Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
NelsonM

#24651 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

BadBoy wrote: 29/07/2020 19:19
daddy-kool wrote: 29/07/2020 19:09
GAU8 wrote: 29/07/2020 18:47
Nikada nije kasno da se iskopaš iz žabokrečine. Govorim iz vlastitog iskustva, a vidim da si još znatno mlađi od mene.
@splinter Ne idi nigdje, ovdje se bori i izbori. Takvi nama ovdje trebaju.
Vjeruj da sam i ja kao mladi idealista ostao da se borim i da se sad kao stariji pitam što mi je to trebalo i za koga da se borim (a posebno otrjeznjenje mi je bila ova pandemija). Druga mi je profesija i tu je još teže pomaka napraviti, a i za koga da se borim sa sebične ljude koji ne žele da gledaju dalje od svog nosa?
Treba da se boris za ljude koji ce i narednih 30g glasati za SDA, HDZ i SNSD (i njihove satelite). Iskreno kad se ode vani, naravno nikad nemas osjecaj pripadanja, jednostavno je tako ali ja isto vise nisam osjecala pripadanje ovdje, jer sta ja imam zajednicko sa ljudima kojima je ovo dobar sistem ili jos gore onima koji nece da glasaju. I sad jedino sto stvarno vuce je porodica. I Neretva hahaah
DEMONIKA

#24652 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

Pa šta se onda stalno vraćate u bejha i po forumima nam solite pamet,
vi kao znate šta je za nas najbolje a 90% vas, iz država u kojima ste, glasa za sda
ne žele svi pobjeći
a oni što su otišli, bilo bi pošteno da nas puste da se borimo sami sa sobom
po onoj staroj dobroj, mojne me ti više spašavati
AmirBaa

#24653 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Evo sjedim u bbi sarajevo, 99% ljudi nosi maske :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#24654 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

stroopwafels uzvracaju udarac...
Mogy87

#24655 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ci-Nick wrote: 29/07/2020 19:19
Mogy87 wrote: 29/07/2020 15:54
splinter wrote: 29/07/2020 15:45 @Ci-Nick
Nemam neke podatke iz prve ruke u vezi stanja na Podhrastovima , ono što je dostupno svima od podataka to je da je sa današnjim danom smješteno ukupno 73, na respiratoru su 4, a 2 su preminula, što odgovara prethodnom danu kada je ukupno na respiratoru bilo 6 pacijenata. Al opet npr prije par dana je bilo otpušteno 10 pacijenata. Sve zavisi u kakvom stanju oboljeli stignu u izolatorij, kakva je klinička slika. Možda je tu problem, ne propozna se na vrijeme težina bolesti i možda se kasni sa prijemom u izolatorij, a pitanje je i smještajnih kapaciteta i opterećenja medicinskog osoblja.
Općenito nije baš da je idealna situacija. Dešavaju se nedopustive stvari. Ljudi bauljaju okolo s papirima da su pozitivni al eto samo da se namire i pokupuju šta im treba prije izolacije, lično sam se uvjerio.
Iskreno ne znam šta nas čeka u nekom narednom periodu.
Ja sam prije 4 godine nastavio studije po jednom vrlo zanimljivom modelu, a onda prije 2 godine uradio istraživanje i napisao rad a koj bi se moglo “prevesti” kao novi pristup u borbi protiv EID (emergentne zarazne bolesti) i spremnost BiH za prihvatanje takvog pristupa.
Detaljno sam obradio problematiku u svijetu, analizirao spremnost našeg sistema javnog zdravstva ali i nekih ostalih srodnih oblasti koji usko sarađuju kroz mogućnost zajedničkog djelovanja u borbi protiv nadolazećih rizika (za koje sam bio siguran da su pred vratima).
Ukazao detaljno sve nedostatke koji su bili prisutni u sistemu nadzora u javnom zdravstvu. Vjerujem da je takav rad bio među prvima na prostoru Ex Yu.
Kad je počelo ovo s.ranje oko Covida, ( još u februaru i početkom marta) odmah sam kontaktirao neke medije, ministre i par institucija te predložio pojedine vrlo konkretne mjere, koje je trebalo poduzeti još u martu.
Naravno da nikad nisam dobio nikakav odgovor ni od koga. Također sam kontaktirao pojedine ugledne profesore iz regije koji su kasnije postali omiljeni likovi pojedinih portala i tv medija, ali ni od njih nisam dobio nikakav odgovor, iako se mjesecima kasnije obistinilo ono što sam pisao.
Jedini koji su mi odgovorili bili su moji profesori, ali i oni su se vremenom malo povukli.
Sa političarima ne možeš kontakirati jer su svojevrsna bagra, s akademskom zajednicom možeš al teško jer je prisutna velika sujeta.
Danas mogu samo biti ljut na sebe sebe što sam ostao ovdje kao i žaliti svaki sekund vremena što sam proveo ovdje u ovoj žabokrečini.
I upravo dok ovo tipkam saznajem da mi je jedan drug bolestan i to pravo, ono zajednička ekipa, utakmice, izlasci itd.(temp 40 i 40,5, užasni bolovi i totalna slabost) 3 dana bio katastrofa žešća, a mislim da je 91.il 92. godište, najmlađi daleko od sviju.
Nikad nije kasno za promjenu. Ovaj sistem je dizajniran da sputava kvalitetne ljude kako se nesposobnost onih drugih ne bi isticala.
Iz tog razloga ne volim kad ljudi agitiraju za odlazak, kao jedinu opciju..
Ne zamjerim nikom ko ode, ali ne treba pozivati obrazovane ljude da idu,.. a nije isključeno da promociju odlaska vrše oni koji ostaju na mjestu koje ne zaslužuju.
Slazem se. Ali nije posteno da ljudi poput Splintera koji su toliko ulozili u sebe svoje najbolje godine protrace u ovakvom drustvu. Znam ja da je to defetisticki pristup, ali takvi ljudi zasluzuju vise.
Mogy87

