USA - Izbori za predsjednika 2020
- madner
#2126 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
To se zove zamjena teze. Izmedju ima smislenu politiku i geopoliticki mag je sirok prostor, ali cesto ti se desava da ne mozes nista reci o napisanoj tezi pa moras promjeniti istu.
- jeza u ledja
#2127 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma ne ljutim se ja nista.
Sve je u redu nema frke.
Sve je u redu nema frke.
- madner
#2128 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ovo je inace primjer kako propaganda radi i djeluje. Toliko demonizira protivnika da isti dobije sve najlosije osobine. Tako nastane kruzni argument: Trump je supalj jer ne misli kao mi o BLM, dakle zao je i nesposoban jer nasa ideologija je casna i dobra, dakle ne moze povuci ni jedan potez koji je dobar jer inace bi mislio kao mi o bitnim stvarima.
Shodno tome i "argumentacija".
Shodno tome i "argumentacija".
- Point.
#2129 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Trump jeste šupalj, zao i nesposoban. Ni pristalice mu nisu nešto bistri.
- madner
#2130 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Hitler je bio protiv pusenja, dakle pusenje je dobro. 
- video
#2131 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma jok to, treba piti izbjeljivac/varikinu, on je dobar protiv covid 19 ili sto vise testiras, imati ces veci broj zarazenih - onda ne treba testirati......itd
Ma bjez ba madnere, to ti zaljubljen u zutokljunca mescini
Ma bjez ba madnere, to ti zaljubljen u zutokljunca mescini
- madner
#2132 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa vidi varakina je glupost.
Broj testiranja nije, znamo da je broj zarazenih puno veci nego sto znamo. Hrvatska je po seroloskim testiranjima imala oko 80 000 zarazenih, dok su testirali pozitivno oko tada 2000. Dakle ako vise testiras imati ces veci broj od ovih 2000, bez da se mjenja slika zaraze. Broj mrtvih ostaje isti, broj ljudi na aparatima ostaje isti itd...
Ono sto je bitno je zapravo koliko je sistem opterecen. Ako je opterecen, moras uvesti jace mjere, ako nije mozes olabaviti. USA je uspjela imati najgoru mogucu kombinaciju karantene i mjera, ali ne znam sta ljudi tacno predlazu kao rjesenje. Ne moramo gledati USA, u BiH bi sada trebalo uvesti karantenu od 4-6 sedmica, ali to se nece desiti. Ne zbog Zuce, nego jer je svima dojadila i sto je broj mrtvih podnosljiv.
Broj testiranja nije, znamo da je broj zarazenih puno veci nego sto znamo. Hrvatska je po seroloskim testiranjima imala oko 80 000 zarazenih, dok su testirali pozitivno oko tada 2000. Dakle ako vise testiras imati ces veci broj od ovih 2000, bez da se mjenja slika zaraze. Broj mrtvih ostaje isti, broj ljudi na aparatima ostaje isti itd...
Ono sto je bitno je zapravo koliko je sistem opterecen. Ako je opterecen, moras uvesti jace mjere, ako nije mozes olabaviti. USA je uspjela imati najgoru mogucu kombinaciju karantene i mjera, ali ne znam sta ljudi tacno predlazu kao rjesenje. Ne moramo gledati USA, u BiH bi sada trebalo uvesti karantenu od 4-6 sedmica, ali to se nece desiti. Ne zbog Zuce, nego jer je svima dojadila i sto je broj mrtvih podnosljiv.
-
sumirprimus
#2133 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
realno kad ga gledas, samoziva bogata rinaka od covjeka.bez truna emocije. problem je sto ima poziciju najmocnijeg covjeka na planeti. rodjena necaka ga ocrni jos je zena klinicki psiholog
greb em baj d pusi
greb em baj d pusi
- sinuhe
#2134 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Dobro u biti on bi trebao biti one hit wonder ali potukao je porodice Bush i Clinton jednom rukom bez po muke.
Sto je zanimljivo i nema nekih optuzbi prema tom starijem biznismenu svojevremeno i vlasniku licence takmicenja mladih zena u ljepoti dok se Clinton morao i nagoditi sa Paulom Jones.
Tek kada nisu znali sta da rade s njim pustili su onaj snimak u javnost par sedmica pred izbore.
Sto je zanimljivo i nema nekih optuzbi prema tom starijem biznismenu svojevremeno i vlasniku licence takmicenja mladih zena u ljepoti dok se Clinton morao i nagoditi sa Paulom Jones.
Tek kada nisu znali sta da rade s njim pustili su onaj snimak u javnost par sedmica pred izbore.
