije škola skupština da se tako lahko može sve online završiti.
Slazem se. Prijedlozi su grozni, a uopste nije potrebno. Ispostavilo se da su djeca najmanje prenosnici. U Svedskoj sve normalno rade skole i kad su pratili klastere samo mali broj se prenio preko djece.
DEMONIKA

#258 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

"Cjepivo protiv gripe ne štiti nas u potpunosti, odnosno ne znači da nećete dobiti gripu ako ste se cijepili. No rizik je puno manji", kaže dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri HZJZ-u.
duh_sa_sjekirom

#259 Re: COVID i škola?

DEMONIKA wrote: 17/08/2020 20:54 ja sam roditelj
zašto je poređenje sa ratom besmisleno? jer nisu mogli granate donijeti u kuću? pa mi još onda kažu kako je degutantno poređenje

a eto nije degutantno da su djeca išla pod kišama granata u škole i niko se nije bunio, ali sad je razlika jer?? nose u virus u kuću :run:
deba
:-)
Teško tom tvom djetetu sa takvim roditeljem.
Tambure

#260 Re: COVID i škola?

Post by Tambure »

Napraviti anketu medju roditeljima da se vide kontakti ... ko je ima bilo kakav kontakt od pocetka epidemije sa zarazenim, djetetu bijelu traku oko ruke
DEMONIKA

#261 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 21:03

deba
hvala
vrlo argumentovano :-)
ni očekivala bolje
za takav post ja sam dobila 14 dana ban
jer sam jednu osobu nazvala nikakvim roditeljem
da vidimo hoćeš li ga ti dobiti
Last edited by DEMONIKA on 17/08/2020 21:06, edited 1 time in total.
Mogy87

#262 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

DEMONIKA wrote: 17/08/2020 21:02
"Cjepivo protiv gripe ne štiti nas u potpunosti, odnosno ne znači da nećete dobiti gripu ako ste se cijepili. No rizik je puno manji", kaže dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri HZJZ-u.
Vakcina protiv gripe ne garantuje da neces oboljeti, ali znaci da ces izbjeci komplikacije o kojim pricamo.
Usput svaka cast, bas me uspjesno ignorises :thumbup:
duh_sa_sjekirom

#263 Re: COVID i škola?

DEMONIKA wrote: 17/08/2020 21:05

deba
hvala
ni očekivala bolje
Za tvoj stav sasvim dovoljno argumenata.
Aj vozdra
DEMONIKA

#264 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 21:06
DEMONIKA wrote: 17/08/2020 21:05
hvala
ni očekivala bolje
Za tvoj stav sasvim dovoljno argumenata.
Aj vozdra
za takav post ja sam dobila 14 dana ban
Mogy87

#265 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

deba
Ona zivi u inostranstvu. Nece se o zdravlju njenih voljenih brinuti u BiH.
duh_sa_sjekirom

#266 Re: COVID i škola?

Mogy87 wrote: 17/08/2020 21:07 Ona zivi u inostranstvu. Nece se o zdravlju njenih voljenih brinuti u BiH.
I pretpostavljao sam nešto slično-dupe na sigurno pa drobiti sa sigurne distance...
U narodu to zovu mlaćenje gloginja tuđim muškim spolnim organom
:D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#267 Re: COVID i škola?

Post by Bobi »

Ma samo da vam se svadjat :-?
duh_sa_sjekirom

#268 Re: COVID i škola?

DEMONIKA wrote: 17/08/2020 21:07 za takav post ja sam dobila 14 dana ban
Nisam te ja tako nazvao, sama si se definisala.
Sad vidimo i zašto
I rekoh ti vozdra, zaobiđi me jer ne dijelimo isto nebo
DEMONIKA

#269 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

Bobi wrote: 17/08/2020 21:11 Ma samo da vam se svadjat :-?
napisala sam svoje mišljenje
ovo dvoje su napali mene kao osobu, gdje živim, koliko me briga za djecu i starce
inače to nekima prolazi kao od šale
last mohicans

#270 Re: COVID i škola?

