Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#29151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

freelancerBIH wrote: 16/07/2020 19:12
TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 19:09
Bloo wrote: 16/07/2020 18:58 Tesla, sine, ne moras sve quotat da zahvalis.

:shock:

I od kafe raste rep!
Bil samnom izašla na kafu?
Ti zovi Bloo na kafu, a ja cu Mogy87 zvati na kafu, nesto mi stalno lajka postove :D :lol:

@Mogy87 Jesmo za kafu? :D
Ja lajkam cija razmisljanja mi se dopadaju :D
Hvala na pozivu, ali za mene davno su prosla ta vremena. Sad maksumce ganjam po kuci :-D
Tesla Edison

#29152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

I od kafe raste rep!
Ti zovi Bloo na kafu, a ja cu Mogy87 zvati na kafu, nesto mi stalno lajka postove :D :lol:

Sreća žena ne zna ko sam a i ne prati forum. Korona bi mi inače bila Mehlem :D
splinter

#29153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 18:07 Ma ništa, držati se maske i dalje, ne gledati vijesti i to je to. Šta se može. Nisam više pametan oko ovoga.

Danas sam čuo informaciju da su pluća od ovog momka bila sva od rana i da su pore za kisik male ko igla. Da je i preživio bio bi 100% invalid. :(

Sad imam osjećaj da je narod ozbiljnije ovo shvatio a da medije boli briga :D. Evo već par dana bez senzacionalističkih naslova i sl.

Ko zna kako će i kada ovo sve završiti. Vakcine sumnjam da će biti. Samo se nadam da će virus naglo nestati kao što je sa SARS-om bilo samo SARS se nije globalno proširio.
Zbog opterećenosti zdr. sistema dešavaju se neke stvari koje bi se mogle izbjeći u nekim normalnijim uslovima, ali ljudi rade koliko mogu, pogotovu ovi koji su na prvim linijama odbrane i nema se tu šta reći.
Kod ove bolesti promjene na plućima nastupaju naglo. Zašto je tako, zašto nekada teže obole zdravije ali I mlađe osobe ne zna niko sa 100% sigurnoću.
Možda bi trebalo pravovremeno poduzeti slijedeće stvari. Provjeravati oksigenaciju npr pulsnim oksimetrom što se može raditi sasvim normalno i u kućnim uslovima i čim je zasićenje ( saturacija ) kisikom (SpO2) <90% već imamo indikaciju za uključivanje kisika. Veoma je bitno da je tijelo adekvatno snabdijeveno sa 02 i kako bi organizam normalno funkcionisao ali i očuvale sve vitalne funkcije. Obično kod ovakvih stanja pacijenti još nisu ni svijesni da je već došlo do promjena na plućima.
Istovremeno potrebno je davati visoke doze vitamina C i tečnosti istovremeno ( može i IV ili oralno ovisno o stanju pacijenta) . U novonastaloj situaciji organizam djeluje na infekciju i upalni proces sa pojačanom propustljivošću krvnih sudova (permeabilnost) te dolazi do izlaska veće količine plazme koja sa sobom nosi limfocite, ali usljed velike količine plazme stvara se jedna vrsta transudata koja ispunjava plućno tkivo Ii otežava normalnu funkciju pluća, osim toga usljed pojačanjog djelovanja NK ćelija dolazi do masovnog uništavanja zdravih ćelija.
U ovoj fazi bi možda mogao pomoći deksametazon, ali dosta toga bi se moglo prevenirati pravovremim uključivanjem kisika I korištenjem C vitamin (koji smanjuje povećanu permeabilnost krv. sudova i spriječava prekomjeran izlazak plazme) uz praćenje svih vitalnih funkcija.
Mogy87

#29154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 19:15

Ako te uhvati bolje ti je na Podhrastove direktno da se sam prikopcas na FFF respirator. Vece su ti sanse :lol:
Tesla Edison

#29155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 16/07/2020 19:16
TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 18:07 Ma ništa, držati se maske i dalje, ne gledati vijesti i to je to. Šta se može. Nisam više pametan oko ovoga.

Danas sam čuo informaciju da su pluća od ovog momka bila sva od rana i da su pore za kisik male ko igla. Da je i preživio bio bi 100% invalid. :(

Sad imam osjećaj da je narod ozbiljnije ovo shvatio a da medije boli briga :D. Evo već par dana bez senzacionalističkih naslova i sl.