#24656 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

DEMONIKA wrote: 29/07/2020 19:13
splinter wrote: 29/07/2020 15:45 @Ci-Nick
Nemam neke podatke iz prve ruke u vezi stanja na Podhrastovima , ono što je dostupno svima od podataka to je da je sa današnjim danom smješteno ukupno 73, na respiratoru su 4, a 2 su preminula, što odgovara prethodnom danu kada je ukupno na respiratoru bilo 6 pacijenata. Al opet npr prije par dana je bilo otpušteno 10 pacijenata. Sve zavisi u kakvom stanju oboljeli stignu u izolatorij, kakva je klinička slika. Možda je tu problem, ne propozna se na vrijeme težina bolesti i možda se kasni sa prijemom u izolatorij, a pitanje je i smještajnih kapaciteta i opterećenja medicinskog osoblja.
Općenito nije baš da je idealna situacija. Dešavaju se nedopustive stvari. Ljudi bauljaju okolo s papirima da su pozitivni al eto samo da se namire i pokupuju šta im treba prije izolacije, lično sam se uvjerio.
Iskreno ne znam šta nas čeka u nekom narednom periodu.
Ja sam prije 4 godine nastavio studije po jednom vrlo zanimljivom modelu, a onda prije 2 godine uradio istraživanje i napisao rad a koj bi se moglo “prevesti” kao novi pristup u borbi protiv EID (emergentne zarazne bolesti) i spremnost BiH za prihvatanje takvog pristupa.
Detaljno sam obradio problematiku u svijetu, analizirao spremnost našeg sistema javnog zdravstva ali i nekih ostalih srodnih oblasti koji usko sarađuju kroz mogućnost zajedničkog djelovanja u borbi protiv nadolazećih rizika (za koje sam bio siguran da su pred vratima).
Ukazao detaljno sve nedostatke koji su bili prisutni u sistemu nadzora u javnom zdravstvu. Vjerujem da je takav rad bio među prvima na prostoru Ex Yu.
Kad je počelo ovo s.ranje oko Covida, ( još u februaru i početkom marta) odmah sam kontaktirao neke medije, ministre i par institucija te predložio pojedine vrlo konkretne mjere, koje je trebalo poduzeti još u martu.
Naravno da nikad nisam dobio nikakav odgovor ni od koga. Također sam kontaktirao pojedine ugledne profesore iz regije koji su kasnije postali omiljeni likovi pojedinih portala i tv medija, ali ni od njih nisam dobio nikakav odgovor, iako se mjesecima kasnije obistinilo ono što sam pisao.
Jedini koji su mi odgovorili bili su moji profesori, ali i oni su se vremenom malo povukli.
Sa političarima ne možeš kontakirati jer su svojevrsna bagra, s akademskom zajednicom možeš al teško jer je prisutna velika sujeta.
Danas mogu samo biti ljut na sebe sebe što sam ostao ovdje kao i žaliti svaki sekund vremena što sam proveo ovdje u ovoj žabokrečini.
I upravo dok ovo tipkam saznajem da mi je jedan drug bolestan i to pravo, ono zajednička ekipa, utakmice, izlasci itd.(temp 40 i 40,5, užasni bolovi i totalna slabost) 3 dana bio katastrofa žešća, a mislim da je 91.il 92. godište, najmlađi daleko od sviju.
Nikada nije kasno da se iskopaš iz žabokrečine. Govorim iz vlastitog iskustva, a vidim da si još znatno mlađi od mene.
znači, svi trebaju ići van ove BiH žabokrečine, da ju ostavimo da se raspadne, da ju rasprodaju, to je rješenje?
tuga je takvo razmišljanje
a toliko ih je poginulo, nestalo, izgubilo sve, u obrani iste, a sada im treba reći da idu i ostave sve ono za šta se ginulo
Za ovakvu drzavu niko nije ginuo.
nosara

