Jedete li svinjetinu?
- zlo zlo
#4176 Re: Jedete li svinjetinu?
ja ne jedem zelje(kupus) iz vjerskih razloga
a malo iz toga jer mi ne valja 
- basicm
#4177 Re: Jedete li svinjetinu?
Ljudi hoce da odrze makar neki minimum sa vjerom, radi sve pogresno osim jedenja svinjetine, ostavio vezu debljine dlake sa vjerom, i ne da je. Ne vidim nista pogresno u tome, stavise, pozitivna stvar.
Isto tako u drugim religijama, ne zele ljudi da se potpuno odreknu i drze do nekih mozda trivijalnih stvari, ali drze.
Ateista iz uvjerenja nema problem sa shvatanjem drugih, zivi po svom ubjedjenju i ide dalje. Vjernik isto tako shvata ateistu, naravno koristice priliku da pokusa “uputiti” nekoga na pravi put sto zna biti iritantno, ali hladna glava ce razumijeti da to radi dobronamjerno.
Problem su “balije” i “cafiri”, koji raspravljaju samo da bi druge degradirali i nasli sebi satisfakciju za komplekse po kojima zive.
Isto tako u drugim religijama, ne zele ljudi da se potpuno odreknu i drze do nekih mozda trivijalnih stvari, ali drze.
Ateista iz uvjerenja nema problem sa shvatanjem drugih, zivi po svom ubjedjenju i ide dalje. Vjernik isto tako shvata ateistu, naravno koristice priliku da pokusa “uputiti” nekoga na pravi put sto zna biti iritantno, ali hladna glava ce razumijeti da to radi dobronamjerno.
Problem su “balije” i “cafiri”, koji raspravljaju samo da bi druge degradirali i nasli sebi satisfakciju za komplekse po kojima zive.
- int21
#4178 Re: Jedete li svinjetinu?
Ima ljudi koji ne jedu krmka jer im se gadi.
Ima onih koji je jedu jer im nije ukusno.
Ima onih sto ne jedu zbog zdravlja.
Ima onih sto ne jedu iz vjerskih razloga.
Al definitivno je interesantno kako to neko ne jede iz vjerskih razloga, a opravdava nalivanje alkoholom. I jedno i drugo je zabranjeno muslimanima.
Mozda je licemjer teska rijes, al ljutili se ili ne, ima malo licemjerstva u tome.
Al definitivno je interesantno kako to neko ne jede iz vjerskih razloga, a opravdava nalivanje alkoholom. I jedno i drugo je zabranjeno muslimanima.
Mozda je licemjer teska rijes, al ljutili se ili ne, ima malo licemjerstva u tome.
-
emko1234
#4179 Re: Jedete li svinjetinu?
Nije to problematično uopšte. Problematično je što su obično u pitanju Bošnjaci koji rade sve ostalo što se kosi sa svim relgijskim načelima i postulatima, a ljude koji jedu svinjetinu osuđuju pozivajući se na istu tu religiju koju praktikuju i konzumiraju paušalno.saint_mirad wrote: ↑21/07/2020 11:07 Problematično je sto Bošnjake koji ne jedu svinjetinu automatski povezuju za balijskim mentalitetom sitnih pakosti i korupcije. To nije tačno, razni ljudi ne konzumiraju svinjsko meso iz raznih razloga.
E to je problem. Mene neko ovdje upoređuje s Fikretom Abdićem jer otvoreno kažem da jedem svinjetinu. JA sam zbog toga ćafir i nemusliman, ali taj neko ko pije i stavlja ćunu usta prije braka, on je musliman.
Otišli smo u kurać općenito ko društvo. I sutra ti takav papak ili papanka, primitivni, malociozni, ograničeni dođe na vlast i kroji ti budućnost.
- pustopoljina
#4180 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne zamjenjuj teze!emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:25Nije to problematično uopšte. Problematično je što su obično u pitanju Bošnjaci koji rade sve ostalo što se kosi sa svim relgijskim načelima i postulatima, a ljude koji jedu svinjetinu osuđuju pozivajući se na istu tu religiju koju praktikuju i konzumiraju paušalno.saint_mirad wrote: ↑21/07/2020 11:07 Problematično je sto Bošnjake koji ne jedu svinjetinu automatski povezuju za balijskim mentalitetom sitnih pakosti i korupcije. To nije tačno, razni ljudi ne konzumiraju svinjsko meso iz raznih razloga.
