Ko to govori? I, ako govori, kako to da isto ne vazi za vino i kocku, koji su direktno vezani za anam njega?DzordzHodzic wrote: ↑19/07/2020 12:36Pa kad ti cijeli zivot iz nekog nebuloznog razloga govore da ces vjecno bit izlozen najvecim dzehenemskim patnjama i mukama ako pojedes komad najobicnijeg jebenog mesa normalno da ces imat strahove i psihoze.sadie_forever wrote: ↑19/07/2020 03:29
zasto ovima sto jedu smeta sto drugi ne jedu? to je na NEKI nacin griznja savjet,ono kad znas u dubini da si drugaciji i radis nesto sto nebi trebao
Jedete li svinjetinu?
- salik79
#3601 Re: Jedete li svinjetinu?
- dustaban
#3602 Re: Jedete li svinjetinu?
Nejedenje svinjetine se jedino moze objasniti "eksperimentom sa pet majmuna"
http://www.medijskapismenost.net/dokume ... ma-(VIDEO)
To nikake veze nema sa religijom, a religije, kako dobro znamo i osjecamo, nemaju nikakve veze sa Bogom.
O nedopustivosti svinjetine moze srat samo ko nije probao prsut, cvarke, slaninu...

To nikake veze nema sa religijom, a religije, kako dobro znamo i osjecamo, nemaju nikakve veze sa Bogom.
O nedopustivosti svinjetine moze srat samo ko nije probao prsut, cvarke, slaninu...
- Bloo
- Globalna šefica
#3603 Re: Jedete li svinjetinu?
Zabrana svinjetine u abrahamskim religijama ima smisla ako pogledas gdje su te religije nastale.dustaban wrote: ↑19/07/2020 12:57 Nejedenje svin jetine se jedino moze objasniti "eksperimentom sa pet majmuna"
Savjet je logican sa zdravstvenog aspekta. I djelomicno kulinarskog.
Stoga, ovdje nije u pitanju "ukusnost" vec prakticnost.
Postoji jos par vrsta koje su zabranjene za konzumiranje u abrahamskim religijama, ali toga se niko ne pridrzava. Osim mozda ortodoksnih jevreja.
- dustaban
- mO k3
#3605 Re: Jedete li svinjetinu?
Koliko sam upucen kod jevreja je strogo zabranjeno , dok kod islama to nije ispravi me ako se varamBloo wrote: ↑19/07/2020 13:04Zabrana svinjetine u abrahamskim religijama ima smisla ako pogledas gdje su te religije nastale.dustaban wrote: ↑19/07/2020 12:57 Nejedenje svin jetine se jedino moze objasniti "eksperimentom sa pet majmuna"
Postoji jos par vrsta koje su zabranjene za konzumiranje u abrahamskim religijama, ali toga se niko ne pridrzava. Osim mozda ortodoksnih jevreja.
-
moonca
#3606 Re: Jedete li svinjetinu?
Jevreji jedu samo prednji dio zivotinje-ako se drze pravila.... inace procentualno- vishe sam vidjela jevreja da jede svinjetinu -u poredjenju s muslimanima..
- SmokingMan
#3607 Re: Jedete li svinjetinu?
Samo u slučaju da ne možeš u svojoj blizini pronaći neku drugu jestivu životnju ili biljku, toliko mali komadić da smiriš nesnosnu glad, a nikako da jedeš sa ciljem da se zasitiš. Konzumacija male količine svinjskog mesa je dozvoljena u delikatnim situacijama, što nedvosmisleno ukazuje na strgu zabranu konzumiranje svinjskog mesa.
Last edited by SmokingMan on 19/07/2020 13:19, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#3608 Re: Jedete li svinjetinu?
U islamu je strogo zabranjeno osim u vanrednim situacijama.mO k3 wrote: ↑19/07/2020 13:09Koliko sam upucen kod jevreja je strogo zabranjeno , dok kod islama to nije ispravi me ako se varamBloo wrote: ↑19/07/2020 13:04Zabrana svinjetine u abrahamskim religijama ima smisla ako pogledas gdje su te religije nastale.dustaban wrote: ↑19/07/2020 12:57 Nejedenje svin jetine se jedino moze objasniti "eksperimentom sa pet majmuna"
Zabrana svinjetine u judazimu je interesantna (i pretpostavka da islam iz toga vuce korijen zavbrane) iz više razloga. JEdna je klasifikacija zivotinja na osnovu papaka, gdje svinja bi trebala da bude kosher ali nije iz drugih razloga.
Držanje i jedenje svinja u podrucju gdje su nastale abrahamske religije je komplicirano, te iz stoga i potice zabrana. Postoji par antropoloskih tekstova koji su na dobar nacin objasnili porijeklo zabrana sto se tice hrane u abrahamskim religijama, ukljucujuci svinju i ostale zivotinje/ribe itd...
