Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#23276 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

zubi wrote: 16/07/2020 18:46
TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 18:38
Ironmen wrote: 16/07/2020 18:33 0 oporavljenih ma bravo :bih:
Ma naravno. Pored svega ovoga još nam samo fali i panika. Niko se ne oporavlja....

Ma mediji su zlo. Beskičmenjaci.
Pa sad si rekao da su se mediji usutili i da nas ne bombarduju senzacionalistickim naslovima... :-D

Ne valja kad izvjestavaju, ne valja kad sute, jadni mediji, nikad ne valjaju :P
Mislim na brojač. Ono sam pojasnio. Riječ je da nema više bombastičnih naslova. Sa brojačem lažu ko u 16 i dalje.

Ne znam ni koji će im đavo kad ničemu ne služi osim za dezinformaciju.
zubi

#23277 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 18:50 Mislim na brojač. Ono sam pojasnio. Riječ je da nema više bombastičnih naslova. Sa brojačem lažu ko u 16 i dalje.

Ne znam ni koji će im đavo kad ničemu ne služi osim za dezinformaciju.
Zezam se.

Ja se fakat slazem da zbog naseg javalsluka i nedostatka sistema svuda, pa tako i u ovom segmentu, postoji ta nedovoljan azurnost i preciznost oko podataka i brojeva slucajeva, ali red velicine je sigurno dobar... iskreno svejedno mi je li 254 ili 278...

A to posto smo sada veci svedjani od svedjana :P da ni ne objavljujemo podatke, to bi tek grozno bilo, da smo bas u tolikom mraku i nedostatku informacija...

Dakle slazem se s tobom, jeste javasluk, brojevi nisu precizni ali se ne slazem da je stvar neke kampanje, muljanja sa informacijama i slicno...
okanomalo

#23278 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by okanomalo »

ne vjerujem ni brojevima.muz i zena obljeli i u razmaku od tri dana oboje umrli,njemu pise od kovida a njoj od srca.mulja se mnogo sa tim podacima.imali su negdje oko 60g.mogli su da zive bar jos deset godina. :sad:
zubi

#23279 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

okanomalo wrote: 16/07/2020 18:59 ne vjerujem ni brojevima.muz i zena obljeli i u razmaku od tri dana oboje umrli,njemu pise od kovida a njoj od srca.mulja se mnogo sa tim podacima.imali su negdje oko 60g.mogli su da zive bar jos deset godina. :sad:
A mulja se jer...?

Bill Gates hoce da nas cipuje?

Sta vam je ba, ko da smo mi sposobni za kakve zavjere i muljanja, samo javasluk...
Tesla Edison

#23280 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

zubi wrote: 16/07/2020 19:01
okanomalo wrote: 16/07/2020 18:59 ne vjerujem ni brojevima.muz i zena obljeli i u razmaku od tri dana oboje umrli,njemu pise od kovida a njoj od srca.mulja se mnogo sa tim podacima.imali su negdje oko 60g.mogli su da zive bar jos deset godina. :sad:
A mulja se jer...?

Bill Gates hoce da nas cipuje?

Sta vam je ba, ko da smo mi sposobni za kakve zavjere i muljanja, samo javasluk...
Bill Gates decenijama muku muči sa virusima. Još od PC DOS-s, od 1981. godine. Ima lik iskustva što jest jest.
Last edited by Tesla Edison on 16/07/2020 19:53, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#23281 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Danas se čuli sa našom doktoricom u porodičnoj medicini javili se da smo svi OK. Kaže ona super od sutra ste libero. Nema retestiranja (što je btw rekao i direktor Federalnog ZZO)

Nazovemo DZ Omer Maslić da javimo za klince primili i oni k znanju da je završena izolacija.

Zove me kasnije doktorica sa pedijatrije da me pita da li su nam išta rekli da radimo laboratorijske pretrage jer kao po novoj uputi imaju nalog da se rade laboratorijske pretrage za asimptomatične članove obitelji gdje je neko bio pozitivan. Ali pošto nam naša doktorica nije ništa rekla onda je bolje da ne komplikujemo i da ne radimo to jer treba ići u COVID ambulantu a pošto smo bez simptoma bolje da ne rizikujemo etc, etc.

