Izvini drug, ali ti nemas bas dodira sa realnoscu, zato i jesi sanjarko, baziras tvrdnje na osnovu polu-informacija...Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 00:58Tolike plate imaju tehnicari i medicinari, ne naravno svi, u svakom kantonu i opstini. Doktori imaju 2,5-3 hiljade KM, opet ne svi naravno, u svakom kantonu i opstini. Gdje su tu koverte sto uzimaju mnogi od pacijenata a narod iz straha nece da to prijavi, jos mnogi rade salabajzerski u drzavnim ustanovama a da bi pacijenti isli privatno u njihove privatne ordinacije.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 00:11 Zasto je ljekar svugdje medju najplacenijim zanimanjima? Pa zato jer je medju najtezim pozivima. Poseri drzavu gdje za iste nema mjesta, a i kad ga ima radis za posranih 1600 KM, a moras imati dobre veze da specijaliziras ono sto zelis. I ko je onda lud da ostane?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Mea_parvitas
#24701 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- DEMONIKA
#24702 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
izvini drug zato si ti parvitarMea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 01:19Izvini drug, ali ti nemas bas dodira sa realnoscu, zato i jesi sanjarko, baziras tvrdnje na osnovu polu-informacija...Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 00:58Tolike plate imaju tehnicari i medicinari, ne naravno svi, u svakom kantonu i opstini. Doktori imaju 2,5-3 hiljade KM, opet ne svi naravno, u svakom kantonu i opstini. Gdje su tu koverte sto uzimaju mnogi od pacijenata a narod iz straha nece da to prijavi, jos mnogi rade salabajzerski u drzavnim ustanovama a da bi pacijenti isli privatno u njihove privatne ordinacije.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 00:11 Zasto je ljekar svugdje medju najplacenijim zanimanjima? Pa zato jer je medju najtezim pozivima. Poseri drzavu gdje za iste nema mjesta, a i kad ga ima radis za posranih 1600 KM, a moras imati dobre veze da specijaliziras ono sto zelis. I ko je onda lud da ostane?
šta ti znaš o Sanjarku, kojeg vraga si dopuštate da komentirate forumaše i mislite da ste bogom dati da ih analizirate i zaključujete na čem se njihove tvrdnje zasnivaju
- Sanjarko
#24703 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
1.200-1.500 km tehnicara i medicinara ovdje plate, doktora od oko 2.500-3.000 KM zavisno naravno na kojoj su poziciji i od posla. Koverte za neke operacije idu do cak 500 KM. Nece da operisu ako se ne da lova. Narod suti i trpi i nece da prijavi takve doktore.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 01:19Izvini drug, ali ti nemas bas dodira sa realnoscu, zato i jesi sanjarko, baziras tvrdnje na osnovu polu-informacija...Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 00:58Tolike plate imaju tehnicari i medicinari, ne naravno svi, u svakom kantonu i opstini. Doktori imaju 2,5-3 hiljade KM, opet ne svi naravno, u svakom kantonu i opstini. Gdje su tu koverte sto uzimaju mnogi od pacijenata a narod iz straha nece da to prijavi, jos mnogi rade salabajzerski u drzavnim ustanovama a da bi pacijenti isli privatno u njihove privatne ordinacije.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 00:11 Zasto je ljekar svugdje medju najplacenijim zanimanjima? Pa zato jer je medju najtezim pozivima. Poseri drzavu gdje za iste nema mjesta, a i kad ga ima radis za posranih 1600 KM, a moras imati dobre veze da specijaliziras ono sto zelis. I ko je onda lud da ostane?
A duplo mnogi rade. I u drzavnim ustanovama i privatnim ordinacijama. Mnogi su ubili tokom operacije neke ljude svojim nestrucim radom pri tim operacijama. Naravno nevalja generalizirati i to ne radim. Govorim o pojedincima.
Ali jok, sta ja znam.
