Ti si Monči ovu temu ponovo aktuelizirala sa aditivima i ostalim zajebancijama , pitamnje je jednostavno jedete ili ne
Ja ne
Bezze sam odvezo pertlu na teni
Haram, jer se zabrana jedenja svinjetine spominje u Kur'anu.Connaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 19:56da li je svinjetina haram ili mekruhsalik79 wrote: ↑20/07/2020 19:54Nigdje ne moze biti HARAM! Halo! Ko god bi oharamio bi, automatski, izasao iz vjere. Halal i haram su jasni, kao dan i noc.Connaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 19:52
ocigledno jeste i moze biti opcionlano ( jer se ne mogu dogovoriti) stoga moze biti halal, haram ili mekruh , IZ Ulema u BiH je izabrala opciju halaliako iz iste skole u drugim IZ svijeta je mekruh a negdje je haram
![]()
![]()
Haram.Connaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 19:56da li je svinjetina haram ili mekruhsalik79 wrote: ↑20/07/2020 19:54Nigdje ne moze biti HARAM! Halo! Ko god bi oharamio bi, automatski, izasao iz vjere. Halal i haram su jasni, kao dan i noc.Connaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 19:52
ocigledno jeste i moze biti opcionlano ( jer se ne mogu dogovoriti) stoga moze biti halal, haram ili mekruh , IZ Ulema u BiH je izabrala opciju halaliako iz iste skole u drugim IZ svijeta je mekruh a negdje je haram
![]()
![]()
da, za svinju sve 4 skole kazu da je haram, ali Hanefijska skola za odredjenu vrstu morksih zivotinja ima tri razlicita stava: harlal, haram i mekruh
da ali za morske plodove Hanefije imaju tri opcije: halal, haram i mekruh , nema jednog zajednickog dogovora1Dante1 wrote: ↑20/07/2020 20:00Haram, jer se zabrana jedenja svinjetine spominje u Kur'anu.
a morksi plodovi kod Hanefija su ili halal, ili haram ili mekruh , nnisam ja izmislila
Jos nisi ukužila Muslimani mogu da slijede bilo koji od četiri mezheba, a osoba koja je na nivou učenjaka jednog mezheba može odabrati da slijedi odeđeni stav iz drugog mezheba na bilo koju određenu temu, ako joj taj stav ima više smisla od onoga što ta osoba smatra krivim putemConnaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 20:03da, za svinju sve 4 skole kazu da je haram, ali Hanefijska skola za odredjenu vrstu morksih zivotinja ima tri razlicita stava: harlal, haram i mekruh![]()
ali ti ne kuzis da u sklopu hanefijske skole postoje tri podljena misljenjavjeshalica wrote: ↑20/07/2020 20:06Jos nisi ukuzila da ja mogu biti pripadnik hanefijske skole ali mogu prakticirati nesto iz druge skole iako hanefijsks misli suprotnoConnaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 20:03da, za svinju sve 4 skole kazu da je haram, ali Hanefijska skola za odredjenu vrstu morksih zivotinja ima tri razlicita stava: harlal, haram i mekruh![]()
Pretpostavljam zato sto subjektivno donose sud o tome da li je ispravno ili nije, nema univerzalnog pravila jer se ne spominje u Kur'anu. Zato mozes prakticirat nesto iz drugih skola. Pratis logiku koja je vise slicna tvojojConnaisseur Karlin wrote: ↑20/07/2020 20:04da ali za morske plodove Hanefije imaju tri opcije: halal, haram i mekruh , nema jednog zajednickog dogovora![]()

Italijani su jeli šišmiše i to ne da su jeli nego su ih potamanili iz njihovih prirodnih staništa čak i nakon Drugog Svjetskog rata. Italijani jedu i mačke.sadie_forever wrote: ↑20/07/2020 18:49 inace sta mislite sto krscani i muslimani ne jedu miseve,zmije itd? radi religije...budistima i ostalimo je to dozvoljeno radi toga je cesto tamo u kini
Cuj smiri se...ako se vec ukljucujes u pricu, bilo bi lijepo da citas i postove, pa bi bilo jasno otkud balije.DzordzHodzic wrote: ↑20/07/2020 18:58Sta ti je ba smiri se kakve te balije spopale sta pricas.pustopoljina wrote: ↑20/07/2020 18:49
Znas zasto?
Zato sto ne jedem svinjetinu!
Zato sto sam igrom slucaja bila tu gdje jesam i niko mi ni vlas sa glave nije skinuo. A mogla sam biti negdje drugo i pedeset cvaraka me ne bi spasilo.
Zato sto mi je did rahmetli pio rakiju, a nije jeo svinjetinu, a kao covjek bio je posten i karakteran. I sta je dobro radio i sta nije, sebi je radio. I ako je kod Boga i ako je u nistavilu...sebi je. Niti tebi niti bilo kome nista nazao nije ucinio. Zivio onaj svoj zivot.
I kad mi porodice od kojih sam zoves balijama, zoves i mene tako.
A necu jesti svinjetinu. Necu. Ja ne moram nikome nista dokazivati. Mene boli briga sta ti jedes. Kontas? Boli me briga.
