Mani se sad sirenja price. Prijavis se kada krene skola. Ne vjerujem da ce biti dobrovoljaca. Vecina uvijek pokusava pobjeci od bilo kakve obaveze i odgovornosti, a oni koji su vec bili u vijecu roditelja nece ni za zivu glavu opet jer im je mrsko piskarati i obavjestavato roditelje po bilo kojem pitanju. I ako niste bili pitani za milsjenje oko kretanja u skolu zalite se predstavniku razreda i vijecu roditelja jer su ta pitanja trebala doci do svakog roditelja u Sarajevu. Nisu to bezazlene stvari i ne treba ih olako prepustati slucaju.Juni wrote: ↑17/08/2020 13:46Uhodane su to seme, odluke se ne donose na vijećima, nego u zatvorenim viber grupama, tzv lafo iliti minder demokratija. Zato sam i rekla da je preslik našeg drustva: odluke se ne donose u parlamentu, nego se stranačke glavonje sastanu na janjetini i tako to. Zato nam i jeste tako kako je.
U jedno prethodnom postu si se pohvalio da imas insajdersku nezvanicnu odluku od osobe koja donosi odluku. Dje to u redu, da jedna osoba odlučuje Hoće li snositi i odgovornost ako krene po zlu? Hoće ko Fadil što sad snosi u Turskoj![]()
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
laik1981
#201 Re: COVID i škola?
-
Naslovnica
#202 Re: COVID i škola?
Izlaze li djeca napolje, druže li se sa drugom djecom?malocvijece wrote: ↑17/08/2020 13:41Zato što je tu najmanje bitan, kako ti kažeš, profa. Iako i profesora ima i starijih i bolesnih. A nažalost ima i učenika s hroničnim bolestima.dr_Evil wrote: ↑17/08/2020 10:35Zasto onda ne zatvorimo i prodavnice? Zasto profa moze da ne ide u skolu, a ona na kasi mora?malocvijece wrote: ↑17/08/2020 10:33
Slažem se. Ali nisam mišljenja da je klasična nastava dobro rješenje trenutno. Možda u finskoj, ali kod nas ne.
Ne znam odakle izvuče poređenje, ali kad već porediš školu s prodavnicom, ja svoju djecu ne šaljem u prodavnicu. Idemo mi, a kad vidim kako se neki ne pridržavaju mjera, bude mi žao što i ja moram.
Nemojmo da padnemo u zamku da gledamo isključivo svoje mišljenje, a kao ovaj drugi što misli drugačije je protiv nas. Svi imamo isti cilj.
Rekoh, nijedna opcija koja nam je trenutno u opticaju nije idealna. Viša sila je u pitanju. Borit ćemo se kako možemo i samo da budemo pametni i pridržavamo se svi. Ne samo učenici i nastavnici, nego i roditelji, vozači i putnici u autobusima, prodavači i kupci u fast food restoranima gdje ta djeca idu par puta dnevno itd. Puno se zvijezda mora poklopiti da sve ispadne dobro.
Učenika sa hroničnim bolestima je uvijek bilo i biće. I oni nisu, koliko god to brutalno zvučalo, razlog da stane kompletan sistem. Postoji način kako se to treba rješavati, a jedan od načina sigurno nije da sva djeca sjede doma.
I ja se apsolutno pridržavam mjera, niti jedan dan pandemije nisam odsustvovao s posla a prodefiluju mi desetine ljudi i papira kroz ruke. Počeli mi se ljuštiti nokti zbog rukavica. Danas više ne nosim rukavice, tu je maska i dezinfekcija na stolu. I u prodavnicu idem s maskom. Vozimo se mati i ja u autu, oboje masku imamo. Tako i s kolegama s posla. Kada sam sa ženom i djecom ne nosim masku u autu. A nekom logikom možda bih trebao, jer je možda ona pozitivna koliko god se i ona pridržava mjera zaštite. Djecu da ne spominjem. Druže se sa vršnjacima i šta se tu može pitam ja vas?! Zabraniti im da se druže, da igraju fudbala, košarke?!. Treba li da nosimo maske u vlastitom domu?!
-
Juni
#203 Re: COVID i škola?
ne bih da se manim, jer je relevantno. i alarmantno!laik1981 wrote: ↑17/08/2020 13:55Mani se sad sirenja price. Prijavis se kada krene skola. Ne vjerujem da ce biti dobrovoljaca. Vecina uvijek pokusava pobjeci od bilo kakve obaveze i odgovornosti, a oni koji su vec bili u vijecu roditelja nece ni za zivu glavu opet jer im je mrsko piskarati i obavjestavato roditelje po bilo kojem pitanju. I ako niste bili pitani za milsjenje oko kretanja u skolu zalite se predstavniku razreda i vijecu roditelja jer su ta pitanja trebala doci do svakog roditelja u Sarajevu. Nisu to bezazlene stvari i ne treba ih olako prepustati slucaju.Juni wrote: ↑17/08/2020 13:46Uhodane su to seme, odluke se ne donose na vijećima, nego u zatvorenim viber grupama, tzv lafo iliti minder demokratija. Zato sam i rekla da je preslik našeg drustva: odluke se ne donose u parlamentu, nego se stranačke glavonje sastanu na janjetini i tako to. Zato nam i jeste tako kako je.
U jedno prethodnom postu si se pohvalio da imas insajdersku nezvanicnu odluku od osobe koja donosi odluku. Dje to u redu, da jedna osoba odlučuje Hoće li snositi i odgovornost ako krene po zlu? Hoće ko Fadil što sad snosi u Turskoj![]()
-
Naslovnica
#204 Re: COVID i škola?
