Pa neka..ali to je valjda privatna stvar..mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:29Naravno, tako i djecu odgajam.animals wrote: ↑19/07/2020 22:25Aj, nek si nam rekao da si musliman..mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
Bosnjak sam, musliman, pazim sta jedem, svinjsko meso naravno ne dolazi u obzir..
to je jako bitno u danasnjem svijetu...
Jedete li svinjetinu?
- animals
#3676 Re: Jedete li svinjetinu?
-
high_volume
#3677 Re: Jedete li svinjetinu?
Ako bi najuticajnije svjetske uleme, ili neko drugi legitiman, utvrdio promjenu propisa u Islamu i dozvolio konzumaciju svinsjkog mesa, bi li pristao na tu promjenu?mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
Bosnjak sam, musliman, pazim sta jedem, svinjsko meso naravno ne dolazi u obzir..
- Mate_Miso_Kovac
#3678 Re: Jedete li svinjetinu?
Kokoši, kao i sve ostale ptice, se ne znoje
Takodjer: "Cow's do not have very many active sweat glands, and their main way of losing heat is through their breath"
Takodjer no.2: Svinje posjeduju odredjen broj znojnih zlijezdi, ali nedovoljno za efektivno rashladjivanje...
Suma sumarum - veza izmedju znojenja i kvaliteta mesa je neutemeljena. Reci, braco, fino: "ne dopušta mi moja pustinjska antička religija da jedem prasetinu" i bog te veselio. Vjerovati u nesto je jedna stvar... Prodavati ličnu vjeru kao apsolutnu istinu i činjenicu je no no
Takodjer: "Cow's do not have very many active sweat glands, and their main way of losing heat is through their breath"
Takodjer no.2: Svinje posjeduju odredjen broj znojnih zlijezdi, ali nedovoljno za efektivno rashladjivanje...
Suma sumarum - veza izmedju znojenja i kvaliteta mesa je neutemeljena. Reci, braco, fino: "ne dopušta mi moja pustinjska antička religija da jedem prasetinu" i bog te veselio. Vjerovati u nesto je jedna stvar... Prodavati ličnu vjeru kao apsolutnu istinu i činjenicu je no no
- DEMONIKA
#3679 Re: Jedete li svinjetinu?
of skroz,
o taj pršut, buđola, pa špek i pečenica, šnicel kotleti i vratina, pa rebarca...
pa onda i ribetinu, škampetinu , žabetinu, janjetinu, školjketinu a i teletinu...piletinu eto ako se baš mora
pivce vince ......
gušti su gušti
o taj pršut, buđola, pa špek i pečenica, šnicel kotleti i vratina, pa rebarca...
pa onda i ribetinu, škampetinu , žabetinu, janjetinu, školjketinu a i teletinu...piletinu eto ako se baš mora
pivce vince ......
gušti su gušti
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3680 Re: Jedete li svinjetinu?
Boze sačuvaj, jedu krmka.

- konektovan
#3681 Re: Jedete li svinjetinu?
Kakvu glupost pustiš u eter....ebote, je li te stid???high_volume wrote: ↑19/07/2020 22:36Ako bi najuticajnije svjetske uleme, ili neko drugi legitiman, utvrdio promjenu propisa u Islamu i dozvolio konzumaciju svinsjkog mesa, bi li pristao na tu promjenu?mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
-
high_volume
#3682 Re: Jedete li svinjetinu?
Odskakutaj.... znaš već gdjekonektovan wrote: ↑19/07/2020 22:46Kakvu glupost pustiš u eter....ebote, je li te stid???high_volume wrote: ↑19/07/2020 22:36Ako bi najuticajnije svjetske uleme, ili neko drugi legitiman, utvrdio promjenu propisa u Islamu i dozvolio konzumaciju svinsjkog mesa, bi li pristao na tu promjenu?mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
Bosnjak sam, musliman, pazim sta jedem, svinjsko meso naravno ne dolazi u obzir..![]()
- konektovan
#3683 Re: Jedete li svinjetinu?
I ti takodjer da postedis servere, ova količina gluposti moze biti katastrofična...high_volume wrote: ↑19/07/2020 22:47Odskakutaj.... znaš već gdjekonektovan wrote: ↑19/07/2020 22:46Kakvu glupost pustiš u eter....ebote, je li te stid???high_volume wrote: ↑19/07/2020 22:36
Ako bi najuticajnije svjetske uleme, ili neko drugi legitiman, utvrdio promjenu propisa u Islamu i dozvolio konzumaciju svinsjkog mesa, bi li pristao na tu promjenu?![]()
-
Naslovnica
#3684 Re: Jedete li svinjetinu?