Ko zna kako će i kada ovo sve završiti. Vakcine sumnjam da će biti. Samo se nadam da će virus naglo nestati kao što je sa SARS-om bilo samo SARS se nije globalno proširio.
Zbog opterećenosti zdr. sistema dešavaju se neke stvari koje bi se mogle izbjeći u nekim normalnijim uslovima, ali ljudi rade koliko mogu, pogotovu ovi koji su na prvim linijama odbrane i nema se tu šta reći.
Kod ove bolesti promjene na plućima nastupaju naglo. Zašto je tako, zašto nekada teže obole zdravije ali I mlađe osobe ne zna niko sa 100% sigurnoću.
Možda bi trebalo pravovremeno poduzeti slijedeće stvari. Provjeravati oksigenaciju npr pulsnim oksimetrom što se može raditi sasvim normalno i u kućnim uslovima i čim je zasićenje ( saturacija ) kisikom (SpO2) <90% već imamo indikaciju za uključivanje kisika. Veoma je bitno da je tijelo adekvatno snabdijeveno sa 02 i kako bi organizam normalno funkcionisao ali i očuvale sve vitalne funkcije. Obično kod ovakvih stanja pacijenti još nisu ni svijesni da je već došlo do promjena na plućima.
Istovremeno potrebno je davati visoke doze vitamina C i tečnosti istovremeno ( može i IV ili oralno ovisno o stanju pacijenta) . U novonastaloj situaciji organizam djeluje na infekciju i upalni proces sa pojačanom propustljivošću krvnih sudova (permeabilnost) te dolazi do izlaska veće količine plazme koja sa sobom nosi limfocite, ali usljed velike količine plazme stvara se jedna vrsta transudata koja ispunjava plućno tkivo Ii otežava normalnu funkciju pluća, osim toga usljed pojačanjog djelovanja NK ćelija dolazi do masovnog uništavanja zdravih ćelija.
U ovoj fazi bi možda mogao pomoći deksametazon, ali dosta toga bi se moglo prevenirati pravovremim uključivanjem kisika I korištenjem C vitamin (koji smanjuje povećanu permeabilnost krv. sudova i spriječava prekomjeran izlazak plazme) uz praćenje svih vitalnih funkcija.
A jel opasno recimo da zdrava osoba udiše 100% kiseonik duže vremena? Čuo sam da ima slučajeva trovanja kiseonikom pa mi to malo nerealno zvučalo.
splinter

#29156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naravno da je opasno. To moraju davati stručna lica sa odgovarajućom opremom i onda je to manje više rutinski postupak
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#29157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

okanomalo wrote: 16/07/2020 19:03
Hame_ wrote: 16/07/2020 18:23 Koga je strah nek sjedi kući, dok ga ne bude strah.

Šta ste se uprpili, fol briga vas za ostale?! Razmjer'te sebi novi kanton i izolujte se od nas.

*Gledam na RTL penzionera pitaju ovo oko nošenja maski... "Meni je 80 godina i ja poštujem sve upute. Da kažete nosite dvije maske, ja bih dvije maske nosio.".

Znači, kome je zort neka se čuva.
svima je zort.trebalo bi i tebi da bude.ko ti kaze da bi ti prezivio da obolis?
Pusti ti to šta će s'mene biti. Nije to tvoja briga.

Moja briga je što Ja moram raditi da ne bih umro od gladi. Imao sam "pokaznu vježbu" gdje je ko kad zagusti mart-maj 2020.
duh_sa_sjekirom

#29158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Pa niko ne spori da se mora raditi..
Ali to ne isključuje poštivanje mjera i preporuka maksimalno koliko se može, osobito na javnim mjestima
Rothmans

#29159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

I od kafe raste rep!

Image
palermo

#29160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

last mohicans wrote: 16/07/2020 19:07
splinter wrote: 16/07/2020 17:47
TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 17:31 Jbg ovaj virus fakat zna biti zeznut. Ovaj momak mehaničar (pod uslovom da naši idioti nisu šta zabrljali nemarom jer su sa KCUS-a svi stručni otjerani) baš mlad umro :(. Jbg, treba biti oprezan.

