Svasta nesto prolazi ispod radara dok mi citamo naslove poput "eksplodiralo u Sarajevu" 150 slucajeva zaraze..last mohicans wrote: ↑04/08/2020 16:46 [Ja kad sam vidio na Ilidzi linije za Tarčin i Pazaric, bio sam frapiran. 80-90% posto su migranti u njima, nas svijet ko krme u Teheranu je prisiljen da se sa ovom neokupanom bagrom vozi. Uzas!
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#26101 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- bunk
#26102 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jel igdje ima podataka da li barem malo smanjilo zagadjenej planete Zemlje tokom ovih 5 mjeseci?
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#26103 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dobra tema za ažurirat listu

-
splinter
#26104 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Komercijalna cijena bi mogla komotno oko 100 KM.last mohicans wrote: ↑04/08/2020 16:43Testovi su preskupi, kad bi bila neka bolja cijena dosta ljudi bi se samo testiralo a koji misle da po kliničkoj slici imaju covid. Ova cijena koju gore spominjete nije cjelokupna, ne znam da li uključuje reagense, troskove laba, kadar itd. Nije to samo jedna epruvetica, koliko sam skontao. @splinter bolje zna, sigurno. Kod Hrvata je oko 130 u Srbiji je isto jeftiniji. Ako se splinter ukljuci, a poznato mu je, da nam objasni kako su se ti PCR testovi uopce pojavili tako rano, u početku pandemije. Je li zato sto je tip SARS COV vec koliko toliko bio poznat ili sama izrada datog testa nije neki pretjeran bauk i posao? On prepoznaje RNA datog virusa, je li tako @splinterelcaliente wrote: ↑04/08/2020 16:31Ja mislim da u BiH nisu problem testovi oni se uvjek mogu naruciti, kinezi to rade na traci.Labirint wrote: ↑04/08/2020 15:57
Sto ce reci da su samo od nepotrebno ukradenih , nabavljenih , zavrnutih kvazi respiratora mogli kupiti izmedju 200 i 400 hiljada testova. Mi da smo samo ovoliko testirali na vrijeme bi imali jos uvijek mogucnost da pratimo svaki izvor virusa pojedinacno... Samo od tih pokradenih novaca, bez donacija, dodatnih ulaganja i slicno...
Problem BiH je strucni kadar u labosima.
Kinezi su sekvencioniranje punog genoma objavili čini mi se 12 januara, nesjećam se sad datuma ali mislim da su ga uradili za oko 4 ili 5 sedmica i da je to rekord. Inače je trebalo prosječno 3-4 mjeseca. Velike zasluge idu za Shi Zhengli sa Instituta za virologiju u Wuhanu. Naravno da je olakšavajuća okolnost bila veliko iskustvo i istraživanja Sars-Cov i Mers-Cov virusa što je ubrzalo rezultate.
Danas se mnoge laboratorije bave ovom tematikom i možeš naručiti bilo šta vezano za ovaj virus, čak možeš posebno testove za podtipove viruse D614 i D614G.
Ukratko da ne detaljišem
Samo da ne detaljišem.
Da se editujem ali mislim da je RtPCR aparat sa extraktorom koji dobio UKC u Tuzli je oko 113000 KM.
Primeri i kitovi ne znam koliko su , ali koliko se za onih bačenih 10.000000 KM moglo kupiti ovih uređaja i testova . . .
-
daddy-kool
#26105 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
kakavdanakneiskustvu
-
Labirint
#26107 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo si sa zadnjom rečenicom poentirao, koliko se moglo samo da se htjelo, željelo, znalo.... A i stručni kadar sto neko reče, pa Jel nuklearna fizika obuciti ljude da s tim upravljaju za evo 6 mjeseci kako ovo hara.. Doduše, gdje živimo i jeste nuklearna fizika... Kada sam pitao za cijenu testa vodjen sam bio ovom idejom sto svabe rade da testiraju dzabno svoje "povratnike" iz inostranstva, po kojekakvim parkiznima, drive through ili kako se vec naziva mjestima, improvizovanim šatorima gdje se bez zadržavanja ljudi mogu uvjeriti brzo da li su zaraženi ili ne, i onda "zamislio" da u jebbenom kantonu sarajevskom bi za relativno male novce to bilo moguće organizovati na par lokacija, pa nismo Kina ili Brazil majku mu... Užas, samo se iznerviram koliko su nesposobni i koliko su bolikurcisplinter wrote: ↑04/08/2020 17:24Komercijalna cijena bi mogla komotno oko 100 KM.last mohicans wrote: ↑04/08/2020 16:43Testovi su preskupi, kad bi bila neka bolja cijena dosta ljudi bi se samo testiralo a koji misle da po kliničkoj slici imaju covid. Ova cijena koju gore spominjete nije cjelokupna, ne znam da li uključuje reagense, troskove laba, kadar itd. Nije to samo jedna epruvetica, koliko sam skontao. @splinter bolje zna, sigurno. Kod Hrvata je oko 130 u Srbiji je isto jeftiniji. Ako se splinter ukljuci, a poznato mu je, da nam objasni kako su se ti PCR testovi uopce pojavili tako rano, u početku pandemije. Je li zato sto je tip SARS COV vec koliko toliko bio poznat ili sama izrada datog testa nije neki pretjeran bauk i posao? On prepoznaje RNA datog virusa, je li tako @splinterelcaliente wrote: ↑04/08/2020 16:31
Ja mislim da u BiH nisu problem testovi oni se uvjek mogu naruciti, kinezi to rade na traci.
