Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#24051 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

TheRealist wrote: 22/07/2020 14:01
TESLA_EDISON wrote: 22/07/2020 13:47 Da ali šta je dovelo do respiratora? Jel iko dao odgovore za onog mladića iz Ustikoline? Kada je testiran? U kakvom stanju je testiran? Koliko je čekao na rezultate? Kakav je imao tretman u transportu? Koliko je čekao na transport? Šta ga je dovelo u situaciju da mora na respirator i ima li nečije odgovornosti u tome? Heej, mladić 28 godina. Tuga nad tugama :(
Nažalost, dok ne postoji jasan efikasan tretman, ovo će se dešavati. Da se suportivna terapija i čeka, prati, koriguje. Kod većine dobro prođe, ali kod nekih nažalost ne i tu se trenutno malo šta može uraditi. Istina, što brži tretman povećava šansu, ali kapaciteti su ograničeni (pa da je sve iole jasno, ne bi se u razvijenim zemljama dešavalo što se dešava). A kako se čini, veliki problem predstavlja naglo pogoršanje kliničke slike, gdje vam pacijent izgleda stabilan danas, a sutra je već jako loš.

Nažalost, ova situacija se koristi za politička prepucavanja, umjesto da uradimo reviziju zdravstvenog sistema (mada je i to teško, kad nemamo kadra)!
Nešto gledam, pojedini doktori COVID porede sa ARS-om (Akutni radijacijski sindrom - Radijacijska bolest). Kod ARS-a, pluća prvo nastradaju pa onda ostalo tkivo jer radijacija uništava DNK u ćelijama i one odumiru. Kod COVID-a virus inficira (uništava) DNK u ćelijama i dobijemo isti efekat a i simptomi su slični.

Kod ARSA, prvi dan dijareja, povraćanje, temperatura. Drugi dan se počinješ "oporavljati", treći dan već izlaziš, hodaš, četvrti dan naglo pogoršanje i tad imaš dva puta - život kao invalid ili smrt.

Kod Covida, sličan ja put, posebno to naglo pogoršanje kliničke slike.
TheRealist

#24052 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

zomri wrote: 22/07/2020 14:02 nešto sam još primjetio. kad je onaj iz zp što je doktor u americi, ognjen gajić, bio kod senada spomenuo je neku grupu gdje razmjenjuju savjete medicinari iz regije, a vezano uz ICU. nabrojao je da su uključene kolege iz ukc mostar, tuzla, banja luka...indikativno je da iz kcus niko nije u toj grupi.
Jesu u grupi :).
dječak sa šibicama

#24053 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ja isto mislim da prljav zrak utice kao dodatni rizik, a gdje nece kad zimi imamo kriticnu situaciju tri cetiri mjeseca. To je sasvim dovoljno da mnogima oslabi rad pluca. A na to kad dodje upala izazvana koronom, gadna kombinacija.
splinter

#24054 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

zomri wrote: 22/07/2020 14:02
splinter wrote: 22/07/2020 13:42 Naravno da je Kanton Sarajevo rekorder kad mi ovdje godinama živimo u okruženju zagađenog zraka koji postaje gori nego u Tz i Ze, a plus smo i kotlina. Pa praktički se rađamo sa oštećenim plućima. Svako od nas u djetinstvu haman da je prebolovao bronhitis, imamo neke ožiljke na plućima itd
Ne bi me uopće iznenadilo da 90 % nacije ima KOPB (Kronična opstruktivna bolest pluća) Što od zagađenja, što od pušenja, a mladi od dudlaona i crijva koji dudlaju po cijeli jeb.eni dan.
I u Wuhamu je bila velika smrtnost a umiralo je dosta mlađeg svijeta jer je veliko zagađenje i imaju najveći procenat pušača u Kini mislim. Lombardija je najzagađenija oblast u EU praktički a znamo svi šta je bilo u Bergamu u martu.
Masa toga je lako dolaziva. Kad virus Sars-CoV-2 uđe u pluća u kombinaciji sa citokinskom olujom razbuca pluća ko pitbul gaće sa štrika, šta onda tu očekivati.
stoji sve to, ali isto vrijedi i za tuzlu ako ne i gore pa opet nije bilo vijesti da u tuzli umiru mladi ljudi. bar nije medijski popraćeno.

