Trebamo, ali ne možemo. Nemamo bošnjačku državu. Trojica se pitaju!
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Zijo77
-
Zijo77
#25327 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Velika je razlika izmedju takvih mjera i ovih naših koje odnose na potpuna zatvaranja ili zabrane rada kafića poslije 11 sati. Policijski sat i zabrane izlazaka onim preko 65 i ispod 18 godina su već za udžbenike. Policijski dužnosnik je tada dao čuvenu izjavu da je policijski sat smanjo stopu kriminala! Primjeri bahatosti, bezobrazluka i nekompetencije. Oni bi i zadržali te mjere, ali su shvatili da sijeku granu na kojoj sjede jer je prestao priliv u budžet i došle u pitanje plate ogromne administracije.NelsonM wrote: ↑01/08/2020 20:39 U mom gradu ljudi su sasvim normalno isli po restoranima i kaficima, samo mora biti distanca (ali vec su stolovi tako postavljeni) i moras ostaviti broj telefona kad sjednes. Kursevi su se isto drzali, udjes sa maskom i onda je skines kad sjednes (10max ljudi u prostoriji koja je prozracena).
Suština je u tome da u zemljama zapadne demokratije koriste najprije savjete i preporuke, a tek u krajnjoj nuždi i poneku zabranu. Nema igranja sa ljudskim pravima i slobodama.
- piupiu
#25328 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Zijo77 Mogu ti prokomentarisati Novi Zeland, koji je uveo najstriktnije moguće mjere na početku, uhapsio virus i završio s tim. I sad fino idu na utakmice. Granice im je još uvijek zatvorene i karantin od 14 dana obavezan, ako nekako uspiješ ući (ili izaći), na neku foru tipa 'umire mi dedo'.
https://time.com/5824042/new-zealand-co ... imination/
Sve je do kulture i šta kome odgovara. Mi smo autoritarno-anarhična kultura. Zemlja paradoksa. Imamo to što imamo. Oni su dovoljno bogati da mogu ovako.
Sve je do kulture i šta kome odgovara. Mi smo autoritarno-anarhična kultura. Zemlja paradoksa. Imamo to što imamo. Oni su dovoljno bogati da mogu ovako.
-
Mogy87
#25329 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Taj sarlatan i pseudonaucnik je sve samo ne "vodecu svetski virolog". Covjek tvrdi da HIV virus ne postoji. U naucnim krugovima je poznat po tome da je tvrdio da virus morbila ne postoji i ponudio sto hiljada eura ako neko dokaze suprotno. Naravno da je dr. David Bardens to ucinio veoma jednostavno. Posto se tvoj "junak" pokusao izvuci iz opklade, sud je nalozio da mora platiti, nakon tuzbe.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#25330 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro je, nece samo bajram biti u fokusu.....
- DEMONIKA
#25331 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ok je ulaziti u državu koja glasi za najgoru i najzaraženiju po pitanju korone, ali nije ok te iste državljane puštati unutar Europe
https://www.klix.ba/vijesti/bih/uprkos- ... /200801092Uprkos koroni hiljade ljudi iz država Evropske unije došlo na festival u Međugorje
- DEMONIKA
#25332 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
i tebi je to ok, sve zatvoriti do daljnjeg, nema nikome vani, ni unutrapiupiu wrote: ↑01/08/2020 21:00 @Zijo77 Mogu ti prokomentarisati Novi Zeland, koji je uveo najstriktnije moguće mjere na početku, uhapsio virus i završio s tim. I sad fino idu na utakmice. Granice im je još uvijek zatvorene i karantin od 14 dana obavezan, ako nekako uspiješ ući (ili izaći), na neku foru tipa 'umire mi dedo'.
koliko država si to može priuštiti?
i zašto se može komentirati NZ ali kada se stave primjeri Austrije ili Njemačke, ljudi skoče i kažu nismo mi ni Au ni D
ali eto jesmo NZ
-
kox
#25333 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Novi Zeland je specifičan prvenstveno zato što su mala ostrvska zemlja u sred nicega, mnogo lakše im je kontrolirati situaciju. Australija je otprilike kada i oni inicijalno skoro eliminisala virus a sada opet imaju show program, karantin u Victoriji, veliko povećanje u Melburnupiupiu wrote: ↑01/08/2020 21:00 @Zijo77 Mogu ti prokomentarisati Novi Zeland, koji je uveo najstriktnije moguće mjere na početku, uhapsio virus i završio s tim. I sad fino idu na utakmice. Granice im je još uvijek zatvorene i karantin od 14 dana obavezan, ako nekako uspiješ ući (ili izaći), na neku foru tipa 'umire mi dedo'.