Post by last mohicans »

Haha, bobi miroljubljiv kad vam bloo dođe ima da vas ziK. Ne znam jeste li primjetili, ja jesam, generalno su ljudi nervozniji, anksiozni, čak se to i na forumu osjeti. Nece nam trebati pandemija koja ce proci kad-tad, ako fasujemo PTSP, a na dobrom smo putu. Opušteno, ljudi!
DEMONIKA

#271 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 21:13
Sad vidimo i zašto
duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 21:03 Teško tom tvom djetetu sa takvim roditeljem.
ne, nisi me tako nazvao
deba
fala komegod što s tobom ne dijelim nebo, jer tvoja bi djeca očito letala vesela pod granatama :run: sve dok nije opasnost po tebe
vozdra
Naslovnica

#272 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 17/08/2020 20:54
Naslovnica wrote: 17/08/2020 19:58
Mogy87 wrote: 17/08/2020 19:03
Jedno je poslati djecu u školske klupe, a potpuno drugo tvrditi da virus ima nižu smrtnost od postojeće. Nisu ljekari koji utvrdjuju uzrok smrti idioti, ni kod nas ni u svijetu. Takodjer (ne zelim djelovati prepotentno) o javno-zdravstvenom problemu se mnogo bolje informisati kroz naucne studije nego kroz medije ili bar teziti da te clanke pisu relevantne osobe.

"Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom. Kazu da se zrelost nekog drustva ogleda u odnosu drustva prema najslabijim - djeci i starijim. A padamo svaki dan sa komentarima tipa “umro/la bi svakako - nije umro/la od korone, nego sa koronom”.

Kao prvo ne umire se od korone i sa koronom! Ovo SA coronom, cesto cujem, valjda u pokusaju da se bagatelizira uloga virusa, kao da je pacijent umro SA dioptrijom.

Umire se OD korone i ZBOG korone. Sta ovo znaci?

Znaci da kada mlada osoba koja nema komorbiditeta dobije virus, umre od komplikacija bolesti, kao sto smo skoro imali 2 slucaja u Sarajevu, mozemo reci da je umrla OD korone.

Oko ovih zadnjih je najvise bahatosti. Zašto? Zato sto olako uzimamo ta pridruzena stanja kao racionalizaciju smrti tih nesretnih ljudi. Evo i primjera kojima sam licno svjedocio:

1. Pacijentica od 64 godine se javlja na nasu kliniku jer ima bol u stomaku i proliv. Dolazi na nogama. Ima dijabetes kojeg lijeci tabletama. Ocekivani zivotni vijek u takvih pacijenata je minimalno još 10 godina. Prijavljuje da je izgubila culo okusa i mirisa, te je uputimo u Covid bolnicu gdje se ispostavi da je pozitivna. Nakon 5 dana umire. ZBOG corone, sa 10 godina zivota manje.

2. Pacijent od 68 godina se primi zbog manjeg infarkta. Ima jos od ranije visok pritisak. Dobije terapiju i prilikom testiranja se utvrdi da je pozitivan. Premjesti se u Covid bolnicu. Ocekivano prezivljenje sa ovakvim stanjem i dobi je 7-8 godina. Mrtav nakon 10 dana, opet ZBOG korone. Sa 8 godina zivota manje.

3. Onkoloski bolesnik sa stabilnom bolescu. Ocekivano prezivljenje 1 godina. Pozitivan na coronu, primljen u Covid bolnicu. Mrtav nakon 7 dana, ZBOG korone, sa 1 godinom zivota manje.

Sta ovi ljudi imaju zajednicko? U izvjestajima pise: "umrle su tri osobe starije zivotne dobi sa komorbiditetima." Valjda da nam svima bude lakse da to prihvatimo.

Ali ne pise nigdje da im je oduzeto vrijeme i godine zivota kojeg su mogli provesti sa svojom obitelji. ZBOG korone. Da - postojece stanje je pridonijelo smrti, ali da nije bilo korone, i dalje bi mogli biti djedovi, nene, ocevi, majke...dakle nije bas da bi “svakako ubrzo umrli”.

Po toj logici mogli bismo im svima smjestiti i metak u celo, “jer bi svakako umrli”, a to ipak ne radimo. Zato sto cemo svi ostariti jednom. I biti slabi, bolesni, ranjivi.