nešto sam još primjetio. kad je onaj iz zp što je doktor u americi, ognjen gajić, bio kod senada spomenuo je neku grupu gdje razmjenjuju savjete medicinari iz regije, a vezano uz ICU. nabrojao je da su uključene kolege iz ukc mostar, tuzla, banja luka...indikativno je da iz kcus niko nije u toj grupi.
Znao sam da će neko postaviti to pitanje. Pa ključ je u cirkulaciji ljudi. Realno ne možeš porediti Sa sa Ze ili Tz, mogo više svijeta se ovdje kreće, sva dijaspora se sjatila a također zdravstvene ustanove u KS praktički obavljaju usluge za pacijente iz više kantona. Nadalje koliko imam info, ljudi se u TZ i Ze ipak malo više pridržavaju mjera nego ovdje u Sa što je dovoljno da se stvori ovakva slika.
Jednostavno više oboljelih - više težih slučajeva. Prosto brate.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24055 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

U manjim sredinama niko ziv ne nosi maske,...ja maloprije u jedan frizerski salon u Gracanici usao sa maskom, ljudi me sasjekoše pogledom.... :-)
dječak sa šibicama

#24056 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Sto se tice planinara, mozda nikakve veze nema ali uobicajeno je misljenje da su ti ljudi zdravi ko dren.

E sad, ja sam prije desetak godina pricao sa covjekom koji je cijeli zivot planinar, fit ni grama sala, reklo bi se puca od zdravlja. Medjutim on mi isprica da ima jako velike probleme sa krvozilnim sistemom, on jeste u godinama preko 60 je imao, ali imao je probleme sa venama posjecivao kolor doplere i muku mucio sa cijelim krvozilnim sistemom sto mu je i na zdravlje srca uticalo.

Paradoksalno.
Mogy87

#24057 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

konektovan wrote: 22/07/2020 14:08 Meni je ljudi od pocetka pandemije, pa do sad, Ze Do kanton fenomen. Cini mi se samo jedno umrlo, i to covjek 80 + godina iz Tešnja, koji je bio onkološki pacijent...ako se ne varam?!
Koji je ono kanton na koji se bacalo drvlje i kamenje jer izoluje i asimptomatske :?:
last mohicans

#24058 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

konektovan wrote: 22/07/2020 14:08 Meni je ljudi od pocetka pandemije, pa do sad, Ze Do kanton fenomen. Cini mi se samo jedno umrlo, i to covjek 80 + godina iz Tešnja, koji je bio onkološki pacijent...ako se ne varam?!
Da, pozitivan fenomen. Koliko su ih sabotirali, Helena i Solak, da su svi očekivali da budu naša Lombardija kad se prvi slučaj kod njih pojavio. Sa malo opreme i nemogucnoscu testiranja na početku su polozili ispit. To treba reci i podvuci. Mozda igra ulogu i to sto su vecinu oboljelih hospitalizirali, ne znam je li i danas tako. Znam da su one igrče FK Mladost maltene bez ikakvih simptoma hospitalizirali.
dječak sa šibicama

#24059 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Ja mislim da na Podhrastovima hospitalizuju i pacijente iz drugih kantona, jel tako?
laik1981

#24060 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 22/07/2020 14:17 Ja mislim da na Podhrastovima hospitalizuju i pacijente iz drugih kantona, jel tako?
Iz Bosansko-Podrinjskog hospitalizuju. Za ostale ne znam.
konektovan

#24061 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Mogy87 wrote: 22/07/2020 14:15
Koji je ono kanton na koji se bacalo drvlje i kamenje jer izoluje i asimptomatske :?:
Ma ne znam, meni i sad nema logike da covjeks koji nema ni jedan simptom, salju u bolnicu i time zsuzima krevet ....ali opet, ako je zaista to razlog male smrtnosti, zato sto su pacijenti od samog otkrivanja zaraze pod strucnim nadzorom,....onda nek se to uvede i u ostalim kantonima.
zomri