- Sanjarko
#24704 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.plata.ba/plata/medicina-far ... r?search=1
Da ne ispadne da lazem.Ljekar
1 397 - 2 849 BAM
Anestetičar
978 - 2 212 BAM
Asistent radiologije
654 - 1 574 BAM
Farmaceutski tehničar
566 - 1 162 BAM
Higijeničar
527 - 1 415 BAM
Maser
499 - 1 041 BAM
Medicinska sestra
595 - 1 422 BAM
Medicinski/farmaceutski predstavnik prodaje
894 - 1 920 BAM
Njegovatelj
477 - 868 BAM
Optičar
570 - 1 272 BAM
Ortopedski tehničar
847 - 1 936 BAM
- Mea_parvitas
#24705 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa slagao si, 1400 je plata eto, kad neko tek zavrsi medicinu, takva je plata, ne uzimas valjda u obzir specijalistu hirurga? Sta mlad doktor ima da trazi nakon fakulteta ovdje, samo jednu obicnu kurcinu ako mu roditelji nisu prethodno jako bogati pa ga boli kurac, ionako ima... 
- Mea_parvitas
#24706 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo jer znam ko je i kako pise, zato sam i rekao izvini, jer sam i prethodno pisao na slicnu temu sa njim i zaista ne vlada informacijama, tj olako ih shvata od onog koji mu ih prenese... a kod mene pise mea_parvitas, a ne parvitar... hvala na razumijevanju
- Sanjarko
#24707 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa govorim o svim medicinarima i doktorima opcenito, ne o pocetnicima. Gdje su jos tu koverte sto mnogi uzimaju. Ima i casnih koji nece ni da cuju za to. Cak nedavno dao jedan doktor mojoj sestricnici par KM, da sestra kupi maloj nesto.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 01:47 Pa slagao si, 1400 je plata eto, kad neko tek zavrsi medicinu, takva je plata, ne uzimas valjda u obzir specijalistu hirurga? Sta mlad doktor ima da trazi nakon fakulteta ovdje, samo jednu obicnu kurcinu ako mu roditelji nisu prethodno jako bogati pa ga boli kurac, ionako ima...![]()
Ima ih koji su zbog nestrucnosti pri operacijama ubili svoje pacijente. Nikad nije izaslo to na vidjelo jer porodica pacijenta nije to prijavila, neke jesu, bilo vam je u medijima o tome.
- Mea_parvitas
#24708 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To sto ti pricas su izuzeci, svako pravilo ima izuzetke. Moja poenta je bila na mladim doktorima koji apsolutno nemaju motiv da ostanu ovdje jer rade za jadne pare, a to je oko 1600 KM, plate preko 2500 imaju ljudi sa 20 godina staza, vrsni specijalisti i sta ja znam. Za sta je ucio 6 godina, gubio vrijeme, da neki perac guzica u Njemackoj zivi duplo bolje od njega. Koverte uzimaju oni koji su gladni para i obicno oni koji i imaju najvise, ne onak posteni koji se bori i tek probija kao doktor, takve bih odmah na robiju i uskoro ne bi vise bilo takvih. Zalosno je i jadno da one salteruse i kojekakve sekretarice, ekonomisti, pravnici, u javnim preduzecima, imaju identicne plate kao doktori. Na kraju samo mogu reci, hvala Bogu da se nisam odlucio za medicinsku struku kao zanimanje.Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 02:05Pa govorim o svim medicinarima i doktorima opcenito, ne o pocetnicima. Gdje su jos tu koverte sto mnogi uzimaju. Ima i casnih koji nece ni da cuju za to. Cak nedavno dao jedan doktor mojoj sestricnici par KM, da sestra kupi maloj nesto.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 01:47 Pa slagao si, 1400 je plata eto, kad neko tek zavrsi medicinu, takva je plata, ne uzimas valjda u obzir specijalistu hirurga? Sta mlad doktor ima da trazi nakon fakulteta ovdje, samo jednu obicnu kurcinu ako mu roditelji nisu prethodno jako bogati pa ga boli kurac, ionako ima...![]()
Ima ih koji su zbog nestrucnosti pri operacijama ubili svoje pacijente. Nikad nije izaslo to na vidjelo jer porodica pacijenta nije to prijavila, neke jesu, bilo vam je u medijima o tome.