Igrali fudbala, košarke...vrapcic wrote: ↑17/08/2020 13:48NaslovniceNaslovnica wrote: ↑17/08/2020 12:57A zašto bi spriječavali djecu da se druže?!vrapcic wrote: ↑17/08/2020 12:40
Posto radite u skoli, kakvo je vase misljenje glede skolske 20-21? Mi roditelji gledamo iz zvog kuta, i cini mi se da vecina nije za skolu (ni mi nismo ni slucajno u ovakvim uvjetima). Ni online nastava nije bila dobra ali mi je opet nekako bila bolje rjesenje, mi imamo osmaka kuci, cisto da se zna uzrast. Nase dijete ce susresti tih nekih 10 d o15 djaka dnevno a vi daleko vise, posebno ako predajete starijim razredima?
Posto znamo da u vecin iskola nema ni toalet papira, ni sapuna, ni tople vode, ko ce vrsiti dezinficiranje prostora izmedju smjena, kako sprijeciti djecu da se ne druze i ne dolaze u blizak kontakt...
Šta je radio osmak cijeli raspust? Niste ga valjda držali u izolaciji?
Imam i ja osmaka (curicu), izlazi napolje, ode do Safeta Zajke, gledaju treninge, druži se sa svojim drugaricama i drugovima, rekli smo da nema "grljenja i ljubakanja" sa drugaricama, ne ulazi se u prodavnicu bez maske i to je to.
Evo ja sretnem desetine ljudi dnevno, teta na kasi u Bingu stotine, pa nije pogibija. Imaju maske, rukavice, dezinfekcija...
Šta vam je ljudi pobogu, kakve su to paranoje kod vas?!
![]()
![]()
![]()
kljucna stvar je u tome sto su isle i Safet Zajko (i vasa i moja kcer) - otvoreni prostor, isla u park sa drugaricama, opet otvoreni prostor. Vozila biciklo sa druzagrcama, role po Vrelu Bosne.. opet otvoreni prostor. I na rodjendane je isla ali sam pitala da li ce biti u stanu ili vani.. .
U školi bi sjedili s maskama i imali distancu.
- dr_Evil
#205 Re: COVID i škola?
Ako nisu u stanju da odrzavaju distancu u ucionici zahtijevati od direktora da osigura prekovremene casove da se mogu podijeliti u manje grupe.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 13:59Igrali fudbala, košarke...vrapcic wrote: ↑17/08/2020 13:48NaslovniceNaslovnica wrote: ↑17/08/2020 12:57
A zašto bi spriječavali djecu da se druže?!
Šta je radio osmak cijeli raspust? Niste ga valjda držali u izolaciji?
Imam i ja osmaka (curicu), izlazi napolje, ode do Safeta Zajke, gledaju treninge, druži se sa svojim drugaricama i drugovima, rekli smo da nema "grljenja i ljubakanja" sa drugaricama, ne ulazi se u prodavnicu bez maske i to je to.
Evo ja sretnem desetine ljudi dnevno, teta na kasi u Bingu stotine, pa nije pogibija. Imaju maske, rukavice, dezinfekcija...
Šta vam je ljudi pobogu, kakve su to paranoje kod vas?!
![]()
![]()
![]()
kljucna stvar je u tome sto su isle i Safet Zajko (i vasa i moja kcer) - otvoreni prostor, isla u park sa drugaricama, opet otvoreni prostor. Vozila biciklo sa druzagrcama, role po Vrelu Bosne.. opet otvoreni prostor. I na rodjendane je isla ali sam pitala da li ce biti u stanu ili vani.. .
U školi bi sjedili s maskama i imali distancu.
-
vrapcic
#206 Re: COVID i škola?
Zato ja i kazem da se mi razumijemo, ja inace cesce citam nego sto pisem i iskreno cijenim Vasa misljenja po drugim temama, Vas sam kao neke druge stvarno zapamtila (nije nikakvo podilazenje vjerujete haha).Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 13:47Sve jasno.vrapcic wrote: ↑17/08/2020 13:38Hahaha tako ispadne ali vjeruj niko sretniji od mene kada napokon krene u skolu. Uzecu par dana odmora da uzivam u tisini stanaNaslovnica wrote: ↑17/08/2020 12:07 Imam osjećaj čitajući postove nekih forumaša da ovdje ima onih koji su spremni naći bilo kakvo opravdanje samo da ne bi bilo regularne škole nego da se opet ide na online.
![]()
![]()
![]()
A nije ni njoj ludo zabavno sa nama
![]()
![]()
![]()
nismo cool
![]()
ali se recimo jako brine za djeda koji je vec star, sa hronicnim bolestima i jako se plasi da mu nesvjesno ne prenese zarazu. A prema dosadasnjim iskustvima, sada bez zezanja,ona nam je donijela iz skole (regularne kakava je nekada bila, ovo moram naglasiti) 80% stomacnih i obicnih girpa, nahlada i prehlada, podijelila samnom i pljuskavice a i vaske kada su se pojavile u razredu.. Mi sve dijelimo sa njezinim drugovima
![]()
Naravno covjek se zarazi i na drugim mjestima, od posla, preko samoposluge, rukohvata u ulazu ali ona je u ovih 7-8 godina bila glavni kliconosa.
