Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
#3701 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja zdušno podržavam nastavak online škole.
Da odlučujem o tome ne bih se uopšte dvoumio.
Da odlučujem o tome ne bih se uopšte dvoumio.
- Tesla Edison
#3702 Re: Koliko mjere mogu trajati?
-
tap3ah75
#3703 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Na mjesec dana
-
kakavdanakneiskustvu
#3704 Re: Koliko mjere mogu trajati?
kakav je to post da je zbog lajka na taj post uslijedio put u banoviće?
-
tap3ah75
#3705 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Tema telemah .. neko napisao da je crni zaštićen ko međed ... ja lajko i mjesec bana dobio.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑05/08/2020 11:25 kakav je to post da je zbog lajka na taj post uslijedio put u banoviće?
Ali neću više o tome na ovoj temi.
-
znalacf
#3706 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pardon, pušači nisu rizična skupinaelcaliente wrote: ↑04/08/2020 21:40Problem je sto je puno nastavnika u rizicnoj grupi.daddy-kool wrote: ↑04/08/2020 20:51Bilo bi dobro da ostave mogućnost odabira online i škole uživo.
Manji razredi, ko nema druge opcije ima škola, nastavnici i profesori rade, vozi miško.
Pusaci, preko 50god, astma, debeli itd.
-
last mohicans
#3707 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Hahah, sad cemo i mi,ako lajkamo ovaj tvoj. Svašta, u zadnje vrijeme se primjeti radikalniji pristup pojedinih moderatora. Za sitnicu šalju u banovice, a neke tolerišu.tap3ah75 wrote: ↑05/08/2020 13:04
Tema telemah .. neko napisao da je crni zaštićen ko međed ... ja lajko i mjesec bana dobio.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑05/08/2020 11:25 kakav je to post da je zbog lajka na taj post uslijedio put u banoviće?
Ali neću više o tome na ovoj temi.
-
laik1981
#3708 Re: Koliko mjere mogu trajati?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzovi ... /200806051
Hadžović: Učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 7. septembra u školskim klupama
Prema njegovim riječima, povratak u školske klupe žele roditelji, učenici, ali i nastavnici, direktori i ministarstvo.
Povratak učenika u školske klupe podržavaju i medicinski stručnjaci. Prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, smatra da se djeca apsolutno trebaju vratiti u školske klupe i u novu školsku godinu krenuti pod prilagođenim okolnostima uz poštivanje epidemioloških mjera. Razlog tome, kako kaže, vidi u činjenici da djeca ne obolijevaju od težeg oblika bolesti.
"Apsurdno je zamišljati o održavanju nastave online, dok se u isto vrijeme ljudi mogu noću okupljati u ugostiteljskim objektima, na širim okupljanjima, bilo prijateljskim, rodbinskim, vjerskim i raznim manifestacijama", kaže Arapović.
-
daddy-kool
#3709 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja sam da se ostavi mogućnost online nastave kao što je to bilo u Hrvatskoj kada su otvorili škole. Jasno mi je da većina ne zna šta će i kuda sa djecom, pa im je najlakše da imaju za njih obdanište u vidu škole. Takođe mi je jasna motivacija ministarstva obrazovanja i nastavnika kojih je ionako previše pa ljudi čuvaju posao.
Inače se u posljednje vrijeme društvo postavlja izrazito neprijateljski prema stanovništvu, imamo među najvećim brojem novozaražnih / 100.000 stanovnika na svijetu, ali se mjere nikakve ni ne spominju (pa i one najjeftinije). Nema nade da će ovo nestati, ne radi se testiranje, izolacija, ni traženje kontakata. Ovi kao da su se namjerili da nas masovno zaraze.
Zato kažem, ako je ostavljeno na ličnu odgovornost, a jeste i to potpuno, ja se znam ponašati, ali neću da ovisim o tuđoj bahatosti. A upravo to znači ponovno guranje djece u zatvorene prostore, gdje je realno nemoguće održavati higijenu, prozračenost, distancu. Plus djeca su djeca, namjerno će kašljati jedni na druge.
