Kolegica je pitala za činjenicu, ja je naveo. Ako ti nije jasna, ne mogu ti pomoci. I nije nekoliko stotina hiljada, nego 65 474 kritičnih na skoro 6 miliona trenutno aktivnih slučajeva. Sto ces, htio ti priznati ili ne, nije puno. Napominjem, da smo i mi u toj statisci. To apsolutno ne umanje ozbiljnost i smrtnost virusa, ali brojke tako govore.zubi wrote: ↑31/07/2020 23:55 Znaci ako dobro razumijem, stav koji je potrebno "odcementirati" i korigovati u svjetlu "nepobitnih cinjenica i argumenata", jeste da korona i nije bas tako opasno k'o sto se prica, jer je samo 1% oboljelih u kriticnom stanju, sto je, jel, apsolutno bezveze, cak i kad se radi o stotinama hiljada ljudi...
I to sve u drzavama i sistemima gdje se tim kriticno oboljelim moze pruziti sva njega i briga... Mi isto tako, u Bosni i Hercegovini, mozemo biti puni optimizma, kao npr Holandjani ili Njemci, znajuci da ako se razbolimo, pa jos razvijemo, nedobog, tesku klinicku sliku, ceka nas oooogroman broj kreveta na Podhrastovima i vrhunski Fikrini respiratori.... da ne spominjem da smo se dosad mogli uvjeriti da je kod nas procenat prezivljavanja na respiratorima 0%...
Cool. Bas nepobitne cinjenice i argumenti![]()
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
last mohicans
#25126 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Mogy87
#25127 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je nesto o cemu sam ti odgovarala i na drugoj temi kad sam ti postavila retoricko pitanje da li zivis u BiH i da li imas vise od 20 godina. Ja od nase vlasti nista pozitivno ne ocekujem ni u oblastima gdje bi trebali biti znatno odgovorniji jer ih ne amnestira volja gradjana kao u ovom slucaju (vecina je za tzv svedski model koji se primjenjuje). Jednostavno smo prepusteni sami sebi. Ta spoznaja je strasna, ali realna i sto prije je prihvatimo bit ce nam lakse.last mohicans wrote: ↑31/07/2020 23:52To stoji i OK je, ali moras potencirati malo više i odgovornost zdravstvenog sustava, vlasti i drugih instanci. Uglavnom odgovornost prabacuješ na građane, neodgovorne pojedince, na koje doista treba ukazati. Ali sve ima svoju drugu stranu ploče. Ako svojim izrečenim stavovima ovdje zelis ljude podstaci na vecu odgoornost, onda trebas koristiti druge drustvene mreze, gdje si malo izlozenija, ali direktno mozes uticati. Pa mozda negdje i upali. Flrume koriste ipak malo pismeniji i obrazovaniji članovi zajednice. Izuzetaka i trolova uvijek ima, ali su manjina. Ne vjerujem da iko od forumaša na ovim temama spori značaj upotrebe maske i ne poznaje pravilno koroštinje iste ili vaznost distanciranja, recimo. Ponekad stičem dojam da si lično poslana od sultanije, da si Erna Suljic,Mogy87 wrote: ↑31/07/2020 23:19 Meni nije jasno kako Vi ne mozete razumjeti da mi imamo razlicitu perspektivu. Da je meni svaki zivot koji uzaludno ode, a da se to moglo sprijeciti smanjenim komforom nas mladjih u vidu maske i distance za zaljenje. Bez obzira da li bi ta osoba zivjela jos godinu ili jos dvadeset. Meni smrt nije statistika i nikad nece biti. Potpuno je nevazno da li je to 1 od 100 ili 1 od 100.000. Porodici te osobe to je 100%. Jer njima voljene osobe vise nema. Skrivena namjera koju trazite je empatija prema drugim ljudima. Da se za sprjecavanje sirenja virusa moramo odreci nekih krucijalnih stvari bila bi mi jasna zadrska. Ali staviti masku i odmaci se 2 metra moze bas svako.glavom i bradom, što mi je onako suluda pretpostavka.