Ali razumijem i tebe i slazem se u vecini sa onim sto govoris, iako ne izgleda tako. Da smo u normalnoj zemlji gdje imam povjerenje u drzavu i sistem jer se dokazao puno puta do sada, gdje znam da ima novca za pravilnu dezinfekciju prostora, gdje znam da neko nece reci, daj ba kak'a maska u skoli to su budalastine, gdje roditelji nece poslati bolesnu djecu u skolu, pa da ja bacam grah jel koroncina ili nahlada... Jednostavno nemam povjerenja (sto je prestrasno ali tako je grebi ga) i jako se tesko odlucujem da nesto sto mi je najbitnije dajem i nadam se da je tamo neko nesto promislio.. Mozda je paranoja, mozda je samo do mene ali sta cu, ne mogu protiv sebe.
Tužna je istina da deda neće nikada biti mlađi nego je danas, nego će biti sve stariji i, nažalost, sve slabijeg zdravlja.
To zaista nije razlog da dijete ne ide u školu i da džedži kući pored tableta.
Jedino što možete je da na neki način zaštitite dedino zdravlje od vas samih držeći ga na distanci od ukućana (ako već živi sa vama), da se strogo vodi računa o higijeni, dezinfekciji i to je to.
Deda može poživjeti još godina i godina, i COVID-19 može biti među nama još godinama, i ne samo COVID-19 nego mnoštvo drugih virusa i bakterija.
Evo, recimo, ne ide tinejdžer u školu...a izađe li makar napolje? Idete li vi na posao, izlazite li?
Ja Vas sve razumijem, pogotovu vezano za naš truli i korumpirani sistem, ali nije rješenje držati djecu pod ključem.
I za dedu, moze, potpuno ste u pravu, Mozda cemo godinama zivjeti sa tom nesretnom bajom medju nama, ali znam kako je kcer tesko podnijela smrt moje majke i dugo sebe krvila sto je nije "bolje pazila" i znam koliko je ljubavi i strpljenja trebalo da shvati da ona apsolutno nije kriva. I znam da cu uraditi sve sto je u mojoj moci da nikada ni ne pomislim da li je ista moglo biti drugacije... SBBKBB. I to je moj izbor.
Na posao idemo oboje ali se zaista pazimo, srecom radimo na takvim mjestima gdje se ne susrecemo za puno ljudi. Maske su nam najbolji drugovi bez kojih ne izlazimo van. Idemo na izlete (opet otovreni prostor), i kada se druzimo sa prijatlejima, to je opet negdje na otvorenom. Ranije smo kupovali online u Konzumu pa smo tako i nastavili, naravno odemo i u prodavnicu i mesaru ali ni blizu kao ranije, u soping centre ne idemo - otisli jednom u Waikiki. Ne, ne zivimo kako smo navikli, dosta je ogranicenja uvedeno. I dosadilo nam je samo nebo zna koliko, ali to je cijena koju smo svjesno spremni platiti da SMANJIMO (ne iskljucimo, samo smanjimo) rizik.
-
Naslovnica
#207 Re: COVID i škola?
Ma sve treba učinti da djeca krenu u školu i da se odvoje od buljenja u monitore i ove online smijurije od obrazovanja.
Ionako izlaze iz škola polupismeni, sa ovim sistemom će izaći kao debili.
-
neoxxx
#208 Re: COVID i škola?
Nisam bas sigurna na koji nacin mozemo sprijeciti izlozenost djece virusu, osim ako nemamo situaciju u kojoj oba roditelja imaju fleksibilnost rada od kuce, dijete se krece iskljucivo u krugu najuze obitelji i ne druzi se sa drugom djecom koja nisu u istoj situaciji. To se odnosi i na izlaske vani i boravak u prirodi i sve ostale aktivnosti koje su bitne za mentalno i fizicko zdravlje djece. Mentalno cu ovdje dovesti u pitanje ipak, jer mislim da nije normalno da djeca nisu u kontaktu sa ostalom djecom. Koliko djece ima ovaj luksuz, nisam bas sigurna.
Buduci da i sama imam osmogodisnjaka koji treba da krene u treci razdred, priznajem da me strah, najvise lose, tj. nikakave organizacije i nedostatka osnovnih higijenskih potrepstina u skolama.
Medjutim, ne znam ni zasto bi bilo nuzno lose da se pokusa sa modelom da djeca od 1.-4. krenu u skolu, da se casovi skrate na pola sata, u vecini skola razdredi broje max. 22-23 djece (nazalost, kada poredimo sa nekim proslim vremenima) i realno se mogu podijeliti u 2 grupe, jedna grupa u skoli od 08:00 - 10:00, druga od 11:00 - 13:00; ucitelji/ce su svakako ove manje razrede i do sada posebno uvodile i izvodile iz skole. Ucionice su dovoljno velike da se moze napraviti kakva takva distanca medju djecom i otvoriti prozor (osim ako nam i propuh nije problem...). Ono sto roditelji moraju da forsiraju je osiguranje higijenskih potrepstina u svakoj skoli, a sigurna sam da se i sa uciteljima/uciteljicama moze dogovoriti ako se sta dodatno treba obezbijediti. Ukoliko djeca budu 2 sata u skoli, mislim da ni wc nece biti toliki problem. Za produzeni boravak - to je, po meni, najveci problem u smislu pridrzavanja epidemioloskih mjera, ali ne bi bilo lose vidjeti kakva su iskustva pametnijih zemalja i u tome. I mislim da tu novac nije problem, nego nedostatak volje i cinjenica da ima i nas roditelja svakakvih koji, znam po mladjem sinu u vrticu, ne vole da im djeca izlaze vani jer pada kisa
Kvalitet online nastave, barem po ovom posljednjem iskustvu (i odmah da napomenem, nista mi nije bilo ni tesko ni mrsko, cak naprotiv), necu ni da spominjem.
Buduci da i sama imam osmogodisnjaka koji treba da krene u treci razdred, priznajem da me strah, najvise lose, tj. nikakave organizacije i nedostatka osnovnih higijenskih potrepstina u skolama.