#24062 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

splinter wrote: 22/07/2020 14:10
zomri wrote: 22/07/2020 14:02
splinter wrote: 22/07/2020 13:42 Naravno da je Kanton Sarajevo rekorder kad mi ovdje godinama živimo u okruženju zagađenog zraka koji postaje gori nego u Tz i Ze, a plus smo i kotlina. Pa praktički se rađamo sa oštećenim plućima. Svako od nas u djetinstvu haman da je prebolovao bronhitis, imamo neke ožiljke na plućima itd
Ne bi me uopće iznenadilo da 90 % nacije ima KOPB (Kronična opstruktivna bolest pluća) Što od zagađenja, što od pušenja, a mladi od dudlaona i crijva koji dudlaju po cijeli jeb.eni dan.
I u Wuhamu je bila velika smrtnost a umiralo je dosta mlađeg svijeta jer je veliko zagađenje i imaju najveći procenat pušača u Kini mislim. Lombardija je najzagađenija oblast u EU praktički a znamo svi šta je bilo u Bergamu u martu.
Masa toga je lako dolaziva. Kad virus Sars-CoV-2 uđe u pluća u kombinaciji sa citokinskom olujom razbuca pluća ko pitbul gaće sa štrika, šta onda tu očekivati.
stoji sve to, ali isto vrijedi i za tuzlu ako ne i gore pa opet nije bilo vijesti da u tuzli umiru mladi ljudi. bar nije medijski popraćeno.

nešto sam još primjetio. kad je onaj iz zp što je doktor u americi, ognjen gajić, bio kod senada spomenuo je neku grupu gdje razmjenjuju savjete medicinari iz regije, a vezano uz ICU. nabrojao je da su uključene kolege iz ukc mostar, tuzla, banja luka...indikativno je da iz kcus niko nije u toj grupi.
Znao sam da će neko postaviti to pitanje. Pa ključ je u cirkulaciji ljudi. Realno ne možeš porediti Sa sa Ze ili Tz, mogo više svijeta se ovdje kreće, sva dijaspora se sjatila a također zdravstvene ustanove u KS praktički obavljaju usluge za pacijente iz više kantona. Nadalje koliko imam info, ljudi se u TZ i Ze ipak malo više pridržavaju mjera nego ovdje u Sa što je dovoljno da se stvori ovakva slika.
Jednostavno više oboljelih - više težih slučajeva. Prosto brate.
Ok, jasno je za to. Ali veliki uzorak bi trebao ici i na drugu stranu: moralo bi biti vise onih koji prezive respirator. Evo kako raja pise ovdje nije niko skinut ziv sa respiratora. U NY na pocetku je bila 10% stopa prezivljavanja, ovdje izgleda imamo 0%.
Tesla Edison

#24063 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Nipošto ne treba hospitalizovati asimptomatske pacijente bez obzira na efekat. Ionako u bolnicama nema mjesta. Samoizolacija uz policijsku kontrolu svaka 2 sata je najbolje rješenje. Taman da se izvuče policija iz kladionica.
splinter

#24064 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Evo unijeli su podatke i za Brčko, dakle 331 danas.
Bio sam u pravu, 100%, dakle TZ 14 pozitivnih, Ze 0.
Naravno da će u Sa biti puno više ozbiljnijih slučajeva i nažalost i smrtnih nego u ova dva grada npr jer takav odnos oboljelih.
Mogy87

#24065 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

TESLA_EDISON wrote: 22/07/2020 14:22
Nipošto ne treba hospitalizovati asimptomatske pacijente bez obzira na efekat. Ionako u bolnicama nema mjesta. Samoizolacija uz policijsku kontrolu svaka 2 sata je najbolje rješenje. Taman da se izvuče policija iz kladionica.
U ZeDo kantonu su imali kapacitet za tako nesto.
Stvar je u tome sto je tesko razluciti asimptomatske i predsimptomatske pacijente, a u slucaju mladih osoba citokinska oluja kao sto je spomenuto djeluje uzasno brzo. Naravno da je to ludosti implemetirati u Sarajevu.
"kanton vazniji od svih kantona" ocigledno raspolaze manjim kapacitetom od ostalih.
laik1981

#24066 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U izolatoriju u Zenici i Tesnju trenutno se ne nalazi niti jedna osoba, dok se na lijecenju na infektivnim klinikama nalaze 73 osobe od kojih su tri na mehanickoj ventilaciji. U kantonu ukupno imaju oko 400 aktivno zarazenih.. U zadnja 24h imaju 16 novih pozitivnih.

