Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
skafiskafsnjak

#27026 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Malo se mahnit pravis ili sta?
To je za vakcinu bilo...za vakcinu sam pitao

Pa druze ne moze relevantan izvor biti forumas :?
splinter

#27027 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Milenkov buraz wrote: 10/08/2020 14:57
splinter wrote: 10/08/2020 14:54 Da li je baš bilo ovako ili ne , ali Ibrahim Hoti je uistinu primio vakcinu i bio evidentiran među osobama koja su prilimla cijepivo.
On je stvorio određenu količinu imuniteta dovoljnu da sam ne oboli klinički ali je ipak imao neku subkliničku formu tako da je širio virus ljudima oko sebe.
Uostalom on nije umro, dakle imao je određenu dozu imuniteta , a ovu priču je ispričao istražiteljima koji su vodili cijeli slučaj. S druge strane super širitelj je bio zapravo Latif Mudžić koji je zarazio 40tak ljudi.
I da cijepivo protiv boginja se aplicira subkutano za razliku od svih ostalih cijepiva i fakat , moguće ga je isprati.
Nisam znao za ovo...hvala
Nema na čemu. To sam čuo još davno od jednog profesora a i kasnije sam dosta čitao pored obaveznog štiva. Općenito puno čitam i kontaktiram autore širom svijeta.
Kada jednog dana napišem bestseler poput ovog , @Tesla će dobiti prvi primjerak a možda bude i recenzent

Image
skafiskafsnjak

#27028 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

splinter wrote: 10/08/2020 15:09
splinter wrote: 10/08/2020 14:54 Da li je baš bilo ovako ili ne , ali Ibrahim Hoti je uistinu primio vakcinu i bio evidentiran među osobama koja su prilimla cijepivo.
On je stvorio određenu količinu imuniteta dovoljnu da sam ne oboli klinički ali je ipak imao neku subkliničku formu tako da je širio virus ljudima oko sebe.
Uostalom on nije umro, dakle imao je određenu dozu imuniteta , a ovu priču je ispričao istražiteljima koji su vodili cijeli slučaj. S druge strane super širitelj je bio zapravo Latif Mudžić koji je zarazio 40tak ljudi.
I da cijepivo protiv boginja se aplicira subkutano za razliku od svih ostalih cijepiva i fakat , moguće ga je isprati.
Nema na čemu. To sam čuo još davno od jednog profesora a i kasnije sam dosta čitao pored obaveznog štiva. Općenito puno čitam i kontaktiram autore širom svijeta.
Kada jednog dana napišem bestseler poput ovog , @Tesla će dobiti prvi primjerak a možda bude i recenzent

Image
A odakle info da je ovaj isprao vakcinu ?
Tesla Edison

#27029 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 10/08/2020 15:09

Image
:lol: :thumbup: :kiss:
BadBoy

#27030 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 10/08/2020 14:34
AmirBaa wrote: 10/08/2020 14:30 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-fbih- ... /200810085

Daj Boze da prodje, ali svaka cast za prijedlog ! :thumbup:
Taman danas bacio cigare :D

Ali kako god, protiv sam ovoga. Sad mogu vegani tražiti zabranu konzumiranja mesa, lgbt mogu tražiti zabranu hetero brakova, i ode to u nedogled...

Nisam pobornik bilo kakvih zabrana bez obzira na cilj. Svako neka bira šta želi (ukoliko je to legalno, naravno).
Ne može brate, to je lažna ekvivalencija.

Dimom od cigara ti direktno ugrožavaš moje zdravlje i respiratorne organe. Konzumiranjem mesa, ja direktno ne ugrožavam vegana.

Eh sad, dalo bi se diskutovati o tome koliko je industrijska konzumacija mesa štetna za planetu i okoliš u globalu...
biglebovski

#27031 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

TESLA_EDISON wrote: 10/08/2020 14:25
biglebovski wrote: 10/08/2020 14:15
TESLA_EDISON wrote: 10/08/2020 13:51

Kad država nije dozvolila antivakser idiotima pravo glasa i nije bilo hoćeš nećeš. Moraš i kraj priče.
Ne, nego kad se država bori sa virusom koji radi ovo.