Jel ima veze koliko čestica virusa se unese ili je svejedno unio jedan ili 1000 virusa u sebe? Oni se svakako množe u tijelu?
Za većinu virusa a pogotovo respiratornih itekako je važna ekspozicija virusu i viralno optetećenje. Logično što je veće ovo opterećenje i veći broj virusa u organizmu da će klinička slika biti izraženija.
Sad da li to važi i za ovaj virus, ne mogu potvrditi ali trebalo bi da važi. Mada tu težina kl slike ovisi i o drugim faktorima Al o tome drugi put.
Da, ali imamo slučajeva gdje svi ukucani nisu pozitvni ili imaju blagu sliku, vise nikakvu. Ja sam to pitanje postavljao ranije, kako se razlikuju ti sojevi virusa? Nekom izazove tezu, nekom blazu sliku. Sjetim se klastera Igman gdje je bas bio zajeban soj, direktno je izazazvao 4 smrti, ako se ne varam. Direktor Igmana je imao tezu sliku, sa upalom pluca, a supruga mu, jedini epidemiolog iz Konjica, je preminula. Taj soj mi bas ostao u sjecanju. Vozač direktora je također preminuo, duze vremena je proveo sa tim prenosiocem iz Srbije, koji se na kraju izvukao. Nigdje nisam pročitao da je preminuo. Ovo sto splinter kaze da ta izlozenost igra ulogu, ali slučajevi nezarazenih ukucana recimo idu kontra te priče. Ako je iko baš izlozen, to su članovi iste porodice. Poznajem neke sto su oboljeli, roditelji recimo, sa teskim upalama pluca, dok su djeca imala blage ili nikakve simptome. Da je nepredvidiv i zeznut, jeste.
isprvaka krivog navoda, preminuo je suprug doktorice Lazarević jedine epidemiologinje u Konjicu (ona je hvala bogu živa) i supruga direktora Džavida.

Nego, oko mjera....danas u Bingu u Mostaru, gledam trudnica, stomak do zavrata, i ona bez maske tumara Bingom. Pa pička mu materina imaš li imalo pameti, a juče su doveli u SKB dvije trudnoce zaražene coronom.

Mislim, ima ljudi koji nose maske, nek je njih i 50 %....al ovih drugih 50 %....strašno.
Bloo
Globalna šefica

#29161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 19:15

Moja prati forum, tako da budi na oprezu...
RtrnOfSalisbury

#29162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

splinter wrote: 16/07/2020 19:16

za koliko vremena vam umiru oni koji su umrli zobg 'pluca' :?: 24h ?
freelancerBIH

#29163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Rothmans wrote: 16/07/2020 19:50

Image
Sta je rothmanse, tebe izmarim svako jutro :lol:
biglebovski

#29164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Komora, najnovija žrtva korone? Šok i nevjerica?

HGK sprema preko 200 otkaza?

HRVATSKA gospodarska komora koju vodi Luka Burilović u krizi je i navodno će srezati broj zaposlenih za skoro polovicu, pišu poslijepodne 24sata.

HGK s nizom svojih sektora zapošljava oko 520 ljudi u središnjem uredu, podružnicama, ali i inozemnim predstavništvima.

Da se spremaju rezovi, za spomenuti dnevnik potvrdile su dvije osobe iz Komore.

"Razlog je pad prihoda od članarina koje nisu naplaćivane tri mjeseca, a padat će i sljedeće godine zbog smanjivanja iznosa članarina. Trebalo bi ostati oko 300 ljudi. Ogroman je to šok", kaže osoba iz Komore.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hgk ... 98725.aspx
biglebovski

#29166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

https://www.tportal.hr/funbox/clanak/be ... a-20200715

Belgijska ministrica, najnovija žrtva korone? Šprdačina ili ne, u zemlji teško pogođenoj pandemijom Sars-Kovid-19?

Image
last mohicans

#29167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

palermo wrote: 16/07/2020 19:59
last mohicans wrote: 16/07/2020 19:07
splinter wrote: 16/07/2020 17:47