Inače se u posljednje vrijeme društvo postavlja izrazito neprijateljski prema stanovništvu, imamo među najvećim brojem novozaražnih / 100.000 stanovnika na svijetu, ali se mjere nikakve ni ne spominju (pa i one najjeftinije). Nema nade da će ovo nestati, ne radi se testiranje, izolacija, ni traženje kontakata. Ovi kao da su se namjerili da nas masovno zaraze.
Zato kažem, ako je ostavljeno na ličnu odgovornost, a jeste i to potpuno, ja se znam ponašati, ali neću da ovisim o tuđoj bahatosti. A upravo to znači ponovno guranje djece u zatvorene prostore, gdje je realno nemoguće održavati higijenu, prozračenost, distancu. Plus djeca su djeca, namjerno će kašljati jedni na druge.
-
laik1981
#3710 Re: Koliko mjere mogu trajati?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... upe-579480
Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Brčkom trebalo bi da počne na vrijeme, prvog ponedjeljka u septembru, a nastava će se odvijati na tradicionalan način, rekao je danas šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović.
-
daddy-kool
#3711 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da li će djeca nositi maske?
-
laik1981
#3712 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Trebala bi...
- dobar osjecaj
#3713 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ko je drustvo a ko stanovnistvo?daddy-kool wrote: ↑06/08/2020 13:56
Inače se u posljednje vrijeme društvo postavlja izrazito neprijateljski prema stanovništvu
-
daddy-kool
#3714 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Loše sam se izrazio, vlast prema narodu.
-
daddy-kool
-
laik1981
#3716 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa tu su im roditelji, nastavnici, pedagozi, direktori da ih disciplinuju. Neko mora preuzeti odgovornost. Dosta je vise bjezanja od odgovornosti. Mom djetetu je 7 godina i moram ga i u parku tjerati da skine masku jer je cuo da se maska mora nositi. Kada bi se djeci prepustilo da rade sta zele vjerovatno bi skole zapalili za dva danadaddy-kool wrote: ↑06/08/2020 17:28![]()
Ti se ubi kritikujući kancelarije, a u školama će biti monogo gori uslovi. Djeca nemaju discipline da nose maske.
Za Sarajevo se jos ne zna kako ce poceti. Imaju par scenarija i ovisice o trenutnoj epidemioloskoj situaciji. U Brckom i HNK govore na osnovu trenutne epidemioloske slike koja je kod njih vise nego povoljna..
Sto se tice roditelja nekih 80% je da najmladji krenu normalno a da stariji idu online. Mislim da se najblize tom scenariju u Sarajevu..
-
daddy-kool
#3717 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zašto ne obratno, koja je logika?laik1981 wrote: ↑06/08/2020 17:35Pa tu su im roditelji, nastavnici, pedagozi, direktori da ih disciplinuju.daddy-kool wrote: ↑06/08/2020 17:28![]()
Ti se ubi kritikujući kancelarije, a u školama će biti monogo gori uslovi. Djeca nemaju discipline da nose maske.Neko mora preuzeti odgovornost. Dosta je vise bjezanja od odgovornosti. Mom djetetu je 7 godina i moram ga i u parku tjerati da skine masku jer je cuo da se maska mora nositi.
Kada bi se djeci prepustilo da rade sta zele vjerovatno bi skole zapalili za dva dana
Ako se prosla skolska godina mogla zavrsiti u dobrom dijelu evrope u klupama, onda ne vidim razlog zasto to ne bi bio slucaj kod nas..
Za Sarajevo se jos ne zna kako ce poceti. Imaju par scenarija i ovisice o trenutnoj epidemioloskoj situaciji. U Brckom i HNK govore na osnovu trenutne epidemioloske slike koja je kod njih vise nego povoljna..
Sto se tice roditelja nekih 80% je da najmladji krenu normalno a da stariji idu online. Mislim da se najblize tom scenariju u Sarajevu..