Problem BiH je strucni kadar u labosima.
Kinezi su sekvencioniranje punog genoma objavili čini mi se 12 januara, nesjećam se sad datuma ali mislim da su ga uradili za oko 4 ili 5 sedmica i da je to rekord. Inače je trebalo prosječno 3-4 mjeseca. Velike zasluge idu za Shi Zhengli sa Instituta za virologiju u Wuhanu. Naravno da je olakšavajuća okolnost bila veliko iskustvo i istraživanja Sars-Cov i Mers-Cov virusa što je ubrzalo rezultate.
Danas se mnoge laboratorije bave ovom tematikom i možeš naručiti bilo šta vezano za ovaj virus, čak možeš posebno testove za podtipove viruse D614 i D614G.
Ukratko da ne detaljišem
Samo da ne detaljišem.
Da se editujem ali mislim da je RtPCR aparat sa extraktorom koji dobio UKC u Tuzli je oko 113000 KM.
Primeri i kitovi ne znam koliko su , ali koliko se za onih bačenih 10.000000 KM moglo kupiti ovih uređaja i testova . . .
-
Mogy87
#26108 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A ovo je sluzbeni stav vlasti vezano za testiranje:
RSE: Može li se očekivati masovnije testiranje u BiH, odnosno da li ima potrebe za testiranjem svih građana?
Čerkez: Rekao bih da ne trebamo težiti ka masovnijem testiranju. Mi trebamo težiti ka testiranju prema određenim medicinskim indikacijama – dakle, svako ko ima jedan od simptoma treba biti testiran, to je jako bitno. Također je bitno poštivanje mjera samoizolacije za vrijeme trajanja bolesti, kontakta s ljekarom, gdje postoji obostrana obaveza, ne samo pacijenta da se pridržava i da bude kući, nego postoji obaveza zdravstvenog sistema da odgovara, da prati tog pacijenta, da ga provede kroz cijeli taj COVID19 što bezbolnije i što efikasnije u terapijskom smislu
RSE: Može li se očekivati masovnije testiranje u BiH, odnosno da li ima potrebe za testiranjem svih građana?
Čerkez: Rekao bih da ne trebamo težiti ka masovnijem testiranju. Mi trebamo težiti ka testiranju prema određenim medicinskim indikacijama – dakle, svako ko ima jedan od simptoma treba biti testiran, to je jako bitno. Također je bitno poštivanje mjera samoizolacije za vrijeme trajanja bolesti, kontakta s ljekarom, gdje postoji obostrana obaveza, ne samo pacijenta da se pridržava i da bude kući, nego postoji obaveza zdravstvenog sistema da odgovara, da prati tog pacijenta, da ga provede kroz cijeli taj COVID19 što bezbolnije i što efikasnije u terapijskom smislu
-
splinter
#26109 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ko se pita Gorane??Mogy87 wrote: ↑04/08/2020 18:17 A ovo je sluzbeni stav vlasti vezano za testiranje:
Ljudi koji imaju simptome se ne testiraju.
Ne mogu da dođu na red, hodaju okolo i na kraju umiru a da ne dođu na red za testiranje.
Dosta i tebe više i tvojih ubleha. Vakat je.
Drž se ti piramida.
- ejjus
#26110 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zar nije bio u Martu dvije sedmice takav stav, onaj period kad nisu imali testova.
-
Labirint
#26111 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nevjerovatno sta čovjek izjavi, da ukoliko imaš simptome trebas biti testiran, nivo grunfa...
- avenija
#26112 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Goran Cerkez ne bi noc na slobodi proveo u Rusiji, Kini, Turskoj..