Variola vera major, poznatija kao velike ili crne boginje, je opasnija vrsta, koja izaziva smrt kod 20-40 % zaraženih, a kod preživjelih često ostavlja trajnu unakaženost ili sljepoću.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Boginje

Pretpostavlja se da je 14. marta 1972. godine Variolu u Srbiju uneo izvesni Ibrahim Hoti sa Kosova po povratku iz Iraka. Pretpostavlja se da je virus dobio kada je kupio malu frulicu na lokalnoj pijaci. Međutim kada je taj virus preneo dvadesetdevetogodišnjem učitelju Latifu Mumdžiću pored kojeg je sedeo u autobusu, on je virus preneo na 38 ljudi i tada je počeo nekontrolisano da se širi.

Sedam dana kasnije za epidemiju se saznalo u Beogradu, a do maja je od Variole vere preminulo 40 ljudi, a zaraženo je bilo 175. Ljudi su se tih meseci plašili jedni drugih, čekali redove za vakcinu.

Virus se prenosi samo s čoveka na čoveka, a trudnice i deca su umnogome lakše žrtve što je doprinelo njegovoj smrtnosti. Štaviše, dovoljno je samo da prislonite obraz uz zaraženu osobu i dobijete Variolu.

Prenosi se inhalacijom, a čestice virusa ostaju na odeći, posteljini i površinama čak 7 dana!

Virus počinje da se formira u plućima, odakle prelazi u krvotok, napada kožu, creva, pluća, bubrege i mozak. Aktivnost virusa u ćelijama kože stvara osip koji počinje kao makule (ravne, crvene lezije), a nakon toga se formiraju vezikule (podignuti plikovi) koji se pojavljuju 12 do 17 dana po zarazi. Oni koji su preživeli nose i ožiljke.

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/zd ... sko-oruzje

Image
A znaš li zašto je Ibrahim Hoti donio virus?

Zato što je u čekaonici prilikom vakcinacije sreo idiota antivaksera i ovaj mu rekao da će se razobili i umrijeti ukoliko primi vakcinu. Ibrahim Hoti primio vakcinu i odmah otišao u WC da ispere mjesto gdje je aplicirana vakcina i tako joj poništio dejstvo. Poslije otišao na hadž i donio velike boginje u SFRJ.
Druga su vremena bila, definitivno. Meni nije jasno da se očekuje neki generalni strah među populacijom od virusa koji ako uhvatiš imaš 50% šansi da ni ne znaš da si ga uhvatio, koji kod 5% zaraženih može izazvati teže komplikacije, a kod ostalih proljev, bol u grlu, upalu pluća. Pa ovo nam se svake godine dešava, svakodnevno ljudi umiru od respiratornih bolesti, gripoština kojekavih, teških upala pluća povezanih sa drugim oboljenjima, pa osim pokojeg članka u novinama niko ni ne obraća pažnju. Želite iskorijeniti, bujrum svi na karanten-godišnji, ne izlaziti nigdje, svima da se isplaćuje univerzalni dohodak, moratorij na kredite dok se situacija ne smiri, podjela hrane, bonovi, prestanak plaćanja komunalija, kirija, prestanak ekonomskih aktivnosti osim proizvodnje struje i vode. Prisilno zatvaranje samo određenog dijela privrede, bez ikakvog ozbiljnog dokaza da su prisilno zatvoreni objekti rasadnici virusa, bez adekvatne odštete za izgubljenu dobit, tjeranje ljudi u teško siromaštvo u kojem se mogu naći nakon propadanja poslova i oduzimanja imovine koja je založena da bi se ti isti poslovi pokrenuli ili proširili je neprihvatljiv čin za masu zaposlenih u ovoj državi i vodi društvo u duboke podjele što za posljedicu može imati mnogo gore stvari od posljedica samog virusa.
Tesla Edison

#27032 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 10/08/2020 15:11
AmirBaa wrote: 10/08/2020 14:30 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-fbih- ... /200810085

Ali kako god, protiv sam ovoga. Sad mogu vegani tražiti zabranu konzumiranja mesa, lgbt mogu tražiti zabranu hetero brakova, i ode to u nedogled...

Nisam pobornik bilo kakvih zabrana bez obzira na cilj. Svako neka bira šta želi (ukoliko je to legalno, naravno).
Ne može brate, to je lažna ekvivalencija.

Dimom od cigara ti direktno ugrožavaš moje zdravlje i respiratorne organe. Konzumiranjem mesa, ja direktno ne ugrožavam vegana.