Dakle, ne dozvolite da budete indirektni metak u celo svojim starijim. Cuvajte sebe i tako cuvajte svoje starije. Niko nema pravo da bilo kome oduzima vrijeme na ovom svijetu."

Sve to što ti napisa ja znam.
Za osobe od 64 i 68 godina sa dijabetesom i blagim infarktom? Ma da, oni su jednom nogom u grobu. Nadam se da znas razliku izmedju sezonske viroze i “obicne” gripe. U svakom slucaju dvoje od troje nabrojanih se moze vakcinisati protiv gripe i na taj nacin izbjeci opasnost.
Bezveze si pricu koja se odnosi na povratak u klupe gdje obje strane imaju svoje argumente prebacio na analiziranje smrtnosti korone.
Ma hajte, molim vas.
2 pacijenta od 64 i 68 godina, sa dijabetesom, visokim pritiskom i blagim infarktom, umrli sa COVID-19 i sada treba blokirati skolstvo, treba sve da stane?!?! Pravo je pitanje kako su oni dobili virus.
Virus sigurno ima nizu smrtnost od postojece jer se ne rade obdukcije i za svakoga ko je imao COVID-19 pise se da je umro od COVID-19, sto apsolutno nije slucaj! Dosta laganja i stvaranja psihoze!
Ljekari su bezbroj puta dokazali da itekako znaju biti nekompetentni, pogotovu pod dirigentskom palicom kobre sa Koseva.
I mene nervira srceparajuca patetika. Da, urmo/la sa koronom. U cemu je problem?
Izuzetno su rijetki slucajevi gdje covjek umre iskljucivo od virusa.
Da ne spominjemo da 90% pacijenata ne zahtjeva nikakvu terapiju medikamentima, pogotovu ne hospitalizaciju.
Dosta vise "struke i naucnih studija", koja jos nije utvrdila put pacijenta nakon 5 mjeseci, koja je od KCUS napravila neprobojnu tvrdjavu za pacijente, koja nije u stanju da uradi obdukciju pacijenta pozitivnog na COVID-19.
Nosite maske, ne nosite, nosite rukavice, nemojte, udaljenost metar, udaljenost 2 metra, mogu ove maske, pa ne mogu i slicno.
Da nije zalosno bilo bi smijesno.
Ne pada mi na pamet da gledam u kojekakve krivulje "klinickih studija" i da slusam relevantne osobe koje ujutro misle jedno, a popodne drugo.
Dosta.
Za 5 mjeseci u BiH manje od 500 umrlih koji su bili pozitivni na Covid-19, od toga je vjerovatno 90% vec imalo neko opasno stanje.
Stala drzava, sve stalo.
Dok jedni peru ruke, drugi peru pare.
Zajebavaju se, partijaju.
Dosta ba, zar morate i najmladje da zajebavate u zivotu i a im ne date da se skoluju?!
kox

#273 Re: COVID i škola?

Post by kox »

last mohicans wrote: 17/08/2020 21:18 Haha, bobi miroljubljiv kad vam bloo dođe ima da vas ziK. Ne znam jeste li primjetili, ja jesam, generalno su ljudi nervozniji, anksiozni, čak se to i na forumu osjeti. Nece nam trebati pandemija koja ce proci kad-tad, ako fasujemo PTSP, a na dobrom smo putu. Opušteno, ljudi!
Maloprije pričam o ovome, baš se osjeti svuda.
duh_sa_sjekirom

#274 Re: COVID i škola?

DEMONIKA wrote: 17/08/2020 21:19
duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 21:13
Sad vidimo i zašto
duh_sa_sjekirom wrote: 17/08/2020 21:03 Teško tom tvom djetetu sa takvim roditeljem.
ne, nisi me tako nazvao
deba
fala komegod što s tobom ne dijelim nebo, jer tvoja bi djeca očito letala vesela pod granatama :run: sve dok nije opasnost po tebe
vozdra
:lol:
A jesi se upalila...
Ma super si ti, brižna, odgovorna, empatična...
Tambure

#275 Re: COVID i škola?

Post by Tambure »

Ako bude online, ovi sto su bili za online ce biti protiv. Taka smo japija jbg
Locked