- Sanjarko
#24709 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slazem se s vecinom napisanoga. S birokratskim dijelom skroz. Ali plate svih sluzbenika, pa i medicinara i doktora moraju pratit standard naroda. Oko 350 KM je penzija vecine penzionera u Bosni, plate oko 500-800 KM a mnogi kao ja nemamo nikakva primanja. Znaci plate sluzbenika svih trebaju da prate primanja ostatka populacije.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 02:12To sto ti pricas su izuzeci, svako pravilo ima izuzetke. Moja poenta je bila na mladim doktorima koji apsolutno nemaju motiv da ostanu ovdje jer rade za jadne pare, a to je oko 1600 KM, plate preko 2500 imaju ljudi sa 20 godina staza, vrsni specijalisti i sta ja znam. Za sta je ucio 6 godina, gubio vrijeme, da neki perac guzica u Njemackoj zivi duplo bolje od njega. Koverte uzimaju oni koji su gladni para i obicno oni koji i imaju najvise, ne onak posteni koji se bori i tek probija kao doktor, takve bih odmah na robiju i uskoro ne bi vise bilo takvih. Zalosno je i jadno da one salteruse i kojekakve sekretarice, ekonomisti, pravnici, u javnim preduzecima, imaju identicne plate kao doktori. Na kraju samo mogu reci, hvala Bogu da se nisam odlucio za medicinsku struku kao zanimanje.Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 02:05Pa govorim o svim medicinarima i doktorima opcenito, ne o pocetnicima. Gdje su jos tu koverte sto mnogi uzimaju. Ima i casnih koji nece ni da cuju za to. Cak nedavno dao jedan doktor mojoj sestricnici par KM, da sestra kupi maloj nesto.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 01:47 Pa slagao si, 1400 je plata eto, kad neko tek zavrsi medicinu, takva je plata, ne uzimas valjda u obzir specijalistu hirurga? Sta mlad doktor ima da trazi nakon fakulteta ovdje, samo jednu obicnu kurcinu ako mu roditelji nisu prethodno jako bogati pa ga boli kurac, ionako ima...![]()
Nemogu ocekivat od siromasnog naroda, velika primanja i primanja kao u bogatijim drzavama gdje narod ima veca primanja.
-
Hendrix
#24710 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa radi toga mnogi i odlaze, nivo skolovanja svjetski ili blizu njega a plata na nivou siromasne drzave.Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 02:25 Slazem se s vecinom napisanoga. S birokratskim dijelom skroz. Ali plate svih sluzbenika, pa i medicinara i doktora moraju pratit standard naroda. Oko 350 KM je penzija vecine penzionera u Bosni, plate oko 500-800 KM a mnogi kao ja nemamo nikakva primanja. Znaci plate sluzbenika svih trebaju da prate primanja ostatka populacije.
Nemogu ocekivat od siromasnog naroda, velika primanja i primanja kao u bogatijim drzavama gdje narod ima veca primanja.
Svabi je golf 13.5 hiljada njegovih para a kod nas 30 hiljada nasih...sve placamo duplo ili vise skuplje jer nam je valuta smijesna i jos je malo i dobijes ionako.
-
high_volume
#24711 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Privredno i ekonomsko stanje u BiH ovakvo kao danas nije od prije nekoliko godina, nego je od kraja rata do danas, a zapravo, skoro je identično bilo i prije rata.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 02:12 ... Moja poenta je bila na mladim doktorima koji apsolutno nemaju motiv da ostanu ovdje jer rade za jadne pare, a to je oko 1600 KM, plate preko 2500 imaju ljudi sa 20 godina staza, vrsni specijalisti i sta ja znam. Za sta je ucio 6 godina, gubio vrijeme, da neki perac guzica u Njemackoj zivi duplo bolje od njega. Koverte uzimaju oni koji su gladni para i obicno oni koji i imaju najvise, ne onak posteni koji se bori i tek probija kao doktor, takve bih odmah na robiju i uskoro ne bi vise bilo takvih. Zalosno je i jadno da one salteruse i kojekakve sekretarice, ekonomisti, pravnici, u javnim preduzecima, imaju identicne plate kao doktori. Na kraju samo mogu reci, hvala Bogu da se nisam odlucio za medicinsku struku kao zanimanje.
Mladi ljekar koji je završio fakultet prije nekoliko godina, nije s neba pao u BiH, pa se jadan iznenadio i pokajao što je potrošio šest godina na obrazovanje od kojeg ne može zaraditi mjesečnu plaću kao da je usred Njemačke, nesvjestan da je i plaća od 1.600 maraka + dodaci na plaću, za ekonomsko stanje u našoj državi poprilično pristojan novac od kojeg se može prehranjivati i cijela porodica, a ne on samac.
Ne vrijede ljudi - ljekari, kojima je prioritetno cilj da što prije i što više zarade novca, nego zakletvom obaveza da liječe ljude, i da stvaraju uslove za što manje bolesti.