Čuj jako loš kvalitet mesa.mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
Cijenim ko ne jede, svako zna svoje, ali pričati da je svinjetina "jako loš kvalitet mesa" može samo neko ko veze nema sa stvarnim stanjem, ili neko nedobronamjeran.
-
moonca
#3685 Re: Jedete li svinjetinu?
Vegete ..neko_sa_strane wrote: ↑19/07/2020 21:57Pogotovo u tovljenoj piletini. Kažu da je pileća supa zdrava jer je puna antibiotika.
-
high_volume
#3686 Re: Jedete li svinjetinu?
Opet trolaš teme...konektovan wrote: ↑19/07/2020 22:51I ti takodjer da postedis servere, ova količina gluposti moze biti katastrofična...![]()
- ZyzzSar
#3687 Re: Jedete li svinjetinu?
pa sigurno da je los kvalitet mesa, svaki nutricionista(ili doktor koji zna ista o ishrani) ce ti to reci, ne odnosi se na kvalitetu ukusaNaslovnica wrote: ↑19/07/2020 22:52Čuj jako loš kvalitet mesa.mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
Cijenim ko ne jede, svako zna svoje, ali pričati da je svinjetina "jako loš kvalitet mesa" može samo neko ko veze nema sa stvarnim stanjem, ili neko nedobronamjeran.
#agnostik, da ne govorite jer to samo kazes zbog vjerskih uvjerenja
edit:
Jordan Rubin is one of America's most-recognized and respected natural health experts. He is the New York Times Bestselling Author of The Maker's Diet... (nutricionista kršćanin)
https://youtu.be/wn5WRh6MIWY
objavljeno na kanalu koji vodi doktor kršćanin
pogledajte video od učene objektivne osobe naučno podkrijepljen, i onda formirajte mišljenje, a nemojte govorit to je ekstra, a svi dokazu kazu suprotno
Last edited by ZyzzSar on 19/07/2020 23:00, edited 2 times in total.
-
NediM17
#3689 Re: Jedete li svinjetinu?
Kad se vidi ko je otvorio temu odmah je jasno da to ne moze na dobro izac'. 
- DEMONIKA
#3690 Re: Jedete li svinjetinu?
Monica Reinagel, poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani razbila je neke mitove o hrani.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33 odsto manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Svinjska mast je odličan izvor vitamina B i minerala, piše BBC. Čuva pluća, leči kašalj i bronhitis, a dobra je i u lečenju ginekoloških problema
Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi.
Postoje mitovi da neke namirnice ne treba često jesti, a poznati nutricionista Monika Reinagel odlučila je da razbije opšteprihvaćene mitove o ishrani.
Crveno meso prati loša reputacija da loše utiče na zdravlje,dok Reinagel pobija to verovanje.
Govedina i svinjetina su bogate nutritivnim vrednostima, te se smatraju dobrim za zdravlje srca. Bogati su proteinima, gvožđem, vitaminom B, cinkom i ostalim nutrijentima, a sadrže i mononezasićene masne kiseline, poput onih koje ima maslinovo ulje u sebi.
- animals
#3692 Re: Jedete li svinjetinu?
Kazu, svinja svastozder..
i to rece covjek, i osta ziv...
i to rece covjek, i osta ziv...
-
dinnooo
#3693 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne jedem iz vjerskih razloga, a sve i da mi je dozvoljeno vjerovatno ga ne bi jeo jer sam odrastao u porodici gdje se nikada nije kupovalo to meso niti pravila hrana od istog. Druga stvar, ako nešto radiš ili ne radiš iz vjerskih razloga to nije potrebno argumentirati naučnim istraživanjima i tekstovima, ili još jednostavnije - sve da pročitam stotinu naučnih istraživanja i da svih stotinu potvrdi da je svinjetina najzdravije meso na svijetu ja ga opet ne bi konzumirao.
P.S. U praksi mi je to kao i dosta druge hrane koju ne jedem, sjedi pored mene i jedi koliko hoćeš meni ne smeta dok mi je ne guraš u tanjir
P.S. U praksi mi je to kao i dosta druge hrane koju ne jedem, sjedi pored mene i jedi koliko hoćeš meni ne smeta dok mi je ne guraš u tanjir
- Snake Eyes
- animals
#3695 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa u pravu si..
ko ce jesti najogavniju zivotinju na svijetu..
covjeka..
osim tigra, lava, medvjeda i ostali mesozdera..
ako im se pruzi prilika..
-
Naslovnica
#3696 Re: Jedete li svinjetinu?