Za većinu virusa a pogotovo respiratornih itekako je važna ekspozicija virusu i viralno optetećenje. Logično što je veće ovo opterećenje i veći broj virusa u organizmu da će klinička slika biti izraženija.
Sad da li to važi i za ovaj virus, ne mogu potvrditi ali trebalo bi da važi. Mada tu težina kl slike ovisi i o drugim faktorima Al o tome drugi put.
Da, ali imamo slučajeva gdje svi ukucani nisu pozitvni ili imaju blagu sliku, vise nikakvu. Ja sam to pitanje postavljao ranije, kako se razlikuju ti sojevi virusa? Nekom izazove tezu, nekom blazu sliku. Sjetim se klastera Igman gdje je bas bio zajeban soj, direktno je izazazvao 4 smrti, ako se ne varam. Direktor Igmana je imao tezu sliku, sa upalom pluca, a supruga mu, jedini epidemiolog iz Konjica, je preminula. Taj soj mi bas ostao u sjecanju. Vozač direktora je također preminuo, duze vremena je proveo sa tim prenosiocem iz Srbije, koji se na kraju izvukao. Nigdje nisam pročitao da je preminuo. Ovo sto splinter kaze da ta izlozenost igra ulogu, ali slučajevi nezarazenih ukucana recimo idu kontra te priče. Ako je iko baš izlozen, to su članovi iste porodice. Poznajem neke sto su oboljeli, roditelji recimo, sa teskim upalama pluca, dok su djeca imala blage ili nikakve simptome. Da je nepredvidiv i zeznut, jeste.
isprvaka krivog navoda, preminuo je suprug doktorice Lazarević jedine epidemiologinje u Konjicu (ona je hvala bogu živa) i supruga direktora Džavida.

Nego, oko mjera....danas u Bingu u Mostaru, gledam trudnica, stomak do zavrata, i ona bez maske tumara Bingom. Pa pička mu materina imaš li imalo pameti, a juče su doveli u SKB dvije trudnoce zaražene coronom.

Mislim, ima ljudi koji nose maske, nek je njih i 50 %....al ovih drugih 50 %....strašno.
Haha, to ti da mi vratis ispravku krivog navoda. :-D To je tvoj teritorij, bolje znas, kao sto ja bolje znam KS. A zakleo bih se da sam negdje pročitao da je ta preminula epidemiolog i da je supruga Dzavida. Haj, nebitno sad.
Mogy87

#29168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

"Tu uvijek postoji jedan postotak ljudi koji u svemu vide urotu. Nema dokaza da je virus nastao u laboratoriju. Najveći bioterorist je priroda, to što može priroda, čovjeku trebaju godine rada. Mi sebe precjenjujemo. Mi možemo svašta kreirati i utjecati, ali ne možete znati da ćete napraviti neki organizam koji će izazivati teže oblike. Nema dokaza da je ovo nastalo u kineskim laboratorijima", rekla je Markotić. Kaže da današnja znanost može detektirati umjetno proizvedene viruse, a to se nije dogodilo.

Kaže da danas imamo puno više tehnologije i znanja nego prije.

"Osim 150 cjepiva, u ispitivanju su i brojni lijekovi. Doista jednostavne epidemiološke mjere koje su vrijedile prije sto godina pomažu da i danas virus držimo pod kontrolom", rekla je Markotić.

"Mi smo uspjeli postići dobre rezultate. Taj opasan virus smo uspjeli držati dobro pod kontrolom, to svatko od nas treba ponavljati. I vi i ja malo zaboravimo, zato je bitno da jedni druge podsjećamo, upozoravamo, nema potrebe da se netko ljuti", rekla je Markotić.

"Sasvim je legitimno upozoriti čovjeka da se zaboravio", rekla je Markotić.

O cjepivu i istraživanjima

Komentirala je jučerašnje vijesti iz SAD-a o cjepivu.

"Jučer su došle jako dobre vijesti objavljene u prestižnom medicinskom časopisu, to je cjepivo iz SAD-a. Obavili su prvu fazu, ispitivali su 45 ljudi, tri različite doze cjepiva. Ono što je bitno, najvažnije je da vidite je li nešto škodljivo. Rezultati su vrlo ohrabrujući. Manje doze nisu izazvale značajne reakcije. Nakon docjepljivanja te su reakcije bile malo izraženije, ali opasnih nuspojava nije bilo. To je bio pokazatelj da se dobro reagira na to cjepivo", rekla je Markotić.

"Već nakon prve doze dio ljudi je razvio antitijela. Nakon druge doze su svi. Druga dobra stvar je da je količina antitijela kod cijepljenih bila skoro dva puta viša nego kod ljudi koji su preboljeli bolest prirodnim putem", rekla je Markotić.