Pita jesu nam izdali riješenje o izolaciji. Naravno da nisu. Kaže Vi ste u sistemu uneseni svako na drugi datum supruga 3-eg, ja i kćerkica -5 og a sin 6-og da ste stupili u izolaciju ali to je vjerovatno do sistema jer imaju puno posla pa umose sa zakašnjem i da nema nikakve sinhronizacije...

Dva sata nakon toga poziva suprugu pozivaju iz Sanitarne inspekcije da pitaju da li nam treba riješenje o samoizolaciji eto ako moramo pravdati kod poslodavca a ako nam ne treba ono da se ne mučimo sa tipkanjem istog.

Elem of sutra na slobodi u punoj ratnoj spremi.
BadBoy

#23282 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

doktor78 wrote: 16/07/2020 09:53
laik1981 wrote: 16/07/2020 08:52 https://faktor.ba/vijest/cerkez-nema-po ... raje/90635
- Mi smo, odnosno, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, skinuli to retestiranje. Nema razloga za tim, shvatate. Dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno. Jer pokazuje se da nema slučajeva koji traju duže od 14 dana. Obično traju 12 dana. Tako da je to uredu. Ako su oni to već, a bilo je pripremano, ako su donijeli tu odluku, to je super. Jer nakon 14 dana nema potrebe od trenutka kada ste bolesni, vi više nemate nikakvih razloga da se testirate ponovo. Nema potrebe za panikom ako nema retestiranja jer se zna koliko bolest traje - rekao nam je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.
Znamo da ovo sto Cerkez kaze nije istina, da i sama inkubcija moze trajati vise od 14 dana pa da se tek tada pojave simptomi i bolest. WHO je sa svojim novim preporukama ponovo dokazala da je lagala, a i da sada laze.

Vise necemo znati broj aktivnih slucajeva. Broj oporavljenih, koji se prikazuje, je iskljucivo broj onih koji su otpusteni sa bolnickog lijecenja. Pozitivni ce siriti zarazu jer ce bez retestiranja izlaziti nakon 14 dana.
Evo iz vlastitog iskustva: bio sam pozitivan, hvala Bogu bez simptoma; čim su izašle te nove smjernice, zovu mene i kažu: možeš izaći iz izolacije (to je bio 13. dan od mog testiranja). Na moje insistiranje, sutradan (dakle, 14.dan od prvog testiranja) me ipak testiraju. Rezultat ni tamo ni ovamo, na granici. Tek nakon ponovne analize "pretegne" na negativno.
Toliko o novim smjernicama WHO i koliko su tačne.
Sad će tebi Zijo doći i reći da ti ne postojiš i da ti je neko platio da ti to sve ovdje napišeš :D
zubi

#23283 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

BadBoy wrote: 16/07/2020 19:50 Sad će tebi Zijo doći i reći da ti ne postojiš i da ti je neko platio da ti to sve ovdje napišeš :D
Nece... banovan je :lol:
daddy-kool

#23284 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Prof. dr. Sebija Izetbegović upozorava: Situacija je vrlo ozbiljna, mogli bi u naredna 24 sata primati 5-10 novih pacijenata

Smatrate li da neke mjere treba vratiti s obzirom na to da su se građani opustili?

- Mislim da bi neke mjere trebale da se vrate. Ali o tome treba da vode krizni štabovi računa. To je ipak njihov posao.

Može li ovaj porast broja oboljelih u nekom narednom periodu dovesti do kolapsa u zdravstvenim ustanovama?