Naravno, ti nećeš shvatiti poentu, niti smisao ljudskih vrijednosti koje se ne kupuju novcem. Pa i sam tvoj vokabular na ovih nekoliko postova pokazuje poziciju sa koje razmišljaš i put kojim ideš... Takvi kao ti i trebaju da odu. Trajno...
-
Gavaz
- Sanjarko
#24713 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znam. Samo kazem da nemogu da ocekuju prevelike plate na nas standard koji ljudi nasi imaju. Nekad je bilo cast biti medicinar ili ljekar. Inace sto sta je bilo cast obavljati. Nije se gledalo toliko kroz lovu sve tj., materijalizam.Hendrix wrote: ↑30/07/2020 02:41Pa radi toga mnogi i odlaze, nivo skolovanja svjetski ili blizu njega a plata na nivou siromasne drzave.Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 02:25 Slazem se s vecinom napisanoga. S birokratskim dijelom skroz. Ali plate svih sluzbenika, pa i medicinara i doktora moraju pratit standard naroda. Oko 350 KM je penzija vecine penzionera u Bosni, plate oko 500-800 KM a mnogi kao ja nemamo nikakva primanja. Znaci plate sluzbenika svih trebaju da prate primanja ostatka populacije.
Svabi je golf 13.5 hiljada njegovih para a kod nas 30 hiljada nasih...sve placamo duplo ili vise skuplje jer nam je valuta smijesna i jos je malo i dobijes ionako.
Nakaradano sistem postavljen od glave do pete i nakaradan je pa ode dosta para kroz prste politikanata i njihovih pajdasa kroz korupciju i sto sta drugo sta rade itd., protresti ga treba, reformisati itd., ali cisto sumnjam da ce do toga doci ikad. Ne samo u Bosni.
Nije normalno da svi skoro penzioneri imaju oko 350 KM penzije a politicari itd., po skoro x10, x20 puta vece plate i penzije kad odu oni u penziju. Za zivota zarade od plata velike ustezevine, kuce ili stanove, vikendice, automobile itd., pa jos na to sve sto su zaradili tokom zivota dobiju vece i privilegovane penzije u odnosu na ostale. A i gdje je sto mnogi nemaju nikakva primanja i sto su skroz obespravljeni ili sto su socijalno ugrozeni itd.
Jb-ga tako postavljen sistem u Bosni i u globalu. Idu i Svapski doktori i medicinari i Svabe za vecom lovom iz Njemacke u Ameriku, Kanadu, Svicarsku itd. Svake godine se iz Njemacke iseli oko milion ljudi ako se nevaram.
Ovakve stvari i desavanja nam pokazu kakvi smo i mozemo li opstat kao ljudi, narod itd. Brzo je se historija i proslost zaboravila i samo se ponavlja a izgleda niko da nista iz njih da nauci neke stvari da se ne bi one ponavljale.
- GAU8
#24714 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Treba bježati glavom bez obzira. Vratiti se može uvijek.BadBoy wrote: ↑29/07/2020 19:19Vjeruj da sam i ja kao mladi idealista ostao da se borim i da se sad kao stariji pitam što mi je to trebalo i za koga da se borim (a posebno otrjeznjenje mi je bila ova pandemija). Druga mi je profesija i tu je još teže pomaka napraviti, a i za koga da se borim sa sebične ljude koji ne žele da gledaju dalje od svog nosa?daddy-kool wrote: ↑29/07/2020 19:09@splinter Ne idi nigdje, ovdje se bori i izbori. Takvi nama ovdje trebaju.
- GAU8
#24715 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo si sam odgovorio na svoje pitanje. Još da dodamo postojanje vakcine protiv gripe.
- Tesla Edison
#24716 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"Pa kad si neradnik. Došao si da radiš a tražiš godišnji da imaš, tražiš slobodan dan,...GAU8 wrote: ↑30/07/2020 07:31Treba bježati glavom bez obzira. Vratiti se može uvijek.BadBoy wrote: ↑29/07/2020 19:19Vjeruj da sam i ja kao mladi idealista ostao da se borim i da se sad kao stariji pitam što mi je to trebalo i za koga da se borim (a posebno otrjeznjenje mi je bila ova pandemija). Druga mi je profesija i tu je još teže pomaka napraviti, a i za koga da se borim sa sebične ljude koji ne žele da gledaju dalje od svog nosa?daddy-kool wrote: ↑29/07/2020 19:09
@splinter Ne idi nigdje, ovdje se bori i izbori. Takvi nama ovdje trebaju.