Medjutim, ne znam ni zasto bi bilo nuzno lose da se pokusa sa modelom da djeca od 1.-4. krenu u skolu, da se casovi skrate na pola sata, u vecini skola razdredi broje max. 22-23 djece (nazalost, kada poredimo sa nekim proslim vremenima) i realno se mogu podijeliti u 2 grupe, jedna grupa u skoli od 08:00 - 10:00, druga od 11:00 - 13:00; ucitelji/ce su svakako ove manje razrede i do sada posebno uvodile i izvodile iz skole. Ucionice su dovoljno velike da se moze napraviti kakva takva distanca medju djecom i otvoriti prozor (osim ako nam i propuh nije problem...). Ono sto roditelji moraju da forsiraju je osiguranje higijenskih potrepstina u svakoj skoli, a sigurna sam da se i sa uciteljima/uciteljicama moze dogovoriti ako se sta dodatno treba obezbijediti. Ukoliko djeca budu 2 sata u skoli, mislim da ni wc nece biti toliki problem. Za produzeni boravak - to je, po meni, najveci problem u smislu pridrzavanja epidemioloskih mjera, ali ne bi bilo lose vidjeti kakva su iskustva pametnijih zemalja i u tome. I mislim da tu novac nije problem, nego nedostatak volje i cinjenica da ima i nas roditelja svakakvih koji, znam po mladjem sinu u vrticu, ne vole da im djeca izlaze vani jer pada kisa
Kvalitet online nastave, barem po ovom posljednjem iskustvu (i odmah da napomenem, nista mi nije bilo ni tesko ni mrsko, cak naprotiv), necu ni da spominjem.
- beautyfool
#209 Re: COVID i škola?
Ne mislim da imaju istovremeno nastavu, mogla bi se koristiti platforma kao npr google classroom gdje bi djeca imala obavezu svakodnevno da urade odredjene aktivnosti a sastanak sa nastavnikom npr jednom sedmicno, gdje bi nastavnik imao priliku da objasni malo detaljnije i ispita djecu po potrebi. Homeschooling se koristi jako dugo u Americi i mnogo prije Covida, treba vidjeti nacin na koji to funkcionise pa uvesti nesto slicno kod nas.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/08/2020 13:36sve je to ok,ali kako bi istovremeno jedan nastavnik držao nastavu online i djeci koja su u školi?beautyfool wrote: ↑17/08/2020 13:04 Ja sam da postoje obje opcije, dakle skola da radi klasicno kao i homeschooling odnosno online opcija.
Tako da roditelji imaju mogucnost izbora a samim tim vjerovatno ce nekih 40% roditelja u svakoj ucionici odabrati homeschooling i samim tim ce biti manje ucenika na nastavi i smanjuje se opasnost zaraze.
S druge strane postoje i oni ucenici koji ce imati u porodici nekog zarezenog, pitanje je dali oni dalje trebaju nastavljati ici u ucionicu ili da ostanu kuci dok taj neko od ukucana nebude negativan na Covid a znamo da to moze sedmicama da traje. Takvi ucenici bi trebali automatski pohadjati privremeno online dok ne ozdrave ukucani.
Ja mislim da nije sve tako crno i bijelo, i da ova skolska godina nemoze proci tako jednostavno kao otvori skolu i nek idu u skolu, vec se mora planski pristupiti ovom problemu i treba se razmisliti o svemu, sto se nadam da ministarstvo i skole vec rade, razmisljaju i analiziraju, jel![]()
Naravno ovo bi bilo kao jedna od opcija, tako da bi roditelj mogao izabrati klasicno ili homeschooling skolovanje s tim da djeca koja u porodici imaju oboljelog od Covid-a obavezno idu na homeschooling dok oboljeli nebude negativan na Covid.
Ja nisam za one opcije da se ukida skolska godina kao sto neki predlazu ili skracuju casovi na 20 min, kad vec djeca idu u skolu nemislim da je bitno dali su 20min ili 45min na jednom casu, vec se svi nalaze u zatvorenom okruzenju tako da vrijeme ne igra ulogu.
-
laik1981
#210 Re: COVID i škola?
Pa ne moras se maniti ako ti tako pase. Uglavnom vrlo lako mozes uci u vijece roditelja i pokusati uticati na stvari koje se tamo desavaju. Svi mi trebamo malo vise pokusavati da aktivno uticemo, a ne samo gledati sa strane i sutiti. Kada se pita ima li neko nekih prijedloga ili zamjerki svi sute, a posle se zale. Od takvog stava nemamo nista..Juni wrote: ↑17/08/2020 13:59ne bih da se manim, jer je relevantno. i alarmantno!laik1981 wrote: ↑17/08/2020 13:55Mani se sad sirenja price. Prijavis se kada krene skola. Ne vjerujem da ce biti dobrovoljaca. Vecina uvijek pokusava pobjeci od bilo kakve obaveze i odgovornosti, a oni koji su vec bili u vijecu roditelja nece ni za zivu glavu opet jer im je mrsko piskarati i obavjestavato roditelje po bilo kojem pitanju. I ako niste bili pitani za milsjenje oko kretanja u skolu zalite se predstavniku razreda i vijecu roditelja jer su ta pitanja trebala doci do svakog roditelja u Sarajevu. Nisu to bezazlene stvari i ne treba ih olako prepustati slucaju.Juni wrote: ↑17/08/2020 13:46
Uhodane su to seme, odluke se ne donose na vijećima, nego u zatvorenim viber grupama, tzv lafo iliti minder demokratija. Zato sam i rekla da je preslik našeg drustva: odluke se ne donose u parlamentu, nego se stranačke glavonje sastanu na janjetini i tako to. Zato nam i jeste tako kako je.
