"Tu uvijek postoji jedan postotak ljudi koji u svemu vide urotu. Nema dokaza da je virus nastao u laboratoriju. Najveći bioterorist je priroda, to što može priroda, čovjeku trebaju godine rada. Mi sebe precjenjujemo. Mi možemo svašta kreirati i utjecati, ali ne možete znati da ćete napraviti neki organizam koji će izazivati teže oblike. Nema dokaza da je ovo nastalo u kineskim laboratorijima", rekla je Markotić. Kaže da današnja znanost može detektirati umjetno proizvedene viruse, a to se nije dogodilo.
Kaže da danas imamo puno više tehnologije i znanja nego prije.
"Osim 150 cjepiva, u ispitivanju su i brojni lijekovi. Doista jednostavne epidemiološke mjere koje su vrijedile prije sto godina pomažu da i danas virus držimo pod kontrolom", rekla je Markotić.
"Mi smo uspjeli postići dobre rezultate. Taj opasan virus smo uspjeli držati dobro pod kontrolom, to svatko od nas treba ponavljati. I vi i ja malo zaboravimo, zato je bitno da jedni druge podsjećamo, upozoravamo, nema potrebe da se netko ljuti", rekla je Markotić.
"Sasvim je legitimno upozoriti čovjeka da se zaboravio", rekla je Markotić.
O cjepivu i istraživanjima
Komentirala je jučerašnje vijesti iz SAD-a o cjepivu.
"Jučer su došle jako dobre vijesti objavljene u prestižnom medicinskom časopisu, to je cjepivo iz SAD-a. Obavili su prvu fazu, ispitivali su 45 ljudi, tri različite doze cjepiva. Ono što je bitno, najvažnije je da vidite je li nešto škodljivo. Rezultati su vrlo ohrabrujući. Manje doze nisu izazvale značajne reakcije. Nakon docjepljivanja te su reakcije bile malo izraženije, ali opasnih nuspojava nije bilo. To je bio pokazatelj da se dobro reagira na to cjepivo", rekla je Markotić.
"Već nakon prve doze dio ljudi je razvio antitijela. Nakon druge doze su svi. Druga dobra stvar je da je količina antitijela kod cijepljenih bila skoro dva puta viša nego kod ljudi koji su preboljeli bolest prirodnim putem", rekla je Markotić.
"Iznimno je važno da prvi cjepivo prime oni iz rizičnih skupina", rekla je.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2198749