Pretpostavljao sam da je nešto u vezi nekih međunarodnih ugovora i zajedničkog nastupa oko javnih nabavki.Mogy87 wrote: ↑28/07/2020 19:03 @splinter
Evo Cerkez otkrio sta se planira s eventualnom vakcinom i zasto onaj dio uredbe:
"Jako je bitno da u određenim postupcima učestvujemo u EU, pa i u nabavci vakcina. 20 posto od broja stanovništva da dobijemo za vakcine, na početku za najugroženije. I o tome se razmišlja i radimo na tome sve vrijeme“, dodao je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/cerkez- ... /200728135
Međutim ja ostajem pri svom stavu a to je da sam skeptičan po pitanju razvoja cjepiva.
Ok cjepivo je potrebno, ali malo je ovo sve isforsirano.
Jedan od ključnih problema jesu i pojačane mutacije podtipa D614G a na šta ukazuju najnovija istraživanja.
Razvoj cjepiva kod kineskih proizvođača su već u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, ali se i poput onih koji su još u razvoju u USA i Evropi baziraju na najranijim sojevima sekvenciranih virusa iz Wuhana ili Španije.
Mislim da se usporedo s razvojem cjepiva trebalo raditi intenzivno na razvoju antiviralnog lijeka koji bi možda imao čak i veću upotrebu i efikasnost u praksi.