E to je problem. Mene neko ovdje upoređuje s Fikretom Abdićem jer otvoreno kažem da jedem svinjetinu. JA sam zbog toga ćafir i nemusliman, ali taj neko ko pije i stavlja ćunu usta prije braka, on je musliman.
Otišli smo u kurać općenito ko društvo. I sutra ti takav papak ili papanka, primitivni, malociozni, ograničeni dođe na vlast i kroji ti budućnost.
Da se ponovi: ono sta ti jedes ne tice se nikog.
Ja te ne zovem fikretom jer jedes svinjetinu, nego zato sto ti tvrdis da zbog ovakvih kao ja neJma drzave, 'vako nam je kako nam je, a kao da to nije dosta: lopovi smo, narkomani, alkoholicari i kockari.
Halo ba.
Sve zato sto nismo pravovjerni muslimani kojima ulema ni ne treba i zato sto nismo progresivni kao ti.
Pa odakle nices.
- saint_mirad
#4181 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne znam ko ti je to govorio, ja ti nisam i nikad ne bih. Ono što znam jeste sa su generalizacije loše. Ti možes bit musliman iako jedes klempu (to se cak ne smatra velikim grehom u islamu), ali isto tako ne mora biti balija neko ko ne jede klempu samo zato što ima takvih.emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:25Nije to problematično uopšte. Problematično je što su obično u pitanju Bošnjaci koji rade sve ostalo što se kosi sa svim relgijskim načelima i postulatima, a ljude koji jedu svinjetinu osuđuju pozivajući se na istu tu religiju koju praktikuju i konzumiraju paušalno.saint_mirad wrote: ↑21/07/2020 11:07 Problematično je sto Bošnjake koji ne jedu svinjetinu automatski povezuju za balijskim mentalitetom sitnih pakosti i korupcije. To nije tačno, razni ljudi ne konzumiraju svinjsko meso iz raznih razloga.
Najbolje gledati individualno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4182 Re: Jedete li svinjetinu?
Nekad je i alkohol po islamu bio dozvoljen, međutim ljudi dolazili na namaz naliveni i kapak.
-
emko1234
#4183 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne lupaj matere ti, da si sto puta moderator.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:34 Nekad je i alkohol po islamu bio dozvoljen, međutim ljudi dolazili na namaz naliveni i kapak.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4184 Re: Jedete li svinjetinu?
Šta ne lupaj? Ako ne znaš ne mora značiti da je lupanje.emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:43Ne lupaj matere ti, da si sto puta moderator.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:34 Nekad je i alkohol po islamu bio dozvoljen, međutim ljudi dolazili na namaz naliveni i kapak.
-
emko1234
#4185 Re: Jedete li svinjetinu?
Nisam ni ja tebi rekao da si balija. Ja sam pričao uopšteno a ti si se pronašla. I tvrdim da zbog balija nemamo države.pustopoljina wrote: ↑21/07/2020 11:29Ne zamjenjuj teze!emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:25Nije to problematično uopšte. Problematično je što su obično u pitanju Bošnjaci koji rade sve ostalo što se kosi sa svim relgijskim načelima i postulatima, a ljude koji jedu svinjetinu osuđuju pozivajući se na istu tu religiju koju praktikuju i konzumiraju paušalno.saint_mirad wrote: ↑21/07/2020 11:07 Problematično je sto Bošnjake koji ne jedu svinjetinu automatski povezuju za balijskim mentalitetom sitnih pakosti i korupcije. To nije tačno, razni ljudi ne konzumiraju svinjsko meso iz raznih razloga.
Ja te ne zovem fikretom jer jedes svinjetinu, nego zato sto ti tvrdis da zbog ovakvih kao ja neJma drzave, 'vako nam je kako nam je, a kao da to nije dosta: lopovi smo, narkomani, alkoholicari i kockari.
Halo ba.
Sve zato sto nismo pravovjerni muslimani kojima ulema ni ne treba i zato sto nismo progresivni kao ti.