-
A_A_AKCIJA
#2135 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Siguran sam da ih ovdje trolaš, samo u ime rasprave, onako sportski.
Ali haj da odgovorim:
Pariški sporazum
WHO
UNESCO
Iran
I još gomila multilateralnih i bilateralnih sporazuma koje je ovaj uništio. Istini za volju, rušenje odnosa sa tradicionalnim saveznicima USA je krenulo ranije, a sa Trumpom je samo kulminiralo (prisluškivanje Merkel i ostalih saveznika, Turska...)
Takođe, sa Trumpom smo doživili kraj nečega što se zvalo američki humanitarni intervencionizam, pa tako sada niko i ne spominje potrebu zaustavljanja rata u Yemenu, gdje se dešava nezapamćena humanitarna katastrofa. Isto je i sa patnjama Rohinja u Kambodži. Jednostavno, današnji svijet je odbacio ideju da je stradanje ljudi osnov za interveniranje.
Treba biti pošten i reći da je totalni sunovrat američke vanjske politike počeo sa Bushem Dablijem, a da mu je Trump samo dodao začin perverznog karikiranja u suštini istog procesa. Toga što se tiče, Trump nije velika promjena, samo je dosta dramatičniji, ne trudi se da prikrije procese poput njegovih prethodnika i u suštini iste poteze vuče u samo višestruko većem obimu. Druga razlika je da su ti potezi, od 90ih na ovamo dosta bolje dokumentovani, pa nam se čini da je to dramatičnije, a zapravo imamo samo bolje zabilježena sranja koja su se ionako dešavala. Jedina stvarna razlika je da je Trump zaključio da mu apsolutno ne treba nikakva priča kojom bi prikrivao i uljepšavao poteze. Jednostavno, kome da se on pravda?
Njegovi prethodnici su ako ništa imali retoriku baziranu na ljudskim pravima, demokratiji, dok je on to sve ogolio i ponaša se poput siledžije. On lično, a sama politika i nije značajno izmjenjena, istina.
Međutim, sama njegova retorika je nanijela toliko štete, da ćemo je još dugo popisivati. Čudaci, fringe slučajevi, teoretičari zavjera, climate change deniers, antivaxxeri, ekstremisti i luđaci su zahvaljujući njemu, došli na svojih pet minuta. Steve Banon je najbolji primjer luđaka koji bi sutra pokrenuo globalno istrjebljenje samo na osnovu svojih ekstremističkih ideja. Do njega su ipak neka ponašanja bila neprihvatljiva, a sada je on to nametnuo kao normu. Bezočno laganje (neko je do prije pola godine izbrojao 11.000 laži), govor mržnje (žene, muslimani, migranti, u suštini svi neamerikanci koji nisu bijeli...) siledžisjki nastupi prema ostalim zemljama, ignorisanje nauke (klimatske promjene, COVID...), pokrenuli su lavinu copycat likova širom svijeta koji su konačno došli na svoje:
Duterte, Modi, Orban, Johnson, Farage, Bolsonaro, Zeman, Duda... svi inspiraciju crpe u Trumpu i kopiraju njegove nastupe, retoriku političke poteze. Trump koincidira sa pojavom ekstremne desnice širom svijeta, gdje gomila prestrašnih likova u njemu vidi nadu za svoje mračnjačke ciljeve. Čak im je i davao otvorenu podršku i hvalio njihove poteze (raspad EU, suverenističke pokrete...). Sjetite se Šešelja kako Trumpu pjeva četničke pjesme i nosi njegove majice. Svijet je postao lošije mjesto, preplavili su ga takvi likovi, sve inspirirani Trumpom.
Ipak, mislim da je Trump najviše unazadio samu USA i da će tu ostati najdublji ožiljci. Posljednje pomilovanje Rogera Stonea je prst u oko pravosudnom sistemu i potpaljivanje vatre koja će se manifestovati ko zna kako. Ovdje je lista preduga da bih išao u detalje: COVID kriza, rušenje Obamacare-a, ignorisanje rasizma, podebljavanje unutarameričkih razlika da bi se dobili glasovi...
Ukratko, Trump je direktno svojim rječima i djelima svijet učinio dosta lošijim mjestom. I kada i ako ode u Novembru, još dugo ćemo se oporavljati.
- madner
#2136 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pariski sporazum je los jer Kini dozvoljava rast emisija. USA ce se povuci, ali to ne znaci da nece doci jako blizu ispunjenu svojih normi. Ali ok, kao signal je lose.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/07/2020 11:48Siguran sam da ih ovdje trolaš, samo u ime rasprave, onako sportski.