I da se nadovezem na tvoj prethodni post. Osoba koja treba da donese odluku je placena da tu odluku donese. Da izvaga sve okolnosti i preuzme odgovornost. Odluku i treba da donese neko ko je odgovoran za taj dio, a ne neka grupa koja ce posle prebacivati odgovornost sa jednog na drugog kao sto se uobicajeno radi.
-
vrapcic
#211 Re: COVID i škola?
Nece nece, ne pravi burek ko ima, nego ko je navikako.. ako i budu imali rupe u obrazovanju (sto je sasvim moguce) oni koji zele ce to nadoknaditi.. Damir Marjanovic je primjer toga i jos stotine i hiljade drugih, a i ja sa njima - skola u ratnom Sarajevu i uzvojena znanja- ko je prezivio zna o cemu pricam. Pa smo se opet uspjeli realizirati ako smo zeljeli. Ko nece, taj ce uvijek naci izgovor, nekome je bio rat a nekome ce biti Corona.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 14:03 Ma sve treba učinti da djeca krenu u školu i da se odvoje od buljenja u monitore i ove online smijurije od obrazovanja.
A o obrazovanju ne zelim, opet ce biti neki crnjak.. ali srecom tu smo mi roditelji da razvijamo ljubav prema citanju, umjestnosti, muzici, sirimo vidike i pokazemo djeci da ima mora i iza Makarske.. odavno smo mi odustali od skole u tom segmentu. Na zalost.
-
Naslovnica
#212 Re: COVID i škola?
Ja bogami odem i u shopping centar (s maskom), a i u restoran (isključivo ako postoji otvoreni prostor tipa bašte).vrapcic wrote: ↑17/08/2020 14:03Zato ja i kazem da se mi razumijemo, ja inace cesce citam nego sto pisem i iskreno cijenim Vasa misljenja po drugim temama, Vas sam kao neke druge stvarno zapamtila (nije nikakvo podilazenje vjerujete haha).Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 13:47Sve jasno.vrapcic wrote: ↑17/08/2020 13:38
Hahaha tako ispadne ali vjeruj niko sretniji od mene kada napokon krene u skolu. Uzecu par dana odmora da uzivam u tisini stana![]()
![]()
A nije ni njoj ludo zabavno sa nama
![]()
![]()
![]()
nismo cool
![]()
ali se recimo jako brine za djeda koji je vec star, sa hronicnim bolestima i jako se plasi da mu nesvjesno ne prenese zarazu. A prema dosadasnjim iskustvima, sada bez zezanja,ona nam je donijela iz skole (regularne kakava je nekada bila, ovo moram naglasiti) 80% stomacnih i obicnih girpa, nahlada i prehlada, podijelila samnom i pljuskavice a i vaske kada su se pojavile u razredu.. Mi sve dijelimo sa njezinim drugovima
![]()
Naravno covjek se zarazi i na drugim mjestima, od posla, preko samoposluge, rukohvata u ulazu ali ona je u ovih 7-8 godina bila glavni kliconosa.
Ali razumijem i tebe i slazem se u vecini sa onim sto govoris, iako ne izgleda tako. Da smo u normalnoj zemlji gdje imam povjerenje u drzavu i sistem jer se dokazao puno puta do sada, gdje znam da ima novca za pravilnu dezinfekciju prostora, gdje znam da neko nece reci, daj ba kak'a maska u skoli to su budalastine, gdje roditelji nece poslati bolesnu djecu u skolu, pa da ja bacam grah jel koroncina ili nahlada... Jednostavno nemam povjerenja (sto je prestrasno ali tako je grebi ga) i jako se tesko odlucujem da nesto sto mi je najbitnije dajem i nadam se da je tamo neko nesto promislio.. Mozda je paranoja, mozda je samo do mene ali sta cu, ne mogu protiv sebe.
Tužna je istina da deda neće nikada biti mlađi nego je danas, nego će biti sve stariji i, nažalost, sve slabijeg zdravlja.
To zaista nije razlog da dijete ne ide u školu i da džedži kući pored tableta.
Jedino što možete je da na neki način zaštitite dedino zdravlje od vas samih držeći ga na distanci od ukućana (ako već živi sa vama), da se strogo vodi računa o higijeni, dezinfekciji i to je to.
Deda može poživjeti još godina i godina, i COVID-19 može biti među nama još godinama, i ne samo COVID-19 nego mnoštvo drugih virusa i bakterija.
Evo, recimo, ne ide tinejdžer u školu...a izađe li makar napolje? Idete li vi na posao, izlazite li?
Ja Vas sve razumijem, pogotovu vezano za naš truli i korumpirani sistem, ali nije rješenje držati djecu pod ključem.
I za dedu, moze, potpuno ste u pravu, Mozda cemo godinama zivjeti sa tom nesretnom bajom medju nama, ali znam kako je kcer tesko podnijela smrt moje majke i dugo sebe krvila sto je nije "bolje pazila" i znam koliko je ljubavi i strpljenja trebalo da shvati da ona apsolutno nije kriva. I znam da cu uraditi sve sto je u mojoj moci da nikada ni ne pomislim da li je ista moglo biti drugacije... SBBKBB. I to je moj izbor.