, povećanje u ostatku zemlje i tako. Sredit će to ponovo prvenstveno zbog geografije kao i NZ ali ce duze trajati zato što su veći. Inace, kao ljudi novozelandjani nisu bas pojam disciplinovanosti, bar koliko upratih.
-
emmir1
#25334 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ejub Kucuk na FB
Do sada najbolji pregled situacije kod pozitivne osobe.
Vrijedi pročitat
Do sada najbolji pregled situacije kod pozitivne osobe.
Vrijedi pročitat
- DEMONIKA
#25335 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
što bi značilo, sve dok su granice zatvorene i dok ti nitko kroz šumu ne može ući, virus je pod kontrolomkox wrote: ↑01/08/2020 21:19Novi Zeland je specifičan prvenstveno zato što su mala ostrvska zemlja u sred nicega, mnogo lakše im je kontrolirati situaciju. Australija je otprilike kada i oni inicijalno skoro eliminisala virus a sada opet imaju show program, karantin u Victoriji, veliko povećanje u Melburnupiupiu wrote: ↑01/08/2020 21:00 @Zijo77 Mogu ti prokomentarisati Novi Zeland, koji je uveo najstriktnije moguće mjere na početku, uhapsio virus i završio s tim. I sad fino idu na utakmice. Granice im je još uvijek zatvorene i karantin od 14 dana obavezan, ako nekako uspiješ ući (ili izaći), na neku foru tipa 'umire mi dedo'.
, povećanje u ostatku zemlje i tako. Sredit će to ponovo prvenstveno zbog geografije kao i NZ ali ce duze trajati zato što su veći.
a ni tada, koliko vidim
elem, sve granice zatvoriti, totalni lokdaun, nitko iz kuća, ni uvoz/izvoz, samo čekati na vakcinu
- DEMONIKA
- Evelinda
#25337 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad se testira u Saraj polju jel vi zovete doktora da pitate rezultate ili vas doktor nazove?Koliko je opasno ici se testirati bez simptoma u covid ambulantu jel moguce tim putem pokupiti nesto?
-
emmir1
#25338 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nikog nije napao.
Napisao o svom ličnom slučaju jer su pozitivni on i žena mu.
Lijepo opisao svaki korak, dan po dan i kako se liječi
- DEMONIKA
#25339 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
da, poznati mr.dr ejub kučuk, jbte svi ovi popularni obolješe od korone i imaju savjeta na pretek
ostali valjda jadni ne stignu objaviti u svojim mukama
deba
al eto, stavi nam link, ako ti nije mrsko pliz, da nas on prosvijetli i uputi, za promjenu, nemre bit gore od ove danonoćne prosvjetiteljke ovdje
-
emmir1
#25340 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
DEMONIKA wrote: ↑01/08/2020 21:45da, poznati mr.dr ejub kučuk, jbte svi ovi popularni obolješe od korone i imaju savjeta na pretek
deba
al eto, stavi nam link, ako ti nije mrsko pliz, da nas on prosvijetli i uputi, za promjenu, nemre bit gore od ove danonoćne prosvjetiteljke ovdjehvala
-
Mogy87
- Bloo
- Globalna šefica
#25342 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo on samoinicijativno uzimao ili ?Sumamed – jedna tableta dnevno, 6 dana
Arechin – 2x1 tableta dnevno, deset dana
Clexan – jedna injekcija dnevno, deset dana.
- DEMONIKA
#25343 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
samo da je na kraju napisao i cifru koju je izdvojio za Tawila i lijekove,emmir1 wrote: ↑01/08/2020 21:49DEMONIKA wrote: ↑01/08/2020 21:45da, poznati mr.dr ejub kučuk, jbte svi ovi popularni obolješe od korone i imaju savjeta na pretek
deba
al eto, stavi nam link, ako ti nije mrsko pliz, da nas on prosvijetli i uputi, za promjenu, nemre bit gore od ove danonoćne prosvjetiteljke ovdjehvala
al eto hvala mu ko sestri, ko bi ovo znao bez njega
i ovoodmah smo počeli piti:
- C vitamin 3 gr (3 tabelete dnevno)
- Selen 2x100mgr (2 tablete dnevno)
- Cink 2x20 mgr (2 tablete dnevno)
- D Vitamin 10.000 jedinica (2 tablete dnevno)
- Aspirin (1 tableta dnevno)
- Paracetamol – po potrebi za bol i protiv temperature
- Tečnost – jako mnogo čajeva s C vitaminom, sokova, vode, supa jer virus treba saprati iz grla u stomak gdje ga uništava želučana kiselina.
titamimene zove Dr. Tawil u ordinaciju, smireno mi pojasni situaciju i prepiše nam dodatne lijekove za Nermu:
- Arechin (antibiotik iz reda chloroquina) 2x1 tableta dnevno (10 dana)
- Clexane inekcije (1 dnevno) protiv krvnih ugrušaka
- Ostaje terapija svim vitaminima
- Ostaje terapija Sumamedom dok ne popijemo po 6
On garantuje
on savjetujeDragi prijatelji,
- virus je stvaran, nije laž
- 30% zvanično testiranih je pozitivno.