Eh sad, dalo bi se diskutovati o tome koliko je industrijska konzumacija mesa štetna za planetu i okoliš u globalu...
Ma samo sam naveo primjer. Ako ta incijativa prođe, eto ti na stotine pokreta, organizacija koje će htjeti svoje da proguraju.
NediM17

#27033 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

AmirBaa wrote: 10/08/2020 15:03
NediM17 wrote: 10/08/2020 15:00 :|

Ne znam sta hoce, ima vec zakon o pusenju samo ga treba doslovno sprovoditi.
A sto se korone tice, izgleda da se pusaci teze inficiraju, sto po meni ima logike, fumigacija je inace jedan od nacina DDD.
Bolje im je da ne baljezgaju.
Ti onda nisi u BiH nikad usao ni u jedan restoran ili kafic.
Ne trebaju oni izmisljati toplu vodu i traziti zabranu, ima ZAKON, vrlo jasan, problem je u implementaciji. Odes na protokol bilo kojeg Ministarstva u Vijecu ministara ne vide se od dima, pa sta ocekivati od kafana.
A sto se tice pusenja na otvorenom mogu se samo ovi iz NVO malo napusit' da ne kazem cega. :bih:
BadBoy

#27034 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 10/08/2020 15:14
Ma samo sam naveo primjer. Ako ta incijativa prođe, eto ti na stotine pokreta, organizacija koje će htjeti svoje da proguraju.
Ma neće. Nemoj nasjedati na tzv. "slippery slope" logičku zamku (https://en.wikipedia.org/wiki/Slippery_slope).
splinter

#27035 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@skafiskafsnjak
Da se ispravim pošto tipkam s moba, nije subkutano već perkutano.
Uglavnom kao što piše o u prethodnom postu koji je Tesla postavio , mjesto vakcinacije se prekrije zavojem da se virus ne prenese na druge dijelove tijela. Dakle vakcina može relativno lako "iscuri" s mjesta aplikacije.
Pa Hoti je bio evidentiran da je primio vakcinu. S druge strane nije imao klinički manifestnu bolest što ukazuje da je stvorio neku slabiju vrstu imuniteta. Nešto sam kažem već čuo i na faksu u jednom neformalnom razgovoru.
Nešto sam čuo i od naših "starih" ali njegov iskaz ima logike i te kako.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#27036 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

"Tada smo konstatovali da smo pobijedili koronu. Ispostavilo se da je greška, pa smo govorili da će oslabiti virus, što se se nije desilo. Dva i po mjeseca poslije, dakle ponovo u u istom vremenskom intervalu imamo 8.478 zaraženih, dakle osam puta više u istom vremenskom peridou, umrlih imamo 201, aktivnih slučajeva 513. To govori da ponovo imamo problem", rekao je Novalić.

ma koji problem .BA, gripica najobicnija, de nam jos ventilatora naruci zatrebat ce... LG klima uredjaj, uzmite bronHi lakse se dise...
sumirprimus

#27037 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Kafice klubove i resotrane koji ne postuju mjere zatvorit skroz..
Nece nama konobari odredjivat sudbinu i radit o glavi.
I svi koji ne postuju mjere kaznjavat .
Svadbe zabranit do daljnjeg.
Glava na ramenima nema cijenu.
Vrieme je i da nojevi u formi politicara izvade glave iz pijeska i poduzmu nesto a ne ko zdepi da se boje progovorit zarad vlastitih guzova i izbora.
Sta bi bilo da imate zabranu kretanja u krugu od 5 km?
laik1981

#27038 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

sumirprimus wrote: 10/08/2020 15:35 Kafice klubove i resotrane koji ne postuju mjere zatvorit skroz..
Vrieme je i da nojevi u formi politicara izvade glave iz pijeska i poduzmu nesto a ne ko zdepi da se boje progovorit zarad vlastitih guzova i izbora.
https://faktor.ba/vijest/krizni-stab-po ... rizi/93110
Nece konobari. Hoce ovi.
Najveći broj oboljelih su iz porodičnih klastera, a u većini slučajeva prvoboljeli se zarazi na poslu, u kancelarijama.
biglebovski

#27039 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Svakom budžetliji bez maske i koji se uhvati da ne drži distancu, otkaz momentalni.
Neće nam ekipa sa kupljenim diplomama određivati sudbinu i raditi o glavi.
kokuz_sa

#27040 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kokuz_sa »

Ostadosmo i bez Opce bolnice..za normalne preglede..