Ja licno sam za njemacku varijantu borbe s virusom. Ali sam realna i znam da u BiH od toga nema nista. To je jedini razlog zasto potenciram odgovornost gradjana jer znam da vlast nema ni kapaciteta ni zelje da se suoci sa ovakvim izazovom. Iz tog razloga smatram da je suvisno trositi rijeci na nesto sto se sigurno nece ostvariti.
- zubi
#25128 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jest, dobro si... (trenutno) nisu stotine hiljada nego 65.474... bezveze...last mohicans wrote: ↑01/08/2020 00:04Kolegica je pitala za činjenicu, ja je naveo. Ako ti nije jasna, ne mogu ti pomoci. I nije nekoliko stotina hiljada, nego 65 474 kritičnih na skoro 6 miliona trenutno aktivnih slučajeva. Sto ces, htio ti priznati ili ne, nije puno. Napominjem, da smo i mi u toj statisci. To apsolutno ne umanje ozbiljnost i smrtnost virusa, ali brojke tako govore.zubi wrote: ↑31/07/2020 23:55 Znaci ako dobro razumijem, stav koji je potrebno "odcementirati" i korigovati u svjetlu "nepobitnih cinjenica i argumenata", jeste da korona i nije bas tako opasno k'o sto se prica, jer je samo 1% oboljelih u kriticnom stanju, sto je, jel, apsolutno bezveze, cak i kad se radi o stotinama hiljada ljudi...
I to sve u drzavama i sistemima gdje se tim kriticno oboljelim moze pruziti sva njega i briga... Mi isto tako, u Bosni i Hercegovini, mozemo biti puni optimizma, kao npr Holandjani ili Njemci, znajuci da ako se razbolimo, pa jos razvijemo, nedobog, tesku klinicku sliku, ceka nas oooogroman broj kreveta na Podhrastovima i vrhunski Fikrini respiratori.... da ne spominjem da smo se dosad mogli uvjeriti da je kod nas procenat prezivljavanja na respiratorima 0%...
Cool. Bas nepobitne cinjenice i argumenti![]()
-
last mohicans
#25129 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sjecam se da si to pitala, ali nisam smatrao relevantnim za odgovoriti. Duplo vise imam godina, rodio se i zivim sve vrijeme u SA, za izuzetkom kracih edukacija van zemlje. To nije uopce vazno, ali eto da te ispoštujem.Mogy87 wrote: ↑01/08/2020 00:04To je nesto o cemu sam ti odgovarala i na drugoj temi kad sam ti postavila retoricko pitanje da li zivis u BiH i da li imas vise od 20 godina. Ja od nase vlasti nista pozitivno ne ocekujem ni u oblastima gdje bi trebali biti znatno odgovorniji jer ih ne amnestira volja gradjana kao u ovom slucaju (vecina je za tzv svedski model koji se primjenjuje). Jednostavno smo prepusteni sami sebi. Ta spoznaja je strasna, ali realna i sto prije je prihvatimo bit ce nam lakse.last mohicans wrote: ↑31/07/2020 23:52To stoji i OK je, ali moras potencirati malo više i odgovornost zdravstvenog sustava, vlasti i drugih instanci. Uglavnom odgovornost prabacuješ na građane, neodgovorne pojedince, na koje doista treba ukazati. Ali sve ima svoju drugu stranu ploče. Ako svojim izrečenim stavovima ovdje zelis ljude podstaci na vecu odgoornost, onda trebas koristiti druge drustvene mreze, gdje si malo izlozenija, ali direktno mozes uticati. Pa mozda negdje i upali. Flrume koriste ipak malo pismeniji i obrazovaniji članovi zajednice. Izuzetaka i trolova uvijek ima, ali su manjina. Ne vjerujem da iko od forumaša na ovim temama spori značaj upotrebe maske i ne poznaje pravilno koroštinje iste ili vaznost distanciranja, recimo. Ponekad stičem dojam da si lično poslana od sultanije, da si Erna Suljic,Mogy87 wrote: ↑31/07/2020 23:19 Meni nije jasno kako Vi ne mozete razumjeti da mi imamo razlicitu perspektivu. Da je meni svaki zivot koji uzaludno ode, a da se to moglo sprijeciti smanjenim komforom nas mladjih u vidu maske i distance za zaljenje. Bez obzira da li bi ta osoba zivjela jos godinu ili jos dvadeset. Meni smrt nije statistika i nikad nece biti. Potpuno je nevazno da li je to 1 od 100 ili 1 od 100.000. Porodici te osobe to je 100%. Jer njima voljene osobe vise nema. Skrivena namjera koju trazite je empatija prema drugim ljudima. Da se za sprjecavanje sirenja virusa moramo odreci nekih krucijalnih stvari bila bi mi jasna zadrska. Ali staviti masku i odmaci se 2 metra moze bas svako.glavom i bradom, što mi je onako suluda pretpostavka.