A sta tebe briga sto neko ne jede? Pa tebi ce ostati vise.
Ne moras licno spominjati, kad pausalno pljujes.
Ti bi, kao kakav takav krscanin trebao znati da si nabrojao grijehe.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑20/07/2020 19:11ja bolan,a i svinjetina i švaleranje i alkohol i kockanje je muslimanu zabranjeno valjda,ali pivom i švaleranjem se lijepo pohvaliti i nece biti čudnih pogleda u Bužimu na hvaljenje timeDzordzHodzic wrote: ↑20/07/2020 19:09I usput ne jedem je ni ja nit sam neki fan al jednostavno licemjerno je topustopoljina wrote: ↑20/07/2020 18:49
A necu jesti svinjetinu. Necu. Ja ne moram nikome nista dokazivati. Mene boli briga sta ti jedes. Kontas? Boli me briga.
A sta tebe briga sto neko ne jede? Pa tebi ce ostati vise.
Ne moras licno spominjati, kad pausalno pljujes.
sto se nas narod snebiva na spomen svinjetine dok je piva i svaleranje skroz normala cak se malo i pohvalis tu i tamo![]()
ja nisam kršćanin,ne znam otkud ti to,nemoj me svega ti ubacivati u neke grupe s kojima nema nistapustopoljina wrote: ↑20/07/2020 20:42Ti bi, kao kakav takav krscanin trebao znati da si nabrojao grijehe.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑20/07/2020 19:11ja bolan,a i svinjetina i švaleranje i alkohol i kockanje je muslimanu zabranjeno valjda,ali pivom i švaleranjem se lijepo pohvaliti i nece biti čudnih pogleda u Bužimu na hvaljenje timeDzordzHodzic wrote: ↑20/07/2020 19:09
I usput ne jedem je ni ja nit sam neki fan al jednostavno licemjerno je to
sto se nas narod snebiva na spomen svinjetine dok je piva i svaleranje skroz normala cak se malo i pohvalis tu i tamo![]()
Grijesi su, kao takvi, zabranjeni svima. I danku sa saharom i meni sa vartom. Zasto ljudi nisu imuni na grijeh je druga tema. Sve se religije bave tom temom.
Sto bi se reklo: svaleranje connecting people.
Ovo sa svinjetinom je pride i tacka razilazenja i tu jedni druge manje razumijemo..odmah je i ibret veci.
Dvoličnost nije specifična samo za muslimane, već za vernike uopste. Ili još preciznije, za ljude.samo spominjem dvolicnost pojedinaca koji su muslimani kad im se ponudi npr. pršut,ali nisu muslimani kad im se ponudi alkohol koji je takodje zabranjen u islamu kao i pršut
tacno,ali na ovoj temi eto ja ovo spomenuh,bez loše namjeresaint_mirad wrote: ↑20/07/2020 21:01Dvoličnost nije specifična samo za muslimane, već za vernike uopste. Ili još preciznije, za ljude.samo spominjem dvolicnost pojedinaca koji su muslimani kad im se ponudi npr. pršut,ali nisu muslimani kad im se ponudi alkohol koji je takodje zabranjen u islamu kao i pršut
Ok nisi. Nek' nisi. Trebao bi shvatiti sustinu.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑20/07/2020 20:56ja nisam kršćanin,ne znam otkud ti to,nemoj me svega ti ubacivati u neke grupe s kojima nema nistapustopoljina wrote: ↑20/07/2020 20:42Ti bi, kao kakav takav krscanin trebao znati da si nabrojao grijehe.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑20/07/2020 19:11
ja bolan,a i svinjetina i švaleranje i alkohol i kockanje je muslimanu zabranjeno valjda,ali pivom i švaleranjem se lijepo pohvaliti i nece biti čudnih pogleda u Bužimu na hvaljenje time
Grijesi su, kao takvi, zabranjeni svima. I danku sa saharom i meni sa vartom. Zasto ljudi nisu imuni na grijeh je druga tema. Sve se religije bave tom temom.
Ovo sa svinjetinom je pride i tacka razilazenja i tu jedni druge manje razumijemo..odmah je i ibret veci.
takođe,ni sa šaharom nemam ništa,ako pod time misliš na hrvatsku zastavu,grb
samo spominjem dvolicnost pojedinaca koji su muslimani kad im se ponudi npr. pršut,ali nisu muslimani kad im se ponudi alkohol koji je takodje zabranjen u islamu kao i pršut
Neshvatljivo...pustopoljina wrote: ↑20/07/2020 20:42Ti bi, kao kakav takav krscanin trebao znati da si nabrojao grijehe.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑20/07/2020 19:11ja bolan,a i svinjetina i švaleranje i alkohol i kockanje je muslimanu zabranjeno valjda,ali pivom i švaleranjem se lijepo pohvaliti i nece biti čudnih pogleda u Bužimu na hvaljenje timeDzordzHodzic wrote: ↑20/07/2020 19:09
I usput ne jedem je ni ja nit sam neki fan al jednostavno licemjerno je to