Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#23826 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

GAU8 wrote: 20/07/2020 08:21
Naslovnica wrote: 20/07/2020 06:53
512MB wrote: 20/07/2020 00:23
Nemoj zaboravir usput otić na ćevape pa negdje na fuka prije neg zovneš ambulantu.
Stipu tu priču, nisam papak.
Evo jutros nemam temperature.
:thumbup:
To je dobra vijest. Optimalno bi bilo da je bila korona, i da si je sto kazu "odradio". :-)
Najgore je sto covjek bez testa ne zna. Mozda nije lose da bar sedmicu svuda u javnosti nosis masku da se eventualno ne siri dalje.
:thumbup:
Ma ja se baš pridržavam mjera, vjeruj mi.
Problem su ukućani, jer ako je mene spanđalo, ode to na njih pa dalje. Djeca kod nane (a normalno da sam sa njma bio u kontaktu, majci mahnem), supruga na poslu (i ona se pridržava mjera), ali hajde znaj. Brojevi ambulante porodične medicine i covid ambulante Saraj polje stalno zauzeti, izgleda da ću morati otići direktno. Izvadio jutros u Prolabu standardne nalaze urin/krv + crp. Ne rade serološko testiranje.
Sanjarko

#23827 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Nisu brojevi toliko zauzeti koliko nece nekad i nekad nemogu da se jave na poziv. Nemaju sekretarice zaduzene samo za to, za primanje poziva. Odavno to moja stara i ja govorimo i da bi trebali uvesti sekretarice zaduzene samo za primanje poziva pacijenata. Sad to osoblje radi, medicinarke.

Ista stvar ti je i ovdje kod nas.
Naslovnica

#23829 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Sanjarko wrote: 20/07/2020 09:03 Nisu brojevi toliko zauzeti koliko nece nekad i nekad nemogu da se jave na poziv. Nemaju sekretarice zaduzene samo za to, za primanje poziva. Odavno to moja stara i ja govorimo i da bi trebali uvesti sekretarice zaduzene samo za primanje poziva pacijenata. Sad to osoblje radi, medicinarke.

Ista stvar ti je i ovdje kod nas.
Odem maloprije do ambulante porodične medicine ovdje u B fazi, napolju 15 ljudi, sestra se nešto svađa sa njima, samo na lijevo krug.
Johnny_x

#23831 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Je li ima neko od novinara da postavi nadleznim pitanje, zasto one od prije 15 dana koji su otkrili da su zarazeni ne ubrajaju u opravljene. Ako vec ne rade retestiranja(Fadilu ce uraditi retestiranje, dobro pazite kad izadje clanak da Fadil vise nije pozitivan nakon retestiranja) onda bi trebali sve one koji su zarazeni prije 15 dana biti ubrojani u oporavljene, to se nije desilo ni juce ni danas. EU nam je zabranila putovanje zbog toga sto ima dosta aktivnih slucajeva, a u realnosti mi nemamo ovoliki broj otkrivenih aktivni slucajeva(neotkrivenih je mnogo veci broj). Ovo nam moze jos vise pogorsati stanje u ekonomiji jer ako ovako se nastavi izvoz roba moze takodjer stati, mogu nam uvesti ban i za kamiondzije. Ovo je posao za ministricu Turkovic i ona bi trebala raditi na tome da nam EU skine ban sa potovanja, ali to nju ocigledno nije briga jer ona i njena porodica imaju diplomatske pasose.
dječak sa šibicama

#23832 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

U Beogradu preminuo covjek koji radi na kasi u Idei.

Znaci, nije vise da se nema zrtava i medju njima.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#23834 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

winpin wrote: 20/07/2020 12:42 A distanca?
Na otvorenom, apsolutno dovoljna. Ne serite (da ne koristim jaču riječ). Prohodajte svojim mahalama pa pogledajte restorane, kafiće, nargilane, koje su prepune i gdje je svako na 10cm,
winpin

#23835 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

un1ted wrote: 20/07/2020 12:56
Na otvorenom, apsolutno dovoljna. Ne serite (da ne koristim jaču riječ). Prohodajte svojim mahalama pa pogledajte restorane, kafiće, nargilane, koje su prepune i gdje je svako na 10cm,
Ako je tebi sve OK na ovom snimku onda ja ne znam sta gledam.