Ja licno sam za njemacku varijantu borbe s virusom. Ali sam realna i znam da u BiH od toga nema nista. To je jedini razlog zasto potenciram odgovornost gradjana jer znam da vlast nema ni kapaciteta ni zelje da se suoci sa ovakvim izazovom. Iz tog razloga smatram da he suvisno trositi rijeci na nesto sto se sigurno nece ostvariti.
-
Mogy87
#25130 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kazem ti pitanje je bilo retoricko. Nakon toliko godina iskustva u ovom sistemu ti zaista od njih nesto ocekujes? Od sistema kao cjeline? Ne od kvalitetnih pojedinaca nego od vlasti?last mohicans wrote: ↑01/08/2020 00:08Sjecam se da si to pitala, ali nisam smatrao relevantnim za odgovoriti. Duplo vise imam godina, rodio se i zivim sve vrijeme u SA, za izuzetkom kracih edukacija van zemlje. To nije uopce vazno, ali eto da te ispoštujem.Mogy87 wrote: ↑01/08/2020 00:04To je nesto o cemu sam ti odgovarala i na drugoj temi kad sam ti postavila retoricko pitanje da li zivis u BiH i da li imas vise od 20 godina. Ja od nase vlasti nista pozitivno ne ocekujem ni u oblastima gdje bi trebali biti znatno odgovorniji jer ih ne amnestira volja gradjana kao u ovom slucaju (vecina je za tzv svedski model koji se primjenjuje). Jednostavno smo prepusteni sami sebi. Ta spoznaja je strasna, ali realna i sto prije je prihvatimo bit ce nam lakse.last mohicans wrote: ↑31/07/2020 23:52
To stoji i OK je, ali moras potencirati malo više i odgovornost zdravstvenog sustava, vlasti i drugih instanci. Uglavnom odgovornost prabacuješ na građane, neodgovorne pojedince, na koje doista treba ukazati. Ali sve ima svoju drugu stranu ploče. Ako svojim izrečenim stavovima ovdje zelis ljude podstaci na vecu odgoornost, onda trebas koristiti druge drustvene mreze, gdje si malo izlozenija, ali direktno mozes uticati. Pa mozda negdje i upali. Flrume koriste ipak malo pismeniji i obrazovaniji članovi zajednice. Izuzetaka i trolova uvijek ima, ali su manjina. Ne vjerujem da iko od forumaša na ovim temama spori značaj upotrebe maske i ne poznaje pravilno koroštinje iste ili vaznost distanciranja, recimo. Ponekad stičem dojam da si lično poslana od sultanije, da si Erna Suljic,glavom i bradom, što mi je onako suluda pretpostavka.