Na posao idemo oboje ali se zaista pazimo, srecom radimo na takvim mjestima gdje se ne susrecemo za puno ljudi. Maske su nam najbolji drugovi bez kojih ne izlazimo van. Idemo na izlete (opet otovreni prostor), i kada se druzimo sa prijatlejima, to je opet negdje na otvorenom. Ranije smo kupovali online u Konzumu pa smo tako i nastavili, naravno odemo i u prodavnicu i mesaru ali ni blizu kao ranije, u soping centre ne idemo - otisli jednom u Waikiki. Ne, ne zivimo kako smo navikli, dosta je ogranicenja uvedeno. I dosadilo nam je samo nebo zna koliko, ali to je cijena koju smo svjesno spremni platiti da SMANJIMO (ne iskljucimo, samo smanjimo) rizik.
Ne idemo po rođendanima i Bajramima i sličnim okupljanjima jer znam na šta to liči
Svako je svjestan sebe i rizika koji je spreman preuzeti.
Za neke bi jedino rješenje bilo da se zaključaju, namaknu zavjese i nikuda ne izlaze, neko ne jebe živu silu (posebno su mi ogavni ovi "nevjernici" za koje virus ne postoji i koji ne jebu živu silu i bilo kakve mjere), a postoje ljudi kao mi koji ne spadaju u bilo koju od ovih koje sam prije nabrojao. Kod nas su u pitanju nijanse, ali postoji svijest o opasnosti i mjere koje preduzimamo.
Evo, i ta kupovina online...ko je sve baratao ambalažom, pakovao, rezao...i o tome svemu razmišljam (ili ne razmišljam) kada gledam tetu na kasi kako svaki artikal uzme u ruku, provuče, i uzme pare, vrati kusur...ja kasnije dođem kući i šta? Naravno, ne dezinfikujem sve ono što sam kupio. I ne pada mi na pamet. I zaista, mislim da rijetki uzmu sadržaj fasunge, i isprskaju sve i jedan artikal dezinfikcionim sredstvom, od pavlake, do Plazma keksa, od narezanog sira do tetrapak mlijeka i sokova.
- Laertes
#213 Re: COVID i škola?
Kad sam otvorio temu, nisam imao na umu ovakva sukobljavanja i ad hominem prepucavanja. @Naslovnica i još par vas vode svoj neki crusade ovdje... Zar ne možete shvatiti da je ljude strah?
@vrapcic , pitaš me šta ja kao profesor mislim? Kao što sam već rekao, nemam pojma. S jedne strane, svjestan sam da online nastava, kakva je bila proljetos, nije to to. Ujedno sam i roditelj djeteta koje ide u dvije škole i obrazovne propuste sam prinuđen da rješavam na drugi način i plaćajući iz svog džepa. S druge strane, nije mi svejedno ući i u školu sa 300 učenika i 30 kolega i u učionicu sa 15/20/25 učenika, pokupiti virus, donijeti ga ženi i djeci... Strah me je, priznajem, jer u tom slučaju je terapija "paracetamol i pileća supica". I molim vas, nemojte nas upoređivati sa Norveškom i Njemačkom! Tamo i ako se učenik ili nastavnik zarazi, može računati na zdravstveni sistem. Na šta mi možemo računati?
Kao što sam u uvodnom postu napisao, najtragičnije je (ali ne i iznenađujuće) što mi 15 dana prije školske godine ne znamo kako ćemo raditi.
I za ovog što okreće na politiku i što tvrdi da smo svi stranački zaposleni: veze ti nemaš, druže, i ne zagađuj temu.
@vrapcic , pitaš me šta ja kao profesor mislim? Kao što sam već rekao, nemam pojma. S jedne strane, svjestan sam da online nastava, kakva je bila proljetos, nije to to. Ujedno sam i roditelj djeteta koje ide u dvije škole i obrazovne propuste sam prinuđen da rješavam na drugi način i plaćajući iz svog džepa. S druge strane, nije mi svejedno ući i u školu sa 300 učenika i 30 kolega i u učionicu sa 15/20/25 učenika, pokupiti virus, donijeti ga ženi i djeci... Strah me je, priznajem, jer u tom slučaju je terapija "paracetamol i pileća supica". I molim vas, nemojte nas upoređivati sa Norveškom i Njemačkom! Tamo i ako se učenik ili nastavnik zarazi, može računati na zdravstveni sistem. Na šta mi možemo računati?
Kao što sam u uvodnom postu napisao, najtragičnije je (ali ne i iznenađujuće) što mi 15 dana prije školske godine ne znamo kako ćemo raditi.
I za ovog što okreće na politiku i što tvrdi da smo svi stranački zaposleni: veze ti nemaš, druže, i ne zagađuj temu.
-
vrapcic
#214 Re: COVID i škola?
To i jeste to, dok su imali vremena napraviti iole ozbiljne analize, konsultirati se sa relevantnim osobama i institucijama od UNICEFa, preko imunologa, infektologa, psihologa, nastavnika... napraviti vise opcija tipa ako ima toliko zarazenih na toliko ljudi (ili neki drugi primjenjivi model) onda idemo sa skolom ovako jer je to dobro radi toga i toga, ako se broj poveca ili smanji u periodu od recimo 7 dana il 15 dana ili... onda prelazimo na ovakav sistem skolovanja zbog toga i toga.. Da li ce biti praceno na nivou grada, kantona, entiteta, drzave.. Jer zasto u Kiseljaku ili Ilijasu na primjer koji recimo nemaju zaraznih u proteklom periodu ne poceti sa nastavom (i svakako pratiti stanje da se moze reagirati na vrijeme) a u Sarajevu gdje je do prije par dana bilo stotinu i vise zarazenih dnevno uraditi nesto drugo..Da je receno ovo su mjere za koje ce skole biti odgovorne pa ih naborojati, ovo je ono sto su roditelji duzni uraditi, ovo su institutcije koje ce nadgledati obaveze... Da su napravili neki sistem, nista od ovoga ne bi bilo sporno, ali ovako navrat nanos ovako neorganizirano.. ma hajte molim vas.neoxxx wrote: ↑17/08/2020 14:09 Nisam bas sigurna na koji nacin mozemo sprijeciti izlozenost djece virusu, osim ako nemamo situaciju u kojoj oba roditelja imaju fleksibilnost rada od kuce, dijete se krece iskljucivo u krugu najuze obitelji i ne druzi se sa drugom djecom koja nisu u istoj situaciji. To se odnosi i na izlaske vani i boravak u prirodi i sve ostale aktivnosti koje su bitne za mentalno i fizicko zdravlje djece. Mentalno cu ovdje dovesti u pitanje ipak, jer mislim da nije normalno da djeca nisu u kontaktu sa ostalom djecom. Koliko djece ima ovaj luksuz, nisam bas sigurna.