- Naravno da može. Moguće bi bilo da bude vrlo blizu tom scenariju. KCUS jedini na kantonu ima izolatoriji. Naš izolatoriji je kapaciteta 85 kreveta + 15 kreveta u slučaju baš neophodne potrebe. To bi moglo znači da bismo mogli da imamo 100 pacijenata. Ukoliko se to desi mi više nemamo gdje smiještati pacijente. Ni Opća bolnica, ni KS nemaju prostora predviđene za pacijente oboljele od korone. Ne znam kako odgovorni misle da riješe takvo stanje. U svakom slučaju na 80 novozaraženih danas mi bi mogli u naredna 24 sata da primamo 5-10 novih pacijenata što bi bilo 62 u izolatoriju. Već smo dobili obavijest iz Goražda da oni nemaju nikakave uslove da brinu o svojim bolesnicima, tako da smo jučer primili dva teška pacijenta iz Goražda. Može biti da ih primo 20 u narednih 24/48 sati. Mi to nikad ne možemo predvidjeti. Situacija jeste ozbiljna i može doći do kolapsa zdravstvenog sistema.

S obzirom na to da pojedine države traže PCR-testove za prelazak granice, mogu li se uopće na UKCS-u i u okviru javnog zdravstvenog sistema KS-a raditi ovakvi komercijalni testovi?

- Mi smo obavijestili javnost u više navrata da za sada ne radimo komercijalne testove zbog ogromnog pritiska. Mi testiramo sve iz naših suosnivačkih kantona. Ne možemo testirati u tom broju. Povukl ismo sve uposlenike sa godišnjih odmora radi se u pet smijena. Ne možemo raditi komercijalne testove. Ti tesotvi zbog kojih su pacijenti, putnici vraćeni vjerovatno nisu urađeni u laboratorijama koji nisu priznati odnosno certificirani.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacija pokazuju da rijetko osoba bez simptoma dalje prenosi koronavirus. Koliko su česti slučajevi asimptomatičnih prijenosnika bolesti ili takozvanih tihih prenosilaca?

- Ja mislim da to nije tačan podatak. Da apimptomatski jesu vrlo opasno zbog toga što nemaju simptoma i što šire zarazu. Ja lično poznajem nekoliko ljudi koji imaju asimptomatsku pozitivnu koronu. Oni su u samoizolaciji poštuju pravila, ne dolaze u kontakt s drugima jer postoji bojazan da bi prenjeli na druge. Asimptomatski jesu oni kojih se najviše bojimo.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ata-573720
Mogy87

#23285 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

"Testiramo osobe za koje postoji potreba da idu na hospitalizaciju, druga grupa su oni kod kojih postoji medicinska indikacija za testiranje, dakle, izražena klinička slika i treća grupa koju mi testiramo su ustvari uposlenici socijalnih ustanova", pojasnio je Ahmić
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /200716089
daddy-kool

#23286 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

BadBoy wrote: 16/07/2020 19:50 Sad će tebi Zijo doći i reći da ti ne postojiš i da ti je neko platio da ti to sve ovdje napišeš :D
On, žena i djeca, 4 milje u padže. Ha ja ...
Banksy

#23287 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

daddy-kool wrote: 16/07/2020 19:56
Kako ti se sve čini trenutno, mrka kapa?
doktor78

#23288 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by doktor78 »

Ja ne mogu narod ubjeđivati, pokušavao sam ali vidim nema hajra od toga. Neka svako razmišlja svojom glavom i neka misli šta hoće, ali neka svojim ponašanjem ne ugrožava druge.
Opet kažem, ja sam odlično prošao, ali ima ljudi koji pravo nabelaje.
Poznanica, sportski tip, rane četrdesete, sprdala se sa ovim virusom - pravo se napatila.
Drugi poznanik, jeste gojazniji tip - takodje.
I kao šlag na tortu danas mi preseli rođak, 64.godište, k'o od brda odvaljen.
zomri

#23289 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

Ja bih volio znati gdje se to potpisuje. Potpisacu za 9 stoja :mrgreen: pp please
O'zone
Globalni moderator

#23290 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

daddy-kool wrote: 16/07/2020 19:54
Prof. dr. Sebija Izetbegović upozorava: Situacija je vrlo ozbiljna, mogli bi u naredna 24 sata primati 5-10 novih pacijenata

Smatrate li da neke mjere treba vratiti s obzirom na to da su se građani opustili?

- Mislim da bi neke mjere trebale da se vrate. Ali o tome treba da vode krizni štabovi računa. To je ipak njihov posao.

Može li ovaj porast broja oboljelih u nekom narednom periodu dovesti do kolapsa u zdravstvenim ustanovama?