Drug, daleko je to od istine da je svinjsko meso jako lošeg kvaliteta. Ni približno.ZyzzSar wrote: ↑19/07/2020 22:55pa sigurno da je los kvalitet mesa, svaki nutricionista(ili doktor koji zna ista o ishrani) ce ti to reci, ne odnosi se na kvalitetu ukusaNaslovnica wrote: ↑19/07/2020 22:52Čuj jako loš kvalitet mesa.mali Ninja wrote: ↑19/07/2020 22:24 Klempa nije nikome preporucljiva jer je zivotinja koja se ne znoji, jako los kvalitet mesa...
#agnostik, da ne govorite jer to samo kazes zbog vjerskih uvjerenja
edit:
Jordan Rubin is one of America's most-recognized and respected natural health experts. He is the New York Times Bestselling Author of The Maker's Diet... (nutricionista kršćanin)
https://youtu.be/wn5WRh6MIWY
objavljeno na kanalu koji vodi doktor kršćanin
pogledajte video od učene objektivne osobe naučno podkrijepljen, i onda formirajte mišljenje, a nemojte govorit to je ekstra, a svi dokazu kazu suprotno
Pročitaš na 2-3 sajta da je lošeg kvaliteta, pa onda 2-3 koji daju suprotno mišljenje.
Ako mogu da biram između svinjskog ili kokoške, uvijek biram ovo prvo.
- ZyzzSar
#3697 Re: Jedete li svinjetinu?
to je mozda neko misljenje koje je izuzetak od ostalih misljenjaDEMONIKA wrote: ↑19/07/2020 23:03 Monica Reinagel, poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani razbila je neke mitove o hrani.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33 odsto manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Svinjska mast je odličan izvor vitamina B i minerala, piše BBC. Čuva pluća, leči kašalj i bronhitis, a dobra je i u lečenju ginekoloških problema
Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi.Postoje mitovi da neke namirnice ne treba često jesti, a poznati nutricionista Monika Reinagel odlučila je da razbije opšteprihvaćene mitove o ishrani.
Crveno meso prati loša reputacija da loše utiče na zdravlje,dok Reinagel pobija to verovanje.
Govedina i svinjetina su bogate nutritivnim vrednostima, te se smatraju dobrim za zdravlje srca. Bogati su proteinima, gvožđem, vitaminom B, cinkom i ostalim nutrijentima, a sadrže i mononezasićene masne kiseline, poput onih koje ima maslinovo ulje u sebi.
a generalno pozitivno i negativno ne daju pozitivno
ima puno boljih alternativa, vrlo je jednostavno, a ovo boldirano je vjerovatno pogresno prevedeno
omega3 je definitvno bitan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, al bolji izvor je riba, ili direktna suplementacija(kao sto ja radim, 3 kapsule po 300mg dnevno)
a ovo sve ostalo nabrojano sadrzi svako crveno meso
-
Naslovnica
#3698 Re: Jedete li svinjetinu?
Pogotovu riba, gratis uz nju dobiješ živu i mikroplastiku.
- animals
#3699 Re: Jedete li svinjetinu?
Mislim, ako jos niste proucili teoriju lanca ishrane u prirodi, onda pogledajte..
svaka roba ima i kupca..
tako da svako zivo bice na ovoj planeti zavisi od nekog drugog..
svak jede i biva pojeden..
covjek je se zbog svoje pameti , izdigao iznad toga i vlada planetom i svemu zivom na ovoj planeti..
a nekada nije bilo tako..cesto je i sam bio pojeden..
tako da vam bevezna rasprava..
svaka roba ima i kupca..
tako da svako zivo bice na ovoj planeti zavisi od nekog drugog..
svak jede i biva pojeden..
covjek je se zbog svoje pameti , izdigao iznad toga i vlada planetom i svemu zivom na ovoj planeti..
a nekada nije bilo tako..cesto je i sam bio pojeden..
tako da vam bevezna rasprava..
- exliberal-ex
#3700 Re: Jedete li svinjetinu?
Meni nije jasno ovo glasanje...
da
ne
nisam bosnjak/iz muslmanske porodice....sta je pisac htjeo da kaze....
po pitanju svinjetine, kad mi kazu mi nejedemo svinjetinu jer jede svasta a onda stave koku da se pece...mislim koja je razlika izmedju kokosi i sta ona jede i svinje...isti k**** i jedno i drugo rovari svuda.
A pogotovo nemogu da shvatim ljude koji zbog vjere nejedu nesto...
...
da
ne
nisam bosnjak/iz muslmanske porodice....sta je pisac htjeo da kaze....
po pitanju svinjetine, kad mi kazu mi nejedemo svinjetinu jer jede svasta a onda stave koku da se pece...mislim koja je razlika izmedju kokosi i sta ona jede i svinje...isti k**** i jedno i drugo rovari svuda.
A pogotovo nemogu da shvatim ljude koji zbog vjere nejedu nesto...