Ja licno sam za njemacku varijantu borbe s virusom. Ali sam realna i znam da u BiH od toga nema nista. To je jedini razlog zasto potenciram odgovornost gradjana jer znam da vlast nema ni kapaciteta ni zelje da se suoci sa ovakvim izazovom. Iz tog razloga smatram da he suvisno trositi rijeci na nesto sto se sigurno nece ostvariti.
-
Mogy87
#25131 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A zasto je tebi toliko nemoguce povjerovati da postoje ljudi koji se istinski brinu za druge?kox wrote: ↑01/08/2020 00:02 Ja zaista ne mislim da ovdje ima Sebijinih trolova ili nečega sličnog, previše je ovo nebitan prostor na webu postao. Medjutim, ima mnogo uplašenih ljudi koji svoj strah iskazuju na različite načine. Sa jedne strane postovima iz kojih na više ili manje očit način provejava panika ponekada zamaskirana u brigu za druge, društvenu odgovornost i sl. i one koji na strah suprotno reaguju i umanjuju opasnost.
- zubi
#25132 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo, npr. ovdjeDEMONIKA wrote: ↑31/07/2020 23:44 gdje se to šake dobijaju![]()
šta se imaš raspravljati s ljudima, imaju oni koji su zaduženi da u zatvorenim prostorima rade svoj posao i opominju one bez maske, pa se lijepo njima obrati
gdje god sam zatražila da se upozore oni koji ne nose maske, zaduženi ili zaposleni bi odmah reagirali
https://www.novilist.hr/vijesti/crna-kr ... _5R2R6Z1T8
-
kox
#25133 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sigurno ima i takvih, ali većinu postova na ovoj temi u zadnjih mjesec-dva napisalo je 5-6 forumaša, i većina njih prema mom mišljenju spada u kategorije koje sam gore opisao.Mogy87 wrote: ↑01/08/2020 00:11A zasto je tebi toliko nemoguce povjerovati da postoje ljudi koji se istinski brinu za druge?kox wrote: ↑01/08/2020 00:02 Ja zaista ne mislim da ovdje ima Sebijinih trolova ili nečega sličnog, previše je ovo nebitan prostor na webu postao. Medjutim, ima mnogo uplašenih ljudi koji svoj strah iskazuju na različite načine. Sa jedne strane postovima iz kojih na više ili manje očit način provejava panika ponekada zamaskirana u brigu za druge, društvenu odgovornost i sl. i one koji na strah suprotno reaguju i umanjuju opasnost.
Naravno, to je moj utisak na osnovu pročitanog i lično mišljenje koje ne mora biti tačno.
- ejjus
#25134 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
joj naslovazubi wrote: ↑01/08/2020 00:13Evo, npr. ovdjeDEMONIKA wrote: ↑31/07/2020 23:44 gdje se to šake dobijaju![]()
šta se imaš raspravljati s ljudima, imaju oni koji su zaduženi da u zatvorenim prostorima rade svoj posao i opominju one bez maske, pa se lijepo njima obrati
gdje god sam zatražila da se upozore oni koji ne nose maske, zaduženi ili zaposleni bi odmah reagirali
- DEMONIKA
#25135 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što osobe koje zbilja brinu o drugima ne provode većinu svog vremena na temi koju posjećuje 10ak forumaša da bi pričale kako su brižne,
nemaju taj luksuz
nemaju taj luksuz
-
Mogy87
- zemomak
#25137 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
trajaće do 2025
Last edited by zemomak on 01/08/2020 00:28, edited 1 time in total.
- ejjus
#25138 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Seneca je rekao, ako ima u tebi i malo dobrote, onda ce se to na neki nacin manifestirati, nemas mi onda potrebe pricati o tome, moj dragi Lucilius.