Pa odakle nices.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4186 Re: Jedete li svinjetinu?
@emko1234
Za vrijeme Muhammeda, a.s., dok se još razvijao islam bio je dozvoljen alkohol i kasnije im bio zabranjen.
Pitanje konzumacije vina (i, po analogiji, svih opijata) u Kur'anu se tretira u sljedećim ajetima:
O vjernici, pijani nikako molitvu (namaz) ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate ... (4:43)
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi." (2:219)
O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve (namaza) odvrati. Pa hoćete li se okaniti? (5:90,91)
Iz prvog od navedenih ajeta vidljivo je kako je dragi Allah jedno vrijeme tolerisao konzumaciju vina od strane muslimana, ali uz jedno značajno ograničenje jer se jasno vidi da je svaki vjernik koji je htio konzumirati vino morao voditi računa o tome da se mora sasvim istrijezniti do nastupa narednog namaskog vakta budući da mu je bilo haram da klanja namaz u stanju pijanstva.
Drugi navedeni ajet nam šalje sasvim jasnu poruku kako je konzumacija vina još i tada bila jasno navedena kao nešto što je pokuđeno (mekruh) jer ljudima donosi veću štetu od koristi. Odatle se može reći kako je, čak i u vrijeme kada je konzumacija vina muslimanima bila dozvoljena, to bilo pokuđeno (uz više nego jasnu preporuku da je to bolje sasvim ostaviti) i striktno ograničeno na ''par čaša'' – toliko da čovjek nije smio izgubiti kontrolu nad sobom i da se morao sasvim istrijezniti do nastupa narednog namaskog vakta.
Međutim, tadašnja šerijatska dozvola makar i ograničene konzumacije vina trajno je dokinuta objavljivanjem trećeg od navedenih ajeta u kojem je sasvim jasno rečeno da je to haram (stroga i trajna zabrana).
Kako rekosmo na početku, ovo je dobar primjer na kome se može vidjeti značaj cjelovitog pristupa interpretiranju islama jer se do istine može doći samo onda kada se sva tri ajeta uzmu u obzir (dakako, moraju se uzeti u obzir i svi vjerodostojni hadisi koji govore o ovome – njih ovdje ne pominjemo samo iz razloga sažetosti) – tek tada se može imati istinita slika o ovome pitanju koja jasno kaže da je konzumacija vina jedno vrijeme bila tolerirana (mada je i tada bila ograničena i pokuđena), da bi kasnije bila trajno zabranjena.
Prema tome, šerijatski propis sasvim je jasan – konzumiranje vina i svih opijata sada je trajno i potpuno zabranjeno (haram) makar i u najmanjim količinama.
-
emko1234
#4187 Re: Jedete li svinjetinu?
Alkohol je po islamu zabranjen iz mnoštva razloga. Osnovni je što čovjek pod dejstvom alkohola nije svoj, smanjena uračunljivost i kontrola, koordinacija pokreta, manjak koncetracije, bludne misli i ponašanje, gubljenje abdesta. Osim toga tu su zdravstveni razlozi.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:45Šta ne lupaj? Ako ne znaš ne mora značiti da je lupanje.emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:43Ne lupaj matere ti, da si sto puta moderator.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:34 Nekad je i alkohol po islamu bio dozvoljen, međutim ljudi dolazili na namaz naliveni i kapak.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4188 Re: Jedete li svinjetinu?
Tačno.emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:51Alkohol je po islamu zabranjen iz mnoštva razloga. Osnovni je što čovjek pod dejstvom alkohola nije svoj, smanjena uračunljivost i kontrola, koordinacija pokreta, manjak koncetracije, bludne misli i ponašanje, gubljenje abdesta. Osim toga tu su zdravstveni razlozi.
I dalje mi nije jasno šta sam to ja lupao?
- saint_mirad
#4189 Re: Jedete li svinjetinu?
Zabranjen alkohol na Dunjaluku, al zato u Dzennetu vino teče u potocima. Ono koje ne opija, though. 
- MarlboroGold
#4190 Re: Jedete li svinjetinu?
Al zato je časica rakije ujutru dobra za cirkulaciju 
I alkohol je izašao iz raja.