Bio narucen za neki pregled kad danas zovu..
Otkazuju sve preglede radi korone..
Cekao jebenih 8 mjeseci za taj pregled.

Imamo 2 bolnice i ni u kojoj ne mozemo se pregledati..

Kada su domovi zdravlja u pitanju tu samo telefonski ti izdaju redovne lijekove..

Tacno sve treba spaliti ili da korona sve do temelja ocisti u drzavi..

Placas zdravstveno i mozes sa tim guzicu obrisat.
AmirBaa

#27041 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Na Klixu 2 dana 0 oporavljenih :thumbup: :bih:
P308

#27042 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by P308 »

AmirBaa wrote: 10/08/2020 16:15 Na Klixu 2 dana 0 oporavljenih :thumbup: :bih:
A napisano je u jednom od clanaka da je recimo u Sarajevo 45 oporavljenih u posljednja 24 sata.
last mohicans

#27043 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

kokuz_sa wrote: 10/08/2020 16:14 Ostadosmo i bez Opce bolnice..za normalne preglede..

Kada su domovi zdravlja u pitanju tu samo telefonski ti izdaju redovne lijekove..

Punac danas trebao odraditi magnet na UKC, vratili ga,pokvaren aparat, jedan radi za lezece pacijente. Lafo zvat ce ga. Toliko o tom preporodu UKC kojeg je sultanija napravila, da je jedan magnet u funkciji na KS,i to samo ako leziš i hitan si. U vezi OB, malo mi i oni počinju ici na neku stvar, ispadoše kao neka FGR bolnica, da im se ne umazu ruke, prebacuju odgovornost kao i sultanija i stalno nesta predlazu, nalazu, seru, ukratko. Ovako cemo, te onako cemo, a pacijenti umiru sto nemaju adekvatne usluge, tj nemaju nikakvu uslugu. Stotine je drugih bolesti i problema koje drugi ljudi imaju, sta da rade? Sva paznja je usmjerena na Covid, a koliko ljudi je zapušteno zbog začepljenog sistema. Nismo mi svi Kučuk pa da zapucamo kod Tawila. Ismet kako je preuzeo OB previse se medijski eksponira, trpa, predlaze, zalaze i nalaze, a svijestan je kako se sefici u Bošnjaka nista ne moze kazati. Samo se trudi javnost na svoju stranu namaci, a vi dragi građani pacijenti se pušite i idite kod privatnika. Pokakim im se svima odreda.
Nivelacija

#27044 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

:|
sumirprimus wrote: 10/08/2020 15:35 Kafice klubove i resotrane koji ne postuju mjere zatvorit skroz..
:lol: :lol:

Sta bi ti da te stavimo u samicu 30 dana?
Zox

#27046 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Pa kad zabrane onda vise nece biti legalno, kontas?
Nije ni kokain uvijek bio zabranjen.
Tesla Edison

#27047 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Zox wrote: 10/08/2020 16:30

Pa kad zabrane onda vise nece biti legalno, kontas?
Nije ni kokain uvijek bio zabranjen.
Nema to veze sa tim. I EU je zabranjeno pušenje na javnim mjestima a duhan je i dalje legalan. Australija isto tako.
L u c i f e r

#27048 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

kokuz_sa wrote: 10/08/2020 16:14 Ostadosmo i bez Opce bolnice..za normalne preglede..

Niti ovaj narod niti ova drzava ne zasluzuju da postoje.

Moj dojam iz danasnjeg boravka u gradu, kao cistokrvnog Bosnjaka:

Dabogda svi pocrkali stoko balijska seljacka!

Cast rijetkim izuzecima, normalnim i pristojnim.
Sociolog

#27049 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Upravu je ovaj forymash...

Strina cekala od februara za EMNG, neurolski pregled...otkazani pregledi na masini
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#27050 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ev maloprije sa jaranom pricao na telefon, kcerku mu vec par dana boli zub, privatno trazi pregled, odbijaju ga i traze nekekve formulare sta ti ja znam covjek pizdi na telefon... od zene amidza kad ikad trebao imati operaciju srca, jos u junu kad je ko biva sve ok bilo, ev covjek u stanu ne mrda jer ima problema sa srcem na kosevu kod zgube nece da ga prime... ovo je potop i poslije potopa potop...treba palicu nosiiti uzase i ko god ti krene bez maske prici opaucit ga po tintari, il on il ja nema druge divlji zapad...
Locked