Plata se mora zaraditi. Ako hoćeš radi i poslije posla mi operi auto a ako nećeš, ima ko hoće"
- Jedan BH privatnik (poslodavac).
-
BadBoy
#24717 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa trebali smo, samo vidiš da "narod" neće da se pridržava i sa koronom koja je opasnija od gripe, a zamisli da su se tada ove mjere predložile?
Plus za gripu postoji vakcina.
- Tesla Edison
#24718 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- Sanjarko
#24719 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tacno, uvijek moze vratit. Tako sam ja dao savjet svom rodzaku. Reko idi bolan u Njemacku, tamo traze medicinare. Nije ovdje mogao zavrsit medicinu. Nije imao para za skolovanje. Nego otisao u Njemacku, i naknadno zavrsio medicinu. Prikupili nekako pare naknadno.GAU8 wrote: ↑30/07/2020 07:31Treba bježati glavom bez obzira. Vratiti se može uvijek.BadBoy wrote: ↑29/07/2020 19:19Vjeruj da sam i ja kao mladi idealista ostao da se borim i da se sad kao stariji pitam što mi je to trebalo i za koga da se borim (a posebno otrjeznjenje mi je bila ova pandemija). Druga mi je profesija i tu je još teže pomaka napraviti, a i za koga da se borim sa sebične ljude koji ne žele da gledaju dalje od svog nosa?daddy-kool wrote: ↑29/07/2020 19:09
@splinter Ne idi nigdje, ovdje se bori i izbori. Takvi nama ovdje trebaju.
Sad izvukao porodicu svoju finasijski koliko toliko. Jer nemaju ni oni kao ni ja i moji. Samo sto smo ja i moji zesca sirotinja.
PS. I kazu mi na jednoj temi da za skolovanje ne treba para. Kazu kroz trud i rad da se sve moze i ako je bio odlican ucenik. A rodzo je to bio. I trudio se, i radio, i bio odlican ucenik, ali opet na kraju nije imao para da upise fakultet.
- Tesla Edison
#24720 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najveća ubleha i mit. Bez para možeš Biti Bill Gates ali nećeš ni semestra završiti jer, valja platiti prijave, ovjere, ISSS-ove, pi*de materine,... Da ne spominjem plaćanje stanova ili studentskih domova. Prava je istina da sa parama možeš završiti sve a bez para ništa pa taman da pobiješ Opštu teoriju relativiteta.Sanjarko wrote: ↑30/07/2020 07:51Tacno, uvijek moze vratit. Tako sam ja dao savjet svom rodzaku. Reko idi bolan u Njemacku, tamo traze medicinare. Nije ovdje mogao zavrsit medicinu. Nije imao para za skolovanje. Nego otisao u Njemacku, i naknadno zavrsio medicinu. Prikupili nekako pare naknadno.GAU8 wrote: ↑30/07/2020 07:31Treba bježati glavom bez obzira. Vratiti se može uvijek.BadBoy wrote: ↑29/07/2020 19:19
Vjeruj da sam i ja kao mladi idealista ostao da se borim i da se sad kao stariji pitam što mi je to trebalo i za koga da se borim (a posebno otrjeznjenje mi je bila ova pandemija). Druga mi je profesija i tu je još teže pomaka napraviti, a i za koga da se borim sa sebične ljude koji ne žele da gledaju dalje od svog nosa?
Sad izvukao porodicu svoju finasijski koliko toliko. Jer nemaju ni oni kao ni ja i moji. Samo sto smo ja i moji zesca sirotinja.
PS. I kazu mi na jednoj temi da za skolovanje ne treba para. Kazu kroz trud i rad da se sve moze i ako je bio odlican ucenik. A rodzo je to bio. I trudio se, i radio, i bio odlican ucenik, ali opet na kraju nije imao para da upise fakultet.