#24657 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

Ko god je u mogucnosti, a ima tri zdrave mozdane celije, treba da ode iz ovog seljackog pakla.

Ne mogu zamisliti zdravu-pravu mladu, iole obrazovanu osobu, ako nije umrezena, jel'te, koja zeli da trune ovdje. Cak iako mlati neke ozbiljnije pare, nekim cudom, u nekoj dobroj firmi, cega ima, da se razumijemo.

Mazohizam.
DEMONIKA

#24658 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

@Mogy87 , plz ne citiraj, meni si na foe, hvala
Ci-Nick

#24659 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

AmirBaa wrote: 29/07/2020 19:38 Evo sjedim u bbi sarajevo, 99% ljudi nosi maske :thumbup:
Sve je više ljudi koji nose maske.
U mom naselju u Zenici ne daju ući u trgovinu bez maske.
Pravilno,..
Kurjakk

#24660 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kurjakk »

Vjerojatno sam puno propustio na ovoj temi ali jedno pitanje. Koliko testova se radi dnevno? Gdje mogu doći do te informacije? Odnosno koji je procenat pozitivnih/testiranih?
kokuz_sa

#24661 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kokuz_sa »

23 zarazenih u GRAS-u
BadBoy

#24662 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Ci-Nick wrote: 29/07/2020 20:46
AmirBaa wrote: 29/07/2020 19:38 Evo sjedim u bbi sarajevo, 99% ljudi nosi maske :thumbup:
Pravilno,..
Primijetio sam trend "uozbiljavanja" ljudi nakon high profile smrtnih slučajeva. Raja dan-dva poslije više nose maske, a na forumu zamru "ekonomisti" i "anti-koronaši". Ali vrate se svi oni za par dana.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#24663 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Leon16v »

kokuz_sa wrote: 29/07/2020 20:51 23 zarazenih u GRAS-u
Sad će se prevoz obustaviti kroz koji dan
doktor78

#24664 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by doktor78 »

Kurjakk wrote: 29/07/2020 20:50 Vjerojatno sam puno propustio na ovoj temi ali jedno pitanje. Koliko testova se radi dnevno? Gdje mogu doći do te informacije? Odnosno koji je procenat pozitivnih/testiranih?
Prosječno 1000 u Federaciji, u RS manje.
Zadnjih dana procenat zaraženih je oko 25%.
Cijenim da je stvarni broj 4-5 puta veći, jer u zadnje vrijeme ne testiraju članove porodice zaraženog koji su zajedno s njim u izolaciji.
Ci-Nick