-
Mogy87
#25139 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- Bloo
- Globalna šefica
#25140 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://quantumofjk.blogspot.com/2020/0 ... -19-i.htmlJelena Kalinic
Ja sam još prije p(L)andemije govorila da svjedočimo evolutivnoj divergenciji ljudske vrste, odvajanju u dvije podvrste: jednu tehnološki naprednu, naučno pismenu, svjesnu svoje odgovornosti za svijet i toga da je apsolutna sloboda individue zapravo haos (pogledati film "Purge"), a koja teži socijalnoj pravdi te drugu, koja će samu sebe otjerati u spilje, sporazumijevati se emotikonima, bolovati od bolesti koje se mogu spriječiti i govoriti okolo da je neko smislio zavjeru da njih otjera u spilje.
Niko ne ogranicava slobode pojedinca sa ovim jednostavnim mjerama.Još ne znamo zašto kod nekih osoba možemo detektovati virus, ali nema znakova oboljenja te šta je to što favorizira ovakvu kliničku sliku – određene varijante gena, razlike u imunološkom sistemu, doza/titar virusa kojem su osobe bile izložene. Ali, iz SZO/WHO naglašavaju da se rijetko javljaju pravi asimptomatski slučajevi, dok su oni sa blagom kliničkom slikom mnogo češći, odnosno, oboljeli obično imaju neki simptom, pa makar bio to simptom blage prehlade.
Bez obzira na mišljenje da transmisija s asimptomatskih nije toliko značajna, ipak je potrebno biti oprezan i dalje se pridržavati mjera lične higijene (pranje ruku, dezinfekcija) i respiratorne higijene (kašljemo ili kijemo u rukav, maramicu) te nošenja maski u svakom prostoru van vlastitog doma ukoliko nije moguće održavati distancu od oko 2m.
Lično mislim da ne treba olako zaključivati da prenos s asimptomatskih nije značajan. Još nema naučnog konsenzusa po ovom pitanju. Stoga - čuvajmo sebe i druge.
- DEMONIKA
#25141 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ejjus wrote: ↑01/08/2020 00:19joj naslovazubi wrote: ↑01/08/2020 00:13Evo, npr. ovdjeDEMONIKA wrote: ↑31/07/2020 23:44 gdje se to šake dobijaju![]()
ali baš, divi naslova
lik mi je na foe, ti ga citirao, pa da mu odgovorim
novilist, crna hronika, jedan slučaj a nije ni u BiH i ti iskezio zube da s tim mašeš kao da je patern i dešava se svakodnevno
deba
- ejjus
#25142 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
postao sam middle-man
-
last mohicans
#25143 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Poznata naučnica porijeklom iz Crne Gore, Marija Backović, doktorica biohemijskih nauka i molekularne genetike, koja već 12 godina radi na Pasterovom institutu u Parizu, ovih mjeseci aktivno istražuje novi koronavirus.
Backović je odgovarala na pitanja u vezi Covida-19, koja su joj postavljali čitaoci portala "Antena M":
"Poštovane sugrađanke i sugrađani Crne Gore,
odgovori na pitanja ispod dati su na osnovu mojih ličnih, i ograničenih, saznanja i istraživanja koja su objavljena do 30. jula 2020. godine, u najboljoj interpretaciji koju sam mogla da vam predstavim. Izvori informacija su navedeni, i mogu ih podijeliti sa čitaocima koji su zainteresovani, a nemaju dostup. Neki članci su originalni naučni radovi, neki su pregledi naučnih saznanja objavljeni u časopisima u kojima izvještavaju novinari koji navode izvore informacije i kojima vjerujem. Sve ovo je napravljeno da bi mogli da naučite više o virusu koji je izazvao nesvakidašnju situaciju u kojoj se nalazimo, i da razvijete kritički pogled na informacije i dezinformacije u vezi pandemije.
Ja sam doktor nauka biohemije i molekularne genetike i bavim se virusima već skoro 20 godina, ali se ne bavim medicinom i ne viđam pacijente tako da vam preporučujem da se konsultujte sa vašim ljekarima, a iskoristite informacije koje vam ja pružam kao milje za dijalog i bolje razumijevanje- poručila je Backović čitaocima.