Ali haj da odgovorim:
Pariški sporazum
WHO
UNESCO
Iran
I još gomila multilateralnih i bilateralnih sporazuma koje je ovaj uništio. Istini za volju, rušenje odnosa sa tradicionalnim saveznicima USA je krenulo ranije, a sa Trumpom je samo kulminiralo (prisluškivanje Merkel i ostalih saveznika, Turska...)
WHO, ne znam u kojem paralelnom svemiru treba istog braniti. Za Covid su djelomicno krivi, jer su podilazili Kini. Ne vjerujem da ce Biden biti bitno drugacije raspolozen ako je radna teorija da su Kinezi odgovorni.
Ok.
Sto se tice Irana, cisto sumnjam da ce se promjeniti kurs. Iran koji je najveci problem za dva najbolja USA saveznika nece dobiti olaksice dok je takva situacija.
Ne vidim gdje su srusili odnose sa saveznicima? Nije neki odnos ako sluzis samo kao sponzor. Anglosaksonci su uvijek imali krugove saveznika, Njemci su uvijek bili malo dalji, malo blize Rusima nego sto bi ovi htjeli. Turska se nema sta zaliti, nisu podrzali puc niti Kurde. To sto oni vuku poteze koji su upitni ne mogu staviti drugima na racun.
To je logicka posljedica Irackog rata i Afganistana. Krenuli su jako naivno u pravljenje novih struktura i drzava i to ih je jako skupo kostalo. Samo to nije Trumpov potez, Obama je smanjio kontigente vojske i uplitanje. Trump samo nastavlja sa tom politikom. Venecula je primjer gdje si Bush davnih dana poslao par brigada. Za svijet je to lose, bolje je mjesto kada USA salje avione, samo nema sanse da Biden povede znatno vise ratova. I opet bi bilo da su tu zbog nafte a ne da pomognu.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/07/2020 11:48 Takođe, sa Trumpom smo doživili kraj nečega što se zvalo američki humanitarni intervencionizam, pa tako sada niko i ne spominje potrebu zaustavljanja rata u Yemenu, gdje se dešava nezapamćena humanitarna katastrofa. Isto je i sa patnjama Rohinja u Kambodži. Jednostavno, današnji svijet je odbacio ideju da je stradanje ljudi osnov za interveniranje.
Vidi, medjunarodni odnosi u biti ne poznaju te pojmove. Sila je dozvoljena ako se Vijece sigurnost dogovori da je dozvoljena. Nazalost, Vijece je tako postavljeno da se nikad nece dogovoriti o bilo cemu od znacaja. Dakle svaka intervencija jeste siledjijska, samo je pitanje da li je razlog plemenit ili ne. Nekad jeste, nekad nije. USA je velesila koja je vise od drugih radila stvari iz etickih pobuda, samo nisu sveci.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/07/2020 11:48 Treba biti pošten i reći da je totalni sunovrat američke vanjske politike počeo sa Bushem Dablijem, a da mu je Trump samo dodao začin perverznog karikiranja u suštini istog procesa. Toga što se tiče, Trump nije velika promjena, samo je dosta dramatičniji, ne trudi se da prikrije procese poput njegovih prethodnika i u suštini iste poteze vuče u samo višestruko većem obimu. Druga razlika je da su ti potezi, od 90ih na ovamo dosta bolje dokumentovani, pa nam se čini da je to dramatičnije, a zapravo imamo samo bolje zabilježena sranja koja su se ionako dešavala. Jedina stvarna razlika je da je Trump zaključio da mu apsolutno ne treba nikakva priča kojom bi prikrivao i uljepšavao poteze. Jednostavno, kome da se on pravda?
Njegovi prethodnici su ako ništa imali retoriku baziranu na ljudskim pravima, demokratiji, dok je on to sve ogolio i ponaša se poput siledžije. On lično, a sama politika i nije značajno izmjenjena, istina.