- Banksy
#26113 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Šef CZ sitni švercer, premijer krimos, šef države vođa kartela, ministar zdravlja u ilegali od početka krize, drugog ministra i ne znamo kalo izgleda, direktori bolnica u zavadi, liječnici bistre teorije zavjere, krade se na malo i veliko, škart se po apotekama tuši po astronomskim cijenama, svuda okolo sitni i krupni seoski lopovi, sitni i astronomski talovi koji promiču u sjeni kolektivne muke, kriminal i korupcija najgore vrste, a nigdje znanja, pameti, autoriteta, snage, pa ko to da ih pozove, da ih uputi, da im naredi, koga bi to pogledao i saslušao, kome bi to povjerovao i poslušao ga, nema ga, ja takvog ovdje ne vidim...daddy-kool wrote: ↑04/08/2020 15:02
Ja mislim da bi neko trebao pozvati građane na veću odgovornost.
-
elcaliente
#26114 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve je do strucnog kadra kojeg je jednostavno sve manje i manje u BiH.
Kada vidis ambicije omladine sve ti je jasno a jasno ti je da je buducnost jos teza.
Studira se ekonomija, pravo pa PR.
A ostali medicinsku i pravac staracki dom Njemacka.
I onda dodje nesto ovako i ljudi nose maske ispod nosa ili na bradi.
Karirane kosulje, karirane sorcevi sa dzepovima sa strane, torbica, prsluci sa milion dzepova, maske ispod nosa i na bradi koje se ne mjenjaju i dobije strukturu drustva kakvu danas imas. Ulazi nam i sazada i saprijeda.
Kada vidis ambicije omladine sve ti je jasno a jasno ti je da je buducnost jos teza.
Studira se ekonomija, pravo pa PR.
A ostali medicinsku i pravac staracki dom Njemacka.
I onda dodje nesto ovako i ljudi nose maske ispod nosa ili na bradi.
Karirane kosulje, karirane sorcevi sa dzepovima sa strane, torbica, prsluci sa milion dzepova, maske ispod nosa i na bradi koje se ne mjenjaju i dobije strukturu drustva kakvu danas imas. Ulazi nam i sazada i saprijeda.
- dječak sa šibicama
#26115 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Glavni ceski epidemilog Rastislav Madar tvrdi da je nova "doza" virusa u Ceskoj (zadnjih petnaestak dana krecu se oko 250-300 dnevno) doneseno sa Zrca i sa Jadrana.
Vjerovatno nije u krivu.
Vjerovatno nije u krivu.
-
Nivelacija
#26116 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Boli rvate cunana oni su nastimali na 20 dnevno..corona Free i spasili ekonomiju.
-
elcaliente
#26117 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam evo 23 dan u Novalji.dječak sa šibicama wrote: ↑04/08/2020 19:14 Glavni ceski epidemilog Rastislav Madar tvrdi da je nova "doza" virusa u Ceskoj (zadnjih petnaestak dana krecu se oko 250-300 dnevno) doneseno sa Zrca i sa Jadrana.
Vjerovatno nije u krivu.
Mogu ti sto posto reci da nije doslo za Zrca a moze biti da je doslo sa Jadrana.
Sto nije doslo sa Zrca, zato sto Cehe mozes ovdje prebrojati na prste.
Noa i Papaya su puni. Ali puni Svaba, Turaka, Svicaraca, Italijana.
Ceha malo ima jer im je skupo.
Svabe dominiraju u Novalji ove godine.
- Ironmen
#26118 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Banksy wrote: ↑04/08/2020 19:03Šef CZ sitni švercer, premijer krimos, šef države vođa kartela, ministar zdravlja u ilegali od početka krize, drugog ministra i ne znamo kalo izgleda, direktori bolnica u zavadi, liječnici bistre teorije zavjere, krade se na malo i veliko, škart se po apotekama tuši po astronomskim cijenama, svuda okolo sitni i krupni seoski lopovi, sitni i astronomski talovi koji promiču u sjeni kolektivne muke, kriminal i korupcija najgore vrste, a nigdje znanja, pameti, autoriteta, snage, pa ko to da ih pozove, da ih uputi, da im naredi, koga bi to pogledao i saslušao, kome bi to povjerovao i poslušao ga, nema ga, ja takvog ovdje ne vidim...daddy-kool wrote: ↑04/08/2020 15:02
Ja mislim da bi neko trebao pozvati građane na veću odgovornost.
To je to zato i imamo 50% zarazenih na 600 testiranih, to je rezultat ovoga gore sto si naveo..
-
Mogy87
#26119 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo sto su oni EU pa im taraba ne zavisi od broja testiranih. Tu “sitnicu” stalno zaboravljate.Nivelacija wrote: ↑04/08/2020 19:19 Boli rvate cunana oni su nastimali na 20 dnevno..corona Free i spasili ekonomiju.