Kako objašnjavate situaciju da osoba koja je testirana prvi put 30.06/ nalaz pozitivan, potom 21.07. nalaz pozitivan, potom 26.07. opet pozitivan, prve simptome je osjetila 26.06. čitavo vrijeme u samoizolaciji.
Kako je ovo moguće kao i kakva je preporuka g-đe Backović za ovakav slučaj, (napominjem osoba je imala relativno blage simptome koji su trajali 7- 8 dana)
Da bih mogla da vam odgovorim na ovo pitanje prvo treba da razumijemo od čega je SARS-CoV-2 virus napravljen i šta PCR test detektuje. Pogledajte takođe ilustraciju ispod. Kao svi korona virusi - SARS-CoV-2 - virus koji uzrokuje bolest 'covid', se sastoji od genetskog materijala koji je omotan jednom opnom. U toj membrani se nalazi protein S (od 'Spike' na engleskom, što znači šiljak ili ekser – tako je nazvan jer tako izgleda). Da bi virus bio infektivan, on mora biti u kompletnom sastavu, znači i genetski materijal i opna sa S proteinom moraju biti prisutni, jer virus ulazi u naše ćelije uz pomoć proteina S. Genetski materijal sam ne može da udje u naše ćelije tj. nije infektivan.
Istraživanja su pokazala da se kompletan virus može izolovati iz covid pacijenata najkasnije 10 dana posle početka simptoma (osim u jednom slučaju kada se radilo o osobi koja je imala već oslabljen imuni sistem, i gdje je aktivan virus mogao biti izolovan 20 dana posle početka simptoma; to jedinstven takav primjer i nije realna predstava onoga sto se dešava u većini populacije).
Iako je aktivan virus prisutan do 10 dana poslije pojave simptoma, njegov genetski materijal može ostati prisutan u našem organizmu do 3 mjeseca poslijee infekcije. PCR test detektuje genetski materijal SARS-CoV-2 virusa. U većini slučajeva genetski materijal se detektuje do 17 dana poslije početka bolesti, ali u određenom broju slučajeva, posebno kod starijih osoba i osoba sa težim oblikom covid-a, genetski materijal može biti prisutan do 3 mjeseca posle početka bolesti. Ovakva pojava je moguća zato što našem organizmu treba određeno vrijeme da se 'očisti' od svih fragmenata virusa, koji mogu da 'sipe' ('viral shedding') iz ćelija našeg organizma koje su oštećene primarnom infekcijom i koje odumiru kao dio normalnog imunog odgovora i obnavljanja tkiva.
- DEMONIKA
#25144 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
lik te je kvotao, stoga nam je svima vidljivo, kaj ne

- Bloo
- Globalna šefica
#25145 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zazmiris kad naleti takav momenat
Anyway....
Anyway....
- ćiribiribela
#25146 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo treba shvatiti gdje zivite i razmisliti sta ce se desiti zdravstvenom sistemu ako se desi nesto slicno sto se desilo u italiji. Ako vas toga nije strah, onda nemojte nositi maske i pricajte i dalje kako je bezopasno i ne postoji.
Sigurna sam da vecina vas ne zna kakva je situacija van sarajeva (sto se tice zdravstva). Ja sam iz usk, iz grada koji je imao na raspolaganju dva saniteta, gdje se sve malo ozbiljnije prevozi u Bihac, u Bihac koji je po zadnjim info imao 4 intenzivna mjesta (ne znam kakvo je stanje sada). Znaci citav kanton se oslanja na tu jednu bolnicu, koja nema ni osoblja ni opreme. Zamislite sta ce se tu desiti ako krene kao sa italijom.
Sigurna sam da vecina vas ne zna kakva je situacija van sarajeva (sto se tice zdravstva). Ja sam iz usk, iz grada koji je imao na raspolaganju dva saniteta, gdje se sve malo ozbiljnije prevozi u Bihac, u Bihac koji je po zadnjim info imao 4 intenzivna mjesta (ne znam kakvo je stanje sada). Znaci citav kanton se oslanja na tu jednu bolnicu, koja nema ni osoblja ni opreme. Zamislite sta ce se tu desiti ako krene kao sa italijom.
