Kolinda wrote: ↑26/07/2020 00:34
Imam zamolbu za pokretača teme:
- da pojasni da li se pitanje odnosi na regiju Bosna ili na državu BiH
- ukoliko se odnosi na regiju Bosna da to naglasi pa će mo onda komentirati o temi sa pogledom preko Ivan sedla
- ukoliko se odnosi na BiH da pojasni zašto namjerno krši Ustav i državu naziva imenom kojim se ona ne zove odnosno zašto namjerno izbacuje iz konteksta ogroman broj stanova naše zemlje samo zato što nisu Bosanci nego Hercegovci ?
- da pojasni zašto su Hercegovci (Hrvati, Srbi, Bošnjaci i ostali) manje vrijedni u ovoj zemlji
Eto mala domaća zadaća prije spavanja...
I ja se pitam... Prvi put čujem za "regiju Bosna". Za državu sam čuo, do Berlinskog kongresa je postojala, do ulaska AU monarhije na Balkan i dodavanja Humske teritorije, njenog naziva, Bosni. Možda pokretač teme zaista misli na ovaj period istorije u kojem je i Hrvstska dobila naziv asimilacijom Slavonije, Istre i Dalmacije u Hrvatsku.
A ne krši se Ustav BiH kolokvijalnim nazivom Bosne, ne unosi svoje neznanje tamo gdje ga je već i previše. Forum je ovo, nije zvanična državna institucija niti je formalna komunikacija. Neće krivično odgovarati ni onaj ko skrati naziv naše države, niti onaj ko je pomalo perfidno pljucka i ruga joj se...
Al' hajde, školski je raspust, priznajemo ti ljetnu opuštenost