-
laik1981
#24721 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bill ... /200730001
Kod nas se rezultati znaju cekati i po 7-10 dana.."Najjednostavnija stvar u vezi s ovakvim besmislicama je da nikome ne trebate dati novac za testiranje na čije se rezultate čeka više od 48 sati. Takvi testovi su kompletno smeće. Tako da su besmisleni i brojevi testiranih osoba koji se spominju. Ludost je platiti za testiranje na čije rezultate morate čekati više od tri dana",
Last edited by laik1981 on 30/07/2020 08:54, edited 1 time in total.
- nosara
- Mea_parvitas
#24723 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je, je, sve si u pravu, hajmo im dati nek rade volonterski, jbg moze se i od kafe na poslu zivjeti... To sto ti smatras da neko treba biti isto placen kao i konobar koji radi u boljem sarajevskom restoranu, to je tvoj problem. Ja mislim da pocetna plata doktora treba biti minimalno 2000 KM, sa jasno definisanim obavezama i povecanjima. Zato u takvim uslovima i imamo puno onih koji primaju koverte, koji upucuju ljude privatno, jer ne mogu zivjeti adekvatno od svog rada, nije ovo rat, niti smo Somalija, ako konobar ima 1000 KM sa baksisom, doktor mora imati 3x vise da bi drustvo bilo pravedno i da bi se ljudi borili za vise obrazovanja. Neko, ko tako prica kao ti, sigurno se nije nesto napatio, niti zavrsio neki tezak fakultet, inacw bi znao cijeniti trud, odricanje, ogroman novac koji daju na fakultet, studiranje, itd. Ja, licno, da radim za tako smijesan novac, a toliko sam se napatio, ucio, zajebav'o, jos juce bih napustio ovo sve...high_volume wrote: ↑30/07/2020 02:52Privredno i ekonomsko stanje u BiH ovakvo kao danas nije od prije nekoliko godina, nego je od kraja rata do danas, a zapravo, skoro je identično bilo i prije rata.Mea_parvitas wrote: ↑30/07/2020 02:12 ... Moja poenta je bila na mladim doktorima koji apsolutno nemaju motiv da ostanu ovdje jer rade za jadne pare, a to je oko 1600 KM, plate preko 2500 imaju ljudi sa 20 godina staza, vrsni specijalisti i sta ja znam. Za sta je ucio 6 godina, gubio vrijeme, da neki perac guzica u Njemackoj zivi duplo bolje od njega. Koverte uzimaju oni koji su gladni para i obicno oni koji i imaju najvise, ne onak posteni koji se bori i tek probija kao doktor, takve bih odmah na robiju i uskoro ne bi vise bilo takvih. Zalosno je i jadno da one salteruse i kojekakve sekretarice, ekonomisti, pravnici, u javnim preduzecima, imaju identicne plate kao doktori. Na kraju samo mogu reci, hvala Bogu da se nisam odlucio za medicinsku struku kao zanimanje.
Mladi ljekar koji je završio fakultet prije nekoliko godina, nije s neba pao u BiH, pa se jadan iznenadio i pokajao što je potrošio šest godina na obrazovanje od kojeg ne može zaraditi mjesečnu plaću kao da je usred Njemačke, nesvjestan da je i plaća od 1.600 maraka + dodaci na plaću, za ekonomsko stanje u našoj državi poprilično pristojan novac od kojeg se može prehranjivati i cijela porodica, a ne on samac.
Ne vrijede ljudi - ljekari, kojima je prioritetno cilj da što prije i što više zarade novca, nego zakletvom obaveza da liječe ljude, i da stvaraju uslove za što manje bolesti.
Naravno, ti nećeš shvatiti poentu, niti smisao ljudskih vrijednosti koje se ne kupuju novcem. Pa i sam tvoj vokabular na ovih nekoliko postova pokazuje poziciju sa koje razmišljaš i put kojim ideš... Takvi kao ti i trebaju da odu. Trajno...
-
laik1981
#24724 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A zasto se doktori i ostali medicinski radnici ne izbore za bolje plate i uslove. Jesu li ikad od rata, pa na ovamo, pokusali nesto konkretno uraditi po tom pitanju? I oni su razjedinjeni i pristali su da budu alat politike, cast izuzecima.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#24725 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto se ne gleda "profit" imamo situaciju da doktori rade u privatnoj ordinaciji, ili im se mora nositi koverta. Eto do toga je dovelo da referent za posluzivanje pica ima vecu placu od doktora, a druge da ne spominjem. Onda se zalimo za situaciju, a uzrocnik opravdavamo