Medjutim, ne znam ni zasto bi bilo nuzno lose da se pokusa sa modelom da djeca od 1.-4. krenu u skolu, da se casovi skrate na pola sata, u vecini skola razdredi broje max. 22-23 djece (nazalost, kada poredimo sa nekim proslim vremenima) i realno se mogu podijeliti u 2 grupe, jedna grupa u skoli od 08:00 - 10:00, druga od 11:00 - 13:00; ucitelji/ce su svakako ove manje razrede i do sada posebno uvodile i izvodile iz skole. Ucionice su dovoljno velike da se moze napraviti kakva takva distanca medju djecom i otvoriti prozor (osim ako nam i propuh nije problem...). Ono sto roditelji moraju da forsiraju je osiguranje higijenskih potrepstina u svakoj skoli, a sigurna sam da se i sa uciteljima/uciteljicama moze dogovoriti ako se sta dodatno treba obezbijediti. Ukoliko djeca budu 2 sata u skoli, mislim da ni wc nece biti toliki problem. Za produzeni boravak - to je, po meni, najveci problem u smislu pridrzavanja epidemioloskih mjera, ali ne bi bilo lose vidjeti kakva su iskustva pametnijih zemalja i u tome. I mislim da tu novac nije problem, nego nedostatak volje i cinjenica da ima i nas roditelja svakakvih koji, znam po mladjem sinu u vrticu, ne vole da im djeca izlaze vani jer pada kisa![]()
Da su uporedjena iskustva zemalja koje imaju slicnu razinu zarazenih kao i mi (nije isto u SAD i BiH imati 300 zarazenih dnevno recimo), slican BDP -opet nije isto da li se poredimo za Sudanom ili Finskom recimo - ovo sve u mjeri u kojoj je to moguce jer se virus nedavno pojavio onda bi i mi imali vise povjerenja i lakse pustali djecu.
Samo ovo je SF za nas i nemam nikakvih iluzija kako se na zalost biti odradjeno.
-
daddy-kool
#215 Re: COVID i škola?
Da dodam još jedno pitanje, ko i sa kakvim obrazovanjem donosi odluke o načinu funkcionisanja škola?
-
malocvijece
#216 Re: COVID i škola?
Donosi Ministarstvo obrazovanja, a u ovom slučaju po preporukama i odlukama Kriznog štaba, kao i sva druga pravna lica. Ministarstvo sarađuje i s pedagoškim zavodom, naravno.daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 14:35 Da dodam još jedno pitanje, ko i sa kakvim obrazovanjem donosi odluke o načinu funkcionisanja škola?
-
Juni
#217 Re: COVID i škola?
Sad mi je bas laknulomalocvijece wrote: ↑17/08/2020 14:41Donosi Ministarstvo obrazovanja, a u ovom slučaju po preporukama i odlukama Kriznog štaba, kao i sva druga pravna lica. Ministarstvo sarađuje i s pedagoškim zavodom, naravno.daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 14:35 Da dodam još jedno pitanje, ko i sa kakvim obrazovanjem donosi odluke o načinu funkcionisanja škola?
- dr_Evil
#218 Re: COVID i škola?
Ko je donio odluku da rade kafici, restorani, trzni centri, kladionice, dzamije, crkve pa evo niko se ne buni, nego pukni po skoli i sportu, tu je najlakse.Juni wrote: ↑17/08/2020 14:45Sad mi je bas laknulomalocvijece wrote: ↑17/08/2020 14:41Donosi Ministarstvo obrazovanja, a u ovom slučaju po preporukama i odlukama Kriznog štaba, kao i sva druga pravna lica. Ministarstvo sarađuje i s pedagoškim zavodom, naravno.daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 14:35 Da dodam još jedno pitanje, ko i sa kakvim obrazovanjem donosi odluke o načinu funkcionisanja škola?![]()
-
neoxxx
#219 Re: COVID i škola?
@ vrapcic
U potpunosti se slazem s Vama. Medjutim, s obzirom da sve znamo sta nam je i kako nam je i nikome (mozda i s pravom) ne vjerujemo, zasto se mi roditelji nismo odmah po okoncanju prethodne skolske godine, ukljucili u diskusiju kroz VR-a sta ce biti u narednoj skolskoj godini i kakvi su planovi Ministarstva, opcije 1, 2, 3? Zasto nismo mi, roditelji koji brinemo za dobrobit svoje djece, zahtijevali ozbiljan pristup ovim pitanjima? Stalno govorimo - nismo mi Finska, Norveska, Danska. NIsmo, jer smo i mi prilicno intertni u zahtijevanju odgovora, postavljanju pitanja, i neodustajanju u nastojanjima da nam bude bolje. Voljela bih da nekada budemo malo produktivniji u kritikovanju i predlozimo i neko rjesenje, a ne samo da cekamo gotova rjesenja od onih u ciju struku, profesionalnost i, u krajnjem slucaju, dobre namjere, ne vjerujemo.