Nema to veze sa Trumpom nego sa nestankom klasicnih medija. Desilo se par stvari istovremeno, imas socijalne medije koji cudacima omogucavaju da jedni druge nadju. Broj antivaxera, flatearthera itd... je narastao jer ne gledaju vise dnevnik, ne citaju iste novine itd... Istovremeno je ekstremno ljeva ideologija i politicka korektnost okupirala vecinu klasicnih medija. To onda dovodi do cudnih situacija gdje umjesto da mediji omoguce ljudima da stvore svoje misljenje, oni svoje misljenje namecu ljudima. Zato imas te desne pokrete kao reakciju na markisticke vrijednosti koje se pokusavaju nametnuti. Ja sam ljevicar u vecini stvari, ali ovo su stvari zbog kojih je KPJ pobjegao od SSSRa.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/07/2020 11:48 Međutim, sama njegova retorika je nanijela toliko štete, da ćemo je još dugo popisivati. Čudaci, fringe slučajevi, teoretičari zavjera, climate change deniers, antivaxxeri, ekstremisti i luđaci su zahvaljujući njemu, došli na svojih pet minuta. Steve Banon je najbolji primjer luđaka koji bi sutra pokrenuo globalno istrjebljenje samo na osnovu svojih ekstremističkih ideja. Do njega su ipak neka ponašanja bila neprihvatljiva, a sada je on to nametnuo kao normu. Bezočno laganje (neko je do prije pola godine izbrojao 11.000 laži), govor mržnje (žene, muslimani, migranti, u suštini svi neamerikanci koji nisu bijeli...) siledžisjki nastupi prema ostalim zemljama, ignorisanje nauke (klimatske promjene, COVID...), pokrenuli su lavinu copycat likova širom svijeta koji su konačno došli na svoje:
Duterte, Modi, Orban, Johnson, Farage, Bolsonaro, Zeman, Duda... svi inspiraciju crpe u Trumpu i kopiraju njegove nastupe, retoriku političke poteze. Trump koincidira sa pojavom ekstremne desnice širom svijeta, gdje gomila prestrašnih likova u njemu vidi nadu za svoje mračnjačke ciljeve. Čak im je i davao otvorenu podršku i hvalio njihove poteze (raspad EU, suverenističke pokrete...). Sjetite se Šešelja kako Trumpu pjeva četničke pjesme i nosi njegove majice. Svijet je postao lošije mjesto, preplavili su ga takvi likovi, sve inspirirani Trumpom.
Ipak, mislim da je Trump najviše unazadio samu USA i da će tu ostati najdublji ožiljci. Posljednje pomilovanje Rogera Stonea je prst u oko pravosudnom sistemu i potpaljivanje vatre koja će se manifestovati ko zna kako. Ovdje je lista preduga da bih išao u detalje: COVID kriza, rušenje Obamacare-a, ignorisanje rasizma, podebljavanje unutarameričkih razlika da bi se dobili glasovi...
Ukratko, Trump je direktno svojim rječima i djelima svijet učinio dosta lošijim mjestom. I kada i ako ode u Novembru, još dugo ćemo se oporavljati.
Bilo koja ravnopravnost koja se forsira preko ishoda, je teror nad sposobnijim. Kada traze rusenje sistema kako ne bi bilo diskriminacije XYZ, to znaci da zelje napraviti uravnilovku sa sposobnijim od sebe.
Bilo koja ravnopravnost koja se forsira preko jednakih sansi je za podrzati, ali ne moze se reci da je policija kriva sto ubija nadproporcionalno crnce kada je to demografija koja je jos nadpropocionalnije zastupljena u kriminalnim radnjama.
Imao bi jos u svakom nesto reci, recimo smatram da Johnson vrlo dobro zna zasto izlazi iz EU.
I onda kada imas izbor izmedju Hilary i Trumpa, gdje ona preko prezimena i veza u stranci dobije nominaciju, koja ima harizmu mrtvog pregazenog hrcka i Trumpa, ako ne mislis da se trebas nekom izvinuti sto si uspjesan ili zivis kako zivis i nije neki izbor. Mene cudi da je dobila i jednu trecinu bjelaca.
Biden je bolji izbor, samo ne znam koliko moze inspirisati ljude. Pogotovo ovo ljevo krilo koje hoce velike promjene.
- jeza u ledja
#2137 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nisi u pravu. 
- jeza u ledja
#2138 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
O ovom pricam:
- sinuhe
#2139 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jes' im Trump utjerao strah u kosti.
U cemu je problem da Democrats ne znaju prici narodnima masama?
- jeza u ledja
#2140 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Democrats? Mislis anketari? Pa, objasnjenje je to da se neki anketirani ne zele iskreno izjasniti u vezi podrske Trumpu. Mozda to nije tako, mozda jeste. Ne znamo. Ali znamo sta se desilo prije 4 godine.
Stoga, iritira prica koja se vrti po medijima zadnjih mjesec dana, a to je da je Trump u krizi, da mu sanse ne izgledaju najbolje i tako. Valjda je kont takav da je to neka vrsta pozitivne propagande za Bidena. Meni se cini da takvi naslovi imaju potpuno suprotan karakter. Jedna vrsta voter superession.