- Više od 6.000 zvaničnih aktivnih slučajeva u BiH ima, a ja iskreno mislim da ima par desetina hiljada zaraženih
- Garantujem da se 2/3 zaraženih ne testira
- Garantujem da više 50% zaraženih hoda ulicom iako znaju da su zaraženi. Ne zaboravite da ih niko ne kontroliše kao što ni nas ne kontroliše.
- Znam jako mnogo osoba koje su obolile u posljednje vrijeme.
- Nažalost, imam i kuma koji je danas preselio na bolji svijet zbog COVID19.
Šta vas može spasiti:
- Ne poričite virus
- Sumnjajte prvo na sebe i svoje ukućane pa na sve ostale
- Ako samo malo kašljete ili imate blagu temperaturu bolje da se ponašate kao da imate COVID19 nego da nemate. Ne zaboravite, ja sam 2 dana imao blage simptome, pa sam 5 dana bio odlično, a onda mi se vratio kašalj i bol u kostima. Od toga vas samo malo dijeli da dobijete upalu pluća koja u danu može prerasti u komatozno stanje.
- Ako vam je iko u okolini sumnjiv, nemojte se viđati ni pozdravljati jer nije vam sumnjiv(a) bez razloga.
- Ne družite se s osobama koje se ne pridržavaju i ne poštuju mjere zaštite
- Nosite maske, perite ih i otkuhavajte svaki dan, klix bacajte
- Čim dođete kući, presvucite se i sterilizujte mobitel + sve što koristite i u kući kao i vani
- Kupite lijekove sa fotografije, ne čekajte da vas država izliječi jer može biti kasno.
koji lik
onaj koji je ženi kupio mečku i odveo ju jadnu na škampe, pa misli da svi mogu trkom do Tawila i u apoteku
DEBA
- DEMONIKA
-
Tambure
#25345 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moze Bajram namaz
Moze Medjugorje
Mogu izbori
Moze masovni ispracaj i dzenaza Salki
Ne mogu protesti
Ne mogu posjete za Bajram
Ne mogu navijaci
Ne mogu veliki skupovi na otvorenom
Sta nije jasno? Stavi jebenu masku na labrnju
Moze Medjugorje
Mogu izbori
Moze masovni ispracaj i dzenaza Salki
Ne mogu protesti
Ne mogu posjete za Bajram
Ne mogu navijaci
Ne mogu veliki skupovi na otvorenom
Sta nije jasno? Stavi jebenu masku na labrnju
- Logovan
- skafiskafsnjak
#25347 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jebote u svemu nadjemo manu....DEMONIKA wrote: ↑01/08/2020 22:05samo da je na kraju napisao i cifru koju je izdvojio za Tawila i lijekove,emmir1 wrote: ↑01/08/2020 21:49DEMONIKA wrote: ↑01/08/2020 21:45
da, poznati mr.dr ejub kučuk, jbte svi ovi popularni obolješe od korone i imaju savjeta na pretek
deba
al eto hvala mu ko sestri, ko bi ovo znao bez njega
i ovoodmah smo počeli piti:
- C vitamin 3 gr (3 tabelete dnevno)
- Selen 2x100mgr (2 tablete dnevno)
- Cink 2x20 mgr (2 tablete dnevno)
- D Vitamin 10.000 jedinica (2 tablete dnevno)
- Aspirin (1 tableta dnevno)
- Paracetamol – po potrebi za bol i protiv temperature
- Tečnost – jako mnogo čajeva s C vitaminom, sokova, vode, supa jer virus treba saprati iz grla u stomak gdje ga uništava želučana kiselina.titamimene zove Dr. Tawil u ordinaciju, smireno mi pojasni situaciju i prepiše nam dodatne lijekove za Nermu:
On garantujeon savjetujeDragi prijatelji,
- virus je stvaran, nije laž
- 30% zvanično testiranih je pozitivno.
- Više od 6.000 zvaničnih aktivnih slučajeva u BiH ima, a ja iskreno mislim da ima par desetina hiljada zaraženih
- Garantujem da se 2/3 zaraženih ne testira
- Garantujem da više 50% zaraženih hoda ulicom iako znaju da su zaraženi. Ne zaboravite da ih niko ne kontroliše kao što ni nas ne kontroliše.