https://www.zdk.ba/vijesti/item/downloa ... 7019bc7ed7
zomri

#24067 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

TheRealist wrote: 22/07/2020 14:09
zomri wrote: 22/07/2020 14:02 nešto sam još primjetio. kad je onaj iz zp što je doktor u americi, ognjen gajić, bio kod senada spomenuo je neku grupu gdje razmjenjuju savjete medicinari iz regije, a vezano uz ICU. nabrojao je da su uključene kolege iz ukc mostar, tuzla, banja luka...indikativno je da iz kcus niko nije u toj grupi.
Jesu u grupi :).
Hvala na informaciji. Mislim da tada niko nije spomenut. Dr Gajic je pricao i o ukinutom nekom ICU timu otkako je novi menadzment dosao. Elem, drago mi je da ima neko.
zemomak

#24068 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

vise ljudi je umrlo u ze do kantonu, mislim 3 ili 4, taj čiko iz Tešnja je bio prvi, imao je mozdani udar i imao je i koronu...
splinter

#24069 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

konektovan wrote: 22/07/2020 14:13 U manjim sredinama niko ziv ne nosi maske,...ja maloprije u jedan frizerski salon u Gracanici usao sa maskom, ljudi me sasjekoše pogledom.... :-)
Ti im samo reci: Ja evo upravo iz Sarajeva, pa da vidiš reakcije. . .
zomri

#24070 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

konektovan wrote: 22/07/2020 14:13 U manjim sredinama niko ziv ne nosi maske,...ja maloprije u jedan frizerski salon u Gracanici usao sa maskom, ljudi me sasjekoše pogledom.... :-)
Pa tamo se odrzavaju utakmice pred publikom, o cemu pricamo :-) treba li napominjati niko u publici maske nema, jos sjeli jedni do drugih a mogla se distanca komotno napraviti.
laik1981

#24071 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Maske generalno nosi 10% ljudi. Udjes u neku trgovinu doslovno svi nose maske, udjes u trgovinu pored niko ne nosi masku. Mislim da ljudi prilikom ulaska u odredjeni objekat odluke o nosenju maske donose na osnovu slike u tom odredjenom objektu. Ako vide da vecina nosi masku stavi i onaj koji tek ulazi, a ako vidi da niko ne nosi onda je ne stavlja ni taj novi.

Primjer je sport vision u sklopu binga na stupu. U sport visionu svi nose maske, u istom objektu gdje bingo prodaje bijelu tehniku i odjecu masku nosi 10% ljudi..
konektovan

#24072 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

splinter wrote: 22/07/2020 14:39
Ma nista to ne bi promijenilo kod njih, jer u Gracanici ttenutno imas procentuslno veci broj ljudi koji su dosli iz dijsspore, nego u Sarajevu....pa se opet niko ne trza...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#24073 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

TESLA_EDISON wrote: 22/07/2020 14:22
Ma šta pričaš? Ti kao da sve znaš :-)

Kako ne treba hospitaliizirati asimptomatske kada su oni najveća opasnost, ne po sebe, vec po druge. Dobro su prepoznali da naš narod nema samokotrolu pa su sa dva načina pokušali da smanje širenje i dobro im ide. Prvi je redovni obilazak policije, ali baš redovan, čak su znali i po nekoliko puta dnevno doći. Kući su ostajali oni koji su imali prostora, zive sami, ili npr kada oba supruznika budu pozitivna a zive sami.

U svim drugim slucajevima kada se nije mogla obezbijediti samoizolacija fizicki, da drugi ne budu ugrozeni, ide se u izolatorij i imaju prostora, jer su ORGANIZOVANI.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#24074 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Slo Burner »

konektovan wrote: 22/07/2020 14:51
splinter wrote: 22/07/2020 14:39
Ma nista to ne bi promijenilo kod njih, jer u Gracanici ttenutno imas procentuslno veci broj ljudi koji su dosli iz dijsspore, nego u Sarajevu....pa se opet niko ne trza...
Ko vam je kriv kad ste slabasni
el-weedo

#24075 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by el-weedo »

Može li iko objasniti zašto se ne rade obdukcije na uslovno rečeno sumljivim slučajevima? Meni kao laiku je to čudno jer je još kao preporuka WHO. Eo npr ovaj momak što je umro a bio pozitivan. Meni tu nešto ne štima.

Može se desiti ubojstvo nekim otrovom na osobi koja je pozitivna a ne rade se obdukcije na tim istim. Ukoliko si bio pozitivan na virus automatski te računaju da ti je virus presudio
Last edited by el-weedo on 22/07/2020 15:00, edited 1 time in total.
Locked