- pustopoljina
#4191 Re: Jedete li svinjetinu?
Drzave nemas zbog: agresije, nakaradnog oblika nastalog okoncanjem rata korupcije pripadnika svih konfesija i nedostatka gradjanske svijesti respektivno.emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:46Nisam ni ja tebi rekao da si balija. Ja sam pričao uopšteno a ti si se pronašla. I tvrdim da zbog balija nemamo države.pustopoljina wrote: ↑21/07/2020 11:29Ne zamjenjuj teze!emko1234 wrote: ↑21/07/2020 11:25
Nije to problematično uopšte. Problematično je što su obično u pitanju Bošnjaci koji rade sve ostalo što se kosi sa svim relgijskim načelima i postulatima, a ljude koji jedu svinjetinu osuđuju pozivajući se na istu tu religiju koju praktikuju i konzumiraju paušalno.
Halo ba.
Pa odakle nices.
Prevod: najmanje je mujo kriv i klempo.
I da ponovim: to sto me ne imenujes, ako prozivas grupu kojoj pripadam, prozivas i mene tako.
- MarlboroGold
#4192 Re: Jedete li svinjetinu?
Ih suhi svinjski vrat zna pravo leći...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4193 Re: Jedete li svinjetinu?
Idemo li nekom zemaljskom logikom, zabranjeno je sve što se prekomjerno uzima i izaziva štetu.MarlboroGold wrote: ↑21/07/2020 11:55 Al zato je časica rakije ujutru dobra za cirkulaciju
Kad te drot zaustavi, ako si se nalilao, jasno, imaš posljedice.
- MarlboroGold
#4194 Re: Jedete li svinjetinu?
Tako je. Alkohol je test za čovjeka.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:57Idemo li nekom zemaljskom logikom, zabranjeno je sve što se prekomjerno uzima i izaziva štetu.MarlboroGold wrote: ↑21/07/2020 11:55 Al zato je časica rakije ujutru dobra za cirkulaciju
Kad te drot zaustavi, ako si se nalilao, jasno, imaš posljedice.
Ako konzumaciju svedeš na 1-2 pive, 1-2 čaše vina ili 1-2 čašice rakije ne kršiš apsolutno ništa i sav si svoj u svakoj situaciji.
U Islamu je zabranjeno upravo jer se mnogi ne mogu kontrolisati... da su mogli ne bi ni bilo zabranjeno.
Određen alkohol ima i pozitivne učinke na zdravlje.
-
emko1234
#4195 Re: Jedete li svinjetinu?
Alkohol po islamu nikad nije bio dozvoljen, samo je zabrana uvođena postupno. Tekst na koji se referišeš je nepotpun i u grubo preveden. Imaš puno boljih izvora u kojm se precizno navodi kako je tekla cijela dinamika.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:51Tačno.
I dalje mi nije jasno šta sam to ja lupao?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4196 Re: Jedete li svinjetinu?
Bio je...piše ti fino...ako je i grubo, tu je poenta.
Objava još nije bila formirana, ljudi dolazili natreskani...prvo regulisano hadisima, onda i kroz Kur'an.
Uostalom, imaš i ajet koji govori
"Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi." (2:219)
-
broj dva
#4197 Re: Jedete li svinjetinu?
Nije tesko objasniti. Svinjetina ima alternative - piletina, janjetina, govedina...ili vegetarijansko.int21 wrote: ↑21/07/2020 11:23 Ima ljudi koji ne jedu krmka jer im se gadi.
Etanol nema alternativu. I zato se lakse odreci svinjetine nego alkohola.
Mada makar vjernici ne bi trebali suditi te ljude, to je vec bozja odgovornost ako sam ja to dobro shvatio.
Jedi i pusti druge da jedu...
- MarlboroGold
#4198 Re: Jedete li svinjetinu?
A moRe li vutra? 
- Optimus09
#4199 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinjetina je zabranjena i krscanima,nisi je ni jeli do dolaska Turaka kad su bili primorani jer su Turci opustosili ostalo meso.
Mislim na Srbiju
Mislim na Srbiju
-
broj dva
#4200 Re: Jedete li svinjetinu?
Ko sto rece neki egipatski pisac "it is only despicable, not haram"