S druge strane, mislim da je greska izvlaciti zakljucke iz prethodnih izbora. Ako nas historija sta uci u vezi toga, to je da se historija bas i ne ponavlja. Odnosno parametri nauceni od ranije ne znace nuzno uspjeh. Trumpova pobjeda je najbolji primjer. Stoga, ne znaci ni nuzno da su trenutne ankete netacne.
Generalno, ovi izbori su velika nepoznanica. Sto zbog kandidata, sto zbog okolnosti. Mislim da postoji realna sansa da ce ankete debelo promasiti. (Bilo u jednom, bilo u drugom smjeru.)
Ja mislim da ako Biden, po ovim anketama, zadrzi vodjstvo cijelo vrijeme, do dana izbora, sa 5%+, da ce mu to biti dovoljno. No to je jedno veliko “AKO”. A moje predvidjanje je da ce se ova trenutno velika prednost barem u jednom trenutku smanjiti na ispod 5.
I dalje mislim da su im sanse fifti-fifti. I volio bih da tako misli svaki glasac koji ne zeli vise vidjeti Trumpa na vlasti.
- sinuhe
#2141 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne mislim na anketare vec na Dems. I Bush je odradio dva mandata. Zasto demokratski kandidat ne bi pobijedio u Wyomingu?
- ultima_palabra
- jeza u ledja
#2143 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Wyoming je populacijski velicine jednog osrednjeg okruga. Sto je manja teritorija, populacijski, sanse su da je stanovnistvo homogenije. Hocu reci, pitanje ima smisla kao da pitas zasto Reps ne mogu prici recimo Hudson County, NJ.
Dobro ti je odgovorio ultima - sto Reps ne znaju prici drugim narodnim masama? Ha ja.
Dobro ti je odgovorio ultima - sto Reps ne znaju prici drugim narodnim masama? Ha ja.
- sinuhe
#2144 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Republikanci imaju guvernere Vermonta i cak Massachusettsa mada na predsjednickim izborima glasaju za demse. Demsi zavise dosta od manjina i imigranata dok se republikanci mogu provuci i u tim drzavama sjeveroistoka. Ako je Trump toliko neobican predsjednik malo mi je cudno da toliku ulogu igraju swing states.
- ultima_palabra
#2145 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Imaju, imaju i demokrati guvernere u Montani i Louisiani. Ti republikanski guverneri podrzavaju LGBT prava, abortus, imigraciju, daju pare za nauku i klimatske promjene. Ako su budzetski odgovorniji od demokrata, ne vidim sto ih ne bi birali.sinuhe wrote: ↑19/07/2020 16:09 Republikanci imaju guvernere Vermonta i cak Massachusettsa mada na predsjednickim izborima glasaju za demse. Demsi zavise dosta od manjina i imigranata dok se republikanci mogu provuci i u tim drzavama sjeveroistoka. Ako je Trump toliko neobican predsjednik malo mi je cudno da toliku ulogu igraju swing states.
Ako republikanci na nacionalnom nivou hoce glasove tamo, neka prihvate gore navedeno i dobice ih.
- madner
#2146 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Demokrate su odustale od bjelaca, samo imaju srece da je Trump sovinista pa nema tako dobar prolaz kod zena kao kod muskaraca.
- ultima_palabra
- jeza u ledja
#2148 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bijelci su cinili 60% glasaca Clintonove. Cuj Demokrate odustale od bijelaca. 
- jeza u ledja
#2149 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
I u Kentuckyju i Kansasu, te u swing states poput North Caroline i Nevade, Mainea. Nedavno je Dem senator uspio pobijediti u jebenoj Alabami. U West Virginiji dugo godina Demokrata senator. Tako to da ne mogu prismrdit nije bas najtacnije.ultima_palabra wrote: ↑19/07/2020 18:11Imaju, imaju i demokrati guvernere u Montani i Louisiani.sinuhe wrote: ↑19/07/2020 16:09 Republikanci imaju guvernere Vermonta i cak Massachusettsa mada na predsjednickim izborima glasaju za demse. Demsi zavise dosta od manjina i imigranata dok se republikanci mogu provuci i u tim drzavama sjeveroistoka. Ako je Trump toliko neobican predsjednik malo mi je cudno da toliku ulogu igraju swing states.
Ne glasaju svi glasaci uvijek po stranackoj pripadnosti.
- sinuhe
#2150 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
I onda na predsjednickim izborima oci uprte u swing states cak i ako je jedan od kandidata Trump.
CNN poziva na oprez.