- ejjus
#25147 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
steta sto se epidemija ne moze zaustaviti hashtag-om
- DEMONIKA
#25148 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mislim da mi to itekako shvatamo i mislim da većina nas dobro zna kakva je situacija sa zdravstvom bilo gdje u BiH, ako je u KS uvijek bila nikakva, jasno je kakva je u ostalim dijelovima...
moguće je da ta spoznaja koju imamo o našem zdravstvu nas čini manje opreznim, jer smo se pomirili sa sudbinom i spoznajom, da ako im padnemo u ruke ionako smo gotovi i otpisani...
pitanje je da li to shvataju 30ogodišnji pljačkaši na vlasti
možda da njima pokušaš poslati ovu poruku i otvoriti oči, eyes wide shut
pa da ih se upita gdje je 10mil km (što se zna da su uzeli samo u par dana) i zašto taj novac nisu uložili u osoblje, opremu, osposobljavanje i opremanje dodatnih objekata u slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja,
imali su skoro 5 mjeseci da se organiziraju...
neise
uz ovakvu vlast i nebrigu o narodu, narod se još i ponaša super i odgovorno
ne sjećam se kada se zadnji put netko stručan iz zdravstva oglasio na javnoj konferenciji i odgovarao na pitanja o pandemiji ...
moguće je da ta spoznaja koju imamo o našem zdravstvu nas čini manje opreznim, jer smo se pomirili sa sudbinom i spoznajom, da ako im padnemo u ruke ionako smo gotovi i otpisani...
pitanje je da li to shvataju 30ogodišnji pljačkaši na vlasti
možda da njima pokušaš poslati ovu poruku i otvoriti oči, eyes wide shut
pa da ih se upita gdje je 10mil km (što se zna da su uzeli samo u par dana) i zašto taj novac nisu uložili u osoblje, opremu, osposobljavanje i opremanje dodatnih objekata u slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja,
imali su skoro 5 mjeseci da se organiziraju...
neise
uz ovakvu vlast i nebrigu o narodu, narod se još i ponaša super i odgovorno
ne sjećam se kada se zadnji put netko stručan iz zdravstva oglasio na javnoj konferenciji i odgovarao na pitanja o pandemiji ...
- zubi
#25149 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Niko nije rekoa da je pattern, niti da se desava svakodnevno, poenta je da se desava... primjer je iz Hrvatske, mogao je biti i iz Amerike, nebitno... desava se sigurno i kod nas... ko sto se sigurno desava i tvoj primjer, gdje ti ljubazno zamolis redare da reaguju... svega u Bozijoj basti...DEMONIKA wrote: ↑01/08/2020 00:29ejjus wrote: ↑01/08/2020 00:19joj naslovazubi wrote: ↑01/08/2020 00:13
Evo, npr. ovdje
ali baš, divi naslova![]()
lik mi je na foe, ti ga citirao, pa da mu odgovorim
novilist, crna hronika, jedan slučaj a nije ni u BiH i ti iskezio zube da s tim mašeš kao da je patern i dešava se svakodnevno
deba![]()
A to za foe, zaboli me... ja tebe nikad ne bih add foe, milina te je citati, takva erudicija i ljepota izrazavanja
- Ironmen
#25150 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa to i jest cilj vladajuce strukture proizvesti neki vid humanitarne katastrofe da krenu donacije od EU kako bi se moglo sto vise pokrasti u svoje duboke dzepove.ćiribiribela wrote: ↑01/08/2020 01:07 Samo treba shvatiti gdje zivite i razmisliti sta ce se desiti zdravstvenom sistemu ako se desi nesto slicno sto se desilo u italiji. Ako vas toga nije strah, onda nemojte nositi maske i pricajte i dalje kako je bezopasno i ne postoji.