-
Tambure
#26120 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Isto kao neum ... raja odu zdrava tamo se zaraze, vrate se kuci i poslije par dana krecu simptomi ... ja ih iz sarajeva znam 4-5 ovakvih. Svi zarazeni u nwumu al se broje u mjestu gdje zive. Hr primorje isto tako.dječak sa šibicama wrote: ↑04/08/2020 19:14 Glavni ceski epidemilog Rastislav Madar tvrdi da je nova "doza" virusa u Ceskoj (zadnjih petnaestak dana krecu se oko 250-300 dnevno) doneseno sa Zrca i sa Jadrana.
Vjerovatno nije u krivu.
- zubi
#26121 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jeste, al cinjenica da imaju tako malo zarazenih ih cini privlacnim za turisticke posjete... nije bitno sto ne bi dobili tarabu, niko im ne bi pozelio da dodje kada bi prikazali stvaran broj slucajeva, ovako su "sigurna" destinacija....Mogy87 wrote: ↑04/08/2020 19:37Samo sto su oni EU pa im taraba ne zavisi od broja testiranih. Tu “sitnicu” stalno zaboravljate.Nivelacija wrote: ↑04/08/2020 19:19 Boli rvate cunana oni su nastimali na 20 dnevno..corona Free i spasili ekonomiju.
-
elcaliente
#26122 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Voli raja na more sta ces.Tambure wrote: ↑04/08/2020 19:38Isto kao neum ... raja odu zdrava tamo se zaraze, vrate se kuci i poslije par dana krecu simptomi ... ja ih iz sarajeva znam 4-5 ovakvih. Svi zarazeni u nwumu al se broje u mjestu gdje zive. Hr primorje isto tako.dječak sa šibicama wrote: ↑04/08/2020 19:14 Glavni ceski epidemilog Rastislav Madar tvrdi da je nova "doza" virusa u Ceskoj (zadnjih petnaestak dana krecu se oko 250-300 dnevno) doneseno sa Zrca i sa Jadrana.
Vjerovatno nije u krivu.
Ali biti ce zanimlkivo ispratiti zimski turizam, svi i zatvorem jos se u Bosni pusi u objektima.
Ako tada masa ne pocrka onda nece nikada, treba im onda sve dopustiti.
-
AmirBaa
#26123 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve dok vlast dopušta duhan/nargile u zatvorenim prostorijama, ne moze me niko ubijediti da im je zdravlje naroda prioritet.elcaliente wrote: ↑04/08/2020 19:49Voli raja na more sta ces.Tambure wrote: ↑04/08/2020 19:38Isto kao neum ... raja odu zdrava tamo se zaraze, vrate se kuci i poslije par dana krecu simptomi ... ja ih iz sarajeva znam 4-5 ovakvih. Svi zarazeni u nwumu al se broje u mjestu gdje zive. Hr primorje isto tako.dječak sa šibicama wrote: ↑04/08/2020 19:14 Glavni ceski epidemilog Rastislav Madar tvrdi da je nova "doza" virusa u Ceskoj (zadnjih petnaestak dana krecu se oko 250-300 dnevno) doneseno sa Zrca i sa Jadrana.
Vjerovatno nije u krivu.
Ali biti ce zanimlkivo ispratiti zimski turizam, svi i zatvorem jos se u Bosni pusi u objektima.
-
Mogy87
#26124 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam mislila iz perspektive BiH. Jer se stalno aludira da je prestanak testiranja rjesenje. Da prestanemo testirati svakako bi dosli na crnu listu Evropske komisije bez obzira na manji broj zarazenih jer jedan od kriterija koji se gleda je i broj testova. Tako da mi nemamo taj luksuz. Nije posteno, ali tako je.zubi wrote: ↑04/08/2020 19:47Jeste, al cinjenica da imaju tako malo zarazenih ih cini privlacnim za turisticke posjete... nije bitno sto ne bi dobili tarabu, niko im ne bi pozelio da dodje kada bi prikazali stvaran broj slucajeva, ovako su "sigurna" destinacija....Mogy87 wrote: ↑04/08/2020 19:37Samo sto su oni EU pa im taraba ne zavisi od broja testiranih. Tu “sitnicu” stalno zaboravljate.Nivelacija wrote: ↑04/08/2020 19:19 Boli rvate cunana oni su nastimali na 20 dnevno..corona Free i spasili ekonomiju.
-
elcaliente
#26125 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da nije, budzet je uvjek prioritet.AmirBaa wrote: ↑04/08/2020 19:50Sve dok vlast dopušta duhan/nargile u zatvorenim prostorijama, ne moze me niko ubijediti da im je zdravlje naroda prioritet.elcaliente wrote: ↑04/08/2020 19:49Voli raja na more sta ces.
Zato im je korona dobro dosla, mlate pare bez odgovornosti jos ako im potamani penzionere i hronicni bolesne nikada bolja godina za njih.