Znaci da smo prepusteni sami sebi i onda nas nadlezni ne trebaju ni filovati bilo kakvim informacijama. Jednostavno, trebaju obustaviti svaku informaciju u vezi korone. Nek se svako snalazi kako zna i ume.
GAU8

#23836 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Johnny_x wrote: 20/07/2020 11:57 Je li ima neko od novinara da postavi nadleznim pitanje, zasto one od prije 15 dana koji su otkrili da su zarazeni ne ubrajaju u opravljene. Ako vec ne rade retestiranja(Fadilu ce uraditi retestiranje, dobro pazite kad izadje clanak da Fadil vise nije pozitivan nakon retestiranja) onda bi trebali sve one koji su zarazeni prije 15 dana biti ubrojani u oporavljene, to se nije desilo ni juce ni danas. EU nam je zabranila putovanje zbog toga sto ima dosta aktivnih slucajeva, a u realnosti mi nemamo ovoliki broj otkrivenih aktivni slucajeva(neotkrivenih je mnogo veci broj). Ovo nam moze jos vise pogorsati stanje u ekonomiji jer ako ovako se nastavi izvoz roba moze takodjer stati, mogu nam uvesti ban i za kamiondzije. Ovo je posao za ministricu Turkovic i ona bi trebala raditi na tome da nam EU skine ban sa potovanja, ali to nju ocigledno nije briga jer ona i njena porodica imaju diplomatske pasose.
Zavera bre...
insaneinthebrain

#23837 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by insaneinthebrain »

U rs-u nema zarazenih danas. Mile pobijedio koronu :izet: :zzzz:
c_g

#23838 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by c_g »

Gdje ima ovih FFP2 KN95 maski bez filtera uzeti?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#23839 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

winpin wrote: 20/07/2020 13:01
un1ted wrote: 20/07/2020 12:56
Ako je tebi sve OK na ovom snimku onda ja ne znam sta gledam.

Znaci da smo prepusteni sami sebi i onda nas nadlezni ne trebaju ni filovati bilo kakvim informacijama. Jednostavno, trebaju obustaviti svaku informaciju u vezi korone. Nek se svako snalazi kako zna i ume.
Sve dok su trzni centri, kafici i nargilhane puni, meni je ovo ok.
daddy-kool

#23840 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

winpin wrote: 20/07/2020 13:01
Naravno da smo prepušteni svako sebi i to odavno.
Švedski model, samoodgovornost, povjerenje u stanovništvo, ekonomija u prvom planu, ništa mjere samo preporuke.

Federacija BiH ušla u švedski model borbe protiv virusa, Čerkez ističe da je odgovornost na kantonima
Čerkez je istakao da se mnogi ismijavaju preporukama, apelima i, kako ih je on nazvao, molbama da se pridržavaju mjera kako bi se situacija mogla dovesti pod kontrolu.

"Poštujte mjere! Nosite masku, držite ostojanje perite ruke i ne idite na posao ukoliko imate bilo koji simptom", poručio je Čerkez.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/goran-c ... /200719038

Kao da čitamo Andersa Tegnela himself.
Last edited by daddy-kool on 20/07/2020 14:26, edited 1 time in total.
daddy-kool

#23841 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

insaneinthebrain wrote: 20/07/2020 13:10 U rs-u nema zarazenih danas. Mile pobijedio koronu :izet: :zzzz:
:izet: :lol:

Pa kako se mi ovoga nismo prije sjetili. :-)
dječak sa šibicama

#23842 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Kaze, nisu testirali uzeli svi neradni dan jucer :lol:

Zato ce sutra poduplati
Tambure

#23843 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

sto bi rekli (a neće) ... danas drastičan pad novozaraženih u BiH.
Ironmen

#23844 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

0 oporavljenih i danas ma bravo :bih: :bih:

Drugu tek nakon 8 dana cekanje dosao negativan test na koronu... U biti info iz prve ruke za UKC Tuzla prije svake operacije radi se test na koronu skoro 50% pacijenata koji trebaju da rade neku operaciju su pozitivni na koronu bez ikakvih simptoma i idu u kucnu izolaciju 14 dana...

U mojoj ulici danas nakon retestiranja kod majke i djecaka od 8 godine dosli negativni nalazi i prebolili su koronu... Brojcanik na klixu i dalje 0 istrazivacko novinarstvo 0...

Sta je sa one firme iz Stoca za preradu ribe gdje je prije mjesec dana bilo 62 od 100 zarazenih sta je sa tih ljudi sta je sa te firme ???

Za 7 dana opet EU zasjeda o otvaranju granica kod nas debelo iznad 100 zarazenih na 100k stanovnika.. Mediji i dalje sute niko ne postavlja to pitanje stab CZ suti vec 2 mjeseca ??