- Naravno da može. Moguće bi bilo da bude vrlo blizu tom scenariju. KCUS jedini na kantonu ima izolatoriji. Naš izolatoriji je kapaciteta 85 kreveta + 15 kreveta u slučaju baš neophodne potrebe. To bi moglo znači da bismo mogli da imamo 100 pacijenata. Ukoliko se to desi mi više nemamo gdje smiještati pacijente. Ni Opća bolnica, ni KS nemaju prostora predviđene za pacijente oboljele od korone. Ne znam kako odgovorni misle da riješe takvo stanje. U svakom slučaju na 80 novozaraženih danas mi bi mogli u naredna 24 sata da primamo 5-10 novih pacijenata što bi bilo 62 u izolatoriju. Već smo dobili obavijest iz Goražda da oni nemaju nikakave uslove da brinu o svojim bolesnicima, tako da smo jučer primili dva teška pacijenta iz Goražda. Može biti da ih primo 20 u narednih 24/48 sati. Mi to nikad ne možemo predvidjeti. Situacija jeste ozbiljna i može doći do kolapsa zdravstvenog sistema.

S obzirom na to da pojedine države traže PCR-testove za prelazak granice, mogu li se uopće na UKCS-u i u okviru javnog zdravstvenog sistema KS-a raditi ovakvi komercijalni testovi?

- Mi smo obavijestili javnost u više navrata da za sada ne radimo komercijalne testove zbog ogromnog pritiska. Mi testiramo sve iz naših suosnivačkih kantona. Ne možemo testirati u tom broju. Povukl ismo sve uposlenike sa godišnjih odmora radi se u pet smijena. Ne možemo raditi komercijalne testove. Ti tesotvi zbog kojih su pacijenti, putnici vraćeni vjerovatno nisu urađeni u laboratorijama koji nisu priznati odnosno certificirani.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacija pokazuju da rijetko osoba bez simptoma dalje prenosi koronavirus. Koliko su česti slučajevi asimptomatičnih prijenosnika bolesti ili takozvanih tihih prenosilaca?

- Ja mislim da to nije tačan podatak. Da apimptomatski jesu vrlo opasno zbog toga što nemaju simptoma i što šire zarazu. Ja lično poznajem nekoliko ljudi koji imaju asimptomatsku pozitivnu koronu. Oni su u samoizolaciji poštuju pravila, ne dolaze u kontakt s drugima jer postoji bojazan da bi prenjeli na druge. Asimptomatski jesu oni kojih se najviše bojimo.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ata-573720
A šta je sa izolatorijem koji je pravljen na arhitektonskom fakultetu?
https://www.akta.ba/vijesti/nuzda-ili-p ... ata/115730

Ona je prva srala kako ej sve super 200 do 250 kreveta opremljeno sve, slikali se, laboratorij....GDJE JE SAD TO?!
Mogy87

#23291 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

doktor78 wrote: 16/07/2020 20:13
Ja ne mogu narod ubjeđivati, pokušavao sam ali vidim nema hajra od toga. Neka svako razmišlja svojom glavom i neka misli šta hoće, ali neka svojim ponašanjem ne ugrožava druge.
Opet kažem, ja sam odlično prošao, ali ima ljudi koji pravo nabelaje.
Poznanica, sportski tip, rane četrdesete, sprdala se sa ovim virusom - pravo se napatila.
Drugi poznanik, jeste gojazniji tip - takodje.
I kao šlag na tortu danas mi preseli rođak, 64.godište, k'o od brda odvaljen.
Bašum sagosum.
shae_mishevi

#23292 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shae_mishevi »

ne znam sto ovi bolesni ljudi idu doktorima i umiru… zar nije lakse da se jave diwanu, on fino kaze nije to nista, to je samo izmisljena kurtona, ti se vratis kuci i budes ziv… ha ja... ovako "pod hrastove" pa pod zemlju :sad:
AmirBaa