#24665 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

doktor78 wrote: 29/07/2020 21:28
Kurjakk wrote: 29/07/2020 20:50 Vjerojatno sam puno propustio na ovoj temi ali jedno pitanje. Koliko testova se radi dnevno? Gdje mogu doći do te informacije? Odnosno koji je procenat pozitivnih/testiranih?
Prosječno 1000 u Federaciji, u RS manje.
Zadnjih dana procenat zaraženih je oko 25%.
Cijenim da je stvarni broj 4-5 puta veći, jer u zadnje vrijeme ne testiraju članove porodice zaraženog koji su zajedno s njim u izolaciji.
Sad pričaju o testiranju u Srbiji i njihovih famoznih 10.000 testova dnevno.
Nikom nije jasno kakvi su to brojevi i na što se odnose ali se u svakom slučaju ne odnose na broj PCR testova.
Doktor reče ( ne sjećam se za koji grad) da preko 60% testova bude pozitivno. :shock:
I kako onda govoriti o stvarnim brojevima infekcija u Srbiji pa i u BiH .
Zox

#24666 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

nosara wrote: 29/07/2020 20:17 Ko god je u mogucnosti, a ima tri zdrave mozdane celije, treba da ode iz ovog seljackog pakla.

Ne mogu zamisliti zdravu-pravu mladu, iole obrazovanu osobu, ako nije umrezena, jel'te, koja zeli da trune ovdje. Cak iako mlati neke ozbiljnije pare, nekim cudom, u nekoj dobroj firmi, cega ima, da se razumijemo.

Mazohizam.
Ma i ako je umrezena, kakav zrak dise? Po kakvim se cestama vozi? Ima li vode? Ko je lijeci, kad znamo da se cak ni Sebija ne lijeci kod nas?
nosara

#24667 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

Zox wrote: 29/07/2020 21:44
nosara wrote: 29/07/2020 20:17 Ko god je u mogucnosti, a ima tri zdrave mozdane celije, treba da ode iz ovog seljackog pakla.

Mazohizam.
Ma i ako je umrezena, kakav zrak dise? Po kakvim se cestama vozi? Ima li vode? Ko je lijeci, kad znamo da se cak ni Sebija ne lijeci kod nas?
Da. Potpuno si u pravu. Moc je jebena droga, ali stoji sve sto kazes. :thumbup:
laik1981

#24668 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 29/07/2020 21:02
Pravilno,..
Primijetio sam trend "uozbiljavanja" ljudi nakon high profile smrtnih slučajeva. Raja dan-dva poslije više nose maske, a na forumu zamru "ekonomisti" i "anti-koronaši". Ali vrate se svi oni za par dana.
Al zato "koronasi" i "zastitnici zdravstvenog sistema" jedva docekaju pa pocnu harati forumom..
daddy-kool

#24669 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

BadBoy wrote: 29/07/2020 19:19
daddy-kool wrote: 29/07/2020 19:09
@splinter Ne idi nigdje, ovdje se bori i izbori. Takvi nama ovdje trebaju.
Vjeruj da sam i ja kao mladi idealista ostao da se borim i da se sad kao stariji pitam što mi je to trebalo i za koga da se borim (a posebno otrjeznjenje mi je bila ova pandemija). Druga mi je profesija i tu je još teže pomaka napraviti, a i za koga da se borim sa sebične ljude koji ne žele da gledaju dalje od svog nosa?
Za sebe i svoju porodicu, da živite lijepo, slobodno i ponosno.
Bloo
Globalna šefica

#24670 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

DEMONIKA wrote: 29/07/2020 19:30 Pa šta se onda stalno vraćate u bejha i po forumima nam solite pamet,
vi kao znate šta je za nas najbolje a 90% vas, iz država u kojima ste, glasa za sda
ne žele svi pobjeći
A odakle nam ti kuckas?
neko_sa_strane

#24671 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Znači ipak je potvrđeno za GRAS. Rijetki su revizori koji maske nose na licu. Dobro je ne vozim se više GRAS-ovim vozilima.
SmokingMan

#24672 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

kokuz_sa wrote: 29/07/2020 20:51 23 zarazenih u GRAS-u
Počeo sam opasno sumnajti u vjerodostojnost testova. Posebno nakon onoga skandala u Rumuniji.
DEMONIKA