Opet ponavljam istrazivacko novinarstvo 0.
laik1981

#23845 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U Hadzicima ima na desetine zarazenih koji su saznali da su zarazeni nakon testiranja o svom trosku. Nema ih ni u kakvim statistikama niti imaju bilo kakva sluzbena rjesenja o samoizolacijama. Nerjetko na posao idu sasvim normalno clanovi domacinstava u kojim postoje dokazani pozitivni, a i ove sto su pozitivni niko ne kontrolise..
daddy-kool

#23846 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

To je taj švedski model.
jagugu

#23847 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jagugu »

jagugu wrote: 10/07/2020 14:10 Svjež primjer u mojoj porodici.

Dakle otac bio u kontaktu sa zaraženom osobom i otišao je dobrovoljno da se testira em da zaštiti svoju porodicu em da se hvali kako je savjestan građanin kao što to upravo radi. :mrgreen:

Uglavnom rezultati su pokazali da je i on pozitivan na koronu. Ali je asimptomatski slučaj. Pogotovo me iznenadilo jer je imao ranije zdravstvenih problema i mislio sam stvarno da će ga korona teško "napasti". Međutim prošlo je hvala bogu dosta vremena i nije pokazao nijedan simptom i sad treba da ide na retestiranje da vidi jel' se izliječio. Naprimjer osoba koja ga je najvjerovatnije zarazila je puno mlađa od njega i prošla je dosta jebenije nego moj stari. Što znači da sve zavisi od osobe do osobe, nije baš da svi stari najebu, a svi mladi se provuku.

Mada tu su se pokazale neke ludostii sistema, Otac mi je testiran na jedan datum, a oni su njega računali da je došao 2 dana prije tog datuma i od tada ga stavili u samoizolaciju jer je doktor rekao da je on već sigurno od ranije zaražen pa ćemo te registrovat da si od tada u samoizolaciji. Uglavnom "javili" mu 4 dana nakon testiranja i to nakon što je on nazvao njih. Ne znam jel' inače praksa da oni tebi javljaju ili ti moraš zvati svaki dan da vidiš rezultate. Tako do po ovome uopšte ne moraju biti tačni ovi dnevni rezultati broja zaraženih jer se nikako ne poklapaju ti vremenski intervali.

Što se tiče nas ostalih ukućana, mi smo išli na testiranje i svi smo negativni. Neki frajer koji je bio u redu za testiranje je već bio pozitivan neko vrijeme i vjerovatno je došao na retestiranje i lik hladno priča s nekim likom pored kako uopšte nije poštovao samoizolaciju. Još tog lika pored sebe nakon testiranja zove na kafu/pivu negdje da sjednu i govori ma jebo samoizolaciju imam ja posla za obavit. Tako da bog zna koliko takvih degena ima među nama.

Uglavnom poetna je da uopšte ne moraju biti tačni ovi dnevni izvještaji o broju zaraženih jer očigledno dolazi do nekih neprivalnosti u sistemu registracije novozaraženih ali i isto tako je poenta da među nama itekako neodgovornih ljudi zbog kojih dosta raje može najebati.
Da se nadovežem na post ovaj moj post od neki dan. Srećom, otac se izliječio od korone tj negativan je. Mada fol je to što nakon što je prošlo 14 dana, otac je razgovarao sa svojom doktoricom i ona mu je rekla da on se ne mora retestirati jer sve vrijeme tj. 2 hefte dok je "bolovao" nije pokazivao nijedan simptom. Otac je to odbio i izričito je zahtjevao da se ponovo testira jer naravno nije želio da rizikuje ukoliko je i dalje zaražen da zarazi porodicu i ostale. Testirao se i nakon 3-4 dana je dobio rezultate gdje je saznao da je negativan. Uglavnom sva ova priča pokazuje falinke cijelokupnog sistema, od viših instanci pa do nas običnih građana. Haj ga znaj kako oni računaju i kako objavljuju u javnost taj broj novozaraženih i oporavljenih kad se ne zna ni ko pije, ni ko plaća.
Nadzorna_ploca

#23848 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Svedski model je tito.
Jos da imamo malo svedske kulture biloo bi tito i kardelj.
daddy-kool

#23849 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Još samo Čerkeza da počnu tetovirati po ramenima. :lol:
GAU8

#23850 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

laik1981 wrote: 20/07/2020 16:03 U Hadzicima ima na desetine zarazenih koji su saznali da su zarazeni nakon testiranja o svom trosku. Nema ih ni u kakvim statistikama niti imaju bilo kakva sluzbena rjesenja o samoizolacijama. Nerjetko na posao idu sasvim normalno clanovi domacinstava u kojim postoje dokazani pozitivni, a i ove sto su pozitivni niko ne kontrolise..
Ali čekaj, zar nije obavezno da su svi testovi tj laboratorije uvezane po pitanju rezultata?
Locked