U potpunosti se slazem s Vama. Medjutim, s obzirom da sve znamo sta nam je i kako nam je i nikome (mozda i s pravom) ne vjerujemo, zasto se mi roditelji nismo odmah po okoncanju prethodne skolske godine, ukljucili u diskusiju kroz VR-a sta ce biti u narednoj skolskoj godini i kakvi su planovi Ministarstva, opcije 1, 2, 3? Zasto nismo mi, roditelji koji brinemo za dobrobit svoje djece, zahtijevali ozbiljan pristup ovim pitanjima? Stalno govorimo - nismo mi Finska, Norveska, Danska. NIsmo, jer smo i mi prilicno intertni u zahtijevanju odgovora, postavljanju pitanja, i neodustajanju u nastojanjima da nam bude bolje. Voljela bih da nekada budemo malo produktivniji u kritikovanju i predlozimo i neko rjesenje, a ne samo da cekamo gotova rjesenja od onih u ciju struku, profesionalnost i, u krajnjem slucaju, dobre namjere, ne vjerujemo.
Last edited by neoxxx on 17/08/2020 14:57, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#220 Re: COVID i škola?
Zar nije te odluke donijelo FUCZ, tj KŠ FBiH?dr_Evil wrote: ↑17/08/2020 14:47Ko je donio odluku da rade kafici, restorani, trzni centri, kladionice, dzamije, crkve pa evo niko se ne buni, nego pukni po skoli i sportu, tu je najlakse.Juni wrote: ↑17/08/2020 14:45Sad mi je bas laknulomalocvijece wrote: ↑17/08/2020 14:41
Donosi Ministarstvo obrazovanja, a u ovom slučaju po preporukama i odlukama Kriznog štaba, kao i sva druga pravna lica. Ministarstvo sarađuje i s pedagoškim zavodom, naravno.![]()
- dr_Evil
#221 Re: COVID i škola?
E sad mi je lakse. Ko da je jucer bio onaj strajk ispred FUCZ protiv otvaranja, ja bio prvi u redu sa sliko respiratora, a i za mene Juni i daddy kool
-
daddy-kool
-
daddy-kool
- Tigar1
#224 Re: COVID i škola?
Najbolje bi bilo da djeca od 1-4 idu u školu. Imam i ja prvačića koji će sada krenuti. Kontakt je nemoguće izbjeći, što u prirodi, što u naselju, što u šetnji. Mora doći u kontakt sa drugom djecom.
Potrebno je širiti svijest i non-stop pričati o važnosti pranja ruku.
I sam sam profesionalno vezan za zarazne bolesti koje su ''opasnije'' od koronavirusa, o tuberkulozi, brucelozi i Q groznici se malo ili nikako ne priča a imamo masu oboljelih pogotovo od Brucele - neizlječiva zoonoza koja često ostavlja trajne posljedice.
100 puta sam se mogao zaraziti i pored svih mjera zaštite.
Potrebno je širiti svijest i non-stop pričati o važnosti pranja ruku.
I sam sam profesionalno vezan za zarazne bolesti koje su ''opasnije'' od koronavirusa, o tuberkulozi, brucelozi i Q groznici se malo ili nikako ne priča a imamo masu oboljelih pogotovo od Brucele - neizlječiva zoonoza koja često ostavlja trajne posljedice.
100 puta sam se mogao zaraziti i pored svih mjera zaštite.
-
vrapcic
#225 Re: COVID i škola?
Mozda zato sto nismo ni znali da se odvijaju razgovori i diskusije o ovome izuzetno bitnom pitanju a da budemo potpuno iskreni, nisu se niti odvijali, da se ne lazemo.neoxxx wrote: ↑17/08/2020 14:47 @ vrapcic
U potpunosti se slazem s Vama. Medjutim, s obzirom da sve znamo sta nam je i kako nam je i nikome (mozda i s pravom) ne vjerujemo, zasto se mi roditelji nismo odmah po okoncanju prethodne skolske godine, ukljucili u diskusiju kroz VR-a sta ce biti u narednoj skolskoj godini i kakvi su planovi Ministarstva, opcije 1, 2, 3? Zasto nismo mi, roditelji koji brinemo za dobrobit svoje djece, zahtijevali ozbiljan pristup ovim pitanjima? Stalno govorimo - nismo mi Finska, Norveska, Danska. NIsmo, jer smo i mi prilicno intertni u zahtijevanju odgovora, postavljanju pitanja, i ne odustajanju u nastojanjima da nam bude bolje. Voljela bih da nekada budemo malo produktivniji u kritikovanju i predlozimo i neko rjesenje, a ne samo da cekamo gotova rjesenja od onih u ciju struku, profesionalnost i, u krajnjem slucaju, dobre namjere, ne vjerujemo.
Mi bi se siguno ozbiljno ukljucili u ovo i ponudili kao roditelji svo svoje slobodno vrijeme i znanja da istrazujemo ako treba ili bilo sto drugo kako bismo iznasli najbolje rjesenje. Evo i sada ako je neko u VR na ovoj diskusiji ljubazno ga-je molim da mi se jave jer smo jako zainteresirani da pomognemo.
Mozda su vase skole bolje i bolje komuniciraju ali u nasoj je rezrednica odabrala roditela za VR uz cuveno vjerujem da cemo se svi sloziti da je to najbolji izbor.