- Znam jako mnogo osoba koje su obolile u posljednje vrijeme.
- Nažalost, imam i kuma koji je danas preselio na bolji svijet zbog COVID19.Šta vas može spasiti:
- Ne poričite virus
- Sumnjajte prvo na sebe i svoje ukućane pa na sve ostale
- Ako samo malo kašljete ili imate blagu temperaturu bolje da se ponašate kao da imate COVID19 nego da nemate. Ne zaboravite, ja sam 2 dana imao blage simptome, pa sam 5 dana bio odlično, a onda mi se vratio kašalj i bol u kostima. Od toga vas samo malo dijeli da dobijete upalu pluća koja u danu može prerasti u komatozno stanje.
- Ako vam je iko u okolini sumnjiv, nemojte se viđati ni pozdravljati jer nije vam sumnjiv(a) bez razloga.
- Ne družite se s osobama koje se ne pridržavaju i ne poštuju mjere zaštite
- Nosite maske, perite ih i otkuhavajte svaki dan, klix bacajte
- Čim dođete kući, presvucite se i sterilizujte mobitel + sve što koristite i u kući kao i vani
- Kupite lijekove sa fotografije, ne čekajte da vas država izliječi jer može biti kasno.![]()
![]()
koji lik
onaj koji je ženi kupio mečku i odveo ju jadnu na škampe, pa misli da svi mogu trkom do Tawila i u apoteku
DEBA![]()
Nije njegov problem sto ti nemas pare ili neko drugi.
Covjek je podijelo SVOJE iskustvo.
Bolje i ovo nego se osloniti na sistem
-
emmir1
- DEMONIKA
#25349 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zaboga da li se čitali titami

pucate postove, pišete, divite se a ni pročitali do kraja nistemene zove Dr. Tawil u ordinaciju, smireno mi pojasni situaciju i prepiše nam dodatne lijekove za Nermu:
Last edited by DEMONIKA on 01/08/2020 22:17, edited 1 time in total.
- ejjus
#25350 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hajd da branim ove nase uhljebe, usporila tema, a nema nikog da dezura. Uzeti cu kao primjer malo stroziju situaciju zabrane kretanja i upravljanja kriticnom masom. Znaci ne toliko strogo, ali dovoljno da odredjeni procenat populacije dozivi jednu od svojih epizoda. Izostaviti cu faktor empatije, neka umre kome je sudjeno, i kao posljedica epidemije, i kao posljedica mjera. Za mene je ici sa bukvalnog nepermanentnog ogranicavanja kretanja na pricu kako se sloboda dobivala na barikadama apsolutno reaktivno.Zijo77 wrote: ↑01/08/2020 20:15Znam ja tu opasku od Stuarta Milla, ali nemoj relativizirati. Zapadne demokratije imaju najviši mogući poznati nivo ljudskih prava i sloboda. Naravno, da bi se moglo pričati o nedostacima. Ako hoćeš narediti nošenje maski, dokaži. Nije dovoljno neko ispitivanje u idealnim uslovima. Moraš uzeti u obzir da ljudi nose maske cijeli dan, da ih diraju, namještaju, skidaju, pa stavljaju. Maska im dodiruje usta, ponekad je nehotično liznu jezikom. Ja lično poštujem naredbu nošenja maski kod nas i nosim je što je moguće kraće. Imam novca da mijenjam, ali to ne mogu svi. Da li su oni koji su naredili imali sve to u vidu? Ili su jednostavno naredili da se vidi da nešto poduzimaju? Da mogu reći: Evo mi se ubijamo od brige i posla, a narod neće da sluša.
Moja kritika nije da zapad ima iluziju slobode, nego da u tim protestima, koji navodno sluze ocuvanju slobode, ne postoji taj duh barikada, odnosno postoji iluzija o posjedovanju tog duha. Jednim dijelom, zato sto su sjeli na jedan ekstrem, bez da im Mill (ili neko drugi) makar malo diktira takt, a o ostalim dijelovima neka neko drugi razmislja.
Moze se konstruisati slicna prica i udariti po ljudima koji zagovaraju restrikcije, ali ne mozes pozivati duhove proslosti i ocekivati da ti neko ne kaze "popusti." To oko mentaliteta naroda, po mojim procjenama, nije tacno evo vec nekih 170 godina, ali je dobar nacin da se ispadne kao osoba "koja je svijeta vidjela."
Nemoj shvatiti ovo na kraju kao atak ili pokusaj anuliranja odnosno diskreditiranja tvog zivotnog iskustva na osnovu jedne izjave, ali je necu povuci nazad. Ako se neko nadje uvrijedjen, neka se brani barikadom.