Ako je Bog stvorio sva bića na ovoj planeti, zašto je stvorio i svinju koju Jevreji stvarno ne podnose, muslimani ne gotive, a kršćani su odlučili da ignorišu zabrane...
Takoder, preporucujem nekom da se dobro najede pancete u julu u Dalmaciji i ode na plazu
- Bloo
- Globalna šefica
#3609 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinjetina je dozvoljena u slucajevima potrebe - rat, glad, nestasica hrane, zarobljenistvo... itd...kada je nuzno da se prehranis i prezivis.Trafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 13:18 Samo u slučaju da ne možeš u svojoj blizini pronaći neku drugu jestivu životnju ili biljku, toliko mali komadić da smiriš nesnosnu glad, a nikako da jedeš sa ciljem da se zasitiš. Konzumacija male količine svinjskog mesa je dozvoljena u delikatnim situacijama, što nedvosmisleno ukazuje na strgu zabranu konzumiranje svinjskog mesa.
Islamski Bog mozda jeste okrutan, ali nije baš toliko.
- sadie_forever
- mO k3
#3611 Re: Jedete li svinjetinu?
u prevodu , ako ti je zivot u pitanju smijes , dok je kod jevreja zapovjestTrafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 13:18 Samo u slučaju da ne možeš u svojoj blizini pronaći neku drugu jestivu životnju ili biljku, toliko mali komadić da smiriš nesnosnu glad, a nikako da jedeš sa ciljem da se zasitiš. Konzumacija male količine svinjskog mesa je dozvoljena u delikatnim situacijama, što nedvosmisleno ukazuje na strgu zabranu konzumiranje svinjskog mesa.
- salik79
#3612 Re: Jedete li svinjetinu?
Sve jestivo iz mora je halal i to cak i bez Bismille da je zaklano. Tacno je definisano sta je haram.
- Bloo
- Globalna šefica
#3613 Re: Jedete li svinjetinu?
Simplificirao si.
Postoje klasifikacije i u islamu (pa dalje se moze razloziti na dozvole i zabrane unutar sija i sunita itd)....
Koliko ja znam postoji zabrana na osnovu imanja krljusti, disanja zraka itd.
Kod Jevreja je svinja ono sto muslimani klasificiraju kao makruh.
Koliko znam i kod muslimana i jevreja su račici zabranjeni jer tehnicki nisu sea food.
- salik79
#3614 Re: Jedete li svinjetinu?
Sve sto si navela je netacno. Ne znam za jevreje, ali u Islamu je apsolutno sve jestivi iz mora halal, cak bez da je s Bismillom zaklano.Bloo wrote: ↑19/07/2020 13:41Simplificirao si.
Postoje klasifikacije i u islamu (pa dalje se moze razloziti na dozvole i zabrane unutar sija i sunita itd)....
Koliko znam i kod muslimana i jevreja su račici zabranjeni jer tehnicki nisu sea food.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3615 Re: Jedete li svinjetinu?
Fuj, nikad, to je zabranjeno i haram.
- SmokingMan
#3616 Re: Jedete li svinjetinu?
Nikao drugačije. Sve preko toga može preći u naviku.mO k3 wrote: ↑19/07/2020 13:28u prevodu , ako ti je zivot u pitanju smijes , dok je kod jevreja zapovjestTrafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 13:18 Samo u slučaju da ne možeš u svojoj blizini pronaći neku drugu jestivu životnju ili biljku, toliko mali komadić da smiriš nesnosnu glad, a nikako da jedeš sa ciljem da se zasitiš. Konzumacija male količine svinjskog mesa je dozvoljena u delikatnim situacijama, što nedvosmisleno ukazuje na strgu zabranu konzumiranje svinjskog mesa.
- Bloo
- Globalna šefica
#3617 Re: Jedete li svinjetinu?
Ima klasifikacija stvari iz mora i u islamu.salik79 wrote: ↑19/07/2020 13:44Sve sto si navela je netacno. Ne znam za jevreje, ali u Islamu je apsolutno sve jestivi iz mora halal, cak bez da je s Bismillom zaklano.Bloo wrote: ↑19/07/2020 13:41Simplificirao si.
Za tebe, da li su racici riba ili ?
Ja koliko znam, misljenja u islamu su podijeljena oko toga da li su racici, rakove i ostala cudovista iz mora halal, makruh ili m. tahrim u zavisnosti o kojoj skoli pricamo.
Ali, ne namjeravam da se prepirem sa tobom, jer ti si znalac o svemu sto postoji na ovom svijetu - od situacije na BI do klčasifikacije racica. I am too old for that shit.