#23293 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

http://source.ba/clanak/Admir/537579/Is ... e-za-zivot

""Peti dan u večernjim satima osjetio sam problem u disanju, počinjem da osjećam paniku. Uspio sam izdržati do jutra, kada mi se stanje totalno pogoršalo. U jednom momentu nisam mogao nikako da dišem. Nazvao sam ambulantna kola, koja su stvarno brzo stigla, naravno meni je to izgledalo kao vječnost, jer sam prestajao da dišem i mislio da neću uspjeti. Nakon što su mi dali kisik, uradio sam nalaze pluća, koji su bili uredni. Poslije toga, opet sam pušten na kućno liječenje"

Pitanje za upucenije i strucnije od mene, zbog cega je osjetio toliko tesko disanje ako mu je nalaz pluca bio uredan, tj. vjerovatno nije imao nikakvu upalu inace bi ga poslali na podhrastove?
zubi

#23294 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

AmirBaa wrote: 16/07/2020 20:34 http://source.ba/clanak/Admir/537579/Is ... e-za-zivot

""Peti dan u večernjim satima osjetio sam problem u disanju, počinjem da osjećam paniku. Uspio sam izdržati do jutra, kada mi se stanje totalno pogoršalo. U jednom momentu nisam mogao nikako da dišem. Nazvao sam ambulantna kola, koja su stvarno brzo stigla, naravno meni je to izgledalo kao vječnost, jer sam prestajao da dišem i mislio da neću uspjeti. Nakon što su mi dali kisik, uradio sam nalaze pluća, koji su bili uredni. Poslije toga, opet sam pušten na kućno liječenje"

Pitanje za upucenije i strucnije od mene, zbog cega je osjetio toliko tesko disanje ako mu je nalaz pluca bio uredan, tj. vjerovatno nije imao nikakvu upalu inace bi ga poslali na podhrastove?
Fino ti je covjek rekao - panika
Banksy

#23295 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Ima li ko živ od odgovornih, ministar Mesihović, ikad, da ga vidimo uživo, Čerkez, neko, bilo ko, da se vrate one dnevne presice, da se kaže ljudima nešto, ko, šta, koliko, gdje, savjeti, preporuke, analiza,
Stoka ni da se udostoji da se obrati narodu, a stanje sve gore i gore,
Neka, sve ste ih birali, svojom rukom.
AmirBaa

#23296 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

zubi wrote: 16/07/2020 20:37
AmirBaa wrote: 16/07/2020 20:34 http://source.ba/clanak/Admir/537579/Is ... e-za-zivot

To sam i ja pomislio, napad panike sigurno.
Edin H.

#23297 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Ne kontam zasto Fadil zauzima krevet nekome drugome u bolnici ako Izetbegoviceva kaze da nema potrebe za kiseonikom.

U Engleskoj nema sanse da te prime NAKO u bolnicu, jedino ukoliko poplave usne, otezano disanje. manjak kiseonika u krvi...
Edin H.

#23298 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

zubi wrote: 16/07/2020 20:37

Panic attack daje slicne ili iste simptome i ne mogu sa sigurnoscu utvrditi dok ne urade nalaze.
Mogy87

#23299 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Banksy wrote: 16/07/2020 20:39 Ima li ko živ od odgovornih, ministar Mesihović, ikad, da ga vidimo uživo, Čerkez, neko, bilo ko, da se vrate one dnevne presice, da se kaže ljudima nešto, ko, šta, koliko, gdje, savjeti, preporuke, analiza,
Stoka ni da se udostoji da se obrati narodu, a stanje sve gore i gore,
Neka, sve ste ih birali, svojom rukom.
Nije da bilo koga branim vec naglasavam apsurdnost situacije:
Sta ce reci? Nosite maske, drzite distancu i perite ruke? To trube vec mjesecima, ali nema bas nekog pretjeranog efekta.
Da se proculo da je inspekcija napisala maksimalnu kaznu nekoj od cuvenijih firmi, poslodavci bi dva puta razmislili prije nego sto bi dozvolili da radnici pod temperaturom dolaze.
Isto vazi i za fizicka lica.
Tambure

#23300 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

ko hoce da se prijavi u HNK znam covjeka daje 1050 da potpises da imas koronu ... ako legnes pod respirator + 3 joje. znam covjeka sredi
Locked