-
laik1981
#3718 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa logika je da je mladjima neophodna uciteljica da bi pravilno usvajali znanje i da je mladje lakse kontrolisati, dok stariji mogu raditi i online skoro bez ikakvog hendikepa, a puno teze ih je kontrolisati u skoli.
a i uciteljice imaju svoj razred i drze se svojih ucenika, dok kod starijih nastavnici provode vrijeme sa vise razreda dnevno pa im je rizicnije.
Uglavnom moze se. Pratiti simptome, mjeriti temperaturu na ulazu, nositi maske i rizik je minimalan.
-
daddy-kool
#3719 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa gdje su ti: roditelji, nastavnici, pedagozi, direktori da ih disciplinuju.
Mala djeca disciplina nula. I ako se razbole biće asimptomatski superprenosnici a to se neće pohabanim termometrima uhvatiti.
daddy-kool wrote: ↑06/08/2020 13:56 Ja sam da se ostavi mogućnost online nastave kao što je to bilo u Hrvatskoj kada su otvorili škole. Jasno mi je da većina ne zna šta će i kuda sa djecom, pa im je najlakše da imaju za njih obdanište u vidu škole. Takođe mi je jasna motivacija ministarstva obrazovanja i nastavnika kojih je ionako previše pa ljudi čuvaju posao.
-
laik1981
#3720 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Jebiga stavovi nam se razlikuju.. Djeca su u skoli par sati, a roditelji rade po minimalno 8 sati. Skola im ne rjesava problem da ne znaju sta ce sa djecom. U Skolama postoje produzeni boravci koji rjesavaju probleme tih roditelja i ti produzeni boravci se placaju i vjerovatno ce biti u funkciji krenulo se u skolu normalno ili ne..
Last edited by laik1981 on 06/08/2020 18:08, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#3721 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Prije da nam se motivi razlikuju.
-
laik1981
#3722 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Nisi u pravu. Ja nemam nikakvih skrivenih motiva i nemam problem sa online nastavom. Maloj djeci to jednostavno nije dovoljno i to je jedino zbog cega sam za normalno odvijanje nastave za njih..
- dobar osjecaj
#3723 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Mala djeca su uglavnom dobra za saradnju. Trebaju im druga djeca i cesto u uzrastu od sest ili sedam godina nemaju dodira s kompjuterima i online sadrzajima kojima ih ja licno ne bih ni izlagala.
-
laik1981
#3724 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Naravno. Potrebna im je socijalizacija, da grade takmicarski duh. Da se ne pretvaraju u zombije. Nije skola samo ucenje gradiva. Ne kazem da rizik ne postoji, ali moze se pratiti i nadzirati, pa ako bude nekih losih epidemioloskih pokazatelja lahko se prebaciti na nuzno zlo sto online sistem jeste..dobar osjecaj wrote: ↑06/08/2020 18:18Mala djeca su uglavnom dobra za saradnju. Trebaju im druga djeca i cesto u uzrastu od sest ili sedam godina nemaju dodira s kompjuterima i online sadrzajima kojima ih ja licno ne bih ni izlagala.
- dobar osjecaj
#3725 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Meni su takmicenja i takmicarski duh sasvim nebitna i zapravo nesto sto nikada nisam imala zelju razvijati ni kod sebe, ni podsticati kod djece. Segmenti ucenja od druge djece, prilagodjavanja i navikavanja da nisu centar svemira, igra i izlozenost raznovrsnosti su mi mnogo zanimljiviji faktori razvoja malisana. Uprkos apokalipticnom vremenu i uslovima u kojima zivimo, ne privlaci me odgoj malih sociopata. Meni nije mrsko, pa najcesce cak ni dosadno, sate i sate provoditi s djecom u prici i igri ali djeci trebaju djeca. U ogromnim dozama.laik1981 wrote: ↑06/08/2020 18:22 Naravno. Potrebna im je socijalizacija, da grade takmicarski duh. Da se ne pretvaraju u zombije. Nije skola samo ucenje gradiva. Ne kazem da rizik ne postoji, ali moze se pratiti i nadzirati, pa ako bude nekih losih epidemioloskih pokazatelja lahko se prebaciti na nuzno zlo sto online sistem jeste..