"Iznimno je važno da prvi cjepivo prime oni iz rizičnih skupina", rekla je.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2198749
Optimus09

#29169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Optimus09 »

Nema boraca da rade trecu smjenu :lol:
Mogy87

#29171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Sta kazu umrli sa koronom ili od korone:

Causes of death reported on 4,942 death records of patients with a positive test to SARS-CoV2 were analyzed (15.6% of total deaths reported to the COVID-19 Surveillance System of the ISS until May 25th). The records include, besides COVID-19, all conditions and diseases that, according to the certifying physician, contributed in determining the death.
COVID-19 is the cause directly leading to death, i.e. the underlying cause, in 89% of deaths of people with a positive test to SARS-CoV-2. The main causes in the remaining 11% of cases are diseases of the circulatory system (4.6% of total deaths analyzed), neoplasms (2.4%), diseases of the respiratory system (1%), diabetes (0.6%), dementia (0.6%) and diseases of the digestive system (0.5%).
The proportion of deaths in which COVID-19 is directly responsible for the death varies by age ranging from 82% in people under 50 years to 92% in the 60-69 years.
COVID-19 can prove fatal even in the absence of coexisting causes-of-death: in 28.2% of cases analyzed there was no mention on the death record of other causes contributing to death besides COVID-19. This percentage is similar in both genders with no variation among age groups, except for 0-49 years where the percentage of deaths without coexisting causes drops to 18%.
In 71.8% of deaths of people with a positive test to SARS-CoV-2, there is at least an extra cause contributing to death besides COVID-19: in 31.3% there is only one coexisting cause, in 26.8% there are two and in 13.7% there are three or more.
Coexisting causes found more frequently associated with COVID-19 are hypertensive hearth disease (present in 18% of the death records analyzed), diabetes mellitus (16%), ischemic heart diseases (13%) and neoplasms (12%). Besides, with frequencies below 10%, chronic lower respiratory diseases, dementia and Alzheimer disease and obesity are also reported.
The most frequent COVID-19 complications leading to death are pneumonia (found in 79% of death records), and respiratory failure (55%), but besides these appear the shock (6%), acute distress respiratory syndrome (6%), hearth complications (3%), sepsis and unspecified infections (3%).

Nesto ne vidim da su svi imali rak u terminalnoj fazi sto mnogi ovdje potenciraju vec stanja koja ima jako veliki broj nasih sugradjana i s kojim dmse uze terapiju zivi 20+ godina
https://www.istat.it/it/files//2020/07/ ... nglese.pdf
Diwan

#29173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Sad im je fora, pored 'razboljevanja' poznatih, javljanje i postovi tz. medicinksog osoblja o daleko većoj kritičnosti situacije nego što vlasti kao ne prikazuju, i da je bilans zaraženih i mrtvih veći. :mrgreen:

Ionako nitko ne može ništa provjeriti i još malo će bolnice čuvati vojska, da ne bi kojim slučajem ikome palo na pamet da priđe, a kamoli da se liječiš. Nedo Bog se sad razbolit'.
sumirprimus

#29174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Diwan wrote: 17/07/2020 09:46 Sad im je fora, pored 'razboljevanja' poznatih, javljanje i postovi tz. medicinksog osoblja o daleko većoj kritičnosti situacije nego što vlasti kao ne prikazuju, i da je bilans zaraženih i mrtvih veći. :mrgreen:

Ionako nitko ne može ništa provjeriti i još malo će bolnice čuvati vojska, da ne bi kojim slučajem ikome palo na pamet da priđe, a kamoli da se liječiš. Nedo Bog se sad razbolit'.

:izet: :chmoljava:
Mogy87

#29175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Germany's health minister urged the World Health Organization (WHO) to speed up its review of how it has handled the coronavirus pandemic, apparently signalling Europe taking a tougher line on the United Nations body.

Berlin, which holds the rotating presidency of the European Union, has so far largely shielded the Geneva-based organisation from the most intense criticism by Washington, which wants to leave the WHO because of its alleged excessive closeness to China.

But now Germany seems to be taking a more assertive position.

Spahn said the review was important now, while the pandemic is still raging across the world, because "we can already draw conclusions."

This could lead to quick actions over the body's governance and improvement of "cooperation between the political and the scientific level" of the organisation, Spahn added.

EU governments have said the review should be followed by a reform of the organisation, a possibility already being discussed with the United States and other members of the G7 group of rich countries, officials have told Reuters.

https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKCN24H21X
Locked