#24673 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

Bloo wrote: 29/07/2020 22:06
DEMONIKA wrote: 29/07/2020 19:30 Pa šta se onda stalno vraćate u bejha i po forumima nam solite pamet,
ne žele svi pobjeći
A odakle nam ti kuckas?
mislim da tvoje praćenje mene ovdje, a i na drugom forumu prelazi u harassment i opsesiju
Bloo
Globalna šefica

#24674 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

DEMONIKA wrote: 29/07/2020 22:09
Bloo wrote: 29/07/2020 22:06
ne žele svi pobjeći
A odakle nam ti kuckas?
mislim da tvoje praćenje mene ovdje, a i na drugom forumu prelazi u harassment i opsesiju
Preostaje ti samo jedno. :mrgreen:

Podgrij koji stroopwafel u mikrovalnoj i obrisi suze.
biglebovski

#24675 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

BadBoy wrote: 29/07/2020 21:02
Pravilno,..
Dobro je iko i normalan koliko ste panike i straha od marta na ovamo posijali i još uvijek sijete. 28. juna, prije mjesec dana dakle, mediji javljaju o naglom skoku zaraženih u Sarajevu. Nakon mjesec dana imamo ukupno 21.493 urađenih testova, 2172 pozitivnih, 1234 aktivna, 909 izlječenih, 29 umrlih (covid-19.ba). Ovaj broj je za period od četiri mjeseca. Na respiratoru trenutno četvoro, u Podhrastovima 70, kažu forumaši.
U prosjeku u kantonu Sarajevo umre 10-12 ljudi dnevno, 3-500-4.000 godišnje. (https://zis.ks.gov.ba/vitstat/Pregled_r ... lihrpt.php)
95% zaraženih ne zahtjeva hospitalizaciju, manje od 1% hospitaliziranih zahtjeva respirator, pola ih preživi na respiratoru. Smrtnost dakle 0.4-0.5%. S obzirom da kažu da je 30x više zaraženih, a nema razloga da mislimo da je manje pogotovo kada se u obzir uzme na šta se testiranje svelo, smrtnost je daleko manja. Ostalih dakle 99.9% ljudi pati, životi im se mijenjaju, imaju psihičke probleme, finansijske, zbog čega? Da bi vi i mediji mogli povazdan palamuditi kako je to srašno, opasno, brzo se širi, simptomi ovakvi, onakvi, onaj najebo, onaj mu šukno, onom trasplantaciju radili, ona trudnica zaražena... Jasno je da je zdravstveni problem ali kako vam je teško shvatiti da se preuveličavanjem jednog zdravstenog problema stvaraju dodatni problemi u životima ljudi, problemi koji mogu rezultirati ne samo ekonomskim nego i ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama za veliki broj od ostalih 99.5% ljudi, daleko ozbiljnijim od kovida za te ljude. Stres je glavni pokretač velikog broja bolesti koje su puno opasnije od kovida. Nepružanje adekvatne i pravovremene medicinske pomoći ljudima u ovakvoj situaciji može rezultirati smrtnim ishodom. Zašto se o ovome još uvijek govori kao o nečemu što će promijeniti naše živote kad je očigledno sa ovakvom smrtnošću da neće... U četiri mjeseca ste nam ispričali toliko strašnih priča oko ovog kovida da ljudima stvarate psihičke probleme. Četiri mjeseca mantrate kako ćemo najebat, prvo je bilo za deset petnest dana, 120.000 ljudi će možda umrijeti u BiH, vidjećete iza uskrsa, vaskrsa, bajrama, prvog maja... Žarište Tešanj, žarište Maglaj... Sada je mantra da ćemo najebat kad se ovi vrate iz Neuma, iza Bajrama opet zazivate neke pičvajze, o jeseni i valovima možemo romane pisati, a u suštini imamo isprepadane ljude sa psihozama, zaražene ili nezaražene, nebitno i 0.1-0.5% stvarno ugroženih koji, ako se sami ne znaju čuvati, kako očekuju da će ih 99.5% ostalih čuvati nauštrb svog zdravlja, finansijske stabilnosti i na kraju krajeva, na uštrb svoje djece i njihove budućnosti.
Last edited by biglebovski on 29/07/2020 22:53, edited 2 times in total.
Locked