HAve a nice day.
- SmokingMan
#3618 Re: Jedete li svinjetinu?
Nije do vas ni mene da u detalje govorimo o tim stvarima, danas oko sijaset sitnijih stvari u islamu ne postoji konsenzus.
Last edited by SmokingMan on 19/07/2020 13:54, edited 1 time in total.
- salik79
#3619 Re: Jedete li svinjetinu?
Nigdje veze prica, zasnovana ni na cemu. Jos jednom, sve jestivo iz mora je, u Islamu, apsolutno halal. Bili to racici, skoljke, puzevi, ribe, alge,... Apsolutno sve.Bloo wrote: ↑19/07/2020 13:50Ima klasifikacija stvari iz mora i u islamu.salik79 wrote: ↑19/07/2020 13:44Sve sto si navela je netacno. Ne znam za jevreje, ali u Islamu je apsolutno sve jestivi iz mora halal, cak bez da je s Bismillom zaklano.Bloo wrote: ↑19/07/2020 13:41
Simplificirao si.
Za tebe, da li su racici riba ili ?
Ja koliko znam, misljenja u islamu su podijeljena oko toga da li su racici, rakove i ostala cudovista iz mora halal, makruh ili m. tahrim u zavisnosti o kojoj skoli pricamo.
Ali, ne namjeravam da se prepirem sa tobom, jer ti si znalac o svemu sto postoji na ovom svijetu - od situacije na BI do klčasifikacije racica. I am too old for that shit.
HAve a nice day.
You too.
- Bloo
- Globalna šefica
#3620 Re: Jedete li svinjetinu?
Racici su nam zahvalniTrafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 13:53 Nije do vas ni mene da u detalje govorimo o tim stvarima, danas oko sijaset sitnijih stvari u islamu ne postoji konsenzus.
- SmokingMan
#3621 Re: Jedete li svinjetinu?
Reći su samo da sa zaboravan, moram baciti pogled na arhivu. Nešto se do tada moglo i promjeniti a nešto i ne. Zato sam pomenuo konsenzus. A vi kako te....?Bloo wrote: ↑19/07/2020 13:58Racici su nam zahvalniTrafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 13:53 Nije do vas ni mene da u detalje govorimo o tim stvarima, danas oko sijaset sitnijih stvari u islamu ne postoji konsenzus.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#3622 Re: Jedete li svinjetinu?
Trafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 14:01Reći su samo da sa zaboravan, moram baciti pogled na arhivu. Nešto se do tada moglo i promjeniti a nešto i ne. Zato sam pomenuo konsenzus. A vi kako te....?Bloo wrote: ↑19/07/2020 13:58Racici su nam zahvalniTrafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 13:53 Nije do vas ni mene da u detalje govorimo o tim stvarima, danas oko sijaset sitnijih stvari u islamu ne postoji konsenzus.![]()
![]()
I dalje ne volim cudovista iz mora.
bljakci...
- SmokingMan
#3623 Re: Jedete li svinjetinu?
Samo tunjevinu, pristojno pečenu i posoljenu. Čudim se kako meni dragi japanci vole jesti hobotnice i još štošta.Bloo wrote: ↑19/07/2020 14:03Trafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 14:01Reći su samo da sa zaboravan, moram baciti pogled na arhivu. Nešto se do tada moglo i promjeniti a nešto i ne. Zato sam pomenuo konsenzus. A vi kako te....?![]()
![]()
bljakci...
O šišmišima da ne pričamo.
- Bloo
- Globalna šefica
#3624 Re: Jedete li svinjetinu?
Sve su to kulturoloske razlike. Mene odbija izgled i ukus. Od ribe mi bude lose i jednostavno ne jedem vise.Trafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 14:05Samo tunjevinu, pristojno pečenu i posoljenu. Čudim se kako meni dragi japanci vole jesti hobotnice i još štošta.Bloo wrote: ↑19/07/2020 14:03Trafalgar Law wrote: ↑19/07/2020 14:01
Reći su samo da sa zaboravan, moram baciti pogled na arhivu. Nešto se do tada moglo i promjeniti a nešto i ne. Zato sam pomenuo konsenzus. A vi kako te....?![]()
![]()
bljakci...![]()
O šišmišima da ne pričamo.![]()
Ali necu te osudivati zbog toga.
Isto kao sto smo mi nekom divljaci jer jedemo janje sa raznja ili lupamo telecu glavu da izadu oci....nekom je konjetina delikates...nekom je konj kucni ljubimac...
Osudivanje drugih je zabavan sport, dok sam ne postanes predmetom osude a razlozi efemerni, kao sto je npr. hrana.